Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk) samt för Svensk Värdeförvaring och Hemsol.
Börsveckan inleds blandat i de asiatiska tidszonerna och guldpriset stiger, möjligen som en reaktion på attentatet mot ex-presidenten Trump. Det svenska sk prisbasbeloppet som bland annat styr socialförsäkringarna höjs med drygt 2.6% och det förhöjda prisbasbeloppet som styr pensionerna höjs med knappt 2.6%. Elpriset blir extremt i södraste Sveriges elhandelsområde SE4 ikväll.
Stockholmsbörsen hade en mycket stark veckan med +2.90% för storbolagsindex OMXS30 och hela +3.42% för OMXSPI. Det ser ut som att det kan vara den starkaste börsveckan i år för det breda indexet, och eventuellt även för OMXS30, även om det är ganska jämnt skägg. Och då ska sommaren ändå vara kass för aktier beroende på om man tror på köp till sillen och sälj till kräftorna eller amerikanska sell in may, don’t come back until Labour Day. Eller ingen vet egentligen, men ramsor är kul.
I USA gick det måttligare med +0.87% för S&P-500 och Nasdaq 100 med techfokus backade rent av -0.30%. Sämst inom FANANGST gick Facebook med -7.60% följt av Netflix på -6.23%. Bäst gick Nividia med +2.71%.
På veckan backade långa amerikanska räntor, förmodligen på inflationssiffrorna och förväntade styrräntesänkningar.
Mina Lysaportföljer både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk) steg +1.89%, men jag är osäker på om kurserna för fredag är inne än. Dock är ju majoriteten av aktierna utomlands där, så det stämmer antagligen.
I de asiatiska tidszonerna är det spridda skurar med övervägande mulet, ungefär som svenskt sommarväder. ASX 200 +0.64%, KOSPI +0.04%, Nikkei 225 -2.45%, och Straits Times +0.02%.
Guldpriset har skuttat till nu när handeln öppnat efter helgen och attentatet mot ex-presidenten och presidentkandidaten Trump och handlas i skrivande stund på 817:- SEK per gram. Trenden är tydligt uppåt sedan början av juni, trots att kronan stärkts, så det kanske bara handlar om fortsatt trend och inte om en reaktion på attentatet. Tidigare prisrekord i svenska kronor är 842:- SEK per gram och guldpriset är nu upp ca 22% sedan årsskiftet, att jämföra med OMXS30 på +9.79%
Förvara alltid investeringsguld i bankfack och inte i hemmet, förslagsvis via Svensk Värdeförvaring, vars moderna säkerhetslösningar och servicenivå vida överstiger gammelbankernas fack som håller på att avvecklas. Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
Prisbasbeloppen höjs ca 2.6% skriver SCB, men detta ska förstås fastställas av regeringen. Det avser prisbasbeloppet som höjs drygt 2.6% och styr socialförsäkringar och blir 58 800:- SEK, medan det förhöjda prisbasbeloppet som styr pensionerna höjs knappt 2.6% och landar på 60 000:- SEK. Bägge beloppen höjs 1 500:- SEK från 2024.
Det hela är inte så märkligt utan avspeglar konsumentprisinflationens årstakt per juni månad, vilket som vi såg förra veckan landade på just 2.6%. Basbeloppshöjningarna börjar gälla från årsskiftet och avser alltså år 2025. Som alla minns fick socialförsäkringarna med sina inflationsbaserade höjningar typ 10% i höjning när inflationen stack iväg, medan de som får sin utkomst via arbete fick nöja sig med sina avtalsmässiga lönehöjningar om 2%. Klyftan mellan den som jobbar och den som lever på socialförsäkringar minskade då, vilket generellt anses vara ett dåligt incitament för att klippa sig och försöka skaffa sig ett jobb. Dock skapar inte ökade klyftor fler jobb, och ett jobb som en person får innebär att någon annan får gå arbetslös. Vad man fokuserar på beror förstås på vilket politisk inriktning man är indoktrinerad i.
Det som skapar jobb och välstånd på riktigt är när ekonomin växer, något förenklat men ändå korrekt.
De extrema prisskillnaderna mellan elen i södraste Sveriges elhandelsområde SE4 och resten av landet bestär. SE1 till SE3 får samma elpris idag, me som lägst 11 öre, som högst 34 öre och ett snittpris på 26 öre. I SE4 har politikerna (förstås som korrekt påtalat med folkets vilja via valsedlarna i åtminstone fem riksdagsval) sett till att elpriset idag toppar på 252 öre och snittar på 54 öre. Prisspiken kommer ikväll.
Är du missnöjd och bor i SE4 så får du trösta dig med att inga politiska partier kommer göra saken bättre så här snart två år in i Tidölaget, men du kan åtminstone om du har en villa skaffa solkraft och mildra effekterna lite under sommarhalvåret. Solkraftens produktion tillfaller iaf dig, medan eventuella nya vindkraftverk i Skåne bara kommer exportera sin el till Tyskland, Polen och Danmark, och importera de ländernas elpriser.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
103 kommentarer
Inga partier kan göra elen billigare på kort sikt, men jag sätter min heder i pant på att Tidöregeringen till skillnad från tidigare rödgröna regeringar åtminstone kommer avstå från att driva upp priset ytterligare genom förtida nedläggning av reaktorer.
Det riktigt skrämmande är att miljörörelsen snart stoppat vattenkraften.
I resten av Europa går det inte så bra för nedläggarna.
Men SVMP väljarna gillar ju aktivt dyr el. Det har de visat gång på gång
Och vilka vattenkraftverk är det som har stoppats?
Du är bara en nyttig idiot om du för vidare sånt här utan att ha koll.
Det finns drygt 2000 vattenkraftverk i Sverige, de 1000 minsta står inte ens för 1% av elproduktionen. De 1700 minsta står för knappt 2% av produktionen
De 250 största (lite drygt) står för 95% av elproduktionen.
Väldigt väldigt många av de här små verken är t.ex. genomflödesverk eller har för små dammar och för ojämna årsflöden för att agera reglerkraft, de har liksom sol och vind långa perioder under året då de helt enkelt inte ger någon el, även om det finns behov.
Och andra tider på året ger de el fastän det inte behövs mer el, och elpriset går negativt.
Vi kan lätt stänga 1700 vattenkraftverk utan att den ens skulle märkas.
Vare månad byggs det lika mycket vindkraft som ersätter alla dessa små verks produktion.
Nu vore det ändå vansinne att stänga alla små verk.
Man ska naturligtvis bedöma biotoper och kulturvärden och sånt.
Ibland har en damm sabbat någon viktig biotop som skulle kunna återhämta sig.
Men lika ofta har väl någon damm skapat en ny värdefull biotop, som alltså bör skyddas genom att låta vattenkraftverket leva kvar. Kanske t.o.m med stöd för att säkra att det fortsätter att drivas.
Småskalig vattenkraft är helt enkelt ingen elenergifråga, utan främst en miljö och kultur-fråga.
Känner inte till några som tvingats stänga ännu då de nya kraven skjutits på framtiden. Du får gärna visa vart jag påstått det så jag kan ändra. En uppenbarligen fakta-driven person som du skulle ju aldrig snacka skit, bygga halmgubbar och lägga ord i folks mun.
Vi borde bygga ut vattenkraften rejält istället.
Vad kan man göra för att höja uttaget på befintlig vattenkraft utan att gå i kk?
Johan, allt är redan utbyggd så långt det går. Utom de älvarna som vi skyddade, och de kommer nog förbli skyddade.
Det kan gå att fila fram någon promille och kanske enstaka procent mer verkningsgrad här och var genom att byta t.ex. turbiner, generatorer eller transformatorer.
Där det inte är gjort är bedömningen att kostanden är för och nyttan för låg.
Att ändra i vattendomar är en annan väg. Att tillåta högre nivåer i dammar, högre och/eller lägre flöden osv.
Detta är antagligen lite besvärligt och kommer dessutom innebära att fastigheter utryms för att inte bli översvämmade och sånt där.
Om man ser till Norrlandsälvarna är möjligheterna att höja nivåerna eller variera flödena ytterligare högst begränsade. Antingen sabbar man vansinnigt mycket för befintlig bebyggelse eller så förstör man för rennäring eller naturvärden. Den tiden är nog förbi då detta skulle vara acceptabelt. Rent krasst är vattenkraft i större skala enormt naturpåverkande, i synnerhet i jämförelse med kärnkraft. Behövs mer el i Norrland så bygg SMR istället.
👍
Men i praktiken blir det ju mer vindkraft.
Och älvarna får en allt viktigare roll som reglerkraft till vindkraften.
Vem stängde O1 och O2?
“Under 2015 beslutade ägarna att stänga Oskarshamn 1 och Oskarshamn 2 då en längre tid med låga elpriser och hög beskattning gjorde att reaktorerna inte längre var lönsamma. Beslutet innebar att Oskarshamn 2, som vid tidpunkten för beslutet befann sig mitt i ett moderniseringsprojekt, inte skulle återstarta.”
OKG (Oskarshamn Kraft Group) som ägs till 55% av Uniper och 45% av Fortum.
De valde 2015 att lägga ner O1 och O2
Tack. Precis så. Historiskt låga priser i kombo med investeringsbehov.
Oskarshamns kärnkraftverk hade i flera år gjort stora förluster.
Det berodde på flera faktorer.
1. O1 var en uselt dålig reaktor, den hade väl en tillgänglighetsfaktor på runt 65% under alla åren, snittet i Sverige ligger väl på runt 80%, och de 6 reaktorer vi har kvar har väl haft bortåt 88-90% under de sista 10 åren.
Den var dessutom liten – låg produktion.
2. Kärnkraftsskatten, den tyngde ner vinsten med ca 8,5 öre /producerad kWh, för O1 ännu mer p.g.a den låga tillgänglighetsfaktorn.
3. Det var generellt lågt elpris där, flera år i rad
4. O2 var nedstängd en rätt lång tid mitt i ett moderniserings och effektökningsprogram.
Allt detta sammantaget gav OKG förluster i miljardklassen.
Så beslutet att stänga reaktorerna då kan inte sägas varit kontroversiellt då.
Det var nog ett korrekt affärsstrategiskt beslut.
Den enda inverkan som politiken hade var den rätt höga effektskatten (som alla partier (utom SD) har varit delaktiga i att höja. Den näst högsta skattenivån införde regeringen Reinfeldt, och sen toppade S+MP detta med ytterligare en (blygsam) höjning.
Tack. Sparkar in öppna dörrar med mina dumma ledande frågor men myten om att MP och S stängde reaktorer är förhärskande.
Ja går vi till R1 och R2, så kan man säga att det var politiskt styrd nedläggning, åtminstone R1.
R2 hade en besvärlig korrosionsskada i reaktortankens bottenplåt, så den reaktorn drevs sista tiden med ett tillfälligt drifttillstånd.
Jag har inte lyckats utröna om detta var något som ens gick att fixa.
Men R1 var bara dumt att lägga ner.
Den var i bra skick, hade generellt rätt god tillgänglighetsfaktor SAMT var klar med oberoende härdkylning, eller rättare sagt, reaktorns konstruktion krävde ingen ombyggnad, utan bara en massa pappersjobb, lite tester och dokumentation och sånt. R1 var en kokarreaktor, medan R2, R3 och R4 var tryckvattenreaktorer.
R1 hade nog lätt gått att driva vidare i 10, kanske 20 år till, ev ännu längre.
Men det var politiskt beslut, som sen MP inte riktigt ville kännas vid (för att elen blev dyr när R1 stoppades (men betänk att när R2 stoppades blev elen istället riktigt rekordbillig ett helt år)).
Men Lise Nordin (MP) har lyft bladet från munnen i solcellskollens podcast
ca 14 minuter in här kommer det:
https://www.solcellskollen.se/podcast/lise-nordin-om-vad-som-komma-skall-i-energipolitiken
Det är alltså en myt att partierna som i decennier har haft som mål att stänga ner kärnkraften har varit bidragande till att stänga ner kärnkraften? Kraftigt underbetyg för berörda partier vad gäller deras förmåga att genomdriva utlovad politik i så fall.
https://da.se/2014/08/sa-vill-partierna-losa-energifragan/
Nåja, en del får man nog säga att S+MP haft fingrarna i syltburken.
Jag lastar MP rätt ensamt för att orsakat nedstängningen av R1.
De tre (5?) andra reaktoerna är lite svårare att peka ut S+MP för. Det var betydligt mer komplicerade beslutsprocesser och omvärldsfaktorer.
Men hade inga politiker försökt försvåra för kärnkraften, och skattat den med minsta rimligt möjliga, så tror jag att vi idag hade haft O2 och R1 fortfarande i drift.
Medan jag tror att O1 och R2 hade gått till de sälla jaktmarkerna utifrån de problem som fanns med de två reaktoerna.
B1 och B2 tror jag också hade varit stängda idag, förmodligen hade de stängts vid lågt-elpris-åren runt 2015. Men jag beskyller danskjä**** för att de stängdes typ 15 år för tidigt.
O1 och O2 går det att orda lite mer om.
O2 var alltså mitt i ett stort moderniserings och effektökningsprogram, och man hade redan hällt ner typ en miljard i projektet, när man plötsligt ändrade sig och lade ner.
Det var ju rätt synd, och dumt. Kapitalförstöring, och sen så här 7-8 år senare så inser vi att den hade varit väldigt lönsam efter några år, och hade motat klimatförsämringar, lite mindre kol hade eldats.
Jag tycker att det var väldigt dumt, tråkigt och dåligt att O2 lades ner, istället för att fortsätta sin uppgradering och modernisering. När de valde detta måste de ju haft koll på att allt viktigt var i utomordentligt gott skick, och förväntat sig en drift bortåt 2040 minst.
Jag är vidare i princip 100% säker på att OKG hade tänkt lägga ner O1 så fort som O2 var klar att tas i förnyad drift, för den reaktorn var som sagt ett sorgebarn, jättegammal och riktigt låg effekt.
Så hade inte den hårda kärnkraftsskatten varit, så tror jag att vi idag hade haft en moderniserad O2 i drift, och en nedlagd O1 – dvs vad som varit om det inte funnits politisk klåfingrighet.
Delar den analysen. Effektskatten blev inte avgörande men en viktig komponent i beslutsunderlaget.
Men frågan är större än Sverige. Tyskarnas paniknedläggning av efter Fukushima, billig ryzk gas, ökad export via nya kablar mot kontinenten.
Ja frågan är helt klart större än bara lilla Sverige.
Elpriserna i Sverige/Europa beror i stort sett inte alls på några nedlagda reaktorer.
(Däremot kan man göra ett spin runt detta i syfte att vinna ett val, för att sen brottas med problemet att väljarna känner sig lurade för att de nya politikerna inte kunde ändra något, inte ändrade något)
Priserna beror på gaspriset (på dutch TTF), på kolpriserna, samt kostnaden för utsläppsrätterna.
Och boven i allt kan nästan helt ensidigt lastas på Gazprom (med säkerhet styrt av putin och silovikerna).
Europa har nästan aldrig varit längre ifrån någon elbrist än 2021-2022. Det fanns en enorm överkapacitet i produktion. Men det spelar ingen roll när råvaran för eltillverkning (gas+kol) blev 10 ggr dyrare, då blir den färdiga produkten också dyr.
Men den större frågan är om inte nedlagd kärnkraft var galet med tanke på klimatkrisen.
Tyskland hade eldat rätt lite fossilt idag ifall de hade haft kvar sin reaktorer.
Märkligt hur nedlagda reaktorer inte har nån betydande påverkan på inhemska elpriser, men vindsnurror som står stilla under perioder av svag vind har en enorm betydelse, och reaktorer som står stilla p.g.a. underhåll har också märkbar påverkan på priset.
Du måste behandla data mer statistiskt för att se hur det egentligen är.
Du ser en dag med högt elpris och att en reaktor har snabbstoppat. Men det är ju bara anekdotiskt.
Samla alla data ett eller flera år, och kolla, så kommer du dels hitta motsatsen, samt upptäcka att det inte finns de enkla samband du tror.
Men, allra viktigast, elpriset bestäms inte i Sverige egentligen.
Elpriset bestäms av vad köparen är beredd att betala (precis som alla andra varor), så det blir Kontinentaleuropas priser som kommer till Sverige var sig vi vill eller inte.
Så blåser det inte så blir det kol och gaspriser, och blåser det och solen lyser bra så blir det de priserna, och det beror inte på vad som händer i Sverige.
Men om alla exportkablar är mättade och vi fortfarande har överskott i Sverige så borde väl kontinentens elpriser ha marginell påverkan?
Ja så är det, kontinenten kommer inte ha någon påverkan i princip.
Men det är inget önskvärt.
Ingen kommer bygga ny elproduktion i Sverige om man inte får sälja elen där man får bra betalt.
All elproduktion kommer byggas i andra länder.
@GNORCQUE
Nytt försök att hjälpa dig att förstå att frågan är långt mer komplex än din åsikt: Det som hände i Sverige, förutom beslut tagna här, är resultatet av flertalet externa faktorer. Och besluten i Sverige var inte enbart S och MP:s. Regeringen Reinfeldt var med och höjde effektskatten.
Det fanns alltså flera faktorer som bidrog, varav Reinfeldt bidrog genom att höja effektskatten drygt ett öre och S-ledda regeringar bidrog genom att höja 7 öre.
Exakt vilken av alla droppar som fick bägaren att rinna över kan vi diskutera i all oändlighet, men de rödgröna bidrog berydligt mer än Reinfeldt, och nedläggningarna skedde under S-ledda mandatperioder.
Den slutsatsen låter korrekt. MP hade en tydlig agenda och kan nog sägas ha levererat på det löftet mot sina väljare. Men de kan inte ta all cred för utfallet heller.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/manga-medlemmar-i-byggnads-i-orebro-lan-arbetslosa-en-stor-kris-i-branschen
Lågkonjunkturen ha slagit hårt mot byggsektorn med många konkurser som följd. Det här har lett till en stor ökning av antalet arbetslösa medlemmar i Byggnads i länet.
”
– Det är en stor kris i branschen och jag ser ingen uppgång i år i alla fall, säger hon och fortsätter;
– Det handlar väl om vad det kommer för stöd ut till företagen så att de ska våga sätta igång projekt.”
Kan vara att det mest är länspecifikt men jag trodde bygg hade fått en uppsving i år när vi tidigare sett på konjunkturbarometern?
Att jämföra dagens byggindustri med 90-tals krisen känns kanske lite extremt.
Anekdotiskt startades det en hel del byggen i Sthlms län i år pga att investeringsstöd och tillstånd annars brinner inne.
Men byggbranschen verkar ju i nuläget bara fungera om den är ränte eller bidragsdopad. Dvs plats för nya spelare
Byggbranschen påminner om el-kaoset. Planekonomi ger planekonomiska resultat.
Om man tänker lite på det så är det vansinnigt att bostäder är så dyra som de är. De borde vara avsevärt billigare än tidigare med alla innovationer som skett. Vi har datorbaserade designverktyg, nya maskiner, bättre byggteknik, pre-fabricering o.s.v. Hur är det möjligt att det var billigare för 40-talisterna att bygga sina hus på ett primitivt sätt än det är för 90-talisterna att göra det med toppmodern teknik idag? Det enda rimliga svaret på det är att marknaden är extremt reglerad. Det är ett veritabelt helvete att bygga någonting idag. Förr så satte man spaden i marken.
Mer abstrakt har vi ovanpå detta alla problem som följer med den kontrollerade ekonomin. Man får t.ex. inte ha prissänkningar för det är dåligt tycker riksbanken. Och än värre är att bostäder har blivit en “investering” snarare än ett hem. Det är förstås ingen “riktig” investering, eftersom den inte genererar avkastning, och således kan värdet bara öka genom att någon annan betalar mer än du betalade. Följaktligen får man förvridna incitament på en reglerad marknad, vilket är väldigt, väldigt dåligt. Nu är det plötsligt bara bra om utbudet är lågt för då går priserna på folks “investeringar” upp.
För att illustrera galenskapen är det inte svårt att inse att man skulle kunna göra precis samma sak med t.ex. vetemjöl, TV-apparater eller personbilar. Vi stryper tillverkningen på politisk väg, och så går priset upp.. och så kan alla som sitter med påsar med vetemjöl hemma eller en fin gammal Volvo glädjas åt prisökningarna på sina “investeringar” medan den allt mer desillusionerade unga generationen får sitta och drömma om att en dag kunna få köpa en rostig gammal Volvo. Det borgar verkligen för ett rikt samhälle. Och det är ungefär där vi är nu på bostadsmarknaden. De är precis det här man har gjort.
I ett debattinlägg i en av de större tidningsdrakarna skrev professor Jan Blomgren om hur Sverige blivit en Energikoloni ur vilken andra länder hämtar sin el och att svenskarna är de som får stå för notan. Söker man på författarnamnet + energikoloni kan hela texten läsas på några olika sajter.
Rekommenderar att man tar några djupa andetag och räknar till 10…eller 100 för att få ner blodtrycket efter läsning.
Jag har ju kallat Sverige för en bananmonarki förut – som exporterar oförädlade bananer (=elenergi).
Jag vill minnas att ett antal inlägg på Ekonomistas.se bekräftade den teorin. Priserna är kraftigt påverkade av hur mycket el vi kan exportera. Vi maxar kablarna ner till kontinenten och sen börjar vi titta på inhemsk efterfrågan.
Andra länder får billigare ström och staten får högre intäkter med höjda priser så alla blir nöjda, ja alla förutom svenska elkonsumenter då.
Men regeringen sa ju åtminståne nej (=fördröjer så gott det går tills EU säger nåt annat) till den planerade överföringskabeln till Tyskland. Detta trots att Scholst kom hit och bad på sina bara knän om att den skulle byggas. Det tycker jag va lite strongt av Uffe faktiskt.
Ja bra att man stod på sig lite för en gångs skull.
Dumt av tyskarna också att kräva ännu mer ström från Sverige när de vägrar göra tilltag hemma och subventionerar sina industriområden med att resten av landet får betala dyrare ström.
Tyskland måste väl egentligen uppdelas i elområden. Men även förstärka sitt stamnät.
Där är väldigt många eniga.
Men det går trögt i Tyskland med detta, dels ägs ledningarna av olika parter, dels är det en strid även där vad gäller pengar, då mer hårt industrialiserade delar av södra Tyskland skulle drabbas av betydligt högre energipriser. Så det landar även där i en politisk, näringslivs och ekonomisk fråga, som är svår för tyskarna att hantera.
De fortsätter att stoppa huvudet i sanden.
Tysklands vägran att dela upp landet i elhandelsområden är vårt starkaste kort. Så länge de inte gör det kan inte EU tvinga oss att bygga kabeln, så naiv är jag.
Och så väntar vi på att någon norrlänning påpekar att kejsaren är naken.
Som jag ser det är det egentligen inget problem i sig om det sköts hederligt, men problemet är att det inte gör det. Vi kan ta ett exempel. Tyskland är som alla vet helt oansvarigt och inkompetent i energifrågor. De har kol men vägrar använda den. De har haft kärnkraft men vägrar använda den. De vägrar nu (mer rimligt) också rysk gas. De vägrar allt. Och följaktligen har man ett elsystem i kaos.
Problemet är om vi har länder som missköter sig på det här sättet som Tyskland och deras elnät ska balanseras av andra. Det är lite som att ha en extremt oansvarig och slösaktig bekant som du hela tiden förväntas ge pengar till eftersom personen slösat bort sina egna pengar på lyxkonsumtion och har inte råd att äta.. och folk måste ju få äta… Men sedan händer samma sak nästa månad och sedan nästa månad igen. Genom att prioritera fel och vara gravt oansvarig, kan man överkonsumera på det här sättet och leva på andras bekostnad.
Det var själva balanseringen av elnätet som är ett kommande problem. Vad gäller priserna ska el-handeln kompenseras av prismekanismen. Alltså om det är brist så går priset upp. Tyskland får betala för sin dumhet och vi kan exportera el med god förtjänst här. Våra elpriser stiger också i Sverige men vi gör samtidigt stora vinster i el-bolagen. Det rimliga är förstås att kravet då är att varenda krona från detta automatiskt dras av på räkningen för svenska elkunder, så tjänar vi förmodligen alla på det lite grann relativt utebliven el-handel. Men så lär det inte bli. Även om det är statliga bolag så är lockelsen alldeles för stor att behålla pengarna själv som en extra skatt. Hela systemet möjliggör för staten att sno åt sig mer pengar eftersom pengarna slussas genom statliga bolag; och således är det inte svårt att inse att vi inte kommer se röken av de där pengarna framöver, annat än om det blir riktigt höga elpriser och stor ilska.
Så eftersom det inte sköts hederligt så är det mycket riktigt så som Blomgren säger. Vi kommer få högre priser och vi kommer inte kompenseras. Vi hade kunnat kompenseras, men det kommer inte ske, ungefär som vanligt alltså.
Du menar naturligtvis att kunderna i de el- producerande kommunerna skall kompenseras? Beskatta all elproduktion på kommunal nivå så löser det sig.
Kommunerna i lapphelvetet struntar nog i om det är kolonialherrarna i stockholma, skåne eller tyskland som använder deras produkter😈
Ifall all Svensk elproduktion hade varit i statlig regi så hade det varit enkelt.
Då hade man lätt kunnat betala tillbaka till elkunderna, som något slags elbidrag.
Men nu när hälften av elproduktionen ägs av andra privata ägare så skulle det medföra att vi skickar skattepengar rakt till privata ägare, utan motprestation.
Så det blir dyrt för skattekollektivet att vara med att betala en förmögenhetsöverföring på det sättet.
Beskatta vid produktion istället för vid konsumtion. Då skulle även uländerna få en större ut av kakan.
Nej, det kommer aldrig hända.
Lars
First things first; Har du funderat på att göra de länkar du lägger i dina blog-texter till “open in new tab”-länkar?
– Då öppnas länken i en ny flik, läsaren kollar runt på din länk (i den nya fliken), men har kvar din blog i den föregående, fortsatt öppna, fliken.
Personligt bjäbb;
Läste först dina midsommar/midvinter-böcker och följer numera din rapportering ang Ukraina här. Tack för vad du gör för att upplysa allmänheten om säk-pol i Sverige. Funderar du inte på att crowd-scourca en mash-up av Marviken – Höstsol – Midsommarvinter”.
PS. Är din profil på Goodreads uppdaterad to your liking?
Mvh
En infanterifurir med Home Assistant-mani och solceller
Vad som står på Goodreads är inte mitt problem, har ingen aning.
Nej, Open in new tab minskar antalet sidvisningar på bloggen och med det reklamintäkterna. Det är ett strikt kommersiellt beslut. Vill du själv öppna i en ny tab får du högerklicka.
Jag crowd-sourcar inget. Jag har stabila inkomster från mina böcker och vet att jag säljer.
Däremot hade jag när jag skrev Marviken tankar om att föra in både Midvintermörker och Höstsol i slutet, men det hade blivit för långt, för parodiskt och för komplext. Hade även tänkt ha med fler tidsperioder som mordet på Gustav III, Lützen mm, men det hade också blivit för komplext, för långt samt det tar jäkligt mycket tid att researcha tidsperioder.
Godmorgon på er alla!
När vi nu diskuterar energi, är batterilager något som är försvarbart privatekonomiskt?
Min magkänsla är ”mycket skrik….”
All världens batteriproduktion 2023 skulle räcka till 72h för sveriges höglasttimme. Vintern 2023 hade vi vid ett tillfälle bleke i 370h…
Kanske om “biologiska” flödesbatterier lever upp till förhoppningarna. De har visserligen låg energitäthet och kräver stora tankar. Men om de bara skall stå på en plats spelar det mindre roll.
Men för närvarande tror jag bara att det finns storskaliga testanläggningar i Kina (storlek ungefär som en mataffär för bilburna) . Och de använder relativt exotiska metaller. De kommersiella Svenska “biologiska” verkar för närvarande vara i mindre storlek (jag antar att värmealstring är ett problem med tanke på att effektiviteten är långt under 1000‰).
Om man slipper dyra material och kan använda någon billig metall/biologiskt så kan man nog acceptera rätt dålig effektivitet rent ekonomiskt. Och spillvärme behöver inte vara något jätteproblem om det t. ex står ihop med kommunens värmekraftverk.
Redox, vanadin
Privatekonomsikt skriver du.
Tja, jag är lite halvt tveksam, men inte helt emot på något vis.
Egentligen tycker jag nog mest att de batterimoduler som finns på marknaden just nu är för dyra.
Tillverkningspriset för LI-ion-celler har snuddat 100$/kWH, därför är de man kan köpa för högt prissatta, som det brukar vara med nya produkter i nya produktsegment. Med det priser på celler borde färdiga ackar/batteripaket inte gå på mer än 200$/kWh.
Men vad ska batteriet hjälpa till med sen?
Det kommer inte duga något till för årstidslagring, under Nov-feb kommer man ändå inte ha någon sol att ladda med.
Man kan köpa el som vanligt från nätet, men välja när det är billigast och konsumera när det är som dyrast.
Ett inte alltför stort batteripack till inte alltför blodig mängd pengar kan ordna dygnslagring.
Så ladda med billig el, eller från ens egna solceller på taket och använda elen sen när solen inte lyser och elpriset är högt.
Men glöm inte att de här billiga priserna vissa timmar kanske försvinner, eller blir på sikt i alla fall inte alls lika billiga. Det finns en utjämningseffekt, alla laddar ju sina elbilar när det är billigast, och det blir hela tiden fler elbilar, och alla med batterilager kommer också göra samma. Så kalkylen man gör idag riskerar att försämras i framtiden.
Lite som att köpa lott eller aktier, ett visst mått av chansning.
Däremot tror jag att en off-grid anläggning med solceller skulle kunna vara något för ett fritidshus man är i ofta under sommarhalvåret, men knappt alls besöker under nov-feb.
Då är en lämplig batteribank nödvändig, för att få någon el under natten, under mer än halva dygnet på höst/vår.
Men backa upp med vedkamin, gasspis och elverk, ifall man plötsligt vill besöka stugan på vintern, eller kanske några hopplöst regniga mulna höstdagar.
Lars, har du fått in någon oseriös annonsör? Jag har fått 5 popupblockeringar av Chrome på telefonen medans jag varit inne på denna artikel.
Nu på sommaren är det mest automatiska Google-annonser. Inget jag styr över och således inte har en aning om vad det handlar om.
Det blir så om man får tag i en annons medan man scrollar och råkar dröja sig kvar med fingret på annonsen några millisekunder för länge.
Det som är riktigt tråkigt är ändå att det kommer bli värre…
– Vi har satt upp egna röda linjer så som ingen utbyggnad av vattenkraft (här stänger vi snarare små verk), inga naturgasverk, ofattbart svårt att få tillstånd för vindkraft (som vi iofs har i överflöd när det blåser) och kärnkraft är tyvärr många år bort och då man bygger så få så blir det ingen riktig learning curve så det blir dyrare och senare än planerat
– Grönomställning kosta vad det kosta vill. Bara det nya gröna stålet kommer dra ca 10% av vår totala elproduktion. Då vi har mindre än 1% marknadsandel kommer man inte påverka globala CO2. Frågan är om det finns efterfrågan på dyrare stål men det tar vi sen
– Elektrifiering av transportnätet primärt då bilar i olika former. Så klart bra att vi kan minska vårat oljeberoende men om det verkligen blir så mycket bättre för miljön och världspolitiken är nog svårt att säga.
– Larviga förhoppningar på att ny industri ska skapa arbetstillfällen med tex datacenters mm. Ser inte ens ut att behöva betala skatter som alla andra då det är så strategiskt. Hade varit bättre med fler bagerier för ekonomin tror jag…
Men vi får var vi har valt så det är inte så mycket att säga om det. Hade kanske varit trevligt med någon media som kan ställa relevanta frågor och att det kan vara en nykter diskussion men i lämmellandet där vi alla gör som man ska (utom de som inte alls gör så) så hoppar vi väl gemensamt..
Det är skitlätt att säga att elbilar är bättre för miljön. Endast en inkompetent idiot tror annat. All forskning, alla studier visar att elbilar är bättre på en livscykel och det utan att ens återvinna eller återanvända batterierna.
Dessutom är elbilar överlägsna vad gäller köregenskaper, komfort, avgasutsläpp, alltid fulltankad epå morgonen osv. Har man väl ägt elbil vill man inte tillbaka.
Se t ex https://cornucopia.se/2020/09/farsk-studie-upprepar-elbilar-slapper/
Haha! Visst klart att en elbil vs fossilbil är bättre med när det helt grön el (och även vid mixad el som tyskland).
Det som är alternativet är väl snarare att fasa ut generering av fossil elproduktion och kanske ha kvar dessa som back-up när det inte blåser. Kör själv elbil och har soltak och är klart nöjd, speciellt med prestandan på bilen. I länder med stordel grönel (inga CO2) så är det ett nog bra med elektrifiering men krona för krona investeringar så tror jag att det viktigaste är att få bort el-generering med kol. Om man nu skulle tro att vi har begränsade resurser och vill uppnå maximal impact.
Peak kol är för övrigt idag men det rekordet slår vi imorgon.
Ibland tankar jag min elbil med kol, det jag inte hade förbrukat hade istället stängt ner motsvarade fossil förbränning i Europa.
Men ibland, t.ex. igår, så tankar jag med noll, eller negativt elpris, och då kan jag lova att det finns ingen fossil energi i elsystemet, för det finns ingen som startar sitt kolkraftverk för att producera el som man inte får betalt för, eller t.o.m måste betala för att bli av med.
Det gröna stålet är ett nytt stålverk 80…
Politiker gillar bygga monument
Nja, SSAB Hybrit drivs av industrin och marknaden, det är inget politiskt projekt.
Dessutom kommer det på sikt bli billigare stål, fattar ni hur mycket mindre kol SSAB kommer behöva köpa, och de behöver inte heller tillverka enorma mängder syrgas.
(Kol (egentligen koks, som har tillverkats av kol i koksverket) används för reduceringen av malm till järn i masugnen. Sen används enorma mängder syrgas i LD-ugnarna där järnet färskas till stål (man reducerar kolinnehållet, annars blir det bara gjutjärn att göra stekpannor av).
Detta är dyra processer med höga råvarukostnader.
Råvarukostnaden kommer nu bli el.
Lägg till att hela processkedjan blir mycket kortare. Idag värms och kyls järnet/stålet flera gånger innan det är färdigt, det slipper man till stor del i det nya stålverket. Egentligen är det fantastiskt att SSAB ändå lyckas gå i vinst med den produktionsprocess man har idag.
Från Masugn till stränggjutning är det flytande hela vägen.
Malm innan, och färdiga Slabs efter stränggjutningen sist i stålverket, där de (flesta) går på järnväg till Borlänge för valsning.
Det finns ingen avsvalning eller onödig uppvärmning där.
Dock häller man råjärnet i “torpeder” https://www.manufacturingguide.com/sites/default/files/styles/lexicon_word_image/public/technical-term-images/torpedo_ladle_00.png
efter masugnen, och kör på räls in i stålverket, detta skulle ev kunna bytas mot att tappning rinner rakt in i stålverket, men då skulle masugnen behöva ändras lite till mer kontinuerlig tappning, samt förstås flyttas närmare stålverket, vilket inte kommer ske av självklara orsaker.
Nu snackar jag om Luleå, där jag arbetat tidigare i mitt liv.
Men jag tror det är rätt lika i Oxelösund.
Däremot ska järnsvampen tillverkas redan uppe i malmfälten, och sen fraktas till Luleå för skänkmetallurgi (om jag nu förstod rätt).
Det betyder färre ton frakt på malmbanan, då man gör första förädlingen nära gruvorna.
Mickeuppsala: Det var dels torpederna och dels transporten till Borlänge där man sedan varmvalsar ämnena från Luleå som jag syftade på. Vad jag förstår kommer båda delar försvinna i samband med att man bygger det nya verket. Överlag blir det väldigt mycket mindre transport av olika material hit och dit tack vare järnsvampen. Koks har du redan nämnt.
Masugnen försvinner helt och det nya verket byggs med integrerat valsverk, så man skickar stålet så gott som raka vägen från skänken till valsen. Kallvalsning ska dock fortfarande göras i Borlänge så de behöver få sitt stål någonstans ifrån, Luleå eller Oxelösund.
Förstår att solpaneler och timpris är intressant i område 4 på el.
galna svängningar och skillnader, förstår er ilska och frustration.
Sen ska man inte glömma att skåningarna nu kan energieffektivisera med.
Täta de där blåsiga skånegårdarna och fuskbyggda miljonprogrammen.
Fönsterbyten. Tilläggsisolera vinden.
Skåne verkar haft det bra med så billig el att man kunnat bygga men kinesisk kvalitet i Sverige och elda för kråkorna.
Skåne har ju nära till ex 🇵🇱 och kunnat shoppa billigare byggmaterial, även svenska fabrikat, och har de torrt i strupen så ligger ju dessa alkohol varuhus nära
Som skåning och precis hemkommen från en resa med åtta hotellnätter i olika orter från stockholm och uppåt i landet kan jag konstatera att åtminstone hotellen sköts av energi-analfabeter. Golvvärme på för fullt i badrummet mitt i sommaren. Duschar som endast folk med kraft kan få att bara droppa varmvatten istället för att rinna. Dåliga fönster. Fläktar som är lämnade att vifta runt luften i rummet utan att någon är där. Toastolar som kräver fingertoppskänsla för att få att sluta rinna. Frånluftdon som tangerar suget i en flygmotor.
Ska man inte njuta av semestern och inte vara bitter?
Varför åker du till Sthlm när Skåne ska va så bra? 😉
Är inte det där “köpendamnark” så fint? Förutom att de massivt ogillar skåningar i hela Danmark då 😀
Skåne skulle behövt ha kvar Barsebäck.
Å andra sidan, hade de inte lagts ner när de lades ner, hade de nog lagts ner ungefär 2013-2016, någonstans, när vi hade rekordlåga elpriser, fortfarande en besvärande kärnkraftsskatt samt att barsebäcksreaktorerna passerat 40 år, och började närma sig 50 år i ålder, och de var dessutom små. Jag tror att de skulle varit nedlagda idag även om MP inte skulle haft det minsta inflytande.
Men en ny reaktor på barsebäckstomten vore väl mumma.
Ganska perfekt placering, och 400kV ledningsnätet är redan klart.
Ett problem är väl att vare sig Skåne, Sverige eller Europa är i speciellt stort behov av baskraft, utan det börjar behövas alltmer reglerkraft, när kol och gaskraftverk ska bort.
Och kärnkraft är odugligt som reglerkraft, i alla fall Gen III och Gen III+ (som t.ex. Finlands senaste OL3 är).
Det finns kärnkraftteknologi för att ordna reglerkraft, kanske gaskyld reaktor av något slag, eller kanske någon ADSR.
Men dels är uppskalade sådana ett helt outforskat område, dels är det tveksamt om de alls kan mäta sig mot gaskraft i snabb reglerförmåga.
Så frågan är om vi ska bygga ny kärnkraft med 70-tals teknologi, som bara är baskraft, och inte kan reglera efter fluktuationer i förbrukningen.
Utbeckla gärna varför finlands OL3 är oduglig som baskraft för en som inte begriper så mycket
OL3 kan inte reglera upp och ner effekten snabbt.
Att gå från t.ex. 50% upp till 100% tar någon dag.
Det blir nog också en del termiskt slitage på prylarna om man reglerar effekten upp och ner hela tiden.
Det är inte heller önskvärt rent ekonomiskt, kärnkraft har en stor kapitalkostnad (från bygget) och en låg marginalkostnad (löner och bränsle, varav lönerna tickar på vare sig man producerar lite eller mycket).
Så man vill egentligen köra en reaktor på 97-100% precis hela tiden, året om, för att få ekonomi i det.
Förlåt, jag såg nu att du skrev baskraft.
Och det är ju vad alla reaktorer fungerar bäst till.
Men Finland behöver ju reglerkraft också, effektbehovet går ju ner på nätterna t.ex. Och brukar vara högst på morgonen runt 07-09 typ, och på kvällen kl 17-19 typ.
Och det kan man inte ordna med OL3.
Jag tycker nog att Skåne och landet skulle tjäna på ett par stora reaktorer i Barsebäcksområdet.
Då slipper man bygga ledningar dit och Skåne kan för en gångs skull exportera nått annat än kriminalitet och spannmål.
MICKEIUPPSALA, Tack för bra svar, och får mig att tänka på Karlshamns oljekraftverk som startar nu titt som tätt, både för att stötta men också pga komersiella skäl. Så oljan är fortfarande en viktig del för att kaffekokaren ska fungera.
Att Karlshamn startar titt som tätt tror jag inte är sant.
Jag har för mig att det nästan aldrig startar upp.
Det brukar upphandlas som effektreserv under några vintermånader varje år.
Då får de betalt för att inte köra verket, utan bara vara beredda på att köra.
Jag tror att de inte heller brukar få sälja 100% av verkets effekt som effektreserv, dvs de har en möjlighet att köra en viss effekt ändå och sälja elen kommersiellt.
Tider då verket inte är upphandlat som effektreserv så kan ägaren använda det hur de vill, dvs starta och sälja el så fort elpriset är tillräckligt högt för att vara lönsamt.
Jag vet att Karlshamnsverket körde en period för typ ett par år sedan för att stötta Polens elförsörjning via polenkabeln.
Just då agerade de vare sig effektreserv eller sålde elen via nordpool, så det finns tydligen en del möjligheter att köra verket utanför de vanliga orsakerna.
Men i vilket fall, Karlshamnsverket går väldigt sällan.
Sverige har även ett gaskraftverk på västkusten någonstans, dels för extremt snabb effektreglering samt att jag tror det är det enda verket i Sverige som garanterat klarar dödnätsstart. Dvs om Europas elnät skulle krascha, så kan man starta upp det från t.ex. denna punkten.
Att Karlshamnsverket producerade en hel del 2021 och 2022
https://www.energinyheter.se/20230112/28253/karlshamnsverket-producerade-dubbelt-sa-mycket-el-under-2022
beror nog helt och hållet på att det var lönsamt att köra såpass mycket p.g.a höga elpriser de där två åren.
Men åren innan skulle jag tror visar en rätt normal produktion såsom effektreserv.
Här lite mer om Karlshamnsverket
https://www.energi.se/artiklar/2023/februari-2023/karlshamnsverket-elsystemets-sista-livlina/
Men det var som sagt mycket det kördes 2022
Men sen sjönk det (när det inte längre var lönsamt pga sjunkande elpris).
2022 släppte de ut 171kton CO2 och 2023 12kton CO2, en minskning till 7% av 2022.
https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/de-slappte-ut-mest-koldioxid-2023/
(Obs källan är sverigesnatur.org , en källa jag normalt startar med att misstro, men här tror jag att de talar sanning)
@MICKE
Ja att Karlshamnverket startar titt som tätt va lite slarvigt uttryckt från mig men delar din bild av det som du beskriver föredömligt med länkar och beskrivningar medans jag själv beskrev det mer på amatörmässigt. Att verket är upphandlat att stå i standby men det står ägarna…Uniper…som väl är tyska, oj? att köra mer om de känner för det. Och de har de gjort och tyskar gör inget om de inte tjänar pengar.
Men som sagt titt som tätt kanske va att ta i.
2022 var det dock lite typ titt som tätt.
Så det är inte fel att tycka det heller.
Om några år (om inget mer händer) så kommer “vi” ha glömt bort karlshamsverket igen… och inte ha något minne av att det “brukar köras”.
Men 2022 så skrevs det ju om’et i pressen och politiker använde det som slagträ i debatter, så det är ju självklart att det då är lätt att tänka “verket som eldar så mycket olja!”.
I SE3 och 4 finns ca 1500MW gasturbiner på störningsreserven redo att agera inom 15 min.
De är utspridda, få är större än 40-50MW.
Sedan kommer Öresundsverket ligga kvar i Malmö till Sebulons förtvivlan så vi klarar oss själva om det blir tjall på linjen. Det blir som en störningsreserv, inte effektreserv eftersom den försvinner from 2025.
Och någon (eller några?) som klarar dödnätsstart?
Min Lysa är upp 9,39 % i år, har den som komplement till annat sparande.
Jag är äldre och har inte samma klipp i steget som bloggaren och flertalet yngre läsare och får då mindre aktier i den portföljen Lysa tagit fram utifrån risk och ålder.
Förra gången det kräktes på elpriset av bloggaren, häromdagen, så skrev jag detta, men först dagen efter, så det var väl ingen som läste det.
Så jag kopierar samma text igen, som jag skrev då.
(Jag har ett par sprickor i det jag skriver, få se om nu upptäcker vad)
——————————————–
Extrema elpriser… tja.
En timme under gårdagen var det 2kr/kWh, en annan timme var det 30 öre/kWh.
För den med månadsmedel eller fast pris spelar det ingen roll, tänker jag.
För den med timdebitering, som jag, så är det en möjlighet att tjäna lite på det.
Själv har jag laddat elbilen med gratis ström ungefär hälften av tiden sedan mars i år.
Jag laddar ju helst då det är minuspriser, och mycket sällan över 30 öre.
Gratis är gott.
Elpriset är inte högt, det har faktiskt historiskt sett gått nedåt.
1978 var elpriset 24 öre/kwh (och på den här tiden bestämde vattenfall elpriset, det var inga timpriser eller så, utan hösten 1977 bestämdes det att elpriset 1978 skulle vara 24 öre)
Inflationsjusterat så motsvarar det ett ett elpris på 120 öre/kWh idag, en krona 20 öre.
Och här kan vi se att det är endast 2022 som har dyrare el än 1978
https://www.skekraft.se/privat/elavtal/historiska-elpriser/
Märk väl att 2020, året efter att Ringhals 2 stängdes ner, så hade vi ett av de lägsta elpriserna i Sverige någonsin.
Om nu någon undrar vad nedstängning av en reaktor kan innebära.
Sverige får en allt stabilare produktion, vet ni att för 20 år sedan så importerade vi nästan lika mycket el som vi exporterade, och ungefär under lika många dagar.
2022 så importerade vi endast under 42 timmar av årets 8500 timmar, och vår export var enormt stor.
Såhär har vår import/export sett ut under årens lopp
https://i0.wp.com/bengtsvillablogg.info/wp-content/uploads/2022/10/Nettoexport-el-Andel-karnkraft-Sverige-1970-2021.png
Eller ett ännu mer informativt diagram (det är uppdelat per år, så det även går att avgöra under vilka årstider vi importerat och exporterar)
https://static.byggahus.se/attachments/images/large/727/727724-88881d3be9ea6025988855752f74b1de.jpg
(Gröna är export, röda import)
Jag tycker verkligen inte det ser ut som att vi har tagit sönder något i vårt land.
Jag blir väl snart kickad av Lars, då jag alltid säger emot han så fort han skriver något om el och energi. 😉
”Jag skiter i om det är sant, det är för jävligt ändå” passar väl rätt ofta in i bloggarens texter.
Klart man vill att det ska se mörkt ut så man kan sälja fler ”prepping”-böcker. 😂
Med det sagt så tycker jag det är en bra blogg att kika in på när man behöver läsa ikapp vad som hänt i Ukraina. Sammanfattar nyhetsflödet bra.
Men bloggen/bloggaren agerar ju både upplysande samt driver en del olika agendor.
Och det tycker jag är helt och hållet OK.
Det skulle jag göra själv i samma sits.
Och Lars är kunnig inom väldigt mycket, och ibland blir man typ lite tvungen att gena lite i hörnen vad gäller sanning och korrekthet, annars blir det typ för stelt och budskapen blir inte tydliga.
Lite populistisk helt enkelt, om uttrycket tillåts, missförstå mig bara inte.
Och bättre är det nog faktiskt att det blir så och sen bemött av någon annan som broderar lite mer i den komplicerade bilden, för det ger 3’e person, de andra läsarna mest, för det tvingar en att slå igång hjärnan lite mer.
Glöm inte att alla sådana här saker är svåra problem, annars skulle de varit lösta för länge sedan.
Och den som presenterar enkla lösningar ljuger alltså.
Själv har jag inga lösningar, jag kan bara beskriva en rad problem, och försöka mota rena felaktigheter med fakta, för att hjälpa alla att förstå att det här (och annat) var tydligen inte så j*** enkelt.
Om ingen svarade kanske ingen brydde sig? 😀
Ekonomitråden blir stendöd eller i alla fall lätt förlamad när Ukrainatråden vaknar vilket jag tycker är lite synd.
Ekot av att svära i kyrkan dröjer kvar
’’ Dock skapar inte ökade klyftor fler jobb, och ett jobb som en person får innebär att någon annan får gå arbetslös.’’
Hanibal enters the chat:
“Alla är idioter för jag inte får de jobb jag söker”
Jag älskar verkligen EU. Det är vår främsta säkerhetsgaranti. Så länge EU fungerar kan vi bevara ett oberoende och vara del av något som kan hävda vår rätt i världen.
MEN vi ska inte gå med på vad som helst för det. En till elkabel till kontinenten är inte bra för oss. Vi har kunnat väga upp för vårt svåra geografiska läge med våra resurser. Ger vi bort dem på det här sättet har dömt oss till fattigdom. Elen är helt central för hushållen och industrin. Vi måste säga nej, det skadar oss för mycket.
Eftersom skåningarna sett till att lägga ner all kraft och lägga veto mot alla byggen av ledningar och kraftverk så kan vi inte bygga ledninga från skåne och söderut.
Inte innan vi har bytt ut skåningarna.
Trollande mot skåne /OFF
Jag tror att vi ska sluta tro att Sverige är en ö där vi ska syssla med den sortens provinsiella “vi måste klara oss själva”
Sverige är ett litet import och exportberoende land i utkanten av världen.
Likt Lisa som leker ensam i ett hörn på skolgården mår vi bättre av vänner och samarbete.
Men Svärjisarna/MP har nån illusion om att det var bättre förr när man inte var beroende av nån och folk dog i svält om skörden slog fel.
Nu skall man ju visserligen sälja till sillen som kommer före kräftorna, men i år verkar det ju ha varit rätt att ha köpt på sig mer vid sillen och sitta still i båten…
Stackars de som köpt båt.
Båten skulle man sålt under Corona och köpt nu. Allt har sin tid.
Det är det här som är problemet med politiker. Vems intressen är det man egentligen driver? Idag har politiker framförallt väldigt abstrakta intressen. Man prioriterar “planeten” eller “klimatet” och så får man “knäcka några ägg” när man gör det. Förhållningssättet påminner lite om Sovjetunionen på ett sätt där medborgarna också skulle stå tillbaka för att realisera utopiska mål. Problemet är bara att det blir väldigt många knäckta ägg efter ett tag, och utopin lyser med sin frånvaro.
Lars W hur gick det med undersökningen om våra lån här på bloggen?
Blev skrivet förra veckan
“Endast 10% av läsarna som äger sin bostad saknar bolån kan jag avslöja och medlet ligger på 2.7 M i skuld i hushållet.”
Men kanske har ändrat sig med fler svar som kommit in. Planen var väl att presentera det i egen artikel nu i veckan?
Själv ska jag pröva att sålla mig till de 10% inom två år, men efteråt blir det väl att sälja och köpa någonting större så då blir det väl att vara skuldslav igen.
Tack Elbow! Jag har missat detta så bra med sammanfattning.