Dags för lite musikaliskt fredagsmys.
Jag är på en månad när jämngammal med sångaren och låtskrivaren i Kent, Jocke Berg. Det betyder att många av hans låtar träffade någon viss generationsnerv när de kom.
Kents texter och låttitlar är inte alltid helt lättolkade, men de är definitivt enklare att tolka när man sätter på sig generationshatten, exempelvis B-sidan Välgärningar & Illdåd, som handlar om att få barn. Ibland får man tänka länge och väl för att till slut göra en tolkning som är helt åt skogen. Vet inte om Jocke Berg/Kent själva kommenterar innebörden av texter och låttitlar, men jag misstänker att det ingår i konsten att inte göra det.
Iaf är en erkänd inspirationskälla för Kent det klassiska syntbandet Depeche Mode.
1988 släppte man sin dittils mest säljande skiva, den lite populistiskare Music for the Masses. 1989 när vi som föddes 1970 gick ur tredje året i gymnasiet släppte Depeche Mode sin live-skiva (och VHS-rulle) 101, som skildrade deras amerikanska Music for the Masses-turné.
En låt som framfördes där var kärleksballaden Somebody, sjungen av Martin Gore. Youtube enligt nedan.
Iklädd en vit hat. Detta var 1989.
Sexton år senare, 2005, släppte Kent sitt näst bästa album, Du och jag döden. Sista låten på skivan har sedan dess blivit bandets anthem som alltid avslutar deras konsterer. Passande, med tanke på att det är en ordentlig arenarock-låt. Den låten heter Mannen i den vita hatten (16 år senare). Live-bootleg från Youtube nedan:
Så är det en slump att Jocke Berg sexton år senare skriver en låt som heter Mannen i den vita hatten (16 år senare)? Notera även färgskalan på ljussättningen på scenen då och senare. Och notera (el)pianospelet i Mannen i den vita hatten – sänk takten på det och jämför med Somebody.
Låten inleder under rimligtvis gymnasiets sista månader och i det läge många befann sig då.
“En bänkrad i en rastlös sen april
Jag tittar över axeln och ser dig blinka till
Jag kan få dig när du vill
En vind blåser skratt längs korridoren en sista gång
Och du och jag håller andan
Och håller händer i språnget
Det är inte så långt hem
Och än fanns det tusentals tårar kvar”
Så frågan är om Joakim Berg hade på sig en vit hatt den där våren 1989, eller om det är en referens till Martin Gores framförande av Somebody, som på något sätt var betydelsefull för förhållandet till vem det nu var som kunde få Jocke Berg när hon vill.
Lutar mot att jag hittat ett samband här. Depeche Mode -> Martin Gore -> Somebody.
Lyssna nu på Somebody och dröm er tillbaka till gymnasiet. Speciellt om ni växte upp i någon form av “småstad” (likt Trollhättan eller Eskilstuna). Lyssna sedan till 16 år senare, om ni nu är gamla nog för att ha gått ur gymnasiet för minst 16 år sedan. (Vi som gick 4-årig teknisk gick förstås först ut 1990, men det förändrar inget i sak).
Trevligt fredagsmys på er. Hoppas ni har en Somebody som väntar där hemma. Och glöm inte att everything counts in large amounts. Både välgärningar och illdåd.
42 kommentarer
Varför ödsla tid att lyssna på Kent, när det finns så mycket bra musik, bl. a. Depeshe Mode.
Varför inte lyssna på båda? Det gör jag.. 🙂
I höstas var det bankboken som gällde. Inte börsen. Sen hörde man inget. Vad är börsen på väg? 10% på en månad plus. Är det börsen som gäller nu? Du var lite oklar någonstans när allt ändrade sig.
Kunde ju ha fått mycket chips för januarivinster på börsen istället för att ha pengar på banken.
Se tidigare inlägg i veckan.
🙂
De där referenserna funkar även för en 68:a uppväxt i en än mindre stad, modell bruksort…
Nu blir det en låt eller två på spotify innan man packar ihop och tar helg.
/fredrik b
Wow!
Jag är ett stort fan av båda dessa band, men har inte gjort den kopplingen tidigare… Impressive. Vilken är den bästa kentplattan då?
/Oskar
Hagnesta Hill förstås.
fel fråga fel svar………..
som att fråga vad är bäst? andas in eller andas ut….
Jag drar mig till minnes en intervju med Jocke Berg där han hävdade att han var mannen i den vita hatten som skulle ha varit hans studentmössa. Låten skrev han sexton år efter studenten. Svårare än så var det inte menade han.
/J
Vad är det du säger? Fråga kreatören vad något betyder? Och slippa överanalysera eller söka långsökta förklaringar?
Nej, tack.
Fortfarande ingen som analyserat sönder Midvintermörker, trots att jag spridit ut pop- och kulturkulturreferenser och djupare meningar, nickningar och bugningar till verkliga händelser etc över hela boken.
Cornu snöar in sig som vanligt…nu gammeldags musik,,,,tidigare under förra året var det bank,gulmetaller,neg pos för hela "slanten".Ja,ja hoppas inte alltför många lyssnat på de råden. /Sigge
En liten tristare historia för att balansera den fredagsmysiga stämningen kommer från ett par brittiska BLT:ar genom Telegraph: http://www.telegraph.co.uk/family/9018167/Middle-class-women-the-hidden-homeless.html
Trevlig helg,
Cameronite
Trevlig helg Cornu!
Jag gick faktiskt på S:t Eskils Gymnasium, som Jocke refererar till i klippet, fast åtta år senare.
Jag är chockad. Lyssnade killarna på 4-årig teknisk på musik?!
Och dessutom på Depeche Mode? Kent?
När jag var 15 år(1958)så gällde bara några få artister, en en av dem var Elvis Presley, om någon numera kommer ihåg honom? Han var ganska bra , men primitiv i sin musik, men det slog ganska bra på den tiden. När 60-talet kom så fick vi ju riktigt fin musik tack vare många olika band.
Jag kan inte förstå dig Cornu när du drar fram något så udda och så oangeläget som denna konstiga hyllning till något som ingen vet vad det är.
Om du har svårt att hitta något att blogga om, så vänd dig med förtroende till mig – jag har alltid många frågor i mitt huvud.
Håkan Larsson
VÄSTERÅS
Bra rutet Håkan !!
Jag har själv suttit i Kent-träsket och deppat men sen kom jag på att det inte är en konstruktiv sinnestämmning för jämnan. Kan rekommendera Kapten Röd eller Syster Sol istället 🙂 Peace /Björn
Fyraårig teknisk med examen 1990, ett Depeche-fan sedan högstadiet. Gjorde ett eget bootleg från just den turnén…
Great 1970 gen X think alike.
Jodå, men -71 nära nog, resten ungefär samma men Marillion drog mer.
/Lillen
Ja du Cornu – inte är jAG BEREDD att analysera midvintermörker trots att jag dagligen trampar marken där stridsvagnarna drog fram – säkert finns där referenser till massor av pseudos från det förgångna, men nu i dagarna efter strömavbrott, minus 14 grad C och envis nordan lever jag mig in i det helvete som kan svepa fram häröver kanske i en form som du har skisserat.
Ingen bok har ruskat om mig som den………..
papagai
I only aim to ruska om, papagai.
Kent hette Havsänglar lite längre tillbaks, tihi.
Haha, dette var veldig "random", men veldig kul å lese. Jeg (norsk, årgang -73) elsker også Kent + Depeche og synes Hagnesta Hill er førstnevntes beste album. "Berg&Dalvana" – for en låt…
Kent-fan! Det kunde jag inte tro. Gillar dig mer och mer!
Johan
4-årig Teknisk med examen 1990.
Född i mars.
Hade som mest ca 200 skivor med DM (Under 80-talet lyssnade jag enbart på DM)
Hagnesta Hill är Kents karriärtopp.
Trevlig helg!
Jocke gjorde vapenfri på ett dagis i Ösmo. Han trodde att han skulle kunna hamna på en musikstudio istället, men icke. Fram och tillbaka på pendeln från hålan längs Stockholms södra förorter. Texterna till Hagnesta Hill kom nog per automatik.
//Patrick
Ösmo!? Vafalls… denna lilla sovpendelort. Som uppväxt i Nynäshamns kommun har alltid Ösmo varit den sista platsen i världen jag kan tänka mig att bo i typ.
Patrick – har du liknande erfarenheter?
/Anders
Du träffar en nerv så djupt begravd/skyddad att jag trodde den slutat existera…. 🙂
DM i gymnasiet ger en känsla av stämningar som bara en -70 talare kan förstå. Vi upplevde ett verkligt hot från Stormakt Röd som gör Midvintermörker fullt realistisk. På "luckan" spelades året efter DM på full volym (Never let me down) mellan eldöverfall på underhållsbataljon… 😉
Cornu – Keep up the Good Work!
Kent var bäst innan de blev så producerade. Verkligen var deras sista riktigt bra skiva.
Gick du på Nisse Cornu? =)
Jupp.
Samma födelseår också. Bodde du i Trollhättan i slutet av 80?
Elizium, stämmer bra det.
Konstigt att jag inte känner igen dig? Själv gick jag 3-årig ek på Polhem. Vi kanske har gemensamma bekanta?
Jag var inte speciellt socialt aktiv förrän i 4:an. Gick även de första två åren på gymnasiet i Göteborg, så vi var bara samtidiga i ett år.
Känner igen namnet Björn Stein. Är inte han någon Hollywood-regissör numera?
Själv hängde jag mest med Björn Stein och Magnus Frykner mm. Några namn du känner igen?
Eller hängde du med Partikel-Janne? =)
Björn har precis regisserat den nya Underworldfilmen så han gillar heller inte fildelning =) Men jag har lovat honom att gå på hans film på bio, men jag väntar tills Black March är över. Anonymous har en viktig poäng så det är dags att markera.
Härligt att höra någon som också tycker att Hagnesta Hill förtjänar utmärkelsen som Kents bästa platta. Isola väckte mig och b-sidan "Utan dina andetag" framfördes på mitt bröllop, men Hagnesta Hill kom så perfekt i en tid av funderingar. Låtar som "Ett tidsfördriv att dö för", "Cowboys", "Kevlarsjäl", "Beskyddaren" och "Stoppa mig i juni"… Oj oj oj.
/Palle
Djävligt bra musik helt enkelt!
Grattis till bröllopet med stackare =)