Professor Kjell Aleklett på Globala Energisystem (GES) vid Uppsala Universitet har tagit del av en ny rysk långsiktig officiell rapport över Rysslands framtida energiproduktion. I den framgår att Ryssland kommer nå nationell peak oil exports senast år 2015, dvs nästa år.
Den officiella ryska prognosen
över oljeexporten. |
Rapporten är skriven av The Energy Research Institute of The Russian Academy of Sciences, som titulerar sig Analytical Centre of the Government of the Russian Federation och sträcker sig fram till år 2040. Den finns att läsa som PDF här.
Faktum är att Ryssland redan ser ut att ha nått peak oil exports, då exporten kommer vara lägre 2015 än 2010.
Då exporten 2012, men inte 2011, var högre än 2010, bör nationell peak oil exports inträffat 2012 – 2014. Exportsiffrorna för 2013 är inte inne än hos min normala källa EIA, alternativt BP World Energy Statistical Review, bör tilläggas.
Alekletts forskargrupp kom tidigare fram till att detta skulle ske för Ryssland 2016, men 2014 – 2015 ser nu ut att vara mer korrekt. Aleklett påtalar också att man åt den kinesiska regimen gjort en analys av nationell peak coal för Kina. Han skriver:
Rysk oljeproduktion, konsumtion
och export 1980 – 2013. Sovjetunionen fram till 1991. |
“Att vår forskning finns med i den ryska analysen ser vi i bland annat tabell 2.2 som visar kolproduktionen i Kina. I vår analys från 2010 har vi att Peak Coal i Kina kommer att bli mellan 2020 och 2025 med en maximal produktion med 3.3 miljarder ton. I samarbete med forskare från Kina har GES gjort en mycket mer detaljeras studie presenterad 2013. Toppåret blev 2024 och topproduktionen 4.1 miljarder ton. Som ni ser är detta nu också Kinas officiella uppfattning.”
Som Aleklett påtalar importerar Sverige runt 40% av sin olja från Ryssland. Det kommer bli mindre olja tillgänglig från Ryssland framöver, både för Europa och globalt, om man tittar på den egna ryska prognosen.
Officiell prognos över rysk oljeproduktion.
Röd stapel är befintliga fält. Källa: ERIRAS |
Sedan återstår att se hur överpositiv den prognosen är.
Tillägg: I en annan graf anger man nationell peak oil till 2015.
Där framgår det också hur snabbt produktionen i befintliga oljefält kommer falla och hur mycket man måste hitta för att ens fylla denna optimistiska prognos.
10 kommentarer
Peak fossil energi kräver ökad beredskap för flödande energi.
Kanske inte nödvändigtvis installation av den än.
Inte orimligt. Nu återstår också frågan (aktuell för både producenter och konsemter) – Hur länge räcker naturgasen? Och när är Peak Gas? De viable reserver som går att få ut utan Fracking. Tex.
Eftersom Cornu har citerat Aleklett ovan om kolet i Kina behöver jag inte göra det. Kineseserna utvann 3,7 miljarder ton kol förra året. Så Alekletts forskare hade direkt fel, bara några år efter deras prognos. Toppåret för kolet där kanske blir 2024 med 4,1 miljarder ton, som det påstås att regimen påstår.
Regimen vet bättre än utomstående utvinningens kostnader och att de är höga och med billig arbetskraft. Och de ökar kraftigt. Kinesena är extremt dåliga på statistik. De redovisar inte ens det mest intressanta och enklaste, hur många som arbetar med kolutvinningen. Det svårt för Aleklett och andra utan denna information. Detta kommer få att deras land att kollapsa, kanske innan Sverige. När något toppar med ”peak coal” och vid vilken mängd är sekundärt och ganska ointressant. Det som styr allt och det viktiga är produktiviteten mätt i energi, material, arbete och kapital per ton (eller hellre energivärde) fram till användaren och de kostnader som följer. Detta är mycket viktigare än fina spekultativa diagram. När man vet kostnadena ökning så kan man relativt väl räkna ut när systemet kollapsar. Men detta är naturligtvis inte makthavarna och deras olika uppbackare så intresserade av att veta.
De som styr i Kina är teknisk och ekonomiskt orienterade och de drar sig för rent önsketänkande i sina prognoser. De vet hur pressade de är och försökar finna andra tekniker, säkra resurser utomlands, minska sin befolkning med mera. Svenskarna är tvärt om tomma i huvudet. De moraliserar och retar sin främste oljeleverantör till vansinne, har en massinvandring, lägger ner sitt jordbruk med mera. De enda som de inte saknar kunskaper inom är att babbla.
Skulle vara kul om någon kunde förklara det där med att reta upp sin främste oljeleverantör. Vad är det egentligen man vill uppnå?
Att Putin blir snäll?
Intressant! 3 kommentarer i ett ämne som kommer att påverka allas liv inom något år, medan TV licensen lockar till 26 kommentarer. Kanske viktigare med massmedia än mat och försörjning? Har själv i en period i min ungdom levt på nudlar sista veckan före lön och somnat hungrig, då hade jag gärna valt bort TVn mot en pizza.
@Bolibompa: Du hann före. Tänkte skriva ungefär samma samma sak.
Märkligt att en såpass viktig grej som energibas och bränsleförsörjning, dvs "soppan kanske är dyrare" om några år ger så lite reaktioner. Knappast någon skitsak. Eller har allmänheten eller läsarna gått på myten att Sverige klarar sig på enbart miljövänliga alternativ?
Det där verkar helt obefogat…T ? Vetenskaplig rapport tack ! En länk, typ som bekräftar ditt påstående…Annars får du nog förpassas till soptunnans glömska.
Har i årtionden tyckt licens för tv varit så korkat jämfört med att ta det på skatten att jag endast tyckte till om det i skrift. Peak oil har jag bara ett antal års kunnande om.
Självklart anser jag att vi får problem under en övergångstid men anser att vi kommer att klara oss på en gradvis minskning av bensin och diesel. Med åren bör det bli allt mer miljövänliga alternativ enklast först är besparingar och mer el. Satsningarna på utveckling av batterier är gigantisk nu och motsvarar på två år mer än de gångna 100 åren.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Skönt med batteriutvecklingen. Då skall vi bara bygga några kärnkraftverk i veckan då med start nästa vecka.
(kan ngn stoppa in länk)
En annan sida av myntet: nu när det börjar kämpas om de till antal och storlek minskande guldäggen gäller det att proklamera ut att ens egna guldägg är väldigt små och ynkliga, inte värda att komma och ta.
Den sista kampen om att bli herre på täppan med de sista svarta guldäggen i egen ficka verkar inte helt renhårig.
Vara men inte synas, är en förståndig familjs valspråk enligt utsago.