“För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten, fy fan vad vi är bra, fy fan vad vi är bra, fy fan vad vi är bra!”
För det första, nej, ni har inte tagit studenten. Ni har gått ur gymnasiet. Eller snarare, i de flesta fall, suttit av gymnasiet. I en del fall rent av suttit av gymnasiet med underkända betyg. Så nej, ni är fan i mig inte bra.
“Studentmössa” vs ingenjörsmössa.
Anno 1989 och 1990. En fördel med 4-årig teknisk var att man kunde ta “studenten” två gånger… |
Inte ens i 80-talets DDR-Sverige tog man studenten. Det finns och fanns ingen studentexamen. Visserligen tog vi som gick 4-årig teknisk ingenjörsexamen och hade blå istället för svarta studentmössor, samt en metallsymbol istället för blågul knopp framme på mössan. Så rent formellt så var vi fortfarande fan så bra, vi som hade blå mössor.
Idag har det rent av gått så långt att gymnasier som försöker hålla några hygienkrav och utesluta elever med underkända betyg från studentfirandet, inte får det utan att eleverna känner sig kränkta att de inte får var med. Kanske skulle presterat lite bättre?
Och sedan ska man tydligen fira att man suttit av grundskolan numera, och skolavslutningen i nionde klass efterliknar allt mer “studenten”.
Nej, verkligheten är att “studenten” knappt är ett steg på vägen och knappast något att fira. I dagens skolsystem släpps vem som helst igenom. Allt du behöver göra är att dyka upp varje dag.
Alla ska med heter det. Oavsett om de gjort något annat än närvarat. Nej, återinför en riktig studentexamen, med hygienkrav för att få ta på sig en vit-svart mössa med en blågul knop…
57 kommentarer
Studenten tar man endast en gång men studenskan kan man ta hur många ggr som helst!
Felaktigt påstående. "Hur många ggr som helst" innebär oändligt många, och det hinner du inte innan du dör, och inte ens när du var 19 år klarade du av mer än 5-7 ggr om dagen. Om den viriliteten håller i sig och du lever till väntade 84 år, så blir det maximalt 7*(84-19)*365=166075, så uttalandet ska vara "studentskan kan man ta upp till 166075 ggr". I praktiken når du nog högst 3*52*(84-19)=10140.
Så nej, ditt uttalande får rött ljus.
Det behövs således inget samtycke?
Herr Lars Wilderäng!
Hygienkrav var väl lite tarvligt i alla fall.
Nästan som om jag skrivit det själv…
Men du är ju etablerad författare.
Ben Dover hittar alltid någon studentska som samtycker. Många kommentatorers mammor har jag läst.
Mors dag varje dag?
Samtycke är väl bra, men det finns ju Rohypnol också.
Vem har sagt att man inte kan ta studentskan innan man är 19 år?
Visserligen, men man kan ju också ställa frågan kring hur kapabel man är kring 84-årsstrecket.
Till yttermera visso är väl också möjligheten att ta studentskan innan 19-årsstrecket synnerligen begränsad i praktiken.
Åtminstone för en svår gymnasieyngling med hår till axlarna, fräsig svart hårdrockar-skinnpaj och sletna gympadojor som tyckte att en god utekväll mäts i antal knytnävsslagsmål.
🙂 Man kan ta redas på vilken ålder peak sex inträffar. Sen kan man anta att sexaktiviteten är normalfördelad runt peak sex och därefter beräkna maximalt antal gånger med studentskan efter det.
Peak sex inträffar runt 21-årsåldern för män och 30-årsåldern för kvinnor. Eller peak sexdrift eller vad det nu var. Fast männens kurva ligger i alla åldrar högre än kvinnans, så även om mannen (ej Ben Dover förstås) minskar sin sexdrift varje år från 21 års ålder vill vederbörande ändå ha sex oftare än kvinnan även vid 30 års ålder.
Naturligtvis är detta som alltid generellt och påverkas också av nya förhållanden etc. Just du, kära läsare, upplever ju situationen annorlunda.
Eller nja, här har vi en graf, ovanstående text var ur minnet.
http://geniusbeauty.com/wp-content/uploads/2007/11/libido.jpg
Män mellan 35 och 45, får givet en partner i samma ålder, ligga precis så mycket de vill, även om de ligger mindre än i 20-årsåldern. Istället är det kvinnorna i åldern 35 – 45 som inte får ligga tillräckligt mycket.
Precis, så det där med mammorna är ren välgörenhet.
Du är väl i runda drag 45 år, Ben Dover, så du matchar ju också kvinnor i 24-årsåldern.
Precis så är det. Med höjda krav och examensprövning, så kommer många elever att skärpa sig, och de som över huvud taget inte är ämnade för teoretiska studier behöver inte slösa bort sin egen och lärarnas tid.
Som en lärarbekant sade: I dag tar man inte studenten, man får den.
Precis som med belgares körkort för i tiden.
18 år?
Vassego ( vad det kan heta på franska/ flamländska/tyska) här är lappen…
Ju mer något tappat i värde, desto mer festivitas krävs det för att kompensera.
Gäller inte bara den sedan länge icke existerande studentexamen.
Det stämmer nog. Festandet har ökat i samma takt som kunskapsnivån sjunkit. Säga vad man vill, men festa är unkdomarna i alla fall bra på. Ölen forsar från lastbilsflaken.
Blir det riktigt homeopatiskt utspätt gör vi om det till en röd dag.
Dit har i alla fall studentfirandet inte nått än.
Glappet mellan det glädjerika studentfirandet och det stora okända därefter kan bli enormt.
Inför en ettårig samhällsplikt!
Där samhällsskikten blandas och samhällsfunktioner stärks.
Försvaret tog hand om oss gossar.
Nu skulle en ettårig plikttjänst kunna ske över hela kommunala sektorn, biståndsverksamhet och kanske försvarsverksamhet.
Det vore bra skolning!
Sista året för riktig student var 1968. Med censorer och de elever som inte fick godkänt fick gå ut bakvägen om dom tenterade på examensdagen. Dessutom skulle man hålla minst 3 årskurser i huvudet i det ämne man blev slutexaminerad i. Censorerna satt längs bak i salen och avbröt lärarens förhör med egna frågor. Vilka ämnen man skulle slutexamineras i fick man reda på ett par månader innan – vilket innebar hårdplugg.
Då fanns det alternativ för dem som inte ville plugga så länge!
Realexamen eller fackskolor.
Studenten togs väl av ca 30%?
Av dessa gick de flesta ut i arbetslivet-endast ett fåtal studerade vidare.
Utbildningen skedde i jobben.
I Finland tar de minst 4 prov var av finska eller svenska är obligatoriskt. Sedan går det att välja de tre kvarvarande. Det högsta antalet prov med max poäng som genomförts av en person i Finland är 11 under en prov period. Så liten skillnad är det ju. Men på yrkeshögskolan märkte jag inte mycket skillnad från svenska gymnasiet. Konstigt nog.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det närmaste att ta studenten i svea i mina ögon är att ha godkännt i alla ämnen. Utan det säger inte ens jag att någon tagit studenten.
På glädjebarometern: studenten 1/10, magisterexamen 3/10, doktorexamen 8/10, muck från K4 10/10.
Ogift?
Tänkte samma där, ev barn&fru är säkert nöjda med att jämföras med sista uppställningen i civila kläder.
Ingen fru och inga barn.
… vad du vet.
Fru kan jag åtminstone vara någorlunda säker på.
Icke att förglömma, halva Sverige arbetar inte.
Antalet sysselsatta enligt dagens statistik är 49% (4746/9676).
Ahh.. lite gammal hederlig "det var bättre förr" bitterhet..
Korka upp en Chateau de Chasselas och googla "four yorkshiremen" så blir du snart på bättre humör.
Eller så läser du denna artikeln: http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.2480547-elever-med-ig-far-inte-ta-studenten
Stackare.. livet är så orättvist.. att några IG ska hindra dem från att få ta studenten.. det är ju inte DERAS fel att de inte varit på lektionerna, utan den patriarkala heteronormativa könsmaktsordningen samt den strukturella rasismens fel.
Var avslutning i en låg- och mellanstadeiskola. Fin avslutning med svenska fanor och den blomstertid. Barnen sjöng många sånger där tyvärr nästan alla gick ut på att nu slapp man skolan.
Nu kan jag fortsätta… Visst är det kul att det blir sommarlov men när skolan själv nästan bara fokuserar på hur fantastiskt härligt det är att slippa skolan gör man ju mentalt självmål. Men logiskt då det är samma mentala självmål som hela svenska folket har gjort med sig själv och sitt land.
Håller inte alls med faktiskt. Det stora mentala självmålet ligger snarare i att allting, inklusive skolan, ska vara så lustfyllt och lättsamt hela tiden. Resultatet blir att curling-ungarna lägger av eller tror att det är fel på dem så fort det är lite motigt.
Alla är helt införstådda med att elitidrottsmän tränar morgon, middag, kväll i ur och skur för att bli duktiga, men det är ingen som kan applicera samma tänk på matematik tydligen utan där gäller att man "är dålig på siffror" och dylika ursäkter.
Tycker kidsen det är skönt att slippa skolan i några månader innebär det väl förhoppningsvis att de drillat hårt och det är ju snarare ett positivt tecken.
Är nog inte alla som ser fram emot att vara utlämnad åt familjen 24/7 under 10 veckor.
Och en och annan icke-curlad unge som knyter näven och tänker "Jag skall visa dem" och pluggar hela sommaren. Såna fanns förr i alla fall så jag tar för givet att de finns nu också.
OT
Nu är äntligen företagsskattekommitens förslag offentligt.
Inte riktigt utformat som man hört ryktesvägen men ändå ett hårt och välriktat slag mot alla hårdbelånade företag.
Slopade avdrag för negativt räntenetto samt bolagsskatt på i praktiken 16.5% (schablonavdrag 25%).
Balder, Wallenstam, Klövern gråter ut offentligt.
Starka solida företag som HM gynnas.
@gefle
Som bekant så är rykten kanske inte lika tillförlitlig informationskälla som lite mer trovärdiga och angivna källor – det är därför jag efterfrågade källa på det när det lades fram här. Tydligen är motivet att man vill göra det mer likvärdigt att finansiera med eget och lånat kapital – vilket jag tycker är rimligt (det är där schablonavdraget kommer in, men det kanske hade varit tydligare ifall det hade någon koppling till balansomslutning också).
Drog man motivet till sin fulländning så skulle väl isf samma sak gälla på bostadslån också (dvs att avdragsrätten var baserad på satsat kapital snarare än lånat kapital – då var det mer gynnsamt att amortera bland annat).
Hur skulle jag kunna gå ut med källa när det inte var officiellt?
Inte alls säkert att detta förslaget är det slutgiltiga.
@gefle
Nej, det kunde du inte, men jag efterfrågade en källa bara. Sen är det som du säger att detta inte är en proposition utan bara ett kommiteförslag, kan fortfarande hända en hel del med förslaget (som att Balder, Wallenstam och Klövern kommer att kompenseras på något sätt – kanske något undantag för fastighetsbolag eller storbolag i största allmänhet?).
Anledningen till att jag efterfrågade källa var att ett riktigt förslag (dvs utredning, kommiteförslag osv) brukar innehålla endel motivering och nyanserad bild av förslaget som brukar gå förlorad i ryktesvägen (och då kan man ta tokigheterna med en nypa salt – inte för att det inte skulle komma tokigheter, men att allt som föreslås kanske inte är så tokigt).
Utredningsförslaget var på 909 sidor!
@gefle
Jag har inte läst igenom, men nöjer mig med antagandet att nu när det finns tillgängligt så är referaten lite mer verklighetsbaserade (dvs går inte på rykten om vad det kommande förslaget kan tänkas gå ut på). Nu finns det iaf motivering osv vilket inte var fallet innan.
Inte bara studentexamen försvinner, nu har även civilingenjören försvunnit och gått och blivit en masterexamen.
Anpassning till en globaliserad värld (oj, vilket tjusigt uttryck). En svensk civilingenjörsexamen är ju exakt en masterexamen internationellt. Engelskans civil engineer är en infrastruktursingenjör.
Det lite lustiga med civilingenjörsexamen (180p) kontra magisterexamen (160p) är att det när jag läste var det lite "finare i kanten" med master (magister på svenska) – så trendiga civilingenjörsutbildningar hade möjligheten att ta ut en master-examen istället (vilket var en nergradering i teorin).
Påminner mig om att jag klagade på idrottsbetyget i gymnasiet. Jag skulle få en tvåa och bad om en etta då jag bara hade dykt upp på lektionerna utan att försöka göra någonting, fick reda på att det var kriteriet för en tvåa. Månne man hade fått högre betyg i dag?
Ändå är det de som kommer på "selfies" och för världen framåt och inte du : )
Världens första selfie togs 1839:
http://publicdomainreview.org/collections/robert-cornelius-self-portrait-the-first-ever-selfie-1839/
Godnatt.
En gång i tiden genomsyrades Socialdemokratin av en mycket fin och bra tanke…
"Att även en arbetargrabb/tjej skulle kunna bli läkare"
dvs din familjesituation och ekonomiska förutsättningar skulle inte begränsa ditt intellektuella potential. Därav ett stort antal nyttiga reformer som enhetsskolan , studielån etc….
Idag har denna tanke sakta förvandlats till någon sort allmän fördumning av typen:
"Alla kan bli läkare i Sverige"
Vilket är helt fel! För att bli läkare krävs ett visst mått av intellektuell förmåga och studie disiplin. Att påstå något annat är fördummande. Men det värsta är att det ursprungliga kriteriet också slutat gälla. Hamnar du i skitskolorna i Botkyrka etc är du körd för högre utbildning oavsett din kapacitet.
Eftersom de relativa betygssystemet är borttaget kommer medelklassens medelmåttor i Enskede, Nacka, Kungsbacka etc med sina lugna skolor och fria skolval med säkerhet överprestera i nationella jämförelser.
Mycket bra. Kan jag lyfta din kommentar till ett separat inlägg?
Ja visst får du göra det. Är ju hedrande 🙂
@Emil
"Eftersom de relativa betygssystemet är borttaget kommer medelklassens medelmåttor i Enskede, Nacka, Kungsbacka etc med sina lugna skolor och fria skolval med säkerhet överprestera i nationella jämförelser."
Men man kan ju fråga sig hur lämpligheten i relativa betygssystemet (som vad jag hörde var tämligen missförstått: det var inte att varje skola skulle följa gausskurvan separat utan att hela årskullen skulle göra det nationellt – det var bland annat det man hade nationella prov till då). Missförstår man det så att 7% av de som går i dumskolan skulle få 5:a liksom 7% av de som går i smartskolan skulle få det så är det ju inte speciellt rättvist att dessa 5:or skall vara lika mycket värda när det gäller ansökan till högre utbildning.
Bättre är nog att ha likformiga betyg mellan skolorna så att man ser att vissa skolor levererar sämre kunskap och därmed sätta in åtgärder för att komma tillrätta med problemet ifall det är något problem (kan ju vara så att eleverna bara är dummare). Tanken att även en arbetargrabb skall kunna bli läkare betyder ju att även den som råkar gå i skolan i Botkyrka skall ha möjlighet att gå ut med goda kunskaper (och inte bara goda betyg).
Problemet ligger kanske också i implementeringen – jag gick i skolan mitt i skiftet från "relativa betygssystemet" och ett flertal lärare framhöll det faktum att de ändå tänkte göra hur fan de ville med det där.
Men visst håller resonemanget i sig streck.
När jag gick i gymnasiet så proklamerade många lärare högt och ljudligt att nu när vi har det nya betygssystemet så kommer en elev i varje skola få högsta betyg i en given kurs.
Alltså varje läsår som tex Svenska A avslutades så hade tre klasser genomgått Svenska A, av de cirka 90 eleverna så skulle 1 elev få högsta betyg enligt någon slags relativ princip. Det var ju kul att lyda under det systemet under första året av tillämpning för givetvis urvattnades systemet fortare än blixten och bara efter något fåtal år hade vi kurser där hela klasser gick ut med högsta betyg. Medan min årskull i jämförelse hade mycket blygsamma betyg.
Avskaffa betygen och inför nationella antagningsprov till vidareutbildningar. I övrigt räcker det med ett klarat av skolan eller inte som betyg för de som inte pluggar vidare.
@D.L.
Jag gissar nästan att högre utbildning i en del fall skulle kunna anta i stort sett alla sökande för att sedan låta examineringen i första kursen på ett brutalt sätt visa de som inte platsar att de inte platsar (där jag läste så var första kursen en rejält filter som filtrerade bort de som inte hade där att göra – nog bättre så än gymnasiebetyget).
Hur man löser antagningen till gymnasiet kan man ju fundera på, men om man ser till att ha någon slags rim och reson i hur utbildningarna är beskaffade så kan man nog se till att anpassa antalet platser efter efterfrågan. Undantaget är omåttligt populära utbildningar som t.ex. frisör (där man var tvungen att vara perfekt i alla ämnen som saknar relevans för utbildningen) – där kanske man kunde ha antagningsprov (med tanke på betygkraven och min syn på frisörer så antar jag dock att de som jobbar som frisör inte gått frisörlinjen och de som gått där inte blivit frisörer).
Betygen för högre utbildning är också ganska tveksamt ifall de är speciellt relevanta. På sin höjd kan jag tänka mig att arbetsgivare sorterar bort dem med godkänt rakt igenom och de som har högsta betyg rakt igenom.