Tänkte påminna om kommentarsreglerna och att de innebär att reklam raderas. Det inkluderar förstås också politisk reklam, inklusive länkar till politiska partier eller stora inklipp av texter från politiska partier.
Politiska partier som vill exponera sig på bloggen får göra som alla andra, betala för reklam, t ex via auktionsförfarandet på Google Adwords. Eftersom vi har valår nästa år, både till EU-parlamentet och till riksdag, landsting och kommun, så är det lika bra att påminna om detta. Speciellt som det alltid förekommer personvalskampanjer.
Politisk reklam kommer som all reklam raderas via spam-märkning, vilket tränar Google/Bloggers heuristiska spamfilter att vissa länkar eller texter är spam. Den träningen gäller inte bara på den här bloggen, utan filtret är globalt, eventuellt inklusive Googles mailtjänster. Det betyder att frekvent politisk reklam på den här bloggen kan leda till att budskapet eller länkarna får en global spamklassning hos Google och Blogger. Antagligen är det inget problem för större partier då de har så stor transaktionsvolym i Googles system att de inte lär påverkas av mig, men speciellt för små partier och personvalskampanjer kan detta bli ett rejält problem.
Enklast undviker man detta genom att inte länka till politiska partier och inte klistra in stora textsjok av politisk propaganda. Kort sagt respektera kommentarsreglerna, där detta också står.
Detta gäller alltså alla politiska partier, så alla kan känna sig lika kränkta, inte bara vita män.
I blogginlägg eller bloggfunktioner kan jag välja att ha precis hur mycket och vilka länkar eller partiinformation jag har lust med.
Nästa år, inför valen till såväl EU-parlamentet som det nationella marionettparlamentet riksdagen, kommer jag bjuda in utvalda småpartier utanför riksdagen att gästblogga här. Därmed är inte sagt att de kommer ta erbjudandet. Dessa partier får sällan eller aldrig någon uppmärksamhet i rikstäckande media. Exempel på sådana partier kan vara (pp), (fi), (spi), (jl) eller nya partier som Gröna partiet eller Liberala partiet. Extremistpartier och ytterlighetspartier på vänster- och högerkanten göre sig icke besvär, och min sållning blir som alltid helt godtycklig.
Som vanligt innebär inte nämnande av ett parti eller ovanstående länkar ett stöd eller en sanktion av dessa partier från min sida. Men att gynna några av de åtta (s)ocialdemokratiska riksdagspartierna ter sig tämligen meningslöst.
Och nej, jag kommer aldrig bli politiker. Jag gillar nämligen att ta ansvar och brukar därför avgå ganska snabbt från förtroendeuppdrag och förordnanden när jag antingen inte får som jag vill, inte anser att jag är duglig nog för tjänsten eller om jag gjort fel som inte lett till optimalt utfall för huvudmannen. Även ett utmärkt metod för att aldrig göra någon karriär inom näringsliv eller organisationer på, dvs avsäga sig uppdrag pga för högt ställda krav på sig själv.
Riksdagspartierna får miljontals kronor i skattepengar i form av partistöd, och vill de exponeras här får de betala tillbaka skatt till mig först. Dessutom får de gratis exponering i all media, värt mer än alla partistöd tillsammans, så det finns ingen anledning för mig att ge dem ytterligare gratisutrymme.
20 kommentarer
Vem vet? Framtidens "partier" utvecklas kanske från bloggare som Cornu. Det vore nog bra för oss alla. Det kotteri och politiska korruption som ofrånkomligt utvecklas i nuvarande typ av parlamentaristisk demokrati måste utmanas. Alternativet är att vi först efter sammanbrott skapar något nytt. Det nya riskerar då att födas i kaoset och inte i bli anpassat för det lugn som till sist följer på sammanbrottet.
Får fi ingen exponering i media? Jag tror att eftr förra valet var det många som blev förvånade att fi inte fick egen majoritet, så stora som dom verkade i media…
Vad gäller sökningar på Google så var fi ingen större aktör, betydligt större än jl och spi som inte ens kommer med i resultatlistan:
Google Trends för jl, spi, fi, pp och sd
SD var dock helt klart överrepresenterade i sökningarna gentemot valresultatet:
Google Trends för C, KD, FP, MP, SD.
Google Trends för S, M och SD.
Kan det bero på folkhemsfundamentalister som tror att partiet vinner röster i Riksdagsvalet på att de rösta i samtliga internet-enkäter där SD finns med?
Förmodligen tjänar partiet verkligen på det om det får röstarna att tro att partiet är över 4%. Varför slänga bort sin röst på nåt parti som ändå inte kommer in i riksdagen?
Det finns rätt många pyttepartier som står där som vissna skott under täta granar. Man kan kalla SD för vilka barnsliga termer som helst, men man kan inte ta ifrån dom att dom lyckades ta sig in i riksdagen.
Låter ju vettigt. Fast.. Jag har länkat till MPs partiprogram en gång i kommentarsfältet här. Inte för att göra reklam för dem utan som ett varnande exempel. Jag vet inte om det räknas som politisk reklam?
Liberala partiet är ett extremistparti. De är antingen extremvänster om man ser dem som anarkister. Eller extremhöger om man ser dem som nattväktarliberaler. Så cornu bör skriva "bara sådana extremistpartier som jag tycker om".
Du kanske missade det men Lars skriver faktiskt "min sållning blir som alltid helt godtycklig" sist i den fetstilta texten.
@Martin
Varför skulle anarkism vara att betrakta som vänster? Vänsterkanten brukar ju vara snabba med att låta staten ta hand om folks pengar – sen att vänsterpropaganda kallar staten och folk för något annat (t.ex. folket respektive kapitalister) ändrar inte saken.
Jag tycker nog anarkism ligger närmare liberalismen eftersom anarkism är frånvaro av stat som kan inkräkta på folks frihet.
Sen vad syftet och hur sållningen kommer ske återstår att se. Jag antar att en anledning till att sålla bort vissa är att de kommer innehålla hets mot folkgrupp. Man får faktiskt åtminstonde respektera att Cornu faktiskt är straffrätsligt ansvarig för det som skrivs som gästinlägg (även om han inte håller med det som skrivs i sak).
"Varför skulle anarkism vara att betrakta som vänster?"
Skillnaden är respekten för äganderätten. Anarkister erkänner inte äganderätten. Liberaler håller äganderätten för den viktigaste mänskliga rättigheten.
Vidare är anarkister följare av Roussou. De tror på människans natur som god och generös i grunden. Medan liberaler är följare av Burke och Adam Smith. Och inser att människan är sig själv närmast. Och att varje politiskt och ekonomiskt system måste ta hänsyn till det.
Här är en tydlig genomgång av skillnaden. Du kan hålla med eller tycka olika med teaparty demagogen Bill Whittle är i vart fall tydlig med vad han tycker.
The battle of big ideas, constrained vs unconstrained:
http://www.youtube.com/watch?v=_dwz_Z62e0s
@Martin
OK, det beror alltså på hur man definierar anarkist. Frågan är dock om du inte kommer in på "guilt by association" här: Liberalerna må ha vissa åsikter gemensamt med anarkister, men det gör inte att alla åsikter delas. Att liberalerna kanske håller med anarkisterna i att ha minimal statligt styre innebär inte att de håller med anarkisterna om att man inte erkänner äganderätten. Det är den senare punkten som gör att du betraktar anarkister som vänster, men då jag inte tror att Liberalerna håller med anarkisterna på den punkten så faller resonemanget att placera Liberalerna till vänster.
Liberala partiet är för fri invandring. Detta har två problem rent formellt.
Fri invandring innebär ett direkt angrepp på medborgarnas kollektiva ägande av statens resurser. Hade liberala partiet varit liberaler skulle de argumenterat för att dela ut statens ALLA resurser till medborgarna FÖRST, sedan fri invandring. I den här frågan är alltså liberala partiet anarkister snarare än liberaler.
Dels är det ett utopiskt perspektiv. Jag tycker att en demokratiskt sinnad politiker bör värna medborgarna i sin valkrets. Inte driva utopiska agendor där man börjar misstänka att politikern har större lojalitet till människor som inte är medborgare i politikerns valkrets.
Så, liberala partiet framstår som ideologiska "liberaler" snarare än pragmatiska liberaler. För dem skall liberalism skall införas för att det är "rätt" snarare än för att det är fördelaktigt för medborgarna i valkretsen/landet. Jag har en mycket djup misstro mot människor som skall tvinga igenom saker för att de är "rätt".
"OK, det beror alltså på hur man definierar anarkist."
Nej. Det beror på om man är bildad eller obildad.
Poängen är. En klassisk liberal står inte upp för äganderätten litet då och då. En person som påstår sig vara klassiskt liberal och som mumlar i skägget i försvaret av äganderätten har antingen mycket grumliga tankeprocesser och ett flummigt grepp om sin egen ideologi. Eller är inte liberal allls.
I västvärlden i allmänhet och i sverige i synnerhet har den politiska strategin att kidnappa termer och korrumpera dem använts med extrem framgång de senaste femtio åren. Detta gäller särskilt socialister som tagit över ordet "liberal" (gissningsvis för att USSR gick under och för att socialisemn efter nittonhundratalet framstod som icke opportunt blodbesudlad) Jag är därför extremt intolerant mot människor som kallar sig "liberal" men som befinner sig i direkt konflikt med den klassiska liberalismens käpphästar. Om en person är socialist bör personen ha ärlighet nog att kalla sig socialist. Och inte "liberal" eller "socialliberal".
Hade det gått att redigera hade jag bytt "käpphästar" mot "grundprinciper" i kommentaren ovan.
Det vore högst suspekt om styrelsen i en fotbollsklubb satsade klubbens pengar i att åstadkomma ett ridhus.
Lika illa är det med kommunister som kallar sig gröna (mp). Det är riktigt ruttet att gå under falsk flagg. Är man grön skall man värna om ekologisk hållbarhet, inte om att alla människor skall ha lika mycket pengar att röra sig med oavsett hur många barn de gör och oavsett hur de lever sina liv i övrigt.
@Martin
Angående hur man definierar anarkist, på wikipedia står bland annat "är en politisk inriktning med syfte att skapa ett statslöst samhälle". Obildad eller ej så verkar det finnas olika ideer om vad anarki är – sen kan man ju kalla de som inte delar ens uppfattning som obildade.
Sen missar ditt resonemang lite poängen – bara för att du kan hitta ståndpunkter hos Liberalerna som är gemensamma med anarkister (eller valfri agenda) som i sin tur har ståndpunkter som är gemensamma med socialister så innebär inte detta på något sätt att Liberalerna har gemensamma ståndpunkter med Socialisterna öht (de kan ha det, men ditt resonemang stödjer ingen sådan slutsats).
Att du sedan kritiserar Liberalernas "program" ändrar inget – de står för vad de står och att du inte tycker om vad de står för ändrar inte vad de står för. Om man inte anser att det "kollektiva ägandet" har uppstått på moraliska grunder så finns det ingen anledning till att de skulle försvara detta "kollektiva ägandet", dessutom så om man skall företräda väljarna i sin valkrets så är det ju de som röstat på en som skall företrädas och det görs bäst genom att man verkar för det man utgett sig för att verka för (resonemang som att man skall driva en annan politik för att folket inte förstår sitt eget bästa låter ju mer som diktatoriska fasoner än som respekt för demokratin).
"är en politisk inriktning med syfte att skapa ett statslöst samhälle"
-Korrekt. Klassiska Liberaler verkar för att minimera staten. Anarkister arbetar för att avveckla den. Skillnaden är att anarkister är en sorts socialister som tror på Roussous "ädle vilden", att människan i grunden är god och att ondska kommer ifrån maktstrukturer och lagar och regler och…äganderätt.
Klassiska liberaler inser att människan till sin natur tjänar sig själv. Och alla klassiska liberaler ser alltså stat och våldsmonopol som ett nödvändigt ont. Eftersom statens makt baserar sig på våld och tvång vill.. AARGH, varför är jag tvungen att förklara de mest grundläggande koncept? Du postar saker som stöder det jag redan förklarat och tror att det är ett motsattsförhållande. Läs på?
'Om man inte anser att det "kollektiva ägandet" har uppstått på moraliska grunder så finns det ingen anledning till att de skulle försvara detta "kollektiva ägandet"'
-Du är socialist med noll respekt för äganderätten. Jag förstår att det är svårt för dig att skilja på socialister(och undergruppen anarkister) och klassiska liberaler. Gott så, nöj dig med att vara socialist? var stolt över vad du tycker istället för att kräva att få omdefiniera andras ideologier? Ideologier som du för övrigt inte ens tycks förstå.
'dessutom så om man skall företräda väljarna i sin valkrets så är det ju de som röstat på en som skall företrädas och det görs bäst genom att man verkar för det man utgett sig för att verka för'
-Här är ju någonting vi tycker lika. Och det var ju trevligt. Lustigt nog är det rätt ovanligt att politiker säger öppet att de tänker prioritera ickemedborgares intressen över medborgares intressen..
Ord har betydelse. Du kan inte hitta på att ord skall betyda vad du känner för att de skall betyda just då. Det är en röd tråd i dina kommentarer, att du tycker att du kan definiera vad som helst utifrån ord. Att om någon påstår sig vara liberal så företräder personen genast en falang inom liberalismen oavsett vad personen förordar för politik. Du är en klassisk företrädare för vad Thomas Sowell kallar "the unconstrained vision" (av människans natur).
@Martin
Fortsätt du med dina guilt-by-association, halmgubbar och andra argumentationsfel om du vill – någon vettig diskussion lär man inte kunna hålla med dig sålänge du sysslar med sånt.
Det är ju inte helt gratis exponering i media som partierna får kan man ju egentligen säga, då nästan alla tidningar i Sverige (inkl. GP och DN) får tidningsstöd och distributionsstöd. Så egentligen kan man säga att om man redan har betalat reklamen i GP/SvD för alliansen både en och två och tre gånger. Fast numera är det inte så mycket reklam, utan mer motståndarbashing.
Jag ser ett samband mellan förhållandet insamlat/bidrag i partiernas finansiering och huruvida information – reklam – bashing dominerar.
Ju större andel frivilliga bidrag, ju mer av information, ju mer bidragsberoende, ju mer bashing.
Därför bör offentliga partibidrag på något sätt, upp till ett maxbelopp, knytas till hur stora medel ett parti förmår samla in av egen kraft.
Bra intiativ att ge små partier utrymme då man nästan aldrig får läsa om dem 🙂 Ser fram emot detta.
/Lars