Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol och Tibber.
Börsuppgångarna från igår fortsätter i de asiatiska tidszonerna under morgonen svensk tid efter nytt amerikanskt börsrekord. USA släpper sina inflationssiffror idag, så alla håller andan om vad det kan göra med den amerikanska centralbankens styrränta framöver. Elpriserna blir extrema i elhandelsområde SE4 Södra Sverige med över 2:- SEK per kWh som högst, sedan kärnkraftverk och värmekraftverk lagts ner i söder och Svenska Kraftnät under flera regeringar och över ett decennium misslyckats bygga nya kraftledningar till området.
Stockholmsbörsen steg igår med + 0.56% för OMXS30 och +0.51% för OMXSPI. Det fortsätter vara sommarlugnt på valutafronten med 11:42 SEK för euron och 10:54 SEK för dollarn. Guldet stiger något till 807:- SEK per gram, men uppför sig annars lugnt.
I USA fick börserna fart igen och gårdagens text om att uppgångarna verkar tappa fart fick direkt en knäpp på nosen. Således blev det nya börsrekord efter att Nasdaq 100 stigit med +1.09% och S&P-500 med +1.02%. Bäst inom FANANGST gick Nvidia med +2.69% medan Tesla slutligen lugnade ner sig med +0.35%. Sämst gick Spotify med -2.11%.
Amerikanska långa räntor var i stort sett oförändrade.
Idag ska den amerikanska inflationen för juni offentliggöras och konsensus är att den ska backa från 3.3% till 3.1% och ge stöd för framtida amerikanska räntesänkningar. Men vi får väl se. Alla vill till himlen, men ingen vill dö som som Timbuktu ska ordstävat. Med detta enorma fokus på räntorna så mår uppenbarligen inte ekonomin bra iaf, men det visste vi redan.
Borta i de asiatiska tidszonerna fortsätter uppgångarna och samtliga index bloggen följer stiger. ASX 200 +0.84%, HAng Seng +1.62%. KOSPI +0.56%, Nikkei 225 +1.14% och Straits Times +0.45%, allt i skrivande sekund.
Elpriserna blir alltså extrema i elhandelsområde SE4 Södra Sverige idag med 210 öre per kWh oskattat, omomsat och onätat som högst ikväll, och 137 öre per kWh som högst nu på morgonen. Snittpriset i SE4 blir idag 104 öre, medan SE1, SE2 och SE3 får 25 öre i snittpris och 34 öre per kWh som högst. Snittpriset är alltså 300% högre i SE4 just nu.
Det tål att upprepas att detta är svenska politikers fel och det gäller samtliga partier och regeringar. Situationen har som bekant inte förbättrats under sittande Tidölag och under samtliga tidigare regeringar har man sedan nedläggningen av fullt fungerade Barsebäcks reaktorer misslyckats med att bygga de utlovade kraftledningarna från norr. Kanske lika bäst det, så inte SE4:s priser kryper uppåt i Sverige, då de pga kraftbristen importeras från kontinenten genom export av SE4:s el. Det har även lagts ner kraftvärmeverk pga tidigare regerings straffskatt på dessa.
Hade det funnits ett kraftöverskott större än exportförmågan från SE4 så hade priserna varit låga, men det överskottet är alltså borta. Istället är det priserna i Danmark och Baltikum, samt Tyskland och Polen dit man byggt kablar som gäller för SE4.
Bor man i SE4 är det bara att öppna plånboken. Som villaägare kan man dock installera solkraft vilket med de priser som gällt i SE4 i sommar torde vara rejält lönsamt. Kontakta Hemsol för att få en eller flera offerter anpassade till din typ av installation, oavsett om det är en villa, lantbruk, ett företag eller en bostadsrättsförening (annonslänk).
När de stora industriprojekten i norra Sverige börjar konsumera sin el på allvar så kommer elpriserna i SE4 också vandra upp till SE3, och därmed drabba 90% av Sveriges befolkning. Rätt åt oss här nere i södra rikshalvan, som levt gott på norra Sveriges vattenkraft länge, tills politikerna började riva kärnkraften och nu även vattenkraften i södra Sverige i en nitisk övertolkning av EU:s direktiv, där Sverige alltid ska vara bäst i klassen.
Att hålla på att dutta med byte av fakturaleverantör, de sk elhandelsbolagen, är bara en snuttefilt. De enda de gör är läser av hur mycket el du konsumerar och skickar en faktura, och det enda de kan konkurrera med är alltså priset för den administrationen, vilket är en minimal kostnad relativt en villas elförbrukning. Men att kunna konkurrera om fakturakostnaden framhölls som någon unik och enorm anledning till att avreglera elmarknaden så man både har elnätbolag och elhandelsbolag och som hushåll fick två fakturor att hantera istället för en.
Vad du kan göra för att hantera elpriserna är timdebitering och att styra om elkonsumtionen till rätt tid på dygnet. Det kräver dock kunskap och engagemang, men bäst hjälp på vägen får man genom att välja Tibber (annonslänk), som inte bara skickar fakturor, utan även har olika hjälpmedel för detta – både information och om du skaffar utrustningen tekniska dito. Bäst är det om du har elbil, då Tibber ser till att ladda bilen till bästa pris.
Man har också Grid Rewards, som gör att du kan få betalt för att ladda din elbil vid rätt tillfälle (annonslänk) och på så sätt balansera elnätet. Tibber räknar med att smartladdning till bästa elpris kan spara 1 420:- SEK om året för en normalkund och Grid Rewards ca 1 040:- SEK om året, men då ska du förstås ha elbil till att börja med och bilmärke eller laddare som stöds av Tibber.
85 kommentarer
Först! Å inget att säga, vart är världen på väg???
Det är ekonomitråden, inte Ukrainatråden.
Vet jag väl, väljer bara att glädjas åt det det lilla och hoppas att alla får en fantastiskt skön dag! 😀
Det samma!
Anekdot. Var nere på tjänsteresa i Tyskland och hängde med koncernkollegor från hela Europa.
Sverige ses fortfarande som kanske världens bästa land.
Det är lätt att klaga på vissa saker (att vi har gängkriminalitet som liknar terror. Vägarna)
Men när man klagar på elpriser för Europeer så undrar de vad vi pratar om. I Tyskland har sossar och miljöpartiet sett till att tredubbla elpriser. Och missnöjesröster på högerpartier är inte bara pga rasistisk idioti utan att man helt enkelt saknar förtroende för politiker och vill visa att Miljöpartier förstör folks liv.
Sen är det väl lika smart rösta på hitlerister i Tyskland elelr Sverige för att man är less på de gröna. Men…. En del har inte så lätt att tänka.
Skåningarna har levt på att “el är billig så vi kan behålla våra hus som är bygda med tjetjensk byggstandard som det blåser rakt igenom”. Nu är det dags för även skåningarna att tilläggsisolera. byta fönster. isolera vinden. täta husen och installera FTX. Och skåne är ju ett solklart fall i landet där solkraft antagligen lönar sig.
Kan kompenseras med “gnällkraft” mulna dagar för skåningarna är som de Svärjisar de röstar på. Missnöjda och dåliga på att ta eget ansvar 😉
Rant mode off. Vi har det jävligt bra och även om vi gillar att tro att “det är illa nu” så är det inte illa.
Varken media eller bloggarn får klick på att säga att allt är bra. Och jag matar di skånske trollen lite med detta inlägg så vi får lite engagemang som driver klick 😉
För övrigt är min tremånaders bolåneränta nu ner 35% sen toppen i Q1.
Det tar sig sa mordbrännaren
0,35%
35 punkter….
Svårt ska det va…
Läste en opinionsundersökning häromdagen att 0 (noll) procent av Tyskarna är mycket nöjda med sin regering. Att de flesta är missnöjda förstår jag men varför klagar miljöpartiet i Tyskland, de har ju fått precis vad de vill.
Tack för tidig uppdatering.
Inget att tillägga just nu. Heller.
”Svenska Kraftnät under flera regeringar och över ett decennium misslyckats bygga nya kraftledningar till området.” – Kan någon insatt själ förklara detta för mig? Har det med inkompetens, servitutsfråga, budget/prioritering eller varför har inte det byggs mer? Svenska stadsnät skulle straffas ekonomiskt för att priserna skiljer så mycket.
Ja, inte är det kompetens iaf.
Tiden för att få en ny stor krafttransformator levererad om den beställs idag är 4-6 år om Hitachi Energy i Ludvika ska leverera den (tror läget är ungefär lika om Seiemens ska leverera!), så det går inte fort att bygga ut elnätet när vi nu har försatt oss i detta penibla läge!
Just skillnaden mellan elområdena har ju varit kända sedan de skapades så varför man inte planerade för detta övergår mitt förstånd.
Hade det hjälpt?
Låt oss säga att transmissionsnätet hade gjorts 10 gånger större – dvs så att det går att skicka 10 gånger mer el från SE1 -> SE2 -> SE3 ->SE4.
Det hade ju fortfarande inte hjälpt.
Har inte med saken att göra.
SVK har haft 13 år på sig att bygga bort flaskhalsarna vilket är ett av syftet med flaskhalsintäkterna.
Naturligtvis har SVK undvikit detta, syftet med elprisonrådena var att begränsa överföringen.
Att kunna överföra kraft på ledningarna ingår inte i Svenska kraftnäts uppdrag. Elledningarna är byggda, men kan endast användas till ca 65%. Jämför med överföringar till andra länder där hela kapaciteten går att använda. Min gissning är att andra länder har en bättre formulering i uppdraget till myndigheter.
Precis, kan det vara problem redan i svenska kraftnäts direktiv? Åter igen doftar det politisk inkompetens. Elprisområdena uppkom för att främja utbyggnad av elkraftproduktion där den behövdes utifrån hur elnätet ser ut. Det var ju en god tanke. Men titta på vilka kraftslag som finns – vattenkraft, värmekraftverk, kärnkraft, sol och vind. Vattenkraft är omöjligt i södra Sverige. Värmekraftverk har blivit straffbeskattade utifrån CO2, kärnkraft har lagts ner av S och MP, sol producerar när det är soligt och vindkraft segar när det gäller utbyggnad samt producerar enbart när det blåser. Alla kraftslag missgynnas av politiken så det blir total låsning.
Man har en väldigt hög säkerhetsmarginal för ledningaena.
Detta är baserar på ett luddigt formulerat tillgänglighetsmål.
(om man släpper på mer kapacitet och ngn störning uppträder kommer de kvarvarande överbelastas och koppla ner=strömavbrott).
Generellt är “kompetens” ett ord som saknas hos många politiker
Och vänskapskorruptionen är total. Förklara annars varför Sven-Olof Littorin har välbetalda uppdrag….
Sven-Olof Littorin – tack för att du påminner mig om hur inkompetensen kan ta sig högt upp i den svenska statsförvaltningen!
… eller varför Dan Eliasson inte varit långtidsarbetslös de senaste 30 åren.
Fråga Mikael Odenberg.
Han var i mitt tycke en kompetent försvarsminister. Åtminstone så pass kompetent att han avgick i protest 2007 mot nedskärningarna av det svenska försvaret.
Som GD för Svenska kraftnät var han i mitt tycke mindre kompetent, men han kan kanske besvara dina frågor nöjaktigt.
Ur ett miljöperspektiv och med tanke på att det enda som kan få folk att sluta att använda en vara är priset så skulle man ju kunna hävda att det är genialt att se till att priserna på el går i taket. 🙂
Sorry, menat som svar till R30.
Jepp, det är MPs geniala lösning på allt. Man kan leka med tanken hur ens liv och samhället hade sett ut utan el. Jag vet ungefär utifrån hur min farfars farfars generation levde. Man fick hämta vatten ur brunnen, det var mörkt halva året, även inomhus, man jobbade med jordbruk för någon industri i dagens bemärkelse fanns inte. Man dog av blindtarmsinflammation. Osv.. mysigt, eller inte. Man vet först vad man har när man förlorat det. Att i ett modernt samhälle som vårt ha sådana enorma fluktuerande elpriser är liksom inget egenvärde utan enbart ineffektivt.
Skulle kunna bli ett nytt upplägg för en dokusåpa – miljöpartister lever sitt idealsamhälle. Lite som Farmen på steroider, kryddat med en del Robinson (efter vad jag förstått om upplägget för dessa, kollar inte på dem utan utgår från vad jag läst om dem – kan tänkas att det finns bättre liknelser än nämnda).
Naturligtvis måste sådan vardagliga dåtida händelser som missväxt, mjöldryga i rågen och kolera, tyfus m.m. ingå på något sätt, annars vore det inte realistiskt. Förlägger man sedan inspelningen till någon by bortom Uralbergen behöver man kanske inte ens simulera förhållandena.
Ah, är det vad du kallar vänsterpolitik?
Man ökar inkomstskatterna för att folk skall arbeta mindre.
Ahh, det är så de ska få till arbetstidsförkortningen. Kan lika bra jobba mindre får det lönar sig ändå inte… 🙂
Med marginalskatterna som är idag kan jag inte riktigt säga att jag är motiverad att jobba lite extra eller ta ut precis alla föräldrapenningsdagar så länge det går.
Kanske tappar ett par tusenlappar i inkomst, fyller på med ett par hundralappar från FK men eftersom marginalskatteeffekten är över 50% så blir det inte så stor påverkan i slutändan.
Det är lite absurt att mina pengars avkastning skattas till hälften av det jag sliter i mitt anletes svett.
Men degen måste in för att göda alla offantliganställda tjänstehjon.
Med marginalskatterna som är idag kan jag inte riktigt säga att jag är motiverad att jobba lite extra eller ta ut precis alla föräldrapenningsdagar så länge det går.
Kanske tappar ett par tusenlappar i inkomst, fyller på med ett par hundralappar från FK men eftersom marginalskatteeffekten är över 50% så blir det inte så stor påverkan i slutändan.
Det är lite absurt att mina pengars avkastning skattas till hälften av det jag sliter i mitt anletes svett.
Men degen måste in för att göda alla offantliganställda tjänstehjon.
50% marginalskatt? Har du inte läst Pomperipossa?
Med arbetsgivaravgift då antar jag?
Även en med medianlön ligger på 55% skattetryck. Till och med kapital hamnar du fort över 30% med ISK avgift + moms (om man räknar med 10% uppgång i året).
Ack dessa historielösa! På den gamla goda tiden var marginalskatten 102% och ni gnäller över ynka 50? 😎
E väl snarare så att samtliga kommuner i SE4 vägrar haka på den gröna vågen med vindkraft, solkraft och batterier 🙂
Trenden verkar äntligen vända, men de verkar inte vilja investera i billig el…
https://www.lazard.com/research-insights/levelized-cost-of-energyplus/
Ja, det är genialt att se till att konsumtionen av det som är huvudskälet till vårt välstånd minskar.
Vi ger 80% av vårt välstånd till den rikaste procenten så vad är problemet?
Ger? Är du av åsikten att staten från början äger allting och därefter delar ut till de som vill ha?
God Morgon, kämpar!
Hmmmmm, ekonomitråden, men ändå….en god morgon.
De 90% som bor i SE4 och SE3 hade ju med god marginal kunnat ge precis vilket parti som helst egen majoritet i valen 2014 och 2018. Dessa väljare ville att S, MP, V och C med sina utlovade nedläggningar av kraftproduktion i söder skulle få bestämma, och då blev det så. Är konsumenterna i SE3 och SE4 missnöjda över dagens elpriser så behöver de bara gå till närmsta spegel för att hitta den skyldige.
Förvisso sant och gäller allt i Sverige. Svenska folket ville detta och har sagt det om och om igen i allmänna val.
Du har faktiskt väldigt rätt i detta. Det som är tragiskt är att folk i gemen är så inkompetenta på hur ett elsystem fungerar och hur de olika kraftslagen fungerar att de har ingen möjlighet att ta bra beslut i detaljfrågan. Det finns dom som på allvar tror att solenergi är lösningen på allt eftersom vi nu har batterier som kan lagra energin. Det kanske kan fungera i någon öken eller enskild tillämpning men i Sverige som helhet ser det inte ut så. Solenergi är ett bra komplement men inte hela lösningen. Det behövs en rätt god pedagogisk insats där man förklarar de olika kraftslagens produktionsmönster, lagringskapacitet och politiska besluts påverkan på hela systemet.
“Solenergi är ett bra komplement men inte hela lösningen”, så rätt! Jag skulle vilja lägga till även vindkraften. Sol och vind är jättebra som komplement men inte hela lösningen. Jag menar på att de som propagerar för att de är lösningen blir deras fiende, när de försöker tilldela dem egenskaper som de inte har. Vi får betala med dyra elpriser och än värre låg ekonomisk tillväxt.
Så om man inte röstar på de alternativ är man ändå ansvarig?
Har du något bättre förslag hur man skall göra isåfall?
Väpnad revolution?
Man kan kalla det för majoritetsförtryck om man vill men det är så en demokrati fungerar och är tänkt att fungera. Att en liten minoritet ska göra revolution för att de inte får som de vill är raka motsatsen till vad jag förespråkar.
Men du säger ändå att alla i SE3 och 4 får skylla sig själva? Vi valde ju att bo kvar…
Att det är så demokratin fungerar är naturligtvis självklart och det är väl anledningen till ett sk Churchillcitat.
‘Many forms of Government have been tried, and will be tried in this world of sin and woe. No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed it has been said that democracy is the worst form of Government except for all those other forms that have been tried from time to time.…’
Men slutsatsen är nog att en del av väljarna inte bryr sig eller helt enkelt inte anser det viktigt.
Det var ett generaliserande påpekande. Kollektivet som utgörs av väljarna i SE3 och SE4 får skylla sig själva. På individnivå är det så klart inte lika enkelt eftersom att vissa mycket riktigt röstade för en annan ordning, och jag tycker synd om dessa individer.
Tja, man kan väl säga att det funkade hyfsat åtminstone för George Washington et consortes. Mindre klart utfall vad gäller Frankrike dryga decenniet senare och klart tveksamt vad gäller Ryssland för dryga seklet sedan.
Generellt brukar revolutioner leda till ett betydande mått av kreativ förstörelse på flera områden och att röra om i dyn kan vara positivt i sig. Huruvida det blir bra eller inte beror i stor utsträckning på om de nya ledarna är samma som de gamla, men med andra namn. Och det brukar ofta bli en backlash i form av kontrarevolution på något sätt.
Men nog har man ibland undrat var Nils Dacke och Engelbrekt Engelbrektsson är när de verkar behövas igen.
För den som tycker att jag är orättvis mot de utpekade partierna eller har glömt vad partierna sa för 10 år sedan så kommer här en liten påminnelse från 2014 https://da.se/2014/08/sa-vill-partierna-losa-energifragan/
Tack för länken! Precis som du skriver är vi väljare generellt väldigt dåligt insatta i elsystemet. Och så ska det kunna vara, vi vill kunna lita på det politikerna säger, det är liksom det de är till för. Tyvärr fungerar det inte så.
Läser ur Vänsterpartiets inriktning 2014: “Ansvariga politiker bör besluta om att avveckla kärnkraften, bygga ut alternativen och spara energi. Annars går Sverige miste om tiotusentals arbetstillfällen, nya exportnäringar och en gyllene möjlighet att ställa om landets energisystem”. De hävdade alltså att vi måste avvekla KK för att inte gå miste om många arbetstillfällen. Inte utan att man tar sig för pannan…
Vad gäller att kunna lita på politiker så kan vi krasst konstatera att i just detta fall gjorde politikerna exakt som de sa att de skulle göra.
Ja precis, men jag var nog lite otydlig. Jag menar att när vi ska kunna lite på dem, så menar jag att vi borde kunna kräva att de är insatta och pålästa i frågorna de hanterar. De är till för att inte vi alla andra ska behöva sätta oss in i allt, utan arbeta med annat. Nu verkar det mest som önsketänkande ioch gissningar i en del fall.
@JOHANPER
Vad värre är, är att politiker är generellt väldigt dåligt insatta i elsystemet. Och dem har vi förlitat oss på att lösa alla energiproblem i lider av.
Nu kommer valfläsk i kommande val vara arbetstidsförkortning och stoppa privatiseringar, inte elpriser.
Alla vill till himlen och åka limousine förstås!
Ahh. En kännare av farbror Joakim.
Å allting som ni såg där
Va sånt ni ville se
Om du kommer ner i min värld
Kommer du aldrig härifrån
En värdig hälsning till puttes utsända.
En enkel man som du och jag…
När det gäller elpriser i södra Sverige är det ett väldigt fäktande mot svenska politiker här. Jag skulle vilja se en mer rättvis skuldfördelning när det gäller elområdesindelningen. Indelni gen i elområden är inget svenskt påfund utan ett krav från EU-kommissionen. Syftet är att jämna ut elpriserna i Europa så att inget medlems land får en konkurrensfördel gentemot ett annat pga god tillgång till el. Varför började då kommissionen med detta? Jo våra goda vänner danskarna anmälde oss till kommissionen. De tyckte inte bara att vi skulle lägga ned Barsebäck utan även att vi skulle dela med oss av den elproduktion som blev kvar, efter nedläggningen, utan att betala högre pris än södra Sverige.
Intressant. Danskarna förstod väl att all elintensiv industri skulle försvinna från Danmark till södra Sverige om de inte lyckades. Tragiskt att Danmark inte är mer kärnkraftsvänliga.
Nja, det var EN lösning på problemet.
För att vara exakt så begränsade SVK överföringen till Danmark vilket inte var tillåtet.
Alltså ledningarnas kapacitet utnyttjades inte och det fanns inga tekniska förklaringar (som det gör när det gäller begränsningen SE2/3 och 3/4)
Alltså inte tillåtet.
Därför införde SvK elprisområden baserar på flaskhalsar i nätet för att på så sätt låta elmarknaden styra flödena vilket är ok.
Danmark har därför inte behövt hantera sin brist på planerbar elproduktion öht utan kan lajva på med sol och vindkraft.
Om man vill veta hur framtiden ser ut så titta på Danmark , och slå av Öresundsförbindelsen när det inte blåser.
Samma med Tyskland, fast bryt förbindelserna till Polen och Frankrike.
Kan man på EU-nivå kräva en viss mängd planerbar elproduktion från medlemsländerna och hänvisa till beredskap och mer jämna elpriser?
Det finns ett krav på att man måste motivera ev. beredskapskraft (såsom Karlshamn) utifrån ett tillgänglighetsmål, alltså X timmar blackout och det driver behovet av sådan kraft.
Men tanken är att elmarknaden skall hantera ev brister i produktionskapacitet. Den sk osynliga handen.
Så inga sådana krav kommer tillkomma.
TSOerna är ansvariga för elnätets stabilitet så de får inrätta vilka extramarknader som behövs för att få tillgång till kraft när den behövs. Det är ju därför Checkwatt dök upp.
Ja, Danmark brukar framhållas som ett fördöme när det gäller hur man hanterat elproduktion. Mycket vindkraft alltså. Fast man bör vara medveten om att deras import av el (19 TWh) motsvarar mer än hälften av konsumtionen (31 TWh). Man exporterar förvisso mycket också (17 TWh). Fast utan uppbackning från andra länder, exempelvis Sverige och Norge, när det inte blåser så skulle det vara katastrof. Tur att det finns länder som har helt andra elsystem än (föredömet) Danmark.
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/bookmark/58125288-3c0f-4874-a151-94a4f6fbe816?lang=en
Får Danmark en blackout så kan de inte starta upp sin egna produktion igen utan hjälp från Tyskland eller Sverige, de har får låg produktion av reaktiv effekt för att kunna magnetisera sina vindkraftverk!
@SVENGROT
Sverige tog inte strid om elområdena, utan accepterade dem rakt av. Odenberg har t.o.m. försvarat dem i en intervju.
PPP Hade det sett ut på något annat sätt om Sverige”tagit strid” menar du? Jag tror det inte. Ett enskilt medlemsland har inget att sätts emot kommissionen.
Loretta Lynn!
https://www.youtube.com/watch?v=hThqaFN2nkU
Men vore det lönsamt att producera el i SE4, så hade ju marknaden löst det redan. Jag vet faktiskt inte vad det kostar att producera el från scratch, men har de inte prisgaranti på typ 1:-/kWh, så kommer det nog inte att byggas någon mer kapacitet i närtid. För vem vill tillhandahålla el till lägre kostnad än vad det kostar att producera?
Du har fel här. Politikerna sätter stopp för den kraftproduktion som går att få till i SE4.
Kanske låter såssigt, men jag anser att en så viktig aspekt som energi inte borde ligga under marknaden.
Där torde staten ha ansvaret, även om denna skulle tappa slantar men det kan det väl vara värt för att slippa denna fluktuation av priser?
Problemet är att väljarna röstar på politiker som vill lägga ner planerbar elproduktion och då hjälper det inte att staten tar över ansvaret.
Det smartaste vore att sälja av Barsebäck-territoriet till en stiftelse som driver en mikrostat med enda syfte att exportera kärnkraftsenergi till Sverige. Det kan vara en stat med noll invånare – samtliga med rösträtt! Då kan man undvika nedläggningar ifall vänstern kommer till makten igen.
Funderat på det en del också, hade det inte varit möjligt för sittande politiker att skriva ett avtal om prisgaranti exklusive skatter? Största problemet med kärnkraft är ju att det finns flera kärnkraftsfientliga partier i riksdagen, så även om man får en vanlig prisgaranti kan ju sossarna höja effektskatten en dag för att tvinga kärnkraften att stänga (igen).
Det känns som att om det finns i en regerings mandat att stänga ned kärnkraftsverk borde det också finnas i sitt mandat att ingå avtal med kärnkraftstillverkare som inte bara går att riva upp.
Jag tror att snittpriset för SE4 för 2023 var 77 öre eller något och produktionspriset på kärnkraft ligger på 25 öre utan själva bygget i åtanke. Hade man inte kunnat säga då att de får prisgaranti på 60 öre exklusive skatter och avgifter på säg 25år? Ger ju god marginal att kunna återbetala det och det är ju ingenting som kommer ske närmre framtiden som plötsligt ger oss så låga elkostnader att det hade varit en dålig deal.
Hade ju även gett incitament också till privata entreprenörer att bygga det tidseffektivt istället för att mjölka pengar från staten, om det är privatägt och klockan för de 25 åren startar vid godkännande så har de ju starkt incitament att pröva att bli färdiga på kanske 8 år istället för 10-12.
Det är mer lönsamt att sälja till SE4 än att producera i SE4, varför skulle någon kraftproducent investera för att sänka sin egen marginal?
Kraftproducenter får väl betalt i zonen de producerar i så tar nätägarna mellanskillnaden mellan de olika zonerna? Norge ägde väl kabeln till Danmark om jag minns rätt så om det är högre pris i Danmark än i SE4 får väl Norge pengarna.
@4KKASHOLE
Ja, Barsebäck kanske vore en bra plats att bygga ett kärmkraftverk på … varför har inte det gjorts?
Sverige hade en gång världens kanske bästa och stabilaste system för elförsörjning. Det var då det. Nu är det upp till var och en att själv ordna sin situation. Solceller. Hemmabatterier. Vedeldning. Varma kläder. 18 grader inomhus.
Om man med politiska beslut avvecklar reglerbar elproduktion och sedan inför en “marknadsbaserad” elförsörjning där brister i kapaciteten resulterar i högre priser för slutkonsumenten och därmed ökade vinster för bolagen – Vilket bolag skulle då ta kostnader i nätförbättringar medförande att deras vinster sjunker? Värdet av att ha en fungerande elproduktion har försvunnit. Dvs det har inte försvunnit men vem som skall stå för det har problematiserats så till den grad att inget blir gjort och alla skyller på varandra.
Anledningen till införandet av elområden var att incitamenten för att bygga ut elnäten skulle öka men det behövs inte mycket mellan öronen för att förstå hur ett monopol eller oligopol fungerar.
Citerar Andreas Cervenkas kommentar: “Om elpriserna är X gånger högre på ena sidan av en gärdsgård jämfört med på den andra – då är det ett politiskt problem.
Stadsministern utlovade före valet att en kommande borgerlig regering skulle ändra lagstiftningen så att tillstånd för uppförande av ny kärnkraft skulle hanteras av EN myndighet istället för FEM. Undrar hur många myndigheter man är nere i nu?
Det manliga språkröret för ett visst parti stod med gråten ihalsen och förklarade att “Kärnkraften skall vi inte ha – den är livsfarlig”. Talet i Almedalen andades liknande formuleringar som när man funderar på var all el som behövs skall komma från helt enkelt inte går ihop. Vad som går ihop är däremot att en kommande vänsteregering knappast kan bildas utan detta parti.
Jag minns etiketterna ovanför flygsäten: Vid tryckfall fälls syrgasmasker ned automatiskt. Sätt först på Din EGEN mask. DÄREFTER ditt barns. Samma sak borde ha varit en grundregel för svensk energiproduktion och elhandel: FÖRST fixar man sitt eget basbehov. DÄREFTER kan man konfigurera infrastrukturen för att balansera andras.
Extrema elpriser… tja.
En timme under gårdagen var det 2kr/kWh, en annan timme var det 30 öre/kWh.
För den med månadsmedel eller fast pris spelar det ingen roll, tänker jag.
För den med timdebitering, som jag, så är det en möjlighet att tjäna lite på det.
Själv har jag laddat elbilen med gratis ström ungefär hälften av tiden sedan mars i år.
Jag laddar ju helst då det är minuspriser, och mycket sällan över 30 öre.
Gratis är gott.
Elpriset är inte högt, det har faktiskt historiskt sett gått nedåt.
1978 var elpriset 24 öre/kwh (och på den här tiden bestämde vattenfall elpriset, det var inga timpriser eller så, utan hösten 1977 bestämdes det att elpriset 1978 skulle vara 24 öre)
Inflationsjusterat så motsvarar det ett ett elpris på 120 öre/kWh idag, en krona 20 öre.
Och här kan vi se att det är endast 2022 som har dyrare el än 1978
https://www.skekraft.se/privat/elavtal/historiska-elpriser/
Märk väl att 2020, året efter att Ringhals 2 stängdes ner, så hade vi ett av de lägsta elpriserna i Sverige någonsin.
Om nu någon undrar vad nedstängning av en reaktor kan innebära.
Sverige får en allt stabilare produktion, vet ni att för 20 år sedan så importerade vi nästan lika mycket el som vi exporterade, och ungefär under lika många dagar.
2022 så importerade vi endast under 42 timmar av årets 8500 timmar, och vår export var enormt stor.
Såhär har vår import/export sett ut under årens lopp
https://i0.wp.com/bengtsvillablogg.info/wp-content/uploads/2022/10/Nettoexport-el-Andel-karnkraft-Sverige-1970-2021.png
Eller ett ännu mer informativt diagram (det är uppdelat per år, så det även går att avgöra under vilka årstider vi importerat och exporterar)
https://static.byggahus.se/attachments/images/large/727/727724-88881d3be9ea6025988855752f74b1de.jpg
Jag tycker verkligen inte det ser ut som att vi har tagit sönder något i vårt land.
På det senare diagrammet, det röda är alltså export och gröna när vi importerar.
Shit, tvärtom menar jag förstås, det gröna är alltså export och röda när vi importerar.
varför kan man inte editera sina inlägg … 🙁