Under det kalla krigets gamla DDR-Sverige så hade vi fortfarande ett totalförsvar – militärt, civilt, psykologiskt och ekonomiskt försvar. I det ekonomiska försvaret ingick att hålla livsmedel, drivmedel och nödvändiga insatsråvaror och reservdelar för att klara en långvarig blockad eller annan form av isolering. I princip skulle Sverige klara sig på drägliga nivåer till dess att samhället ställts om till den nya verkligheten, vilket exempelvis för jordbruket per automatik innebär minst ett år.
Något psykologiskt försvar finns inte längre, det har gått upp i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som inte ser vare sig avbruten internationell handel, energikris eller krig som alls möjliga. Den psykologiska delen begränsas till att de skriver på Twitter och driver krisinformation.se. Hade en Twitterkonversation med ansvarig person hos MSB för ett tag sedan, och personen ansåg seriöst att Twitter och Internet var de bästa kanalerna för krisinformation vid t ex strömavbrott(!). Och man har ju faktiskt drygt 18000 personer som följer krisinformationen på Twitter, hela 2 promille av Sveriges befolkning. Gissningsvis mest branschfolk eller survivalister.
Civilförsvaret existerar bara som en förening, Civilförsvarsförbundet, som efter bästa förmåga försöker hålla lite kunskaper och kompetens vid liv frivilligt. I övrigt skall kommunernas räddningstjänst (=”brandkåren”) stå för allt, inklusive ledningsfunktioner i kontorslokaler ovan mark, räddningscentraler – RC, att jämföra med tidigare HC och LC i beredskap i bergrum. Helt logiskt eftersom krigsrisken inte existerar enligt MSB.
Och det ekonomiska försvaret är helt borta. Livsmedelslagren såldes ut eller gavs bort till exempelvis Baltikum och drivmedelslagren såldes och avvecklades helt. Avvecklingen började 1994 och hanteras av Statens Geologiska Undersökningar, SGU.
Från SGU |
Livsmedel åligger numera enligt ansvarsprincipen hushållen själva att hålla erforderliga lager av. Det innebär enligt FOI att vi hela tiden bara är några dagar från svält i Sverige, eftersom bara procent av befolkningen håller några lager alls. För att inte tala om de vårdinrättningar etc som också är ansvariga att göra detta åt sina slutförvarade pensionärer (hur stora livsmedelslager tror ni Carema sitter på?). Dock är det iaf fortfarande tillåtet att hålla egna lager av livsmedel. Normala hushåll (villa/lägenhet) får ju inte hålla mer än 100 liter bränsle i lager, inklusive tanken i bilen.
För en överblick över hur många drivmedelslager som avvecklats så bifogar jag en illustrativ karta från SGU:s hemsida. Det finns dock kvar enskilda anläggningar som inte är med på listan över det som skall avvecklas, t ex en på västkusten.
Hur dessa drivmedelscentraler kunde se ut på ytan kan man t ex se hos Bunkertours, som besökt den som låg närmast undertecknad, Gånghester. Detaljer hos SGU talar om att man lagrade 50 000 kubikmeter diesel, som dumpades ut på marknaden 1996.
Tyvärr verkar avvecklingen vara så ointressant att horder med länkar på SGU:s websida är sönder, så man kan inte enkelt få fram detaljer kring övriga avvecklade lager.
Kvar finns lite lager som hålls av industrin och som disponeras av OECD-ländernas energivakthund IEA.
53 kommentarer
….om vi nu lever i en värld med ändliga resurser finns det inte otroligt mycket bättre saker att göra än att bygga krigsleksaker och gräva ned oss i skyttegravar?
O ja! Det förbrukar resurser utan att ge tillväxt.
Men även om alla människor blir snälla så det var sig finns terrorister eller krig kommer det fortfarande att behövas civilförsvar för att hantera naturkatastrofer.
I en värld som inte är perfekt behövs det försvar för att skydda de tillgångar som finns, rättsystem och demokrati och för att göra det mindre lönsamt för aggressiva parter att attackera andra.
Man blir lite skrämd om företrädare för MSB på allvar tror att Twitter och internet är bra sätt att föra ut information vid strömavbrott.
Det enda alternativet till internet är radioutsänding eller TV och det är enkelriktad kommunikation. Nästa steg är att HV eller andra frivilliga knackar dörr och delar ut papper.
Med internt går det att få en del redundans och folk kan söka sig dit där nätet fungerar.
Det önskar mig är robustare internet och gärna nödfunktioner som utspridda utpunkter på FTN i form av wi-fi noder för allmänhetens behov vid katastrofer.
Internet är helt klart en bra metod om man inser dess begränsningar. Idag så har de flesta av oss en mobiltelefon med en webbläsare så att använda den ihop med 2G mobilnät för datakommunikation är en bra lösning om man ser till att mobilnäten har tillräckligt med reservkraft. 3G förbrukar dock för mycket el och har dålig räckvidd – WiFi är förstås ännu sämre.
Tillskillnad från radio och tv (få har nog dock tillgång till en batteridriven TV) så kan denna kommunikation ske åt bägge håll.
Man bör således se till att man har möjlighet att ladda mobiltelefonen när strömmen är utslagen – och att telefonen fungerar med enbart tillgång till 2G.
Jag har en mobilladdare i handskfacket i bilen, den räddar mig ibland när jag har fumlat laddningen hemma.
Efetr 35 bast i telekombranschen så kan jag säga så här:
De flesta basstationer som finns för mobiltelefoni kommer inte att fungera särskilt länge utan tillgång till nätkraft. Max 6 timmar skulle jag uppskatta…..
Här i Schweiz är totalförsvarstanken i högsta grad levande.
Civilförsvar
Varje liten ort har en egen brandkår/räddningstjänst. Alla får välja om man vill betala en avgift eller om man vill tjänstgöra. Så fort det är någon form av störning ser man dessa personer. Senast när det var kraftiga regn och risk för vattenskador var de ute mitt i natten och delade ut sandsäckar (en ganska cool modern variant som svällde upp när den kom i kontakt med vattnet)samt pumpade vatten där det erfodrades.
Ekonomiska försvaret
Här finns det lager av allt. Principen är att man ska kunna stänga gränserna om det krävs. Om man ger sig ut på en vandring i Schweiz (det råder i princip fri rätt att röra sig i skog och mark) ser man snart att det finns enorma lager av ved överallt. Dessutom noterar man att det finns levande små bondgårdar inblandade i nästan alla miljöer, i många fall även inne i städer.
Vad gäller livsmedel fann jag det interessant att i skolan spenderade mina barn cirka en månad på att lära sig allt om potatisar! Denna rotfrukt är en central del av neutralitetspolitiken och det var verkligen uppfriskande för en inbiten survivalist att se hur barnen fick lära sig ALLT om hur man odlar, lagrar, tillagar, osv. denna ädla föda.
Baksidan är att maten, framförallt kött, är närmast otroligt dyr. Men dels är lönerna höga och skatterna låga och dels är kvaliten fullständigt fantastisk.
Ja,
När det gäller försvar och säkerhet är Schweiz definitivt ett föredöme. Värnplikt och allt. Mest imponerande är dock facit. De har haft fred i 700 år. Det kan faktiskt vara värt en del skattepengar tycker jag. Är helt övertygad om att samtliga medborgare måste vara medverkande för att det skall fungera i verkligheten.
/Morfar
Hört talas om Napoleontiden?
Nähä
Hört om det i och för sig lilla inbördeskriget 1848?
Kul att vara försedd med liten allmänbildning,grabben!
Jungman Jansson
alltid till er hjälp
Har för mig att fransmännen på 1600-talet eller 1700-talet också gick in i Schweiz och helt utrotade dalgångar där det bodde otäcka protestanter, som de snälla katoliker man var i Frankrike. Får iaf inte ihop det där med 700 år av fred…
Schweiz har varit indraget i ett flertal krig under sin långa existens. De kantoner som ursprungligen slöt sig samman i edsförbundet för 700 år sedan har växt genom en blanding av erövringskrig (t.ex den italienska delen, Tessin) och mer eller mindre frivilliga anslutningar.
Under långa perioder var den största exportprodukten legosoldater och Schweiziska soldater var kända som slagkraftigt infanteri och man blev berömda för sitt användande av pikar för att besegra kavalleri. Schweiz förbjöd legosoldater 1859 och det enda undantaget är schweizergardet i Vatikanen, som fortfarande existerar.
Det senaste kriget med omvärlden var mycket riktigt under Napolenkrigen. så fredsperioden kan sägas vara lika lång som för Sverige, dvs. cirka 200 år. Sen stämmer det för all del att det var något som kallas inbördeskrig 1848 men det var verkligen minimalt och t.ex dagens Malmö får nog sägas vara betydlig våldsammare än vad som utspelade sig då.
@Cornu,
Du tänker nog på Geneve. Många protestanter som drevs ut från övriga Frankrike flyttade dit och Schweiz och Frankrike höll på och bråkade om staden och regionen i flera hundra år. Om jag minns rätt var det dessa franska protestanter som startade klocktillverkningen i Schweiz.
Dom med bäst och mest krigsleksaker tar det dom vill ha från dom med sämre/färre krigsleksaker när dom känner att dom vill ha mer. Men visst om man kan få ned balansen med krigsmateriel så kan man omfördela resurser till mer "produktiva" saker.
Annars så anser jag att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är läskigt ignoranta och kanske något man bör lyfta fram mer. Jag kan förstå att politikerna inte tillhör eliten jag kan förstå att dom officiellt inte belyser framtida problem ex. peak oil offentligt men man kan iaf ana att dom försöker jobba hårt, för att få till mer järnväg och kärnkraft i den frågan (långt från tillräckligt men iaf,) men jag förstår inte hur ev kris-beredskaps planer ser ut för scenarier som är relevanta.
Deras jobb och syfte är inte scenarier som kan anses som normala utan som kan uppstå vid ev kriser,krig mm. Då behövs egna lager med allt vad som kan behövas.
Allt kostar pengar. Att hålla förråd med bränsle och mat kostar pengar, framförallt att underhålla. Ett lätt sätt för staten att spara pengar är att avveckla dessa förråd och sedan hoppas på det bästa.
Ansvarstagande? Nej, men ett lätt sätt att fixa till en budget.
/S
Jag måste sluta läsa den här bloggen. Jag orkar inte längre, det är för smärtsamt.
Ja jag vill skriva nått för att bli av med min frustration över vilka idioter som styr detta land. Vi har TOTALT glömt bort att skit kan hända på bara några generationer, en mikroskopisk tidsperiod i historien. Men ni som läser denna blog och håller med se till att ha detta årslager av mat hemma så kommer alla fall några överleva så kan Darwin titta fram och sålla bort idioterna när oljekonsumtionstoppen gjort sig riktigt påmind.
Vad det gäller internationella bränslelager så ska ni nog se att Iran-konflikten tömmer alla strategiska förråd. Gud förbjude att en konflikt med världens tredje största oljeproducent påverkar priset. Bättre då att tulla på förråden…
Cornu, jag gillar din postning om avvecklingen av det ekonomiska försvaret.
Men jag hänger upp mig på en sak:
Vad menar du med ”gamla DDR-Sverige”?
Var vi mindre fria på 60- och 70- och 80-talen än nu?
Var det så att vi var mer övervakade av staten och myndigheterna på den tiden?
En faktisk likhet mellan DDR och Sverige före 1990 är att bägge länderna hade låg arbetslöshet.
En annan är att bägge hade ett försvar där praktiskt taget alla män tvingades göra värnplikt.
Men det är väl inte dessa likheter du syftar på när du skriver DDR-Sverige?
DDR-sverige är riktigt träffande, precis som Holland eller vilket annat land i Europa som helst. Varför skulle vi inte kunna komersiella radiostationer, på allvar diskutera förbud mot parabolantenner, kräva att endast televerkets telefoner skulle få användas i telefonnätet, man till och med förespråkade en centralt utvecklat och drifthållen "telguide". Vi hade IB-affären, långt gången filmcensur, endast politskt korrekta barnfilmer i från östblocket kunde visas på TV.n.
Det var mer likt en diktatur än demokrati, till och moderater arbetade aktivt för att upprätthålla statens överhöghet. Valen var chimärer, i själva spelade det ingen roll om vi valde en borgerlig regering. De bröt inte upp denna våta yllefilt som låg över samhället.
J.K Nilsson
Schweiz-kommentaren från utlandssvensk – stort tack för den o tänk om Schweiz totalförsvarstanke ngn gng kunde tas upp av massmedierna…
Merci vielmals,
Lars
Min favorit CH:are är Andre Jomini
Skriv gärna om honom
tacksamt ämne
Speciellt hans insats för att rädda Michel Ney
1815
-13 grader celcius Waterloo i morse och snö
Djup frid här nere
Jungman Jansson
Varsågod!
Men du lär nog få vänta innan svensk mainstream media tar upp de positiva aspekterna av Schweiz. Detta är nämligen Europas i särklass rikaste och bäst fungerande land samtidigt som landets största parti (SVP)får SD att framstå som ytterst blygsamma vad gäller kritik mot mångkultur, islam, osv. Dessutom tillåts folket helt öppet att folkomrösta om en mängd frågor som man helst inte vill prata om i Sverige. Denna kombination passar väl inte direkt in i den verklighetsuppfattning som svenska journalister önskar inympa i allmänheten…..
Bor i Schweiz jag också och kan bara hålla med. Ibland inser man vilka sociala åsiktsskygglappar man fått med sig som svensk då man omedvetet hajar till och får PK-tunghäfta när schweizarna hur naturligt som helst diskuterar ämnen som inte hade varit accepterade i Sverige.
Varför så pessimistiska ! När fossila bränslena förbrukats är det bara att uppfinna ett system där det produceras mer energi än det som förbrukas. De systemet måste ge ett energiöverskott som kan generera billigare energi än muskelenergi. Sådana system fanns före kol- olje- och kärnenergieran.
Tyvärr kommer en Darwinistisk utveckling pågå så många generationer att endast muskelenergi återstå för Homo Sapiens överlevnad. Så varför så pessimistisk ?…
Jag brukar tycka att dina blogginlägg är väl genomtänkta och att du verkar ha läst på ordentligt om det du skriver. Jag får nog börja ta på mig skeptikerglasögonen när jag läser din blogg i fortsättningen, för när det gäller lagring av bränsle som privatperson är det helt uppåt väggarna med din läxläsning! Ditt tidigare inlägg som du länkar till, om hamstring av bränsle , är ännu mera fullspäckat av faktafel när det gäller hur mycket och var man får förvara bränsle som privatperson. Intressant nog har inte heller någon av kommentatorerna granskat informationen, förutom en som faktiskt nämnde att man får ha 10000L (10 kubikmeter) diesel/eldningsolja för värme/elproduktion i tank utan tillstånd. Inte 3000L som du skriver.
Rätt information får man här: https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/25569.pdf
Som privatperson får du förvara max 100L brandfarlig vätska EXKLUSIVE bilens tank och reservdunk. Skulle vara lite snävt att ha mer än en fulltankad bil annars, eller?
Inne i bostaden är det max 10L-behållare som gäller (inte "max 10L" som du skriver!). På balkongen är det max 25L-behållare, inte "max 25L". Alltså INTE "totalt 35L för lägenhetsinnehavaren", utan totalt 100L, däremot med vissa restriktioner kring hur stora behållare man får ha på diverse ställen.
Vidare ÄR det tillåtet att förvara brandfarlig vätska i friliggande garage för flera hushåll, dock skall den såklart vara oåtkomlig för obehöriga.
Hoppas du drar lärdom av detta och i fortsättningen länkar direkt till källan istället för att internlänka till dina egna tidigare blogginlägg. Det är synd att jag antagligen hädanefter inte kommer ha samma stora förtroende för dig och din blogg som jag hittills haft. Men det är ju också nyttigt att inse när man varit alltför blåögd och godtrogen, och att vara lite mer skeptisk. Så tack, antar jag.
"Hemma får man, sammanlagt av alla fyra klasserna, förvara högst 100 liter brandfarliga vätskor. Drivmedel i fordon och reservdunk räknas inte in i detta. Dessutom får man förvara högst 10 000 liter brandfarlig vätska klass 3 (eldningsolja och diesel) för uppvärmning och elproduktion, dock inte i själva bostaden."
Du får inte ha 10 000 liter tankar i villan, då måste eldningsoljetanken(arna) vara lokaliserade utanför huset.
Däremot har man tydligen ändrat så att fordonet inte ingår i detta. Men som sagt, bilen kan du inte ha inne i villan.
Dessutom, Magnus, så skrev jag i det andra inlägget om dieselcisterner för motorbränsle och inte för eldningsoljor. Och då är det 3000 liter för miljötillstånd.
Skärp dig Magnus och lär dig läsa.
Viktigt för ni som läser kommentarer, speciellt sådana som Magnus ovan. Börjar en kommentar på något sätt ifrågasätta min trovärdighet med den retorik som Magnus uppvisar så vet de oftast inte vad de talar om.
Jag kanske gick ut lite väl hårt och syrligt i mitt förra inlägg, och ber om ursäkt för det.
Däremot kvarstår ju det faktum att informationen i detta och det tidigare blogginlägget är felaktig, vilket jag ville uppmärksamma dig och dina läsare på.
För att svara på dina kommentarer ovan:
Varken jag eller du har tidigare tagit upp tankarnas placering, men det är mycket möjligt att de måste vara placerade utanför villan.
Ingenstans i ditt tidigare blogginlägg står det att du enbart talar om tankar för motorbränsle. Bränsle kan man ha till mycket. Som jag tolkar texten hos MSB gäller 10000L-gränsen även för diesel till elproduktion, alltså inte enbart eldningsolja.
"Skärp dig Magnus och lär dig läsa."
Skulle det vara ironiskt på nåt vis? Här har jag "korrekturläst" dina inlägg och uppmärksammat brister i både detta och ett tidigare inlägg, och så tycker du att jag ska lära mig läsa? Eller menar du egentligen att jag ska lära mig att inte lägga näsan i blöt, utan vara en lydig läsare som bara tuggar i mig allt du skriver, köper böcker och klickar på reklamlänkar?
1. Otrevliga kommentarer får otrevliga svar från mig.
2. Vilken normalbegåvning som helst förstår att jag pratar om motorbränslen och att man naturligtvis får lagra mer än 100 liter till uppvärmning (eller nödström för serverhallar etc). Kalenderbitare förstår dock inte sådant alternativt så kräver de att man uttryckligen måste skriva om vartenda fall.
3000 l-gränsen är där man måste anmäla/få tillstånd för lagring hos kommunens miljöavdelning. Men det kanske varierar mellan olika kommuner? MSB är ingen kommun och inte heller en miljömyndighet. Miljökrav kommer väl via andra myndigheter. 3000 liter gäller för tillstånd även på lantbruk, åtminstone i min kommun.
Skall vi ändå vara kalenderbitare så kan jag med 100% säkerhet berätta att Magnus har helt fel.
Max lagring av alla former av bränsle utan anmälan till kommunen, inklusive eldningsoljor, är 250 liter. Inom vattenskyddsområde. Eftersom Magnus inte skrev detta så kan vi helt förkasta allt han skrev, man måste vara väldigt försiktig med vad man läser i kommentarer.
Flytande eller gasbränsle bör tilläggas, ved och pellets får man lagra mer av inom vattenskyddsområde.
För er övriga så är det SÄIFS 1997:3 och Naturvårdsverkets NFS 2003:04 som är styrande här. Sedan kan MSB säga vad de vill.
De större volymerna handlar också bara om i yrkesmässig verksamhet, och är alltså inte relevant för privatpersoner. Avsett för yrkesmässig verksamhet får man förvara 250 liter flytande bränsle (alla kategorier) inomhus utan anmälan, inte privatpersoners 100 liter (under vissa omständigheter).
Nästa gång skall jag förstås både inkludera vattenskyddsområden och vad som gäller för yrkesmässig respektive privat verksamhet, samt de skillnader som gäller beroende på om tanken ligger i mark eller ovan mark. Eldningsolja för uppvärmning eller elproduktion (ej diesel för fordon alltså) får man ha upp till 50 000 liter utan anmälan om det är ovan mark. Om det nu inte är i ett vattenskyddsområde då 250 liter gäller.
Vi ser här hur lite Magnus egentligen vet när han bara hasplar ur sig att man inte kan lita på "bloggare" etc. Man kan helt enkelt inte lita på Magnus eftersom han inte rabblat upp vartenda specialfall som gäller i proffssammanhang.
Ja det är ju egentligen inte värt att fortsätta "diskussionen", om man nu kan kalla det för diskussion. Tycker det hela är mycket barnsligt från din sida, Cornucopia. Stå upp för att du haft fel och gå vidare, istället för att försöka snacka bort det med barnsliga påhopp.
Jag begriper inte varför du hänger upp hela din argumentation på exemplet med tankstorleken? Jag påpekade 4 olika felaktigheter, och du hänger upp dig på att en av dem kan tolkas så att jag har fel?
10L vs. 10L-behållare: 0-1
25L vs. 25L-behållare: 0-2
Inkl. bil vs. exkl. bil: 0-3
3000L vs. 10000L: 1-3
Så jag vinner med 3 mot 1, om man nu ska fortsätta på din barnsliga retorik.
Tack och adjö.
BTW, det verkar ha hänt något med bloggens/serverns tidsinställningar. Klockan är nu 14.58 svensk tid, inte 05.58.
Nej. Det har inte hänt något. Det har varit så i ca X veckor, skriver inte en siffra här så slipper du verifiera att jag skriver fel. Det är du som inte är uppmärksam. Bugg hos Google/Blogger.
Ja, såklart. Så ouppmärksamt av mig att lägga märke till att klockan går fel. Ber så hemskt mycket om ursäkt för att jag ouppmärksammade det, det ska inte upprepas.
Magnus, man ska alltid vara kritisk till allt som skrivs. Aldrig ta ner garden, inte ens här 🙂
Bra att du påpekade felaktigheterna angående bränslelagring, jag gjorde det i förra tråden.
//HPD
Principen kvarstår. En privatperson får inte lagra speciellt mycket motorbränsle i bostaden. Sedan kan man gnälla om några liter hit eller dit. Man får ändå inte lagra tusentals liter motorbränsle om man bor i en villa.
Jag har en tank som tar 10 kubikmeter olja i en villa som drar cirka 3 kubikmeter per år och de flesta villor jag har sett i Schweiz har något liknande. Eldningsolja är i princip skattebefriad så det är fortfarande ganska billigt att elda med olja här. Men några års lager plus massor av ved skadar ju inte om det blir problem ute i världen…..
Nej, och ta inte ner garden mot Magnus kommentarer heller. Han har fel. Jag skrev i det länkade inlägget att man behövde tillstånd för mer än 3000 liter "farmartank" (=motorbränsle). Inte uppvärmningsoljor.
Jag hade hoppats att någon skulle svara att det där med DDR-Sverige är förstås ironi. Och så kommer J.K Nilsson och hävdar på fullt allvar att vi hade en sorts diktatur före 1990. Diktaturen skulle bestått i att vi inte hade kommersiell radio och TV i det marksända nätet, att telefonapparaten ingick i telefonabonnemanget och att endast barnfilmer från östblocket fick visas på TV.
Vad är då skillnaden mot idag? Att vi har större skillnader mellan de politiska partierna? Jag håller inte med. Göran Persson fortsatte med samma politik som regeringen Bildt hade drivit, men genomförde lite hårdare nedskärningar på offentlig sektor. IB-affären visade att Sverige hade ett spionage utomlands och att LO hade en stenhård övervakning av alla fackmedlemmar som var kommunister. Idag har vi FRA som kontrollerar all e-mail och utvidgad rätt för polisen att telefonavlyssna och bugga. Spionaget utomlands har kompletterats med krigföring utomlands.
Övervakningskameror finns överallt. Bryssel styr våra lagar, regler och domstolsbeslut. Somliga hävdar till och med att vi idag har förvandlats till en provins i kolossen EUSSR, som förvisso inte styrs på ett demokratiskt sätt. Vi kanske skulle tala om ”det nya DDR-Sverige”?
Men J.K Nilssons inlägg kanske inte ska tas på allvar, det kanske är ironiskt menat? I så fall får jag be om ursäkt och erkänna att jag blev lurad.
Halft ironiskt, jag hade förmånen att för någon vecka sedan diskutera politik med några amerikaner och de försökte på fullaste allvar övertyga mig att vi nu levde under auktoritär socialism.
Jag hoppas att du förstår att det var förbud mot att starta och driva kommersiella kanaler därför att det skulle påverka svenska folket negativt. Vi var hårt styrda, det var införselförbud på trådlösa mobiltelefoner att äga en radiosändare som fungerade utanför amatörradiobandet var enligt lag förbjudet, amatörradio var något som staten tvunget skulle reglera med krav på bl.a. telegrafi. Visst det är förbjudet att använda apparater som du inte har licens på idag, men du får äga dom och ta in i Sverige.
Förr kunde vi krigsplacera privata fordon och till repövningar faktiskt kalla in dom för att krigsförbanden skulle öva, staten styrde. Staten kunde bestämma mycket i syfte att samhället skulle fungera. Det var inte mycket att fundera på utan bara att finna sig i.
Så ja DDR-Sverige är inte ironi det är satir, precis som begreppet "Festung Europa" var under EU-omröstningen eller "1984-samhälle" om FRA-lagen.
J.K Nilsson
Fram till början av 1980-talet hyrde Överstyrelsen för ekonomiskt försvar ca 1.700 m2 golvyta av mig för lagring av bomull, svavel och andra varor som inte produceras i Sverige. Jag antar att inga sådana beredskapslager finns längre?
Skogsägare
Nix.
Det vore väldigt intressant att veta hur mycket pengar samhället sparar på dessa nedläggningar varje år. Tycker inte det borde kosta speciellt mycket att underhålla några bergrum med olja och några lager med mat.
Har du några siffror på det C?
Det borde gå att gräva fram gamla statsbudgetar från när vi hade ett civilförsvar. På regeringens websida finns de från 1997 så det blir nog till att besöka ett bibliotek.
Det bästa av allt är att de flesta av de gamla tomma lagren är osåldbara. De allra största är till och med dyrare att hålla tomma en de var när de hade olja. Sanering av dessa är svindyrt.
De sista lagren avvecklades helt precis före den arabiska våren. Låt oss säga att vi får en inre väpnad konflikt i Saudiarabien eller en väpnad konflikt mellan USA/Israel och Iran med igenkorkat sund. Vi ligger riktigt risigt till. De matlager som finns är endast de grossisterna har. Ica har endast tre stora lager i hela Sverige. Resten ligger på väg och numera på lastbilar från forna öst eftersom de är billigast. Maten i butikerna räcker under en normal drift i två dagar. Under kris kommer de ta slut på någon timme. Polisen saknar helt egna lager av drivmedel och annan viktig utrustning. Allt slängdes, såldes eller skänktes bort under mitten av 1990-talet.
Under en allvarlig kris kommer befolkningen i landet själva vara vår värsta fiende. Upplopp, plundring och rövarband kommer att härja och ingen kommer att komma till ens hjälp. Polisen bilar kommer sakna drivmedel och de själva kommer att ha fullt upp med sig själva.
Vi är numera fruktansvärd sårbara.
Mvh
Pelle
De flesta bergrum går inte att sanera, det går bara att göra som när de var i drift, inläckande vatten pumpas ur och renas. Tanken med dem var att om man bygger bergrummen under grundvattennivån läcker vattnet in i stället för att oljan, bensinen eller dieseln läcker ut och det funkar nästan helt men lite olja tar sig in i berget och det tar mycket lång tid innan den har spolats ur av det insipprande grundvattnet.
Denna bergrumsteknik har nyligen sålts som konsultjobb till Kina för deras fortifikatoriskt skyddade bränslelager…
När det blir akut kris tror jag på att nästan alla hjälper varandra. Dock kommer många som är äldre än ca 40 att bli grymt besvikna på att statens resurser som de lärde sig fanns när de var unga bara finns kvar som ett löfte om att allt ordnar sig.
Grundidén är trivial men sedan finns det som med allt annat en massa praktiska detaljer och saker att tänka på om man bokstavligen skall bygga det bombsäkert så det går att få ut oljan ur lagret efter vanlig flygbombning eller ett begränsat kärnvapenkrig.
Det är verkligen märkligt att politikerna har monterat ner vårt ekonomiska försvar i takt med att vår sårbarhet har ökat. Nu när vi är en del av EU och de har beslutat att vi skall delta i EU:s nya ekonomiska pakt och dessutom i EU:s oljeembargo borde vi verkligen se om vår olje- och livsmedelsberedskap.
Här är en informationsrik artikel om spelet kring det av USA föreslagna oljeembargot mot Iran.
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=28973
Om EU:s ledare är övertygade om att det snart kommer att bli ett krig i Syrien och Iran kan man möjligen se något smart med EU:s oljeembargo. Om inte måste man söka andra förklaringar som är mindre smickrande för våra politiska ledare.