Nedan följer en läsarenkät om ditt hushålls bostadslån. Klicka inte vidare om du inte vill nyttja Google Forms.
Bostäder
Det kom på tal under morgonens tråd om hur små de svenska hushållens bostadslån är, så det är väl dags för en liten enkät om hur det ser ut för bloggläsarna.
Svara på enkäten nedan, så redovisar vi väl resultaten typ i morgon. Om du inte kan se formuläret korrekt nedan, prova denna länk istället.
Inga uppgifter annat än dina svar och en tidsstämpel kommer sparas och de går inte att koppla till dig som person.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
Författaren Lars Wilderäng driver bloggen Cornucopia? sedan 2008 och har publicerat technothrillers, sciencefictionromaner eller thrillers. I juni 2024 kom hans trettonde roman ut, Krigarhjärta.
Min-maxing är ganska ointressant för mig oavsett vad de kommer fram till där. I min livsåskådning så är det självklart att om man har lån så ska ska man betala av dem när man kan. Skuldfri ska alltid vara det bästa alternativet. Är det inte det, då är där seriösa systemfel. Vilket där ju helt uppenbart är i vårt globala ekonomiska system.
Sett till hur det brukar låta i kommentarsfältet så gjorde jag tvärtom. Har under ”högräntekrisen” gått från strax under 2 till strax över 5 MSEK i bolån.
Men en sådan typ av flytt kommer inte bara med kostnadsökningar utan även med kostnasminskkingar. Vi har gått från en årsförbrukning på 22 000 kwh till 9000 kwh + försäljning. Vi har nu laddare i bostaden och kan sänka drivmedelskostnaden rejält för de 2500-3000 mil vi kör per år.
Men klart summerat är det dyrare mu än tidigare. Men inte värre än att typ måla huset själv på semestern istället för att anlita någon täckte ökningen år 1.
Är det inte så man skall göra enligt klassisk teori? Om priserna sjunker lika mycket (procentuellt) i alla segment så är minskningen i kr mycket större för de dyrare (köp) objektet än det billigare (sälj) .
Men då måste man klara av att blunda för “värde” minskningen på 2-miljoners boendet. Och det är mentalt svårt
Lite ditt tips där med högtalarna. Ja den där Wiim tar nog sin tid att få, verkar blivit lite poppis. Hinner nog bygga stativen innan den är på plats, tänkte jag återkommer när allt är på plats om sig passar Lars. Ncore har mest läst om, sen passar dess design bra ihop med Wiim (20x20x5) och 250W/4ohm Vi får se resultatet tids nog
sagbab2024-07-10 14:18 - 14:18
Investerar man i rätt grejer hemma går det mycket snabbare. Köpte en begagnad haki-ställning som tar hela gaveln och en ny rullställning på 4m till långsidorna. Kostade en slant att köpa in men underlättade arbetet enormt. Sen har jag nästan fått in hela inköpskostnaden på att hyra ut grejerna på hygglo.
Bra där, ja Hygglo är toppen ju. Jag är bara hyrare där, har en massa maskiner kvar som kanske borde hyras ut istället för att säljas. Lysande tjänst hursomhelst, speciellt för oss som lämnat hus-livet
När vi skulle måla huset (2-plansvilla 180 m2 + dubbelgarage) började jag med stege. Efter en vecka och halva huset gjort så hyrde jag en skylift istället, det borde jag gjort från början. Andra halvan målade jag på under två dagar.
Japp. Kommer man lätt åt överallt går det rejält snabbt. Ungefär samma storlek som dig på huset och i efterhand såg tiderna ut som följande:
Tvätt 4-6h per sida
Grundarbete (olja och grundmåla ändträ/blottat trä, skrapa, montera ner och dra ut gamla spik/skruv och foga) 2h per sida (nästan ingen flagande färg, tipset är att måla innan det sker)
Målning 8h per sida
Rikkitikkitavi2024-07-10 17:39 - 17:39
Då antar jag du ser till att ha dem uthyrda hela tiden för jävlar vad plats en byggställning tar.
Jag hyr så mycket som möjligt för att slippa bygga ut uppvärmda ytor.
Jag har en perfekt dödyta bakom garaget där man får plats med pall och en pressenning över där jag dumpat allt.
MindreVetande2024-07-10 13:16 - 13:16
0 kr i bolån eftersom jag inte vill bo i villa och anser att det är något pårökt när nybyggda hyresrätter ger lägre månadskostnad än en skruttig bostadsrätt. I alla fall där jag vill bo. I byns förorter är priset fortfarande vettigt. Där är det dyrare att hyra om man tänker bo ett tag (mäklaravgift osv tar något år att tjäna in) .
Sålde huset, bor hyres med frun i en mellan stor stad mitt i Sverige, ganska skönt, skuldfri, kan promenera till jobbet, när det blir utlandssemester så är det bara låsa dörren, ingen oro att värmen ska fungera eller inbrott, när man är bortrest, 8 år till pensionen, planerar utlandsflytt
Jag tar rekordet medan jag kan. 7 000 000 kr i lån på huset och rörligt ränta.
Villa i “finare förort” och med goda kommunikationer.
Jag bor dyrare än gemene man med motsvarande hushållsinkomster (ca 120 tkr/mån på två) men lever sparsamt i övrigt och villan har en lägenhet som hyrs ut.
Inte ett dugg orolig fast LW tycks tro att dom i min situation sitter i fogdens klor eller har fått lämna hus och hem.
Lite begränsad undersökning, som tips. Antal i hushållet samt inkomst är rätt avgörande.
Själv 3 st, en inkomst, >2.5M lån och 3 ggr hävstång. Så ökar bostadspriserna med 10% i år så ökar mitt egna kapital med typ 300k. Money for nothing … Som bonus har inflationen ”amorterat” lånet med typ 10-15%. Vad kan liksom gå fel 😎, 23 veckors semester här
Hej,
Det beror ju lite på hur man ” bäddat” för sig. Har du ränte inkomster så kan du kvitta dessa mot dina ränte utgifter.
Tex om du bygger en attefallare på din tomt och hyr ut den, ett rum eller om du kan inreda din källare.
Hyresintäkterna räknas som inkomst av kapital och kan dras av mot ränte utgifter i deklarationen. Såklart skönt att vara skuldfri men som sagt beror på vad man har för förutsättningar och hur det vilka inkomstflöden kan har skaffat sig.
Som mest nu när räntan gick upp (ännu mer i Norge) låg jag på 10.000 i ränta, 4400 amortering, 4000 avgift, 300 el och 300 internet. Har ju snart amorterat av det nu men skönt att slippa en fast kostnad på 19.000 i månaden bara för en tvåa på 50kvm.
Av nyfikenhet tog jag en titt på hyresmarknaden för att se vad de kostar att hyra där jag bor, och trodde min kanske skulle gå på 12′. När jag går in och tittar ser jag en tvåa hundra meter bort i ungefär samma höjd, ett par år nyare men bara 40kvm för 16.000 i månaden..
Går väl fint att hyra om man är två men är väl inte lätt som ensam att samla ihop ett kapital om du måste lägga majoriteten av inkomsten bara på hyra.
16 papp i månaden är väl kanske inte så långt ifrån självkostnadspris + avkastning. Sen har vi regleringen som man kan välja likt jag att gilla. Men att förklara det för en lågbegåvad moderat blir för mycket.
Mitt boende kostade typ 20-23kkr per månad när räntan var på typ 5 %. Snart fortsätter ju festen så nere på 10 papp igen. Najs
Ja min chef och hennes man ska sälja av sina två extra lägenheter då hyran ligger under driftskostnaden.
Om vi i teorin tänker att vi köper min lägenhet för att hyra ut och vi lägger 30% i handpenning får du väl 16 papp i intäkt men sedan cirka 9000 i ränta (efter avdrag) och 4000 i avgift. Kvar har du 3000 som du sedan får betala 22% så 2340kr i månaden, sedan kan du dra av 1000kr i slitage så då blir det bara lite över en tusenlapp. Under inflationen för att binda en miljon i kapital samt en del extrajobb med hyresgäster. Hade du tagit den miljonen till att amortera är det väl istället nästan 4000 i månaden du sparar utan något extra arbete.
Det enda man tjänar på då är om bostaden går upp i pris, men står priserna still förlorar du bara pengar till inflationen.
För några år sedan fick jag förklarat av en person att man ska alltid ha lite skuld/lån på huset. Det är oerhört mycket svårare att någon gör en förfalskning för att skriva över huset till någon annan om det finns lån på huset.
Om det fortfarande gäller vette fan, men jag tror det. Sen för er som lyckats lösa ut er, grattis.
Har ca 750K kvar på lånet på en villa värderad runt 7M så jag är inte direkt orolig. Planen är att vara av med lånen helt de närmaste 3-5 åren. Inga jättebesparingar, runt en årslön på ett buffertkonto, får ta tag i det när vi betat av lånen.
Lån ca 3 750 000. I det ligger en villa byggd för ca 10 år sedan och värd ca 7 000 000 idag plus ett hus utomlands värt ca 700-1 000 000 kr. Inga planer på att sälja då ungarna ännu är små.
Amorterar hyfsat just nu, ca 9500 kr/månad, men nu när de bundna räntorna börjar rinna ut och antagligen hoppar upp från ca 1,3% till ca 4,5% så drar vi nog ner på det lite grann för att månadskostnaden inte ska bli onödigt stor.
Kanske betalar tillbaka någon enstaka hundring på lånet i höst, men funderar även på solceller. Frågan är vad som ger bäst avkastning egentligen då vi bor i SE1 och än så länge har ganska låga elkostnader, särskilt under sommarhalvåret. Och mellan okt-mars kan vi räkna med närapå noll solenergi. Betala på lånet och slippa 4,5% ränta eller investera motsvarande belopp i egen elproduktion ca 10 kWp?
Ett annat alternativ till solceller är givetvis att istället köpa aktier i ett högutdelande stabilt bolag, typ Swedbank eller Handelsbanken eller kanske Telia. Bör väl ge ca 5-6% i utdelning per år, med lite tur även hävstång på kursen. Men det är oavsett inget man blir rik på, inte på kort sikt i alla fall. Och elräkningen ska betalas.
Har du bättre tips i så fall? Som sagt, hög direktavkastning och hyfsat stabil kurs som alternativ till avbetalning på lån var grundtanken. En del fastighetsbolag hamnar i samma kategori men den branschen känner jag mig rätt osäker inför.
Telia introducerades perfekt i tiden för ägarens = statens del. Nuförtiden köper man väl dem bara för att de brukar ha relativt hög utdelning. Någon kursraket kommer de knappast att bli någonsin.
Arbetat med analys/trading i egen regi i över 30 år.
Driver ingen blogg, podd, fond etc så jag har inga åsikter att sälja för att tjäna pengar på reklam eller avgifter.
Ett råd har jag dock. Amortera. De flesta överskattar grovt sin förmåga när det kommer till placeringar och förväxlar tur med skicklighet.
Andmar2024-07-11 10:12 - 10:12
Modifiering av lektionen – lyssna inte blint på människor som ger aktietips.
Just att investera i utdelningsaktier är ju en beprövad metod.
Dock skall man naturligtvis inte köpa aktier och blint stirra på direktavkastningen.
I fallet telia t.ex. så är det ju i princip bara direktavkastningen som finns, någon vidare kursutveckling i övrigt är det dåligt med. Däremot finns det ju andra som både har tillväxtpotential samt delar ut friskt.
När vi tittade på hus var den absoluta max gränsen 1 miljon. Hittade en gammal gård för 800 000 i ett bra område. Har byggt ut och fixat det mesta nu och har nu lån på 1,3. Känns överkomligt. Med vedeldning och billigt byvatten så blir inte månadskostnaden så stor.
Bor i stad med ca 100,000 invånare 40 mil norr om Stockholm. Hushållets inkomster ca 70,000 sek på oss två vuxna. Är under 40 med två barn i låg- och mellanstadiet. Bolån på 900,000 inga andra lån. Har en jord- och skogsbruksfastighet med 50 ha skog. Köpte av en släkting så betalade långt under marknadspris och fick med traktorer och maskiner med på köpet. Åker halvrisiga bilar och mekar själv, skulle vilja ha nyare och bättre bilar.. samtidigt så duger dom i 25cm nysnö och dåliga skogsvägar till jakten. Överväger att avverka och betala bort bolånet, frågan är om jag skulle bli lyckligare av det? Funderar också på att renovera ladugården och skaffa köttdjur.
Jag tycker det känns lite meningslöst att fråga om hur stora lån man har utan att titta på belåningsgraden. Det är en rätt stor skillnad på om man har maxat sina lån på 85% och har 3 miljoner i lån på en bostadsrätt som är värd 3.5 miljoner, eller om man har 33% i ett lån med 3 miljoner lån för en villa som är värd 9 miljoner. Det är också rätt relevant hur mycket pengar man har i någorlunda likvida medel.
När jag köpte hus så valde jag att låna mycket mer än vad jag “egentligen behövde” eftersom jag såg att jag hade en massa nödvändiga renoveringar framför mig. Nu fyra år senare är de pengarna i stort sett slut. Jag har fortfarande en buffert om något skulle skita sig, men har inte råd med några fler stora renoveringar. Å andra sidan så är jag i princip klar, jag har åtgärdat alla de allvarliga sakerna som fanns i besiktningsprotokollet. Huset har varit ett svart hål för pengar sen jag flyttade in, men jag är rätt övertygad om att lägga pengar på att få huset i bra skick kommer betala sig framöver så jag är inte speciellt orolig trots lånen.
Belåningsgraden hjälper ju föga när t ex räntan sticker upp och du har 6 miljoner i lån på ditt hus som är värt 15 miljoner jämfört med om du har 1 miljon i lån på ditt hus som är värt 1,4 miljoner och har liknande inkomst.
Visst – du kan relativt snabbt likvidera ditt hus men då kanske du får vara beredd på att sälja en eller några miljoner billigare.
Både absolutbelopp och belåningsgrad gör skillnad. Att bara titta på _en_ av de faktorerna tycker jag är rätt meningslöst.
Har man ett hus som är värt 15 miljoner och bara 6 miljoner i lån så kan man nog låna en miljon till utan större problem. Med en miljon i likvida medel kan man betala sin ränta i nästan helt ett år även om räntan skulle gå upp till 15%. Ja, det vore att elda pengar, men om det innebär att man kan bo kvar och inte tvingas sälja kåken för 13 miljoner på grund av en finanskris utan kan vänta in att marknaden återhämtar sig så kan det vara värt det, just för att slippa tvingas likvidera huset snabbt.
Den som har ett hus som är värt 9 miljoner mer än lånet är ju inte direkt fattig heller, jo, det lär svida rejält om man måste sälja till vad man anser är ett underpris, men om inte marknaden kraschat totalt så lär den personen ändå gå ett par miljoner plus vid en försäljning. Att huset värderats på pappret till 15 miljoner ett par år tidigare och man i verkligenheten /bara/ får ut 13 miljoner innebär att de där två miljonerna var låtsaspengar. Och man skulle fortfarande få 7 miljoner i handen.
Någon som redan ligger på 85% i belåningsgrad har inte riktigt det manöverutrymmet. Visst, är lånet bara en miljon så är det inte lika många kronor som ska ut varje månad jämfört med om man har ett lån på 6 miljoner. Men om man inte har råd att bo kvar och marknaden dippar just då så finns ju risken att man måste sälja för ett mindre belopp än vad man har i lån. Så blir man sittande utan någonstans att bo samtidigt som man är skyldig banken pengar.
Min poäng var väl framför allt att enbart titta på lånebeloppet utan att ta hänsyn till värdering av bostaden, belåningsgrad, inkomst, besparingar och säkert en massa andra faktorer är rätt missvisande.
Vi har ett bostadslån med fast ränta på 1.29 %. Mycket trevligt. Det är tre år av de juåren med bunden ränta. Om tre år har vi troligen betalat av hela lånet.
Med den låga räntan så får du nog offra lite pengar på ett nytt ⌨️
ppp2024-07-11 20:34 - 20:34
Jag tvivlar på att jag kan få ett nytt lån med samma låga ränta.
Det blir inget mer lån när det nuvarande är betalat. Skuldfri är framtidens melodi.
Brady2024-07-10 18:46 - 18:46
Är glad att lånen är mindre än hälften av vad villan är värd men allra mest glad är jag över min boendestart. Jag köpte HM-aktier i början på 90-talet och sålde dem i slutet på 90-talet. Vinsten räckte till en liten bostadsrätt i Stockholms innerstad som sen fick bli grundplåten till vår villa.
Tror stenhårt på min plan. Sälja huset och gå i pension tidigare. Visst,två tre år med knappt nån pension,men tror jag kan leva på räntan av husförsäljningen,typ tre miljoner plus. Bo ska jag göra i en liten gammal gård som redan är betald. Ingen idiot/mupp/parasit bredvid. Elda ved o äta egen potatis. Dvs minimerade utgifter.
Hade villa i 20 år med 3Mkr amorteringsfritt lån. Sålde för 9Mkr förra sommaren, köpte BR för 9 Mkr och lånade 4,5Mkr amorteringsfritt. Har slutat arbeta men går officiellt i pension 2026. Det var skönt att bli av med huset. Alltid något som skall repareras och bytas ut, + alla växter. Det var roligt i början, men sen blev det bara för mycket, tar liksom aldrig slut. När jag sålde var det dags att byta ut takpannor och måla om, igen.
Ser inga problem med att ha amorteringsfritt lån om alternativet är att bo på en sunkig bakgata i en förort utan sjöutsikt med insyn från grannar. Dessutom fick jag 25kkr i månaden i värdeökning för att bo i villan under 20 år. Verkar rätt meningslöst att amortera då. Lägenheten har enligt mäkklaren stigit i värde 500kkr sen vi köpte.
Lämpligen sparar man och investerar en del av de pengar som blir över i goda räntetider ifall räntan skulle löpa amok. De fonder jag har köpt för dessa sparpengar har utvecklats mycket bättre än kostnadsminskningen om jag hade amorterat.
30 åring här, köpte på toppen 2022. 3.5 miljoner i skuld, månadsräntsma på drygt 15 000kr. Enbart min inkomst på 70 lax innan skatt då sambon är mammaledig.
Du får ju premiumtid med barnet, det är ovärderligt, en dyrare semester kommer du hinna med flera gånger om så länge du har den lönen och sedan så kanske mamman börjar jobba så ni får än mer inkomst.
70 kommentarer
Löste mitt lån i våras! FREEEDOOOM som Mel skrek (ev. när han löste sitt lån också)!
Nu jäklar ska jag jobba mig rik på mitt medelmåttiga knegarjobb de sista 83 åren jag har kvar innan pension!
Lång tråd på RikaTillsammans om det är rätt eller inte att betala av hela bolånet.
https://rikatillsammans.se/forum/t/nackdelar-med-att-betala-av-bolanet-och-bli-skuldfri/83212
Min-maxing är ganska ointressant för mig oavsett vad de kommer fram till där. I min livsåskådning så är det självklart att om man har lån så ska ska man betala av dem när man kan. Skuldfri ska alltid vara det bästa alternativet. Är det inte det, då är där seriösa systemfel. Vilket där ju helt uppenbart är i vårt globala ekonomiska system.
Nej, det är inte det bästa alternativet.
Den lägsta ekonomiska risken är att ta bort ALLA lån. Alltså skall det vara det som ger minst avkastning.
Det handlar om att balansera konsekvens vs sannolikhet för olika skuldsättningsgrad.
Men grattis till att inte tillhöra skuldslavarna längre.
Skillnaden mellan att vakna som en nysövd bebis med ett leende eller att med skuldsättning på 4 ggr årsinkomsten vakna skrikandes.
Snyggt.
Whatever Gets You Thru the Night
Det är drömmen, grattis! Vi knegar på att betala vårt lån. Det är tack och lov inte så stort, så vi hoppas vara borta med det inom några år.
Har inte en krona i bostadslån. Jag har aldrig haft råd att ta några sådana med medelmåttiga vikariat och gigjobb.
Skillnad om man är en eller två som står på lånet ju..
Därför jag skriver hushåll.
Sett till hur det brukar låta i kommentarsfältet så gjorde jag tvärtom. Har under ”högräntekrisen” gått från strax under 2 till strax över 5 MSEK i bolån.
Men en sådan typ av flytt kommer inte bara med kostnadsökningar utan även med kostnasminskkingar. Vi har gått från en årsförbrukning på 22 000 kwh till 9000 kwh + försäljning. Vi har nu laddare i bostaden och kan sänka drivmedelskostnaden rejält för de 2500-3000 mil vi kör per år.
Men klart summerat är det dyrare mu än tidigare. Men inte värre än att typ måla huset själv på semestern istället för att anlita någon täckte ökningen år 1.
Är det inte så man skall göra enligt klassisk teori? Om priserna sjunker lika mycket (procentuellt) i alla segment så är minskningen i kr mycket större för de dyrare (köp) objektet än det billigare (sälj) .
Men då måste man klara av att blunda för “värde” minskningen på 2-miljoners boendet. Och det är mentalt svårt
Ja, man ska köpa när det är blod på gatorna (bildligt talat).
Den Gamle köpte under Stockholms blodbad.
Det var en utmärkt affär, på den tiden fanns bara centrala adresser.
Dessutom blev många av de finaste lediga då ägaren blev indisponibel.
Anlitade firma för målning av sommarhuset, gick på 200 k.
Det var värt varenda spänn, hade tagit oss 4 år att färdigställa det i egen regi.
Köpt KEF ls50 Meta, ihop med en ncore samt blivande Wiim U, inte lyssnat med vad kan gå fel 🙈
Ha! Hoppas du blir nöjd!
Återkoppla när du fått hem grejerna. Lite nyfiken på Wiim så har bra rykte.
Lite ditt tips där med högtalarna. Ja den där Wiim tar nog sin tid att få, verkar blivit lite poppis. Hinner nog bygga stativen innan den är på plats, tänkte jag återkommer när allt är på plats om sig passar Lars. Ncore har mest läst om, sen passar dess design bra ihop med Wiim (20x20x5) och 250W/4ohm Vi får se resultatet tids nog
Investerar man i rätt grejer hemma går det mycket snabbare. Köpte en begagnad haki-ställning som tar hela gaveln och en ny rullställning på 4m till långsidorna. Kostade en slant att köpa in men underlättade arbetet enormt. Sen har jag nästan fått in hela inköpskostnaden på att hyra ut grejerna på hygglo.
Snyggt. Varit aktieägare i Haki sedan Hedenhös så dom ligger mig varmt om hjärtat.
Bra där, ja Hygglo är toppen ju. Jag är bara hyrare där, har en massa maskiner kvar som kanske borde hyras ut istället för att säljas. Lysande tjänst hursomhelst, speciellt för oss som lämnat hus-livet
När vi skulle måla huset (2-plansvilla 180 m2 + dubbelgarage) började jag med stege. Efter en vecka och halva huset gjort så hyrde jag en skylift istället, det borde jag gjort från början. Andra halvan målade jag på under två dagar.
Japp. Kommer man lätt åt överallt går det rejält snabbt. Ungefär samma storlek som dig på huset och i efterhand såg tiderna ut som följande:
Tvätt 4-6h per sida
Grundarbete (olja och grundmåla ändträ/blottat trä, skrapa, montera ner och dra ut gamla spik/skruv och foga) 2h per sida (nästan ingen flagande färg, tipset är att måla innan det sker)
Målning 8h per sida
Då antar jag du ser till att ha dem uthyrda hela tiden för jävlar vad plats en byggställning tar.
Jag hyr så mycket som möjligt för att slippa bygga ut uppvärmda ytor.
Jag har en perfekt dödyta bakom garaget där man får plats med pall och en pressenning över där jag dumpat allt.
0 kr i bolån eftersom jag inte vill bo i villa och anser att det är något pårökt när nybyggda hyresrätter ger lägre månadskostnad än en skruttig bostadsrätt. I alla fall där jag vill bo. I byns förorter är priset fortfarande vettigt. Där är det dyrare att hyra om man tänker bo ett tag (mäklaravgift osv tar något år att tjäna in) .
Sålde huset, bor hyres med frun i en mellan stor stad mitt i Sverige, ganska skönt, skuldfri, kan promenera till jobbet, när det blir utlandssemester så är det bara låsa dörren, ingen oro att värmen ska fungera eller inbrott, när man är bortrest, 8 år till pensionen, planerar utlandsflytt
Jag tar rekordet medan jag kan. 7 000 000 kr i lån på huset och rörligt ränta.
Villa i “finare förort” och med goda kommunikationer.
Jag bor dyrare än gemene man med motsvarande hushållsinkomster (ca 120 tkr/mån på två) men lever sparsamt i övrigt och villan har en lägenhet som hyrs ut.
Inte ett dugg orolig fast LW tycks tro att dom i min situation sitter i fogdens klor eller har fått lämna hus och hem.
Jag tror det är här skon klämmer. Det finns många med stora lån. Men de som har stora lån har också marginalerna för att hantera det.
Problemet är ju om man blir av med jobbet. Lånet försvinner ju tyvärr inte tillsammans med det.
120 kkr efter skatt? Grattis!
Nej, det är före skatt. 70tkr på frugan och 50-55 tkr för mig. Blir runt 90 efter skatt
Lite begränsad undersökning, som tips. Antal i hushållet samt inkomst är rätt avgörande.
Själv 3 st, en inkomst, >2.5M lån och 3 ggr hävstång. Så ökar bostadspriserna med 10% i år så ökar mitt egna kapital med typ 300k. Money for nothing … Som bonus har inflationen ”amorterat” lånet med typ 10-15%. Vad kan liksom gå fel 😎, 23 veckors semester här
Jag håller med om att det saknas en del viktiga uppgifter som bostadens värde, inkomst, förmögenhet i övrigt.
Diskussionen tog fart i andra tråden.
60% av hushållen påstods inte ha några bolån men denna siffra inkluderar även de som bor i hyresrätt.
65% äger sitt boende och av dessa har 20% inga bolån.
Var femte hushåll (av de som äger sitt boende) har alltså inga bolån.
Hej,
Det beror ju lite på hur man ” bäddat” för sig. Har du ränte inkomster så kan du kvitta dessa mot dina ränte utgifter.
Tex om du bygger en attefallare på din tomt och hyr ut den, ett rum eller om du kan inreda din källare.
Hyresintäkterna räknas som inkomst av kapital och kan dras av mot ränte utgifter i deklarationen. Såklart skönt att vara skuldfri men som sagt beror på vad man har för förutsättningar och hur det vilka inkomstflöden kan har skaffat sig.
Som mest nu när räntan gick upp (ännu mer i Norge) låg jag på 10.000 i ränta, 4400 amortering, 4000 avgift, 300 el och 300 internet. Har ju snart amorterat av det nu men skönt att slippa en fast kostnad på 19.000 i månaden bara för en tvåa på 50kvm.
Av nyfikenhet tog jag en titt på hyresmarknaden för att se vad de kostar att hyra där jag bor, och trodde min kanske skulle gå på 12′. När jag går in och tittar ser jag en tvåa hundra meter bort i ungefär samma höjd, ett par år nyare men bara 40kvm för 16.000 i månaden..
Går väl fint att hyra om man är två men är väl inte lätt som ensam att samla ihop ett kapital om du måste lägga majoriteten av inkomsten bara på hyra.
16 papp i månaden är väl kanske inte så långt ifrån självkostnadspris + avkastning. Sen har vi regleringen som man kan välja likt jag att gilla. Men att förklara det för en lågbegåvad moderat blir för mycket.
Mitt boende kostade typ 20-23kkr per månad när räntan var på typ 5 %. Snart fortsätter ju festen så nere på 10 papp igen. Najs
Ja min chef och hennes man ska sälja av sina två extra lägenheter då hyran ligger under driftskostnaden.
Om vi i teorin tänker att vi köper min lägenhet för att hyra ut och vi lägger 30% i handpenning får du väl 16 papp i intäkt men sedan cirka 9000 i ränta (efter avdrag) och 4000 i avgift. Kvar har du 3000 som du sedan får betala 22% så 2340kr i månaden, sedan kan du dra av 1000kr i slitage så då blir det bara lite över en tusenlapp. Under inflationen för att binda en miljon i kapital samt en del extrajobb med hyresgäster. Hade du tagit den miljonen till att amortera är det väl istället nästan 4000 i månaden du sparar utan något extra arbete.
Det enda man tjänar på då är om bostaden går upp i pris, men står priserna still förlorar du bara pengar till inflationen.
För några år sedan fick jag förklarat av en person att man ska alltid ha lite skuld/lån på huset. Det är oerhört mycket svårare att någon gör en förfalskning för att skriva över huset till någon annan om det finns lån på huset.
Om det fortfarande gäller vette fan, men jag tror det. Sen för er som lyckats lösa ut er, grattis.
Ja, det skadar inte om banken ’hökar’ över sin säkerhet.
Om det verkligen hjälper vet jag inte, antagligen omvandlar banken lånet till blancolån och hälsar att ’det var ju tråkigt’ att du ID-kapats.
Jag minns ett fall, för många år sedan där banken stämde personen som snott deras säkerhet (fastighet).
Antar jag korrekt att du är intresserad av svar från Svea rike enkom?
Har ca 750K kvar på lånet på en villa värderad runt 7M så jag är inte direkt orolig. Planen är att vara av med lånen helt de närmaste 3-5 åren. Inga jättebesparingar, runt en årslön på ett buffertkonto, får ta tag i det när vi betat av lånen.
Lån ca 3 750 000. I det ligger en villa byggd för ca 10 år sedan och värd ca 7 000 000 idag plus ett hus utomlands värt ca 700-1 000 000 kr. Inga planer på att sälja då ungarna ännu är små.
Amorterar hyfsat just nu, ca 9500 kr/månad, men nu när de bundna räntorna börjar rinna ut och antagligen hoppar upp från ca 1,3% till ca 4,5% så drar vi nog ner på det lite grann för att månadskostnaden inte ska bli onödigt stor.
Kanske betalar tillbaka någon enstaka hundring på lånet i höst, men funderar även på solceller. Frågan är vad som ger bäst avkastning egentligen då vi bor i SE1 och än så länge har ganska låga elkostnader, särskilt under sommarhalvåret. Och mellan okt-mars kan vi räkna med närapå noll solenergi. Betala på lånet och slippa 4,5% ränta eller investera motsvarande belopp i egen elproduktion ca 10 kWp?
Ett annat alternativ till solceller är givetvis att istället köpa aktier i ett högutdelande stabilt bolag, typ Swedbank eller Handelsbanken eller kanske Telia. Bör väl ge ca 5-6% i utdelning per år, med lite tur även hävstång på kursen. Men det är oavsett inget man blir rik på, inte på kort sikt i alla fall. Och elräkningen ska betalas.
Aktieskolan lektion 1.
Lyssna aldrig på människor som ger aktietips (gäller oavsett om de heter Göran Persson, Björn Rosengren eller TIGERMAN)
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/proposition/borsintroduktion-av-telia-ab_gn0384/
+1, ränta på 4,5% är inte bra heller om ovan stämmer. Jag ligger betydligt lägre och då med officiellt lägre förutsättningar
Har du bättre tips i så fall? Som sagt, hög direktavkastning och hyfsat stabil kurs som alternativ till avbetalning på lån var grundtanken. En del fastighetsbolag hamnar i samma kategori men den branschen känner jag mig rätt osäker inför.
Telia introducerades perfekt i tiden för ägarens = statens del. Nuförtiden köper man väl dem bara för att de brukar ha relativt hög utdelning. Någon kursraket kommer de knappast att bli någonsin.
Arbetat med analys/trading i egen regi i över 30 år.
Driver ingen blogg, podd, fond etc så jag har inga åsikter att sälja för att tjäna pengar på reklam eller avgifter.
Ett råd har jag dock. Amortera. De flesta överskattar grovt sin förmåga när det kommer till placeringar och förväxlar tur med skicklighet.
Modifiering av lektionen – lyssna inte blint på människor som ger aktietips.
Just att investera i utdelningsaktier är ju en beprövad metod.
Dock skall man naturligtvis inte köpa aktier och blint stirra på direktavkastningen.
I fallet telia t.ex. så är det ju i princip bara direktavkastningen som finns, någon vidare kursutveckling i övrigt är det dåligt med. Däremot finns det ju andra som både har tillväxtpotential samt delar ut friskt.
När vi tittade på hus var den absoluta max gränsen 1 miljon. Hittade en gammal gård för 800 000 i ett bra område. Har byggt ut och fixat det mesta nu och har nu lån på 1,3. Känns överkomligt. Med vedeldning och billigt byvatten så blir inte månadskostnaden så stor.
Bor i stad med ca 100,000 invånare 40 mil norr om Stockholm. Hushållets inkomster ca 70,000 sek på oss två vuxna. Är under 40 med två barn i låg- och mellanstadiet. Bolån på 900,000 inga andra lån. Har en jord- och skogsbruksfastighet med 50 ha skog. Köpte av en släkting så betalade långt under marknadspris och fick med traktorer och maskiner med på köpet. Åker halvrisiga bilar och mekar själv, skulle vilja ha nyare och bättre bilar.. samtidigt så duger dom i 25cm nysnö och dåliga skogsvägar till jakten. Överväger att avverka och betala bort bolånet, frågan är om jag skulle bli lyckligare av det? Funderar också på att renovera ladugården och skaffa köttdjur.
Jag tycker det känns lite meningslöst att fråga om hur stora lån man har utan att titta på belåningsgraden. Det är en rätt stor skillnad på om man har maxat sina lån på 85% och har 3 miljoner i lån på en bostadsrätt som är värd 3.5 miljoner, eller om man har 33% i ett lån med 3 miljoner lån för en villa som är värd 9 miljoner. Det är också rätt relevant hur mycket pengar man har i någorlunda likvida medel.
När jag köpte hus så valde jag att låna mycket mer än vad jag “egentligen behövde” eftersom jag såg att jag hade en massa nödvändiga renoveringar framför mig. Nu fyra år senare är de pengarna i stort sett slut. Jag har fortfarande en buffert om något skulle skita sig, men har inte råd med några fler stora renoveringar. Å andra sidan så är jag i princip klar, jag har åtgärdat alla de allvarliga sakerna som fanns i besiktningsprotokollet. Huset har varit ett svart hål för pengar sen jag flyttade in, men jag är rätt övertygad om att lägga pengar på att få huset i bra skick kommer betala sig framöver så jag är inte speciellt orolig trots lånen.
Är det meningslöst?
Belåningsgraden hjälper ju föga när t ex räntan sticker upp och du har 6 miljoner i lån på ditt hus som är värt 15 miljoner jämfört med om du har 1 miljon i lån på ditt hus som är värt 1,4 miljoner och har liknande inkomst.
Visst – du kan relativt snabbt likvidera ditt hus men då kanske du får vara beredd på att sälja en eller några miljoner billigare.
Både absolutbelopp och belåningsgrad gör skillnad. Att bara titta på _en_ av de faktorerna tycker jag är rätt meningslöst.
Har man ett hus som är värt 15 miljoner och bara 6 miljoner i lån så kan man nog låna en miljon till utan större problem. Med en miljon i likvida medel kan man betala sin ränta i nästan helt ett år även om räntan skulle gå upp till 15%. Ja, det vore att elda pengar, men om det innebär att man kan bo kvar och inte tvingas sälja kåken för 13 miljoner på grund av en finanskris utan kan vänta in att marknaden återhämtar sig så kan det vara värt det, just för att slippa tvingas likvidera huset snabbt.
Den som har ett hus som är värt 9 miljoner mer än lånet är ju inte direkt fattig heller, jo, det lär svida rejält om man måste sälja till vad man anser är ett underpris, men om inte marknaden kraschat totalt så lär den personen ändå gå ett par miljoner plus vid en försäljning. Att huset värderats på pappret till 15 miljoner ett par år tidigare och man i verkligenheten /bara/ får ut 13 miljoner innebär att de där två miljonerna var låtsaspengar. Och man skulle fortfarande få 7 miljoner i handen.
Någon som redan ligger på 85% i belåningsgrad har inte riktigt det manöverutrymmet. Visst, är lånet bara en miljon så är det inte lika många kronor som ska ut varje månad jämfört med om man har ett lån på 6 miljoner. Men om man inte har råd att bo kvar och marknaden dippar just då så finns ju risken att man måste sälja för ett mindre belopp än vad man har i lån. Så blir man sittande utan någonstans att bo samtidigt som man är skyldig banken pengar.
Min poäng var väl framför allt att enbart titta på lånebeloppet utan att ta hänsyn till värdering av bostaden, belåningsgrad, inkomst, besparingar och säkert en massa andra faktorer är rätt missvisande.
@WOFSER
Vi har ett bostadslån med fast ränta på 1.29 %. Mycket trevligt. Det är tre år av de juåren med bunden ränta. Om tre år har vi troligen betalat av hela lånet.
juåren -> sju åren
(jäkla tangentbord att glappa! 🙂
tre år kvar av de sju åren
Med den låga räntan så får du nog offra lite pengar på ett nytt ⌨️
Jag tvivlar på att jag kan få ett nytt lån med samma låga ränta.
Det blir inget mer lån när det nuvarande är betalat. Skuldfri är framtidens melodi.
Är glad att lånen är mindre än hälften av vad villan är värd men allra mest glad är jag över min boendestart. Jag köpte HM-aktier i början på 90-talet och sålde dem i slutet på 90-talet. Vinsten räckte till en liten bostadsrätt i Stockholms innerstad som sen fick bli grundplåten till vår villa.
Tror stenhårt på min plan. Sälja huset och gå i pension tidigare. Visst,två tre år med knappt nån pension,men tror jag kan leva på räntan av husförsäljningen,typ tre miljoner plus. Bo ska jag göra i en liten gammal gård som redan är betald. Ingen idiot/mupp/parasit bredvid. Elda ved o äta egen potatis. Dvs minimerade utgifter.
Hade villa i 20 år med 3Mkr amorteringsfritt lån. Sålde för 9Mkr förra sommaren, köpte BR för 9 Mkr och lånade 4,5Mkr amorteringsfritt. Har slutat arbeta men går officiellt i pension 2026. Det var skönt att bli av med huset. Alltid något som skall repareras och bytas ut, + alla växter. Det var roligt i början, men sen blev det bara för mycket, tar liksom aldrig slut. När jag sålde var det dags att byta ut takpannor och måla om, igen.
Ser inga problem med att ha amorteringsfritt lån om alternativet är att bo på en sunkig bakgata i en förort utan sjöutsikt med insyn från grannar. Dessutom fick jag 25kkr i månaden i värdeökning för att bo i villan under 20 år. Verkar rätt meningslöst att amortera då. Lägenheten har enligt mäkklaren stigit i värde 500kkr sen vi köpte.
Lämpligen sparar man och investerar en del av de pengar som blir över i goda räntetider ifall räntan skulle löpa amok. De fonder jag har köpt för dessa sparpengar har utvecklats mycket bättre än kostnadsminskningen om jag hade amorterat.
30 åring här, köpte på toppen 2022. 3.5 miljoner i skuld, månadsräntsma på drygt 15 000kr. Enbart min inkomst på 70 lax innan skatt då sambon är mammaledig.
Blir ingen dyr semester iaf.
Inga lån, har Bostadsrätt och Lantställe som är vinterbonat med alla bekvämligheter (Bastu, Spa-bad, Fiber, etc)
Du får ju premiumtid med barnet, det är ovärderligt, en dyrare semester kommer du hinna med flera gånger om så länge du har den lönen och sedan så kanske mamman börjar jobba så ni får än mer inkomst.
Skulle man inte ha med troligt marknadsvärde också? Så man kan se skuldsättningsgraden på vi som svarat?