I en alternativ verklighet är Ryssland med i EU, som har ett gemensamt samordnat försvar; svenska försvarsmakten är fullt bemannad och utrustad, inklusive Apache-attackhelikoptrar, och är på utlandsmission i Syrien, samt har infört grekiska kodord för personer och anläggningar istället för mytologiskt nordiska eller djur- och mansnamn; icke-ryska rysktillverkade attackhelikoptrar har fått 5-10x utökad räckvidd och flyger utan problem tvärs över Östersjön och tillbaka mellan Sverige och ett icke namngivet land, som inte är Ryssland eller ett EU-land; Sverige har infört Nationalsäkerhetslagen, som får amerikanska Homeland Security Act att framstå som skriven av Ghandi; till Säpo, Nationella insatsstyrkan och de nya säkerhetsstyrkorna (SS) har Sveriges samtliga samvetslösa psykopater rekryterats i hundratals eller rent av tusentals och har inga problem med att sätta en kula i huvudet på (tjogvis) gripna och handfängslade ungdomar om de bråkar på häktet – summariska avrättningar är tydligen lagliga i nationalsäkerhetslagen. Samtidigt leds den svenska Försvarsmaktens insatsledning av general Johanna Lindström, som får Carl Hamilton att framstå som en förskolelärarinna. Och fullt inbördeskrig bryter ut i Stockholm.
Det är upplägget på David Bergmans debutroman 36 timmar (Adlibris 177:-, Bokus 159:-, Bokia 169:-, CDON 169:-), det senaste tillskottet i den spirande svenska technothrillergenrén. Det är en bok med fler brister än jag orkar radda upp, men om man ser bortom det så är det strålande Hollywood-action, men lämna hjärnan någon annanstans. Och ja, som författare får man påtala brister i andras böcker, det implicerar inte att man påstår att de egna titlarna eller ens den här recensionen saknar brister. A->B innebär inte B->C eller ens B->A. Men som blogg måste man skriva dessa meningslösa utvikningar för att slippa sura kommentarer.
I slutändan var det mycket underhållande popcorn-underhållning och jag sträckläste boken, vilket räcker som betyg. Gillade ni Midvintermörker eller Midsommargryning och saknar läsning över sommaren, så är 36 timmar det bästa ni hittar hos svenska bokhandlare just nu.
Den största bristen är att boken är ojämn. Både i research, litterärt och i tempo. David Bergman är officer i arméns psyops-förband, litteraturvetare och psykolog och borde presterat bättre, både litterärt och i research. Men stundtals är både litteraturen och researchen fenomenal. Men det blir väldigt ojämnt. Att Bergman kan sin fallskärmshoppning märker man, samtidigt kan man misstänka att han måste hålla tillbaka på korrektheten på andra fronter, eftersom han har tillgång till information som kan vara hemlig. T ex det där med anläggningars namn. Svenska militära och civila totalförsvarsanläggningar heter alltid antingen djurnamn (t ex Elefanten i Stockholm, eller RRGC Rockan – numer har man bytt till engelska djurnamn, Björnen har blivit Grizzly etc) eller mansnamn (t ex Josef på Billingen eller Edvin i Borås), inte namn från den grekiska mytologin. Men som sagt, popcorn, sveps med och tänk inte efter. Tänk Michael Bay och The Rock, inte HBO med Band of Brothers, The Pacific eller Generation Kill.
Det är alltså fullt möjligt att Bergmans bakgrund är en belastning istället för en tillgång, annat än för marknadsföringsändamål, i denna roman. Eller så kan den konspiratoriskt lagde se hela boken som psyops mot svenska thrillerläsare för att göra eventuella skador mina böcker gjort ogjorda.
Vad gäller tempot så är den första delen av boken suverän, men sedan blir det helt enkelt inte spännande, utan förutsägbart samtidigt som tempot helt försvinner, även om det tar sig mot slutet.
Att jag skriver alternativ verklighet ovan är för att när jag räknar på det, utifrån tillbakablickar på karaktärers utlandstjänstgöring, främst i Jugoslavien, och rent av några direkta angivelser om födelseår, så utspelar sig helt enkelt boken idag, och inte i framtiden. Sådana saker, liksom dålig korrekturläsning av förlaget Lind & Co på en del ställen, bidrar till bokens ojämnhet. Jag hade önskat att hela boken höll den första tredjedelens kvalitet (undantaget korrekturen).
Jag kanske kommer anklagas för att vara bitter och se Bergman som en konkurrent, men sist jag tittade sålde rent av gamla Midvintermörker fortfarande bättre inbundet än 36 timmar hos dominerande Adlibris, iaf på thrillertopplistan. Tvärt om välkomnar jag fler författare i genrén, det har vi alla något att vinna på. Plats finns på bokhandlarnas hyllor mellan sjuttioåtta småstadsdeckare. Men än så länge är inte Bergman i närheten av genréns svenske nestor och mästare, Robert Karjel, vars De redan döda kanske är den bästa svenska bok jag läst. Tyvärr är många av Karjels äldre titlar inte tillgängliga längre, men debuten Gå över gränsen finns åtminstone som ljudbok numer.
I slutändan kan jag ändå rekommendera 36 timmar. Jag tänker inte göra några jämförelser med mina egna böcker eller mitt eget författande. Vi har alla våra styrkor, hangups och svagheter. Fast åtminstone en scen med attackhelikoptrar och JAS-plan är som av en slump nästan rakt av samma som i Midvintermörker. Visa troper fungerar, så är det bara, och Bergman började tydligen skriva boken för 9-10 år sedan. Andra scener påminner om en del jag själv tänkte skrivit till Midvintermörker, men som blev annorlunda eller strukna, t ex en nagelbitare där en patrull SOG-operatörer går på mot överväldigande odds utanför en viktig adress i centrala Stockholm.
Nu hoppas vi att 36 timmar säljer tillräckligt bra för att Bergman ska få förnyat förtroende och skriva en andra bättre bok. Betyget får bli tre ymnighetshorn av fem möjliga, utifrån genren. Men missa inte Kaj Karlssons Operation Nordvind eller Karjels böcker om ni letar sommarläsning. Och förstås inte mina egna Midvintermörker och Midsommargryning.
36 timmar kan ni köpa som inbunden hos Adlibris 177:-, Bokus 159:-, Bokia 169:- eller CDON 169:-.
För er som vill köpa 36 timmar (eller De redan döda och Gå över gränsen) som E-bok eller nedladdningsbar ljudbok, kan jag via Menyou erbjuda min egen E-boksbutik nedan. För att betala med kontokort, välj Paypal och manuell kortbetalning. Ni hittar förstås även Midvintermörker, Midsommargryning och några andra böcker, t ex Gunnar Lindstedts svårfunna Olja och Svart Jord i butiken. E-bokhandeln hittar ni även uppe i bloggmenyn och har ni förslag på fler titlar att “ta in”, hör gärna av er. Trots allt får jag bra betalt om ni köper E-böcker eller nedladdningsbara ljudböcker den vägen…
36 timmar kostar bara 51:- SEK som E-bok, men jag kan inte påverka priserna i butiken nedan.
5 kommentarer
145 ord i den första meningen. Därefter något färre. Har vi kanske just bevittnat peak-antal-ord-i-en-och-samma-oläsliga-mening?
Semikolon FTW.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vad kul! Hade denna löjtnant under min militärtjänstgöring i Boden. Hans basröst gjorde vi ofta parodier på och så har han väldigt militäriskt stela rörelser med armarna då han pratade. Kommer ihåg honom väl =)
Ytterligare ett svenskt alternativ i ungefär samma genre torde vara Anders Jallai. Om vi nu ska tipsa om sommarläsning alltså.