Börserna är blodröda i de asiatiska tidszonerna efter ett rejält techras i USA när FANANGST-aktierna nu börjat leverera besvikelser i sina halvårsrapporter. Den statliga bolånebanken SBAB sänkte något överraskande nu samtliga sina bolåneräntor, inklusive den rörliga tremånadersräntan.
Stockholmsöbrsen backade igår med -0.96% för storbolagsindex OMXS30 och -0.76% för breda OMXSPI. Försvagningen av den svenska kronan fortsätter krypande och dollarn ligger nu på 10:78 SEK medan euron hittas på 11:69 SEK. Guldpriset backade till 822:- SEK per gram, eventuellt kopplat till börsrasen och att investerare tar ut vinster för att istället köpa aktier.
För i USA var det kraftiga fall på börserna efter att Google (Alphabet) och Tesla blivit besvikelser när FANANGST-bolagen börjat rapportera. Spotify höll emot i gruppen med +0.01% men Apple föll -2.78%, Amazon -3.78%, Google -5.11%, Facebook -4.91%, Netflix som tidigare rapporterat positivt -1.11%, Nvidia -6.28% och vatniken och arbetskraftsmigranten Felon Muskovitjs Tesla -11.65%.
Själva Nasdaq 100-indexet rasade -3.43% och S&P-500 föll -2.31% och julis tidigare upprepade börsrekord är bortblåsta när börsindexen är tillbaka till juni månad. Men förr eller senare går det alltid ner från toppen.
Berättelsen i media är att investerarna plötsligt kommit på att AI (egentligen generativa statistiska språkmodeller) inte höjer lönsamheten och att alla AI-satsningar går med förlust (typ), men det är förstås bara just en berättelse för att förklara att börsen faller. Ekonomijournalister och experter söker alltid sina förklaringar. Verkligheten för värderingarna handlar om p/e, tillväxt och kvartalsrapporter.
Amerikanska medellånga räntor backade men de längsta löptiderna steg.
Borta i de asiatiska tidszonerna ser det blodrött ut bland samtliga index i bloggens bevakningslista. ASX 200 -1.17%, Hang Seng -1.73%, KOSPI -1.44%, Nikkei tokrasar -3.03% och Straits Times backar -0.91%.
Då Stockholmsbörsen bara gick ner måttligt igår finns det säkert en hel del att ta igen idag.
Statliga SBAB sänker samtliga sina bolåneräntor, inklusive tremånadersräntan, trots att Riksbanken ännu inte sänkt sin styrränta som något förenklat i princip styr den rörliga tremånadersräntan. SBAB sänker 3-månaders med -0.15 procentenheter till en listränta om 4.62%. Som mest sänks tvåårsräntan med 0.25 procentenheter till 4.01% och lägsta räntan är 4-åringen på 3.85%. efter en sänking på -0.20.
SBAB påstår sig dock inte pruta på sina listräntor utan följa en programmatisk modell, så de är inte rakt jämförbara med t ex Swedbank, som ger en sk snittränta på 4.62% och en listränta på 5.69% för tremånaders rörliga bolåneräntor.
Rent krasst innebär SBAB:s sänkning till 4.62% bara att man kommer ge samma snittränta som Swedbank och den så kallade prispressaren SBAB har i själva verket legat för högt med sina bolåneräntor.
40 kommentarer
Tyckte mig se en notis igår att Danskebank höjde sina räntor igår. Från vad och till vad vette fan.
Är det någon som fattar börsen? Google slog förväntningarna med typ 2% men handlades ändå ner -5%. Är det så att man måste slå förväntningarna med en viss procent för att få upp aktiekursen? 😃
Det fanns flera tecken under gårdagen att konjunkturen viker ner, därav nedgången.
Börsen handlar alltid på prognoser gällande framtiden.
Jag är lite i i semesterläge och följer därför inte nyhetsflödet så noga. Jag har därför missat nyheterna du talar om. Vad är det för indikatorer som tyder på konjunkturnedgång som kommit?
Den läskigaste nyheten jag snappade upp var att halva Blackstones kommersiella fastighetsportfölj kan vara övervärderad. https://www.reuters.com/business/finance/blackstones-battered-mortgage-fund-slumps-empty-offices-intensify-pressure-2024-07-24/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1_5MoK7akaQmqFd1yigderj-kAVnIGiwhOxckoFiq9-lxHxvTWQ-vXNEQ_aem_U07lC3P0H-lwxzGCnX3Itw
Det syntes tydligt i rapportflödet under gårdagen att efterfrågan i US och Europa förväntas vara sämre än förväntat.
Dock alldeles för tidigt att dra några slutsatser på det. Många rapporter kvar.
Ingen kioskvältare men svagt inom manufacturing, construction, trade.
Positivt inom service (antar att EM i fotboll bidrog).
https://www.ifo.de/en/facts/2024-06-26/ifo-employment-barometer-falls-slightly-june-2024
Äh, konjunkturen viker inte ner. Den går upp och ner i cykler om 8-10 år, och det sker alltid små hack i kurvan.
Som sagt, vi får se, en dag gör ingen skillnad.
Dock, även idag syns flera tecken på avmattning i rapportflödet.
En del pekar på ett scenario som liknar 2000 till 2003, med kraftiga upprekyler i nedgången.
SBAB ger rabatter utifrån sin listränta. Snitträntan på 3 mån var i juni 4.47% (hittas en bit ner på https://www.sbab.se/1/privat/vara_rantor.html#!/kalkyl%23%252Frantor).
De har i alla fall en sweetspot där lånet är tillräckligt stort men belåningsgraden lite lägre.
Och grönt bolån, som väl alla kör med.
Finns det utöver detta tecken på att man aktivt kan pruta?
Finns ingen på SBAB att pruta med.
Det som dock SBAB har som konkurrensnackdel är att de inte är en fullbank som kan hantera alla vardagliga transaktioner och där pengar sover på lönekonton. Där har ju Swedbank mycket att gräva ur. Tyvärr har Swedbanks lobby-verksamhet lyckats stoppa politikerna från att ge SBAB samma konkurrensfördelar.
Samtidigt är det skönt att de renodlar produkten bolån utan krav på att flytta dit hela sin ekonomi.
Formellt ska banker inte få neka bolån endast utifrån att man inte flyttar dit ’allt’.
Men jag har relativt nyligen fått nej av Danske Bank just därför att jag bara ville flytta bolånet dit (tack vare ett SACO-erbjudande)
Vi ger dig 0.05 % ränterabatt men du måste använda vår betaltjänst för 150 kr/mån samt 0 % ränta på lönekonto. SBAB är en bättre deal.
Har SBAB 3 mån, 4,32% innan sänkning. 50% belåningsgrad. Orkade inte hålla på och förhandla och byta bank hela tiden, så jag tog det enkla alternativet.
Har för hög belåningsgrad, annars hade jag också flyttat lånet till Nordea och skippat den för båda parter förnedrande ränteförhandlingen med fina banken.
*Till SBAB*
Grönt bolån, vilket trams. Hur mycket energi mitt hus använder påverkar knappast bankens lönsamhet.
Om en bank vill låtsas var altruistisk så vore det f.ö. bättre att villkora en ränterabatt på koldioxidfri el.
SBAB s 3 mån ränta är i verkligheten sänkt till 4.22% dvs den räntan då får med en ordnad ekonomi.
Om du inte är rejält påläst och påstridig är det den bästa räntan du kan få för tillfället.
Jag vill nog mena att SBAB är prispressaren och det är positivt.
SBAB är ju ganska stenhårda på att man inte får ha stora privatlån om man ska beviljas bolån. 500k är maxtaket totalt vilket som jag förstår inkluderar billån, så de främjar en sund lånekultur.
Jag fick efter kontakt med banken (SEB) en ny tremånadersränta, i slutet av juni, på större delen av mitt bolån, 4,20%. Tyvärr före reporäntans sänkning…
Precis “efter kontakt med banken”. Hur länge gäller din “rabatt”?
Med SBAB kan man ha sina bankaffärer var man vill. Exv bästa pensionsbolaget, bästa platsen för köpa fonder, bästa “kreditkortet.”
Det erbjuder få banker utan de vill ha resten av affären med. Vilket de är sämre på än uppstickarna.
Sista förhandlingen som ledde till att jag bytte till SBAB var att banken (SEB) krävde alla mina tjänstepensionspengar för att jag skulle får en rimlig ränta. Så nu får bara SEB mitt lönekonto, och lite sparpengar.
Varför har du kvar dessa båda konton i SEB?
För att det är enkelt. Är inte mycket för att hämnas. Skulle tro att lönekonto inte genererar mycket intäkter, utan kanske bara kostar banken. Använder inte längre SEB kort, utan Klarnas istället, för enkelhetens skull att ha den typen av utgifter på ett ställe. Klarna är också bättre om man handlar på nätet.
Det finns banker med bättre ränta än SEB på s.k. lönekonton.
https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/jamforelser/sparande–pension/eget-sparande/jamfor-sparkonton—rantor/jamfor-sparkonton/
Se upp bara med uttagsvillkoren. Det finns banker som inte låter en ta ut sina pengar som man vill.
Såg lite argumentation i kommentarerna igår angånde om hur SEK är undervärderad, men jag undrar om man verkligen kan tänka på det sättet.
Om du ser på vad privata valutaspekulanter väljer så är det väl inte länderna med starkast ekonomi som är största faktorn men till vilken grad man historiskt försvarat sin valuta.
Norge är väl ett bra exempel där jag skulle säga att landet har väl i stort sett bäst framtidsutsikter i världen. Har en väldigt stor oljeexport relativt till sin storlek, oljefonden på 17-18.000 miljarder som går upp cirka 10% per år från avkastning plus insättningar, nettoexportör av planerbar elproduktion samt en av världens största mineralfyndigheter. Nyligen fann de ju ett mineralfynd av fosfat nästan motsvarande resten av världsreserverna, även om jag tror att prospekteringen var lite väl optimistisk.
Trots detta har norska kronan gått ännu sämre än den svenska, och den enkla förklaringen till det är för att politikerna inte bryr sig om försvara den varken idag eller historiskt, och gjort ännu mindre för den än Sverige för sin krona, trots att man har gott med kapital att göra likt Danmark och stödja sin kronkurs.
Förstår att jag retar gallfeber på vissa gällande SEK och NOK men sanningen är hur simpel som helst.
Ingen internationell aktör vill sitta på dessa valutor och säljer av dom direkt efter aktieutdelningen skiftats ut.
Det är och förblir två valutor som ingen vill sitta på förutom vi som bor i respektive land.
Stort sett enig, om en privat valutaspekulant ser att politikerna i ett land aldrig försvarar sin lilla valuta kan man ju räkna med att bara förlora pengar på längre sikt. Det har egentligen ganska lite med landets ekonomiska välmående att göra, i annat att folk flyr till större valutor under globala kriser.
Förklaringen till det är väl ganska simpel och har också med oljefonden att göra. Den är ju internationellt investerad och ju mer norska kronan går ner desto mer blir den värd, så i ett val mellan att staten ska lägga ut pengar för att stödja kronkursen eller att staten blir rikare och befolkningen fattigare väljer då politikerna att göra staten rikare.
Sverige har ju iaf alternativet att införa euron, vilket inte Norge har. Men det är klart, om vi inför euron kommer ju 95% av alla svenska så kallade miljonärer inte längre vara miljonärer.
Bägge länderna har ju fortfarande möjlighet att binda landets valuta mot euron likt Danmark, men lite det jag syftade att Sverige nu åtminstone försökte få upp kronkursen lite genom stödköp medans Norge inte gjort någonting från vad jag vet.
För en 5+ år sedan låg väl norska kronan ganska stabilt runt 1.1 svenska och periodvis nästan uppemot 1.15, och idag ligger den på bara 0.98.
AI-satsningar går med förlust? Befängt! Snart påstås det väl att blockchain-satsningar också går med förlust 🙄
Grovt förenklat är det så (om du är på köpsidan)
Är du på säljsidan (Nividia) är det däremot happy days.
Sant.
Nvidia är just nu mer värt än Sveriges, Norges, Danmarks och Finlands BNP.
Tillsammans.
De producerar inte sina chip själva, utan det enda de gör är att ta fram designen.
Musk har startat träning av nästa Grok på ett system med 100000 H100-gpuer som beräknas dra 150 MW/h . Samtidigt tittar xAi på ett nytt kluster för över 100 miljarder kronor.
Så om ni undrar varför börsen går negativt, det är för att småspararna får betala för nästa generations ryss-bottar som ska påverka USA befolkning att välja Trump.
Som bloggaren påpekade så är generativ AI inte längre AI. Det är ett fenomen som hittills alltid har inträffat när något genombrott har inträffat i AI-forskningen.
Jag tror att man ska inse att AI är överdrivet på kort sikt och antagligen underskattat på långt sigt.
OpenAI går med 5 miljarder dollares i förlust på rullande 12.
LLM har varit beroende av att kunna “trawla” nätet på data och en stor del av den data som varit publikt tillgänglig stänger nu ner för robotar.
Det “lustiga” med AI är att det slår mot det visuellt kreativa stenhårt. Helt plötsligt kan jag, som knappt kan rita en huvudfoting, få fram väldigt intressanta bilder.
Samt att de där “kodaporna” är den hårdast drabbade gruppen efter de kreativa yrkena.
Analysera komplexa skeenden och komma med förslag som innefattar change management verkar idag inte alls påverkas av AI mer än att det är en bra “researcher och ppt-riddare”.
Som sagt tidigare. En ekonomiassistent kanske kan ersättas av AI men det kräver enligt vissa analyser att man gör upp till 5000 “querys” i timmen. betänk då att en query i dagsläget kostar 2 kr med energiåtgång med mera. Och en ekonomiassistent kanske ligger på 750 kr/h i internkostnad
Det finns ju inte ett enda AI bolag som går med vinst. Det här är likt IT bubblan
En del kreativa yrken är nog långt från att ersättas av AI. Olika slags ingenjörer och konstruktörer, t.ex. och forskare inom åtminstone naturvetenskap och teknik.