Om vi istället för att ständigt gnabbas om vad som är bäst, börsen eller guldet, istället låtsas att vi är en enkel hedgefond som satsar 50% i guld och 50% i OMXS30 så finns det några olika strategier här. En är att bara köpa 50% i varje tillgång och sedan sitta stilla i den så kända båten. Som privatperson kan man enkelt göra detta med 100 000 kronor, säg 50 000 kronor i OMXS30 och 50 000 kronor i NYSE:GLD. Eller för den delen fysiskt guld.
En variant som både är bättre, och som kräver lite förvaltning och alltså mer kan motivera en hedgefondavgift är att varje dag omfördela så att man har 50% av kvarvarande pengar i respektive tillgångsslag. Kort sagt att man säljer lite i den tillgång som stigit och köper i den som fallit. Förr eller senare säljer man allså lite på en topp och köper lite på en botten, vilket över tiden ger bättre resultat. (I sig är det här en intressant strategi att titta på andra tillgångspar, dvs att köpa det som faller och sälja det som stiger och på så sätt få bättre resultat. En variant av buy the f-ing dip kanske?)
Skillnaden mellan de två strategierna ser man nedan.
Man får här en väldigt trevlig utveckling på ca +40% till +50% sedan juli 2008. Ganska jämn och stabil utveckling, vilket alltså innebär en lägre risk.
Detta kan ju jämföras med resorna i respektive tillgång, som finns med nedan.
Guld respektive börsindex har rört sig betydligt mer volatilt, med högre risk än summan av de två tillgångarna.
Nu går det förstås att backtrada fram något som innebär optimala hopp mellan guld och börsen, men 50% i respektive tillgång är en ganska enkel strategi. Vill man omfördela som privatperson kanske man kan ge sig på det en gång i veckan eller en gång i månaden. Resultatet av det lämnas som en övning åt läsaren.
Det går iaf att uppnå en lägre risk genom att kombinera två olika tillgångsslag som guld och börsindex enligt ovan. Sedan är ju frågan vad en optimal mix är. Och naturligtvis är inte historiskt resultat något facit för framtiden.
Tillägg: Man kan också fundera på att kombinera ovanstående tillgångspar med en enkel MA50/MA200-dödskorsmodell som vi tidigare konstaterat fungerar som skydd mot större börsnedgångar. Seså, ut och starta en hedgefond nu.
10 kommentarer
Ett av dina bästa inlägg på länge, Cornucopia! Jag kände till huvudpoängen sedan tidigare (att regelbunden omviktning mellan två tillgångsslag med låg korrelation ger bra sharpe-kvot). Du har nu tagit fram bra diagram på fenomenet (speciellt trevligt att få det i SEK och med svenska börsen som jämförelse).
Det finns en lirare som heter Harry Browne i USA som marknadsfört "the permanent portfolio". Hans filosofi är att man i början av varje år ska vikta om till 25% guld, 25% aktier, 25% långa obligationer och 25% "cash" / korta lån. Strategin har (sedan 70-talet) gett mycket bra avkastning hittills och har relativt låg variation.
Dock känns det som att ditt exempel är bättre. Jag skulle inte för mitt liv vilja köpa statsobligationer i dessa tider! Då är aktier och guld en bättre utgångspunkt för omviktningen. Själv kör jag ca 35/35/30 i guld/råvaruaktier/silver till exempel (köper kontinuerligt för det jag lägger undan av lönen, brukar inte sälja förutom om någon aktie börjat bli övervärderad).
Bör återkomma med omviktning en gång i veckan, månaden, kvartalet och en gång om året också, vilket är realistiska omviktningar för privatpersoner, beroende på storlek på kapital etc.
Samtidigt kan man mena att vi har upplevt en väldigt speciell tid de senaste åren. Men jag menar ju att denna speciella tid kommer fortsätta, då de suveräna skuldkriserna mm inte på något sätt är över.
Mengerian, en intressant faktor är ju också att man här även delvis kör tillgångsparet svenska börsen och negativt kronan. Faller den svenska kronan stiger ju guld i pris, och det är ju rimligt att den svenska kronan faller när börsen faller. Eller ngt.
Har för mig att jag har gulddata i svenska kronor tillbaka till 2004 eller något, någonstans. Får återkomma med en längre tidsserie.
Putin håller med dig angående Libyen, kanske din bok kommer på skam, ni verkar ju ha mycket gemensamt 🙂
Ett tips är att läsa denna artikel av Mebane T. Faber:
http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=962461
Intressant inlägg
Guld är väl inte lämpligt att trada med. Guld är pengar som man köper(fysiskt) och ALDRIG säljer. Man använder guldet bara när man behöver köpa något som papperspengarna inte räcker till.
KH
Köper fysiskt regelbundet och har gjort så i snart 4 år. Har även köpt på mig lite juniors i Kanade den sista tiden; en liten silverspelare (Tinka) och en liten guldspelare (Evolving Gold). Nackdelen med aktier är att det fortfarande är papper och kan bli nedtryckt av allmänna börsnedgångar. Tror dock att det är en annorlunda situation nu än var det var 2008 (när investerare kastade ut alla aktier genom fönstret)…
//j
Var är det smidigt att handla pappersguld? Är det tillgängligt via svenska nätmäklare?