Det bekräftas nu i (ännu) en studie att stillasittande leder till våra klassiska västerländska välfärdsjukdomar som diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar. För att inte tala om fetma. Det räcker inte heller med att motionera efter jobbet, även om det är bättre än inget alls, utan man behöver röra på sig över hela dygnet. Detta är helt i linje med det jag skrivit om Dan Buettner och sk blue zones, där man lever länge och i fullgod hälsa livet ut.
Det är föga överraskande, men människokroppen är inte gjord för att sitta still. Det massiva stillasittande tjänstemannalivet är något som har uppkommit under efterkrigstiden och det existerar ingen som helst evolutionär anpassning till detta.
Som Dan Buettner visade hade man minskat sjukvårdskostnaderna med hela 40% för kommunalt anställda i en amerikansk småstad efter att ha tagit till sig detta och börjat jobba proaktivt med att få de anställda i rörelse. För en arbetsgivare betalar detta sig alltså mycket fort. För samhället är det en ren vinst, då man kan spara enorma belopp på att slippa behandla diabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. I Sverige kanske inte arbetsgivaren behöver ta sjuvårdskostnadern, men man betalar sjuklönen de första veckorna, vilket snabbt blir pengar.
Nu är det förstås lättare för en kommun, som även råder över en orts yttre miljöer att ordna bättre hälsa hos de anställda, men det är även möjligt för tjänstemannaföretaget.
Jag kommer nu, som tidigare utlovat, hjärnstorma fram lite förslag för tjänstemannaarbetsplatsen. Som hjärnstormning (eng brainstorming) betyder det inte att alla förslag är bra eller vettiga, men så länge den kreativa processen är igång ifrågasätter jag inga av förslagen. Ifrågasättandet är upp till er i efterhand.
Först några grundförutsättningar. Jag orkar inte leta upp referenser på detta, men
- Att ta pauser och rensa hjärnan ökar produktiviteten
- Att gå på promenader förbättrar tankeförmågan och psykiskt välmående
- Att röra på sig bränner energi och motverkar välfärdssjukdomar
Detta är tämligen okontroversiellt. Eventuella produktivitetsminskningar på grund av mina förslag nedan är antagligen inbillade och kompenseras av att man får “gå av sig” respektive mindre sjukskrivningar och mer fysiskt och psykiskt välmående personal, som dessutom antagligen blir rätt ovilliga att byta arbetsplats till någon som inte erbjuder nedanstående. Dessutom ska ingen arbetsgivare som tillämpar produktivitetssänkan kontorslandskap säga ett ord om förlorad produktivitet – vill ni höja produktiviteten ge era medarbetare egna rum. In i skamvrån med er.
Kom också ihåg att den bästa hälsoeffekten får man genom att tvinga fram en beteendeförändring som inte är valbar, t ex en del “geografiska” förslag nedan där saker flyttas längre bort från arbetsplatsen.
Motion på arbetstid
Tillåt anställda två timmars motion under arbetstid, inklusive transporter till och från motionsplatsen. Ja, det minskar arbetstiden från 40h till 38h i veckan, men kommer höja effektiviteten och produktiviteten på dessas 38 timmar. Plus minska sjukskrivningar och öka psykiskt välmående. Motionen ska ske under arbetstid, dvs man ska inte smita hem tidigare, utan vitsen är att det ska bryta av stillasittandet. Sker det under arbetstid kommer man också ta med sig problem och frågeställningar och tänka vidare på dem medan man motionerar.
Promenader på arbetstid
Godkänn och uppmuntra promenader på arbetstid. T ex för möten och telefonsamtal, men också om man sitter fast. Istället för att gå till fikarummet så kan man gå på en promenad i en halvtimme för att tänka eller rensa hjärnan. Det ska alltså vara tillåtet att lämna arbetsplatsen, men bara om man gör det till fots. Man får inte åka iväg en halvtimme, men att ta en halvtimme på att gå till apoteket och tillbaka igen ska alltså vara tillåtet.
Stäng hissen och tag trappan
Har man hiss på arbetsplatsen, belägg den med passerkort. Endast personal som ägnar sig åt tunga lyft – systemoperatörer, vaktmästare, receptionspersonal, logistikpersonal etc får använda hissen. Handikappade, gravida och tillfälligt skadade med sjukintyg kan förstås få tillgång till hissen. Vid kundbesök hämtar man ut ett tillfälligt passerkort i receptionen om kunderna inte kan gå i trappan.
Det samma gäller rulltrappor. Som borde förbjudas i köpcenter för folkhälsans skull. Liksom hissar. Handikappade och gravida (och mammor med barnvagn) kan få ett tillfälligt passerkort till hissen.
Flytta skrivarna
Det skrivs ut enorma mängder papper på våra arbetsplatser idag. Det papperslösa kontoret är fortfarande en dröm. Flytta alla skrivarna till översta våningen eller om man bara har en våning längst bort i ena änden. Ska man absolut skriva ut något så får man se till att röra på sig också. Helst gå flera trappor upp. Dessutom spyr skrivare ur sig hälsovådliga partiklar, så att få bort dem från arbetsplatserna har fler fördelar. Kanske slutar folk skriva ut så f-b mycket också och man kan spara in pengar både på papper, toner och service. Att gå i fem minuter för att hämta ett uselt papper blir terapi och ett uppfriskande avbrott i arbetet och höjer antagligen produktiviteten mer än att sitta kvar och svulla vid skärmen.
Flytta konferensrummen
På samma sätt bör man flytta konferensrummen, så det blir en bit att gå för att ha möten. På en större arbetsplats kan man rent av ha konferensrummen i en helt annan byggnad.
Ta bort stolarna från konferensrummen
Inför ståbord i konferensrummen och ta bort stolarna. Handikappade kan naturligtvis få en upphöjbar plattform för rullstolen etc. Sparar möbler och ingen lär somna stående på alla dessa möten. Plus att det blir en ledigare och trevligare atmosfär när man står – människan är inte gjord för att sitta. Man kan ha ett separat representationsrum med stolar för gäster om dessa nu inte kan stå.
Ta bort stolarna ur fikarummen
Samma sak här. Det går utmärkt att äta eller fika stående. Ha s k barbord.
Ta bort alla fikaautomater
Vill folk absolut småäta onyttigheter får de planera i förväg eller gå och handla dessa. Finns ingen som helst nytta med att erbjuda godis på arbetsplatsen. (Ekologisk) frukt är dock påvisat nyttigt och man kan ha fruktkorgar istället.
Förbjud ätande vid arbetsplatserna
Nästa steg är att man arbetar vid sin arbetsplats. Vill man stoppa något i munnen får man gå till fikarummet. Detta minskar antagligen småätandet, eller får åtminstone folk att röra på sig.
Ta bort fikarummen
Gärna en fika, men då får man gå ut och fika på konditori…
Fram med BiB:en 17:00
En annan faktor som isolerades var att i blue zones drack man ett glas vin på kvällen, vilket bidrog till ett längre och hälsosammare liv. Tag fram en BiB och ställ i receptionen när dagen är slut. Alla anställda får ta sig ett glas om de vill. Detta uppmuntrar dessutom kollektivtrafikbruk, då de som kör bil förstås inte får ta sig ett glas. Dessutom lär man snabbt kunna hitta vilka som har problem med alkoholen och kan därmed sätta in proaktiva åtgärder. Plus att man kan få lite trevligt mingel i receptionen anställda emellan när dagen är över.
Flytta postfacken
Placera postfacken i ena ändan eller översta våningen, inte vid in- och utgången till arbetsplatsen. Därmed får varje anställd sig en daglig promenad för att kolla sin post.
Förbjud telefonsamtal i kontorslandskap
Ska man prata i telefon eller om telefonen ringer så får personalen finna sig i att resa sig upp och gå iväg för att prata om man nu fortfarande envisas med kontorslandskap.
Portabla datorer och mobiltelefoner
För att uppmuntra och möjliggöra för folk att t ex gå ut och arbeta eller flytta runt sig så måste förstås datorer och telefoner vara portabla. Annars är det svårt att förbjuda telefonsamtal i kontorslandskapet.
Flytta parkeringarna längre bort
Den som åker kollektivt rör sig per automatik mer än den som åker bil. För att uppmuntra kollektivåkande och oavsett få bilförarna att röra på sig så ska man inte hyra eller anlägga några parkeringsplatser närmare kontoret än vad busshållplatsen är. Helst bör parkeringsplatserna ligga minst 500m bort från arbetsplatsen, vilket tvingar även bilisterna att gå 500 + 500m om dagen. Avgiftsbelägg dessutom parkeringsplatserna även i billiga industriområdet, så bilisterna inte får sponsring genom gratis parkering.
Flytta rökrutorna ännu längre bort
Äger man marken runt arbetsplatsen så inför man rökförbud även utomhus och sätter en rökruta (utan tak) längst bort i ena hörnet. Ska folk absolut röka så får de röra på sig och ta del av det årstiden har att erbjuda. Löneavdrag i anställningsavtalet för de som bryter mot rökförbudet.
Lönepåslag för de som inte har TV
Anställda som kan visa att de inte har TV (hur man nu gör det) bör få ett lönepåslag, då TV-tittande antagligen är en av de största hälsobovarna på fritiden.
Lönepåslag för de som inte röker
’nuff said.
Helst vill man kanske ha en ROWE-arbetsplats, men i Sverige är det svårt att ordna pga LAS.
För er som inte orkar klicka och läsa tidigare inlägg så lägger jag in Dan Buettners TED-talk om hur man gjorde för att tillämpa blue zones-teorierna i en amerikansk småstad.
Kanske finns det någon progressiv och framåtblickande arbetsgivare som kan börja tänka lite och åtminstone under ett halvår eller ett år prova att få sina allt fetare och insulinbrukande tjänstemän att röra på sig i tjänsten. Men jag tvivlar.
Som sagt så är inte alla förslag tillämpbara på alla arbetsplatser, men kom gärna med egna.
En del av förslagen går också att tillämpa i hemmet, t ex att lägga parkeringsplatsen längst bort från ingången, ståbord i köket för frukosten mm.
31 kommentarer
Alkohol sabbar kolhydratsförbränningen i kroppen. Det är ingen slump att folk som dricker brukar bli feta. Sedan är den mängd alkohol som krävs för att få en HDL-stöt väldigt låg, det räcker med milligram. Ett glas vin är således alldeles för mycket.
Med risk för att starta en hysterisk kolhydrat/kostdebatt: det är väl mest ett ymnigt öldrickande (öl innehåller massor med socker av typer som jäst inte kan bryta ner) som leder till fetma. Frankrike hör till de europeiska länderna med minst överviktsproblem, samtidigt som man ligger högt i vinkonsumtion.
Nja. Kroppen bränner hellre alkohol än kolhydrater och det tar upp till ett dygn innan kolhydratförbränningen är uppe i fullvarv igen.
Dricker du alkohol blir du lättare fet oavsett om det är vin, öl eller vodka. Du kan ju förstås kompensera genom att äta mindre portioner mat vilket är vad fransmännen verkar göra. Fast även de blir allt fetare. Att dricka alkohol via BiB-vin som förebyggande medel mot hjärt och kärlbesvär är att förleda sig själv. Det funkar helt enkelt inte så och allt man gör är att sabba för sig själv.
Att ta en droppe alkohol från pipett några gånger om dagen, ja nu pratar vi om medicinsk användning. Men ser du sådant idag?
Nu är det väl främst andra ämnen i rött vin än just alkoholom som reservatrol, flavionider, katechiner m.m. som tillskrivs de mesta av hälsoeffekterna.
Skulle snarare säga att 1 glas / dag är för suboptimalt, och 2 glas per dag är mer i fas med rådande forskningsläge.
Det är inte bra att sitta alldeles upprätt. En halvliggande ställning torde vara mycket vilsammare för kroppen. Jag har placerat en pall under fotändan på en Karlskrona-rottingstol från IKEA, vilket ger en halvliggande ställning och jag får aldrig några obehagskänslor även om jag tillbringar nästan hela dagen i stolen.
Trots att jag har lätt att somna är stolen inte så bekväm att jag somnar i den, vilket förstås är en fördel om man försöker vara nyttig.
Det här är förstås en lösning främst för dem som sitter och jobbar med en bärbar dator.
Samtidigt, i en annan verklighet, vill kulturminister Lena Adelsohn-Liljerot avskaffa ståplats på idrottsarenor.
Det borde väl snarare förbjudas sittplats, om inte speciellt läkarintyg kunde visas upp…
Ståplats brukar ju vara klacken och där rör man på sig en hel del. Klart nyttigt.
Kulturministern och UEFA är helt fel ute. Av flera skäl.
roligt att du nämnde postfacken. På min arbetsplats har man gjort den försämringen, vilket har inneburit att jag inte kollat mitt postfack sedan dess.
Jag fick aldrig något i mitt postfack, så jag är inte förvånad.
Jag företar mig ofta en promenad från konstruktionsavdelning till vår produktionsavdelning oavsett om det behövs eller ej. Ger förutom en hälsosam betald promenad ett social networking mervärde. Detta kan nog tillämpas i någon variant på de flesta arbetsplatser.
Man ska inte underskatta nätverksvärdet. Jag jobbar på ett campus med flera hus och ca 1000 anställda, men försöker oftast att gå och prata med folk på deras kontor istället för att ringa dem. Det är oftast trevligare.
Bort med alla sittmöbler även i det offentliga rummet.
Elda upp kungatronen på Slottsbacken och kasta ut alla stolar från riksdagen.
Bort med alla parkbänkar och sittplatser i väntrum och hållplatser samt i bussar och tåg vilket i ett slag skulle mångdubbla trafikkapaciteten.
Lagstifta för fan, -tillsätt utredningar som beskriver hur cykelsadlar och bilsäten kan förbjudas och bygg gångvägar av miljoner krossade toalettstolar.
Kom ihåg att så länge den kreativa processen är igång får inga förslag ifrågasättas.
Intressant video.
Måste konstatera att min 20 Milesradie är rätt så bra. Gångavstånd och promenadvägar som lockar till förflyttningar till fots.
Sittskadorna framför datorn är dock irriterande, med musarm och vriden sittställning samt långa pass.
Får nog flytta både skrivare , telefon och litteratur för att få lite avbrott.
Borde finnas ett program man kunde köra i bakgrunden med påminnelser, typ Kaffedax, posten, hur ser det ut under skrivbordet, dax att träffas i korridoren-här har du en historia att förmedla, osv.
Kaffedax!
En innovativ men något udda idé för den som har mycket datorbaserat arbete är ett kombinerat skrivbord & gåband (se t.ex. http://lifehacker.com/5729625/a-beginners-guide-to-setting-up-a-treadmill-desk).
För min del fungerar det bra att läsa artiklar på t.ex. iPaden och samtidigt promenera i 2 km/h. Det ersätter så klart inte annan (mer intensiv) motion och jag gör det inte för att bränna fett, men jag inbillar mig att det är nyttigare än att sitta på baken & läsa…
"belöna fölk som inte har tv" la du nog till själv? 🙂
Alla punkterna har jag hittat på själv.
Snusar du Lars? 😉
Nej.
Intet nytt under solen.
Ordet "Diskutera" lär vara från det antika Grekland och betyder "gå runt och prata".
Bättre än sittande sammanträden/möten.
Frågan är hur man löser sekretess-problem. Hade det inte varit för att man skall diskutera företagshemligheter så vore det OK. Å andra sidan är kanske hemlighetsmakeriet kanske överdrivet i de flesta fall.
Bravo! Just den sortens viktiga råd t.ex. icke-vinstdrivande apotek kan ägna sig åt, eftersom de inte måste vinstmaximera och sälja en massa förbannade piller istället.
En kommentar angående alkohol – för att förenkla förståelsen kan man helt enkelt titta på energiinnehållet i etanol. Just det, det är så pass högt/vikt eller /volymenhet att man t.o.m. kan köra bilar på det. Eftersom vikten alltid, utan undantag, är en funktion av, och endast av, kvoten
energiintag/energiförbrukning
Är det lätt att förstå att man blir tjock av alkohol.
Dock kan du inte göda en människa på det – kroppen är helt enkelt inte snabb nog för att förbränna alkoholen för att upprätthålla en normal energiomsättning.
För att bli tjock av alkohol behöver du dessutom andra energikällor.
Bra inlägg ! Känns lite påtvingat och lite av storebrorsfasoner med alla förslag fast att låta alla göra precis som de vill utan att fatta vad de långsiktiga effekterna blir är ju ännu värre både för individen och för alla andra.
Frågan är väl snarare på vilket sätt vi kan bekämpa den tilltagande hälsofacsismen? som börjar lägga sig som en våt filt över hela samhället och lägga sig i allt vi gör, vad blir nästa steg en meter per sekundmätare i sängkammaren för att mäta intensiteten där, och på vilket sätt det påverkar produktiviteten i arbetslivet.
churchill bröt väl mot dom flesta av levnads reglerna, och lyckades förutom att vinna ett världskrig bli över 90 år gammal
den största hälsobefrämjande åtgärden av dom alla är att ge folk rätt att i viss mån själva bestämma över sitt arbetsliv.
Det är möjligt att samtliga medlemmar i förbudsivrarnas och regelfascisternas risksförbund hade sökt jobb på den arbetsplatsen du beskriver.
Men jag hade ALDRIG kunnat jobba där.
Noterar att de som arbetar efter den senaste agila modellen kör med ståuppmöten varje dag. Men det är mer för att mötena ska bli korta och att rummen är så små att det inte får plats några stolar. Sen verkar det papperslösa kontoret faktiskt vara på väg. De flesta tar med sig sin laptop till möten istf att skriva ut en massa papper. Har nog inte skrivit ut något på ett halvår eller så. Och postfacket vitjas ännu mer sällan än skrivaren.
Många promenerar, spelar innebandy, fotboll eller badminton på arbetstid. De flesta cyklar eller åker kommunalt då trafiksituationen är horribel.
Inga rökrum finns längre. De få rökare som finns kvar kan emellanåt ses huttrande utomhus. Egentligen bara BiB som saknas.
Verkar alltså som att det löser sig självt helt utan förbud. Och morot är bättre än piska, nästan alltid.
Varför nöja sig med rökförbud? Tobaksförbud ska det vara, om man nu inte är tobaksliberal.
Rökning utsätter andra för rök, även om det ofta inte är meningen. Jag har bekanta som inte tål tobaksrök särskilt bra, och för de är det rätt jobbigt då folk står och röker utanför entréer, i busskurer, på uteserveringar etc. En prilla stör normalt ingen om man hanterar det på ett snyggt sätt.
Jobbar som sjuksköterska så det är ingen risk att sitta för mycket…
Apropå det förbaskade utskriftsslösandet, finns det ytterligare en parameter att ta hänsyn till, (eller kanske rentav två). Om skrivarna placeras långt bort (i mån av utrymme, förstås) så låter de även mindre, vilket får beskrivas som ett tilltagande arbetsmiljöproblem.
Dessutom bör man vid införskaffande av ny skrivare, särskilt om det är frågan om större modeller, inkludera personliga utskriftskoder till skrivaren, vilket innebär att man registrerar varje användare på skrivaren med en pin-kod eller dylikt, och alla utskrifter köas upp på skrivaren, och du måste ta dig till skrivaren och ange din pin-kod för att det faktiskt ska skrivas ut. Det tar bort mycket av slentrianutskrifterna som bara blir liggande, kommer du av en händelse på sen att du inte behövde det du skrev ut, så har du åtminstone inte en bunt som måste läggas i återvinningen sen. Sparar både toner och papper.
Vill man vara lite Orwellsk kan man även se vilka som skriver ut väldigt stora mängder och kanske fråga sig om det finns ett behov för det, eller om de okynnes-nyttjar företagets skrivare för privat bruk.