Läsekretsen blev redigt upprörda när jag påminde dem om att Russia Today är Putinregimens statliga propagandamegafon mot väst. Och läsarna köper propagandan så väl att de försvarar den. Men som åtminstone en någorlunda analytisk läsare påtalade så är parallellerna till Hitlertysklands propaganda stora, liksom att svenskar köpte den propaganda på 30-talet och delar av 40-talet och blev aggressiva mot de som ifrågasatte det hela. Ryssland är idag det som mest liknar Tyskland på 30-talet – revanschistiskt, expansionistiskt med prat om att återinförliva etniska grupper i grannländerna, rustar upp medan resten av världen säger peace in our time, fuskdemokrati, defacto enpartistat, uniformerade politiska ungdomsrörelser, nationalistiska stormtrupper som kosackrörelsern etc.
Men samtidigt kliar jag mig ständigt i huvudet över detta USA-fokus som vi hittar i media och folks sinnen. Kanske beror det delvis på att RT lyckas med sina propagandakampanjer och svenskar sitter på Internet och ondgör sig över att mänskliga rättigheter kränks på andra sidan jorden i USA. USA-hatet är stort.
Och i svensk media så följer man dagligen nomineringsprocessen till presidentkandidat för oppositionspartiet. Inte ens (s) cirkus med att ordna ny partiledare fick så många artiklar som det amerikanska primärvalet. Oppositionspartiets medlemmar i 50 delstater skall säga sitt. Det blir minst tre artiklar per delstat i t ex DN. En inför primärvalet, en samma dag som primärvalet och en när resultatet för vad republikanerna i en fjuttig amerikansk tycker om de olika presidentkandidaterna. 150 artiklar.
Jämför det med artiklar om norsk, dansk eller finsk inrikespolitik. Våra grannländer. Hur många artiklar om val av nya partiledare för oppositionspartierna hittar man där?
Sverige är Sverige. Amerikansk inrikespolitik är inte svensk politik. Vi kan drabbas ekonomiskt av vad som sker i USA, men varför detta fokus på något som i princip är helt ointressant för oss svenskar?
Till ämnet dras en sorts hysteriker som viftar vilt över amerikanska konspirationsteorier, amerikanska banksystemet (så till den grad att de blandar ihop det med det svenska som inte är fractional reserve banking, vi har zero reserve banking) och vad som sägs på amerikanska TV-kanaler.
För mig helt obegripligt, men kanske har vi så få problem själva att man inte hittar något att gnälla över på hemmaplan eller i vårt närområde.
Vad det hela visar på är att media har blivit allt mindre relevant. Ointressanta och irrelevanta nyheter, hårt vinklade bort från de verkliga framtidsfrågorna.
64 kommentarer
Du jobbar hårt på att öka klickarsiffrorna ;-).
Du är inte så blåögd som du låtsas.
Cornu är en businessman. Så är det.
Enda anledning att så mycket från USAs nomineringsprocessen till presidentkandidat för oppositionspartiet publiceras vilt i alla gammelmedia är för att det är:
1/ extremt lättillgängligt för alla vanliga journalister
2/ färdigpaketerat för alla vanliga journalister
3/ extremt professionellt i allt material som finns tillgängligt för alla vanliga journalister, bilder, texter
4/ billigt för publiceringshusen. Frågan är om de överhuvudtaget behöver betala något för allt de publicerar? Antagligen inte.
Vilka vinstdrivande bolag mediabolag kan motstå detta? Ytterst få naturligtvis.
För SR & SVT är motiveringen att de ju alltid har svarta hål i sändningsschemat som behöver fyllas. Så lite inköpt färdigtuggat material innebär att de vanliga medarbetarna kan ges ledigt; dvs minska övertidstimmarna, minska inarbetad ej utbetald tid och på marginalen inte köpa in timanställda alt folk från Poolia etc.
Jo, 27 länder är med i EU och ytterligare 3 länder finns med som EES. Från dessa 30 länder rapporteras knappt någonting på daglig basis i Sverige. Alla länder har sina egna nyhetsbyråer, producerar egna lokala nyheter. Här finns det att ösa ur. Men det är antagligen alldeles för dyrt för svenska medier att använda detta!
Sverige står den europeiska kulturen mycket närmare än den amerikanska. Svårt att tro när man tittar i svenska tidningar och ser på svenska TV-kanaler.
Till fyra viktiga förklaringar kommer en femte:
5/ helt riskfritt arbete.
Bra journalistik är varken bekväm eller riskfri.
Cornu skrev
"(så till den grad att de blandar ihop det med det svenska som inte är fractional reserve banking, vi har zero reserve banking)"
Nja, Svenska banker har riskfria reserver, men måste inte leva upp till ngt reservkrav, om det är vad du menar med zero reserve banking. Svenska banker lever upp till definitionen på vad "fractional reserve banking" är för något, dvs bara en fraktion av inlåningen motsvaras av riskfria reserver, även om det inte finns ngt krav på vad reservkvoten skall vara. Istället finns kapitaltäckningskrav, dvs eget kapital måste vara (riskvägd) andel av utlåning. Skillnaden är en teknikalitet i sammanhanget; vårt penningsystem är i stort sett samma typ av pyramidspel som det amerikanska penningsystemet.
En väldigt stor skillnad. Det är banken som skall hålla kapital i reserv, man skall inte hålla insättarnas kapital i reserv. Stor skillnad tycker jag.
Jag håller inte riktigt med, utan vill anmärka följande: att ha ett krav på reserv (FRB) och att ha ett kapitalkrav (FKB) är, för de flesta syften utbytbara storheter. Låt x vara ursprunglig pengamängd utgiven av centralbanken (CB). Låt y vara reserv/kapitalkravet. 10% reserv/kapitalkrav ger alltså ett y på 0,1. Vi upptäcker då:
1) att valutaexpansionen via både FRB och FKB i banksystemet ger en slutlig valutamängd från centralbankens valutainjektion x som i princip motsvarar V=x/y+x. Detta leder till att
2) att x och y är CBs medel att påverka valutamängden (prisstabilitet) i samhället. Detta fungerar väsentligen lika för FRB och FKB.
3) att x och y bestämmer hur mycket ny valuta bankerna kan skapa, vilket alltså direkt avgör hur stora deras profiter blir (ränta, seniorage). Detta fungerar väsentligen lika för FRB och FKB.
4) att y i FRB är exakt lika löjligt otillräckligt som y i FKB i den kommande skuld(valuta)kollapsen, vilket innebär att vi efter alla år av privatiserade bankvinster kommer tvingas till socialiserade förluster när bankerna skall räddas av staten. Detta fungerar väsentligen lika för FRB och FKB.
Sammanfattningsvis är FRB och FKB helt utbytbara begrepp i alla intressanta diskussioner om skuldvalutasystemet och banksystemet. Och anmärkningar typ ”FRB? Du menar väl FKB!” leder, enligt min uppfattning, sällan till något konstruktivt i den konstruktivt syftande diskussion om vårt skuldvalutasystems förestående kollaps, och möjliga ersättningar framöver, som vi måste föra idag.
Men visst kan man tycka att det principiellt finns en viktigt skillnad mellan FKB och FRB ändå. Men hur gör denna eventuella skillnad någon skillnad? Alltså, egentligen?
Som sagt, här finns amerikanska Feds beskrivning av skuldvalutaexpansion över reservkrav:
http://www.rayservers.com/images/ModernMoneyMechanics.pdf
Banken skapar pengar genom att själv sätta sig i skuld. Våra "kontopengar" är enbart noteringar om hur stor skuld banken har till oss.
Anders, du har rätt i dina slutsatser, men MMM:s steg-för-stegmodell är enbart en abstrakt illustration av hur övergången mellan fysiska pengar till kontoinnehavanden med viss automatik måste resultera i en fraktionell reserv av fysiska pengar. Vill vi absolut ha våra pengar på konto blir mängden fordringar på sedelhögen i bankvalvet större än mängden sedlar redan vid första utlåningen av sedlarna.
Så omständigt som i MMM går det emellertid INTE till i verkligheten. Valutaskapandet hos en vanlig bank är exakt likadan som centralbankens valutaskapande. Banken utökar helt sonika sin balansräkning med lånebeloppet. Hela lånebeloppet skapas direkt, det behövs ingen stegvis "inlåning, utlåning, inlåning, utlåning etc.
Det som skiljer är valutan. Endast Riksbanken har rätt att skapa valutan Svenska kronor.
Ha! Jag älskar nyhetsjunkies 🙂
Två andra saker som svensk media är urusla på att följa är vad som händer i EU-parlamentet och Israel-Palestina-konflikten. I det första fallet är det tyst och i det andra fallet är nyheterna (rent objektivt, oavsett vad man tycker) väldigt polariserat.
Intressant att leva i en tid som är både 1984 och A brave new world!
Ja, man kan tycka att DN borde producera 150 artiklar från EU-parlamentet istället för valet inom ett amerikanskt oppositionsparti.
Lite obehagligt är dessutom att folk trots denna märkligt enorma mängd rapportering fortfarande inte förstår hur det amerikanska systemet fungerar. De ser det glättiga men greppar inte mekanismen, utan tänker 'så borde vi ha det i Sverige, vad mycket bättre'.
Enligt din blogggranne Henrik Alexandersson som jobbar som assistent till en av Piratpartiets parlamentariker är det oerhört svårt att veta vad som händer i EU borgarna till så vida grad att inte ens parlamentarikerna vet vad som försiggår. Därmed kan man heller inte skriva några artiklar med ekonomisk förtjänst eftersom det skulle gå åt så mycket arbete för en enda artikel.
Allt döljs tydligen genom politiska spel, arméer av lobbyister och enorma pappers rapporter som verkar helt ovidkommande tills man finkammar texten.
Men det kan man ju också skriva om. Hellre än att köpa färdiga paket av amerikanska nyheter.
Om det finns något område det finns en överrapportering och ett nästan sjukligt intresse för i svensk media, så är det ju just Israel- och Palestinakonflikten.
Men Ryssland, Tyskland, Frankrike, Polen, Italien, Ukraina, Spanien och resten av Europa har man väldigt dålig rapporrering från. Det samma gäller de andra nordiska länderna som det knappt rapporteras från heller. Kontrasten blir enorm när man ser hur väl till exempel finländsk media följer vad som händer i Sverige.
Vi får en skev och sjuk svenska rapportering när 60 % av journalisterna är kommunister eller miljöpartister.
Kanske dags för kvotering..:0)
Håller helt med om att det enorma, omotiverade USA-fokuset är helt obegripligt.
Men det ingår i vår fördummnings-TV som så mycket annat skräp. Gäller att själv sålla fram det få program på TV som har verkligt innehåll och hitta resten på Internet (som denna blogg).
När jag för egen del kritiserar exempelvis USA är det för att den packetering av demokrati och välstånd som de själva levererar till världen inte stämmer överrens med verkligheten. Närmare 50 miljoner amerikaner överlever för att de får food stamps av staten. 1,5 miljoner barn är hemlösa. Det fanns bevisligen inga massförstörelsevapen i Irak och ett land med 15 000 miljarder dollar i statsskuld måste väl få kritiseras utan att man för den skull blir kallad konspirationsteoretiker?
Har du verkligen besökare som ögnar igenom svensk press
som tittar på tv
som inte i vart fall stämmer av mot internet
yahooner skulle jonatan swift ha kallat dem
kom inte journalister i botten vid förtroende undersökning nyligen
kanske folk inte är så dumma ändå
" anonym "
Jag håller nog med om det mesta som du skriver om i första stycket.
Men det finns en del saker som jag tycker bör kommenteras. Bland annat:
"rustar upp medan resten av världen säger peace in our time"
Jag skulle vilja veta hur du definierar "resten av världen" samt även "Peace". Jag ser inte mycket av det i de få koncentrationer av makt som finns kvar i världen. Men som sagt, det beror på hur man definierar "Peace" och "världen".
Det som är så intressant med just RT är att den finner sig på den andra sidan av propaganda spektrumet gentemot BBC, Sky, CNN (FOX?) och annan västerländsk media. Kryddar man sedan in en smula Debka, Al-Jazeera, Stratfor, infowars osv så kan man nog finna en medelväg som är närmre sanningen än någon av dem individuellt.
Det viktigaste dock tycker jag för att tolka den överladdning med nyhetsinformation som många av oss frivilligt bombarderar oss själva med är att följa upp förra veckans och förra månadens nyheter med vad som sägs hända just nu. Genom att göra det ser man rätt fort vem som vinklar och ljuger mest i sin rapportering. Utvecklingen i exempelvis Libyen, Egypten, Syrien är väldigt bra exempel på det.
I de här fallen har vi över de ett till två senaste åren sett hur västerländsk+Dubai media sagt 'A', 'A', 'A' hela tiden, medan till exempel RT sagt 'B', 'B', 'B' hela tiden. Under tiden som krisen utvecklar sig så fortsätter man från ena sidan skrika 'B' samtidigt som den andra sidan dag för dag retuscherar en smula för att se till att deras 'A' ser mer och mer ut som ett 'B'….tills det helt plötsligt är ett 'B' där med! Folk verkar inte fatta vad som har hänt eller för den delen komma ihåg att det från start faktiskt stod 'A' där.
Ser man det dock. Så inser man att ett 'A' var tvunget till att vara den gängse uppfattningen globalt (FN, EU-stater, NATO-stater samt populäråsikten) för att ett 'B' skulle gå att genomföra. Vilket troligtvis (jag skulle säga garanterat) var tanken från start.
Till USA. Jag älskar USA, eller ja i alla fall iden som landet är byggt på. Sen att de har kommit på villovägar det är en annan sak…det är inte direkt som att de är ensamma om det i världen för tillfället.
Själv så är jag med en smula på gräsrotskanten i primärvalet (på grund av RP så klart). För mig är den Svenska rapporteringen helt värdelös. Visst kvantitativt är rapporteringen enorm, kvalitativt dock är det en smula eftersatt. ctrl-c ctrl-v journalistik på hög nivå.
Du Sundh. Du kanske också borde läsa en smula historia eftersom du säger att du älskar iden bakom USA? I skuggan av hermes kanske skulle passa dig med? Kanske blir du då också botad från din naiva tro på Ron Paul och libertarianerna. Du har dessutom blandat politik och investeringar (inte smart, kanske kan din gud Scoris snart erkänna det?)
amen , alex jones är bäst nyhetshallåa
Hehe =) tog en snabb Google på "I skuggan av Hermes", första träffarna säger mig mer än vad läsa boken skulle göra:
Träff nummer ett: http://www.eaec.org/ (European-American Evangelistic Crusades)
Träff nummer två: http://www.stormfront.org (hemsidans ledord "White Pride World Wide")
Kikade inte på träff nummer tre, men jag förmodar att det är kkk dylikt.
I vilket fall som helst så är det inte direkt det som USA i grunden symboliserar. Att det finns subversiva element som sedan staternas sammankomst försökt beröva dem den frihet de kämpade sig till från det Brittiska kungahuset är en annan sak.
Tro? Tron får du och din Jesus gärna behålla.
Gudar håller jag heller inga. När det kommer till blandningen politik och investering så är det inget jag har valt utan tyvärr blir påtvingad av politikerna. Visa mig gärna en investering idag som inte är direkt påverkad av politik.
I skuggan av Hermes kan du enklast ta till dig genom att se filmen. Finns på tuben. Dina googleträffar verkar ytterst märkliga, om du ser filmen förstår du nog det. J Lina, kkk? Ganska roande tanke faktiskt, men nej.
Du är inte direkt den vassaste kniven i lådan va? Jag har sett dig pladdra allsköns idiotiskt nonsens ett tag nu, du verkar liksom inte kunna ta dig framåt. Inte ditt fel kanske, Scoris har ju en förmåga att inte vara helt supervass han heller. Har ni begripit vad fiatpengar är därborta ännu iallafall? Jag försökte förklara för er skillnaden (Och JO det är skillnad) mellan fiatpengar och krediter några gånger, men Scoris sa "Du har FEL FEL FEL" och blockade sedan allt jag skrev med motiveringen att det var "Keynesianska snurrteorier", varpå någon med en bild YTTERST lik din skrev "Censur!? Det är rätta takter det" Ni är för goa, men i längden blir det mest tragiskt.
Suck. Ja, dessa jävla politiker. Tacka vet jag alla hedgefondsförvaltare ni tillber därborta hos Scoris. Låt oss göra politiker av dom och ge dom helt fritt utrymme att härja så kommer allt ordna sig kanonfint. Tror du inte det? Det är ju ändå bara stater och politiker som ligger bakom problemen genom att trycka pengar så sedelpressarna glöder, visst? Problemet är ju dessa jävla papperspengar, visst? Papper är ju skit, det torkar man sig i arslet med, visst? Där är probsen, man ska inte göra pengar av papper. Att dom inte fattar det dom där politikerna. Guld torkar man sig inte i röven med, det är pengar det.
Förresten, ibland brukar guldbaggarna ta upp Peter Schiff, eller "Schiffen" som Scoris säger… Som en liten övning så kan du ta reda på var familjen Schiffs pengar kommer ifrån. (I skuggan av Hermes kan hjälpa dig, annars kan du prova att läsa något annat än vad Scoris rekommenderar så hittar du svaret förr eller senare där med)
Förresten, du menar verkligen att politiker har tvingat dig att investera i guld? Du har inte gjort det för att du har gått på propagandan om guld till månen och sedan med mer eller mindre önsketänkande mentalt blandat ihop det med att guld är bra som pengar?
Guldmyntfot är KASS. Det har aldrig fungerat och kommer aldrig fungera. Det förändrar ingenting, gör ingenting mer rättvist utan snarare tvärtom.
Har du hört på maken vilka keynesianska snurrteorier va, hehe 🙂
Min kniv innehar i alla fall ett blad att skärpa. Lådan du härbärgerar i verkar sakna annat än vakuum.
Jag är inte Scoris. Att du är sur på honom för att du inte förstår honom eller helt enkelt för att han ignorerar ditt infantila gapande på sin blogg skiter jag fullständigt i.
Hehe 🙂 Det spelar ingen roll att du inte är Scoris. När du med stor trut sprider hans budskap så får du med all rätt smaka också. Jag är inte sur på honom. Börjar bara tröttna på den här dryga guldbaggearrogansen som görs outhärdlig när den blandas med okunskap. Rent samhällsfarligt skulle jag påstå faktiskt.
Ja, dessa infantila keynesianska snurrteorier folk kommer med alltså…
På vilket sätt sprider jag "hans" budskap?
Är jag inte berättigad en egen åsikt?
har du inte upptäckt propagandan vi har i väst, är du tyvär ett offer för den. Hur man kan missa det har jag svårt att se.
"Ryssland är idag det som mest liknar Tyskland på 30-talet – revanschistiskt, expansionistiskt med prat om att återinförliva etniska grupper i grannländerna"
Känner du till behandlingen av rysktalande i grannländerna? Var det inte till Europa som Ryssland vände sig till med öppna armar efter Berlinmurens fall? Och är det gentemot nått land som det finns hat/skräck i Sverige, så är det Ryssland!
Cornu om du skulle ta tre djupa andetag och sedan sova på saken. Så inser du att det mesta du skriver på den här bloggen ligger i linje med de värderingar som framförs på RT (och det är bl a därför jag gillar din blog).
Världen håller mer och mer på att tas över av en till stora delar sionistiskt uppbackad finanselit. Kriget i libyen handlade inte om demokrati utan om olja (samt de facto att Kadaffi ville ha en fristående centralbank).
Det nationalistiska tänkandet håller på att utholkas vilket gör att infrastruktur, sjukvård, energi har överlåtits till kortsiktig spekulation med förödande konsekvenser, man slutar se helheten. Man får inte glömma bort att Ryssland innan Putin blev plundrade på naturresurser av sk "oligarker" där 11st av 12st rikaste var sionister. Dessa pengar togs från det ryska folket och bl a placerades i Israel. Den här plundrigen pågår nu nästan inför öppen ridå nu är det Greklands tur och vi blöder också sakta där våra 100mdr antagligen kommer att försvinna på sikt (säkert lån säger Borg??). Västvärlden med undantag för Ungern och Island är ett sovande folk som sakta men säkert berövas sina tillgångar och till slut även sin frihet. Till sist tror jag inte du menar allvar om allt du skriver angeånde västmedia, men jag förstår din situation. Jag skriver anonymt medan du frontar med hela din personlighet och kanske tillika ditt levebröd och det är betydligt enklare att tala fritt…? i Sverige när man inte behöver uppge sin identitet.
/Krilleluck
ge oss några exempel på konspirationer och falsk info som RT kablat ut istället för att bara håna folk och kalla dom dumma och tycka synd om dom för att dom tycker RT ger ut mer sanningar än andra medier.
vilka västmedier är det du tycker är "mycket mer tillförlitliga"?
har du sett mycket på RT ?
skulle kunna höja nivån och utbyte av information om du kunde diskutera istället för att avfärda alla som foliehattar osv bara för att dom funderar lite själva.
vettigt inlägg krilleduck.
ovan inlägg hamnade som svar till ditt inlägg vilken inte var meningen.
det var frågor till cornu.
att avfärda vilka som tex ligger bakom fed som helt ointressant tror jag är ganska naivt.
känns som det dyker upp gamla goldman sachs människor på alla viktiga poster i europa nu också.
studerar man riktigt noga faller ofta pusselbitarna på plats.
Bra svar Krilleluck.
Oavsett hur politisk korrekt du vill vara Cornucopia (för att möjligen inte bränna några offentliga broar) så bedriver du ren disinformation om du anklagar RT för Rysk propaganda och inte poängterar att all västerländsk gammelmedia bedriver uppenbar sionistisk propaganda. Kanske är det väst som bäst lyckas med sina propagandakampanjer? Den uppenbara bristen på opartisk media gör att många söker sig till RT, PressTV och CCTV för nyanserat perspektiv.
"rustar upp medan resten av världen säger peace in our time" är patetiskt. Efter Iraq, Afghanistan, Libyen och nu Syrien & Iran så har väl de flesta ändå lärt sig att fred är det sista USA, UK, Frankrike och Israel m.fl. ägnar sig åt. Och då blir presidentkandidatsvalet lite mer aktuellt.
Jag tappar för övrigt stor respekt när du flämtar "konspirationsteorier" på allt som känns obekvämt att diskutera. Detta gäller inte bara Cornucopia utan samhället i allmänhet. Var går egentligen gränsen mellan konspirations"teori" och en erkänd sammansvärjad, saklig och verifierbar konspiration? -(som om det inte existerar).
Måste en konspiration erkännas i västerländsk media innan den är vedertagen? Är det en social spärr eller en mental spärr att hellre stoppa huvudet i sanden än att studera, kritisera och bemöta verifierbara argument med verifierbara motargument? Man kan undvika att prata om ett obekvämt ämne men att förkasta en diskussion med etiketten "konspirationsteorier" tyder på indoktrinerat tunnelseende.
Är detta till exempel en "konspirationsteori" eller "en saklig, verifierbar och vederhäftig kartläggning"?
https://www.flashback.org/t1812911
Jag gnuggar ögonen… Corny jämför Ryssland med NAZITYSKLAND?? Corny, du kan inte mena allvar?
Jag gillade jämförelsen. Det måste gå att jämföra saker utan att de är lika på samtliga punkter. Förhoppningsvis är läsarna tillräckligt smarta för att förstå detta.
Den nationalism och främlingsfientlighet som hörs över hela Europa i dagsläget påminner om 30-talet. Där har du en jämförelse som är värre än den Lars skriver ovan. Men det är sant…
Det har knappast något att göra med att Ryssland skulle påminna om nazityskland? Lars skriver så djävla mycket så jag orkar faktiskt snart inte med hans trams, men det här tog faktiskt priset. Om man kan sin historia så förstår man varför påståendet är svinaktigt. Filmen i skuggan av hermes är inte dum om man vill förstå ryssland, dess historia och vilka som egentligen låg bakom massmorden och våldtäkten av det ryska folket.
Sedan skall man inte glömma att Nazisterna lärde sig väldigt mycket av otäckheterna i Sovjet. Nu när vi rekommenderar filmer rekommenderar jag "The Soviet Story".
Jaså, vad lärde dom sig då? Hur och när lärde dom sig detta då?
Alla som är intresserade av att få en inblick i verkligheten och försöka välja sida efter det, bör se filmen "i skuggan av hermes". Finns på youtube.
Eftersom dollarn är världens reserv-valuta och de flesta krig de senaste tio åren har startats av USA så kan man väl tycka att det är intressant vad som pågår där, både politiskt och ekonomiskt. Inte minst inverkan på oljepriset…
lägg därtill att vi och våra skandinaviska grannar är lydstater åt nato-usa-bankerna, kolonier skulle man kunna säga, vi drar vårt strå till stacken
USA-hatet är nog inte särskilt stort tack vare att USA outtröttligt krigar för demokrati och "peace in our time". Alltid lika uppoffrande och oegennyttigt har de startat nya krig i genomsnitt var 15:de månad under de 236 år USA funnits som land.
http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_United_States_military_operations
Massmedia förmedlar helt korrekt USA's för evigt heroiska segrar och folkens glädje i t ex Korea, Vietnam, Laos, Kambodja, Nicaragua, El Salvador, Irak. Serbien, Afghanistan, Irak, Yemen, och Libyen och vi får hoppas att de nu kan få ihop pengar till ännu några humanitära krig i Syrien och Iran så att även dessa länder får uppleva vad som menas med demokrati och "peace in our time".
Tack Cornu för att du håller trycket uppe.
hahahaha… =)
"krigar för demokrati och peace in our time"
Kanske bör studera vad som faktiskt händer i världen.
Se Libyen
https://www.flashback.org/t1776486
tack ärevördige FR och C bildt och medsocialisterna för medlöperiet så vi slipper drönare i aktiv bombfällning över kungariket. jag bodde en tid i södertälje (i gettot) där fanns minst en taliban (mig)
Cornucopia? verkar ha en rysskräck, måntro har han officersutbildning, sånt får man lär sig där.
RT är visserligen rysk propaganda men det som är illa är enligt mig hur våra massmedia faktiskt relativt okritiskt sprider amerikansk propaganda. RT har idag inget inflytande i våra massmedia och därför blir det ett betydligt mindre problem. Men samtidigt kan nog RT ge många en intressant kontrast till det vi hela tiden får höra. Det finns fall där RT är mer verklighetsförankrade än den amerikanska propaganda som vi får höra, sen finns det givetvis fall där det är tvärtom. Vi människor polariserar lätt och jag tror många ser att det är en pro-amerikansk obalans i våra massmedia.
Ett klassiskt exempel är den information som spreds om Irak innan invasionen där två oberoende studier – en av vita huset och en av två journalistorganisationer – kommit fram till att Bushregimen ljög hundratals gånger. Även experter på vår egen försvarshögskola har hävdat detta och sagt att USA sedan startat samma propagandamaskin mot Iran.
Angående det som hänt i Mellanöstern de senaste åren så är det som framgår i denna video också väldigt intressant: http://www.youtube.com/watch?v=TY2DKzastu8
Till skillnad mot våra massmedia har RT faktiskt varit inne på det som framgår i föreläsningen ovan. Och sätter man sig in lite i situationen är det som händer delvis ett efterspel på Kalla kriget och där USA är en drivande part.
Sen säger jag inte att Rysslands propaganda och maktposition är oproblematisk, dock kan man väl konstatera att Amerikansk propaganda och utrikespolitik är något som sedan decennier tillbaks är ett mycket större problem för stora delar av världen. Omvärlden är relativt trött på USA och ur det perspektivet har jag förståelse för att folk kan bli mer lyhörda när något som RT ger ett annat perspektiv på händelser i världen. Sen ska man givetvis ifrågasätta RT men det ska man även göra med våra egna massmedia.
Obegripligt att du ser grandet i sin broders öga men inte bjälken i ditt eget Cornu.
Allvarligt borde du försöka bearbeta ditt rysshat.
Vem skrämde livet ur dig som barn som du istället projicerar mot ryssen?
Såklart att RT är propaganda, men de ligger under med en biljon mot ett mot kapitalist propagandan i allt från barn TV, skolans historieböcker, nyheter, filmer, reklam, ta mig f**n överallt, och som 99% okritiskt tror på.
Tyvärr har jag ingen förhoppning att du skall bearbeta dina fobier, men det är även lite av tjusningen med att läsa din blogg, som att flabba åt Ranelids stollerier.
Har du läst så här långt utan att få ett utbrott så skall jag passa på och tacka för allt bra du också skriver om resursbristen. Tack, tack!
Cornucopia viftar hejvilt och totalt obalanserat, vilket han förstås är i sin fulla rätt. Blir grundligt satt på plats av ett flertal kommentatorer, och har som taktik att inte svara de som kommer med sakliga argument. Där är han förstås också i sin fulla rätt
Off-topic så kom det nu fram att guldrånarna som Cornucopia tycker det var helt rätt att tömma magasinen mot och spraya ett gym, hade leksakspistoler !
Nej. De hade en startpistol.
Mitt enda problem med polisens agerande var att de inte träffade de 3 rånarna med sina skott. Då hade vi förhoppningsvis blivit av med 3 drägg.
Min åsikt är att svenska polisen behöver mer vapenträning. Om brottslingen inte ger upp efter första varningsskottet så bör följande skott avlossas med avsikt att döda.
Startpistoler går väl att ladda skarpt, men det är väl bara ett skott, likt en grytpistol?
". . . media har blivit allt mindre relevant. Ointressanta och irrelevanta nyheter, hårt vinklade bort från de verkliga framtidsfrågorna."
Inte helt sant, även om mycket media är det. Man får då vara fortsatt tacksam för små olycksfall i arbetet under tiden man pröver på att bygger nya öppna system.
'Occupy' as a business model: The emerging open-source civilisation
http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/03/2012361233474499.html
Community first, business second
Clay Shirky, author of Here Comes Everybody: The Power of Organizing Without Organisations stresses that companies that work with Linux, such as IBM, "have given up the right to manage the projects they are paying for, and their competitors have immediate access to everything they do. It's not IBM's product".
This, then, is the point I want to make: that even with shareholder companies allied with peer production, the community's value creation is still at the core of the process, and that the entrepreneurial coalition, to a substantial degree, already follows this new logic – in which the community is primary and business secondary.
En anledning varför Sverige är alltjämt väldigt USA-fokuserat kan förstås vara att det vandrar omkring betydligt flera svenska gener i USA än i Sverige, har jag läst någonstans för länge sedan.
Angående den nedärvda ryssskräcken, skulle jag tro att det byggdes upp ett ömsesidigt misstroende på nytt under kalla kriget, och inte utan anledning.
Här är litet perspektiv fråm den andra sidan, dock inte Ryssland utan Kina.
Man måste anta att liknande erfarenheter finns kvar i levande minne inom den ryska hierarkin, och kanske även i akrivt bruk?.
Through a mirror, darkly
http://esr.ibiblio.org/?p=4038
Today the New York Times is carrying a story on Chinese fears of “cultural encirclement”.
“We must clearly see that international hostile forces are intensifying the strategic plot of westernizing and dividing China, and ideological and cultural fields are the focal areas of their long-term infiltration,” Mr. Hu said. “We should deeply understand the seriousness and complexity of the ideological struggle, always sound the alarms and remain vigilant and take forceful measures to be on guard and respond,” he added.
This quote reminds us of something too easily forgotten, which is that Communists have always taken ideological struggle seriously. Communist theory teaches them to believe that the most effective way to break the will of the opposition is to de-legitimize its ruling class, degrade its culture, destroy its confidence in its own institutions and its own way of life.
Hu Jintao believes that the West is waging a conscious memetic war against Communist China – because he knows that Communists including himself have been waging a conscious memetic war against Western civilization since the 1840s. Sadly, this is not yesterday’s news.
angående mitt rysskramande så kan jag säga så mycke som att min förfader vasili kosoi erövrade savonlinna av svenskarna på 1500talet, sen att min farfar oiva punkterade hundratals vodkafyllda ryska magar, storslagen förspillan av prima vara. tja vad ska man säga till vilken nytta , en hel del onda och goda familjefäder dog .. och historen upprepar sig
till "alla" som skriver kommentarer. Istället för att motbevisa cornu är det bättre att sluta kommentera. Tjänar ni pengar på att kommentera? Det gör i alla fall cornu. Lyssna på RT istället för att läsa/skriva kommentarer. Läser cornu av samma anledning som jag tittar på RT eller läser aftonbladet. Lägg ner energi och tid på att räkna ut hur ni kan tjäna pengar istället. Tiden som cornu lägger ner på detta handlar om att tjäna pengar. mvh krösus
Hej Cornu!
Det är inte så obegripligt. Svenska medier har inte så många utrikeskorrar och många av dem har jobbat i USA och tycker det är kul att vara där. Jmfr med Tunisien och Egypten. Vi har en duktig och enormt flitig radiokorre som kan landen och språket och vad händer – massor av reportage från hela området. Detta är ett ledningsproblem i främst radio och TV där man borde säga ifrån att nu räcker det. Men vem vågar sätta sej upp mot det starka journalistkollektivet?
När det gäller kritiskt tänkade och ifrågasättande så räcker det att titta på hur det är ute på arbetsplaserna, folk tror på rykten som om dom vore sanna och dom har en förmåga att bli värre från den ena munnen till den andra, få ifrågasätter ryktena.
Den äldre generationen är inte mycket bättre, till och med 40-talisterna är naiva och svaljer rykten med hull & hår.
Måste "retas" med dig Cornu du bör snarast möjligt titta på den Norska serien hjernevask…
Här har du stöd för dina egna "sanningar" se Myt 6
"I Sverige, USA och många andra länder ägs tidningar och radio- och tevekanaler av en rad olika företag. Denna spridning garanterar att varken någon grupp eller särintresse kan kontrollera debatten."
http://www.regeringen.se/sb/d/2279/a/181576
Ofta plockar vår media info från reuters ( och vips så föds en "sanning" )
http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2011/09/27/is-alessio-rastani-a-yes-man/
( våga vägra fundera över vem som kontrollerar reuters )
National Economic Education – stora sanningar
http://www.youtube.com/watch?v=7X3vAleyYVo
http://www.youtube.com/watch?v=TvjHzx_OCIk&feature=youtu.be
Nya moderaterna =)
http://www.dn.se/nyheter/politik/arkelsten-forfalskar-historien
/N.Hult
Lite mer samhällsinformation
http://www.islamispeace.org.uk/
Tyckte tyvärr att Hjernevask var rätt dåligt. Programmet tycktes på förhand bestämt sig för att smasha all sociologi till förmån för genetiken.
Visst gjorde sociologerna bort sig: de hade ingen koll på forskningsläget, de kunde inte motivera sina svar med vetenskapliga argument utan hemfaller åt tyckande, de uppvisade de facto ideologiska och biofobiska böjelser. Det är ett stort problem.
Att utgå från tabula rasa är ogrundat. Samhällsvetare i allmänhet och progressiva i synnerhet har alltid haft en vilja att se människan som oändligt formbar, men jag tror allt att vi ska vara jävligt glada över att vi inte är det.
Likväl, Hjernevask är onyanserat och ger inte en rättvisande bild av förhållandet mellan arv och miljö, som inte är ett dikotomiskt förhållande utan snarare ett dialektiskt. Sen finns det faktiskt väldigt bra vetenskaplig forskning inom genusvetenskap och annan sociologi, som inte alls behöver vara biofobisk, ex. Anne Fausto-Sterling. Epigenetiken är också helt förbisedd, visserligen ett relativt nytt forskningsfält men med betydande konsekvenser.
Kan rekommendera Fronesis #35 som har temat "Människans natur" och innehåller flera bra (och ett par dåliga) artiklar om förhållandet mellan arv och miljö, biologi och sociologi.
Utan att ens ha sett en enda gång på RT så kan jag i alla fall ha en åsikt om svensk media, och det är att den nästan fullkomligt tappat känslan för kritisk granskning av indata. Bara för en dryg vecka sedan presenterade t.ex. SvD en artikel om de republikanska presidentkandidaterna och en bild på Mitt, Rick och Newt… vart var RON PAUL på bilden!?
Det är många många bäckar små man kan lägga ihop som gör att jag ärligt talat knappt orkar läsa nyheterna idag. Antingen så handlar det om extremfeminism eller okritiska vidarebefordringar av amerikanska intressen. VART FINNS DE OBJEKTIVA OCH KRITISKA NYHETERNA? Det är dessutom inte så svårt att förstå hur Sverige har barkat åt skogen de senaste åren när man tittar på vad för skit som går på TV dagarna i ända. Med all import av amerikanska nöjesprogram de senaste 15 åren så gör gemene man inget annat än att apa efter USAs naiva och dramainflammerade kultur och beteende.
Jag har i alla fall tackat dig C tidigare för kritisk och relativt objektiv analys av diverse ämnen. Dessvärre så har du inte riktigt den fingertoppskänslan när det kommer till just Ryssland och mellanöstern. I dessa lägen så tycker du på ren indoktrinerad instinkt långt före du tänkt kritiskt. För det har väl inte heller undgått dig USA:s imperialistiska och neoklassiska visioner. Allt för att skuldsätta nationer, exploatera låga arbetarlöner samt lägga rabarber på naturtillgångarna. Jag skulle t.ex. väldigt gärna vilja se en siffra på hur många civila offer som USAs ingripanden skövlat, kontra andra länders. Någon som har dessa siffror?
Om Mellanöstern så säger jag bullshit. Jag skrev tidigt mycket skeptiskt om både insatsen i Libyen liksom hyllningarna av den arabiska våren, exempelvis http://cornucopia.cornubot.se/2011/05/frihet-och-demokrati-for-vem-i-mena.html
Vad gäller Ryssland så är det snarare tvärt om – det är majoriteten som inte kan tänka kritiskt och inte ser förhållandena i landet med öppna ögon.
Det är självklart att inte revolutionerna kommer att leda till något bättre för folket, men det är också tydligt hur vår västliga mediaelit hakar på agendan om att störta regimer både här och där. Tanken är att vi skall vaggas in att stödja militära insatser lite varstans, det hjälper också upp den lobbade krigsindustrin. Den som tycker emot "står inte på folkets sida". Saddam, Mobarak, Khadaffi. Och vad händer med… Assad…? Ahmadenijad…? Men Saudis maktelit verkar sitta tryggt och säkert… Ingen vågar kritisera dem, nej för det är ju vår största handelspartner och våra "vänner". Hela utrikespolitiken från ett makroperspektiv liknar inget bättre än amerikansk high school film.
RT är säkert vinklat även det… men vad är då inte den media vi ständigt matas med? Jag har i princip slutat följa dagstidningar och TV:n har jag slängt ut, eftersom jag ser sambandet och agendan… USA-agendan, kryddad av interventionism och imperalism. Vi behöver organisationer som Wikileaks, bloggar och reportage av människor för människor som lägger fram verkligheten i mer naken dager. Mellanhänderna har kapats och bör fortsätta att kapas.
Wikileaks. Snälla någon. Wikileaks är den mest hårt vinklade "media"-kanalen som finns. Enbart och alltid angrepp på USA och allierade, aldrig ett enda angrepp på någon diktatur.
Russia Today är mycket riktigt en Kreml-megafon. Fast jag vet inte om mediasituationen i USA är mycket bättre. Givetvis är det inte så att Obama eller kongressen styr över rapporteringen, men det är ändå en grupp superkapitalister som kontrollerar mediabolagen och de har alla en borgerlig, patriotisk och imperialistisk agenda – om än av lite olika varianter.
Om vi tar Syrien t.ex. så är inte de amerikanska nyhetsbyråernas rapportering (som svensk massmedia sedan förmedlar här) bättre. Assad-regimen är givetvis auktoritär och diktatorisk, men det är bara en minoritet av syrierna som förordar militär intervention och det är inte givet att de flesta vill ha väck Assad-regimen med tanke på alternativen.
Det är lite Jugoslavien över det hela. Syrien består ungefär av 60% sunnimuslimer och 40% etniska och religiösa minoriteter av olika slag. Assad-regimen verkar ändå för att hålla samman landet som en enhet, men om sunni-revolterna lyckas så riskerar landet ett fruktansvärt inbördeskrig. Nu tycks det iofs inte finnas någon risk för det, regimen förefaller mig hyfsat stabil, även om gulfstaterna fortsätter att pumpa in vapen i landet och såväl irakiska Al-Qaida krigare som israeliska mossad-agenter bidrar till kaoset.
Viktigt dock att inte dra motståndet över en kam. Där finns massa olika sorters grupper (dock i största allmänhet inom sunni-samfunden) med många olika motiv. Exil-syrierna i Syrian National Council består av borgerliga liberaler och salafiter som välkomnar att USA och Saudiarabien lägger under sig Syrien, men de har inte så stort inflytande över de lokalt organiserade folkrörelserna. De flesta på gatorna är bara trötta på förtrycket.
Angående Syrien så är detta Stratfor-mail intressant:
"I spent most of the afternoon at the Pentagon with the USAF strategic studies group – guys who spend their time trying to understand and explain to the USAF chief the big picture in areas where they're operating in.
[…]
After a couple hours of talking, they said without saying that SOF teams (presumably from US, UK, France, Jordan, Turkey) are already on the ground focused on recce missions and training opposition forces.
[…]
…the idea 'hypothetically' is to commit guerrilla attacks, assassination campaigns, try to break the back of the Alawite forces, elicit collapse from within."
http://wikileaks.org/gifiles/docs/1671459_insight-military-intervention-in-syria-post-withdrawal.html