Inte bara har Konjunkturinstitutets barometerindikator gett köpsignal, så här på konjunkturbotten, utan nu har även börsen brutit upp ur sin övre, tidigare fallande trend i månadscharten för OMXS30.
OMXS30 och konjunkturbarometern |
Detta passar alltså mycket väl ihop med att konjunkturläget är uselt. Som bekant ska man köpa när det ser som mörkast ut, trots att inga problem är lösta, speciellt för svensk del.
Som vanligt är det här inget köpråd. Baserar du dina investeringsbeslut på vad någon skriver på Internet så bör du inte syssla med investeringar. Jag har som vanligt inte heller skrivit ett ord om hur jag själv agerar på marknaderna.
Läget är onekligen intressant. Notera att dagens utveckling inte är med i februaris candlestick i bifogad chart.
Så vad tror ni själva?
Upp, ner, kraschdags eller ska vi upp till åtminstone 2007 års topp, rent av toppen för år 2000? Om det är konjunkturbarometern är rätt ute bör dock börsen stiga i några år nu och då skulle det onekligen se ut som att vi kan nå fornstora höjder från år 2000. Man ska aldrig glömma att i börsuppgångar så lämnar man alltid fundamenta bakom sig tids nog och p/e-tal eller andra indikatorer når löjliga nivåer. Börsbolagen kan alltså uppvärderas trots att de redan har sunda värderingar. Men när indikatorer blir allt för absurda så har antagligen konjunkturbarometern toppat och det är dags att sälja igen.
14 kommentarer
Vi ligger dock långt från 2001:s sjuka värderingar på P/E-tal. April 2000 låg börsens värdering på P/E 36. Jag vet inte vad den ligger på i dagsläget, men det är nog närmare hälften. Sett ur det perspektivet är vi alltså oerhört långt från en bubbla.
Å andra sidan var ju börsen betydligt mer blygsamt värderad vid kraschen 2008 så P/E-tal innehåller uppenbarligen inte hela sanningen.
Tydligen fungerar samhällets ekonomi i cykler…
En sådan tycks vara industriinvesteringarna.
Efter en svacka på 1880-talet så ökade investeringarna under 1890-talet fram till kriget…
samma skedde på 1930-talet…
samma skedde på 1970-talet…
men sedan?
Så min undran är ju om Sverige har nått vägs ände som industrination?
Ty vad jag hört så var 2011 det sämsta året i industriinvesteringarna sedan 1972, då botten infann sig den gången…
Har vi nått botten än?
(Finns det en botten?)
Industrin har delvis flyttat där di svenske ingenjörerna numera bidrar med tjänster istället för produktion. IT har tagit över och bidrar över hela linjen till nya investeringar och produktion. Istället för kapitalintensivt är det numera löneintensivt.
Värderingsmässigt ser det skapligt bra ut. Vinstcykeln(S&P) går dock på övertid men det tycks inte bekymra. Jag tror att så länge Kina bidrar och räntorna inte sticker iväg för snabbt så lär vi få se ATM före sommaren.
Men med en sannolik korrektion på minst 5% däremellan. Kan dock bli under utdelningsperioden under mars/april.
Och vad skall folket syssla med?
Byråkrati?!
Vem skall betala det?
RUT/ROT eller…
Hela samhället kommer i så fall att totalt förändras…
Den industriella epoken är över och emigrationen blir sista alternativet..
Frågan är vart man skall emigrera?
Lönesamhället(tjänstesamhället) bygger på konsumtion(låga löner) och produktion(konsultsamhället med höga löner) med mycket lägre produktivitets-potential(tror jag)långsiktigt. Skall bli intressant att följa tjänstexportsektorns utveckling om allt fler större svenska företag försvinner från Sverige dvs köps upp eller bara flyttar ut än mer. Ja det finns en del som talar för emigration. Inte bara som hittills via lyx-pensionärsliv utan för att få brödfödan att räcka till framöver. Var får våra arbetslösa ungdomar plats? När Kina blir storkonsumenter öppnar sig däremot nya vyer. Skall bli intressant att följa den nya regeringens inställning och hur man sedan ställer sig till USA´s krav på s.k free trade. Jag räknar med mer inslag av protektionism av Kina.
Så dags igen…för en liten rekyl som ger köpläge i S&P500 vid köpsignal ovanför 1400 och säg mellan 1460-1475. Alltså dropp nedanför 1400 är en första säljsignal av betydelse.
kgb35; Till ett land som man är nyfiken på och som inte ser illa på att invandrare tar deras jobb. Tänk vilket äventyr att ge sig hän! Fast ska man ta med hela familjen på en gång funkar det nog inte så bra. Själv har jag numera en helt annan inställning till arbete.
FED modellen dvs aktier bör värderas efter långa räntan ger onekligen ett utrymme för antingen vinstjustering nedåt eller aktieuppgång uppåt.
10 årsräntan ligger på ca 2% idag vilket är jämförbart med en avkastning på 1/50 eller ett P/e tal på 50.(Nu kanske 14-15?)
Fast tom Malmqvist har slutat tala om FED modellen så den är väl mer aktuell när räntan ligger på 10% 😉
Men Ryska aktiers värdering på P/e 4 ger efter ett år 25% högre kurs(i teorin)
Svenska bör väl stiga med 7% om de inte envisades med att dela ut vinsten!
SPX500 tangerar nu toppnoteringarna från år 2000 och 2007 och € fortsätter upp mot $ i en tid när € borde vara i fritt fall.
Det är något stort på gång utanför vår sandlåda.
Man skulle skulle vilja ha en bekräftelse på detta episka utbrott ur tringeln först men det struntar jag i!
Jag började köpa in mig i början av januari och ser nu framemot en spännande börsresa uppåt medan europas ekonomier bryts sönder av euron de närmaste åren.
OMX 30 kanske slår i taket vid 1327 som var nivån vid kraschen 2007. Denna tekniska nivå var jag helt inne på då. Sen föll börsen till ca 540 till mitten av 2008 för att ta fart ordentligt januari 2009. Komer då ihåg att tekniska köpsignalen vid 609 i början av 2009. Men då var inte börsen dopad som nu!
Att börsen har gått upp sedan november beror uteslutande på ekonomiska stimulanser. Hur länge kan det fortsätta? När kommer baksmällan? Den kan komma imorron eller nästa månad. Men ju högre vi stiger desto våldsammare blir motreaktionen. Den som inte sitter med stora skulder på huset kan dock sova lugnt om natten.
Det lär bli mer av det här framöver, volatilitet:
http://brokenmarkets.wordpress.com/2013/02/26/volatility-at-worlds-end/