Bostadsbubblans priser har följt börsens utveckling mycket väl sedan 2005 fram till och med idag.
Med priserna avser jag här Valueguard-KTH:s kvalitetsjusterade HOX-index för hela Sverige, HOXSWE, som både räknar in villor och bostadsrätters kvalitetsjusterade prisutveckling. Index finns tyvärr inte längre bak i tiden än 2005.
Först en ordinarie brasklapp som tydligen måste upprepas om och om igen även om den ständigt är underförstådd:
Historisk utveckling säger förstås ingenting om framtida utveckling, men är intressant att diskutera kring ändå.
Naturligtvis är börsens rörelser snabbare och brutalare än bostadsmarknaden, eftersom aktier är likvida tillgångar som snabbt kan säljas eller köpas. Att köpa eller sälja en bostad tar betydligt längre tid och är inget de flesta gör för att följa rådande trender upp eller ner, dvs trading. Dessutom behöver man ju i princip bo i Sverige för att köpa en bostad (sommarhus undantaget kanske), vilket gör att marknadernas internationella utveckling har lägre påverkan på bostadsmarknaden än på börsen.
OMXS30 i blått, HOWSWE som röd-gröna
candlesticks. Svarta trendlinjer visar riktning. |
Jag jämför här Stockholmsbörsens index OMXS30 med HOXSWE. Undantaget börsens dipp våren 2006 och att börsen vände några månader före bostadspriserna 2007 så har riktningen på OMXS30 och HOXSWE i princip alltid varit den samma. Samma faktorer driver alltså börsen som bostadsbubblan. Då bostadsbrist inte driver börsutvecklingen så driver den alltså inte heller bostadspriserna, om man nu inte anser att det är en ren slump att HOXSWE och OMXS30 uppför sig likadant. Det kan skilja någon enskild månad, men kom också ihåg att HOXSWE för augusti avser prisutvecklingen i juli.
Enskilda HOX-index som Malmö stämmer ännu bättre med börsen, men Stockholmsbörsen är hela Sveriges börs så man bör titta på HOX-index för hela Sverige.
Vad som driver börsen vet vi – konjunkturen och förväntningarna på den ekonomiska utvecklingen. Till det kommer priset på pengar, dvs räntan och speciellt tillgången till pengar (krediter) via stigande penningmängd och ökad omsättningstakt (=monetär inflation).
När konjunkturen viker stiger också arbetslösheten relativt, eller åtminstone rädslan för arbetslöshet.
Så tror man nu att det här sambandet skall fortsätta så kommer bostadspriserna utvecklas i riktning med börsen och därmed konjunkturen. Som bekant tror jag på många år av svag eller fallande ekonomi och en dålig börsutveckling. Då blir det helt logiskt att även bostadspriserna faller under dessa upp till 20 år av dåliga tider vi har framför oss. I bästa fall får vi bara en börsnedgång motsvarande IT-kraschen, dvs utspridd på 3 – 4 år. Fortsätter kopplingen börs och bostadspriser faller då bostadspriserna i teorin lika länge.
På samma sätt gäller tvärt om. Återhämtar sig börsen bör även bostadspriserna återhämta sig, vilket i allra högsta grad påverkar folks vilja att betala dyrt för en bostad.
Kom också ihåg att börsåterhämtningen 2009 – 2010 mestadels berodde på de enorma ekonomiska stimulanser som nationalstaterna tog till. Man kan pga skuldkrisen generellt inte göra det igen, då dessa stimulanser ledde till kraftigt ökad skuldsättning. I Sveriges fall var det privatpersoner som skuldsatte sig, utomland staterna. Likartade nya försök med stimulansvapnet kommer inte lyckas, vilket vi t ex såg med QE2 i USA. Skuldsättningen i systemet behöver rensas ut först.
Det bör också vara ungefär samma personer som tror att börsen kommer stiga i närtid som fortfarande tror på stigande bostadspriser. Dit kan vi antagligen räkna många politiker som satsat stora delar av vår välfärd, åtminstone pensionerna, på tron på evig ekonomisk tillväxt och evigt stigande börser.
När vi nu också når tillväxtens gränser så kommer alltså bostadspriserna följa med börsen ned även på lång, lång sikt. Naturligtvis i real prissättning. Lyckas man skapa hyperinflation får vi fortfarande fallande reala priser, men med en nominell reavinstskatt på stigande sifferpriser. Vid ett sådant scenario snor alltså staten en större real andel av din bostad via reavinstskatt när du säljer den. Men för att kunna få hyperinflation måste man bibehålla eller rent av öka omsättningstakten på pengarna. Deflationstrycket vi upplever agerar snarare i andra riktningen, vilket gör att QE2 och liknande försök misslyckas.
Men som sagt, att bostadspriser och börs utvecklades åt samma håll 2005 – 2011 säger förstås inget om framtiden.
25 kommentarer
Känns ju inte som en särskilt revolutionerande slutsats att bostadspriserna skulle påverkas av konjunkturen.
Men hur motiverar du att vi skulle få 20 år av nedgång? (det är möjligt att du redan motiverat detta i något gammalt inlägg, skulle uppskatta en länk isåfall!)
Jag är fortfarande mest rädd för att dom skall tappa kontrollen på inflationen och att pengarnas värde skall kraftigt urholkas över en tio års period. Storbritanniens 5% inflation och nya QE skrämmer.
Hur skyddar man värdet när tillgångar som guld och fastigheter är skyhögt värderade?
Vad spelar det för roll att inflationen är lägre i Sverige när den galopperar i andra länder. Riksbanken kommer aldrig tillåta att kronan stärks mot viktiga handelspartners.
Jag anser att guld och bostäder blir långsiktigt intressanta först vid en 50% nedgång. Detta motsvarar 2005 års pris för bostäder vilket inte är speciellt mycket med tanke på att priserna bottnade 1996.
Räcker ju att kolla på Kefrenauktionen som pågår just nu på en biograf i Stockholm. Vilka priser !!
Hemfosa (Jens Engwall) köper som tokar och bjuder över alla andra hela tiden. Nån kåk har gått till Erik Selin och nån till Kungsleden och många till smågubbar runt om i landet. Vilka är det som putsat in pengar i Hemfosa ? , jo pensionsspararna.
Auktionen håller på två veckor till och sänds varje vardag på videolänk från kefrenproperties.se
Inte en chans att guldet kommer att falla 50% från toppen på 400 kronor grammet. Man skyddar fortfarande värdet med guld, även om det är mycket dyrare nu än för några år sedan.
/Guldkalle
Cornu: det skulle vara intressant att se en jämförelse mellan 30-talsdepressionen och dagens läge. Skuldbubblan är ännu större nu än då och dessutom global, dvs ingen annan som kan vara draglok. Då tappade bostadspriser långt mycket mer än de 30% när saker normaliserades. Varför bara 30% nu, med 30-talet i USA som jämförelse?
För att jag är en obotlig optimist.
Fniss!
Men vem ska vara realist om inte du är det? Kan du inte bortse från din optimism och göra ett realitsikt inlägg, med jämförelse med t ex 30-talet?
Din blogg är grym, men jag uppfattar dig som för optimistisk i förhållande till datan och logiken du presenterar.
Jag tror att Cornu är "obotlig optimist" för att man knappast släpps in i seriösa sammanhang om man är extrempessimist. Eller för att han har barn och inte vill skrämma livet ur dem. Eller så är han trots allt teknikoptimist.
Eller så kanske han helt enkelt inte är helt jävla dum i huvudet? Så skulle det också kunna vara…
Tänk, efter ett evinnerligt tjatande om bostadspriserna och påstådda bubblor, har Cornucopia förstått att tillgångspriserna följer börsen.
Sanningen är att de flesta tillgångsslag följer börsen.
Bostäder är inget specialfall som är okorrelerat, dvs lever sitt eget liv. Tvärtom, när börsen faller så faller bostadspriserna. Liksom allt annat.
Svårare än så är det inte. Man behöver inte göra mystisk teknisk analys på bostadspriser eller annat hokus-pokus.
Om börsen fortsätter ner, vilket jag personligen tror på lite längre sikt (2012), så kommer också bostadspriserna att falla. Och om börsen skulle stiga 2012 så kommer bostadspriserna att följa med.
Svårare än så är det faktiskt inte.
Jag är ingen expert på depressionen men det jag läst är att börsen tappade 90%, bostadspriser föll 90% och arbetslösheten skenade. Vilka är argumenten för att det går så oerhört mycket bättre nu, med sämre förutsättningar. Att vi trycker mer pengar och ökar skulden ännu mer? Jag vet inte om jag själv tror (vill tro?) det blir så illa, men ser inte de rationella argumenten till varför det skulle gå mycket bättre. Vad har jag missat? 🙂
Det är inte bostadspriserna som följer börsen, det är börsen och bostadspriserna som speglar skuldsättningen i samhället.
18:15: Under depressionen gick huspriserna ner ca 30% i USA… Se exempelvis http://finance.yahoo.com/tech-ticker/article/53094/U.S.-House-Price-Decline-Could-Be-Worse-than-Great-Depression?tickers=^gspc,fre,fnm
Det du har läst har du nog hittat på alldeles själv…
Tack 18:29 Som jag skrev så har jag läst olika siffror om depressionen men är inte särskilt insatt. 90% föll börsen i alla fall, men bostadspriserna verkar fallit mer begränsat. Detta visar väl då att sambandet börs/bostadspriser inte behöver hålla så bra i en nedgång. Nu vet jag inte om man hade en bostadsbubbla på 20-talet, vilket vi rimligen har nu. Skippa gärna hitta-på-retoriken och var konstruktiv istället. Depressionen borde vi kunna dra lärdomar av då skuldbubblan var liknande dagens, men mindre. Kanske är det inte så säkert att bostadspriser faller så enormt även om det blir liknande scenarios…
18:50: Hitte-på-retoriken kom av vad jag uppfattade som skadeglädje-retorik. Ber om ursäkt för det.
Möjligen kan det vara så att det ju faktiskt finns ett bestående värde i en bostad – det går ju att bo i den även i dåliga tider. Men en aktie i ett konkursat bolag kan ju faktiskt vara helt värdelös.
/18:29
Dr Hedge och Cornu,
Utan att orka ta fram charts tror jag ni har fel om den primära korrelationen. Bopriser följer bara delvis börsen. Se USA: Börsen hämtade sig efter 2008 men inte huspriserna. Det avgörande är ränteläget och belåningsgraden i kombination med arbetslösheten.
Kram
Oxxyyd
Min tolkning till att den stora nedgången av bostadspriser låtit vänta på sig är förutom den tidigare låga räntan även det faktum att hyresrätter omvandlats till bostadsrätter under många år. Själv fick jag köpa en hyresrätt vid ombildning för ca 45% av marknadsvärdet vilket i praktiken betydde att staten stimulerade min bostadskarriär med 1,7 miljoner kr. Tror art den typen av stimulans helt saknar motstycke i andra länder och även i Sverige historiskt sett. Snart är dock denna ombildningshysteri historia och det blir dags för folk som mig att komma ned på jorden.
Jo, det är nog en poäng. Men var det verkligen bara 30% i reala pengar? Det var ju kraftig deflation och massiva lönesänkningar under lång tid. 30% realt låter märkligt lite… Ursäkt godtagen!
19:32 det är bara en liten minoritet som tjänat så mycket på ombildningar, kan dock tänka att det påverkat med en eller två procent upp.
18:29 Det finns mycket kritik om artikeln du länkade till. Sök på Ritholtz t ex och du hittar mer trolig bedömning på minus 67% för bostäder under depressionen i USA. Finns dock ingen sparad bra data. Det man säkert vet är att omsättningen föll nästan 90% enligt det jag hittar.
67% fall från 1929 till 1932, därefter ganska stabilt under resterande del av depressionen, enligt Harvard-forskare Nicholas och Scherbina. 67% på tre år och därefter mest byggande av skjul där man fick tak över huvudet under flera år. Ganska tufft ändå, även om börsen föll lite mer.
Visst föll börsen mycket under depressionen, men å andra sidan var den betydligt högre värderad än vad den var 2007, ovanpå det deflation – ens köpkraft baserad på börsvärde minskade alltså inte med 90 %. Den politiska och ekonomiska situationen var betydligt mer ansträngd under 30-talet än nu.
Frågan är vad är hönan resp. ägget? Jag tror att pengatryckandet iom bostadskrediter är numera motorn i kreditexpansionen, och detta är en viktig ORSAK till att det strömmar pengar till aktiemarknaden. Dessa nyskapade pengar hamnar i första hand hos den rikare halvan av befolkningen som deltar i bostadskasinot, och på sikt hamnar dessa pengar i fonder/aktier som bidrar till att blåsa upp börsen. De senaste årens stigande(?) börs är inget annat än asset price inflation, inflation i tillgångspriser, precis som de stigande fastighetspriser. Men fastigheter står först i kön för de nyskapta pengarna, så prisinflationen är säkert tydligare där. Fattig-svensson som måste vända på slantarna för att få det att gå ihop bidrar inte på samma sätt till att blåsa upp tillgågnspriser…
/Mats L
http://di.se/Artiklar/2011/10/10/247290/SEB-HUSHALLEN-TROR-PA-HOGRE-BOPRISER-I-OKTOBER-NY/?sr=23&tr=294212&rlt=0