Med anledning av Telias ryckande av kopparkablarna på landsbygden, som nu även omfattar de som har trådbaserat bredband, trots tidigare försäkringar om att de aldrig ska få sina kablar klippta, så är inte Internettillgång en rättighet i Sverige. Samtidigt diskriminerar svenska myndigheter skattebetalare som inte har Internettillgång, bl a genom högre avgifter för handläggning av ärenden.
Listan på diskriminering kan göras lång, och handlar inte bara om avgifter. Det tar t ex längre tid att få blanketter, om dessa alls kan beställas, via post och att skicka in blanketter kostar porto etc.
Men rent objektivt kan vi titta på priserna för tjänster hos några myndigheter, specifikt sådant som drabbar egna företagare. Utan Internettillgång så motarbetas alltså landsbygdens företagare ytterligare, genom att tvingas betala mer för myndigheternas handläggning än den som bor där bredband erbjuds.
Bolagsverkets avgifter för enskild firma är 200 – 300:- SEK högre om man inte använder myndighetens e-tjänster. Det samma gäller för aktiebolag, bostadsrättsföreningar, ekonomiska föreningar (=sportklubbar mm nu för tiden) mfl.
Patent- och Registreringsverket, PRV, tar åtminstone 500:- SEK mer om man använder pappersblankett.
Jordbruksverket kräver numera att man ansöker om jordsbruksstöd online, och om man inte har tillgång till dator måste man alltså köra bil till någonstans med dator. Detta blir ju extra lustigt när delvis statligt ägda Telia alltså klipper av jordbrukarnas bredbandskablar på landsbygden.
Föräldrar som ska anmäla vård av sjukt barn måste betala porto för detta om de inte anmäler online hos Försäkringskassan, som också skickar ut förfrankerade returbrev till föräldrarna för ordinarie uppfostringsanstalts intygande om att barnet inte var på anstalt vid sjukdomstillfället. Om man anmäler på papper måste man betala portot på returbrevet själv.
Listan kan rimligtvis göras ännu längre – ovanstående är exempel på diskriminering av personer utan Internet jag personligen känner till.
Andra exempel är att man enkelt online kan polisanmäla de brott som polisen inte tänker utreda och direkt få ett beslut om nedläggning hemskickat. Brottsoffer utan Internet tvingas åka till polisstationen för att få de papper som försäkringsbolagen kräver.
Internettillgång, och med dagens allt mer feta webtjänster (denna blogg inräknat) är bredband en förutsättning för att det ska gå utföra något, är allt mer en demokratifråga och aktiv diskriminering av landsbygden.
Gör tillgång till riktigt bredband till en nationell rättighet!
28 kommentarer
Intyget om frånvaro togs bort vid årsskiftet, åtminstone för dagis. Hur det är med skola vet jag inte.
I det här sammanhanget kan det också passa att nämna att jag har moonat Jonas Birgersson, a k a Bredbandsjesus.
Bredband är ju dessutom inte gratis. Slipper man betala 1800 kr/år för sitt bredband för att man inte har nåt, så kan ju det räcka till 300 frimärken eller för den delen en engångsavgift hos PRV, en engångsavgift hos Bolagsverket och dessutom till 160 sjukanmälningar av ungarna.
Glöm inte att du också framöver slipper betala RadioTjänst nya Internet-avgift.
@BackstugeBengt, inte slipper du betala till Radiotjänst. Du har ju dator, alltså kan du teoretiskt sett titta på "tv". Sen att du för stunden skulle sakna bredbandsuppkoppling har inget med saken att göra. Det är innehavet som straffas, precis som det var förr med tv-apparaten.
@BackstugeBengt
Dessutom har det ju tidigare visat sig att folk som bor på stållen där endast NRK har täckning tvingas betala TV-licens trots att de inte kan få in svensk telivision…
Du har missat budskapet. Den dolda agendan från staten är naturligtvis att den glesa glesbygden skall avfolkas. Ingen service, inget vägunderhåll, ingen tele är bara medel för att påskynda den processen.
Allt skall koncentreras och där skall vi vara lånekunder och konsumenter.
Återigen är det de där 10 000 tyska bögarna. De vill så klart att alla attraktiva karlakarlar ska bo i staden så att de kan fresta dem med bastuklubbar och melodifestivaler.
Eller så finns det kanske ingen "dold agenda" utan bara en teknikutveckling?
Jag har inte missat budskapet.
http://cornucopia.cornubot.se/2013/04/star-den-svenska-landsbygden-nu-bortom.html
"Bolagsverkets avgifter för enskild firma"?
Att registrera sin enskild firma hos bolagsverket är frivilligt. Finns det verkligen någon som gör detta?
Skriver under på det. Och då anser jag inte kopparkabel vara riktigt bredband. Fiber tack. I och med att det ska vara en rättighet ska det också vara till självkostnadspris. Dvs bort med grottsystemet till leverantörsmarknad när det kommer till internet.
Kostade 17.000:- förra året att dra in fiber i villa i sthlm från Telia Öppen Fiber. I Luleå kostade det 4000:-, fast då vet jag inte om det var Telia. Så, med dessa priser är det nog inte alla som har råd helt enkelt. Man kan ju tänka sig vad det skulle kosta till en gård i obygden, flera km från närmaste kopplingsskåp. Men visst, alla vill ha allt så länge någon annan betalar.
Di tror att den lama hästen kan stegra sig.
Jag tittar istället på veckocharten i CAD och där är trendtaket intakt på 2,065CAD (står nu i 1,83CAD). Jag har dragit linjen från 5,50CAD (16/1-12).
Denna fråga drivs av Piratpartiet.
Saxat från valmanifestet 2010 "Vi menar att rätten till bredband är lika självklar som rätten till rinnande vatten, el och avlopp. Man ska inte diskrimineras och utestängas från det moderna samhället bara för att man bor på ett visst ställe i landet."
Sveriges nya landsbygdsparti. 😉
Har problem med att telefonen på sommarstället slutar fungera några gånger om året. Orsaken är att ingen längre känner ansvar för att röja ledningsgatorna. Mobiltelefontäckningen är usel för alla nät så jag har varit beroende av trådtelefonen. Nu har jag dock hittat en bra ersättare Net1 med riktantenn, dom kör på gamla NMT450 nätet. Går bra att ringa med Skype och surfa 🙂
Dock så när det gäller bolagsverket så är ju e-tjänsten anpassad efter ganska standardiserade omständigheter. Man fyller i lite standarduppgifter och får stiftelseurkund och bolagsordning skapad utifrån en mall – hur gör man t.ex. ifall man vill ha en annan bolagsordning eller stiftelseurkund än den som bolagsverket skapar?
Kan det vara så att det blir mer rationellt för bolagsverket eftersom man via e-tjänsten får in ansökningar stöpta i samma form som man lätt kan behandla genom att bara godkänna/underkänna dem (det finns dessutom färdiga koder för anledningarna till att underkänna ansökan) och att det därav blir billigare för bolagsverket?
En fråga är dock ifall bolagsverket faktiskt har rätt att göra så stor skillnad mellan ansökan lämnad på blankett och ansökan lämnad elektroniskt?
Tror det kommer visa sig som ett gigantiskt misstag i framtiden. Att skrota kopparledningarna. Det har bara blivit sämre.
Även som stadsbo är det problem med tillförlitlighet och rätt som det är ligger det trådlösa nere. Senast förra veckan. Något tekniskt fel på Tele2 mobilnät gjorde att vissa abonnenters mobila enheter inte fungerade.
För min del från måndag till torsdag och vid samtal var meddelandet från tele2 att numret inte existerade längre. Detta är ju bra som egen företagare och som bara bokar kunder via telefon. Helt bedrövligt och ingen förståelse från i det här fallet Tele2.
Trådlöst är inte en ersättare till koppar. Fiber, däremot, är det.
Biblioteket är kommunalt och där går det att boka en dator kostnadsfritt för alla som inte ha tillgång till internet hemma.
Bosätter man sig på landet bör man vara medveten om vilka för- resp. nackdelar det innebär.
Jag tycker inte synd om folk som bor på landet, det är ett eget val man gör.
Ingen som begär att du ska tycka synd om någon.
Men när man flyttar någonstans, som har telefon och bredband, och Telia sedan klipper denna telefoni och bredband så var det faktiskt inte ett eget val man gjorde.
Nej, men man har ju på känn vart utvecklingen är påväg.
Men man får skilja på kommunal service och att Telia är ett privat bolag som konkurrerar med 3, Tele2, osv. Varför ska Telias ägare subventionera infrastruktur (antar att det är ett korrekt ekonomiskt beslut) på landsbygden när ingen annan av nämnda bolag gör det?
Jag kan hålla med om att detta är ett problem, men man kan knappast beskylla Telia för detta. Då borde staten istället gå in å betala vad det kostar.
Men som sagt, om det bara gäller att betala räkningar, skicka in e-blanketter, osv kan man nog göra det på jobbet, biblioteket, …!?
Vet en kille som flyttade till Öxabäck för att få se bra damfotboll (enl. vissa) på 80-talet. Sedan åkte dom ur ligan och numera har dom inte bra damfotboll. Det var ju liksom inte heller ett eget val man gjorde.
Biblioteket? Finns det bibliotek på landet alltså?
Verkligheten anropar Emil.
Och du tycker kanske det är en bra idé att sätta sig i bilen och åka 30+30 km för att betala räkningar?
När Telia klipper kabeln till hemmanet är det taskigt och helt oförutsägbart, men när banken säger upp lånen får man skylla sig själv. Det är så du menar alltså?
Nej, men man får väl samordna sina ärenden. Att vara helt isolerad på landsbygden är det nog få som är. Är man det kan man ju glädjas åt att boendekostnaden på landsbygden är mindre än i stan. Dessutom om man har det så bra att man aldrig behöver åka in till stan (jobba, handla, osv) heller lär ju även pendlingskostnaderna vara minimala. Då kan jag tycka att man råd att åka 30+30km i månaden för att betala sina räkningar på biblioteket.
Varför inte använda t.ex. Handelsbankens privatgiro som är gratis upp till 15 ggr per år. För att använda privatgirot krävs vare sej elektricitet eller internet, det räcker med en fungerande kulspetspenna. Att ta sej till en av postens brevlådor ska man nog klara av.
Klockrent
OT; Shale-gas i USA (h/t Naked Capitalism)
Förvärvs-boomen är över och gaspriserna fortsätter stiga efter att fynden är mycket lägre än förväntat.
http://www.bloomberg.com/news/2013-08-18/shale-grab-in-u-s-stalls-as-falling-values-repel-buyers.html
Lars gråter ut och känner sig diskriminerad. Detta börjar likna Expressen. Stackars Lars hade häromdagen ont i huvudet pga Västtrafik.