Ett sätt att öka det egna företaget likviditet kan vara att överlämna sina fakturor till ett sk factoring-bolag, som mot en rätt ansenlig procentsats av fakturabeloppet betalar ditt företag pengar omgående och sedan både tar hand om administrationen och hela risken att kunden inte betalar.
För småföretagare kan det vara extra relevant när det gäller fakturor till stora börsföretag eller stora verkstadsjättar, som mer än gärna använder sina underleverantörer som likviditetsförstärkare. Kort sagt inte betalar förrän efter första påminnelsen, alternativt på sista dagen efter att ha krävt minst 30 dagars betalningstid. Som småföretagare har man inte så mycket att sätta emot.
Med de nya skärpta kapitalteckningskraven för banker inom Basel-avtalen så kommer utlåningen och kreditgivningen till företag bli ännu hårdare framöver, vilket kan sätta en del småföretag på i en problem med likviditet.
Hela factoringmarknaden i Sverige beräknas omsätta 38 miljarder kronor om året och har växt med ca 5% per år, antagligen delvis drivet av bankernas allt större ovilja att låna ut pengar till företag. Företag kan ju gå i konkurs, medan privatpersoner inte kan komma undan sina skulder.
Samtidigt finns det många som inte vill sälja alla sina fakturor till factoring-bolag, eller som inte har ständiga likviditetsproblem. Men som av och till ändå behöver sälja en faktura. Och för speciellt enskilda fakturor så kan betalningen från factoringbolag ligga så lågt som 93-94% för fakturor med högsta rating.
Den nystartade Fakturabörsen, som drivs av det svenska företaget European Factoring Exchange, fyller här en funktion. Som företagare kan man lägga ut fakturor på marknadsmässig auktion, eller för den delen lägga bud på fakturor. Fakturor med högsta rating har enligt bolaget normalt gått för upp till 97% av fakturabeloppet, dvs när priset sätts på marknaden istället av ett enskilt factoringbolag så får man bättre betalt för fakturorna. Det handlar om en nästan halverad kostnad för fakturasäljaren.
Fakturabörsen har varit igång sedan mars och har än så länge omsatt fakturor för drygt 12 MSEK i 63 auktioner med god spridning över hela Sverige. Väl värt att titta på för företagaren som har fakturor att sälja.
Ja, Fakturabörsen är en annonsör på bloggen, men jag är kräsen med vem jag annonserar för. Anser att det hela är relevant och intressant för de läsare som driver företag och att det därmed är relevant för bloggen. Ersättning har alltså utgått för att skriva detta inlägg, som dock är mina egna ord och åsikter.
12 kommentarer
30 dagar är i mina ögon en kort tid, snarare opererar större sällskap med 60-90 dagar. Och när de säljer till privatpersoner är iden att max ha 14 dagar och vara blixtsnabba och skicka ut ett krav (inte omöjligt att man är borta på semester). Affärsiden verkar vara att man tjänar stora pengar på alla dessa tilläggsavgifter.
Det är sant. Jag har bara inte sålt till tillräckligt stort företag än. Som mest har kravet för egen del varit 30 dagar. För bloggannonsering kräver jag förskottsbetalning, vilket gjort att jag förlorat en del intäkter då större företag vägrat förskottsbetalning.
Som liten egenföretagare har jag ju noll att sätta emot om Stora Annonsören bestämmer sig för att vägra betala fakturan. Dyrast advokat vinner.
En del är dock flexibla.
Värst är det väl i verkstadsbranschen med underleverantörer till t ex Volvo och Saab. Har också hört talas om 90-dagar där, plus påminnelsetid.
Ericsson är en till i listan på kräva lång betalningstid.
Och trots långa ledtider så har dom flesta problem att betala i tid.
Små företag vågar sällan "knäppa" en gigant på näsan med dröjsmålsavgifter mm.
Så dom kniper ihop och tar betalningen som kommer några veckor efter betalningsdatumen….
Blir lite nostalgisk över hur nervös jag var första gången jag fakturerade ett företag med en större faktura. Hade bara sålt småbelopp till privatpersoner innan. Dagarna gick och inga pengar kom. Jag började svettas allt mer ju närmare sista datumet det blev. Sista dagen kom och gick, ingen betalning. Dagen efter sista dagen bokades pengarna på bankgirot. De lade alltså upp fakturan att betalas sista dagen. Det är förstås vettigt och logiskt att tjäna några korvören i ränta och desto mer i likviditet, men själv brukar jag betala mina fakturor med vändande post. Lärde mig då att jag är ett undantag.
Min "arbetsköpare", ett stort globalt IT-företag, har 60 dagar som standard. Är också (ö)känd som mycket hård vad avser pris och villkor.
/Ivar
Och vi nästa konjunkturnedgång höjer de till 90-dagar och får ytterligare en månads externa utgifter på kredit. Det skall vara skönt att vara högst upp i näringskedjan…
"..medan både tar hand om administrationen och hela risken att kunden inte betalar."
Jag vet att några factoringföretag INTE tar hela risken utan om kunden inte betalar så får du helt enkelt tillbaka fakturan av factoringbolaget och du blir återkrävd på beloppet de betalat till dig. Råder er att läsa mycket noggrant i avtalstexten…
Bra affärsidé från deras sida: de köper en 100-lapp för 93 kronor, som de sedan lägger på extra avgifter på och som går rakt ned i factoringbolagets ficka, och om de inte får betalt av slutkunden så får de tillbaka sina 93 kronor. Riskminimering kallas det för. Skulle inte förvåna mig om de även kryddar med extra avgift för returhantering av fakturan, tex döpt till "fakturakostnad" (Sic!)
Brukar du betala dina fakturor med vändande post? Är det teknikern som talar?
Cashflow är A och O när du kör eget bolag, ja i vilket bolag som helst.
Som egenföretagare är jag stolt leverantör till endast bolag på A-listan. 45 dagar verkar vara ett snitt. Lite jobbigt när man startade firman och fick hålla igen med lönen några månader men sen kommer det ju pengar hela tiden.
A-liste företag betalar ofta bra också så det är spelreglerna.
Factoring är lite som att pissa i byxorna i min mening. Men det finns nog folk som är desperata ibland och då kan det vara en nödlösning.
/ Lowrisk
Tack, verkar intressant. Kanske något man ska kolla på om man vill få lite bättre avkastning på överskott likividtet, dock är frågan hur stor risken blir.
Har också drivet företag i över 10 år och är leverantör till A-list bolag eller bolag i motsvarande storlek som är statligt/privat/utlänska ägda. De flesta ligger på 30dagar men finns A-list noterade bolag som vill ha 60 eller 90 dagar. Dessutom så om man är mindre leverantör till storföretag så kräver de oftast man går via ramavtalleverantör och då ligger man som "underleverantör till underleverantören" och då läggs ytterligare några dagar på innan man får pengar.
Men är inget problem för min del. Vet dock en del andra mindre företagare som det blivit ett problem för med 90-dagars (var i dessa fall mot A-noterat bolag). Hjälpte dock till och fungerade som faktuering/bank åt dem under tiden vilket passade både bra.
När det gäller fakturor som man själv får så lägger jag in dem med direkten men anger alltid sista dagen som betalningsdag detta är mer av princip än att de faktiskt syns på sissta raden på resultaträkningen. Dock för företag som har betydligt större omsättning än vad vi har så kan det motsvara ett antal årslöner.
skönaste kommentaren jag hört ang betalningstid, var A-liste företaget som prompt ville ha 60 dagar istället för som tidigare 30 dagar – varför? Jo, de hade valt att effektivisera sina finansiella processer och implementerat SAP – det hade lett till att fler var inblandade i attester och därigenom hinner man inte med administrativt att processa en faktura på 30 dagar
Visst är det vackert??
Zzooter har också varit med på samma resa där jag jobbade direkt mot ett dotterbolag i koncern med 30 dagar. Sedan kom ny beslut allt skulle gå central så jag var tvungen gå till ramavtalsleverantör som la på ca 15% (jag fick fortfarande samma ersättning) men internt fick dotterbolag sedan betala 15%+5% (intern försäljningsavgift) samt jag fick ta 90 dagar på fakturor. Motivering var att det skulle sänka priserna för koncernen 🙂