Som vanligt dyker det upp läsare som gnäller över att guldet går dåligt och börsen går bara upp. Upp! UPP!
Beror förstås på hur man ser på saken.
Guldpriset sedan sommaren innan finanskrisen blev akut i svenska kronor i guldfärg ovan, Stockholmsbörsen storbolagindex OMXS30 i rött. Relative performance undertill visar hur guldet gått relativt börsen under perioden. 125 betyder 25% bättre än börsen till dags dato.
Allt beror förstås på vilket intervall man väljer. Här normaliserar vi från den 30:e juli 2010 istället.
Då ser vi att guldet under i stort sett hela andra halvan av 2010 var en bättre placering än börsen från slutet av juli, medan börsen körde om under 2011 i samband med tjatet om den svenska tigerekonomin.
Nu är dock ordningen återställd och guld och börs har sedan slutet av juli 2010 utvecklats nästan exakt lika.
Men vad som blir väldigt interssant är om man summerar börs plus guld.
Jag har aldrig sagt att man skall vara all in i guld. Istället skall man ha en optimal riskjusterad andel guld i sin portfölj. Handelsbanken har kommit fram till en siffra runt 14% som optimal placering i guld historiskt. Vilket förstås inte säger någonting om framtiden.
Vad som däremot är riktigt intressant är en mix 50% guld och 50% OMXS30. Skall se om jag kan forcera fram en summering, men det ser ut som guldet utgjort en utmärkt hedge mot börsen, och summan av de två i stort sett inte lett till dåliga perioder alls sedan 2008. Något att starta en hedgefond på kanske?
Eventuellt behöver jag uppgradera mitt TA-program, MacOS-programmet ProTA, till den mer avancerade versionen, passande kallad ProTA Gold, för att få fram en summerad chart. Ber att få återkomma.
Tillägg: Fick just ett tips från en läsare om kraftigt tekniskt säljläge i USD.
Tillägg 2: Tydligen sitter Libyen och Khadaffi på 140 ton guld i sin guldreserv, som de också har förlagd till Tripoli och inte som de flesta andra till något valv i London, Schweiz eller New York, där man enkelt kan sälja och köpa guldet. Situationen påminner därmed mycket om Kuwaitkriget 1990-91, då Saddam Hussein dumpade ut Iraks guldreserv på marknaden och sänkte priset på guld. Skillnaden är att då var guldet och råvarorna i en långsiktig bear market, medan guld och råvaror nu är i en bull market. Men letar sig Libyens guld ut på marknaden på ett eller annat sätt så får det såklart en påverkan, även om det sker via plundring när Khadaffi fallit. Å andra sidan föll inte Saddam Hussein pga Kuwaitkriget…
16 kommentarer
C skrev "Jag har aldrig sagt att man skall vara all in i guld. Istället skall man ha en optimal riskjusterad andel guld i sin portfölj."
"Vad som däremot är riktigt intressant är en mix 50% guld och 50% OMXS30."
Min amatörmässiga syn på finnansmarknaden är att vi står inför en rejäl krash av finansmarknaderna under 2011. I ett sådan senario så är varken guld eller OMXS30 trevligt att ha, eftersom även guldet rasar vid en krash.
Orsaken till min negativa syn till marknaden är macro data i USA så som budgetunderskott, ökad USD mängd med inflationstryck samt skuldsättningsgrad i federationen, delstater och hos privat personer.
Baserat på det så anser jag att valuta, med svag dollarkoplling, är det bästa just nu. Efter en krash så är är det åter guld som är det gäller.
Tydligen har Iran i all hemlighet köpt upp stora mängder guld och ska nu sitta på 300 ton, vilket är nästan lika mycket som Storbritanniens 310 ton. Anledningen till guldköpet sägs vara att Iran snart kommer sälja sina (snart värdelösa) dollar…
Kanske är en nollställning av det finansiella systemet på gång?
de jämförelserna gäller bara före skatt Cornu
Inte i en kf.
# Ronny
Jag tänker ungefär som du. Jag har lite svårt att tro att guldet kommer stå emot ett kraftigt börsras och då bör man ligga i kontanter precis när det rasar. Har man pappersguld kan man sälja det snabbt men har man fysiskt guld så blir det både jobbigare och dyrare att först sälja guldet och sedan köpa tillbaka det. Då får man snarare hänga med både ner och upp.
Blir man liggande i kontanter länge i väntan på ett börsras så är det förstås önskvärt att det inte är för hög inflation under tiden. Att ligga i dollar skulle inte kännas roligt, men kronan har varit lika stark som guldet sedan i somras och kommer sannolikt fortsätta vara stark ett tag till.
Frågan är dock hur mycket kronan tappar vid ett kraftigt börsras. Förut förmodligen ganska mycket, men i nuläget kanske väldigt lite. Det råder ju en avsevärd brist på starka valutor att fly till.
Nja, när marknaden rusar till kontanter så är det USD som gäller, och det kompenserar ett ras i guld i USD. Raset i guld blir då inte lika stort.
Du måste titta på guldpriset i svenska kronor.
Förr i tiden rusade säkert marknaden till dollarn, men det finns väl inte mycket som tyder på att det är fallet längre. Man flyr inte från en relativt stark (i nuläget) valuta som kronan till en så skraltig valuta som dollarn. Möjligen om det blir världskrig, men inte annars. Det är i alla fall min syn på saken.
Det kan nog vara bättre att ligga 50% i kontanter och 50% i guld, skulle jag kunna tänka mig, ifall börsen ter sig opålitlig.
Finns alltid något som är bättre. Frågan du skall ställa dig är hur du avgör när börsen är opålitlig, och när den slutar vara det?
Det är jättesvårt att veta när börsen skall krascha. I alla fall så länge Bernanke och c/o kan plocka fram ännu en omgång Quantitative Easing.
Så hur skall du veta när du skall gå likvid?
Jag är amatör på sådant här! Jag tänkte att jag skulle köra med stop-loss på pappersmetaller, aktier, fonder eller något. Jag tänkte strax kolla in möjligheterna till detta, men du kanske kan förmedla lite visdom på området. Finns det risk att man förlorar mycket pengar trots stop-loss för att det finns stora aktörer som plötsligt säljer våldsamt?
Det är inte ofta valutor krashar, speciellt inte världsvaluta som USD, så att hitta en enskild indikator är nog näst intill omöjligt. Det är nog för en doktorand att studera …..efter kraschen.
Här är tre förslag på indikator:
1) För aktier är volatiteten, VIX index, intressant att följa så det samma gäller väl för valutor? Frågan är var man kan finna ett volatilitets index för USD?
2) Räntan är också intressant att följa. Problemet med USA och räntan är att ingen egentligen vet vad den borde vara utan FEDs inblandning. Det är investerarnas misstro mot FED tryckpress, så ballongen är ju rätt stor innan den spricker. När den spricker så kan det ske snabbt och rejält. Voilatitet i räntor är således också intressant om man kan beräkna den.
3) Volymen på obligationsmarknaden i USA är också intressant. Jag såg skrämmandesiffror på minskade volymer för december och januari.
Den utlösande faktorn tror jag dock blir en börskrash. Då försvinner stora värden men alla skulder som nu finns blir kvar i omlopp – i världens största Svarte Petter lek.
Tunisiensnubben hade väl också ungefär så mycket guld, och Mubarak hade väl mycket mer, flera hundra ton?
# Ronny 17.27
Nu pratar du om en valutakrasch, medan Cornu och jag snarare uttryckt oro för en börskrasch. Tecken på en annalkande valutakrasch är väl sådant som att valutan försvagas i snabb takt och att många flyr från den. Dvs sådant som pågår just nu i fråga om dollarn.
Men processen kan kanske pågå länge och den kan kanske vara reversibel. Processen måste kanske inte heller sluta med att valutan går under, utan bara med att den är slut som reservvaluta för andra länder.
En börskrasch kan säkert orsaka en valutakrasch. Frågan är om en valutakrasch också orsakar en börskrasch. Det borde vara ytterst besvärande för börser om valutan de är denominerade i (jag hoppas att jag inte använder det ordet fel) kraschar, men börserna i länder som har fått enorma problem med sin valuta (Tyskland, Ungern, Ryssland, Argentina, Zimbabwe) har väl vad jag förstår överlevt på något sätt.
# Cornu
Du och jag är knappast oeniga. Ter sig börserna rimligt trygga ett tag till så är det förmodligen bättre att ha 50% aktier och 50% guld än att ha 50% kontanter och 50% guld, i synnerhet om inflationen är hög. Håller börserna däremot på att rasa samman är det rimligen bättre att ha 50% kontanter och 50% guld än att ha 50% aktier och 50% guld.
Fast försöker man rädda börsen genom att pumpa in stora mängder nytryckta pengar i ekonomin så är det förstås inte heller så roligt att ha en massa kontanter. Om man fruktar att börsen inte kommer räddas av en massiv penningtryckning som snabbt urholkar värdet i kontanterna man har så får man väl försöka stoppa in också resten av sina pengar i någon fast egendom. Det är förmodligen fortfarande ganska lämpligt att man diversifierar och inte har allt i ädelmetaller.