Kommer ni ihåg Göteborgs finaste address, Hasselbladska Huset på Östra Hamngatan 3 i Göteborg?
Jag skrev några artiklar om att föreningen verkade ha allvarliga problem, med månadsavgifter på nästan 15000:- SEK för en liten etta på 44 m2. Se tidigare artiklar här, här och här. För en liten stund sedan började en ny bloggläsarpseudonym med den ståndsmässiga pseudonymen golfgtii (två ii) att spamma gamla inlägg och menar att allt som är skrivet är fel och att föreningen nu är på god fot igen.
Man är ju sig själv närmast, speciellt om man bor på en sådan address, så en snabb kontroll visade mycket riktigt att en trea i föreningen nu är till salu för 8.5 MSEK, med ca 14 499:- SEK i månadsavgift. Detta är dock en lägenhet på 176 m2, så det verkar onekligen som föreningen åtminstone för stunden sänkt månadsavgifterna. Skulle avgiften varit lika hög per m2 som för ettan på 44 m2, så hade månadsavgiften legat runt 60 000:- kronor.
Som jämförelse så är hyran på en 176 m2 stor lägenhet i Vasastan i Göteborg 26 400:- SEK i månaden hos Boplats Göteborg. Så en månadavgift på 14 499:- är åtminstone lägre om man nu vill ta en risk på 8.5 MSEK.
Naturligtvis har säljaren nu panik över att det finns gamla artiklar om problem i föreningen på Internet.
Så här är chansen för golfgtii att berätta om aktuellt läge i föreningen, t ex lägga ut föreningens årsredovisning, balansräkning etc. Det kan ju behövas lite hjälp på traven, men bor man på en så ståndsmässig adress har man förstås köpt lägenheten kontant och behöver inte känna någon panik.
En varning kan vara på sin plats. Golfgtii verkade smått hysterisk i tidigare kommentarer, så var snälla. Och golfgtii – all reklam är bra reklam! Du fick just en länk till din lägenhet alldeles gratis på Sveriges mest lästa oberoende blogg inom finans, ekonomi och miljö, tack vare alla dina kommentarer i tidigare inlägg.
I årsredovisningen finns nu en mängd information om vändorna i föreningen. Bland annat drabbades man av förhöjda byggkostnader och en tvist med entreprenören på 18 MSEK. Klubbmedlemmarna har fått skjuta till 20 MSEK extra, ca 1 miljon per lägenhet i snitt, då några lägenheter varit osålda, vilket dragit ner månadsavgifterna igen. Årsredovisningen för 2011 är en skrämmande läsning, med t ex ca -34 MSEK i fritt eget kapital och förluster i förvaltningen på ca 5 MSEK. Men med tillskottet från klubbmedlemmarna på 20 MSEK så ska det väl se tillfälligt bättre ut. Man har även en fordran på 1.8 MSEK på en medlem, plus drygt 20 MSEK i fordran på entreprenören. Man har hittills förlorat i tingsrätten och överklagat till hovrätten, som inte gav prövningstillstånd, så man är nu uppe i Högsta Domstolen. Själva tvisten har man flyttat över i ett aktiebolag istället för i själva föreningen. Föreningen har runt 100 MSEK i skulder, eller ungefär 4 MSEK per lägenhet och amorterade förstås inget under 2011. Några amorteringar verkar alltså inte ingå i nuvarande medlemsavgift och när de börjar lär avgifterna höjas. Om man framöver börjar amortera med lämpliga 50 års takt, så åker avgifterna upp med knappt 7000:- SEK i månaden i snitt per lägenhet.
Viktigt att notera är att man skrivit av fordringarna och avslag från HD bör inte drabba föreningen mer än det redan gjort.
Det rådde inte heller enighet om att skjuta till 20 MSEK till föreningen, då alla tydligen inte hade råd med detta. Se Dagens Juridik för vändorna där.
Och som alltid finns det vinnare på sådant här. I det här fallet är det knappast klubbmedlemmarna i Brf Hasselbladska Huset.
Man ska komma ihåg att det finns tragiska livsöden för en del drabbade (fd) klubbmedlemmar här. Tyvärr är Hasselbladska huset knappast det sista fallet där en bostadsbubbla bortom alla proportioner fått folk att bli fartblinda på lånade pengar och lånta fjädrar. Hasselbladska är som fin address ett spektakulärt exempel, men de flesta som råkar ut för liknande kommer aldrig få några rubriker.
22 kommentarer
Årsredovisningen finns ju på mäklarens hemsida???
http://www.dagensjuridik.se/2012/01/bostadsrattsforening-far-oka-insatser-med-20-miljoner
Det var ju en väldigt fin lägenhet ändå!
Jaha, det verkar som om ursprungsskulden uppkommit genom en entreprenad som skenat iväg i kostnader? Även här på bloggen verkar ju var och varannan vara experter på entreprenader, så det är väl nåt liknande där dvs amatörernas afton.
Är han kanske Göteborgare?
http://www.di.se/artiklar/2012/10/19/ratos-forre-vd-jag-kanske-borde-ha-haft-900-miljoner/
Det finns en värld bortom vett och sans!
"En varning kan vara på sin plats. Golfgtii verkade smått hysterisk i tidigare kommentarer, så var snälla. "
Casus belli ?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lite diskussion kring ett eventuellt svenskt deltagande i en Bankunion efterlyses, snarast, tack!! =)
Jag har inte kunnat hitta någon vettig information om bankunionen – mer än lite tidplaner hit och dit. Tidplan för vad? Är det något jag har missat eller är det så luddigt formulerat att det inte finns någon vettig beskrivning av bankunionen?
"Det kan ju behövas lite hjälp på traven, men bor man på en så ståndsmässig adress har man förstås köpt lägenheten kontant och behöver inte känna någon panik."
Det bör dock nämnas att när BRFen har problem så innebär det att medlemmarna riskerar få problem. Går föreningen omkull så har man inte längre en bostadsrätt. Då skall man vara glad att man inte belånat den – att säkerheten för ett lån upplöses kan vara tillräckligt skäl för att säga upp lånet från bankens sida.
Fin lägenhet men löjligt O-mysig. Vem vill bo sådär?
När man googlar på Hasselbladska huset är bland de översta träffarna denna blogg, Flashback och Bobubbla. Att någon ens orkar bråka.
Om man googlar utan AVG Secure Search kommer Flashback som femma, men AVG Secure Search tar inte med Flashback bland träffarna. Så vill ni inte få era träffar PK-censurerade så skall ni nog undvika AVG Secure Search, som många kan tänkas ha aktiverat utan att veta om detta.
Cornucopia får dock de fyra översta träffarna om man använder AVG Secure Search men "bara" de två översta träffarna om man kör Google utan AVG Secure Search. Så Cornu är inte missgynnad av AVG Secure Search.
Mycket trist för föreningen…
Tack Lars, det här var en intressant observation av en spekultationshärva.
Jag läste årsredovisningen och försökte skapa en egen bild händelseförloppet. Några drivande personer köper loss en gammal hyresfastighet och ombildar det till bostadsrätt förening. Själva kärnan i affärsidén är alltså att bygga om huset så att en flera mindre lägenheter blir tillgängliga som kan säljas till extremt höga kvm-priser. Allt finansierat i bubbelekonomin men timingen är dålig. Vinsterna verkar plockas ut via diverse buvanföretag i bygg & fastighetssektorn förutom de förväntade värdeökningarna i de paradlägenheter som återstår.
Har ni inget annat att göra i helgen så titta på Adam Curits BBC-dokumentär
All Watched Over by Machines of Loving Grace (lär er lite Spanska på köpet.)
På ett lite kusligt sätt påminner metoderna för spekulation i fastigheter om varandra om än skalan är lite större i filmen.
Jag känner till en förening där det var på förslag att medlemmarna skulle ta personliga lån och pytsa in i föreningen för att ekonomin skulle se bättre ut, vettigt?
Möjligen om bostadsrättsägarna personligen har mycket låga skuldnivåer. Men om de är högt skuldsatta så förefaller det närmast skurkaktigt att försöka skyla över föreningens höga skuldsatthet på det här sättet.
Tack, jag ska meddela den berörda, jag kan inte så mycket själv nämligen men det verkade fel. Om medlemmarna har höga eller låga skulder har jag ingen aning om men en vild gissning är väl att det är som i de flesta andra föreningar i Sverige.
Man får dra det i hyresnämnden (har jag för mig). Om jag inte missminner mig finns det ett fall där medlem blev överkörd även där.
Så de som tror att bostadsrätter är "riskfria" bör nog tänka om både en och två gånger: till skillnad från äganderätter så riskerar man ju också att föreningen (styrelsen) fattar beslut som får ödesdigra konsekvenser för enskilda medlemmars ekonomi.
När det gäller att skuldsätta medlemmarna så har det ju fördelen att medlemmarna får göra ränteavdrag (föreningen får förvisso också, men avgiften måste ju finansiera räntan så nettoeffekten blir noll och medlemmen får inte göra avdrag för den del av avgiften som avser räntan). Så för medlemmen kan månadskostnaden minska på det sättet. Nackdelen är ju en ökning i skuldsättning som inte nödvändigtvis motsvaras av en ökning i värde på bostadsrätten (många verkar ju inte ta hänsyn till BRFens ekonomi i sina bud).
En trea i samma förening är till salu via kronofogden enligt notis i dagens GP. Marknadsvärdet uppskattas till 2.1 miljoner.
Intressant. Det är en lgh på 82 m2. Därmed verkar 8.5 MSEK för 176 m2 vara ungefär ett dubbelt så högt pris. Stämmer kronofogdens värdering så är det inte så konstigt att den större lägenheten står osåld sedan i somras.
Exekutiv auktion…
http://www.kronofogden.se/5.7cefd60413a090f7f62800012003.html