Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsveckan inleds lugnt i de asiatiska tidszonerna och kronan har stärkts något mot dollarn. Ökningstakten på svenskarnas bolån steg under maj medan bolåneräntorna på nya lån minskade. Företagens lånande minskade. Min mest aktivt förvaltade portfölj steg +16.51% under första halvåret och Lysaportföljerna steg +11.42% kontra +9.97% för OMXS30GI vilket inkluderar återinvesterade utdelningar. En enkät om din portföljs resultat nedan.
Stockholmsbörsens OMXS30 backade med -0.17% förra veckan trots börsuppgång i fredags och OMXSPI gick -0.31%. Sedan årsskiftet har indexet OMXS30GI enligt Avanza gått +9.97% nu under första halvåret 2024.
Lysa, som är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats. Där har mina portföljer gått +11.42% första halvåret, men större delen av portföljen är utländska aktiefonder.
Min mest aktivt förvaltade portfölj har gått +16.51% sedan årsskiftet. Skärmdump nedan.
Något bättre än en enkel apinvestering i OMXS30(GI) alltså.
Men inga sådana här jämförelser är ju intressanta om inte ni kära läsare får visa upp ert första halvår. Det finns därför en enkät gjord här där ni kan svara i procentenheter (utan procenttecken) hur portföljen gått i år. Det enda som samlas in är ditt svar och en tidsstämpel, och inget av detta kan kopplas till dig. Således lurar du bara dig själv om du inte är ärlig. Svaren redovisas förslagsvis i morgon så får du se hur mycket bättre du är än resten av bloggens läsare.
Borta i USA gick Nasdaq 100 -0.09% på veckan och S&P-500 -0.08% efter att de amerikanska börserna backade i fredags. Annars hade det slutat på plus. Sämst inom FANANGST var Nvidia med -2.39% på beckan och bäst var Tesla med +8.13%.
Borta i de asiatiska tidszonerna inleds börserna mestadels lugnt, med ASX 200 på -0.42% och Nikkei 225 oförändrat på -0.09%, liksom _Hang Seng på +0.01%, KOSPI på +0.08% och Straits Times på +0.11%. Ska man ponduspostulera har väl alla träjdärs tagit semester.
SCB rapporterar att takten i nya bostadslåns ökning tilltog i maj månad, medan räntorna på nya lån backade. Ökningstakten steg till 0.7% och snitträntan för nyua bostadslån backade till 4.49% där 4.56% var snittet för rörliga bolån och bundna lån på bindningstider mellan ett och fem år var 3.57%, ner från 3.88%.
Inget direkt överraskande, och förmodligen faller räntorna på nya bolån ännu mer i juni när Riksbankens räntesänkning den 8:e maj slår igenom på hela månaden.
Att ökad mängd lån och lägre räntor drog upp bostadspriserna i maj vet vi redan. Mer intressant blir att se hur bostadspriserna gick i juni, som normalt är en säsongsmässigt svagare månad och ofta har fallande priser. Detta kan motverkas av Riksbankens räntesänkning, men den här bloggen har alltid fel om bostadsmarknaden, så …
SCB skriver att utlåningen till företag fortsatte minska och backade med -1.6% under maj. Detta kan ses som ett konjunkturtecken. Grovt förenklat ökar företags skulder i princip automatiskt vid bättre tider, pga effekter av ökad omsättning. Kanske lite kontraintuitivt, men värt att tänka på när man grovläser årsredovisningar, där t ex latent skuld till staten för moms ökar om man säljer mer och arbetsgivaravgifter och skatter på anställdas löner ökar skatteskulderna när man expanderar. På liknande vis ökar t ex företagens checkkrediter och liknande kortfristiga lån när de säljer mer och behöver köpa in mer produkter och tjänster, eller för den delen tar in fler anställda.
76 kommentarer
15 i år och 25 sedan oktober. Nån som orkar förklara för mig som om jag vore fem vad som föranledde detta skutt på marknaden? Var det bara folk som skiftade tillgångar från andra sparalternativ till börsen när räntan sänktes?
Efter regn kommer sol.
Efter solsken kommer regn.
Konjunkturcykeln has entered the chat.
Efter regn kommer skurar.
Efter regn kommer det vinterstormar.
Kan vara bättre rapporter än förväntat
Har sparande i form av att följa privata affärers långa portfölj, men kanske man skulle överväga att byta till lysa då PAs portfölj “bara” gett 8% hittils i år.
Sk “stockpicking”.
Gäller som alltid att greppa efter halmstrån i villfarelsen att gräset nog är grönare på andra sidan staketet.
Jag har bgf world technology och robur world technology i ppm de går som tåget. Tjänstepension har jag all t i Didner & Gerge småbolag. Privat kör jag i aktier
Eftersom PA väljer ut ett antal papper som de investerar i har de inte samma bredd som Lysa och det gör att de måste välja rätt för att få en god avkastning.
Lysa följer medelvärder, ngn form av index.
Som vanligt går aktiva portföljer bedrövligt. En vanlig billig global indexfond har gått ungefär +20 % i år.
Sedan går det i och för sig att diskutera vilken risk en globalfond har i dagsläget. Den svenska kronan har försvagats enormt de senaste åren och skulle den återfå lite värde skulle detta sätta djupa spår i en globalfond för en svensk investerare. Lägg därtill att globalfonden inte är så global som man kan tro i dagsläget, då den till största delen utgörs av de amerikanska IT-bolagen.
Inte 20% i svenska kronor.
I övrigt, ja en global indexfond är väl typ 80-90% amerikanska aktier varav 80-90% är techbolag. Därav får man själv se till att få global spridning genom europeiska etc regionalfonder. Själv kör jag global+Sverige+Europa+gränslandsfonder
Jo, 20% i svenska kronor, eftersom de flesta aktier i en globalfond handlas i dollar och dollarn stigit ca. 5% hittills i år. Men det har du väl koll på?
Det där sista diskuteras vädligt mycket på Rikatillsammans.se just nu. Att vissa amerikanska bolag utgör en stor vikt just nu är ju för att de utgör en stor del av marknadsvärdet. Om några år kan det se annorlunda ut. Det finns ingen bias i det.
Den passivt förvaltade globala indexfond jag själv sätter slantarna i (Storbrand Global All Countries) har bara gått upp 16.58% sen 1 januari.
Inget konstigt alls, US och Kina dominerar och lämnar Europa allt längre bakom sig. Bara att vänja sig vid.
Globalfonderna är viktade utifrån börsvärde och som du skriver är en stor del av världens börsvärde F(ucking) AANGST.
IT bubbla 3.0 kanske?
Mina Globalfonder har stampat senaste månaden fastän S&P500 har ökat nästan 4%. Valutaeffekter.
Å andra sidan är OMX vanskligt för ju mindre marknad, desto slagigare.
Jag tröstar mig med att om kronan återfår lite värde blir alla våra varor billigare och det ger mer pengar att köpa fonder som faller i värde. Billigare eftersom allt vi köper sägs importeras.
Detta kan innehålla spår av ironi.
Fast IT är ju inte bara IT. Eller hur?
Alla bolag i hela världen är beroende av IT. Det är liksom ingen nisch längre likt det var år 2000.
Nej, IT är numera AI. Eller?
Men IT i formen av utility som el, kaffemaskiner, kontorsplatser mm är såklart en nödvändig resurs.
Utveckling i år – 20,64%.
75% fonder i form av Avanza Zero, Global och Emerging Markets.
25% certifikat i form av Valour Bitcoin Zero.
Kanske inte var så bra med ett bindestreck där. 🙂
Utvecklingen var alltså +20,64%.
16.54% tydligen. Investor agerar draglok med +24.28% i år och har seglat upp som mitt största innehav i en annars mest index baserad portfölj.
Hittills förvånande bra. 29,25% hittills i år, och det jag kan tacka är att jag är tekniktung samt har en stor andel i USD. Statens premiepension ligger på 27,8% med ett snitt på 11,2%. Ungefär samma profil där. Valutaeffekter ska inte glömmas bort.
Knappt 20 % i år. Svenska aktier, men ett bolag som verkar internationellt mest.
Knappa 15 här. Men jag kan inte sånt häringa utan har försökt hålla det blandat och välja fonder med låga avgifter.
Men kan inte jag göra iaf så jag är nöjd.
13% i år. Inga fonder bara aktier. Överviktad i råvaror som koppar, aluminium och silver.
Lite olika billiga globalfonder här. Drygt 17% upp sen årsskiftet.
Verkar helt tokigt, at a glance, men räknar man in inflationen så är utvecklingen senaste 3 åren egentligen ganska ganska lugn.
SCB KPI +22%
Globalindexfond +56%.
Grovt räknat CAGR ca +6% ovanpå inflationen alltså. Inget märkvärdigt.
Slow and steady wins the race.
Äger nästan inga aktier längre. Har lite fonder som följer index.
Investerade i aktier förut men slutade just av anledningen frågan gäller. Man har alltid exakta siffror över hur det går.
Ledsnade på det, sålde nästan allt och köpte ett par fina tavlor för pengarna.
Ingen direktavkastning i forma av pengar men ett nöje att titta på. Man behöver heller inte lägga tid på att följa kurserna varenda dag.
Rekommenderas.
Kan ju dock köpa aktier för att ha under lång tid, då behöver man inte heller bry sig om fluktuationer på marknaden.
Eller att köpa sk. utdelningsaktier, där direktavkastningen enbart ger mer än inflationen, och dessutom en möjlig värdeökning utöver det.
Konst är ju dock en annan form av investeringar som även det kan ge en ordentlig avkastning – dock känns det som att man behöver ha än mer kunskap än inom aktiehandel för att kunna göra bra klipp.
Kan man ha aktier eller fonder och lägga dem i byrålådan för att ta upp en gång per år är det bra.
Jag är alldeles för nyfiken över utvecklingen så för mig blir det ett stressmoment jag helst avstår.
Visst, ska man handla i konst kvävs väl mer kunskap än man får via antikrundan. Men köper man från en erkänd konstnär blir det sällan speciellt fel.
Det passar mig men alla är vi olika.
Intresset för ekonomi är lika stort ändå.
Har övergått till trading med fiktiva pengar och mycket backtrading.
Går riktigt bra!
Pratade med en granne till en vän som driver en arkitektfirma de var 35 pers och är nu 25 st, och hon var ganska ärlig och sa precis det som jag också misstänkte
” ska jag vara ärlig så alla dessa ”små ljuspunkter” man gör media prata om kopplat mot vändning eller byggmarknad osv” varken jag eller mina kollegor i branschen ser något alls av detta. De som förlorar jobbet och är utbildade arkitekter har svårt att få något annat.
Frågade vad för projekt tror du ev skulle funka bra nu
Bygga fängelser
Trevlig sommar
Arkitekter är de första som ryker. Inga nya byggprojekt betyder att inga arktiktekter behövs.
Är man arkitekt är man också väldigt specialiserad så det är svårt att hitta andra jobb som anknyter till ens kompetens.
En ingenjör brukar hitta något jobb om man inte är helt socialt inept, vilket iofs man vara en motsägelse.
Det blir inte mycket byggprojekt om inte räntan går ner.
En vän som jobbar med redovisning för ett företag med mycket arkitekter förklarade det så här.
När det är högkonjunktur, så ska arkitekterna ha betalt som helvete – men vill inte jobba.
När det är lågkonjunktur så ska arktikterna ha betalt som helvete – men kan inte jobba.
Svenska aktier ISK Avanaza +23,68, Svenska storbolag i början av året sedan övervikt av fastighetsbolag.
Utländska aktier KF Nordnet +13,15 Stabila stora utdelare i USA och Canada.
Varit inaktiv ett bra tag, förutom månadsspar som får ticka på. +20.16% i år med merparten i global/indexfonder samt endel aktier.
Lysa +15.27%
Får vara nöjd med tanke på det lilla arbetet som läggs ned, och samtidigt påtala att vissa aktier ligger kraftfullt minus.
Min Lysa + 8,29% i år
Min Avanza + 33,23% i år
Kunde inte låta bli att kolla och blev väldigt förvånad. Den av mina aktier som gått bäst i år är Siemens Energy. Trots detta har jag ännu inte kommit upp till plus på Siemens Energy men nästan.
Jag köpte Siemens Energy för att de äger Stal-Laval som i många år varit stjärnor på gasturbiner och jag är övertygad om att vind + sol behöver fler gasturbiner.
Ca 13% om man räknar bort nya insättningar. Mest beroende på en hög andel likvida medel (bostadsaffär som inte blev av). Annars ca 20% i den faktiskt investerade delen.
Fond-delen (ca 5 spretiga fonder, månadsspar) har som vanligt gått minst lika bra som den aktiva aktieportföljen 15-20 aktier med 2-3 surdegar. (Någon har på gamla dagar blivit dålig på att döda misslyckade investeringar och flytta pengar till bättre case). Någon gång skall jag acceptera att de spridda fonderna alltid slår egot. i alla fall på några års sikt.
Köpte cyniskt nog några SAAB aktier efter den fullskaliga invasionen till min portfölj som annars bara består av index fonder.
SAAB har sedan köpet gått upp 143 % och 66% senaste 6 månaderna så det räddar portföljen som de senast 6 månaderna har gjort +18,08%
Men det är en väldigt liten portfölj på totalt ca 80k just nu.
80k är väl en bra, bättre ha en portfölj oavsett storlek än att bränt pengarna på nonsens.
Jag hade hellre bränt pengarna på nonsens än på en del av mina aktieköp 🙂
Kommer inte åt enkäten från jobbet men 27 procent upp i år. Hade egentligen kastat in handuken och kör bara fonder sedan många år men gjorde ett undantag och köpte AST Space Mobile före årslutet. Har varit något av en resa…
+20.79%
Diverse mellanmjölks-aktiefonder och nån räntefond på Nordea
Hur länge ska man spara? När ska man börja tära på kapitalet?
Det beror på tusen och en faktorer där svaret är något som dödsbodelägarna får när mässings skruvarna är i dragna i kistlocket.
Boktips på ämnet: “Die with zero”.
Lysa 60/40 ligger +9,33%.
Lekportföljen ligger +33,45%.
Mitt största innehav är Tesla och den ligger just nu på -4%. Jag började den investera sommaren 2021. Har även andra innehav men har aldrig tidigare haft en så djup kännedom och intresse av ett bolag som med Tesla.
Jag har också galen övervikt i TSLA. Började 2013 så långsiktigt sk-tbra utveckling, typ 60x; i år not so much -17,5. Öppnade året på $248, just nu $201. Men det kommer väl andra tider. TSLA är ju sjukt volatil.
Håller just på att diversifiera i något ännu galnare. Får se hur det går, om en överlever. Det ska vara ännu mera långsiktigt och mycket mindre likvitt. (Konstig böjning:) )
26% blev halvårsresultatet. Mest beroende på Saab. 6% kan väl förklaras av kronans växelkurs mot USD, så 20% om man räknar bort det. Microsoft tickar på bra och har varit “motorn” i min portfölj ett antal år nu. Hösten blir mest att göra månadsinsättningar för att beta av den lilla belånade delen av portföljen. Sedan kan man ju fundera på att skifta en del innehav för att dra nytta av att Europa rustar upp. Upprustningen gynnar ju inte bara försvarsindustrin, även civila bolag som säljer till försvarsmakterna. Woolpower i Östersund hade jag gärna ägt aktier i men de är inte börsnoterade, men växer så det knakar gör de.
Intressant illustration av survival bias. Typ alla som kommenterat är bättre än index. Kan säkert stämma för dem, de som inte har något att skrävla om gör det inte heller.
Aaa – den berömda “flashbackdasen” 🙂
En annan parameter är ju att den som läser och kommenterar en ekonomitråd här troligen har något bättre koll på sin ekonomi än normalpopulationen. Det gör ju att fler här tillhör halvan som slår index.
Du tror att det är luft du andas?
Du tror att bloggens läsare slår index tack vare sina kunskaper?
Jag kan tänka mig att det är så ja. Detta är ju inget aktietipsforum heller, vilket förmodligen hade dragit ner det lite, utan jag gissar att det är bara något mer ekonomiskt medvetna men utan att det är alltför stora risktagare.
Risken är att det är tvärsom. Folk som har stort intresse och handlar mycket landar under index i diverse undersökningar (ingen aning om var gränsen för “handlar mycket” går).
Men om man aldrig tar risk så missar man ju de där skrytbara affärerna.
Ja, snitt-avanzaianen ligger normalt sett efter index.
Sedan finns väl ett enkelt fenomen av volatilitet; en portfölj som
är kass ett år kan vara vinnare ett år senare, det är väl normalt att det blir svängningar och de som har ett horribelt år kommenterar egna innehav något mindre än de andra.
Jag tror inte heller att gemene Cornucopiakonsument är de som har “stort intresse och handlar mycket” utan bara de som är något mer medvetna och något bättre på riskbedömning än spararna i stort. Vi är nog som grupp något mer lika kvinnorna vad gäller placeringar.
Personligen är jag på Avanza (exklusive pensionsspar och gemensam placering med sambon som görs på annan plattform) norr om +/- 0-sträcket men det är med minimal marginal, jag är bevisligen bedrövlig på det här med placering av pengar men det viktigaste är att ha kul eller hur det nu brukar låta
@bloggarn Det blev 14,78% så här långt i år på Lysa för min del. Har du kört delvis räntebärande eller är det bara slumpen med olika insättningsdagar som gör skillnaden?
Iofs kanske du inte kör månadsvis med samma summa heller…
Kör 100% aktier numera, minns inte om det var i våras jag gick till 100 från tidigare 80.
Det finns ett gammalt engelskt talesätt hur man får en perfekt gräsmatta; klipp och kratta den i hundra år så blir den perfekt.
Jag har samma filosofi för min förvaltning. Välj en bra gräsmatta från början och gör inte en massa trixande på vägen. Låt tiden jobba så får du ihop en bra, rejäl och säker pension.
Jämför indexfonder och sk aktiva fonder tex. Indexfonderna står sig förbaskat bra över tid, men kostar nästan inget (eller tom inget) medan de “aktiva” ofta är svindyra. Blir mycket pengar i slutändan.
25,7 upp i år på den filosofin.
Låter vettigt.
Ska man betala för en ”aktivt förvaltad” fond ska man kunna förklara för sig själv varför. Fonder med 40 aktier som förvaltas av en eller två förvaltare och som är nöjda med att de besöker en massa företag ska man hålla sig långt ifrån, är min uppfattning. Sedan finns ju en del lättare lurendrejeri; att betala någon 1,5% för att välja aktier bland 25 svenska fastighetsbolag måste väl anses höra dit.
Duktiga förvaltare kan ju göra klipp när de skall placera nån miljon här o nån miljon där.. Men när man ska placera 100 miljoner så blir det svårare att göra klippen.
Upp 43% i år. Otrolig tajming med Saab och Nvidia som draglok. Nu är det dock likvida medel som gäller och semester.
Räknar med att få c:a 10-11% långsiktigt per år före skatt.
Nu har det förstås blivit mycket mer än så just detta halvår men det jämnar ut sig…
20.07 nu när jag kollade. Sträcker på mig utav stolthet! Investor, Saab och Rheinmetall som dragit upp det jag. Har en hel del gruvbolag som går skit och drar ner. Karuseller och gungor.
Har haft Lannebo Teknik som primär fond i två år. I år upp ca 15%, men lite mattare på sistone. Dollarkopplad, så indirekt en valutafond.
Min gamblefond får nog onda ögat av de flesta här, HSBCs Turkey Equity Fund. Var i Istanbul i vintras, såg en galen köpfest i inflationens kölvatten och ett extremt hat mot Erdogan (som bl.a höjt alkoholskatter mm mångfalt).
Hotellägaren hade tex strukit över sin Galatasaray -tatuering sedan det blev känt att Erdogan stöttar dem 🙂
16,63% i år.
477,66% sedan start (2012).
Det har lönat sig att vara medlem i “Church Of Apple”.
I övrigt är det mestadels några andra stora tech-bolag samt några svenska investmentbolag.
Upp 9% i år. Mer intressant är utvecklingen på lite längre sikt. Sen jag flyttade över till Avanza vid årsskiftet för 1,5 år sen är det upp 25,5 % trots eller tack vare 40% bankkonto med maxränta.
Egen aktiv förvaltning, men man agerar coolare om man har högre säkerhet genom procentuellt större bankkonto är min erfarenhet.
+10.51 i år i järnväg, kärnkraft, jordbruksmarksREITs och guld ETC.
Säljer aldrig och köper endast i dessa fyra segment, ända in i kaklet för man ska väl “put my money were my mouth is” osv osv..
54% upp första halvåret. All in på bitcoincertifikat.
Lysa 15.34% och egen förvaltning 15.1%.
Lysa och ett par andra typer av benchmarks är ju på sätt och viss mina “chefer” – klarar jag inte av att matcha dem över tid så är det kicken. Har investerat på fulltid i många år och alla nedlagda timmar fyller ju bara en rimlig funktion om jag överpresterar de passiva alternativen. Finns liksom inga mjuka värden i den här världen när man mäter egen prestation..
Förr eller senare blir det kicken, ålder o hälsa börjar spela in, men ett antal år till ska jag ge Lysa etc en match…
14,18 %. Lysa. 98 % aktier.
Nordnet 20,18 %. Silver ETF och en enda st guld ETF för att hålla koll på kursen efter att ha sålt resten ’ganska nära toppen’, i ärlighetens namn vid 93 % av årsbästa.