Artikeln innehåller annonslänkar för Tibber och Hemsol.
Idag har vi återigen nollpriser dagtid för elen i Sverige, och det tjatas förstås från de stora kraftaktörerna och nätbolagen om ankkurva och solkraft. Men idag är det i själva verket gul eller orange regnvarning i nästan hela södra Sverige och det är inte svensk solkraft som orsakar nollpriserna.
Angående de stora kraftbolagens och nätbolagens lobbyism mot att småföretagare och privatpersoner tar kontroll över sin egen elproduktion via solkraft så fick jag i Almedalen höra hur ett stort kraftbolag mer eller mindre hotat ett solkraftbolag om att de måste dra tillbaka sina bygglov för större anläggningar för det förstör för kraftjätten.
Iaf så har vi återigen den av kraftjättarna och nätmonopolen så avskydda ankkurvan, dvs att elen är gratis dagtid.
Man försöker stoppa och motarbeta utbyggnad av svensk solkraft, men som man ser hos SMHI är det inte bara mulet i södra Sverige där det finns några promille solkraft, utan det är rent av gul eller orange vädervarning för skyfall idag. Kontrollrummet rapporterar om att 25% av kraften just nu kommer från vindkraft och redovisar som vanligt inte promillebidrdaget från solkraften.
I själva verket är det nollpriser i princip i hela EU just nu och där hittar vi svaret. Elpriserna från kontinenten importeras till Sverige både vid höga och låga elpriser, och just nu är de låga i Tyskland och Polen.
Det är inte svensk solkraft som skapar ankkurvorna i Tyskland och Polen, och när det regnar skapar den definitivt inga ankkurvor i Sverige. Däremot vill inte elnätmonopolen och kraftjättarna att allmänheten och småföretagare tar makten över sitt kraftbehov i egna händer och kommer fortsätta skylla ankkurvan på svensk solkraft.
Bra dag iaf för oss som har timmätning, t ex via Tibber (reklamlänk). Själv kör jag som ni ser ovan tvätt just nu.
Vill du installera solkraft, kontakta Hemsol så får du in en eller flera offerter till villan, företaget, lantbruket eller bostadsrättsföreningen (reklamlänk). Och gör kraftjättarna och elnätmonopolen sura.
66 kommentarer
För villaägare som kan konsumera sin energi själv är det nu ekonomiskt effektivt med energilager. Man kan utgå från att energilager nu kommer vara standard i villainstallationer. När man pratar om negativa effekter på prisbildningen så gäller det således aktörer som företrädesvis producerar för att leverera in i nätet, inte villainstallationer.
Har man en villaanläggning som producerar ca 10 mWh per år så kommer de mesta säljas ut på nätet även om man har husbatteri/elbil. Då vi i Sverige producerar mest när vi behöver den som minst.
Men med nuvarande elprissvängningar så bör ju markande driva fram både kort (ex batterier) och långsiktig lagring (t.ex vatten/pumpkraft, värmelager och vätgasproduktion) var av flera typer kommer troligtvis utvecklas i effektivitet betydligt de närmsta åren.
10mWh är 0,01Wh. Ja, det är försumbart.
Lönar det sig verkligen med batterier?
Likväl så är det väl förbannat svårt räkna hem en investering på 150.000+ när det många fina dagar knapt är betalt för elen
Med tanke på att regeringen tog bort elbilsbonusen och sänkte skatten på fossilbränslena så skulle jag inte ha med 60 öre solkraftsubvention i kslkylen mer än ett kalenderår fram
Tanken är god med solceller. Men ekonomin för nyinstallation finns inte i dagsläget.
(Vilket syns på att marknaden dött)
Är ingen bakåtsträvare utan all kraft behövd. Gillar de stora anläggningar solpaneler som byggts på lågproduktiva fält som mest gav vall.
Men som sagt. Inget för privatpersoner att investera i just nu
Vore bra om alla offentliga byggnader hade solcellsanläggningar. Mer el åt folket!
Det blir allt vanligare att BRF har solpaneler. I Hammarby Sjöstad där jag bor kan man se på google maps att rätt många har solpaneler på taket. Min förening installerade solpaneler för några år sedan. Fast tittar på andra områden är det sämre med solpaneler.
> det tjatas förstås från de stora kraftaktörerna och nätbolagen om ankkurva och solkraft.
Har du en länk till detta? Vad består tjatet av?
Om man är en högförukare dagtid, och de är väl inte så många, kan det fortfarande löna sig med solceller. Man slipper ju då helt den rörliga nätavgiften.
Ja för sörländerna vid medelhavet är det ju en nobrainer.
När det är som varmast mitt på dan kan man ju med fördel driva sin luftkonditionering från taket. Och på samma sätt värma varmvattnet.
Det är ju värre för oss som inte har samma långa solsäsong utan solen viker när vi behöver den som bäst.
De där “direktiven” om att energieffektivisera byggnader är ju otroligt viktigt. Inte bara att generera el utan faktiskt sluta slösa med den.
Tänk om alla värmeläckande lägenheter och skånelängor skulle byggas om så att det blev en modernare energiförbrukning. Då har vi sparat in en hel del under vintern-
Varför ska “vi” spara el? Är inte det upp till var och en efter egen ekonomisk situation?
Är elektricitet så speciell att det inte fungerar att låta en marknad prisbilda och tillverka efter hur stor efterfrågan är?
Varför ska va ha effektivare bilar som drar mindre bränsle? Är inte det upp till var och en?
Varför ska vi kräva effektivare elmotorer vid nystallationer?
Ja, det är i upp till var och en, tycker jag.
När det gäller just bilbränsle beror det på hur det framställs och vad det har för effekter på andra än en själv. Det finns förstås anledning att göra gemensam sak för att minska utsläpp av växthusgaser när der gäller en del bilbränslen.
Detsamma gäller väl el då, hur det framställs och vad det har för effekter på andra än en själv? Det är ju inte som att el uppstår ur tomma intet, eller? Varför skulle det då bara finnas anledning till gemensam sak för minska utsläpp av växthusgaser när det gäller bilbränslen, men inte övrig energi?
Precis. För att tänka på andra än sig själv.
Men det är såklart fritt fram att vara en egoist.
@ANDMAR
OK, ni som använder elektricitet genererad med fossila bränslen ska förstås skämmas och göra bot och bättring. Vi som däremot använder koldioxiodfri el tycker jag inte ska behöva bry oss om andras ekonomi utan använda den el vi behöver och har råd med.
Eftersom den rörliga nätavgiften inte motsvaras av några kostnader så vältrar smiteri bara över kostnader på oss andra. Gissningsvis så kommer den rörliga nätavgiften iallafall på sommarhalvåret avskaffas förr eller senare.
Den rörliga nätavgiften ska täcka nätförlusterna som finns även på sommaren. Det som går förlorat till värme pga resistansen i ledningen mellan producent och förbrukare är nätägaren skyldig att ersätta genom att köpa in extra el för att så att säga toppa upp.
Är marknadspriset noll blir det i och för sig ingen kostnad men nätägaren vill nog inte jobba med helt rörligt pris – då skulle de behöva ha rörliga nätavgifter per kWh vilken kanske i och för sig vore bättre. En slags “förlustpålägg”.
Utöver förlusterna är nästan all nätverksamhet fasta kostnader så det vore nog mer kostnadsriktigt att kraftigt höja de fasta avgifterna istället för att ta in den på kWh-avgifter. Även för lägenhetskunder som ofta har lägre fast avgift men högre kWh-avgift med utgångspunkten att det ska bli breakeven runt 8000 kWh per år.
Incitament för att hålla nere
topplastförbrukningen som blir dimensionerande för nätets kapacitet och driver kapitalkostnader är väl bättre att ta ut som en rörlig effektavgift.
Nätet är ju mer ansträngt morgon och kväll – i alla fall tills alla försöker styra sin förbrukning till natten då kraftpriset är lägre.
Värmeförluster som nätägaren behöver kompensera sig för borde naturligt vara ett fast procentuellt påslag på elpriset.
Effektavgifter kan det finnas poäng med förstås, men knappast utanför nov-feb?
Fast sextiöringen är inget bidrag som kan dras tillbak när som utan ett sätt för småproducenter att få tillbaka elskatt och moms på det de matar ut på nätet. Andra länder har valt ett system med nettoavräkning av producerad el mot inköpt el och det svenska systemet tycker jag verkar enklare.
@Sjö: Vadå “få tillbaka elskatt och moms på det de matar ut på nätet”? Den som säljer el ut på nätet betalar väl inte elskatt och moms på utmatningen!? Det är ett rent bidrag och ska definitivt bort. Det är ganska obegripligt att det är kvar fortfarande.
Utan bidrag finns det en problematisk asymmetri.
Om du säljer din producerade el och sedan köper tillbaka den för samma spotpris, då förlorar du 0,6-1 kr/kWh.
Notera att dagens skattesubvention bara ges till den del av din producerad el som du köper tillbaka.
@LARSP, asymmetrin är att du lyckas smita från skatt på det du självkonsumerar, INTE att du måste betala skatt på det du köper!
Energiskatt och moms är delvis fiskalt – staten vill ha in kulor från de som har råd, delvis miljömotiverat – energi ses som miljöskadligt. Solcellsägare har definitivt råd, och solcellsenergi är inte mindre miljöskadligt än övrig svensk elmix.
Det staten därför borde göra är att lägga en schablonskatt på solcellsanläggningar på typ 500 kr/KW och år. Har man gjort det så blir det vettigt att ha skatterabatten på 60 öre/kWh utmatat, för DÅ skulle man annars få den asymmetri som du pratar om.
Sosseresonemang. I så fall smiter jag från skatt även när jag äter tomater som jag själv har odlat.
Att se all energi som miljöskadligt är f.ö. ett fundamentalt feltänk. Visst har vissa sorters elverk en skadlig miljöpåverkan (t.ex. vindkraftverk och kolkraftverk) men all elproduktion är inte miljöskadlig.
@PPP: Det finns ingen tomatpunktskatt och ingen tomattransportskatt som man betalar när man cyklar till ICA och köper tomater. Det man möjligen smiter från när man odlar eget är momsen på tomaterna.
Om man ska ta ut fiskalt viktiga punktskatter på tomater och finansiera gemensam infrastruktur via tomattransportskatt, ja, då bör man nog börja schablonbeskatta när folk drar igång stora halvkommersiella tomatodlingar. Annars får man flytta skatteuttaget till andra skattebaser. Det är inte hållbart att ha högt skatteuttag och sen låta folk smita och vältra över kostnaderna på ett krympande kollektiv av skattebetalare som inte vill eller kan sätta upp kinesiska skivor på taket.
I min värld, baserat på livscykelanalyser, är vind, kärn, sol, vattenkraft inte särskilt miljöskadliga. Men nu låtsas man att all elproduktion är miljöskadlig och tar ut en tung punktskatt för att trycka ner elkonsumtionen, och det finns absolut ingen anledning att ge just solceller ett frikort.
Att det (ännu) inte finns någon tomatskatt är nog ett förbiseende.
I övrigt håller jag med om att det inte är hållbart ha högt skatteuttag.
Miljöskadlig är förresten inte samma sak som klimatskadlig, vilket du kanske verkar utgå ifrån.
Nu blir det lite matematik så håll i hatten. Allting handlar om kostnad per installerad kW. En solpanelsinstallation levererar mellan 800-1100 kWh per år, det är alltså mellan 16 000 – 22 000 kWh på en 20 års livslängd.
Att köpa el från elnätet är lite komplicerat men per kWh så följer du denna formel:
Energiskatt * moms + Överföringsavgift * moms + Elpris * moms.
Vi räknar bort de fasta avgifterna då vi antar att fast anslutning är relevant oavsett.
I mitt område (Energiområde 3) är det 42 öre överföringsavgift och energiskatten är 42.80. Det ger ett sammanlagt pris på 84.80 + moms, alltså 106 öre totalt. Plus elpriset.
Det betyder, att köpa in samma elektricitet till en kostnad av 0 kr per kWh, så måste jag alltså betala c:a 16000 kWh * 1,06 kr = 16 960 kr per installerad kW solkraft, varje tusenlapp du kommer under det kan räknas hem från dag 1 som en besparing.
Om vi sedan antar ett schablonsnitt på 60 öre per kWh inklusive moms, betyder det ytterligare 16 000 * 0.60 = 9 600 kr ytterligare besparingar på 20 år – per installerad kW solpaneler då.
Lägg därtill på att jag sett 10 kW + 10 kWh batteri för 90 000 kr inklusive ROT och bidrag, och det blir mycket svårt att INTE räkna hem det 🙂 Men låt inte min servettmatematik störa!
@Wertigon, endast om man har batterier så finns det en chans att egenkonsumera all produktion så att man verkligen sparar så mycket överföringsavgift och elskatt. Du kan nog inte räkna med en elprisbesparing på bättre än 30 öre. Sen missar du att det finns alternativavkastning på att exvis betala av på villalånet eller satsa pengarna på börsen istället. Dessutom kommer inte överföringsavgiften fortsätta vara rörlig i evighet, troligen, eftersom det utgör ett sorts smiteri och avgiftsfrälse. Alla kan inte vältra över nätkostnaderna på alla andra!
Så nej, att installera solceller nu är att betrakta som en hobby som kostar pengar, inte som en investering med rimlig avkastning. Du kan ha kul när du följer genereringen, pyssla om anläggningen lite och skryta inför grannarna. Men tjäna pengar? Knappast.
Det fungerar dåligt med batterier. Dessa är dyra, och har låg kapacitet. Typiskt är 15 kWh, medan du kanske producerar 80 kWh en bra dag. Visst, det går att styra förbrukningen till en viss del, men kanske bara om man kan ladda elbil hemma på dagarna.
De nyare sodiumbatterierna också?
Det kan kanske vara så att dessa börjar komma ner tillräckligt i pris.
Det intressanta är att sådana batterier inte har samma krav på sig som elbilar. De behöver inte snabbladdas, och det är ingen som bryr sig om hur mycket de väger. Även volym är mindre viktigt. Så jag kan tänka mig att det borde gå att hitta bra teknik.
> Dessutom kommer inte överföringsavgiften fortsätta vara rörlig i evighet, troligen, eftersom det utgör ett sorts smiteri och avgiftsfrälse. Alla kan inte vältra över nätkostnaderna på alla andra!
Hur kan det vara smiteri när det är min egen elektricitet som jag tillverkar själv för egeninvesterade pengar, som dessutom inte belastar elnätet? Måste jag betala en saftavgift när jag kokar egen saft för eget bruk med?
Förmodligen kommer de fasta avgifterna höjas en del när många har eget batteri och egen sol-el, men att många drar in sol-el är ungefär lika glasklart som det var glasklart 2011 att smartphones var framtiden.
Du kan antingen hoppa på tåget medans det fortfarande är lönsamt, eller hoppa på tåget nästa gång de rödgröna väljs in och gör solkraft obligatoriskt på villor. 🙂
@Wertigon: Elnätets fundamentala kostnader handlar nästan enbart om dimensioneringen för maxbelastning vintertid. Det betyder att solcellsinstallationer inte sparar något i elnätet, men ändå får solcellsägare smita från avgifter. Återigen, alla kan inte vältra över sina kostnader på alla andra. Det här är en orättvisa som förr eller senare måste fixas till, och det enklaste är att avskaffa den rörliga avgiften och lägga allt på den fasta avgiften.
Nästan samma med energiskatten. Det är en fiskal skatt som är till för att pumpa in pengar i statskassan från en stabil skattebas. Möjligheten att smita genom att köpa miljövidrigare egenproduktionsanläggningar från Kina förfelar syftet. Det här måste fixas till, antingen genom en schablonskatt på solcellsanläggningar (typ 500 kr/KW och år) eller genom att man tar bort energiskatten och ökar typ inkomstskatter istället.
Jag hade kanske kunnat tjäna på solceller om jag hade förutsett Ukraina-kriget mm och installerat typ 2020. Det är bara att gratulera de som gjorde det. Men nu är det försent att göra pengar, det är jag rätt övertygad om. Jag får ta mina chanser med rödgröna, de kanske gör det på nya villor. 🙂
@WERTIGON
Jag tror att du kanske ansätter ett för lågt värde för elproduktion med solpaneler. Våra solpaneler började producera den första veckan i oktober förra året. De har en teoretisk toppeffekt på 13.7 kW(p), men brukar gett knappt 10 kW när solen skiner som mest så här års (en tredjedel av panelerna är inte riktade mot söder).
Hittills har de producerat knappt 5000 kWh. Är vår anläggning otypiskt överdimensionerad?
@PPP: Signaturen Wertigon räknade helt enkelt per installerad KW. Om din anläggning är överdimensionerad eller inte beror väl på hur mycket du lyckas självkonsumera och om subventionen av utmatningen fortsätter.
@PPP: Per installerad kW borde du få ut mellan 800-1 100 kWh per år. Din specifika anläggning borde alltså producera mellan 10 900 och 15 000 kWh per år. Sedan är det bara att gångra med 20.
Med det sagt, förutsätter det ett område med mycket sol och lite skuggning, är det ovanligt molnigt ett år blir det ju mindre av förklarliga skäl. Tror även att överföringsförluster kan påverka.
Jag förstår inte affärsmodellen för att sätta upp solceller i dagsläget. Man kommer ju inte få betalt i framtiden om eller när fler solceller kommer upp. Då kommer ju priset ligga på minus. Alla producerar el och det blir överskott. Inte minst från ev större parker och solceller.
Sen at investera i nåt som är subventionerat är ju riskabelt. Subventioner tenderar ju försvinna om politiker vill det.
Men marknaden för stabiliseringstjänster borde vara lönsamma just nu. Både kort och långsiktigt lagring.
Som bloggarn själv har nämnt så är det ju just nu relativt lönsamt att koppla upp sitt husbatteri/elbil mot stabiliseringstjänsten Checkwatt. Då är blir det ekonmi i ett husbatteri annars kostar ju bara cylingen i ett husbatteri troligtvis någonstans runt iaf minst 50 öre Kwh som man drar igenom batteriet.
Hade varit intressant att se två ekonomiska kalkyler på ett prisvärt husbatteri, ett med att använda det cykliskt och ett med att hyra ut det för stabiliseringstjänster.
I elområde 4 så betalar jag 1,30kr i överföringsavgift plus att rörligt pris ligger denna månad på 1,20kr enligt elbruk.se.
Så då får man betala 2,50 kr per köpt kwh.
Har man solceller så är sommar månaderna gratis.
Även om man värmer poolen kör AC för fullt.
Har man batteri till huset så kör man även elbilen gratis.
Det är alltid svårt att räkna på när man får tillbaka investeringen. Speciellt eftersom man slösar på med elen nu när den är gratis.
Men vi betalade 4000kr för all under ett år i en fristående villa i skåne, det dyraste el området.
Korrigering
El priset för juli är uppskattat till 1,20
Elpris juni ligger på 78 öre.
Så 2 kr kwh är priset på.
Fortfarande svindyrt om man köper el från nätet.
Ersättningarna har sjunkit till hundralappar per månad för en medelstor batterianläggning.
Det skall vägas mot att du inte får bidrag för batteriet heller enligt Skatteverkets förtydligande.
Större anläggningar kommer online allt mer för denna typen av tjänster så det handlar om småpengar framöver.
Gällande solceller så håller man på att döda sin egen marknad.
Vi har höga elpriser pga bristen på PLANERBAR elproduktion.
Inte pga det finns för få solcellsanläggningar. Vi kan installera ännu fler solcellsanläggningar, det gör inte mycket. Ankkurvan blir bara negativ då.
Lösningar för långtidslagring kommer fungera stabiliserande på elpriset då de kommer höja priset när de är som lägst och sänka priset när det är som högst. Idag är det väl pumpkraft, termisk lagring och vätgasproduktion som verkar var de mest lovande just nu för framtiden. Men detta gäller ju ffa vi i norr. Ju närmre ekvatorn ju kortare lagringstid krävs.
+Flödesbatterier.
Oavsett vilket så lär det vara storleken kommun/fabrik/kraftbolag som bygger utjämningsanläggningar. De är på den nivån det går att skriva leveransavtal med genomsnittspriser.
Är samma här på östra sidan pölen.
Vindkraften ger lite för mycke nu i förhållande till behovet. Av de sex vindkraftparker jag ser från den punkt jag nu står så står en helt stilla (30 möllor) och i en så försöker dom bromsa rejält (18 möllor). Men de övriga parkerna kör för fullt här i 15m/s. Tror jag kan se ca 120 möllor som producerar just här.. snitteffekt ligger grovt sett på 5MW/st, beroende på modell å märke..
Ett kraftsystem behöver varje sekund ha balans mellan konsumtion och produktion för att alla ingående komponenter ska hålla – det är den fysikaliska utgångspunkten som ingen kan undkomma.
Den andra utgångspunkten är mer av ett val – ska vi bygga ett samhälle utifrån när väderberoende produktion producerar eller ska vi bygga ett kraftsystem som möter ett allt mer elektrifierat samhälles krav på att elen finns när, där och i den mängd som behövs oavsett väderförhållanden och dessutom till konkurrenskraftiga priser (och där processindustri, datahantering/lagring och mycket annat behöver jämn tillgång till energi och effekt – baseload – den absoluta huvuddelen av årets timmar)?
Beroende på synsätt kommer kraven på kraftsystemet variera.
Sedan kan man förstås vara för ett industrialiserat samhälle men ändå vilja dra systemgränsen vid sin egen tomt. Risken då är bara att det system man förespråkar inte kommer klara uppgiften att möta ett allt mer elektrifierat samhälles krav på att elen finns när, där och i den mängd som behövs oavsett väderförhållanden och dessutom till konkurrenskraftiga priser. För det är en jäkla skillnad på ett kraftsystem som klarar av en periodvis självförsörjning av en villa och att leverera den el och de vätgasvolymer som behövs för att ex möta kemiindustrins behov av fossilfria insatsvaror. I ett system som ska klara det senare så är relationen mellan produktionskurva och efterfrågekurva avgörande för hur mycket ett kraftslag bidrar till systemet. Sedan kan du förstås kombinera olika lösningar för att ändå kunna möta efterfrågekurvan, men det kan förstås bli så att det sammantaget bli dyrare (minns Enron som tidigt insåg att deras fossilgastillgångar skulle bli mycket mer värda som reglerkraft om väderberoende produktion byggdes ut och skapade ett behov av mer reglerkraft – något som de också gjorde).
Det finns rätt många olika modelleringar av hur kostnadseffektiva system byggs och gemensamt är att de landar i runt 1/3 vardera av planerbar, väderberoende och flexibel produktion (det senare inkl flexresurser som energilager, gasturbiner, efterfrågeflex mm, men i Sverige/Norden är vattenkraften den enda flexresurs som kan möta behovet över mer än timmar eller del av dag). Dessa tittar dock inte på om de är tekniskt möjliga, så det kan mycket väl vara så att mer planerbar kraft behövs. Gemensamt för dem är att system med högre andelar väderberoende produktion ger högre systemkostnader (vilket är ett problem iom att vårt välstånd bygger på att vi har lägre energikostnader än konkurrerande länder).
Eftersom mycket sol ffa projekteras i SE4 där effektbalansen är katastrofal efter att stora volymer planerbar kraft lagts ned kommer de inte bidra att lösa det ansträngda läget i södra Sverige. På kort sikt behövs gasturbiner i SE4 och av kostnadsskäl kommer de köras på fossilgas tyvärr. Sol tillsammans med vind och batteri på samma ställe ger bättre capture rate (fler timmar där elpriset är snitt eller högre) men de kommer fortfarande behöva gasturbiner för att kunna leverera den baseload stora delar av industrin behöver och då är det summan av alla ingående delar som tillsammans är det som ska jämföras med andra alternativ. Så att ffa elnätsföretag pekar på att det kommer bli problem och höga kostnader om alla ansökningar realiseras är inte ett tecken på att det är monopoltarmen som rycker utan att de a) faktiskt kollar på den empiri som finns att tillgå och b) har ett systemperspektiv vars systemgräns inte dras vid den egna hustomten (utan att därmed förringa att deras intäktsmodell premierar nätinvesteringar). Notan för ett obalanserat system externaliseras via mer volatila priser och högre elnätsavgifter där kostnaderna för ökade flexbehov och mer nät kommer samtidigt som ökande andelar minuspriser slår mot investeringarna i ny produktion och pristopparna slår mot investeringarna i den nya efterfrågan (den där som ska ersätta de 150 TWh fossil energi som används inom industri och transporter idag).
Den goda nyheten är förstås att om allt detta nya behov uppstår så kan alla som älskar ett specifikt kraftslag lite extra bli glada eftersom allt behövs. Själv är jag rätt mycket mellanmjölk och vill bara ha en balanserat fossilfritt elsystem som är kostnadseffektivt – där må vind, vatten och kärnkraften ha huvudrollerna, men såväl sol som gasturbiner, energilager och viss användarflex kommer finnas i ett sådant system.
Tips. Om du vill ha en diskussion är det bättre att styckesindela och smala ner textmassan till det du vill förmedla/påstå
Nu blev det väldigt svårt att läsa det du skriver även på en större skärm. Jag orkade iaf inte. Och det är ju synd om du hade vettiga åsikter 🙂
ChatGPT sammanfattar med:
“För att kraftsystemet ska fungera måste konsumtion och produktion alltid vara i balans. Det finns två sätt att se på detta: antingen anpassar vi oss efter när väderberoende energi produceras, eller så bygger vi ett system som alltid kan leverera den el vi behöver, oavsett väder.
Det finns olika modeller som föreslår att man delar upp produktionen i ungefär en tredjedel vardera av planerbar energi, väderberoende energi och flexibel energi (som energilager och gasturbiner). Hög andel väderberoende energi kan dock leda till högre kostnader.
I södra Sverige behövs på kort sikt gasturbiner för att balansera elnätet, vilket kan bli dyrt. Ett balanserat elsystem kräver investeringar i olika typer av energi för att vara kostnadseffektivt och fossilfritt. Målet är att ha en mix av vind, vatten, kärnkraft, sol, gasturbiner och energilager för att säkerställa en stabil och prisvärd elförsörjning.”
(Vet inte om det är en bra sammanfattning eller inte)
Antar att ChatGPT inom en snar framtid kan föreslå en optimal elproduktionsmix för Sverige som tar hänsyn till olika aspekter… 🙄
Den statistiska floskelgeneratorn ChatGPT genererar följande:
Den optimala elproduktionsmixen för Sverige bör balansera hållbarhet, kostnadseffektivitet, och pålitlighet för att möta landets energibehov. Här är några viktiga komponenter som kan ingå i en sådan mix:
1. Vattenkraft
Fördelar: Storskalig, reglerbar och förnybar energikälla. Kan snabbt anpassas för att möta varierande efterfrågan.
Andel: Ca 40-50% av den totala produktionen.
2. Kärnkraft
Fördelar: Stabil och pålitlig energikälla som kan producera stora mängder el utan koldioxidutsläpp.
Andel: Ca 30-40%.
3. Vindkraft
Fördelar: Förnybar energikälla med låg driftkostnad när den väl är installerad.
Utmaningar: Variabel produktion som kräver backup-lösningar.
Andel: Ca 20-25%.
4. Solkraft
Fördelar: Förnybar och alltmer kostnadseffektiv teknik.
Utmaningar: Begränsad produktion i norra Sverige och under vintermånaderna.
Andel: Ca 5-10%.
5. Biomassa
Fördelar: Förnybar och kan användas för kraftvärmeproduktion (el och värme).
Utmaningar: Begränsad tillgång och konkurrens med andra användningsområden.
Andel: Ca 5-10%.
6. Import och export
Fördelar: Flexibilitet att köpa och sälja el beroende på tillgång och efterfrågan. Möjlighet att balansera variabel produktion från vind och sol.
Andel: Kan variera men ett flexibelt system bör finnas.
Strategier för att optimera elproduktionsmixen:
Energilagring: Investeringar i batterilagring och pumpkraftverk för att lagra överskottsenergi från sol och vind.
Smart grid-teknologi: Utveckling av smarta elnät som kan hantera fluktuationer i produktion och efterfrågan mer effektivt.
Energieffektivisering: Främjande av åtgärder för att minska elförbrukningen genom energieffektivisering i bostäder och industrin.
Forskning och utveckling: Fortsatta investeringar i forskning för att förbättra befintlig teknologi och utveckla nya, mer effektiva energilösningar.
Genom att kombinera dessa energikällor och strategier kan Sverige uppnå en stabil, hållbar och kostnadseffektiv elproduktionsmix som kan möta framtida energibehov samtidigt som klimatmålen nås.
Intressant att förslag-spannens nedre och övre gränser summerar till 100% respektive 135%. Inte så genomtänkt av herr ChatGPT.
Den tänker inte. Den genererar statistiskt sannolikaste texten och gör den grammatiskt korrekt. Den kan inte matte.
Skulle nog vill påstå tvärt om att det är rätt vettigt, särskilt när man har så höga andelar variabel produktion som 25-30%. Det är så det ser ut idag.
Att det skulle vara särskilt ekonomiskt optimalt går att ifrågasätta i högsta grad. Andelen stokastisk produktion bör ligga runt 10-15% för att nå ekonomiskt optimum men det förutsätter att vindkraften blir billigare.
Erfarenheterna från Tyskland och nu Belgien visar att koppla småproducenter mot nätet blir fruktansvärt dyrt för nätägarna och kostnaderna kastas tillbaka. För all del, ha solceller hemma för att värma vatten eller ladda bilen/batterier men att skicka ut på nätet är inte optimalt.
Intressant artikel i ämnet :
https://www.tn.se/article/37959/visselblasare-varnar-for-blackouter-sol-och-vind-utmanar-elsystemen/
TN vill bara bygga kärnkraft, det är Tidningen Näringslivet inte “Tidningen Så Tar Hushållen Kontroll Över Sin Egen Situation Och Slutar Stå Som Kunder Med Mössan I Hand”.
Inget direkt fel då vi är i akut behov av baskraft i Sverige, TN drivs av Sveriges industri och representerar deras intressen givetvis.
Det är i hushållens intresse att vi bygger mer baskraft då det kommer stabilisera prisbilden och sänker behovet av dyra omstruktureringar av transmissionsnätet för att hantera stokastisk kraftproduktion. Dock hade det varit betydligt bättre om MP-regeringen inte hade stoppat Vattenfall från att bygga nya reaktorer 2014 då de hade varit i drift nu.
Vi konsumerar en ansenlig mängd energi under sommaren:
Pool
Spanad
Luftkonditionering
Elbil
Men trots det så säljer vi ändå rätt mycket el.
Det är möjligt att vi inte kan räkna hem investeringen med de låga elpriser som råder just nu men det finns prognoser för högre elpriser framgent. Vidare så är det tilltalande att producera sin egen energi.
Av det jag sett i kommentarerna i diverse artiklar är min uppfattning att återbetalningstiden var cirka 15 år för ett nytt anlägg vilket inte är så illa, 7% är väl typ det man kan förvänta sig från börsen och det drar väl upp värdet för de flesta bostäder sålänge det inte är osmakligt gjort.
Huvudargumenten mot att installera solkraft är väl inte dagsläget utan att subventionen (eller snarare skattesänkningen) är i riskzonen då mer väderenergi inte hjälper staten så mycket att drifta energiförsörjningen, samt ju fler som installerar solpaneler desto lägre elpris för dem när solen skiner.
Jag tror inte att det finns någon risk (eller chans) att strömmen kommer bli särskilt billigare i genomsnitt i närmre framtiden men instabiliteten kan definitivt bli värre.
Jag är väldigt medveten om problemen med intermittent kraftförsörjning, men jag tror absolut elen kommer bli billigare i genomsnitt framöver. Kriget mot Ryssland och energiprischocken har genererat ett investeringstryck i Europa som är rätt högt, och resultatet är långtifrån “klart”. Det som talar emot är kanske elektrifiering av transporter och vissa användningar där man tappat gasförsörjning.
Hur skulle ni säga vitsen är att installera solceller om man bor i elområde 2? Villa med bergvärme och nya fönster, förbrukar 12-13k kWh per år. Inte elbil ännu men snart dock fri laddning på jobbet så kommer ändå inte behöva ladda allt hemma.
Denna sommar är extrem för SE4. Uppskattningsvis är SE4 priset minst 100% högre än resten av landet även om vi kan ha runt 0öre mitt på dagen. Elprisområdena måste ändras, varför ska SE4 betala för Tysklands nedlagda kärnkraft?
De boende i SE4 borde nog stridit mer för att få ha kvar Barsebäck och de nedlagda reaktorerna i Oskarshamn och Ringhals.
Det finns ett problem kring affärsmodellen för solkraft, och till viss del vindkraft.
Solkraft har extremt låg rörlig kostnad. Den mesta delen är fast kostnad. Eftersom priset sätts genom auktion så kan producenter med solkraft nästan alltid bjuda under vad som helst.
Ponera att det finns tillräckligt med solkraft en dag för hela Sverige. Då kommer priset att gå mot noll, och man tjänar inget. Om det istället är mulet eller natt, så tjänar man heller inget. Lite tillspetsat.
Problemet är alltså att sådana här installationer får dåligt betalt för sina fasta kostnader.
Det där gäller all stokastisk produktion idag. Vi har idag ett suboptimerat system, det är varför konkurshoten vilar tungt över >30% av vindkraftverken just nu.
Jag vänder mig lite mot uttrycket “stokastisk produktion”. Det är egentligen bara olika tidshorisonter som gäller.
T.ex. Vattenkraft finns inte alltid tillgängligt, det beror på hur fyllda dammarna är.
Kärnkraft behöver stänga ner reaktor lite då och då för oplanerat underhåll.
Även om vindkraft och solkraft inte går att planera i förväg, så jämnar det ibland ut sig över större geografisk yta. Det kanske regnar i västsverige men är solsken i östra Sverige. Det kanske blåser i Tyskland när det är vindstilla i Sverige.
> Vi har idag ett suboptimerat system, det är varför konkurshoten vilar tungt över >30% av vindkraftverken just nu.
Det jag menar är att prissättningen fungerar dåligt. Egentligen borde du sätta ett pris som motsvarar minst rörliga plus fasta kostnader om du skall få betalt. Men du blir tvingad att sätta ett pris som bara baseras på de rörliga kostnaderna.