I nätupplagan av Bonniers sk ekonomitidning DI uttalar sig fyra experter tämligen tvärsäkert om att bostadspriserna nu skall stå stilla och att det därmed inte är någon bostadsbubbla. Kom ihåg att samma typ av experter tidigare sagt att priserna skall fortsätta uppåt och att det inte existerar några problem med bostadsbubblan. Nu skall inte priserna stiga längre (jo, 0-5%), men det existerar fortfarande inga problem.
Till saken hör att både bloggrannen Flute och jag som aldrig tröttnar på att upplysa BLT-kollektivet om deras överbelåning på en överhettad marknad har sagt att priserna skall falla realt, relativt t ex KPI eller relativt disponibel inkomst och tillbaka till ett normalläge. Det kan uppnås genom att priserna står stilla i t ex 10 år, medan KPI och disponibel inkomst kommer ikapp.
Nu är det inte sannolikt att priserna står stilla i tio år, men det hade faktistk varit en kraschad bostadsbubbla, åtminstone enligt min definition och även Flutes tror jag. Bostadskrascher är långsamma processer, och toppen på den nominella bubblan (dvs i siffror, inte i reala termer) kan mycket väl dra ut lite på tiden innan den nominella nedgången börjar. På 90-talet föll priserna i 5-6 år. Det har aldrig varit tal om en snabb börsliknande krasch, utan ett långdraget förlopp. De flesta hade kunnat härda ut ett snabbt förlopp, men de långa sega nedgångarna som är ett problem. För ju längre nedgången pågår desto större är risken att något inträffar som innebär att man tvingas flytta, t ex arbetslöshet, separation etc, och går från ofiskad bolånetorsk till att torskat dit i trålen på allvar.
På tal om BLT-kollektivet så är det viktigt att påtala att alla som sitter med en ägd bostad inte är bolånetorskar. Ligger man på en hyfsad belåning om kanske 40-50% av marknadsvärdet, eller med lån runt miljonen som man amorterar på i bra takt så kanske man inte skall vara fruktansvärt orolig.
Nu över till rubriken. Först en bild från en läsare. Platsen är Eriksberg, Göteborg. Stockholmare kan tänka “Hammarby Sjöstad” som jämförelse. Det börjar se skräpigt ut med mäklarskyltar om objekt till salu överallt. Men trots att alla verkar vilja sälja så skall alltså inte priserna gå ner säger experterna.
Mäklarna har nu börjat sänka priserna, men eftersom sajter som t ex överlägsna Booli och Boliga.se bevakar prissänkningarna på Hemnet så tar man nu bort objekten och lägger till dem med sänkt pris igen några dagar senare. Samma mäklare förstås.
Men ingen mäklare rår på den som är kunnig nog i Google-Fu (minst brunt bälte krävs tror jag). Det finns nämligen något som heter Googles cache.
När bostadspriser börjar falla börjar ofta nedgångarna i de oattraktiva områdena. Vi kan ta ett exempel med Tynnered i Västra Frölunda i Göteborg. Inte det värsta ghettot, men som uppväxt i norra Västra Frölunda (Tångudden-Hagen-Nya Varvet) så var Tynnered ett exempel på en plats där man inte stoppade cykeln när man cyklade ner till Näset för att bada i 12-årsåldern (en cykelsträcka på 6-7 km, ena riktningen, vilket var helt normalt på den tiden tydligen) redan på 1980-talet.
Det finns en gräns för personer med lägre inkomst som behöver låna till en bostad, och den ligger runt 1.5 MSEK. Så vill man bo i Göteborg och äga sin bostad så är det platser som Tynnered man får nöja sig med om man inte tillhör de högre inkomstnivåerna.
Här är iaf dagens pris på en specifik lägenhet i Tynnered. För en vecka sedan hittar man via en läsares Google-fu en annan annons hos Googles cache där priset låg på 1 550 000:- SEK. Priset har alltså sänkts med 85 000:- SEK, eller nästan 5.5%, även om mäklaren Fastighetsbyrån Göteborg (Swedbank) försöker dölja detta genom att ta bort objektet och lägga ut det igen. Ingen ville alltså nappa på 1 550 000:-, vilket dessutom antagligen var ett lockpris. Den som tror att det är en annan lägenhet på samma address kan se på cachen med bilder, och att det i så fall är två identiska lägenheter på samma address med identisk möblering.
Det där är bara ett anekdotiskt exempel av många.
Men det är inte bara på oattraktiva platser som Tynnered som priserna sänks och mäklarkåren försöker dölja detta genom att ta bort annonser. Vad sägs om Bunkeflostrand i Malmö? Specifik Ängdalsvägen. Priset var fram till den 4:e mars 7 350 000:- SEK, men sänktes sedan med hela 1 265 000:- till 6 085 000:- SEK. Det var en sänkning på 17% på vad jag gissar kan klassas som en gräddhylla i Malmö. Historiska priser i Bunkeflostrand visar på tre affärer som gått för över 6 085 000:- av totalt 441 avslut. Det känns alltså som att man gått i taket även på gräddhyllan. Vad objektet på Ängdalsvägen väl gick för finns inte registrerat än.
Skall man göra en spaning så behöver man förstås tre exempel, också detta från en läsare. Gräddhyllan Örgryte i Göteborg, några stenkast från Liseberg. En variant är att ta bort annonsen och lägga ut den igen för att det inte skall se ut som objektet är svårtsålt. En villa för 12.5 MSEK, prissänkt från 13.5 MSEK. Ser på Hemnet ut att ha varit till salu i två dagar. Men hos Booli ser man att den varit till salu i 179 dagar och alltså även sänkts med 1 MSEK från 13.5 MSEK.
Mäklare tror att folk som tänker skuldsätta sig med 85% av 12.5 MSEK är normalbegåvade och inte hade en aaaaning om att objektet varit till salu i över ett halvår, bara man tar bort annonsen tillfälligt från Hemnet. Är man intresserad av ett hus i området så har man väl sett att det varit till salu sedan tidigare.
Återstår att se hur Mäklarstatistiks prisstatistik utvecklas framöver. Då den baserar sig på frivillig inrapportering från mäklarna kan man lätt gissa att objekt med prisbesvikelser inte rapporteras in för att ge ett sken av att priserna inte faller. Man kan faktiskt bara lita på SCB:s statistik på faktiska registrerade lagfarter som dock släpar efter rejält.
Bostadsmarknaden är trög. När väl priserna börjar falla och paniken sätter in så kommer det ta tid att vända skutan. Kom ihåg att de stagnerande priserna vi ser nu är mitt under den sk svenska tigerekonomin (en term jag inte håller med om då den svenska ekonomin bygger på kraftigt ökad privat skuldsättning). När väl arbetslösheten tar fart och sysselsättningen minskar vid nästa ekonomiska nedgång, hur kommer det se ut då om priserna inte orkar upp när det tjatas om bättre tider och ekonomisk återhämtning? Riksbanken har bara börjat höja räntan än så länge…
Vi är inte rädda för boprisfall säger barnfamiljen som just köpt hus. Nej, hade de varit det så hade de inte köpt hus. Säger alltså ingenting. Någon måste ju köpa på toppen och torska dit. Synd bara att det i stor utsträckning är barnfamiljer. Och bolånetorskar tror förstås på fortsatt stigande priser.
30 kommentarer
Då får vi väl hoppas att trenden håller i sig med fallande priser eller stabila priser i kombination med kraftigt stigande priser på ädelmetall. Följer man utvecklingen på Tradera så har man förmodligen inte missat att en 1-kilostacka såldes för 10 000 kronor för första gången i förrgår.
Lite underligt förresten att Liberty Silver kan sälja liknande tackor för 12 000, men de skyller väl på momsen.
Kanske en dum fråga men jag är sugen på att lära mig lite nytt..
Varför är det bättre med ett snabbt prisras på bostäder än med ett långsamt prisras?
Rent spontant så borde väl ett långsamt prisras betyda att människor hinner att anpassa sig till situationen och staten kanske (troligt..) göra något för att minska effekterna av detta? Ett snabbt prisras blir ltie av en krasch boom bang och kaos?
Eller man kanske skall tänka som när man ska dra av ett plåster, drar man snabbt gör det ont men går över kvickt, långsamt är smärtsamt och gör ont en längre tid..
Jag provade att göra liknande sökning på objekt med acceptpris, samtliga hade legat ute tidigare. De flesta hade dock ett lägre lockpris innan.
Inget snack om att det är bra omsättning på lägenheterna på Eriksberg, men så är det också många 1:or, 2:or och unga människor i området. Det som är värst är att mäklarna har en tendens att inte plocka bort skyltarna när de är klara. Sitter kvar som reklamsskräp… Har själv varit och återvunnit ett par stycken.
Du kan få rätt-men har fel!
Stabila bo priser är väl bra.
Men när synas eventuelle BLT (Bo Lånetorsk?)
När priserna faller?-Varför skulle banken vilja ha till en försäljning mitt i ett prisras?
Eller när herr Torsk skall flytta?
Normalt efter ca 15-25 år!
Generation 80-90 talisterna sitter och hoppas på ett prisras, med goda löner beredda att lösa 50-60 talisternas huslån från 80 talen./Oppti
Vadå, det är väl kraftfull privat skuldsättning som är tigerekonomi ?
/Freddy
Oppti: Varför ska herr Torsk flytta efter så lång tid som 15-25 år? Min erfarenhet av bostadsrättsföreningar där jag bott eller kollat årsredovisning för att eventuellt köpa (1993 till nu, Stockholm, förort och innerstad) är att cirka 10% av lägenheterna omsätts per år. Det skulle innebära en genomsnittlig botid på 10 år. Efter tio år har familjesituationen hunnit förändras på något vis och man behöver större eller mindre bostad.
Se http://lassekongosbostadstracker.blogspot.com/
för verifikation av priserna i Stockholms innerstad.
/J
Men det gäller ju lilla byn Göteborg. Detta kommer inte hända i Stockholm för Stockholm är den ända Storstaden vi har i Norden med Copenhagen, resten är bara små, mindre, pytte små byar. Klart det faller i Göteborg är inte samma arbetsmarknad i Göteborg som i Stockholm. TIll Stockholm flyttar alla Svenskar eller vill alla Svenskar flytta. Här finns jobben, utbildningar som inte finns i små orter som Göteborg, Borås, Jönköping. Och här byggs knappt något nytt. Och här finns jobben och pengarna. Så klart priserna kommer stiga i Stockholm. Däremot är de som bor i små orterna och de som hyr verkligen torskar. Sedan håller jag med dig om att bostadsföreningar är en rena skiten för man äger inget egentligen, men trots det kommer de ändå stiga i pris efter som det är otroligt mindre utbud en efter frågan.
I snitt omsätter vi vårt boende vart 20-25 år-har jag för mig.
Beståndet genom Antal omsättningar kan ge rätt siffra!
Borätter omsätts oftare än villor, så din observation kan vara korrekt.
Men är man Torsk så kanske man inte vill, men kan tvingas, realisera en förlust?/Oppti
Ang. silver på tradera så kan ni följa prisutvecklingen här. Så visst ser vi en uppgång där, men det går fortfarande att fynda. Ser en tacka som slutar om en timme c:a som ligger på blygsamma 8600:-
Klart att bostadspriserna sjunker när räntorna kryper uppåt och fler får upp ögonen för att vi har en överhettad bomarknad i sverige.
Vi får se när proppen går ur…
Just i Örgryte snittar villorna på 35-36kkr /m2 och man kan även skönja en utplanande/lätt nedåtgående trend sedan toppnoteringen på 39 kkr/m2 Q4 2009, men detta är statistiskt något osäkert eftersom underlaget är begränsat [källa].
Oppti: Är man torsk åker man dit när räntan går upp och man får sälja bilen med förlust samtidigt som bokostnaden blir större. Blancolån + ökade bolånekostnader är lite av en fälla.
Ganska intressant det här med fallande huspriser och hur mäklarna maskerar prisnedgången. Att där finns många "till salu" skyltar ute kan bero på att på vårkanten finns där fler villor och bostadsrätter ute till försäljning. Där av fler skyltar.
Frågan är hur stort problemet med överbelåning egentligen är?
Jag inbillar mig att merparten av bostadsrättsinnehavarna i Sthlm har ca 1-1,5 milj i lån. Man har först köpt litet, och sedan sålt med vinst, och så har man använt pengarna för att köpa något större, sedan sålt igen med vinst, och köpt ännu större när man flyttar ihop med en partner. Det är den vanliga bostadsresan. Alt. köpt vid ombildning och sedan sålt med riktigt fet vinst.
Att låna 3-4 miljoner för en lägenhet känns hyffsat osunt, och är förhoppningsvis ovanligt, om man inte har gott om cashflow, och tid att vänta ut nedgångar.
Flera exempel i syockholm där man har sänkt från tex 2,5 till 1,9 och ändå osålt, även om mäklaren sa att det fanns bud på 2,4.
@Attila,
Det är ett väldigt vanligt fenomen. Vet många "mitten-70-talister" som köpte sin första etta hyfsat billigt i Stockholm och sen har lyckats byta upp sig stegvis. Tyvärr finns det också många som använt bostaden som bankomat och använt pengarna till resor, bilar etc.
@Attila och anonym 19.39: Ni har båda rätt när det gäller stockholm det är därför det inte kommer rasa i stockholm de flesta ligger med bra vinst så de klara av det. Dessutom vill alla flytta in till stockholm för här finns jobben. vem vill bo i göteborg? eller någon små ort utanför där inte ens corru kan erbjuda något jobb på sin god åt en? stockholm och köpenhamn är de ända riktiga städerna i Scandinavien, resten är små byare som lever på oss stockholmare goda minne och goda pengar. Så lägg ner och flytta in till stockholm och var med på uppgången. Ni kan inte förlora det värst man kan göra idag som ung är att inte köpa in sig i stockholm och istället bli en torsk i en liten byhålla som göteborg, borås, jönköping, örebro m.m.
@JOhan är du mäklare i Stockholm månne?
JOhan har rätt. Den här gången är det annorlunda.
JOhan verkar ha svårt med det svenska språket. Ännu svårare har han nog att övertyga läsare av Cornus blogg att det inte alls finns någon bubbla – i Sthlm av alla ställen. Staden vars bopriser snart ligger på samma nivå som downtown Manhattan.
När jag tänker efter så försöker nog JOhan mest övertyga sig själv.
För en gångs skull har du lite rätt nu.
Budgivningarna i innerstan som jag följer varje månad har fullständigt torkat ihop. Få budgivare. Endast "topp-objekten" står emot.
Väldigt förvånande då våren normalt är högsäsong(jämf våren 2010 som var helt vansinnig)
Även antalet objekt ute är väldigt fåtaliga för att vara på våren. Tyder på att säljarna sitter och håller på sina objekt i hopp om en bättre dag.
Om det här står sig apr, maj och jun så kan det vara det första riktiga trendbrottet sen hösten 2008.
/Lazarus
En marknad med få objekt till salu kännetecknar en fallande bostadsmarknad, iaf som det såg ut på 90-talet. Ingen vill sälja, ingen vill köpa. De som redan äger en bostad sitter still i boet, och därmed försvinner de flesta spekulanterna.
Upprepar att jag 1997 sålde en lägenhet 10 minuters gångväg från Avenyn i Göteborg. Tre spekulanter på tre månader, totalt. Då var min 2:a ändå en av tre tvåor till salu i centrala Göteborg vid tidpunkten.
Är det kört nu då? Om man vill sälja om en månad?
JOhan är antingen BLT eller mäklare, eller möjligen på väg att köpa bostad och behöver därför rättfärdiga sitt köp inför sig själv och andra. Köp JOhan, KÖP!!! 🙂
JOhans språkbruk antyder iof att han kan vara mäklare…
@JOhan: Varför vill man bo i sthlm då lönerna är låga, skatten är hög och bostäderna är dyra? Finns massvis med europeiska städer som är betydligt mer attraktiva. När jag berättar om Sthlm för mina kollegor från olika länder så skrattar de och undrar vilka loosers det är som vill bo/flyttar till Sthlm. Vakna upp och lär dig lite om världen!!!
Anonym 19:46, Jocke: Jag är inte mäcklare. jobbar med utveckling av javor inom bank och finance. har bott i us i ca 15 år är tom american citizen sedan antal år tillbaka. Flyttade tillbaka förra året till sverige då jag träffade en gammal flamma här i sverige och hon och barnen vill inte flytta till US så fick jag ta mitt ansvar som pappa och bosätta mig här. Dessutom har jag inte lägenhet utan ett hus inte direkt i stockholm men på pendelavstånd men har övernattningslägenhet i stan. Tycker de flesta här är för pessimetiska av sig när det gäller utveckling av marknaden i stockholm, det som händer här är unique och P och Q styr. Sedan håller jag med om att bostadsrätt och bostadsklubbar är en svensk kommunistisk dynga.
"Det kan uppnås genom att priserna står stilla i t ex 10 år, medan KPI och disponibel inkomst kommer ikapp.
Nu är det inte sannolikt att priserna står stilla i tio år, men det hade faktistk varit en kraschad bostadsbubbla, åtminstone enligt min definition och även Flutes tror jag."
Du inser väl att ett sånt scenario, med hög inflation och stillastående nominella priser, är rena drömmen för "bolånetorskarna"? Ju högre belåningsgrad, desto bättre. Inflationen urholkar då deras skulder på ett förnämligt sätt. Men det hade ju ändå varit en krasch. Faktiskt. Enligt din definition. Som nästan ingen annan som förstår. Men det är för att alla andra är så Dumma. Medan du är Så Himla Smart. Och Unik.
PS. I början på 90-talet föll priserna i tre år (se t.ex. länk nedan). Men likt Aftonbladet är du ju inte så nogräknad, så tre år kan lätt avrundas uppåt till "5-6 år".
http://flutetankar.blogspot.com/2010/12/bostadspriser-kontra-realloner.html