Förra veckans läsarundersökning om vinster eller förluster på bostadsmarknaden sedan år 2000 är nu klar, och presenteras i en serie grafer nedan. Naturligtvis är det en helt ovetenskaplig läsarundersökning och den säger bara något om gruppen som läser den här bloggen och dessutom svarar på enkäter, vilket är ca 10% av läsarna.
Rådata ser iaf ut som följer. Ca 28% av läsarna hade vare sig köpt eller sålt en bostad under perioden och är inte med i nedanstående grafer. Jag har extrapolerat 2011 års siffror genom att låtsas att försäljningen under resten av året är likadan som årets första fem månader, vilket inte nödvändigtvis är sant, då våren normalt är den hetaste perioden. Sägs det.
Antalet bostadsköp har ökat i takt med att bostadsbubblan pumpats upp. Man kan se ett svagt fall i köp 2006 och 2009, men de är antagligen inom någon form av felmarginal. Vad som känns tydligt är tappet i marknaden 2003, när konjunkturläget kändes som svagast för Sveriges del och ekonomin ännu inte tagit fart.
Antalet som sålt med vinst har ökad hela tiden, men även antalet som faktiskt sålt med förlust, trots bostadsbubblans stigande priser.
Ett annat sätt att presentera resultatet av bostadsförsäljningarna nedan.
Mer relevant är kanske att titta på procentsatsernas utveckling, andelen vinst- och förlustförsäljningar.
2003 föll volymen tydligt och antalet förluster ökade. 2007 är året med minst antal procentuella förluster. Andelen förluster verkar också ha minskat under bubblans goda år 2004 och framåt jämfört med de segare åren i början av decenniet. Men förluster existerar. Kom ihåg det ni som blir hetsade av bostadsköpare att inte förlora pengar på att stå utanför. Kom dock ihåg att missade chanser inte är förluster, enda sättet att förlora pengar på bostadsmarknaden är att köpa en bostad och inte lyckas sälja den med vinst. Med belåning kan det istället bli en enorm förlust. Vilket också sker.
Till slut ovanståend graf men med faktiska siffror, dvs bara för 2011 års fem första månader.
Samtidigt kan man konstatera att andelen förlustförsäljningar 2008 – 2011 är betydligt större än de goda åren 2005 – 2007. Det har blivit svårare att ta hem vinster på bostadsmarknaden, även om vinster förstås dominerar.
Via läsartips framgår det att allt fler har svårt att sälja sin bostad.
Tänker inte peka ut objekt, men det finns allt fler lägenheter och villor till salu som är helt tomma. Säljaren har köpt en annan bostad och fick inte sålt sin gamla innan flytt och den står nu tom. Eftersom bankerna verkar strypa möjligheten att med lån köpa en ny bostad utan att ha sålt den gamla kanske det ofta rör sig om folk med gott om pengar, men det är ett symptom. Säljarna vägrar sänka sina priser då de inte vill ha förluster, men köparna uteblir därmed helt. En läsare tipsade om en diskussionstråd på Familjeliv där någon familj är smått desperata och panikslagna då de inte får sålt sin tvåa med premiumläge i Täby och redan köpt en villa. Som bekant har förstagångsköparna, typiska köpare av en sådan lägenhet, försvunnit.
Förr eller senare kommer säljarna kapitulera och börja sänka priserna. Det är säljarna som sitter belånade i olika omfattning och därmed har en press på sig. Köparna behöver bara luta sig tillbaka och välja och vraka bland objekten. Sålde som bekant själv med förlust 1997 efter att ha flyttat till villa och bara fått tre enskilda spekulanter under tre månader på lägenheten 1 km från Avenyn i Göteborg . Skillnaden mot då är att priserna idag är 10x så höga och med det stressfaktorn.
I övrigt kan man ju konstatera att volymen köp har ökat över tiden, vilket också är ännu ett argument mot bostadsbrist. Vore det faktisk brist på bostäder skulle inte volymen köpta och sålda bostäder öka… Andelen försäljningar ser dock ut att stiga för 2011 om trenden håller i sig. Allt fler av mina läsare verkar alltså ta sina vinster på bostadsmarknaden.
En spontan fundering är att vinnarna på bostadsbubblan köpte 2004-2007 (eller tidigare). Sedan dess är de nytillkomna bara allt mer skuldsatta.
37 kommentarer
Det är bara att gratulera alla som lyckats bo och samtidigt göra sig rika på sitt boende!
De tycks vara i majoritet.
De som står utanför är säkert lika nöjda med att slippa riskera att bli ruinerade på sitt boende-men visst måste de snegla på möjligheten att äga och betala större delen av hyran till sig själv och banken?
Högre risk men också viss chans.
Att vara hyresgäst är ju som att köpa alla tjänster till ett pris som hela tiden stiger utan att kunna påverka utfallet till egen fördel.
Den som äger hyreshuset kan hela perioden se hur gästen betalar räntan till banken på ett lån som blir allt mindre del av värdet på huset.
Ett värde som stiger i takt med att hyran stiger./Oppti
Fick en oerhörd ångest av att läsa tråden från familjeliv.
Dey vore intressant att jämföra med någon form av bred flyttstatistisk, det skulle säga något om din publik som kan vara ganska homogen, kan vara, jag vet inte.
Att låna till en lägenhet är mao som att köpa en lott med 9/10 chans till god vinst men också 1/10 risk för FET förlust. Inte en Bingolott direkt alltså.
Johnny, samma hær. Verkar genomgående som inlæggen i tråden ær från folk fødda mitten av 80-talet. Ingen kul start på en bostadskarriær som såg så "sjælvklar" ut før bara något år sedan. Intressant att de først i efterhand spekulerar i effekten av højda ræntor/bolånetak osv. Som sagt, ångest!
"En spontan fundering är att vinnarna på bostadsbubblan köpte 2004-2007 (eller tidigare)"
Förmodligen korrekt. Ligger nog många latenta förluster på de av mina 80-talist bekanta som köpte i den senare perioden.(förutom några lyckosamma som köpte på dippen 2008).
En annan observation är att det är väldigt vanligt att förstagångsköpare som är kvar är de som får lånet delvis finansierat av föräldrar. Vore intressant att se hur vanligt det är att en förstagångsköpare dunkar in kontantinsatsen helt på egen hand. Förekommer det ens ?
Ang. tråden på familjeliv.se. Det är såna historier som gör att jag får ångest bara av tanken att kliva in i bostadsmarknaden.
/Darius
För alla läsare kan följande vara att beakta:
CornuCopia rekade sälj på BitCoins vid nivån 8.5 dollar per BitCoin. En vecka senare, idag, handlas BitCoins för 18 dollar per BitCoin. En uppgång med 110 %.
Nu varnar CornuCopia för en boprisbubbla. Vågar jag gissa på att huspriserna fortsätter stiga med 10-15 % om året kommande 5 åren?
När det kommer till att "syna" bubblor har CornuCopia inte gjort många rätt. CornuCopia har varnat för en Boprisbubbla sedan åtminstone 2005. Sedan dess har priset stigit med minst 50 % ute på landet och 100 % i vissa delar av Stockholm.
CornuCopia varnade för aktiemarknaden hela 2010, börsen steg 20 %. Samma visa 2009 …
CornuCopia tror att väggen till rikedom är att sätta pengarna på ett bankkonto med avkastning 1 % om året, skatt om 30 % och inflation 3 %.
Den som är smart behåller huset med rörlig ränta till 3.5 %, 2.5 % efter skatteavdrag och ser inflation om 3 % äta upp skulderna.
CornuCopia är passe. Att rekommendera banksparande, eller investeringar i 20 meter guldkuben som värderas till skrämmande 50 000 000 miljoner kronor (50 biljoner kronor, 50 ggr mer än Sveriges statsskuld) är förlegat och gammelmodigt.
CornuCopias investeringsråd (så här har det låtit mellan raderna: "bostadsbubbla 2005-2011" "Aktiebubbla 2009-2010" "BitCoinBubbla 2011" "sätt pengarna på banken" "köp oljeaktier 2008" "säg upp dig från jobbet") har varit så dåliga att det är spännande att se artikelförfattaren lansera ett nyspråk för att förklara hur man trots allt är vinnare med CornuCopias investeringsråd:
"missade chanser inte är förluster" osv
Sanningen är den att den som föjt cornucopias indirekta investeringsråd idag är utfattig och bor i hyresrätt.
Fritidshus verkar ha peakat? Är det fritidshusen man offrar om det kniper? Varför ha en räntekostnad för något man utnyttjar 3 månader per år?
Sålde ett ställe jag ärvt för 10 år sedan, då var jag fortfarande för ung för att uppskatta friheten, jag såg det mest som tvång att jobba.
Hoppas nu girigt och egoistiskt på en rejäl kalldusch för fritidshuspriserna 🙂
Re: 10:19
Jag tror att det är du som lever i en bubbla. Tror du på fullaste allvar att en lägenhet i centrala Stockholm som idag värderas till 4 MSEK kommer att vara värd 7,2 MSEK om 5 år??
Har räknat på 12,5% värdeökning de kommande 5 åren utifrån din egen uppskattning på 10-15%.
Den ende som sålt med vinst är den som inte köpt en ny bostad, förmodligen större och dyrare.
Du skulle kanske ha haft de alternativen oxå, "klivit av med förlust" och "klivit av med vinst" 🙂
Fallet blir bara större av att ha "sålt med vinst".
När Kina släpper valutapeggen är det slut på den glada tiden med nollräntor i väst. Det börjar komma sådana signaler från Kina, Anders Borg är blek och rädd.
Bernanke har nog gett upp, Kina kommer tröttna på att importera vår inflation, när tiden är mogen kommer de revalvera och öka sin köpkraft, men hur många är beredda på detta i väst?!
Har man möjlighet att minska sina skulder kan det vara en bra tid att göra det nu, Kina är inte eran vän i framtiden.
Re: Anonym 10:19
Tål att upprepas. De som köpt 2007 och senare har förmodligen gått precis breakeven eller gjort förlust. Det är främst 80 talister. det handlar om. De enda i min krets som klarat sig från detta är de som köpte på dippen 2008.
Ang inflationen. Oberoende inflationsnivå så är det fruktansvärt riskabelt att köpa ett tillgångsslag med 85% hävstång. Tidigare kunde man åtminstone amortera ner hävstången. Men nu är priserna så uppdriva att amortering "inte är någon idé". Är det en sund marknad ?
Slutligen, under 2011 har marknaden utan tvekat fallit. Och förstagångsköparna har t.om. enligt mäklarna helt försvunnit. Räntor på vägg upp och högre räntor drivna av både RB och högre riskpremier samt regelverk.
Dina 10-15% uppgång /år i projektion känns mycket overkliga
/Darius
Oppti, vilken bank jobbar du på?
De som vägrar tro på att bankerna skapar fiktiva lån, vilka är dessa svenskar? Är de delaktiga i bluffen eller är de bara djupt hjärntvättade som vägrar tro på sanningen?
Hur kan man trots överväldigande bevis förneka sanningen?
Fractional reserve banking går att läsa om helt öppet, det är inget bankparasiterna förnekar.
Varför vägrar vissa ändå ta till sig detta? PIIGS och Usa tex hur förklarar dessa förnekare de enorma problem dessa länder lider av?
Är det kanske bara simpla provokatörer som vet hur man retar oss andra? Det fanns dock gott om både västerlänningar och sovjetmedborgare som trodde på Sovjet innan det föll.
Jag kan dock inte förstå hur vissa kan tro så hårt på falska sagor.
re 10:19 Du har så rätt så rätt!
1. Bostadsmarknaden skall upp 10-15% om året men lönerna skall öka 2.5-3.5% /år.
2. Det finns ingen gräns för bostadspriserna. Det är rimligt att betala en halv livsinkomst för en etta.
3. Det är helt ofarligt att låna. Det kommer gå bra i framtiden eftersom det har gått bra hittills.
4. Det är nya tider nu. Man behöver inte jobba, man kan låna istället och leva på värdeökningen. Alla kan det.
11:42 Jag jobbar inte på bank! Jag äger den! ;-))
Tycker att Cornucopia gör ett bra jobb som varnar för en bobubbla. Vi har haft en prisuppgång på fastigheter och BR som varit osunt hög på senare år.
Jag äger huset jag bor i men kan inte konsumera mer för att det värderas upp. Tänker inte flytta och ser gärna att nya boendekarriärer kan bli lyckosamma. För det bästa sättet att bli rik har varit och bör vara att betala bostadskostnaden till sig själv!/Oppti
Oppti önskar andra livslångt skuldslaveri, för egen vinning.
Lägre smuts, går det att hitta?
Intressant läsning: http://butiken.metria.se/barometern/kommentarer_analyser/Prisutveckling_2000_2010.pdf
//R
Man har inte gått med förlust förrän man sålt med förlust.
Vägrar man sälja, med förlust, finns ju ingen förlust att redovisa.
Förlusten blir då bara bokföring.
Ligger man kvar o lyckas slippa bli tvångsutkastad kan man plåga sig o vänta tills nästa bubbla.
Vips inga förluster . . iaf. prismässigt, men kanske kostnadsmässigt.
Beror dom många vinst försäljningarna på att ingen säljer med förlust, köp o försäljningsantalen minskar.
Det som fascinerar mig med resonemanget kring vinst i bastadsaffärer, är att folk på fullaste allvar anser att dom har gjort en vinst om dom säljer en bostad till ett högre värde än dom köpte den för, för att sedan ta ännu mer lån för att köpa en dyrare bostad.
Den enda gång man kan säga att man gör en vinst är väl om man säljer till ett högre värde än man köpte för, för att sedan köpa ett BILLIGARE hus/lgh eller skaffa sig en hyresrätt.
Om dina aktier eller fonder går upp har du inte gjort en vinst förrän du har sålt – något annat som alla bör känna till.
Vinst är helt klart ett begrepp som man bör reflektera över.
Arkitekterna till det nya finanssystemet som ska införas efter kommande kollaps är de samma som orsakat kollapsen. They will always win!
Vad tror ni de sysslat med sedan 2008? Man har såklart skissat på ett nytt system och tills det är på plats försökt hålla liv i det gamla.
Tror ni de skapar ett system de förlorar på?
Vad som än händer kommer de rikaste förbli rikast, nu får de dock dela med sig mer pga Kina och Indien, Ryssland mfl
Dödsstöten blir att de tillåter Kina släppa valutapeggen, man anar att det blir guldbaserat eller en korgav råvaror och ädelmetaller. Brettonwoods2.
De rika har hamstrat råvaror och ädelmetaller med Bernankes hjälp, 788 miljarder dollar. Dock har de sett till att lura in fårket på börsen så de inte har konkurrenter om råvarorna inför systemskiftet.
Man skulle fötts till vinnarklubben inser man, styr man spelet kan man aldrig förlora.
Brilljant utspelat, de är ju inga puckon direkt.
Många kommer gå från nyrik till barskrapad via systemskiftet. Ett system som inte är baserat på skulder betyder att skulderna blir värdelösa i det nya systemet.
Folk äger skulder, inte tillgångar i det gamla systemet. Så sluts en cykel än en gång genom finanshistorien. Dessa cykler har funnits länge, fiat eller backad valuta.
Hoppar man på rätt tåg i rätt tid blir man en vinnare. Men det är ju ytterst få och ytterst svårt att pricka rätt.
Jag äger inget i skuldekonomin förutom guld, jag kommer inte äga mer i det nya systemet. Jag känner inte rädsla för att byta system. Det är de som äger mycket i skuldsystemet som har allt att förlora.
Skuldfria är kanske förlorare i detta system, men knappast i kommande kollaps och byte av finanssystem. Även folk som är vana att jobba dvs produktiva människor, har allt att vinna på att ett parasitsystem dör.
Det är motståndet till denna nödvändiga förändring som skapar de många förnekarna. Media kommer såklart ta de skuldsattas sida i kollapsen, de vill ju ha en framtid…
Jag nöjer mig med att konstatera att man snart slipper detta fiktiva samhälle med så lite produktiva ideal. Borg inser att han ryker i kollapsen, det är alltid den vid rodret som får skulden.
Kan man bara hålla näsan ovanför vattenytan så är framtiden mycket ljusare.
Ordet boendekarriär är i meningen det har för flertalet människor kanske det mest idiotiska som tänkas kan. Boende är inget sätt att bli rik, det fungerar helt enkelt inte så. Om det fungerar så ändå är det en avvikelse och kommer att förr eller senare justera bort sig självt. Jag kan inte låta bli att tycka synd om alla familjer som kommer att hamna i livslång skuld för något de inte ens har kvar. Verkligheten är brutal och det lär alla boendekarriärister bittert få erfara. Förr i tiden hade man sätt att ta hand om bankirer som även om dom var brutala kanske ändå borde övervägas igen?
14:08
Det kalla improduktivt kapital, man binder upp tusentals miljarder i bostäder som inte skapar tillväxt. Hade dessa pengar satsats på tex företagande eller forskning etc hade pengarna skapat tillväxt.
När allt för många gör samma misstag samtidigt då slutar det med kollaps. Som lök på laxen börjar peak oil bli kännbar i realekonomin.
Återstår att krasha systemet, byta till en knuten valuta och genomföre historiens grymmaste deflation. I Usa ökar priset på åkermark, medans mycket annat faller i pris, det är en konsekvens att produktiva tillgångar blir det som är värt något i framtiden. Improduktiva tillgångar kommer tappa värdet.
Back to basics och vi är fan inte klokare än att vi gjorde om en gammal välkänd tabbe. Det vi lärt oss av historien är att vi inget lärt. Fast denna gång är det miljarder som kommer ryka åt helvete, det var inte lika många 1929.
Det är olyckligt att Lincoln spammar den här bloggen med sin predikan. Det sänker tyvärr trovärdigheten på de rationella röster som finns mot skuldbubblan.
Lincoln är ju klockren. Är det du som grinar på hans blogg? Du kan inte acceptera att det du tror på är en enda stor bluff?
Shoot the messenger!
Alla som ser igenom fasaden är värda beröm, tyvärr verkar väldigt många leva vidare med huvudet i arslet.
Cornu förstår nog huvuddragen, men tror att det hela ska avvecklas fredligt och utan stora problem. Jag ser det som 1 eller 0, vi går från 1 till 0.
Människor kommer inte acceptera förändringen tills verkligeheten tvingar oss att acceptera. När media en dag kommer skriva att det råder bränslebrist, då först kommer fler vakna och förstå, men då är det för sent.
Tänk de i länken som trots sina problem inte förstår varför de inte får sålt, de tom klagar på att man inte kan låna 95% längre. Vad komemr krävas för att alla idioter ska vakna? Bolånetorskar blir torsk pga låg IQ.
Nej, skulle inte falla mig in att ödsla tid på din blogg.
Jag tror att vi har en skuldbubbla men inte pga stollar som du. "Cornu förstår nog huvuddragen", haha, ja, du talar som en sann Messias.
Jag vill inte vara ohövlig, men du verkar gravt förvirrad.
14:55
jag har ingen blogg, men jag brukar läsa på Lincolns blogg.
Tålamodet med alla som försvarar dagens sjuka finanssystem tryter. Ingen utan dem i toppen är vinnare, sorgligt att ni inte förstår det, ni jublar över de småsmulor som ramlar ner från bordet.
Koncensus är inte min grej, det är en sak jag avskyr med Sverige, man får inte skapa konflikt.
Tips till de 95% av läsarna här som är riktiga dystergökar.
Parallellt med att ni läser här på Cornus blogg kan ni läsa boken "Apokalypsens gosiga mörker" av Anders Bolling. http://www.apokalypsensgosigamorker.blogspot.com/ eller http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9100121746
Jag tror ni kan behöva försöka höja blicken från den totala katastrofen, åtminstone ibland.
/Jonas
Kunskap är makt, de som väljer att aktivt inte förstå vad det handlar om är nog förlorade människor.
Om flertalet förstod vilket förbannat svineri dagens finanssystem är skulle du läsa många fler arga inlägg.
Det är som om våldtäktsoffret försvarar den som våldtar, något jag aldrig förstått mig på. Men jag ska nog inte skriva mer här. Vissa hästar väljer att springa in i brinnande stall. Hoppet sjunker när man ser hur få som verkligen blir förbannade över sakernas tillstånd.
De som väljer att inte ta emot Guds kärlek ska brinna i helvetet. Förlorade människor som kommer att ångra sig bittert på domedagen. Hallelujah, amen.
Anonym 15:45, det glädjer mig att du hittat något att tro på. Gud kommer att leda dig rätt. Gud kan hjälpa dig ta dig ur dina skulder också.
Kan någon posta länk till Lincolns blogg?
Ett inslag om underbara genomärliga banker, blt:s, och människoöden. Betänk att man i det underbara landet där borta kan lämna nyckeln till banken och betrakta sig själv som hemlös men skuldfri. Det går som bekant inte här.
The next housing shock
Litar inte på den här undersökningen… Tror många kryssat i "sålt med vinst" även fast de inte gjort det. Oftast är det idioterna, naiva och godtrogna som lurar sig själva med att "köpa bostad – så kommer du 100% garanterat sälja med vinst". Nej, jag litar inte på detta. Bort!
Jag tror nog att svaren kan stämma, men man undrar ju hur många som "sålt med vinst 20xx" även köpte nytt samma år och om två år får kryssa "sålt med förlust, flyttat till hyresrätt med överpris på hyran för bruksvärdessystemet avskaffades när bobubblan sprack"-alternativet.
Intressent skulle vara att se hur många som sålt med vinst som flyttat till hyresrätt, dvs realiserat vinsten annat än använt kontanterna för att skuldsätta sig på nytt.
En bostad är inte som köttfärs som blir förstört om den inte säljs inom rimlig tid. Så vad spelar det för roll hur länge har bostaden varit till salu? När man köper en bil, visst priset spelar en roll, men inte har man en aning hur länge har den varit till salu, och även om man vet, spelar det egentligen någon roll? Så varför har det betydelse hur länge har bostaden varit till salu? Om inte bilen eller bostaden säljs till rätt pris, finns det inga köpare för den oavsett marknadsläget. Så vad spelar det för roll om bostaden har varit till salu för 3 veckor eller 5 månader eller 2 år? Och vad spelar det för roll om priset har ändrats en gång eller 10 gånger? Bostaden gör ju inte dig sjuk bara för att den har legat till salu 3 månader, för köttfärs å andra sidan även 3 dagar kan vara för mycket.