Nedanstående är en gästkrönika signerad Christian Dahlström:
I en intervju i Värvet berättar komikern Kristoffer Appelquist om sin uppväxt i Malmö på 70-talet. En starkt socialdemokratisk, hård arbetarkultur där Jante-lagen lade sig som ett tjockt täcke över samhället och gjorde det svårt att andas för den som inte ville följa den utstakade vägen till ett liv som industriarbetare.
Som ung på 70-talet fick Appelquist veta att arbetarna hade byggt upp ett system som gjorde att man inte längre var ensam därute, det skulle garantera honom ett jobb eftersom systemet hade utrotat arbetslösheten. Om man ville starta något eget projekt fick man lära sig att man skulle ansöka på en blankett hos ABF och hoppas på det bästa. Man var i händerna på andra, på gott och ont.
Detta fungerade i brukssamhällena där det bara fanns en arbetsgivare där alla arbetade, som hade arbetarbostäder åt sina anställda, som byggde vägar till husen och som elektrifierade staden. ”En enda nåd, en enda punkt som strålar ut energi”, som Appelquist uttrycker det.
Förr eller senare lades bruket ned. Bruksmentaliteten gjorde att människorna blev handfallna när någon ryckte svetsen ur handen på dem. Sin egen uppväxt i skuggan av Kockumskranarna i Malmö gjorde Appelquist dåligt rustad för en betydligt hårdare verklighet än den han blivit lovad.
”Jag hade ALU-anställningar på olika ställen, jag kände mig fullständigt värdelös i en stor del av mitt liv, ända tills jag gjorde upp med den här inställningen att det var någon annans fel. Att man ska sitta på Arbetsförmedlingen och vänta på att någon ska ge en ett jobb, jag kan tycka att det är helt sjukt. Så många år som jag har suttit på Arbetsförmedlingen och väntat.”
Han drar paralleller till Värmland där han bor idag. I de gamla brukssamhällena sitter mentaliteten kvar: hög arbetslöshet, sociala problem och rasistiska partier på frammarsch. Men det finns också delar av Värmland där den bördiga marken vid de stora sjöarna har gjort att människor i hundratals år varit självförsörjande bönder. Egenföretagare som varit tvungna att ta ansvar för sin egen försörjning och är bättre lämpade för ett liv bortom brukssamhälleseran.
Den här intervjun golvade mig. När jag i somras var en vecka i Mullsjö utanför Jönköping blev jag påmind om den hela tiden. Vi besökte en godisfabrik i ett gammalt industriområde, jag fick höra om en ekologisk glassproducent som fanns långt inne i de djupa skogarna, vi fikade på en hembygdsgård som drev kafé. Var vi än kom hade någon smällt upp en business.
Men, vänta nu. Mullsjö är en ju gammal bruksort? När jag frågar min vän Göran som bor i Mullsjö så menar han att entreprenörsådran har spridit sig från Gnosjötrakterna. Bara den geografiska närheten till en annan framgångsrik entreprenörsbyggd verkar alltså ha påverkat en hel stads mentalitet.
Det är intressant om det stämmer. Att känslan och mentaliteten i en stad eller by har formats av naturen och människornas sätt att ta tillvara på den i generationer tillbaka, och gjort att olika delar av samma land, av samma landskap, har blivit så olika och att det påverkar varje nyfödd på ett väldigt tydligt sätt än idag. Eller som Appelquist beskriver det:
”När jag var tjugo år och arbetslös, varför var inte min första impuls att gå och sätta upp lappar på stan? ’Jag klipper din gräsmatta! Jag lagar din cykel! Jag skriver dikter till dig! Jag sjunger på ditt bröllop!’ Varför var det att sätta sig i ett väntrum och vänta på att gubben med skägg ska lösa det åt mig, när man vet att gubben med skägg inte kommer att lösa problemet åt en?”
Christian Dahlström är frilansskribent (textbearbetning.se)
Tidigare gästkrönikor av Christian: Fåfänga och storhetsvansinne bakom finanskrisen och Fondbluffarna borde måna om sina kunder. Cornucopia? tar emot välskrivna gästkrönikor, artiklar eller debattartiklar i relevanta eller intressanta ämnen, och har en besökstrafik som är ungefär hälften av ledande debattsajter hos storstadsmedia.
11 kommentarer
I staden så formas miljön av stadens styrande.
Malmös starke man Nils Yngvesson (S) ville inte ha villabebyggelse utan satsade stort på miljonprogrammet samtidigt som arbetstillfällena försvann.
En satsning som gav väljarunderlag men inte precis en optimal utveckling.
Kranskommunerna har bättre utveckling-men så satsade de på villor. Miljö har betydelse! Men än mer starka män!
Den stora frågan som infinner sig när jag läst denna, i sig bra text: Är det bättre idag?
I individualismens tidevarv där den som blir utslagen, utröstad och nedtrampad enbart ska se sin egen söndertrasade tillvaro som en möjlighet att ta sig upp och framåt. Ensam och själv. Där den som har mindre eller inget alls på egen hand och utan samhällets stöttande verktyg ska bli sin egen lyckans smed. Dessa "individualister" blir allt fler och ska konkurrera med dem som ännu inte hamnat utanför och som nu får hålla sig fast i det marknadsanpassade deltidsslaveriet, anställda av bemanningsföretag och utan några som helst skyddsnät att falla tillbaka på när riskkapitalisternas 3-månadersrapporter visar på för lite vinst…
Människan har en inbyggd kompass som för henne framåt men jag är inte säker på att vi, och samhället går framåt nu. Därmed sagt att det inte var bättre förr…
"Han drar paralleller till Värmland där han bor idag. I de gamla brukssamhällena sitter mentaliteten kvar: hög arbetslöshet, sociala problem och rasistiska partier på frammarsch" Om fånen syftar på SD så har såklart helt fel, SD fick inte ens hälften så många procent i riksdagsvalet från Värmlands län (det var ingen kommun som höll uppe snittet heller) jämfört med Gnosjö kommun – för att inte tala om välmående Lomma kommun (där nybyggda bostadsrätter betingar högre kostnader än i Stockholms innerstad) där man smällde till med snudd på 9 %.
Min mamma (f. 1925) brukar berätta följande historia från sin barndom som roade de vuxna då. Ett par söner ur kullen filosoferar över framtiden och det är klart att den äldste sitar på att ta över gården. Den yngre inser väl att så att säga är två där varvid den äldre kommer med ett erbjudande….
– "Men du kan få addel i korna."
Ja det är ju tråkigt att det inte fanns bördig jord vid sjökanten så det räckte till alla.
Och så fick vi ännu en gång höra om "rasistiska partier".
För mig finns rasismen överallt i landet; svenskar mot invandrare, invandrare mot svenskar samt olika invandrargrupper mot varandra. Faktum är att det var fler anmälda hatbrott olika invandragrupper mellan i fjol än anmälda hatbrott mot muslimer och romer.
Skillnaden är dock att media och politiker alltför ofta blundar för den rasism som svenskar utsätts för. Därmed behandlar de en etnicitet, nämligen svenskar (om man nu får tala om "etniciteter" i dessa kulturmarxistiska tider), sämre än andra etniciter, vilket är en av definitionerna på rasism.
Jag har inte röstat på många år, utan jag följer bara en enkel och logisk tankekedja.
Var kan man läsa om rasismen mot etniska svenskar? Syftar nu inte på anekdot-bloggar utan kanske mer på avhandlingar/rapporter?
Det vore bra med forskning med incitament att sträva mot objektivitet som debatten kunde hänvisa till.
Att komma med idéer som att klippa gräset åt grannen kan straffa sig…
Det finns säkert någon som jobbar hos skattmasen och tycker att det borde betalas skatt.
Går det att betala skatt på ett dylikt arbete utan RUT-avdrag?
I Gnosjö så jobbade man på ett annat sätt.
Man anställde en kille som då fick stå vid en maskin och spotta fram prylar ur en press…
När han blivit varm i kläderna så fick ha erbjudande att köpa maskinen och ställa den hemma i lagårn och pressa prylar som underleverantör….
Den tomma platsen på företaget upptogs därefter av en ny maskin, medan den gamla maskinen spottade fram prylarna i en gammal lagård…
Sedan tyckte den nye underleverantören att han behövde hjälp så han anställde en ung kille som fick köra pressen..
Som fick erbjudande att köpa pressen för att ställa den hemma i lagårn…
Och så rullade det på….
Ganska enkelt egentligen.
Även USA med sin mer swim or sink attityd har hög arbetslöshet, döda industriorter och rasism.
Gnosjövarianten som beskrivs ovan är en form av exponentiell tillväxt som Cornu lärt oss inte går.
Även de mest stabila ekosystem är fulla med exponentiell tillväxt, det är bara det att något annat dör samtidigt och tillväxten fortgår bara en begränsad tid.