Telia har tvärt sagt upp telefoni och bredband för kunder i östra Högsby kommun, då man tycker det är för dyrt att laga en skadad ledning. Kunderna har fått tackbrev från Telia för att de sagt upp abonnemangen. (Barometern-OT)
Telia har inte heller erbjudit någon alternativ lösning. Detta skiljer sig alltså från de planerade uppryckningarna av folks telefoni och bredband på landsbygden, då man i detta fall inte ens erbjuder ersättning för telefonin.
Innebörden är alltså att om telekablar går sönder på landsbygden så säger Telia upp kunderna. Enligt Barometern-OT ska det handla om tre stycken stolpar, som alltså blir för dyrt för Telia.
Nu har ju som bekant Telia inte längre något samhällsansvar, men bredband är faktiskt viktigare än telefoni idag. Allt fler av våra moderna tjänster förutsätter idag bredband och alliansregimen borde göra det till en lagstadgad rättighet att erbjudas riktigt trådbaserat bredband1.. Speciellt som våra myndigheter lägger över allt mer tjänster på Internet, rent av med straffavgifter om man utför ärenden via telefon eller fysiska brev. I slutändan handlar det alltså om demokrati och medinflytande, men som vi alla vet driver alliansregimen aktivt linjen att landsbygden ska motarbetas och avbefolkas, även om alla partier förstås pratar om att hela Sverige ska leva (i respiratorn). Som alla vet är det dock bara snack, man ska inte lyssna på vad politiker säger, man ska titta på vad de gör.
Rycker t ex Telia min egen kopparkabel nästa gång den går sönder så kommer jag tvingas lägga ner bloggen, då jag inte kan arbeta via “trådlöst bredband”, annat än under korta nödsituationer. Jag har hela tiden detta svärd över mig, då min försörjning alltså när som helst kan klippas av Telia.
För övrigt är mobiltelefonitäckningen i hemmet 0-2 av fem “stolpar” på telefonen och om man bara flyttar sig enstaka meter från vissa fungerande punkter så bryts samtalet. Att i det läget påstå att man kan ordna mobilt bredband är rent patetiskt.
1. Som jag har utrett i många tidigare blogginlägg så är inte trådlöst “bredband” en ersättare för trådbaserat bredband, t ex här. Ofta når man dessutom på sin höjd Edge-kapacitet på landet och inte ens teoretiska, men i praktiken aldrig uppnådda, bandbredder kan erhållas trådlöst. Jag får idag ca 18 Mbit/s i uppmätt överföringshastighet till en kostnad av 518:- SEK i månaden. Endast något som erbjuder det samma i uppmätt överföringshastighet och till samma kostnad är en ersättare.
Tillägg: Telia skrotar det fasta nätet i Matstorp i Nyköping. Detta är dock ett led i det planerade klippandet och kunderna får sk fast mobil telefoni som ersättning för telefonen, men något bredband får man alltså inte, utan man får leva kvar på 90-talet. Utgår man från Telias information om detta “teknikskifte” så kommer samtliga telefonikunder på landsbygden som idag saknar bredband att få sina kopparkablar klippta och för all framtid förvägras möjlighet till bredband och ett deltagande i det moderna samhället. Detta kallas för att ersätta med modern teknik i Telias nyspråk.
Telia skriver också uttryckligen att om kablarna går sönder så kommer man klippa koppartråden och därmed också avsluta kunder som faktiskt hade bredband. Inga reparationer eller normalt underhåll pga slitage kommer alltså utföras, vilket är vad som drabbat Högsby:
Samma telefonilösning som används inom Teknikskiftet används även i de fall där förutsättningarna för att leverera traditionell, fast telefoni förändrats på ett avgörande sätt utanför vår kontroll. Det kan till exempel röra sig om vägbyggen, brott på sjökabel som enligt lag inte får ersättas, uppsagda avtal och långa stolplinjer som till stor del är angripna av till exempel röta eller som fällts av storm i svårtillgängliga områden.
Sammanfattningsvis så används den nya telefonilösningen både i Teknikskiftet och i de fall ett utbyte av den fasta telefonin är påtvingat på grund av yttre omständigheter.
Tidigare har Telia försäkrat att vi som har bredband på landsbygden inte kommer få våra kopparkablar ryckta, men enligt ovanstående så gäller det bara till en stolpe ruttnar eller nästa storm. Tidigare citat av Telia, som nu motbevisats av Högsby:
“Inga kunder som idag har bredband kommer att beröras av detta, utan det är bara kunder som aldrig haft och aldrig kommer att få fast bredband.” – Karin Nordlund, Telia
Ovanstående var ett skriftligt uttalande från Karin Nordlund på Telia och ingen felcitering. Hon har tidigare sagt sig blivit felciterad när hon påstås ha sagt “man bör kanske tänka på var man bosätter sig”, vilket skulle vara helt främmande tankar för Telia. Numera har dessutom Telia halverat högsta överföringsvolym per månad till 10 Gb och inte de 20 Gb som gällde vid Karin Nordlunds skriftliga uttalande 2010.
74 kommentarer
Senast bloggen handlade om dessa trakter var det den nedbrunna gamla Solhöjden-herrgården som var på tapeten. Det kommer bara goda nyheter från Högsby, tydligen.
Som av en händelse fanns en liknande artikel i Sörmlands Nyheter för ett par dagar sedan. Samma problem, mindre samhälle som inte var lönsamt fick inte längre tillgång till fast nät. Detta kommer med säkerhet att upprepas på många ställen, en liten höstkampanj av Telia 'bort med de mest olönsamma kunderna'.
Frågan är hur man ska kunna förhindra denna utveckling, som ju blir ett blytungt argument för att inte flytta ut, eller ens bo kvar, på landet. Kan man inte lita på de grundläggande kommunikationerna är inte längre landsbygden beboelig, så enkelt är det tyvärr.
Man kan inte tvinga Telia till någonting, så enda möjligheten är väl i så fall att fondera skattepengar för kommunikation i glesbygd?
Lite OT men ändå; kommunalmannen sa att han skulle ta upp frågan i september under planerat möte med Telia. Inte direkt en kraftfull reaktion. Om frågan är viktig skulle han givetvis ha attackerat direkt, medan Telia avvaktar reaktionerna och fortfarande kan ändra sig. I septembermötet kan de bara diskutera konsekvenserna, inte själva beslutet. Fel strategi.
Har du inte själv råkat ta på dig den där bajsbruna offerkoftan nu? Varför ska ett privat företag tvingas göra en förlustaffär?
Om kunderna i Högsby betalar vad det kostar att laga stolparna så går det säkert att få bredband via kabel igen.
De har inte ens erbjudits den möjligheten, utan fått ett tackbrev i brevlådan för att de sagt upp sina tjänster.
Ingenstans står det att Telia ska tvingas till någonting. Men inlägget visar ett problem som kommer att bli ett stort problem i många delar av Sverige om inget görs.
Som sagt, med dagens krav är inte ett samhälle beboeligt om inte det som inegrips av normala kommunikationer fungerar.
Är det nödvändigtvis upp till kunderna att betala? Om kommunen vill ha kvar invånarna kanske det är lönsamt för dem att hålla kommunikationerna igång, kan vara värt några stolpar…?
Så om kunderna fått erbjudande om att behålla sitt bredband om de bara betalar reparation/underhållskostnad på gissningsvis ett par hundra tusen så hade allt varit bra?
Jag vet ju inte men jag tror de flesta skulle tycka att månadskostnaden jämfört med mobilt bredband (som fungerar utmärkt för mig) är lite hög. Många skulle nog rent av se ett sådant erbjudande som ett hån.
Saknar du monopolet?
Du har inte provat att mäta kapaciteten i mobilt bredband på landet. Det har jag. Det är bara ordet "bredband" som är gemensamt med trådbaserat bredband. Du får 100-1000x så hög fart, plus obegränsat med överföring, på trådbaserat bredband.
Menar du att det inte är monopol nu…?
Vem annars ska komma och gräva ned kabeln eller sätta upp den i stolpar?
Jag saknar monopolet om situationen går från monopoliserad verksamhet som erbjuds till alla per definition, till en konkurrensutsatt verksamhet där bara lönsamma kunder servas. Anledningen är enkel, Sverige är ett glesbygdsland och kommunikationer inkl vägar, vatten etc kommer inte att kunna fungera på en rent kommersiell basis.
@ Cornucopia?
Nej, jag har ju lite annat att sysselsätta mig med.:)
Jag kan sköta de flesta av mina ärenden på bussen på väg in till stan. Där finns GSM-teckning som kommer och går (verkar det som, kanske har täckning hela tiden).
Undantaget är att ladda ner film och musik, det får jag göra hemma, här har jag bättre täckning.
Jag skulle snarare säga att det handlar om att man via subventioner dolt de verkliga kostnader som det medför att bo avskilt. Nu tar man bort subventionerna och de på landet får i högre grad stå för sina egna kostnader.
Då verkar det passa med offerkoftan.
Jag tror att det finns en anledning till att folk valt att bosätta sig i samhällen. Nämligen att man kan organisera saker gemensamt och dela på kostnaden. Vill någon bo ute i skogen så går man miste om den fördelen.
Allt jag begär är att Telia istället för att riva ner näten säljer dem, eller om de nu då är värdelösa, ger bort dem till brukarna, som därmed själva kan driva dem vidare. Men det gör inte Telia, för då går man miste om monopolkunder då endast Telia erbjuder "fast mobiltelefoni" som "teknikskiftet" kallas.
http://cornucopia.cornubot.se/2011/11/brukarkooperativ-eller-blind.html
@ Kingedward24
Och jag tror helt enkelt inte på det samhälle du målar upp. Jag tror att det blir extremt ineffektivt. Sovjet och Nordkorea kanske är extremfall men ger ändå en fingervisning.
Vad är det rent konkret du föreslår? Ska ägarna av telia vara sådana hedersknyfflar att de bara ger bort något de äger och direkt eller indirekt kan tjäna pengar på? Ska lagen ändras så de kan tvingas sälja eller ge bort något de äger?
En lösning vore ju att de som berörs går ihop och köper stolparna för ungefär den summa telia tror sig tjänat på sitt fasta mobilnät eller vad de kallade det.
Detta är dock en något oortodox lösning och jag tror även där att de flesta skulle klia sig lite i skallen om det kom ett sådant förslag per post.
Men det kanske går att lösa om det är vad ortsbefolkningen verkligen vill, ett brukarkollektiv som köper en trave telefonstolpar.
Behövs bara någon som tar tag i det och intresse från brukarna. Eller är det "statens" uppgift?
Reggad, du har missat en del saker. Om vi glömmer Nordkorea och andra misslyckade stater, kvarstår ändå det faktumet att Sverige redan har gått längre än de flesta länder vad gäller privatiseringar. Argumenten för att göra detta inom alla områden är ganska grunda. Utvecklingen inom olika branscher manar också till viss eftertanke. I vissa fall har man ersatt ett monopol med ett oligopol, som inte har gett någon direkt fördel för kunden. Inom andra områden där fri konkurrens verkar rota sig, går priserna ned till en nivå där ingen har lönsamhet. Alla utom en eller två slås ut, och vi är tillbaka till monopol eller statsstyrt igen.
Den som är övertygad om fria konkurrensens överlägsenhet och den relaterade mångfalden kan ju fråga sig varför både Sverige och Storbrittanien har varsin aktör inom livsmedel, ICA resp Tesco, som kontrollerar >50% av marknaden?
Eller det som skedde med flygbolagen under några decennier; fri konkurrens tills ekonomin är i botten, statlig intervention och så börjar det om igen. Eller varför inte elektronikmarknaden i Sverige. Priserna trycks ned tills alla har kvävts utom en eller två, sedan är man ju fri att agera som man vill.
Ditt resonemang kring subventioner till glesbygd skulle ha varit bisarr för 20 år sedan men är det inte längre, tyvärr. Det var det positiva med gamla centerpartiet, innan det kuppades av nyliberala, att de hade en slags vision om hela Sverige. Nu finns inget vettigt parti i riksdagen som driver en linje för hela landet längre.
Dessutom, som televerkets telefonabonent, kommunskattebetalare och statlig skattebetalare har vi betalat kopparnätet flera gånger om.
Det är inte mer än rätt att telia erbjuder att ge bort delar av kopparnätet, till de som är beredda att driva nätet.
Eller för all del att de löser ut den summa vi har betalat för att vi skall kunna finansiera fiber i stället
Ja, frågan är om nationalstaten ska vara:
1. Ett vuxendagis med allt åt alla,
2. Ett kollektiv där vi drar åt ungefär samma håll och löser saker gemensamt.
3. Ett gigantiskt nollsummespel i form av ett kadaver, där var och en av hyenorna försöker slita åt sig ett större köttstycke på bekostnad av grannen, och där alla luktar lika illa i slutänden.
Just nu liknar det mest 3. Man ska ha extra pengar och stöd för att man är stadsbo, landsbygdsbo, man, kvinna, gammal, ung, etc etc. Rimligtvis på bekostnad av nån annan.
@ Kingedward24
Jag vet inte riktigt vad jag skulle ha missat. Tidigare skulle televerket eventuellt ha lagat ledningen. Eller så skulle de bestämt sig för att slopa kabel och ersätta detta med "fast mobiltelefon". De skulle skita totalt i vad "kunderna" ville. Vad jag minns (var förvisso ganska ung på den tiden) så var det en massa klagomål på televerkets avgifter, deras brist på service och frånvaro av flexibilitet. Och det fanns inga alternativ. Antingen så betalade man eller så var man utan telefon.
Jag ser ingen anledning till att någon annan ska subventionera mitt leverne, lika lite som jag vill betala åt någon annan. De har valt att bo på glesbygden. Då får de betala vad det kostar.
Jag skulle vilja bo lite avsides själv. Det som hindrar mig just nu är kostnaden.
@ Anders Rydén
Kopparnätet har en ägare vilket i detta fallet tycks vara telia. Om du vill vara grinig över utförsäljningen så grina på, men faktum kvarstår. Ägare till kopparnätet är fortfarande telia. Och det är vad vi har att förhålla oss till.
Vad du tycker "borde vara" är ganska ointressant för själva lösningen även om ditt gnäll har ett visst underhållningsvärde.
Skillnaden var att Televerket inte kunde skita i att fixa linjen. De kunde ta tid på sig, men de var tvungna att reparera.
Däremot kunde de ta betalt för linjedragning vid nyinstallation om man bodde avlägset, men det gällde alltså bara nybyggnation.
Om du inte tillhör någon liten väldigt obskyr minoritet, du kanske är eremit i en grotta någonstans, vad vet jag?, så är ditt leverne redan subventionerat. Lev med det.
Reggad. Skulle vilja se dig bo på landet. Ska du starta en firma/kooperativ per tjänst du behöver?
@Reggad
Det jag grinar över är att jag har en viss koll på hur kopparnätet finansierades en gång i tiden.
Jag känner mig helt enkelt blåst på de pengarna, men för all del om du tycker att det är ok så är det din privata åsikt.
Anders Rydén:
Undrar hur stor koll du egentligen har.
Enligt dig har skattebetalarna betalat det svenska telenätet.
Men Televerket, Telia och TeliaSonera har alltid, precis som andra företag finansierat verksamheten med intäkter från kunderna, aldrig med skattemedel.
Påståendet finns därför att Televerket var en del av staten. Men Televerket var ett så kallat affärsverk och för sådan verksamhet gällde andra regler än för övrig statlig verksamhet. Redan från tidigt 1900-tal kan man se att hela Televerkets verksamhet betalades via intäkter direkt från kunderna.
Skattebetalarna har däremot genom riksdagsbeslut hämtat ut många miljarder ur Televerkets verksamhet för olika ändamål både till vägar, järnvägar och ubåtsjakt. Mer än 10 miljarder av intäkterna från telekunderna har betalats in till staten genom riksdagsbeslut.
Oavsett vad man sedan tycker, sålde svenska staten 30 procent av aktierna i juni 2000. Priset på aktien sattes utifrån att nätet ligger i börsvärdet. För det fick staten mer än 67 miljarder kronor som betalning.
Det är väl fritt fram att be något annat privat företag att installera en kabel hos dig? Kan ju inte låta skattesubventionera allt möjligt ute på landet där dom hoppas att det ska vara samma utbud som i kommunens centralort.Ute på landet bor ändå bara folk som klagar om att det var bättre förr.
Exakt. "Det var bättre förr när det var sämre".
Det är faktiskt inte bara fritt fram. Det handlar om att Telia river ner befintlig infrastruktur, som redan är betald. Folk erbjuds inte ens att köpa fritt den, utan Telia plockar fysiskt bort den.
Därefter måste man ingå servitutavtal med markägare etc, något som Telia redan har gjort.
Det handlar om direkt medveten destruktion av infrastruktur som vi alla gemensamt betalat för att bygga upp under 1900-talet.
Betald ja, men också förbrukad vilket ju framgår av ditt inlägg. Du kan säkert fråga om du kan rivningsentreprenad på kabeln, om du nu tror att den är värd en massa pengar.
Vilka myndigheter har straffavgifter om man sköter sina ärenden pappersledes?
Det enda jag kan komma på är nån fisig "uppläggningsavgift" hos CSN, men det är ju bara för att de postar ut pappersavier, inte för att man själv kontaktar dem per post vad jag vet. Sen, så klart, är jag ju inte direkt i daglig kontakt med typ Jordbruksverket och Fiskeriverket och sånt.
T ex PRV, som tar ut 500:- SEK mer om du använder papper.
Bolagsverket tar 200-300:- SEK mer om du använder papper.
Vill du ha fler exempel på hur myndigheterna aktivt motarbetar de som inte har Internet, samtidigt som Internetförbindelse inte är en rättighet?
Din argumentation för "demokrati och medinflytande" verkar lite ihålig om det främsta argumentet för det är att myndigheter som främst har med firmor att göra tar extra avgifter.
Det var de exempel jag som egen företagare kände till på rak arm.
Visst, jag fattar att det suger, men därifrån till att det är ett hot mot demokrati och rättigheter är ett långt steg.
Samhällsinformation fördes tidigare ut via radio, TV och tidning och inget av detta var heller nödvändigtvis gratis eller en mänsklig rättighet. Således talar vi, principiellt, inte om en försämring.
Oavsett kopparkabeln så suger det nog att bo i Ruda (dvs östra Högsby kommun), med nedlagd järnväg och det enda som finns kvar av de nedlagda industrierna är en miljökatastrof nästan i klass med Teckomatorp.
Fast å andra sidan, om man inte har möjligheten att ta del av förmånerna, varför skall man då tvingas att vara med att finansiera dessa?
"No taxation without representation" Boston tea party.
Ja Anders, du kan ju sluta betala skatt till Telia då.
Förresten Anders, kul att du sätter likhetstecken mellan "representaton" och "förmåner". Symptomatiskt.
Boston Tea Party handlade alltså om den grundläggande rättigheten att få delta i val och rösta fram en representant i parlamentet. Idag verkar vi dock ha skrivit om historien så att det är OK att sura för att fel parti vann trots att man fick vara med och rösta, eller helt enkelt därför att nån annan upplevs som mer gynnad än man själv.
Viss skillnad, eller hur? Det är trångt i offerkoftan, som sagt.
@Ben dover
Jag har själv suttit i en kommunal valberedning för ett av de större partierna, tro mig, vi röstar inte på vilka som skall representera oss.
Vad jag vet är det fullt möjligt att rösta på vilka personer man vill i kommunalvalen. Det är bara att skriva ett namn på en förtryckt valsedel med endast partinamnet på. Man behöver tydligen inte ens vara medlem i partiet för att besätta platsen sen heller, vilket för övrigt visade sig i en grannkommun då en rättshaverist kuppade in sig i KF genom att skriva sitt namn på en "blank" SD-valsedel.
Kom med vilka invändningar du vill, jämförelsen med Boston Tea Party haltar som fan i alla fall. Denna skillnad är en utmärkt illustration över hur jävelbortskämda folk blivit med sina särintressen. Så fort nåt inte serveras på silverfat så tar man sin fotboll och går hem som ett tjurigt barn.
De där kraftkablarna i stamnätet får nog anses som ett särintresse. De som bor där de har sin upprinnelse har i alla fall föga nytta av dem. Men om någon marginaliserad glesbygdsbo skulle kapa dem så blir det nog åtskilliga i Stockholm som tar sin fotboll och beter sig som tjuriga barn.
De är så jävelbortskämda med sitt särintresse att få el till långt under världsmarknadspris.
Jag har NET1 på landet i Lappland. Ca 3mil från masten så har jag flera Mbit/s. Har de service i dessa trakter?
Vattenfall bytte ut stolpar med blanktråd mot nedgrävda ledningar på vårt lantställe, det skall de ha en eloge för, iofs skulle man i samma veva dragit tomrör avsett för fiber, men det gjordes inte. Fast teleledning finns men hur länge vet jag inte, vi har dock bara mobilt bredband med halvbra hastighet.
När 3G-frekvenserna och tillstånden skulle delas ut i Sverige så valde Sverige en lite annorlunda modell.
Istället för att bara sälja till högstbjudande (som skedde i övriga Europa) så fick operatörerna visa och lova hur de skulle bygga ut näten i hela Sverige och inte bara i storstadsområdena. Byggde man inte ut 3G-nätet på landsbygden så fick man heller inte bygga 3G-nät i storstaden.
Något liknande kanske kan tillämpas på bredbandsmarknaden.
För att få leverera bredband i Stockholm så måste man också kunna leverera bredband östra Högsby.
Vet inte om det skulle vara en lösning – mer statlig inblandning och regler kanske inte är det bästa.
Well, någon 3G-täckning har vi sällan på landet. Det var ju bara en skönhetstävling där det gällde att sminka grisen så fint som möjligt. När man väl hade tillstånden så är det billigare att ta eventuellt vite på några 100 000 kronor än att faktiskt bygga ut.
3g-täckning hade jag inte ens när jag bodde 9km från Växjö. Än mindre nu mitt ute i skogen…, sällan man ens har täckning öht.
@Mattias,
Jag antar att det var en bit ifrån en riksväg du bodde?
Ni kanske borde satsa på 4G istället. Enligt Tele2 täcker det 99% av befolkningen på 900MHz bandet. Telia hävdar att de kommer att täcka 90% av Sveriges yta med 3 eller 4G inom "bara ett par år". Kolla deras täckningskartor.
Får 30-39 MBit/s nerströms och ca 10 upp i smartfånen på de flesta ställen i sthlm (undantaget vissa delar av pendellinjen norr om stan som saknar täckning helt på alla slags G).
Testade på Tele2:s mobila bredband. Funkade bättre än Telenors där jag bor men märkte snabbt att 80GB datamängd per månad inte skulle räcka till hushållet och då helt utan någon fildelning (främst Youtube och HBO). Ringde och sa till Tele2:s kundtjänst att jag inte hade någon nytta av bredbandet med 80GB begränsning. Kundtjänst sa då att de var lag på att begränsa trafiken på mobilt nät men att de kunde sänka månadskostnaden med nästan 50%.
Tackade ändå nej eftersom jag inte vill betala för en tjänst som jag inte kan nyttja halva tiden och har nu Telia via fast nät samt Telenor mobilt bredband med fri surf (vilket alltså skall vara olagligt enligt Tele2 kundtjänst…) som backup. Blir att kuprinola stolparna så att dessa håller…
Telenor mobilt bredband med fri surf? Enligt Telenor är deras fetaste abbonemang 12 Gb/månad. Eller tre dagar för mig.
Min bredbandsrouter har varit uppe ca ett dygn och 3.99 Gb har överförts, så Telenors abonnemang räcker i tre dygn för mig, Telias fetaste 20 Gb räcker i fem dygn.
Sant men jag ligger kvar på gammalt avtal och är orsaken varför jag inte sagt upp avtalet ännu även ifall jag inte nyttjar det just nu.
Sedan Gudrun -05 har det inte funnits kabel hit där jag bor. Mobilen har bara 0-2 stolpar av 5. Min enda chans att använda telefoni och internet är med Net1. Det funkar helt ok förutom den gräsliga 30gb-begränsningen. Hade det inte varit för den hade jag inte haft mycket att klaga på.
Jag gör av med 4 Gb per dygn, så Net1 ger mig 7.5 dagars Internet per månad.
Net1 erbjuder bara 20 Gb. Ska jag få mina 120 Gb i månaden kostar det 3000:- SEK i månaden mot nuvarande 500:- och då får jag dessutom högre hastighet för 500:- SEK i månaden.
Ser man endast 1 full-HD film på 100 minuter per dag och ingen annan surf alls så räcker 80GB i 26-27 dagar/filmer. Har man en familj på 4 som tittar på Youtube titt som tätt, lysnar på internetradio eller laddar hem uppdateringar så kan man kanske vara uppkopplad första halvan av månaden och sedan ligga i internetskugga i två veckor tills man fått ny kvot…
PS. det går åt ca. 30MB/minut för streaming av full-HD men självklart varierar det beroende av kvalite och komprimering.
Både Telia och Telenor har strypt hastigheten mot Youtube så jag kan streama snabbare mot Youtube om jag går omväg via en gratis-proxy än vad jag gör om jag går direkt mot YouTube.
Kan ju tilläggas att Net1 gjorde en förlust på ca 150 MSEK 2011, på en omsättning om 172 MSEK. Någon årsredovisning för 2012 verkar inte inne. Skulder på 260 MSEK. Moderbolaget AINMT Holdings gjorde en förlust på 50 MSEK.
Konkurs på gång?
Just att man inte lämnat in årsredovisning för 2012 är oroväckande.
Nämen va f-n! Inte bra!
I mitt fall är det bara att acceptera. Vill jag ha internet eller vill jag inte. Finns inga andra alt för mig.
Vad har du för täckning och bandbredd med Net1? Enligt täckningskartor har jag ingen täckning inomhus, så vad ska man vänta sig då?
Med en utomhusantenn så fungerar det bra.
@ Mattias,
Jag gissar att du bor syd sydost om Växjö?
Om du gör det, i så fall på "fel sida om 126an"
Ca 5-6mbps nerströms. 2upp. Har utomhusantenn också annars går det inte
Högst egendomligt att Felia inte fått för sig att erbjuda innebyggarna i Matstorp att köpa den infrastruktur som finns kvar där; så att de själva kan ansvara för sin uppkoppling osv
Då blir man ju av med kunder. Nu kan man tvinga på dem andra dyra lösningar.
Det bästa är att stimulera utbyggnaden av ny infrastruktur genom att förmå folk att bilda fiberföreningar och själva bygga nät. Idag kan man få ca 30% av projektkostnaderna betalda vilket gör att man på många ställen landar på 15000-20000 kr per fastighet. Haken är ju naturligtvis att det också går åt tusentals ideella timmar, men det är man redan van vid på landet eftersom man aldrig fått något serverat.
Jag kan dock tycka att det är provocerande att Sverige är helt i avsaknad av en strategi för landsbygdens överlevnad. Ingen som bor i tätort tjänar på att landsbygden utarmas, vilket gör att det blir tramsigt när folk pratar om att det enbart är kommersiella överväganden som ska styra. Någon måste ta ansvar för helheten
Det är även en form av uppfostran,
Om vi vill förbättra vår situation, får vi fixa det själva.
Jag bor själv på landet, jag har insett att det flyger inga rostade sparvar in i munnen längre.
Jasså, sparvarna är rostade nuförtiden.
Vad blir näst, sparvar tillredda på teppiyaki-häll?
Ja, varsamt kryddade med "asiatiska kryddpastor jag tog hem från min senaste bussresa till centralorten, Säffle."
Äta sparv? Är det verkligen gott det? Lite tanig och benig skitfågel. Varför göra sig besväret när det finns så mycket annat ätbart?
I mina förälrars hus på en mindre ort slutade telefonen att fungera. Det tog över en månad för Telia att hitta felet, och det efter att de grävt i marken och förstört verandan (eller vad det heter). Det var glapp i kopplingsboxen på gatan, vilket fixades snabbt när de väl upptäckt det. Det borde väl vara något man kollar innan man börjar gräva upp ledningarna tyckte jag. Det finns knappt GSM-teckning där längre* så det var ju tur att inget akut inträffade.
* För några år sedan var den ok. Jag vet inte varför den är sämre nu. Det är alltså inte bara min mobil som påverkats, utan allas på orten. Är det fler som har upplevt att GSM-teckningen blivit sämre?
http://www.bynet.se
T
Det finns en anledning till varför resterna av det svenska försvaret inriktats på bekämpning av partisaner.
Det är inget stabilt tillstånd att naturtillgångar exploateras på platser som staten övergett. Inte nånstans i världen, och det finns ingen anledning till att det skulle vara så i Sverige heller.
Utan telefon, inget heja Sverige där skog, malm och elkraft produceras/utvinns.
Själv tycker jag att man har gjort ett aktiv val om man bosatt sig på landet. Troligen har man sparat 1.5-2.5 miljoner i kostnad för bostaden och det finns en orsak till att priset är så lågt. T.ex. Får man göra lite själv. Herr Cornu som behöver bredband kan ju prova använda en extern mast och lite dyrare modem. För 10-15000 kan man få ganska proffsiga saker.
"För övrigt är mobiltelefonitäckningen i hemmet 0-2 av fem "stolpar" på telefonen och om man bara flyttar sig enstaka meter från vissa fungerande punkter så bryts samtalet. " Har du provat att använda locket till en klotgrill cornu? Jag hade samma problem som du med tele2 när jag campade i Råneå. Tog locket till klotgrillen och höll den bakom telefonen och vred den sakta tills jag fick alla 5 stolparna i mobilen tända. Testa det cornu och återkom med feedback här på bloggen. Mvh
God dag till alla i denna webbplats skulle vittna om hur jag var rädda av Mr Pato Smith När jag var rip off.
Jag är fru, Ann-Charlotte med namn. Jag bor i Sverige, Jag vill använda detta medium för att varna alla lån arbetssökande att vara mycket försiktig eftersom det finns bedrägerier allt månader sedan jag var finansiellt ansträngda, och på grund av min desperation jag blev lurad av flera online långivare. Jag hade nästan förlorat hoppet till en vän hänvisade mig till en mycket pålitlig långivare som kallas Herr, Pato Smith som låna mig ett lån av $ 100.000 i 8timmar utan någon stress.
Om du behöver någon form av lån bara kontakta honom e-post via: ([email protected]) det är därför jag använder detta medium för att varna alla lån arbetssökande på grund av det helvete jag gick i händerna på dessa bedrägliga långivare. och hur jag var räddningen av herr, Pato Smith.
Och jag vet inte ens min fiende att passera genom ett sådant helvete som jag gått i händerna på dessa bedrägliga online långivare, vill jag också att du kan hjälpa mig att vidarebefordra denna information till andra som är i behov av ett lån när du har fått ditt lån fru Ann-Charlotte, jag ber att Gud ska ge honom. livslängd Gud välsigne honom för alltid för det goda han har gjort i mitt liv.
Fru, Ann-Charlotte