Credit Suisse har i dagarna släppt sin rapport om fördelningen av global rikedom. Beskedet är bistert. I Sverige har vi tappat 29% av miljonärerna det senaste året.
När jag talar om miljonärer så använder jag alltid Credit Suisses definition, dvs dollarmiljonärer. Att vara miljonär i någon liten skvalpvaluta är inte relevant – i så fall var Italien västvärldens miljonärstätaste land före eurons införande, med större delen av befolkningen som miljonärer. Nej, för att vara miljonär måste man ha nettotillgångar på minst en miljon dollar, eller i dagsläget ca 6.7 MSEK. Det som är relevant är att vara miljonär internationellt.
Credit Suisses analyser tar bl a hänsyn till skuldsättning, utveckling av tillgångsvärdena och även förmögenhets-GINI – fördelningen av tillgångarna, vilka som bekant är väldigt snett fördelade i Sverige. Man medräknar alltså både reala (som villor och fastigheter) och finansiella tillgångar (klubbmedlemskap i bostadsrätter, aktier mm), samt skuldsättningen. Credit Suisse konstaterar t ex att bostadspriserna fallit 4.2% på ett år i Sverige (vilket skulle vara ett fall på 29% på åtta år (1-0.958^8=0.2905) – jämför min prognos på 30% nedgång i bostadspriserna på 4 – 8 år) och att svenskarnas skulder har ökat.
Länder som förlorat mest och vunnit
mest förmögenhet 2011-2012. Källa: Credit Suisse |
Antalet miljonärer har iaf minskat med 142 000 det senaste året, från 485 000 till 343 000, medräknat bostäderna. Sverige och svenskarna platsar på listan över de största förlorarna av förmögenhet det senaste året. De enda länder som drabbats hårdare är Italien, Finland, Tjeckien, Polen, Portugal, Indien, Spanien, Ungern och Rumänien. Man kan notera att det enbart är EU-länder i botten. Men t ex har grekerna tappat mindre förmögenheter än svenskarna även om de är med på bottenlistan.
Svenskarnas skuldsättning |
En förklaring är förstås inte bara de fallande bostadspriserna (CS räknar från halvårsskifte till halvårsskifte om jag uppfattat det rätt) utan även de svenska hushållens skenande skuldsättning.
Vi är fortfarande inte värst, men vi platsar på listan över de mest skuldsatta privatpersonerna i världen.
Lite siffror. 19.4% av svenskarna har under 67 000 SEK i tillgångar. 48.6% av befolkningen har mellan 67 000 SEK och 670 000 SEK. 68% av befolkningen har alltså mindre än 670 000 SEK i nettotillgångar trots det senaste decenniets skenande bostadspriser. Samtidigt har 27.2% tillgångar till ett värde mellan 670 000 och 6 700 000 och 4.7% är alltså miljonärer.
Medeltillgångarna är 237 297 USD per vuxen, men som bekant är det en stor skillnad på det helt ointressanta medlet och den relevanta medianen. Mediantillgångarna är bara 41 367 USD, eller ca 277 000 inklusive bostadsbubblans bostadspriser. Faller bostadspriserna endast 277 000 kronor saknar mediansvensson tillgångar och har en nettoskuld.
Man kan konstatera att svenskarna har mer tillgångar både i medel och i median än vad svenska banker uppger. En möjlig orsak kan vara att vi i Sverige oftast bara talar om finansiella tillgångar (inklusive klubbmedlemskap) och utelämnar fastigheter. Men trenden går alltså åt fel håll med fallande tillgångsvärden och stigande skuldsättning.
Den som vill gräva efter mer siffror hittar rapporten (PDF) och dataunderlaget (PDF) hos Credit Suisse.
24 kommentarer
Jag noterar att credit suisse skulle behöva uppdatera sin bostads statistik med någon pålitlig opartisk bedömare tex stockholmsbaserade Svensk Mäklarstatistik, för att det måste vara något fel när man kommer fram till sjunkanda bostadspriser, förstår väl vem som helst
Intressant, vad ligger medianvillan på för pris och hur många procentenheter behöver vi falla till innan vi når 277kkr, dvs torsk!
Vet ej på rak arm vad medianvillan ligger på, alla kör med medelpriser för att få högre pris då medelpriset alltid ligger högre än medianen. I ett tidigare inlägg har jag skrivit följande
"Iaf normalt skall en villa kosta 1 775 000 kronor i Sverige och inte 2 139 000. Det högre värdet beror på långa svansar med priser som inte är relevanta för normala människor."
http://cornucopia.cornubot.se/2012/05/statistikmanipulation-a101-median-medel.html
277 av 1775 är ca 15%.
Då sammanfaller ju bolånetaket och torsk väldigt fint för fullbelånade medelsvenne med sitt amorteringsfria lån.
Diagrammen gör en nyfiken på en del saker. Vad är det som händer i Colombia, Algeriet och Rumänien? Och vad skall man dra för slutsatser av att rika länder som Norge och Schweiz har ännu större skulder (medan Danmark är värst)? 100.000 dollar är inte några helt fabulösa summor för en norrman/schweizare. Norge borde med oljan ha ganska stor tålighet mot internationella kriser, men det förefaller inte lika självklart att Schweiz klarar svåra internationella kriser utan att få allvarliga problem.
Fanns det ca 500.000 netto-dollarmiljonärer i Sverige innan fallet?
6,5 milj netto?
Är möjligtvis alla ej disponibla pensioner inkl. "värdet" de statliga inräknade?
Känns mer som "lögner, förbannade lögner och statistik"
Blev också förvånad av hur många förmögna det fanns i svedala.
Kan det inte vara så att pensionspengarna är medräknade? Isf så är det sämre ställt med de där 277tkr eftersom pensionspengarna väl inte är en speciellt likvid tilgång.
Ja, jag funderade också på hur de räknat med det där och försökte faktiskt skumma rapporten lite utan att bli mkt klokare. Särskilt i en internationell jämförelse, där det är olika pensionssystem, kan det ju slå väldigt olika. Å andra sidan har man ju tidigare gjort undersökningar om svenskarnas mer likvid besparingar och det har ju inte heller vart nån rolig läsning direkt.
Bönder har ofta väldigt stora tillgångar i sin mark/skog. Många 40-talister bor i hus som vuxit kraftigt i värde. Uppgången av bostadspriser står nog för en stor del av dessa dollarmiljonärer.
Vad har de för koll på BR värdena?
Finns det nån statistik som är tillförlitlig?
Skit in skit ut!
Sen är väl även taxeringsvärdena och marknadsvärderingen av fastigheter inte helt aktuella.
Men rapporten visar på utvecklingen för hela världen och som sådan är den intressant.
Det har varit en ökad ström med frivilligt hemtagande av tillgångar efter att skatteparadis har börjat låta EU få ökad insyn. Kortsiktigt kan det väl låta bra, men när det står en sosseregim i kris bakom hörnet så börjar man förstås tänka Hollande/75%.
Har det ökat på med svenska rika flyttlass till utlandet?
Intressant statistik.
Gjorde en kalkyl med det material som fanns i somras, har inte jämfört med Credit Suiss nya siffror, men de stämmer nog fortfarande bra; 50% av svenskarna har ca 2% av hushallens totala tillgangar. Ginikoefficienten blir därefter.
En annan slutsats är att befolkningen numera skuldsätter sig mer ju högre inkomsten är. En ökad inkomst leder inte till det ekonomiska oberoende som den faktiskt skulle kunna; istället drar man pa sig mer lan, och blir mindre fri. Norge är ett bra exempel: höga löner rakt över hela linjen, höga levnadskostnader ocksa men inte sa höga att det tar ut löneskillnaden. Med andra ord skulle snittnorrmannen kuna leva väldigt gott och vara ekonomiskt obunden. Istället är de superbelanade och tar (liksom svenskar) krediter för allting, isynnerhet det som har med boende att göra.
Det är nästan lite tragiskt, finns inte längre inställningen kvar att jobba ihop pengarna först och spendera dem sedan?
Det är väl kanske människans dumhet ända sedan tulpanlökarnas tid, varje generation måste göra om samma misstag, alt. "det är annorlunda nu"-snacket. Tyskarna gick mot världskrig på 30-talet, grovt räknat 20 år efter första världskriget var över. Det är också ca 20 år sedan 90-talskrisen ebbade ut. Kanske att man kan säga att det kollektiva minnet sträcker sig ca 20 år tillbaka i tiden, därefter gör vi om samma gamla misstag?
Bra, och sorglig, reflektion.
Är det medvetet för att någon tjänar på det, eller bara ren dumhet?
Tusan vet.
Ingen aning, men det stämmer väl ganska bra med generationsskiftena. De större beslutsfattarna i både näringsliv och regering är väl ofta närmare 50, så efter 20 år kan man vara säker på att de gått i pension och att deras erfarenheter därmed inte finns vid handen.
Exempelvis Assar Lindbeck var i 60-årsåldern då Lindbeckkommissionen körde igång 1992, och är alltså över 80 år gammal idag.
NB det är inte näringsliv och regering som skuldsätter BLK utan det är de själva som går till banken och ber om att få bli skuldsatta – måhända till förföriska toner av mördande reklam, men dock.
Måhända är det generationsskiften i BLK som man skall söka bland?
Världskonjunkturen hoppar ner ett hack till nu vad det verkar, och det lär inte bli lika snabb optimism och "återhämtning" som efter 2008. Frågan är vad som kommer istället. De täta varslen i Sverige verkar ha effekt på människor vad jag kan se; ett par vänner som kallat mig olyckskorp de senaste åren är mer dämpade nu när det dyker så snabbt efter förra dippen. Det värsta här i Skåne tycker jag var Tetras varsel – att Sony har problem vet vi sedan gammalt, men de är inte i närheten av världsledande i sin bransch och gör mindre nödvändiga prylar.
Jag hoppas Obama kan bli omvald och genomföra rejäla reformer (speciellt energi-, dra igång kärnkraftsprogram o dyl) då han inte har pressen att stanna kvar vid nästa val. Men jag tror tyvärr inte det kommer att hända. Republikanerna är hopplöst religifierade, jag ser verkligen inte fram emot Romneys regering.
Obama har satsat duktigt på energi, men det behöver inte betyda att det kommer nåt användbart ut från det. Sök tex på Solyndra – en efter vad jag förstått halvkriminell bluff för att krama staten på energisatsningspengar.
Med tanke på Obamas vallöften och hur snabbt han ändrade sig (Guantanamo, diverse krig i mellanöstern, vad Obamacare i praktiken blev etc) så är det uppenbart att presidenten i USA har stora likheter med presidenten i Liftarens Guide. Jag tror skillnaden blir minimal oavsett vem som vinner. Det sagt tror jag inte dom är mer rökta än vad EU är.
Skrattet verkar ha fastnat i halsen på dom som tyckt jag varit en olyckskorp/knasboll också. Jag hade hellre haft helt fel.
Räknas kapitalförsäkringar in i statistiken?
Dessutom har väl kronon försvagats mot senaste dollarn senaste halvåret vilket motsvarar 5-700k för att bli dollarmiljonär. Många kanske ligger kring 6-miljonerstrecket och blir därför exkluderade i den senaste mätningen.
Är fortfarande inte övertygad om antalet dollarmiljonärer. Om det fanns nästan 500.000 dollarmiljonärer kanske det fanns 970.000 med 500.000 dollar och 1,94 miljoner med 250.000 dollar. Gissningar, men ändå.. Jag tycker det låter nästan orimiligt att det fanns så många som 485.000 dollarmiljonärer i Sverige. Har man kanske räknat hushåll? Eller beror allt på att jag plötsligt kände mig fattig……?
Köpte du en villa i Stockholmsområdet på 80-talet så kan du vara dollarmiljonär idag. Samma med BR köpt på 90-talet.
Glöm inte heller att alla som äger skog etc räknas in här.
BR-värdena räknas i SEB:s och SCB:s "Sparbarometrar", liksom pensionerna, men det som inte ingår där är villor och övriga fastigheter. Lägger man till villor och näringsfastigheter så stämmer det hela nog rätt väl.
Tycker också siffrorna är höga.
Men visar att det finns bra med uttrymme för extraskatter! Skönt att veta att det finns fett att ta av när behoven ökar i vård/skola/omsorg.
Nästan helt säker på att pensioner, åt minstone privata, ingår i dessa siffror.