“Bunkrar i väntan på kollaps
Ekonomibloggaren Lars Wilderäng tror att den svenska ekonomin kommer krascha runt 2014 och har alltid ett lager konserver hemma.
[…]
Förbereder du dig på kollaps? Bunkrar konserver?
– Ja, man ska ju följa civilförsvarsförbundets rekommendationer där.” Stampen/GP
Nåja, har man kallat familjen Hjörne och GP för nazikollaboratörer får man väl stå ut med en del.
Sedan GP:s intervju igår har jag uteslutande fått positiv respons från olika håll. Massa vänförfrågningar på Facebook, som dock får hänvisas till min officiella Facebook-sida. Flera bra uppslag för blogginlägg, sympatier och varierande grad av roade leenden från de som känner mig i verkligheten. Alla jag träffat som inte känner mig har varit positiva och skakat på huvudet åt “journalister”.
I Sverige är vi förstås konflikträdda, så om någon tycker annorlunda så håller man förstås tyst. Sällan man får negativ återkoppling alls faktiskt.
Och trafik och reklamintäkter gick i taket för att vara en söndag. Min Wikipediasidas blygsamma trafik gjorde ett rejält rekord – det är den som hamnar överst om man googlar på mitt namn tror jag. Antagligen såldes det några ex av Midvintermörker också.
Vad jag egentligen ungefär sade om konservburkar tänkte jag redovisa nu.
Journalisten fick något glupskt galet i ögonen när vederbörande ställde frågan om bunkring.
Jag svarade som det är. Jag odlar potatis, lök, morötter för ett årsbehov och har eget kött från gården för ett årsbehov. Lägger in gurka, torkar trattkantareller och gula kantareller mm. Vi har så vi klarar oss. Det har vi för att vi bor på landet med en egen liten gård/torp och har valt att leva på det viset.
Sedan tyckte jag att man ska följa Civilförsvarsförbundets rekommendationer vad gäller hushållets beredskapslager av livsmedel. Ingenstans sade jag något om att jag skulle ha konserver. Tror till och med att jag uttryckligen sade nej till att jag skulle bunkra konserver. Jag sade säkert något om att bönder lägger upp vinterfoder för djuren och att vedeldare har 1-2+ års ved hemma. Helt naturligt när man producerar själv eller rår om sig själv, eftersom vissa saker bara produceras under en viss säsong på året, men behövs under andra säsonger..
Nåja, däremot har jag ju skrivit blogginlägg om beredskapslagring av livsmedel för den som är intresserad av ämnet, som mestadels bygger på våra myndigheters egna rekommendationer.
Det finns inga gratis luncher. Mediauppmärksamhet kostar och journalister älskar säljande rubriker. Gammal är fortfarande äldst och responsen på artikeln är exempelvis högre än den som blev efter min varning för ökande arbetslöshet och varsel i spåren av fallande euro i SR P 4 i somras. Något som sedan visade sig inträffa. Det blir även en intervju med mig i Fokus framöver. Den blir antagligen bättre.
34 kommentarer
Jag tycker artikeln var bra….bortsätt från förutsägelsen 2014. Sa du så?
Känns som om det kan hända imorgon (1991 avbröts byggen och alla gick hem) eller 2017.
Det var ett scenario. Av många.
Kände på mig att det var lite "vinklat" för att låta mer underhållande 🙂 Man får ta det med en nypa salt.
Jag tycker nog att det där med konserver höjde spänningsnivån i artikeln, man ville veta varför. Är det verkligen helt säkert att du inte har konservburkar hemma? 😉
Ärligt talat så har jag ett lager frystorkad mat och T-sprit hemma.
Efter att ha genomlevt snöovädret i Gävle 98 så anser jag att man bör ha åtminstone en veckas mat hemma oavsett hur pessimistisk man är. Eftersom jag även tycker om att vandra så blir merarbetet och kostnaden 0 eftersom det även fungerar som lager för oplanerade vandringar och liknande.
Lol, har hört samma av andra som var med om "Insnöad i Gävle 1998". De har alltid torrmjölk och annant mat hemma.
Jag förstår inte ens hur man lyckas ha så lite mat hemma att det bara skulle räcka en vecka, till och med som fattig student, så åt man ju olika saker, man fick rester av olika sorters pasta hemma, frysen var alltid full av mat för man frös in saker för att slippa slänga osv. Tror aldrig jag har haft mindre mat hemma än vad som skulle räcka iallafall 2-3 månader. 😛
Att ha mat för en vecka är nog inte så svårt, problemet är när strömmen går. Maten man har i kyl och frys får väl ganska begränsad hållbarhet när det blir rumstemperatur. Undras just hur cornu löser det där med allt kött t.ex. och andra frys/kyl-varor.
Tror du att man har kött för (tio?)tusentals kronor i frysen utan att ha tänkt på den saken?
Nej, hur har du löst det? Har du reservkraft tillgänglig då?
För oss mer normala som bor i lägenhet (eller villa för den delen) och inte kan ha reservkraft så är frågan hur man löser problemet med elavbrott när mycket av ens buffert ligger i frys och kyl. Jag antar att man iofs skulle kunna förlita sig på att man kan leva på makaroner och linser ett tag…
Den som bor i tättbebyggt område behöver sällan oroa sig för långvariga strömavbrott… Där är nog risken större att maten blir skämd för att kompressorn lägger av.
När det gäller "kött för tiotusentals kronor" så brukar det till viss del täckas av hemförsäkringen, minus självrisk förstås. Var och en bör väl iofs kolla upp sina villkor. Sett ur det snäva perspektivet är det alltså bara ekonomiskt att skaffa reservkraft om kostnaden understiger självrisken.
Hemförsäkringen ger dig inget att äta dock…
Nej, försäkringar brukar utbetalas i s k pengar, som med fördel kan bytas mot varor och tjänster. Känner du verkligen inte till det?
Försöker du vara lustig eller har du bara låtit bli att läsa artikeln? Om man förlitar sig på att det alltid är möjligt att kila iväg och handla mat så finns det väl ingen anledning till att ha någon lagerhållning.
Som sagt, frysen kan lika gärna sluta fungera pga att kompressorn går sönder och då spelar det ingen roll att man har reservkraft. Dessutom klarar frysen ett ganska långt strömavbrott utan att börja tina, särskilt om det är den enorma massav av "kött för tiotusentals kronor". Vill man bunkra kött för nån slags katastrof så bör man alltså lagra det så att det kan hålla sig vid högre temperaturer, t ex genom rökning eller saltning. Inte frysning. Om man inte investerar i både reservkraft och en tom, fungerande frys dit köttet kan förflyttas om den gamla frysen lägger av. Jag tycker det är oerhört festligt att man funderar ihjäl sig på hur man ska kunna skicka el till en frys när funktionen ändå hänger på en taskig "made in china"-kompressor. Oerhört normalbegåvat.
Jag har inte sagt något om hur jag löser det hela. Och nej, jag har inte en enda frys. Jag har flera. Och rökt lammkött är en delikatess.
Nå hur lång tid klarar sig en normal frys vid ett strömavbrott utan att maten börjar tina? Det är en ganska relevant sak att fråga sig om man nu tänker sig att man har en bra beredskap bara för att man har mat för några veckor i frysen.
Man måste vara beredd på det mesta. Själv utökade jag arsenalen med ett primus omnifuel idag. Testkörde lite på gasol ikväll, imorgon blir det fotogen och tändvätska. Till helgen hade jag tänkt skoja till det riktigt ordentligt och rengöra fritösen och framställa lite biodisel av restoljan för provkörning i mitt nya kök. Kom ihåg YOYO, You´re On Your Own!
Hjörnefamiljen som nazikollaboratörer….
Jag har för mig att de har judiskt påbrå.
Men det kan vara fel.
Nej, det stämmer.
När du lägger in gurka mm så innebär det väl ungefär detsamma som att du bunkrar konserver. Kolla svenska Wikipedia så hittar du i artikeln om konservering en bild på en massa glasburkar med vegetabiliskt innehåll och bildtexten konserver.
Även om man med konserv menar en konservburk av plåt så bör väl en prepper utan egen gård bunkra lite konserver? Alltså är det bara sunt för de flesta (eller alla) att bunkra konserver. Du skrev en matlagningsartikel för ett tag sedan med saker du tyckte att folk skulle ha hemma. Kom det inte då med någon plåtburk också?
En noggrann studie visar att vare sig ordet konservburk eller ordet burk finns med i GPs artikel! Faktiskt lyckas GP undvika också ordet konserv i rubriken. Det framgår inte av rubriken vad det är du bunkrar. Det skulle kunna vara vad som helst du bunkrar, som högafflar, hängslen, franska viner och öl. Sistnämnda varan är för övrigt inte sällan tappad i konservburkar.
Aja, Cornu! Medge att du bara tar tillfället att göra dig lite lustig på den arma reporterns bekostnad! Om hon gör artikeln lätt "corny" för att fler skall läsa den så är det väl bara bra för dig som inte är ointresserad av mer uppmärksamhet. Det är kanske bra om artikeln inte blir för blytung så skapar den inga emotionella motreaktioner. Folk fnissar lite åt konservbunkrandet och sedan tänker de efter.
ps. Jag har hört från säker källa att Lotta Hohner också har konserver hemma. Ja, hela GP-redaktionen har alltid ett större eller mindre lager konserver hemma. Men det var tydligen ändå jättespännande i ditt fall. ds.
När jag läste artikeln stod det "konserver" på tre ställen varav två med hänvisning till bunkring.
Mitt inlägg var inte särskilt seriöst menat. Jag var trött och orkade inte företa mig något annat än bubbla lite tramsigt. Inget att ta på något större allvar. Jag bara grottade in på detaljer.
Jag har lite konserver som köksprydnad och lite extra torrvaror så vi kan bjuda kompisar på några mål mat om det blir kris. Sker det en katastrof har jag en "bug-in-bag" med det som behövs för hemvärnseftersök och en större för hemvärnslarm så jag kan springa mot problemet och hjälpa till med att lösa det.
Om man vill vara självförsörjd i den mysiga skalan kan jag rekommendera en lite samhällsnära fastighet: http://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/?ObjektID=914089
Ibland förstår jag inte riktigt hur du hinner med allt. Försöker blogga lite emellanåt men känner knappt att jag hinner med det och då gör jag ändå inte hälften så mycket som du. Läste ju ditt inlägg om en "bloggares hektiska liv".
Vad är din hemlighet Cornu?
Jo, det verkar ha varit svårt under första världskriget. Min farmor (som var 8 år 1917) har berättat hur alla barnen skickades till en relativt skarp kurva i tågspåret inte så långt hemifrån, utrustade med en spik på en pinne. Så kunde man norpa åt sig en eller annan potatis eller liknande med pinnen när tåget tog kurvan i låg hastighet. Om jag inte minns fel skickades hon också att barnarbeta i tobaksodlingar, tydligen odlade vi tobak i Skåne på den tiden.
Beredskap, ved-OK, mat-Nja, el-OK, bränsle-Nja, flaskvatten-upps inköp, bör då klara en vecka men det blir lite ensidig kost.
Men nog har gemene man dålig beredskap.
Med anledning av dina artiklar om fastighet/tomt/hustillverkar "bubblan" där den ena avlöser den andra, hur kommer detta att påverka prisbilden på hus och byggmat den närmsta tiden?
Många aktörer=pris press, men med färre högre priser, men mindre försäljning Lite moment 22. Vad tro du?
wine@21 är inte så dumt heller 😉
Det var allt från "blue zone" må gott!
Tveksamt, den enda branch som drabbades av sjunkande efterfrågan och inte sänkte priserna under 90 tals krisen var byggmaterial branchen, Dom lyckades till och med höja priserna medans alla andra gick på knäna, vilket säger en hel del om kartellerna i byggbranchens styrka
Lite mysläsning om Seskarö upproret.
Det här var förstås en tid då alla var vana att försörja sig själv men kriget i Europa och ransoneringar gjorde det på ändå svårt.
Vi har fortfarande kvar ljus och tvål som bunkrades under WWII.
Lagerhållning av mat för att vara självförsörjda om det kniper, hur ser vi som solidariskt gärna delar med oss av allt på detta?
Vi håller på att rosta kaffebönerna från säckarna som bunkrades under WWII just nu. Den från första stora kriget sparar vi…
Hur smakar det kaffet?
Helt OK. Har druckit betydligt sämre kaffe på kontoret som då har varit nyinköpt. Det är väl en 10 kg som har rostats hittills, 10 eller 20 kg till som ska rostas.
Vad är ni för slags människor som har ljus, tvål och kaffe från andra (och första!) världskriget kvar?! Oppti syftar väl knappast heller på några beredskapslager. Varför skulle man ha sparat sådana varor i en mansålder eller mer? Och vad gör det lämpligt att börja använda dem nu? Varför inte vänta i hundra år till?
Känns ganska surrealistiskt med folk som pratar som om det vore 1946.