Landsorganisationen för de sk arbetarfacken, LO, fortsätter sin golgatavandring mot en säker, och antagligen önskvärd, död. Endast 27% av svenskar med anställning är idag anslutna till denna allt mer ointressanta organisation, som sedan 2005 minskat antalet anställda medlemmar med 15.6%.
Anställda efter facklig anslutning |
LO själva säger att man är ungefär 1.5 miljoner medlemmar, men enligt SCB har bara 1 157 000 LO-medlemmar någon form av anställning. Ca 23% av medlemmarna saknar alltså anställning och man blir allt mer en organisation för arbetslösa när industrijobben flyr Sverige.
Man är inte ens det största fackförbundet längre. Det största facket är det sunda förnuftets förbund, anställda utan facklig anslutning. Det handlar om 1 364 000 människor som gjort det rätta och inte är med i något fackförbund alls.
Som jämförelse har tjänstemannaförbundet TCO minskat sina anställda medlemmar med 1.0% sedan 2005, medan de högutbildade akademiska tjänstemännens förbund SACO ökat med 25.6%. Men SACO:s ökning står sig slätt med det sunda förnuftet, som ökat antalet “medlemmar” med 54.7%.
Svensk officiell arbetslöshet är 7.4%. Bland LO:s medlemmar är den 23%. Kort sagt så bidrar inte facklig anslutning till LO till att man ökar sina chanser att få jobb eller behålla jobbet. Som bekant är facket främst till som di-spene för fackpamparna, där du som medlem står för finansieringen och är ett maktunderlag åt pamparna.
En bidragande orsak kan ju vara LO:s ovilja till lönesänkingar när arbetsgivarna går dåligt. Hellre en arbetslös arg medlem än en medlem med jobb. En annan orsak är ju att som medlem i facket har LO rätt att förhandla bort din turordning i LAS vid varsel och uppsägningar, medan du alltså sitter tryggare om du inte är fackligt ansluten och alltså inte går att sparka efter att ha pratat med facket.
Vad vi också ser här är effekten av att vi flyttar jobben till korruptionens Kina (Schibsted/SvD) istället för att ha kvar dem här i Sverige. Vilket ju är resultatet av LO:s vilja att hellre ha arbetslösa medlemmar än lägre löner. Det går även att konstatera att anställningarna bland LO:s medlemmar aldrig återhämtat sig nämnvärt från de akuta krisåren 2008 – 2009. Och nu duggar varslen tätare än fackpamparna hinner smörja sitt krås på viktiga konferenser. Krissignalerna är allt fler oavsett vad hästsvansen säger.
Det är nu till och med färre anställda medlemmar i LO än vad som röstar på (s)ocialdemokraterna eller för den delen nya arbetarpartiet (m).
Beskedet är iaf tydligt. LO representerar en liten minoritet av landets anställda och ska behandlas därefter. Alltså ignoreras.
35 kommentarer
Pratade en gång med en gruvarbetare angående att gruvtolvans fd ordförande Lars Törnman stoltserade med att han fortfarande hade ett skåp kvar nere i gruvan. Gruvarbetaren sa att det är fn i mig den lataste gruvarbetare du kan tänka dig. I övrigt så har jag lite andra anekdotiska bevis i form av att många andra fackpampar på lokalnivå ofta är engagerade för att slippa undan från arbetet, åka iväg på diverse kurser mm. Facket har säkert gjort mycket gott genom åren men det är nog tyvärr mer än ett halvt sekel sedan.
Alla förmåner som arbetare i västvärlden åtnjuter är ingenting som de fått till skänks ifrån ovan. Rätt till betald semester, rimliga arbetstider,löner och någorlunda vettiga arbetsvillkor. Det är fackföreningarna som slagits för sina medlemmars rättigheter. Du vet säkert Cornu att enda gången svensk militär har satts in operativt i Sverige så har syftet varit att skjuta på strejkande arbetare. Minns Ådalen 1931 och storstrejken 1908. Det var ryska revolutionen 1917 som gav arbetarna rösträtt i Sverige. Makthavarna blev livrädda för att revolten skulle sprida sig hit och sjösatte omedelbart politiska reformer. Är det rimligt att vi ska konkurrera med företag i Asien som erbjuder usla villkor för sina jobbare?
Mvh
En del kommer tydligen aldrig över Ådalen 31. Måste varit det bästa som hänt svenska fackföreningar någonsin, så ni har något att älta.
Nej, dagens förmåner har inte kommit gratis. Men dagens fack är inte de fack vi hade för 50 år sedan och bör alltså förpassas på sophögen. Inte konstigt att medlemmarna flyr.
F*cket tycker det är helt OK att köpa grejer som tillverkats av arbetare i tredje världen med usla villkor. Har aldrig sett någon typ av facklig bojkott mot H&M,Jula,Biltema m.fl.importföretag.
Instämmer f.ö. med BP 09.44.
Har observerat precis samma fenomen. F*ckföreträdare sprudlar inte direkt av energi på sina jobb.
Schweiz försvarsminister motiverar inköp av JAS 39 Gripen med att man måste skydda sig mot ökad "social oro" till följd av finanskrisen. Ett nytt Ådalen på gång i Schweiz? Svensk militär har övat tillsammans med Nato liknande scenarier i Sverige. Vem säger att historien inte upprepar sig? Just nu försöker de globala stor bankerna tvinga på vanligt folk drakoniska sparprogram. Det är inte löntagarna som ska räddas utan bankernas spelskulder. Men vad händer om massorna inte går med på detta utan revolterar igen?
Mvh
Ja för du har ju naturligtvis inte fått del av den kaka som gjort att finanserna skenat. Det är ju alltid någon annans fel.
Men din logik så ska vi alltså fortfarande ha fackföreningar eftersom dom gjorde något bra på 30-40talet? Skitbra logik right there buddy.
Du verkar ju helt ha missat Schweiz anledning till oron för ökad social oro, det är knappast egna befolkningen de hade tänkt börja skjuta på – det är snarare så att Schweiz är ett rikt land inklämt mellan (relativt) fattigare länder, och att ytterligare fattigare länder än så kan tänkas vara sugna på Schweiz rikedomar…
Är verkligen fackförbund just fackförbund fortfarande? Jag är med i JUSEK (Saco) av ett antal anledningar som knappast kan se som traditionellt fackliga aktiviteter.
* Möjlighet att gå på föredragningar som t.ex. den med Kjell Aleklett om några veckor. http://www.jusek.se/global/jusekaktiviteter/?CourseId=875
* Jag får Computer Sweden gratis
* Jag får en relativt bra inkomstförsäkring inbakad i avgiften.
222 kr / månad får väl anses vara rätt OK för det tycker jag och jag tror att framförallt inkomstförsäkringen är en stor anledning till att SACO-förbunden har ökat som det gjort senaste åren.
Sedan arbetar jag dessutom på en liten arbetsplats som inte är fackligt ansluten så jag dras inte in i avtalsrörelsekarusellen. 🙂
Men är det inte där skon klämmer för LO, för att överleva i dagens läge och i framtiden gäller det att lägga 1800-t bakom sig och anpassa sig efter dagens situation och de anställdas intressen idag. Jag tror att de fackföreningar som förnyar sig har rimliga möjligheter att överleva.
LO verkar vara mest intresserade av att djävlas med arbetsgivaren och ifall medlemmarna kommer i kläm då så blir det synd om dem…
LO är en geriatrisk organisation som inte hävdar sina medlemmars intressen. Om LO vore en rationellt driven organisation som hävdade svenska arbetares intressen skulle LO vara mot frihandel, mot invandring, för kärnkraftsutbyggnad, mot amerikansk styrelse och arbetskultur osv. Istället är LO ett drivhus för sossebroilers.
Vad har LO gjort de senaste 30 åren?
Det enda jag kan minnas är storstrejken och lockout 1980 (när jag var liten)
Någon får gärna fylla i vad strejken handade om och vad som var resultatet…
Som "observer" nämner så har facket gjort mycket! I början av arbetarrörelsen verkade facken (sverige) för säkerhet på jobbet, dvs säkrare maskiner, utbilding mm för att minska olyckor. Sedan på 20 talet gick Sverige över till 10 timmars dag (från 12 timmar), sedan blev det 8 timmar.
Det mesta skedde för mer än 50 år sedan, så tillbaka till fråga 1 – Vad har LO gjort de senaste årtionderna?
Om 1.5 miljoner svenskar är en "liten minoritet" som bör "ignoreras", hur ska det då gå för till exempel romer, funktionshindrade, politiker och andra obetydliga samhällsgrupper?
Detta oaktat all befogad kritik mot hur facken fungerar och agerar. Ska till exempel Sveriges Ingenjörer engagera sig mot den smittsamma farsoten kontorslandskap?
LO:s viktighet är helt klart större än vad som är befogat. Därav mina formuleringar.
Även där är det marknaden som styr! Man får ju den uppmärksamhet man kämpar sig till eller förtjänar!
Det sossarna har följdaktligen valt en fackordförande till partiordförande.
Det säger mycket om hur sossarna är förankrade i det politiskt korrupta etablissemanget och hur de är förankrade i det svenska folkets verklighet.
Det kommer att bli mycket dåligt innan det kan bli bättre….
Om nu jobben går till Kina borde rimligtvis de svenska lönerna vara i konkurrens med vad motsvarande kines tjänar. Jag tror knappast BLK hakar på det tåget. Oavsett om de är medlemmar i ett fackförbund eller inte. Skulle vi ha kineslöner skulle ingen ha råd med sms-lån för att köpa svindyra iphones, tillverkade i slavladorna i Kina. Således är det väl tveksamt om lägre löner är den bästa lösningen på allt.
Man måste skilja på vad det är idag och vad arbetarrörelsen var för 60, 75 eller 100 år sen. Annars är man lika historielös som Sofia Arkelsten. Dagens cementhäckar har inget gemensamt med sågverksarbetarna i Båtskärsnäs av 1917 års snitt, men samhället har ju också i grunden förändrats sen dess.
Jag slänger ut en snabb fråga/observation (eftersom jag f.n. drar mitt strå till skattestacken)
Finns det utrymme för godartade privatiseringar i fackförbundsområdet?
Jag tänker kanske främst på saker som inkomstförsäkringar, men det kanske går att privatisera ännu mer av det som fackförbunden (borde) syssla med, som diverse förhandlingar med arbetsgivare tex.
Är inte facket egentligen privatiserat från början? Det är ju trots allt finansierade av medlemsavgifterna om jag inte missförstått det och det är frivilligt att vara med.
Inkomstförsäkringar som endel fack erbjuder är väl också privata?
Heh, det är ju sant.
Jag får bara en känsla av att lite nytänkande konkurrens skulle ge lite eld under baken till de gamla fackförbunden.
Undrar vad det är som krävs för att det ska hända då? (förutom att man gör det själv…)
Ett steg vore att eliminera LOs, TCOs och SACOs särställning i lagstiftningen. Startar du en konkurrerande organisation så är du motståndare till både arbetsgivarsidan och fack-sidan i AD.
När folk kan fritt organisera sig eller inte så blir det tvunget att organisationer (som vill överleva) erbjuder något som gör att folk vill ansluta sig.
Fast alla kineslöner är inte vad det varit. Undrar om kineserna tackar facket för det.
Sen är det ju fel att man sitter säkert med LAS i ryggen om man inte är fackligt ansluten. Vill man kringgå LAS kan facket även förhandla om icke-anslutna och då kan man ju tänka sig hur säkert man sitter ifall arbetsgivaren vill sparka den oanslutne.
Sen är det märkliga att i AD så är de stora förbunden representerade (LO, TCO och SACO) och i en eventuell tvist om man är oansluten (eller ännu värre ansluten till annat förbund) så kan man fråga sig hur fair prövning man får.
Om man blir uppsagd p.g.a. att man inte är fackligt ansluten bryter man mot EU-lagen om negativ föreningsrätt.
Då Eu:s lagstiftning står över den svenska kan man driva en rättsprocess mot företaget på den grunden.
Givetvis så blir man uppsagd pga arbetsbrist och avsteg från LAS har gjorts efter förhandlingar med facket. Något sånt kommer det nog heta – man skriver givetvis inte rakt ut att det är på ogiltiga grunder. Då blir det ganska svårt att driva en rättsprocess mot företaget.
Militärer, akademiker, tjänstemän och gruvarbetare(valfri yrkesgrupp som inte utgör en majoritet) representerar en liten minoritet av landets anställda och ska behandlas därefter. Alltså ignoreras.
Det kanske gäller andra minoriteter också? Nej jag är inte med i LO men har jobbat i LO yrken tidigare.
"Svensk officiell arbetslöshet är 7.4%. Bland LO:s medlemmar är den 23%. Kort sagt så bidrar inte facklig anslutning till LO till att man ökar sina chanser att få jobb eller behålla jobbet. "
Det här låter ruskigt likt en inlämningsuppgift gällande argumentationsfel i praktisk filosofi som jag hade för många år sedan….
Facken är irrelevanta eftersom de oftast lägger sig platt för arbetsköparna och de få gånger de försöker göra något så verkar de förlora. Antagligen försvagas fackens ställning av massarbetslösheten och globaliseringens "strike of capital"(utflyttning av produktion till låglöneländer eller hot om det).
Resultate är iaf att arbetstagare inte längre får del av produktivitetsutvecklingen och löneandelen minskar.
http://kildenasman.se/2012/10/13/nyliberalismens-kris-i-grafik/
Det intressanta är lågt lönerna skulle behöva sjunka för att konkurrera med Kina? Har du någon siffra på det Cornu?
Nåt säger mig att det är under a-kassanivån, och då är nog inte så många intresserade…
"En annan orsak är ju att som medlem i facket har LO rätt att förhandla bort din turordning i LAS vid varsel och uppsägningar, medan du alltså sitter tryggare om du inte är fackligt ansluten och alltså inte går att sparka efter att ha pratat med facket."
Facket är den enda parten som har förhandlingsrätt med arbetsgivaren om LAS; de kan även förhandla om turordningen för icke-anslutna. Om arbetsgivaren inte har något emot det så får dom för LO:s del gärna gå före medlemmarna. Man sitter inte tryggare, tvärtom.
"Svensk officiell arbetslöshet är 7.4%. Bland LO:s medlemmar är den 23%."
Svensk officiell arbetslöshet räknar inte med pensionärer, det gör du däremot i LO:s siffror. Min känsla säger att det finns både en och annan pensionär som fortfarande är LO-ansluten men utan anställning.
Friheten att vara organiserad eller inte vara organiserad är en viktig principfråga.
Jag ogillar negativ avtalsbinding. Bara för att jag inte är medlem i en fackförening så betyder det inte att Lars Wilderäng har rätt att kollektivansluta mig till någon annan förening.
LO:s problem är att man fortfarande är lierade med Socialdemokraterna, som är globaliseringsförespråkare.
LO-medlemmar är de lågutbildade i samhället och de får ta globaliseringssmällen. En svensk industriarbetare konkurrerar med en kinesisk, med skillanden att Kina är ett slavsamhälle där arbetarna jobbar utan skydd, lön och mänskliga och demokratiska rättigheter. Dvs man kan inte konkurrera utan blir arbetslös.
LO skulle därför rimligen liera sig med antingen V eller Sd som är partier som skulle gynna LO-medlemmarnas sak.
När inte facket står på medlemmarnas sida så minskar incitamentet att vara medlem markant (milt uttryckt). På den politiska fronten är det just det vi ser tendenser till i opinionen, V+Sd har omkring 15% av väljarstödet vilket blir 1,5 miljoner människor. Det går naturligtvis inte att bevisa något bara för att siffran hamnar på 1,5 miljoner i båda fallen, men tendensen att lågutbildade röstar på V och Sd är i alla fall undersökt och det finns en korrelation.
Facket hade ett existensberättigade förr i världen eftersom man via avgiften hade möjlighet att pensionsspara, och det fanns arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring och ibland även sjukvårdsförsäkring. Samt att facket stod upp för dig vid förhandlingar etc. Många arbetare på den tiden hade dålig utbildning och hade svårt att kommunicera med bolagsledningen direkt.
Mycket av det här tar ju staten hand om idag, kvar är ju förhandlingsbiten, som många också vill sköta själva. Medlemsskapet känns därför alltmer tunnt. Socialdemokraterna som byggde den stora starka staten urholkade – paradoxalt nog – fackföreningsrörelsen.
Facket hade ett existensberättigade förr i världen eftersom man via avgiften hade möjlighet att pensionsspara, och det fanns arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring och ibland även sjukvårdsförsäkring. Samt att facket stod upp för dig vid förhandlingar etc. Många arbetare på den tiden hade dålig utbildning och hade svårt att kommunicera med bolagsledningen direkt.
Mycket av det här tar ju staten hand om idag, kvar är ju förhandlingsbiten, som många också vill sköta själva. Medlemsskapet känns därför alltmer tunnt. Socialdemokraterna som byggde den stora starka staten urholkade – paradoxalt nog – fackföreningsrörelsen.