Frågan är om det börjar dra ihop sig för bostadsbubblan på allvar?
Finansinspektionen vill nu se höjda kapitalkrav för bankerna, så att dessa klarar ett fall i bostadspriserna bättre. Samtidigt gick finansmarknadsminister Norman ut i veckan och var arg över att bolåneräntorna inte sänks utan att bankerna passar på att höja sina marginaler, medan statens eget sk prispressande bolag SBAB själva höjde räntorna. Basel III kommer, och med det det högre kapitalkrav oavsett. Under tiden gör förstås bankerna rätt i att säkra upp pengar på höjda räntemarginaler. Banker är inte till för att dela ut allmosor, utan för att tjäna pengar åt sina ägare och bonusar åt sina anställda. Passar det inte kunderna är det bara att byta bank om man tror att man kan få sänkt ränta där…
Fler och fler banker får internationellt sänkta kreditbetyg, såväl i Storbritannien som på kontinenten. Ytterligare en dansk bank går omkull senast klockan 18 idag i spåren av den spruckna bostadsbubblan i Danmark. Det är en tydlig fingervisning på vad som kommer ske i Sverige om några år när vår egna bubbla kraschat.
Hos Automatic Earth ställs frågan om en bank som enbart överlever genom upprepade statliga kapitalinjektioner (t ex fransk-belgiska Dexia) har något existensberättigande alls? Det har den förstås inte.
Poängen är att vi inte alls kan vänta oss fallande bolåneräntor även om Riksbanken sänker reporäntan.
Bloggrannen Bobubbla uppmärksammar som bekant smygprissänkningar (mäklare tar bort objekt och lägger ut som nya med sänkt pris) av objekt i Göteborgsområdet och på andra platser. I Kungälv norr om Göteborg har en rad nyproducerade lägenheter sänkts med 10% i pris. Lite längre norrut i Stenungsund hittar man en liten villa som sänkts med 22% i pris. Finns även ett exempel med en nyproducerad 2:a på gräddhyllan Eriksberg (gräddhylla baserat på priserna, det är mest överbelånade ungdomar som köper lägenheter där) som smygsänkts med 14% i pris.
Förr eller senare går proppen ur och prissänkningarna slår igenom på allvar i statistiken.
Valueguard-KTH:s kvalitets-
justerade prisindex för Malmös lägenhetsmarknad. |
Finansinspektionen kallar en nedgång på 30 – 40% för ett extremt scenario, men det är just precis vad jag tror att vi får. För villor. Blir värre för bostadsrätter. Kom ihåg att bostadsrätter kvalitetsjusterat redan fallit 13% i Malmö sedan toppen 2007 även om priserna föll så mycket som 25% på finanskrisen 2007 – 2008. Att 30% nedgång skulle vara extremt är förstås rent nonsens när man enkelt nådde 25% 2007 – 2008, där större delen av nedgången skedde innan finanskrisen blev akut i september 2008.
30% är realistiskt. Så det är förstås rätt att höja kapitalkraven för att klara en sådan smäll. Men det leder inte till Norman får se lägre räntor. Frågan är om Norman själv är bolånetorsk? Bor i en bostadsrätt på Söder gör han iaf, så oavsett om han har lån på lägenheten eller ej har han ett egenintresse i att hålla uppe priserna på bostadsmarknaden. Som gammal VD från finansbranschen borde han dock ha sitt på det torra oavsett utvecklingen på bostadsmarknaden kan man tycka.
Varför annars går en finansmarknadsminister ut och vill se sänkta bolåneräntor? En finansmarknadsminister borde väl förstå att det är marknaden som sätter räntorna? Dit räknas i allra högsta grad bankerna och bankernas möjlighet att låna in pengar för att låna vidare till bolånetorskkollektivet.
18 kommentarer
Tror du fallhöjden är liknande för villor med renoveringsbehov och några mil från tätort?
/cavg
Har du någon graf på valutegards-KTHs valitetsjusterade prisindex, eller nåt annat för en längre period?
Antar att det ovan nämnda inte finns för längre än 10 år, skulle vilja se hur bra det korrelererar med börsen. Gärna en längre period som från början av 1980.
09:15 Valueguard finns tillbaka till 2005. Kan lägga ut en jämförelse med börsen senare om du vill.
09:11 Värre. Jag pratar om snitt. Mindre fall i storstäderna, hårdare fall på landet. Säg 20 – 30% fall för villan i staden, 30-40% för villan på landet.
Jag är inte så säker på att priserna kommer fortsätta falla så mycket mer så länge både räntor och ekonomin står och stampar som den gör nu.
En orsak till fortsatta fall skulle förstås kunna vara att folk har allt mindre av tidigare vinster eftersom man inte tjänat några större pengar på bostadsmarknaden sen 2007.
Finns det några siffror för hur mycket dessa nya kapitalkrav skulle påverka räntan?
Allt faller ju inte som en sten sjunker i vatten. Det beror ju helt på vad man betalat och vart man köpt. Vi har en bostadsrätt i Sthlm i Haninge den är på 100 kvm och kostar strax under miljonen. Den kommer förmodligen vare sig stiga eller sjunka nämdvärt. Dom extrema priserna handlar ju oftast om ballast och finast områden. Vi köpte istället ett Hemman i Hälsingland med skog och jaktmark för mindre än vad kontantinsatsen är på en normal villa i Sthlm. Om allt kraschar får man fly dit å bli bonde..
De som nu väntar sig ett ansenligt prisfall på bostäder, förväntar ni er också ett (ansenligt) fall i M1?
Motivera gärna hur ni resonerar.
OBS. Jag säger inte att det inte blir ett fall.
Zeke
Zeke 10:46, storleken på penningmängden är inte enda parametern. Omsättningstakten av pengarna är också väsentlig. När folk nu börjat spara (t ex i USA) så faller omsättningstakten, vilket gör att kvantitativa penningstimulanser inte drar upp tillgångspriserna.
Dramaqueen cornu går på i ullstrumporna som vanligt.
Det han inte förstår är att så länge inte tjänstesektorn drabbas av arbetslöshet i stor skala så blir det inga försäljningar.
Inget…. säljs.
Sorry :/
Varför ? För att folk inte KAN realisera en förlust. Ist sitter man kvar några år tills konjunktur-vändningen kommer.Och Ja den kommer, det blir inget "Mad Max" scenario denna gång heller.
Precis som det inte blev det, 1991(fastigheter), 1998(asien/ryssland/LTCM), 2001(IT bubblan)
/Superlikvid
Hej alla bolåneexperter,
Jag är intresserad av att få panelens åsikter i en fråga.
Jag och sambon bor idag i en mindre bostadsrätt i Sthlms innerstad. Belåningsgrad med dagens (bubbel-)värdering ca 50%. Utöver lägenheten har vi tillgångar som motsvarar ca 75% av lånet på lägenheten. Vi har båda jobb som är någorlunda konjunkturokänsliga och välbetalda, och bolånet motsvarar ca 1,3 årsinkomster före skatt. Vår situation idag känns således ganska säker även vid ett större boprisfall.
Vi överväger nu, trots alla farhågor om fallande bopriser, att flytta till större lägenhet. Vi funderar dock på hur stort bolån vi vågar ta utan att vara dumstridiga. Om man ska känna sig någorlunda "säker", d.v.s. inte behöva flytta från hus och hem, leva på extremt lite pengar el. dyl. vid ett större prisfall, vilken belåningsgrad respektive lånebelopp i förhållande till årsinkomst tycker Ni är rimligt att ta på sig?
När nu prissänkningar på småhus och lgh tilltar och de som köpt de sista åren får en vädering som som sjunker… Vad händer då? Blir det som jag tror att banken kräver mera pengar av den belånade eller mörkar dom då det ju är räntan som är bankens inkomst?
Vad har hänt under tidigare bubblor i detta sammanhang och hur vanligt är amorteringskrav? Finns anledning att tro att tidigare beteende från bankerna blir annorlunda denna gång pga den ännu mera alarmerande situationen?
L-G
Lägenhet. 50% belåningsgrad och amortering på 50 år. Därmed bör ni iaf inte hamna under vattnet när priserna faller 50%.
Om 5 år är ni alltså nere på 45% belåningsgrad av dagens pris, och om priserna bara fallit 50% till dess är ni fortfarande över vattnet.
Varför oroa sig över bopriserna ? Faller priserna blir det billigare att köpa något nytt. Vi som trädde in på bostadsmarknaden för 10, 20, 30 år sedan, vilket är majoriteten, har redan amorterat av det mesta eller ganska mycket.
Dom enda som ska vara oroliga är två grupper. Dels unga människor, förstagångsköpare, som köpt på topp senaste åren i dyra innerstadslägenheter samtidigt som dom har osäkra anställningsförhållanden.
Den andra gruppen är hyresmupparna i innerstäderna. Vi marcherar nu ganska raskt fram mot marknadshyror i dom attraktiva områdena i centrala lägen. Det kommer bli ännu större skillnader i hyressättning mellan förortslägenheter och centrumlägenheter.
Cornucopia? 10:57
Jag är väl medveten om velocity.
Men om du eller någon annan kan svara på min fråga får ni gärna göra det. Jag ser inget svar än så länge.
OBS att titta på USA går lätt fel. I Sverige är det mesta av bostadslånen banklån medan de nästan helt och hållet i USA var värdepapperiserade i obligationer av företag som inte var bankinstitut. Och därmed syns de inte alls i M1.
Zeke
Bondförnuft
Tänk om vi haft kvar fastighetsskatten då hade vi sluppit mycket av detta! Vem F-N var det som tog bort den
Att en villa prissänks med 22% säger ju inget. Det kan enbart handla om en annan strategi.
@Zeke
Nej, jag tror inte att penningmängden faller ansenligt ifall huspriser faller. Däremot lär den del av tillväxten som härrör från hushållen falla ansenligt eller t o m bli negativ (jmfr med de första åren efter 1991).
De tagna lånen försvinner ju inte med huspriserna, de försvinner först vid ammortering eller verkställd skuldavskrivning eller -nerskrivning, hade de försvunnit med huspriserna hade det väl egentligen inte funnits några problem för bolånetagaren med hög belåning när bostadspriser faller.
Sen tror jag att den globala skuldkrisen hinner ge kännbart negativa effekter för finans- och exportindustrin innan några boprisfall hinner utlösa problem för bankerna. D v s jag tror många kommer se boprisfall och bankkris som en (av många) konsekvens(er) av en extern kris och att det egentligen inte fanns några större obalanser innan skuldkrisen började värka ut.
//Snurresprätt
"Passar det inte kunderna är det bara att byta bank om man tror att man kan få sänkt ränta där…". Kanske ska påpeka att andra banker kanske inte vill ta i en om man har belåning över 85% på bostaden… Och de kan ju även bli problem om bopriserna sjunker så att belåningsgraden ökar över 100% av bostadens nya lägre värde.