Skärmtid har blivit dagens moralpanik motsvarande jazzmusiken, serietidningar, videovåldet och rollspelen, men grundproblemet hittas hos föräldrarna som med dåligt minne drömmer om sin egen barndoms rosa skimmer fast världen gått vidare och det är år 2024, sk “det var bättre förr”. Nej, det var det inte. Fråga dig istället varför och vad kan ditt barn få för nytta av skärmen. För idag finns enormt mycket bättre möjligheter än den passiva dumburk du växte upp med när du satt och tittade på testbilden drömmande om att Uutiset skulle börja. Så börja inte med leksaker som telefoner och särskilt inte paddor, utan gå direkt på ditt barns sannolika framtida arbetsredskap, datorn.
Varje generation förfasar sig över sina och framför allt andras barn och säger att “ungdomen av idag duger inget till”, “när jag var i den åldern, så minsann …” och “det var bättre förr”. Ledtråd: Det var det inte. Och även när du var en liten telning förfasade sig dina föräldrar. Men vet du vad. Du växte under vånda och tids nog sedvanlig tonårsångest upp till en bra människa ändå. Trots att dina föräldrar tyckte att “det var bättre förr”.
Din föräldrageneration eller andra vuxna förfasade sig över jazzmusiken, serietidningar, videovåld, rollspel, datorspel. Idag är föräldrarna överlyckliga om barnet lyssnar på jazz, läser serietidningar istället för att titta på meningslösa serier på Netflix, tittar på film istället för serier eller spelar rollspel.
Men låt oss först säga några ord om forskningen, som alltid någon kommer dragandes med “forskningen säger faktiskt att …”. Nu till sanningen: Forskning visar vad som generellt gäller, dvs inte vad som gäller alla barn, utan vad som gäller för ett snitt. Är ditt föräldraskap snittkasst och är dina barn snittmedelmåttor så visst. Men som inom all forskning handlar det om gruppen och generellt. Forskningen visar dock vad det finns för faror, men likt det säkert finns forskning att om man rusar ut på en trafikerad motorväg så dör man, så måste man inte göra så. Det andra är att forskning sker utifrån hypoteser, t ex “när jag var liten åt jag grus och rullade mig i lera, alltså måste skärmtid vara skadligt” och så undersöker man om den hypotesen stämmer. Som man frågar får man svar. Det finns alltid forskning du kan leta reda på som visar det du tycker, men oavsett vad den visar är den generell, och handlar inte om ditt enskilda barn.
Nu är du inte en vanlig person, utan du är exceptionell. Dina barn är således också exceptionella. Alla andras barn är ungar och alla andra föräldrar är idioter, men dina barn och ditt föräldraskap är fantastiskt. Så det generella gäller alltså inte dig. Du har dock läst på och vet var farorna är.
Du växte trots allt upp med 4-8 timmar framför teven varje dag. Du kommer bara inte ihåg hur du satt och stirrade på testbilden och sedan klockan på teven i väntan på Uutiset eller Språka på serbokratiska innan kvällens höjdpunkt nyheterna och sedan barnprogrammen började eller fem minuter svartvit Buck Rogers och purpurfebern. I din lilla minnesvärld så var ni hela tiden ute och åt grus och rullade er i lera, eftersom minnet sällan är en ärlig partner, utan högst selektiv och med åren ungefär lika tillförlitlig som en skönlitterär roman i takt med att du skriver om dina minnen och väljer bort allt negativt. Det är så vi fungerar. De som inte kan välja bort att minnas allt negativt får psykiska problem, så de flesta av oss klarar av det rent evolutionärt. Tyvärr inte alla, men det finns behandling, terapi, och medicin.
Men vet du vad, du blev tydligen (enligt dig själv iaf) rätt okej trots att du stirrade passivt på dumburken halva din uppväxt.
Så varför ska ditt barn öht ha skärmtid?
För att lära sig något och för att bli en modern människa. 80 – 90% av alla jobb sker delvis framför en dator. Säkert 60-70% av alla jobb sker primärt framför datorn.
Glöm dina drömmar om Bullerbysverige eller Emilsverige där barnen mjölkade kor och fick kokt stryk av sina föräldrar. Omfamna moderniteten istället. Dessutom satt du och tittade på videovåld hela din uppväxt, men kunde ändå skilja på verklighet, fiktion och vad som är rätt eller fel. Lita på att dina barn inte är dummare än vad du är.
Snarare är det så att för att bygga motståndskraft mot skit på nätet och i film eller teve så måste rustningen börja byggas tidigt. Annars får man en foliehatt till barn som går på vad för skit som helst. Ett lätt offer i dagens miljö.
Skärmtid kan snarare ge enorma fördelar i skolan. Barnet kan lära sig flera språk på högsta betygnivå för grundskolan, och sannolikt även gymnasiet, och under språkfönstret kan strukturerna för ett stort antal ytterligare språk planteras in i hjärnan på barnet så dessa blir enkla att lära sig senare i livet.
Och den viktigaste saken man kan lära sig är tangentbordet och att skriva med tio fingrar. Därför ska man inte ge barnet leksaker som mobiltelefon och särskilt inte paddan, utan börja med en dator. På datorn finns inte heller några fåniga sociala medierappar. Och nej, man måste vara typ 13 år för att få registrera sig på Facebook etc. Inte för att barnen vill det när de är gamla nog, för där finns ju deras föräldrar.
Gärna egen skärmtid, men först lär barnet att läsa
Misstaget de flesta gör är att man etablerar den egna skärmen före barnen kan börja läsa. Ska de sitta vid skärmen (datorn) så ska de kunna läsa. Eftersom du är så begåvad så är även dina barn så begåvade, och de kan lära sig läsa vid fyra års ålder.
Barn gör som sina föräldrar, så du måste läsa för barnet och du måste läsa böcker själv. Sitter du framför datorn så får du förklara att “mamma eller pappa jobbar” och i övrigt ska du inte sitta och titta i din telefon, du ska titta på och umgås med ditt barn. Faran med skärmtid är inte barnets skärmtid – själv tittade du på testbilden – utan faran är föräldrarnas skärmtid. Titta på mobiltelefonen när man går med barnvagnen istället för att möta det kontaktsökande barnets blick. Är du med ditt barn är du med ditt barn, inte med din mobiltelefon. Stoppa den i fickan. Kan du inte släppa din mobiltelefon skaffa inte barn.
Vill du att barnet ska läsa böcker, så ska du läsa böcker. Både för och tillsammans med barnet, och ensam för egen del. Sitter du och läser bok kommer barnet intressera sig för att läsa bok. Sitter du och surfar på mobilen, ja …
Ljudsagor, t ex Astrid Lindgrens egna inläsningar, kan dock vara okej t ex när du lagar mat eller kör bil, men inte med hörlurar, utan du ska själv lyssna med. Ska barnet vara med elektronik så ska du vara med, elektronik ska aldrig vara ett sätt för dig att slippa barnet.
Tidplan
En tidplan kan vara som följande.
- Ingen skärmtid innan tre års ålder (inget godis heller, så slipper du få ett sockermonster som är beroende av denna drog), inte ens teve.
Och ja, det betyder att du själv får inte titta på teve när barnet är med innan tre års ålder. Ska du binga Netflix, så får du göra det när barnet sover. Barnet ska helt enkelt inte veta vad teve är. Ja, hen kanske ser teve hos någon kompis i den mån barn innan tre års ålder kan bilda riktiga sociala relationer med annat än syskon, föräldrar och föräldraföräldrar, och inte bara vara i samma rum (=det som kallas dagis, förlåt, lekis, förlåt förskolan pga de djupa och omfattande pedagogiska uppgifterna), men reglerna är enkla. Sådant finns i andra hem. Teven i ditt hem är svart. Barn kan skilja på att olika saker gäller på olika platser. Inget konstigt alls.
- Barnet får inte se på teve utan att du sitter bredvid
När väl tevetittandet börjar så ska du som straff alltid sitta bredvid. Teve (=streaming) är inte barnpassning. Det är social samvaro. Du sitter med och förklarar och svarar på eventuella frågor. Och ja, du kommer kunna citera Pixars Bilar utantill efter att du sett den sjutton gånger, och du kommer kunna sjunga Slå dig loss, slå dig fri utantill eller You’re welcome. Det senare är viktigt, välj successivt att titta på filmerna på andra språk.
För någonstans i åldern 3 – 6 år finns språkfönstret. Barnet har mycket enkelt att lära språk. Och kan den vad som sägs i Bilar utantill så kommer den lära sig vad de säger när ni artonde gången tittar på Cars på engelska och senare Automobiles (eller vad den nu heter, jag kan inte franska) på franska.
I skolan behöver man läsa två språk förutom svenska. Engelska är ett och sedan ska man ha ett annat modernt språk. Mitt förslag är franska. Har ni hört talas om tyska filmer? Nej, just det, bara Das Boot. Frankrike har pga sitt militanta bevakande av språket god kultur och bra filmer, och tyska pratas bara i Tyskland, Österrike och delar av Schweiz. Franska talas som fd kolonialmakt i olika länder över hela världen, från Karibien, till Afrika eller Oceanien. Ska du välja att låta barnen få A i två moderna språk så är det engelska och franska. Och då ska det börjas i åldern 3 – 6 år om ni inte är flerspråkiga hemma.
Ja, det ni ska titta på är filmer. Inte evighetslånga teveserier. En film är lagom lång.
Eller Astrid Lindgren. Bra grejer. Allt Astrid Lindgren är fantasy, dvs en värld som inte existerar i verkligheten. Fantasy är bra. Barn förstår att det är en sagovärld, även Madicken eller Vi på Saltkråkan är fantasy.
Men vet ni vad. När ni nått Bröderna Lejonhjärta eller Ronja, så om det fungerar då barnen sannolikt inte blir vettskrämda så kan ni faktiskt börja med riktiga filmer som Sagan om ringen eller rent av Pirates of the Caribbean. Du sitter ju med och barnet ser ju att du inte är det minsta rädd. Men visst, håll för ögonen och säg “det där får du inte se för det är otäckt”, så kommer barnet tycka att det är otäckt. Barnet tar efter ditt beteende.
Möjligheterna för att styra vad man tittar på är med streamingtjänsternas enorma utbud, inklusive SVT Play enormt. Du har aldrig som förälder haft så goda möjligheter att välja ett bra utbud du och barnet tittar på tillsammans, om det så är naturprogram av en kvalitet som vida överstiger det du tvingades se som enda alternativ när du var liten.
Nog om det – ensamtittande är skadligt, och teven är inte barnpassning. Sitt med.
Över till datorn
Jag vet inget om viruset Windows då jag inte kört Windows på över 20 år, men på Mac finns föräldrakontroll som också kan fjärrstyras. Du kan sätta upp tider datorn får användas och barnet kommer acceptera att datorn slutar fungera 21:00 eller vad du nu bestämmer och inte fungerar under skoltid, så är man sjuk blir det ingen dator. Du kan sätta upp så inga barnförbjudna sajter eller barnförbjudet innehåll kan besökas och du kan se vad som tittats på, rent av i realtid via din dator om jag minns rätt.
Och på datorn finns inte Tik-Tok och sådana appar. Däremot finns Youtube, som är en oändlig källa av kunskap. Och språklärande, då det mesta är på engelska. Släpp loss barnet på Youtube (med åldersrestriktioner, som Youtube stöder) och du har ett A i engelska.
Men det hela måste förstås ske under ditt överseende. Datorn ska inte vara på barnets rum de första åren, utan på allmän plats i köket där man oftast tillbringar sin tid som familj.
Barnet kommer eftersom det börjar med datorn lära sig skriva på tangentbord flytande istället för att fördummas med pekfingervalsen på en mobiltelefon eller padda.
Datorn är dessutom ett redskap och är inte gjord för att vara kul. Paddor och appar är däremot gjorda för att agera droger. Undvik dem.
Så gärna skärmtid, men datorn. Kanske kan barnet lära sig grundläggande koncept som filhantering etc också. Men det kommer inte bli sannolikare att barnet blir en datornörd än annars – de flesta hittar andra intressen tids nog. Grundregeln med barn är att deras intressen garanterat inte kommer bli de du vill och särskilt inte dina egna intressen.
Notera att jag inte nämnde datorspel. Fördelen med Mac är ju att det inte finns de där populära datorspelen. Problemet löst.
När mobiltelefon
När barnet kan läsa och går i skolan är det dags för mobiltelefonen. Apple har utmärkta funktioner för föräldrakontroll. Inte bara kommer mobilen hela tiden visa för dig var barnet befinner sig, utan du bestämmer vad för appar som installeras och du blockerar köp både av appar eller inuti app och du kan begränsa vad för innehålls om tillåts precis som på datorn.
Vad jag vet finns ingen (vettig) skola där man inte samlar in mobiltelefonerna i början på dagen (lågstadiet) eller innan varje lektion (mellanstadiet och i bästa fall även högstadiet). Tillåter skolan mobiltelefoner, byt skola, men generellt så tillåts inte mobiler i grundskolan annat än på raster (på högstadiet, kanske på mellanstadiet).
Det är dock år 2024. Det är inte din barndoms år. Acceptera att världen utvecklats, gått vidare från ditt grusätande och är bättre nu trots klickmedias panikrubriker som helt bygger på dina rädslor och inte ger en representativ bild av verkligheten. Klaga inte på barn när du ständigt klickar på panikrubriker.
Tids nog blir barnet tonåring och skaffar sig egna intressen som du inte kan bestämma över ändå. Varsågod och försök säger jag bara. Och de intressena blir sannolikt något annat än datorn. Men kanske blir det datorn och du får en datornörd som kommer gå rakt igenom DTEK på Chalmers med bakbundna händer och sedan tjäna pengar gräset i IT-branschen. Bu-hu.
Eller så snöar barnet in på något annat.
Ditt barns uppgift är inte att uppfylla dina drömmar, att reparera dina misstag, lära sig de där musikintstrumenten du var för lat för att lära dig, utbilda sig till läkare eller intressera sig för dina intressen. Ditt barns uppgift är att bli en egen människa och uppfylla sina drömmar. Allt du kan göra på vägen är att ge barnet trygghet och möjligheter att pröva olika saker under hyfsat säkra förhållanden. Tryggheten och relationen etablerar du upp till ca 10 års ålder, sedan kommer den börja ätas upp under pre-teen och tonåren tills du skuldsätter dig (om du kan, annars inneboende någonstans i tredje hand vilket också är en bostad) för en lägenhet för att bli av med ungen, som inte längre är ett barn utan en egen människa.
Så enkla regler. Ingen skärmtid, inte ens teve, innan tre års ålder. Ingen egen skärm innan barnet kan läsa. Etablera läsandet och en vana att läsa kapitelböcker först, så ordnar sig resten. Och försök inte att få barnet att leva din barndom. Det är år 2024, acceptera det.
Det hela handlar inte om barnets disciplin. det handlar om din. Och sannolikast beror krav på lagstiftade skärmtidsförbud för barn på att föräldrarna saknar disciplin och är lata, samt beroende av sina egna mobiler och vill att mamma staten ska bestämma åt dem.
Juridiska skärmförbud för barn när föräldrarna sitter som knarkare dygnet runt med sina mobiler kommer inte fungera. Ska någon förbjudas använda mobilen är det föräldrar, inte barnen. Barn är, till skillnad mot föräldrar, vettiga varelser. Sedan förstörs de av föräldrarna. I medel.
Och sluta med “när jag var liten” och “det var bättre förr”. Det var det inte och beteendet är patetiskt. Och nej, “lumpen var hårdare på min tid” är också fel. Dra något gammalt över dig.
Förvisso växte jag upp med både videovåld, datorspel, serietidningar och rollspel, men blev ändå måttligt framgångsrik och en av Sveriges 50 mest säljande skönlitterära författare. Fast jag tjatar inte heller om det var bättre förr.
/skrivet i affekt för jag är trött på moralpanikande vuxna och förstås raljant och förenklat som alltid
180 kommentarer
Fantastiskt träffande söndagskrönika! Tack för en bra start på dagen. 🙂
En fråga till bloggarn. Hur många barn har du?
Det tar ungefär ingen tid att googla den informationen.
Synnerligen relevant fråga! Bloggaren har under alla år han varit verksam sagt mindre än ingenting om sitt privatliv ända tills den alldeles eminenta Lena av egen kraft började figurera här, även som parkamrat till bloggaren. Men barn har bloggaren förtigit, vilket naturligtvis är hans totala rätt och förmodligen särskilt klokt ur skyddssynpunkt.
När han nu till stor och positiv överraskning skriver en epistel med kulturella och uppfostringsmässiga synpunkter på barn och alla former av skärmar reser sig dock ur många luttrade föräldrahjärtan en ödmjuk fråga:
Vet bloggaren i skarp realitet hur det är att inte orka att i varje stund vara den perfekta föräldern, hur mycket man än försöker och älskar sin gencocktail?
Här är en länk till Svenska barnläkarföreningens rekommendationer som jag tränger in lite oblygt under det första inlägget.
https://www.barnlakarforeningen.se/2023/11/01/barnlakarforeningens-allmanna-rekommendationer-om-sma-barn-och-skarmanvandning/
Vad tycker barnkläkarföreningen om att äta grus, rulla sig i lera och cykla i trafiken som sexåring samt slå varandra med pinnar. Bara så vi är på det klara om idealuppväxten.
Mmmm … Uutiset ❤️.
Bra! Tänkte något sådant här när jag läste om lagförslaget.
Apropå barnprogram på TV, när började de? Minns bara Julkalenderna, Teskedsgumman…
Mina föräldrar läste för mig och min bror så jag har läst för mina barn, mycket! De läser därför fortfarande mycket! 🤗
Humle och Dumle är nog kanske det första svenska barnprogrammet? Svartvitt förstås, och man hade sminkat 2 hakor med ögon och hår och vänt kameran upp och ner. Från 1959. 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=b5GMjdM9RGM
Tack! De minns jag! I ett skafferi!
Haha, precis. Vi som var småttingar då hade inte så höga krav. 🙂
Finns på Svtplay: https://www.svtplay.se/kapten-backdahl
Smått surrealistiskt med dagens mått mätt 😄
Kapten Beckdahls skafferi! Kaptenen var ingen annan än TV-chefen Nils Dahlbeck, som satt i sin gungstol och rökte pipa på ett gemytligt sätt innan han reste sig för att kolla vad skafferitrollen hade för sig.
Onsdagar var helt TV-fria (begränsad skärmtid – och sändningstid)!
Var det kameran som var upp och ned!?
En Mac för barn heter Chromebook. Billiga, enkla att använda – tänk en Androidtelefon med tangentbord. Du kan spärra allt du behöver – du kan till och med kräva att datorn vitlistar allt – dvs allt som inte är tillåtet är spärrat. Svårt och ta sig förbi även för den händige ungen då det är ett slutet system. Finns en anledning till att nästan varenda skola i landet använder sig av dem – att det finns Ipads kvar är tydligen en relik från när digitaliseringen påbörjades och innan Chromebook insåg att deras niche var i skoldatorer.
Ingen skola jag har varit på har någonsin använt chromebooks. En skola hade ett rejält lager med chromebooks stående i en skrubb, de hade gått över till vanliga billiga windowslaptops. Gissningsvis så var någon på datortillverkaren kompis med den som skötte upphandlingen.
Då har du antingen inte varit på särskilt många skolor, eller så har du råkat ut för slumpen. I princip alla skolor i vårt närområde (radie på fem mil) använder Chromebooks.
Många skolor använde Chromebooks för 10 år sedan, men numera är det få som gör det. En Chromebook är snarare något man ger till sina åldrande föräldrar så man slipper hjälpa dem med datorkrångel var och varannan dag.
Du killgissar. Se mitt svar till Hanibal här ovan. 😉
Jag tror att vi båda begick samma misstag: att tro att situationen i våra hemkommuner och kranskommunerna gäller hela riket.
Här i den kommun jag bor (topp 10 men inte topp 3 befolkningsmässigt) så hade de nya chromebooks så sent som för något år sedan. Nu har de tagit bort datorerna helt om de inte ska vara till en specifik uppgift.
Super! En god start på söndagen. 👍
Väl rutet!
Så glad jag inte har ungar. Jobbigt nog uppfostra en hund.
Det är skitenkelt att uppfostra ungar. Stor skillnad mot sina egna barn.
Lol, troligen kommentarsfältets bästa och roligaste kommentar.
Och så jävla rätt på.
Du har alldeles rätt. Jag skulle dock vilja betona vikten av motion och rörelse också. Jag spenderar själv större delen av mina arbetsdagar stillasittande framför datorer. Många av mina kollegor har fått “gubba-magar” redan i 20-30 års åldern eller ryggproblem. Det behöver inte vara sport eller gym som man lär barnen. Själv får jag min styrka och rörelse när jag jobbar i mitt skogsbruk. Att vara utomhus och leka är en bra start.
Hmm, jag är en av de som minns 1986 när god morgon Sverige var inställt där på Lördags morgonen.
Franska är ingen dum idé vs Tyska. Men Spanska är nog mer gångbart. Men villhöver lära mig Franska med.
Idag är datorspel så mycket mer än 8 bitar, världen är arean med dess möjligheter. Fiktiva gränser ser man inte i “leken”.
Lite timing, men jag investerade aldrig i den där hypade barnvagnen för 15-20k plus obligatoriska tillbehör såsom iPad- lattehållare med inbyggd powerbank, la mina pengar på att lära mig namnen på djuren under trias/jura/krita istället för att behöva löneslava i onödan.
Bra!
Hur tänker du kring att skriva för hanf? Jag tycker det får gärna sitta ordentligt innan man blandar in tangentbord men kanske för tufft?
Ingen kommer skriva för hand i sitt yrkesliv, annat än personliga anteckningar om man inte gör även dem på mobil eller dator. Hanskrift är överreklamerat annat än som pedagogiskt verktyg för att ta glädjen ur allt.
Vill man uppmuntra skrivande ska uppgifter i skolan göras på tangentbord. Det är inte 1800-talet längre. Att skriva noveller eller rapporter ska inte vara en fråga om att behärska handstil, utan om att behärska språket.
Men jag misstänker att om barnen skriva på tangentbord går uppgifterna snabbare att genomföra och blir även längre, vilket blir dubbelt jobbigt för läraren.
Jag är lite kluven här… å ena sidan har du s0 klart rätt, å andra sidan: Är det inte en så fundamental grej att man behöver behärska det oavsett om man (som t ex jagsjälv) bara skriver något för hand max en gång per månad.
Skriva för hand underlättar språkinlärning om jag fattat rätt.
I rätt ålder då så klart.
Njae… https://www.vilarare.se/grundskollararen/forskning/handens-magi/
Nej Lars, -nu tänker jag att du är fångad i din egen produktion. -Lära sig att skriva för hand är så mycket mer än producera textmassa. Skriva förhand är det första en 3-åring försöker göra och få känna stolthet över att ha lyckas över. Oavsett felvända bokstäver och kråkfötter men gör sig förstådd! Blir stolt och fortsätter! -tränar omedvetet finmotorik, och formar bokstäver och text som blir bättre med tiden och stolthet och motivation ökar! Sen kan du plocka bort all? kommunikation i försvaret om inte någon kan klara av att skriva en M-blankett för hand.
En snygg underskrift räcker väl att träna in.
Det har jag faktiskt aldrig gjort själv aktivt… Det var väl en grej görr att man skulle göra det?
Undrrskrifter är väl annars en sån grej vi borde, av säkerhetsskäl alltså, förpassa till historieböckerna.
Jag har då skrivit under anställningskontrakt och bolån men ingen har bett om min autograf
På seriösa skolor och universitet skrivs slutprov och tentor för hand i sal. Givetvis utan mobiler och annat. ChatGPT har inte direkt gjort det lättare för de som förespråkar att ändra på detta.
Handstil gör skillnad.
Är det någon som kan knåda ekvationer utan papper och penna? Där blir i alla fall jag dum i hövvet om man skall lösa det på skärm. Det är dessutom så sällsynt att man knappt klarar det på papper.
Har man AST (AutismSpektrumTillstånd) får man använda dator, och längre skrivtid. Förstås en dator med typ wordpad enbart. Mer som ett papper och en penna men med tangentbord.
Dessutom kan man få stöd via LSS om man har en fastställd diagnos.
Spanska eller italienska är bra alternativ till franska annars. Spanska är väl ungefär lika stort som engelska 1a och 2a språk globalt.
Inte alla skolor som erbjuder spanska. Därav pekade jag ut franska. Annars har du förstås rätt.
Native är det väl storleksordningen
1 – Mandarin
2 – Spanska (säg det istället för Castellano i Spanien med sina fem officiella språk 🙈)
3 – Engelska
Oklart om tyska ges vid alla skolor, eleverna väljer oftast Spanska med det är kanske brist på spansklärare.
Ingen mandarin vill höra en västerlänning prata det dock. Jobbat en del med drm i tidigare jobb och konsensus var ”bätttre vi lär oss engelska”
Uppvuxen på 90-talet och blev således uppfostrad av Knight Rider, Baywatch och MacGyver genom 3:an och 5:an. Det gick ju bra ändå!
Bra skrivet. Men jag får en känsla av att du tycker lika som politikerna..
Antar att det är svårt att säga åt det vuxna röstunderlaget att de är usla föräldrar som inte ser till att barnen får en ordentlig uppfostran till goda skattebetalare.
Har du barn, Lars?
Hade du haft lite mer datorvana hade du kunnat hitta den uppgiften på ca 5-10 sekunder.
“När du var tonåring, körde du moppe, spelade hockey, gick på hippa och pussade tjejer?”
“Ebmm, ja”
“Hade du hållit på med datorer istället hade du inte behövt stå här som ett fån idag”.
🤣🤣🤣
Ref:
https://youtu.be/qNNEJb1F_og?si=2BvwP5SinfuWpxNr
Frånsett att det var fotboll istället för hockey för min del så ja på alla frågorna. -Född tidigt -80 och fick inte egen dator med vettig uppkoppling föräns sista åren på gymnasiet.
Tack Lars!
Det som var bättre för är…. jag och troligen ni.
Framtiden var i alla fall betydligt längre förr.
Den var bra
När vi pratar om IT-branschen. Vad tror ni att det blir för ursäkt och undanflykt för att det inte går att anställa nyutexaminerade “just nu” nästa gång trots enorma braskande rapporter om den enorma “kompetensbristen” som alltid spås inträffa om `${nuvarandeAr+2}`? Min gissning är att det kommer att vara antingen generativ AI eller “värna konkurrenskraften”. Ja, jag är fly förbannad över att ha blivit lurad till att läsa en utbildning (tog examen förra våren) där företagen stod och skrek om vilken enorm brist de har, för att redan på första arbetsmarknadsdagen (långt innan kriget i Ukraina) möta en vrålarrogant företagsrepresentant som ägnar hela arbetsmarknadsdagen åt att berätta hur värdelösa nyutexaminerade är och hur dyrt det är för företagen att ta in. Praktikerna som de hade lovat att ställa upp med var det också otroligt tunnsått med, där var det diverse ursäkter och undanflykter om man ens tyckte att man behövde svara.
I övrigt kan jag franska ganska bra, har det som modersmål hos förälder. Det är ingen som någonsin har varit intresserad av det på någon anställningsintervju. Min uppfattning är att det är dags för företagen att betala för allt det de kräver. Ge mig betalat så lovar jag att jag kommer att börja plugga för att nå C2 i franska.
Delar din uppfattning Hanibal.
Arbetsmarknaden är god.
Jag har viss anknytning till universitetet i byn och det är ganska vanligt att studenter får jobb innan de ens slutfört sin utbildning. Formellt är de alltså inte utexaminerade ö.h.t. när de erbjuds jobb och alldeles för många väljer att fortsätta jobba heltid och plockar aldrig ut någon examen, till universitetets förtret eftersom att det ser illa ut i statistiken med så många som inte slutför sina studier, men för den som levt några år på enbart nudlar och snabbmakaroner är det så klart väldigt frestande.
Så såg det kanske ut för 3 år sedan om det ens gjorde det. Det ser inte ut så idag, i övrigt är det du påstår en omöjlighet. Jag minns fortfarande rekryteraren som förklarade för mig att inget företag i Sverige anställer programmerare utan examen.
Så såg det kanske ut för 3 år sedan om det ens gjorde det. Det ser inte ut så idag, i övrigt är det du påstår en omöjlighet. Jag minns fortfarande rekryteraren som förklarade för mig att inget företag i Sverige anställer programmerare utan examen.
Låter som att rekryteraren gjorde det enkelt för sig själv genom att endast överväga kandidater med examen, men om du kollar runt lite på Linkedin och andra sajter så märker du att det är ganska många tjänster som inte har formell utbildning som strikt krav, så om rekryteraren ordagrant sa att alla företag kräver examen så var det en uppenbar lögn.
Fullt förståeligt att rekryterare vill ha examen då de flesta rekryterare är usla på att bedöma kompetens och har man ett examensbevis så får rekryteraren en ledtråd om att personen i fråga besitter någon form av grundkompetens och att det är en person som är kapabel att slutföra saker.
Uppenbarligen ljög rekryteraren, och det är inte första gången jag har varit med om att rekryterare ljuger rakt ut. Det må så vara hänt, i den ideala bilden av marknadsekonomin ska dessa företag konkurreras ut, men rekryteringsföretagen fortsätter att frodas och växa så uppenbart är de anställande företagen nöjda med hur rekryteringsföretagen beter sig.
Uppenbarligen ljög rekryteraren, och det är inte första gången jag har varit med om att rekryterare ljuger rakt ut. Det må så vara hänt, i den ideala bilden av marknadsekonomin ska dessa företag konkurreras ut, men rekryteringsföretagen fortsätter att frodas och växa så uppenbart är de anställande företagen nöjda med hur rekryteringsföretagen beter sig.
Har du någon gissning på vad nästa ursäkt för att inte leverera på alla utlovade arbetstillfällen för nyutexaminerade blir?
Min gissning är någon variant av “generativ AI”.
Aldrig slagit dig att det är dina personliga egenskaper som är problemet, Hanibal?
Som programmerare skulle jag inte vara det minsta orolig för AI i dagsläget.
Drev jag en marknadsplats för stock photos skulle jag dock vara lite orolig.
@frak Jag undrar som sagt vad det blir för ursäkt om några månader när konjunktursiffrorna börjar vända uppåt igen.
En kul utmaning när någon påstår att ChatGPT eller Copilot eller dylikt kan ersätta en programmerare är att be ChatGPT skriva ett reguljärt uttryck som testar så många som möjligt av reglerna i denna länk samt redogöra för vilka regler som slopades och varför: https://docs.aws.amazon.com/AmazonS3/latest/userguide/bucketnamingrules.html#general-purpose-bucket-names
Det brukar sluta med ett praktfiasko för AI, medan en junior utvecklare löser uppgiften på några minuter.
@Lars Wilderang
Massor av mina kursare är också arbetslösa efter avslutade studier trots massor av fagra löften från arbetsgivarna. Är det också fel på deras personliga egenskaper?
Kanske? Antagligen
@Lars Wilderang
Massor av mina kursare är också arbetslösa efter avslutade studier trots massor av fagra löften från arbetsgivarna. Är det också fel på deras personliga egenskaper?
Krav på examen gäller för alla utom för undantagen.
För de med examen gäller krav på specifika skolor, program, kurser och betygssnitt. Det finns förstås undantag.
I korthet finns alltid legitima anledningar att neka dig om du inte är ett undantag.
Varför skulle inte TVn fungera som barnpassning? Det är otroligt värdefullt som förälder att kunna få en timmes återhämtning.
Six o’clock on a Christmas morning – t.ex.
Fantastiskt.
Tillhör dom med moralpanik, behövde denna text.
Tummen upp för lw, detta var lite överraskande 😀😀😀👍
Nej, jag är ingen anhängare av “det var bättre förr”. Jag är definitivt inte teknikfientlig. Tvärtom. Mitt praktiska liv har förbättrats “år från år” av den nya tekniken. Även din blogg har ju kvalitativt förbättrat mitt liv i någon mån. Jag ska bara åtgärda en del onödigt strösurfande.
Jag brukar säga att när jag var fyra år satt jag på gårdsplan och tuggade grus.
Kan inte se det positiva i det kontra att en fyraåring idag både kan sitt eget språk och ofta en hel del engelska samt räkna på en nivå en annan inte hade efter ett par år i skolan. Minnet sviktar något men jag har för mig vi började med engelska i fjärde klass.
Det som skärmen kan erbjuda är fenomenalt. Men precis som en hammare kan man använda den antingen till att bygga nåt eller slå sönder saker.
Tack för ett fanatiskt inlägg
Jag vill inte stjäla mina barns barndom, vi föräldrar sätter regler och tider med det mesta ink plattor. Mina barn de ska få leva i den tidsanda de har och med en möjlighet och utmaningar de möts av.
Ta Sara Wimmercranz, hon har blivit skogstokig och ser förbud mot skärmar som den enda mänskliga lösningen.
Hennes 100.000 (inte alla) följare på Instagram går ner på knä för hennes budskap.
Mina tvillingar på 8 år kan så fantastiskt mycket mer än jag kunde vid 8 år ålder tack vare plattorna.
Vi har skärmbegräsningar i Chrome, vilket även går att göra på Windows-datorer.
Sara Wimmercranz verkar tro att barn inte bråkade med sina föräldrar förr i tiden.
Jag är själv född 74, har två bröder födda 65 och 67. Framför allt minna bröder kunna ställa till ett jävla liv hemma har jag hört berättas, själv var jag lite liten för att minnas det.
Det var inte bättre förr.
Tack för din text.
Tack för ett som oftast väl avvägt ryt, men…
Som prepper bör man väl värna om att kunna skriva för hand och att kunna läsa handskriven text?
Även i krigets Ukraina fungerar både datorer och Internet.
Okej, jag ger mig (lite).
Vilken underbar krönika. Den väcker ju en hel del minnen från uppväxten. Språka på serbokroatiska hade jag nästan förträngt, men självklart var ju det en del av uppväxten. Du missade dock “Juttu”! Där fick man ju se tecknat i ca 15 sekunder 😂😂
Tecknat var ju något som man var svältfödd på. Missade man Hacke hackspett på lördagsmorgonen, så var ju hela helgen förstörd.
Så länge det inte regnade så var man ju ute jämt. Man tittade ut på innergården där man bodde och var det någon annan unge ute, så gick man ut och lekte. Det var fotboll, burken, kurragömma och cykling så klart. Med skogen tre minuter bort så blev det ju en hel del bygga koja också.
Det känns som det var enklare förr, men det är nog som LW skriver att man minns inte det tråkiga. Kommer ni ihåg spelet Labyrint. Man skulle med hjälp av två rattar få en kula att vandra från 1-60 utan att trilla ner i något hål. Den banan lärde jag mig att göra med tårna, hur tråkigt måste man inte ha haft det då? 😂😂
Men det som räddade mig var nog hårdrocken. Redan som femåring rymde jag och en annan kille från dagmamman. Flykten blev inte lång utan till hans hem två kvarter bort. Hans storebror hade just köpt KISS nya skiva “Destroyer”. Vi lyssnade på den och redan vid introt till första spåret var man såld!
Sedan rullade det på med Thin Lizzy, Black Sabbath, Iron Maiden, AC/DC, Metallica osv. Att min mamma lät mig och min bror spela dessa skivor och kassetter på högsta volym är för mig än i dag en obesvarad gåta. Men någonstans i hennes bakhuvud ville väl hon inte reagera som hennes mor ( min mormor) reagerade åt henne när hon spelade Elvis och Tommy Steel genom att klaga och i bästa fall sänka volymen.
Det var inte bättre förr, men efter att nu ha fyllt 53 år så vill man i alla fall få inbilla sig det i den röriga värld som vi nu lever i!
Måste säga att det är lite lik min egen uppväxt haha. 53 år med här.
Utifrån vad jag sett är det också ganska genetiskt om man trivs med att passivt glo på en skärm. Jämför det med att det finns många som gärna sitter och glor på ett uppträdande men få vill uppträda. Vissa barn verkar trivas mycket med att bara kolla på något medans andra är mer energirika och vill vara aktiva. En liten intressant sak är att jag har märkt att det nästan blivit något religiöst och moraliserande kring skärmar och det har även vänstern/gröna börjat haka på utifrån ideologiska skäl. Där tror jag det har mycket med ideologi att göra, att inte gynna de stora amerikanska bolagen. Andra får panik eftersom dom själva trivs med att spela bollsporter eller vara ute i naturen men barnen bryr sig inte och delar inte det intresset. Eftersom det har varit så mycket larmrapporter kring skärmtid så har jag funderat på hur negativt det egentligen är. Jag har tillbringat större delen av mitt yrkesliv bakom skärmar och jobbat långa dagar, så länge jag har kombinerat mitt skärmsittande med fysisk aktivitet har jag egentligen aldrig riktigt sett några större negativa konsekvenser. Och det krävs inte så särskilt mycket fysisk aktivitet. Man måste ju fråga sig hur mycket som är själva skärmen egentligen. Det finns ju folk som kör buss, lastbil, bil, färja, flygplan, traktor, läser böcker, lär barn i skolan och sitter stilla mest hela tiden. Varför inte samma moralpanik för deras monotona jobb? Ibland är det moralpanik kring att de fysiska resultaten på mönstring är låga – varför är det ett problem egentligen? Om alla yrken i princip inte kräver fysisk aktivitet så spelar det väl ingen roll? Vill man ha folk som ska vara brandmän, militärer, byggarbetare osv, så får man väl helt enkelt betala dom bättre. Då finns det ju en motivation till varför man ska göra något annat än att sitta still. Sen ska man väl vara ärlig med att det absolut mest effektiva raggningstipset är att vara vältränad, men det är något annat och det är ju ganska naturligt motiverande. Men att sitta vid en skärm i sig bör man nog inte vara rädd för. Sen håller jag med om att det är mycket trevligare för en förälder att inte introducera skärmar, och framför allt inte ipads för mindre barn.
Det LW skriver om är ju inte vuxna i yrkeslivet utan om barn ungefär 0 – 15 år där de första tre åren (gissar jag) påverkar hjärnans utveckling väldigt mycket.
Fysisk träning går säkert att justera senare i livet om man vill, men hjärnan tror jag vi lite till manns (ja, det heter så) har svårt att justera hur mycket vi än vill.
Jag köper verkligen att små barn ska hållas ifrån skärmar. Det finns liksom ingen som helst anledning heller. Men frågan är ju hur skärmar egentligen påverkar hjärnan om du är lite äldre. Det skulle jag verkligen vilja ha svar på. Jag har sett folk som suttit i princip hela sin uppväxt framför VHS+TV+Nintendo men de fungerar normalt som vuxna, så frågan är ju liksom vad konsekvenserna egentligen är? Nu är det mer någon slags diffus oro inför det okända som styr.
Det finns säkert forskning på detta, även om det är ett ganska nytt fenomen med surfplattor, datorer och smarta telefoner i perspektivet människans livslängd..
Så här skriver tex. Professor Hugo Lagercrantz.
Skolbarn (7–15 år) kan få titta på tv/dvd längre tid, men absolut inte mer än 3 timmar samma dag och då bara vid enstaka tillfällen såsom stora idrottsevenemang. Det är svårt att exakt ange maxtid för dataanvändning, men man bör se till att det inte tar för mycket tid från fysisk aktivitet och social samvaro.
Han är iofs. även för att använda sig av försiktighetsprincipen.
Här finns det man behöver vad gäller forskning och praktiska råd tror jag. En pdf bör öppnas när man klickar på länken.
https://www.barnlakarforeningen.se/wp-content/uploads/2023/11/Barnlakarforeningen_till_professionen_nov2023-HA_UA.pdf
En raggreplik jag hört talas om:
Jag är inte så här lång egentligen, men jag sitter på plånboken.
Antagligen en skröna.
Egentligen inget nytt under solen. Så här skrev Hugo Lagercrantz, senior professor, Karolinska institutet; Astrid Lindgrens barnsjukhus för 10 år sedan. Jag har för mig att han redan några år tidigare började ta upp denna viktiga fråga.
Min uppfattning är att man bör tillämpa en försiktighetsprincip, som alltid när det kommer något nytt larm om exempelvis en skadlig kemikalie. Tills vidare förordas den amerikanska barnläkarakademins rekommendationer [2] i modifierad form:
Barn under 2 år ska inte titta på tv/dvd/surfplatta över huvud taget. För barn mellan 2 och 3 år bör skärmtittande minimeras.
Äldre barn i förskoleåldern (3–7 år) kan titta på tv/dvd 1–2 timmar per dag. Man bör välja program som är berättande. Förälder eller annan vuxen person bör vara med. Det finns inga bevis för att surfplatta och dylikt stimulerar små barns intellektuella utveckling, men inte heller för att det är direkt skadligt. Däremot stjäl det tid från barnens naturliga lekar, fantasidrömmar och samvaro med föräldrar, syskon och lekkamrater.
Skolbarn (7–15 år) kan få titta på tv/dvd längre tid, men absolut inte mer än 3 timmar samma dag och då bara vid enstaka tillfällen såsom stora idrottsevenemang. Det är svårt att exakt ange maxtid för dataanvändning, men man bör se till att det inte tar för mycket tid från fysisk aktivitet och social samvaro. Det är viktigt att föräldrarna kontrollerar att barnen inte utvecklar ett dataspelsberoende.
Barn bör absolut inte ha egen tv i sina rum. Tv:n bör inte jämt stå påslagen i köket eller vardagsrummet. Barnet bör inte äta framför tv:n. En tv-fri kväll i veckan rekommenderas.
https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/kommentar/2013/01/mycket-tid-framfor-skarm-splittrar-barns-liv/
Skulle säga att det beror väldigt mycket på vad man använder sin skärmtid till. Sociala medier till exempel är med all säkerhet ett råttgift. Det är ett fantastiskt bra sätt att bli olycklig på. Detta eftersom folk bara postar sina framgångar. Har du många vänner kommer det alltid att framstå att andra har det mycket bättre än vad du har, eftersom deras bedrifter klumpas ihop. Depression har ökat mycket kraftigt bland unga (åtminstone i USA) och man tror att det iaf delvis hänger ihop med sociala medier.
Ett annat problem som hänger lite ihop med detta är bristande autonomi. “Förr” så lyssnade barn och unga mycket riktigt på rockmusik och tittade på TV. Men sedan gick de ut eller hittade på något annat. Idag är allting väldigt styrt. Barn har “fotbollsträning” eller skjutsas runt till olika aktiviteter som alltid är ledarlett. De körs allt oftare till skolan istället för att ta sig dit själv o.s.v. Det är som en liten fårskock som vallas runt och så var det inte förr på samma sätt.
Och som vanligt sker detta med de bästa av föresatser givetvis – för det vore ju oansvarigt att bara släppa ut barn hur som helst, vem vet vad som kan hända och de kan ju inte tänka själva ordentligt..
Problemet är bara att det verkar som autonomi är en viktig del i utvecklingen. Barn och unga måste få göra fel och misslyckas, lösa konflikter och fatta beslut utan att någon ska stå bredvid och rätta hela tiden eller lägga sig i. Risken annars är att man blir väldigt passiv. Och det är väl lite det vi ser med de här generationerna som avviker kraftigt mot nästan alla tidigare ungdomsgenerationer i det att man är mycket mer försiktig.
Ditt första stycke är intressant. Jag _tror_ att framför allt tonårstjejer kan skadas av sociala medier. Det blir en tävling under dygnets alla vakna timmar och det finns ingen chans att man kan överträffa alla vänners samlade upplevelser och skryt.
Jag är väldigt fundersam över hur de senaste föräldragenerationerna har hamnat i att bädda in sina barn i flera lager av krockkuddar.
Hur blev vändplanen vid barnens skola den mest riskabla trafikmiljö barnen utsätts för?
När jag var 12 år cyklade jag och en kompis 8 mil till vårt sommarställe längs en vältrafikerad länsväg.
Ja, det är två ytterligheter, men jag och min kompis var inte ensamma om att få vistas långa tider helt utan detaljövervakning från vuxenvärlden. I praktiken var vi ju “borta” en hel dag.
För ungdomar/tonårstjejer är sociala medier ett dolt vapen för mobbing. Frys ut, häng ut, skvallra och håna helt osynligt för vuxna som inte fattar något.
Att barn är väldigt olika i sin utveckling redan från tidig ålder är ett axiom. Mitt första barn satt vid 3 års ålder i sin farmors famn när de tittade på TV-nyheterna. Då utspann sig följande replikväxling:
Farmor: “Den där farbrorn heter Carter”
Ungen: “Ja, farmor. Jimmy Carter”
Kunskap sannolikt upplockad vid annat TV-tittande. Småbarns hjärnor är som svampar …
Håller i stort sett med i kärnan av inlägget, alltså att för det mesta är det föräldrarnas beroende som måste åtgärdas. Snart rycker jag av någon mobilsurfande förälder med barnvagn mobilen och kastar bort den.
Men semesterspråket franska (som en förälder så träffande kallade det, när vi i en samling föräldrar pratade om att välja nästa språk för barnen) ger jag inte mycket för (fast de gör rätt bra filmer).
Spanska är det som gäller om man skall ta sig fram i världen, ja förutom engelska så klart.
Kinesiskan är ju största språket, men på en begränsad yta. De lär införa mer engelska och spanska i sina skolor över tiden.
Här är en länk till några som vet lite mer om vilka språk som är viktiga, än genomsnittet av oss.
https://www.acolad.com/sv/services/radgivning/vaxa-globalt-de-10-viktigaste-spraken-for-att-vaxa-internationellt.html
Karriärmässigt är det tyska o franska som gäller efter engelskan. I vart fall de stora svenska företagen har svårt där.
Kan tänka mig att den kompetensen saknas hos företag, det är ju klart mindre språk än spanska.
En sak skulle jag vilja lägga till om skärmar. När jag växte upp och PC:n kom så satt vi ju en hel del och utforskade allt som kunde utforskas och det var såklart jätteroligt. Men vissa fastnade i att spela jättemycket datorspel och något jag fick med mig från mina föräldrar var värderingen att det skulle vara något konstruktivt (hur man nu kommer till den slutsatsen) man höll på med. Det var värdefullt för mig senare i livet. Sen köper jag ju att många lägger sin barndom på att spela fotboll eller spela datorspel som de senare i livet inte har någon som helst nytta av men det har åtminstone skänkt glädje så då är det väl bra.
“Buck Rogers och purpurfebern” – ha ha vad fan, Blixt Gordon och purpurdöden var det ju 😃
Och den är fan ett mästerverk, kom inte och säg något annat. Bara soundet på rymdskeppen är ju oöverträffat än idag. Framtiden var bättre förr! (stampar i golvet och viftar med käppen)
Hälsningar Kapten Stofil
(håller med om hela ditt inlägg i övrigt) 😉
Var det bättre förr?
Var det bättre innan ädelreformen?
Var det bättre innan psykiatrireformen?
Var EG bättre än EU?
Var det bättre när vi hade “allmän” värnplikt?
En sak var iaf bättre förr o med förr så menar jag under den första delen av min knappt 60-åriga livstid.
Svaret: ELPRISERNA OCH MEDFÖLJANDE KOSTNADER. SÅ DET SÅ!!!”
Du betalade inte elräkningarna som barn. Vad dina föräldrar tyckte är en annan sak.
1. “Du betalade inte elräkningarna som barn.” Det ska du inte vara så säker på.
2. Elen+nätavgiften var betydligt billigare under mina första 50 år än vad den är idag. Det kan du vara säker på.
Framförallt skatterna på energi som höjts. El+Elnät låg på ca 7 öre 1970, vilket motsvarar ca 70 öre idag om man räknar på KPI.
https://www.kva.se/app/uploads/2013/02/ELglobalassets-vetenskapsamhallet-energi-utskottet-2013-rapportenergielmarknad2013.pdf
Mina föräldrar tyckte det var otroligt dyrt att ringa rikssamtal. På 70/80-talen kostade det 6:- kr/minut att ringa till Norrtälje i dagens penningvärde.
Skillnaden nu mot förr är inte främst skärmtid som sådant utan att användning av “social media” ger en mängd psykologiska skadeverkningar på barn och ungdomar. Det syns ganska tydligt i diverse mätningar, även om folk förstås vill debattera olika sidor i frågan.
Som tips; följ Jonathan Haidt och kolla lite på hans sida https://www.afterbabel.com/.
(Tipsen verkar i övrigt sunda …)
Bra skrivet och jag håller med till minst 90%. Det största problemet med att följa denna “lista” är att den där verkligheten kommer emellan.
Jag gick en tränarkurs för några år sedan och en av instruktörerna sa något i stil med att “ni kommer aldrig kunna tillämpa allt ni lärt er, det finns det inte tid till, men gör ni ert bästa kommer det vara gott nog”, och jag tror det är tillämpbart även i detta ämne.
Håller med, de flesta kan inte klara av att göra allt.
Se bara till att följa rekommendationerna för barn 0 – 3 år. Den tiden av hjärnans utveckling kan troligen inte tas igen senare i livet.
Ja.
Glöm inte hårdrocken. Enligt Sivert Ö och hans SVTprogram Svar Direkt något fruktansvärt skadligt. Finns roligt klipp på youtube som fångar skribentens poäng rätt bra.
För så skadlig blev ju inte hårdrocken… och nu ses ju hårdrocken som harmlös och endast gamla människor lyssnar på den. Men det är inte för inte som Sweden Rock är den enda klassiska festival som går runt. Det är för att vi gamla satan*ster har viss köpkraft.
Siewert kröp dock till korset många år senare 🙂
En gammal klassisk bild på hämnet, behöver en uppdatering för 10-talet bara https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F5eef2275-b98f-43ac-b775-4388eb650f1f_720x559.jpeg
😀 Undrar om inte WASP nämns i inslaget från Sivert. Och nu har vi facit, det är gamla gubbar från alla samällsklasser som svinar ner sig 3 dagar i Sölvesborg och resten av årets 362 dagar kämpar för barn och nu snart branbarn.
Men lite rätt får man ge Sivert med flera. Det ledde ju till att många pappor lever i sus och dus i ett par dagar om året. Okristligt är ordet.
Som 13 åring blev ju hårdrocken ännu häftigare med den mediala bild som målades upp i media efter
Wasp´s spelning. På musiklektionen i skolan fick vi något år tidigare lyssna på Queen´s ” Another one bites the dust” spelas baklänges av läraren. Vi skulle höra meddelanden från djävulsdyrkare om vi lyssnade noga. Tänk om detta hade hänt i skolan idag 😂😂
För övrigt ägnades hela kvällen till att spela alla skivorna man hade baklänges, för att om möjigt hitta fler meddelanden. Lättpåverkad eller rebell var man i alla fall.
https://www.youtube.com/watch?v=t_Cb4eh43D0
För att relatera till din musiklektion så hade jag en liknande fast tvärtomupplevelse. Vi fick lära oss hur lite det skiljer från att spela klassisk musik kontra hårdrock, det är samma ackord mm men man spetsar till det lite i hårdrocken. Basch och hans kollegor skulle antingen va smickrade eller sura(men di är ju döa och skiter antar jag om
stimpengar)
Fantastiskt inlägg!
Framför allt det där med att man glömt bort hur mycket skärmtid (framför tjock-TVn) man hade som barn.
Det var inga problem att bräda hela Djungelboken eller Robin Hood filmerna som barn.
När jag tänker efter så satt jag och byggde Lego framför TVn och kollade på häftiga musikvideos med mera.
Min uppfattning idag är att vi vuxna inte låter våra barn vara barn och leka som barn leker.
Framför allt när det kommer till lekar utomhus och vi begränsar barnens frihet och fantasi vid lekar utomhus vilket bidrar till varför barnen hellre sitter hemma och spelar.
Anekdotiskt från området vi bor i.. Alla föräldrar beklagar sig med: “varför går barnen inte bara ut och leker?”, “ut och lek med er ungar” eller “på min tid var vi alltid ute och lekte” bla bla bla.
Men vad händer när ungarna går ut och LEKER då?
Jo, när ungarna går ut och leker och är kreativa som barn är så hittar dom kanske pinnar i skogen bakom husen och så leker dom krig eller att dom är superhjältar eller att dom är riddare.
Barnen fäktas, springer runt med pinnarna och leker att dom stora granarna är monster som ska besegras och slår på stammarna.
Det dröjer inte länge innan någon morsa (förlåt, men det är ofta morsorna i detta fall) inte tycker att det är lämpliga lekar. Det heter att man “inte ska lära sig att slå på träden”, “någon kan göra illa sig”, “mina barn ska inte lära sig att kriga” och andra absurda påhitt.
Back in the days när jag själv var barn så fanns det alltid någon kompis som hade äldre brorsor och som exempelvis smugglade ut soft airguns och ett paket hårda ärtor som vi krigade med hela dagarna i skogen. Vi lekte krig, herren på täppan, sköt knallpulverpistoler och byggde rönnbärs-pangare med toalettrulle, tejp och ballonger. Gjorde man illa sig ibland? Absolut! Sprang man hem med blodiga knän och näsblod någon gång? Absolut! Hade vi roligt när vi var utomhus? Så in i helvete!
Skulle ungarna springa runt med knallpulverpistoler idag så skulle lokala facebookgruppen svämmas över med inlägg om att det är olämpligt beteende av barnen (och föräldrarna), att hundar och rådjur blir rädda och dör av skräck och så vidare.
Parallelt med detta så är föräldrarna dessutom rätt okunniga (korkade) när det kommer till spelande av TV-spel och datorspel.
Barnen får inte spela exempelvis “Fortnite” för att man pangar på varandra. Dom ser inte helheten kring spelet där barnen behöver samarbeta, tänka snabbt, vara kreativa, värdera situationer och framför allt att dom får möta konsekvenser av varje beslut som dom tar i spelet.
Samma föräldrar tillåter istället att barnen spelar “Roblox” och andra liknande spel på mobiltelefonerna för att det “ser lugnt ut”. I dom spelen så lär sig barnen att mikrotransaktioner* är normalt eller så snubblar dom in på en server med ytterst olämpligt innehåll.. men det har föräldrarna såklart ingen koll på.
Ähh.. blev kanske ett jätterörigt inlägg men jag var tvungen att skriva av mig.
Kontentan är att dagens föräldrar inte låter barnen vara just barn när det kommer till lekar utomhus och istället begänsar barnen oavsiktligt vilket gör att barnen hellre sitter hemma och spelar fel typer av dator/TV-spel.
* I Fortnite så kan du också köpa saker (mikrotransaktioner) men skillnaden är att du inte måste köpa något för att kunna göra framsteg i spelet. I Roblox och andra liknande spel så krävs mikrotransaktioner för att exempelvis låsa upp nya banor eller för att du ska kunna spela vidare.
Ha en fin söndag allihopa!
Jag tror också att dagens föräldrar är för övervakande och lägger sig i barnens lekar.
Jag är ju pensionär nu så jag vet ju av egen erfarenhet att redan på 60-talet begränsades våra lekar, eller iaf. våra leksaker.
Jag fick inte ha knallpulverpistol och det var många som inte fick.
Jag fick inte bygga slangbellor.
Jag fick inte, ja det var ju mycket man inte fick eller inte fick göra.
Jag tror den stora skillnaden är att många föräldrar idag övervakar sina barn väldigt mycke och förstör leken precis som du skriver.
Heh, ja, krigsleksaker var ju förbjudna för oss 70-talister. Så vi köpte dem själva där vi kom åt och lekte krig. Begränsa barns lek så föredrar de skärmen.
Likaså pensionär. Antagligen fick jag inte göra bomullskrut och smälla bomber heller.
Du var väl medveten om var gränsen gick, men du kunde ändå experimentera lite.
Det är där jag tycker det har gått lite fel.
Ja, det är viktigt att sätta gränser och banka in i barnens skallar vad som är rätt och fel, tillåtet och otillåtet.
Nej, det är inte föräldrarnas upgift att ständigt övervaka sina barn och kontrollera så att de bara gör det som är rätt och tillåtet.
Givetvis ska man ha koll som förälder, men det betyder inte ständig övervakning. Det betyder att man kan vara lite extra misstänksam när barnens beteende avviker från det normala.
Amen! Exakt så
Haha, vi fick göra både tomtebloss och bommulskrut på kemin på högstadiet, efter en del tjat.
Läraren sänkte min 5:a till en 4:a för att jag var för intresserad av krut och bomber…
Konsum hade kalisalpeter… krossa grillkol var skitgöra om man inte snodde Morfars aktiva kol… Svavel fanns på färgaffären mitt i stan…. det var tider det. Alla fingrar kvar som tur är
Ja men precis!
Så var det när jag var barn också såklart. Jag menade inte att alla var laglösa haha!
Vissa fick inte leka krig, andra fick inte titta på Jurassic Park och vissa fick absolut inte panga med soft airguns.
Däremot så fanns inte sociala medier så traktens fönstertittare kunde inte skriva ut och shamea föräldrarna på samma sätt som idag.
En del av det roliga med att vara ute i skogen och leka lekar som man kanske inte egentligen fick göra var just själva spänningen med att man visste att det kanske inte fick.
Därför var det så kul att gå ut! Man visste aldrig vilken lek det skulle bli den dagen och framför allt så så var det roligt att gå ut.
Härligt inlägg Allmosa.
Skjuta med ärtrör var ju också en vanligt förekommande aktivitet. Man snodde röret från en av mammas byxklädhängare. Ammunitionen köpte man på lokala ICA butiken. Den tog ju självklart slut rätt snabbt när ryktet om ärtkrig hade spridit sig i kvarteret. Men som prepper hade man ju alltid ett par extra paket på pojkrummet.
När ammunitionen började att sina för alla stridande, plockade man snabbt fram de extra paketen. Man sålde då ärtor till de bägge lagen och de som var med i ens eget lag fick ju alltid extra tilldelning av ammunitionen. När striden var vunnen så kunde man ju unna sig en glass för vinsten på ärtförsäljningen. 😂😂😂
Bra lära barnen vara vaksamma på propaganda och alternativ fakta från diverse extrema rörelser och regeringar, nu med AI så lär det bli än viktigare att inte svälja all ”information” med hull och hår.
Där kommer ju rådet att titta tillsammans med sina barn väl tillpass.
🤝
Nu 8 åringen lärde sig skriva och läsa med hjälp av youtube.
“nej jag kommer inte skriva in peppa pig det får du göra själv”.
“vill du leka med X får du fråga själv på whatsapp”.
Eftersom det var något han verkligen ville satt han i timmar och pillade med bokstäverna.
Vår dotter skrev sin första hela mening (utan mellanslag) på datorn när hon var 2 år och sex månader. Det har inte gått särskilt bra i livet för henne.
Dottern var bekymrad över att hennes äldsta inte ens kunde stava sitt namn och undrade nästan om han hade någon obskyr hjärnskada.
När vi barnvaktade fick han spela Commander Keen på min PC (grovt animerad pojke bygger ett rymdskepp och kämpar mot monster i jakt på godis och läsk) – oerhört populärt. Så kom vi på att låta honom starta spelet själv den här gången med hjälp av en enkel .bat-fil med hans namn. Tog mindre än en minut så var han igång! Ömma modren trodde inte sina ögon när hon kom för att hämta honom.
Motivation är nästan allt. Han hade bara inte sett någon anledning att skriva sitt namn förut, men nu fanns det ett starkt incitament.
Pojken har lärt sig mycket annat sen dess och har tre egna små. 🙂
Som småbarnsförälder tackar jag för åsikterna. Det är skönt med nyanser i debatten.
Intressant gällande att sätta dem vid datorn istället för telefon/padda.
Vad gäller att aldrig använda TV osv som barnvakt så håller jag med i teorin, men i praktiken handlar många dagar bara om överlevnad (åtminstone när man har fler små monster, kantat av konstanta sjukdomar och sömnbrist). Att vara en optimal förälder gav jag upp för länge sen.
Det är inte och har aldrig varit och kommer aldrig bli enkelt att vara förälder.
Och nödvändigheten trumfar över tiden ambitionsnivån.
👏
Dessutom. Om ungarna gillar spela Fortnite och sånt.
Bygg datorn med dem. Finns inget då tillfredsställande som att skruva ihop och boota första gången.
Det gäller att gå från konsumtion till interaktion.
Sen har Lars rätt.
Monkey see, monkey do. Dina beteenden kommer anammas av barnen.
Barn uppskattar att vara med föräldrarna. Utan skärm. Faktum är att de kommer älska hänga med dig även om ni bara grejjar på tomten eller lagar mat ihop. OM du läggerbort din egen mobil. (Upp till ochmed lågstadiet)
Faktum är att. Det är inte barnens skärmtid som är problemet. Det är de vuxnas skärmberoende…
Vuxnas skärmberoende är absolut ett stort problem.
Jag har tex. säkert lagt ner 8000 timmar på Cornucopia sedan Ryssland startade fullskaligt krig mot Ukraina.
Haha. Samma här
Moralpanik är ju knappast konstruktivt men frågan är ju snarast när det med tanke på den globala uppvärmningen gäller att lära ungarna att jaga, fiska, samla ätliga växter, odla och inte minst försvara sig mot ryssar och annat löst folk som kommer i drivor.
Om du gör allt det med dina barn. Heder.
Vilken rolig uppväxt
Om inte. Börja med dig själv 😉
Man måste inte leva som man lär!
Goda råd kan mycket väl komma från någon som har egen erfarenhet av att misslyckas.
Har inte riktigt bestämt mig för om det är bra eller dåligt men sannolikheten att jag får se hur det går är försvinnande liten. En sak är säker dock, internet och verksamheten där slukar gigantiska mängder energi. Bara strömningen och nedladdningen av Despacito hade i januari 2019 förbrukat lika mycket el som fyra fattiga länder i Afrika. Youtube i all ära, att lära sig saker går nog bättre om man gör det genom direkt mänsklig kontakt.
Hur många barn pratade flytande engelska när du var liten och vi inte hade Youtube? Det var ju bättre då.
Det var annorlunda, inte nödvändigtvis bättre. Nu tror jag du medvetet misstolkar det jag skriver. Det som är bra i nuet behöver inte vara bra i framtiden och jag trodde jag var tydlig med att jag är helt enig med dig angående moralpanik.
Våra stenåldershjärnor är jättebra på att hantera sånt som händer här och nu, mycket sämre på att tänka långsiktigt. Du är ju mycket inne på prepping, och bara för att det finns idioter som gnäller om hur det var bättre förr betyder ju inte att det inte kan vara bra att ta med sig äldre kunskaper och färdigheter in i framtiden.
Jag hittade en påse med konstiga träkilar i båten, förra ägaren lämnade allt när vi tog över, såg ut som bordsben i olika storlekar. Frågade en av mina äldre båtgrannar om han hade en aning vad det var och han kunde berätta att det var för att täta hål om någon genomföring skulle gå sönder. Det hade varit betydligt svårare att hitta svaret på internet och den glädje som uppstod i samtalet på båtklubben hade man aldrig fått där.
En klok vän till mig brukade säga att det var inte bättre förr. Det var vi som var bättre.
Tänkvärt!
Frågan om vad som var eller kommer är egentligen ganska irrelevant med tanke på att livet pågår just här och nu.
Dessutom är problemet idag inte att jag inte skulle överleva i naturen utan att jag skulle hamna i fängelse om jag försökte. 😃
Hmmm… den hamnade lite fel…
Ändå en intressant reflektion.
Jag kom att tänka på Historieätarna med Erik Haag och Lotta Lundgren. I vissa avsnitt led de verkligen trots att de bara levde och åt som på just den tiden i några dagar.
Tyvärr kan man inte längre se alla avsnitt, men några finns kvar.
https://www.svtplay.se/historieatarna
He, he, att hitta äckliga saker att stoppa i sig tror jag iofs inte man behöver gå bakåt i tiden för att göra, ofta räcker det att byta kultur. Finns det något jag verkligen saknar från förr så är det nog min mormors husmanskost. Den var bättre förr! 😁 Förövrigt hatade hon uttrycket den gamla goda tiden, kan ha haft nåt att göra med att hon levt genom två världskrig.
Det är få saker som jag sagt att jag aldrig mera ska äta och en sak är djurhjärna. Aldrig, aldrig, aldrig! Det var jättegott, men kändes så enormt fel.
Jag förstår de som blir veganer om de känner likadant mot att äta kött som jag gör mot att någonsin mera äta hjärna.
Prioner. Klokt beslut.
Det var och är inte bara prionerna som spökade, det var hela känslan av att det var just hjärnan.
Jag har ingen liknande känsla att referera till, men om jag försöker så kanske det kändes som det skulle kännas att grilla en människa, gärna någon man känner, och äta den.
Har du tittat för mycket på Hannibal Lechter? 🫣
Vi fick äta inälvor och valkött i hemkunskapen, kan nog lugnt säga att jag är glad att jag kan välja vad jag äter. Finns som du säger en del saker jag inte äter för det känns fel även om smaken är okej.
Sara Wimmercrantz has entered the chat
Wimmercrantz hade jag inte hört talas om innan jag läste den här bloggtexten. Lite googlande tyder på att hon är nån slags entreprenör. Är hon expert på barnuppfostran också? Det hittade jag inget om, men jag letade ganska kort.
Skiljer på aktiv tid när hjärnan utmanas, tar beslut eller syresätts och passiv tid. Spel, lekar, rörelse fungerar i alla fall de två förstnämnda lika bra på datorn. Passiv tid, när man bara blir matad av intryck utan att agera på dem, tex netflix, dumscrolla på TikTok etc försöker vi hålla ner på.
Tyvärr är har barnet en stor förkärlek till att bli underhållen snarare än att underhålla sig själv så en kamp även om vi inte bråkar om skärmtiden i sig självt.
Håller med
Doer eller viewer
Några reflektioner:
1) Det var varken bättre eller sämre förr. Vissa saker var bättre, vissa saker var sämre. Det värsta är att vi har rätt liten aning om vilka som är vilka.
2) Det finns inte bara en stark tendens att måla det förflutna i rosa skimmer, utan en lika stark mot-tendens att vara samtidens apologet och Doktor Pangloss – fast i Upplysningens anda.
3) Att jämföra panik inför företeelser i det förflutna med paniker idag och med inferens slå fast att “eftersom det alltid gått bra förut så kommer det att gå bra nu med” är förvisso ofta relevant, men det innehåller ett antal fallgropar:
A: Gick det verkligen bra? Det är en relevant fråga att ställa sig då det inte är helt lätt att veta. (Se nedan.)
B: Börja på en extremt låg dos cyanid och dubbla den sedan varje dag medan du hånskrattar åt dina trångsynta familjemedlemmar som ännu inte insett att du vid det här laget har bevisat att det är ofarligt “att dubbla cyaniddosen”. Nej… gör inte det, men tänk er det.
Varför varnar man alltid för förändringar? Det gör man av samma anledning som att man blir nervös när någon mixtrar med bilen som man misstänker inte har hälften så stor aning om vad den gör som den påstår.
Bara att kopiera en fabrik från en plats till en annan är extremt och förvånansvärt svårt. Alltså, vi har egentligen ingen aning om vilka konsekvenser skärmarna får, men vi får hoppas på det bästa och försöka följa vårt förnuft bäst det går.
Dessutom, många som föreställer sig det förflutna som sämre baserar ofta jämförelsen på tanken att man skulle förflyttas dit så som man är idag, dvs. uppvuxen och/eller tillvänjd en helt annan tid.
Vem som helst skulle ta livet av sig dag 3 på medeltiden, men det gjorde inte de som levde då. De kunde leva med ond bråd död ständigt närvarande, vad vi skulle uppleva som extrema omak för minsta lilla, och så vidare.
Det värsta med “skärmar” För barn tror jag är sociala medier. Det tror jag är en ganska robust observation. Människor försöker passa in och anpassa sig genom att jämföra sig med sin omvärld.
Den har under alla tider bestått av några hundra individer. Grattis! Nu består den av hela världen, eller rättare sagt ett urval av samtidens mest narcissistiska individer. Detta tror jag att vi i nuvarande form har svårt att vänja oss vid för den sociala anpassningen är väldigt grundläggande och då den är viktig knyts den även till väldigt starka psykologiska mekanismer.
Det sagt, jag är ingen rabiat motståndare till skärmar och har goda erfarenheter själv. Vi tål mycket. Men snarare än att jag tror att det är bra så tror jag att det ÄR kort och gott, och man måste därför anpassa sig till det.
Narcissism är en klinisk diagnos. Man blir inte narcissist bara för att man postar selfies i sociala medier.
I övrigt skriver du “det var bättre förr”.
Man måste skilja på det som hämmar det nyfödda barnets utveckling och det som påverkar de lite äldre barnen. Se mitt inlägg nedan.
Diskussionen blir ganska spretig märker jag och det är nog för att minst två olika saker diskuteras.
1) Hur hjärnans utveckling hämmas av skärmar de första fem levnadsåren.
2) Hur lite äldre barn och ungas fritid påverkas påde fysiskt och psykiskt.
Jag tror att noll till fem års ålder är den viktigaste tiden att göra rätt.
Svenska barnläkarföreningens rekommendationer vid användning digitala skärmar, 0-5 år.
I begreppet digitala skärmar inkluderas alla typer av digitala skärmar såsom telefoner, surfplattor och TV.
Ta fram en plan. Varje familj rekommenderas ha en plan för sina digitala skärmvanor med specifika åldersanpassade överenskommelser. Detta bör även inkludera föräldrarnas användande vid tillfällen då barnen är i närheten. Att ha en uttalad överenskommelse kring skärmarna som båda föräldrarna står bakom är kopplat till mindre skärmtid hos barnen (50).
Ingen skärm före två års ålder. Barnläkarföreningen avåder helt från användande av digitala skärmar för barn yngre än 24 månader utöver videosamtal tillsammans med en vuxen.
Begränsad skärmtid, 2-5 år:
För barn mellan två och fem års ålder, rekommenderas att föräldrar begränsar tiden med digitala skärmar till högst en timme om dagen.
Mera detaljer finns länkade till på denna sida.
https://www.barnlakarforeningen.se/2023/11/01/barnlakarforeningens-allmanna-rekommendationer-om-sma-barn-och-skarmanvandning/
Må vara raljant och förenklat men det är också förbannat bra skrivet!
Det egna ansvaret är som alltid det som är viktigt, om föräldrar faktiskt ÄR föräldrar och inte bara tillverkar barn så blir dom flesta barn så småningom vettiga människor.
Och att nån fortfarande kan förespråka statliga förbud som lösningen på ett problem är obegripligt för mej, det finns massor av statliga förbud redan och såvitt jag kan bedöma finns alla dom förbjudna företeelserna fortfarande kvar i samhället.
Det viktiga för att kunna ta eget ansvar som förälder är ju att man vet vad som är bra och dåligt. Det är helt uppenbart att, jag vill påstå, de flesta föräldrarna idag inte har en aning om hur skärmar påverkar hjärnans utveckling de första fem levnadsåren.
Högstadielärare på en mindre ort i mellansverige
I höstas gjorde jag en frivillig undersökning om skärmtid i tre klasser, åk 8 & 9.
Genomsnittlig skärmtid: ca 44 h under en vecka. Rekordnoteringen låg på över 100 h.
I huvudsak konsumeras sociala medier som Tik Tok och snapchat. Eventuella nyheter får de via sina sociala medier.
Vi har kollat sömnen några gånger de senaste åren också.
De brukar snitta 6-7h/natt under skolveckan och på helgen kommer de upp i 10-13h/natt.
Föräldrarna har sällan koll på hur mycket skärmtid deras ungdomar har eller hur lite de sover, enligt ungdomarna själva.
Lars, du och jag tillhör samma generation. Kommer fortfarande ihåg den ångestladdade väntan till barnprogrammen som började 16:30 och varade en halvtimme. Ofta clownen Manne som man kvickt lärde sig att hata. Varenda avsnitt öppnade han matsäcken som mamma skickat med och varenda gång var han överraskad över den banan som fanns däri. Det gick så långt att vi ungar vid detta tillfälle satt och skrek åt tv:n i ren frustration när Manne undrade vad mamma skickat med “det är en bananjävel din dumme fan”. Kan förövrigt fortfarande teckenspråk för uttrycket “en banan”. 17:00 började som du sagt Utiset, Språka på serbokroatiska eller höjdaren Ykköskanava som pågick en halvtimme innan de bättre barnprogrammen började 17:30 med sådana favoriter som professor Baltazar som man också i tidig ålder snabbt började reta sig på. Så nej det var absolut inte bättre förr. Annorlunda och kanske lättare att begripa sig på eftersom världen var så mycket mindre men definitivt inte bättre.
Om ni skrek “det är en bananjävel din dumme fan” så tror jag inte er ålder var målgruppen för det programmet.
Pappa var försvarsanställd så jag hade redan i osedvanligt tidig ålder ett relativt målande språk.
Var du tvungen att ta upp clownen Manne! Jag har gått i psykoterapi för att glömma honom 😂. Nu är jag tillbaka på ruta 1 igen.
Jag kontrar med Vilse i pannkakan, Boktipset och IKA i rutan. Hoppas du får mardrömmar i natt 😂😂😉
@AJSANALB, visst var den där bananen sjukt störig? Kan känna att jag fortfarande blir lätt ilsken när jag tänker på den. Glöm inte heller skelettet Åke som hängde med IKA! Kan även komplettera med Dr. Krall! Min äldre syster hade stora problem med den gubben.
Jag spär på med Ville, Valle och Viktor. Gav i o f s ett embryo till politiskt uppvaknande (eller också var det semestern i östeuropa 1968 som gjorde det) i form av en senare intensiv avsky för socialism, så i någon mån kanske man kan säga att de misslyckades totalt.
Helvete. Mannes jävla banan. Och professor balthazar… Enda coola med den var fan introt.
Jag var tidig med datorer själv, fick en Commodore 64 som 12-åring ungefär och började sedan med internet på tidigt 90-tal, har hängt med hela vägen sedan dess så för mig är det vardag och jag vill att barnen ska vara trygga i användningen av IT i alla former men att de även ska vara kompetenta och förstå vad dom håller på med.
När barnen kom för typ 10 år sedan var sambon orolig över skärmtid och eventuellt kommande datorberoende.
Min kommentar då var som följer: “Vi har två val, antingen blir barnen dreglande datornördar eller så blir dom amish. Det finns inget mellanting. Vill vi att dom ska dygna på lan eller ska dom bygga lador?” 😁
Så jag håller med fullt ut, dom måste lära sig använda IT och bli generellt kompetenta inom IT av alla slag, annars blir dom efter.
Självklart!
Jag börjar känna mig tjatig, men det är två olika saker som ingår i skärmtid.
1) Utveckling av barnens hjärna från födseln och fem år framåt.
2) Utveckling av barnen som är lite äldre rent generellt inklusive både skärmar och trädkojor.
Lite reflektioner:
Vissa saker var bättre förr, andra inte!
Mycket fokus på själva skärmtiden, fokus ska ligga på vad man gör under den tiden.
Vuxnas skärmtid är ett större problem än barnens.
Rimligt med skärmförbud mellan 0-3 år.
Hade dagens föräldrar haft sunt förnuft, vilket de saknar hade det inte behövts en hel manual gällande barn och skärmtid.
Finns alltid undantag. Under pandemin så var skärmtid/ facetime den enda möjligheten för mina föräldrar att hålla kontakten med sitt 2-åriga barnbarn. Det var inte tillåtet att träffas fysiskt, och det var inte tillåtet att färdas över länsgränsen. Tack vare det, så kunde de behålla en nära relation med sitt barnbarn, vilket hänger med än idag när pandemin är avblåst.
Just det är något som Barnläkarföreningen anser vara okej när det gäller skärmar och små barn.
Alltså vad är det som gör att barn 0-3 år tar så stor skada av en skärm? Jag fattar inte, har svårt att se att deras utveckling skulle påverkas kraftigt negativt för att de glor in i en skärm. Sen vet jag inte om en 8-månaders bebis har så stor glädje av en skärm men om hen skulle titta in i en skärm, varför skulle det vara så himla farligt?!
Blablabla “dagens föräldrar har inget sunt förnuft”, det där är ju bara en om skrivning av att “det var bättre förr”, dagens småbarnsföräldrar har säkerligen tillräckligt med sunt förnuft för att fostra sina barn och behöver inte en manual mer än vad föräldrar behövde förr (i DDR-Sverige på 70- & 80-talet rådde det väl inte heller inte direkt nån brist på manualer…)
Bra krönika och jag skriver under på det mesta, får krupp på alla som ältar att “det var bättre förr”. Det var det definitivt inte, iaf inte generellt (finns så klart undantag).
Dock är jag lite tvivlande till fanatismen gällande “sitt med ditt barn” & “ingen skärm 0-3 år”. Mina föräldrar satt inte med mig och såg på tv och jag satt/sitter inte med mina barn alltid – varför liksom? Kanske är det så det borde vara, men jag upplever lite samma dömande ton här som det krönikan argumenterar mot.
Anekdotiskt kan jag konstatera att mina barn, som uppfostrats liberalt jämfört med grannens barn, både vad gäller skärm och sötsaker, inte är ett dugg mer skärm-eller sötsaks-knarkande än dem. Grannen har mätt skärmtiden på sekunden och stått i ur och skur utomhus och erbjudit alternativ samt räknat lördagsgodisarna varje lördag – likväl är deras ungar totala junkies och nästan odrägliga i sin jakt på socker och skärm.
Jag har absolut inte suttit med mina barn med sin IPAD och de använde sin IPAD före tre års ålder (likt jag själv säkerligen såg på tv före tre års ålder) och tja, de verkar inte ha tagit någon större skada och excellerar både i skola och hobbies krävande fysik samt har ett rätt bra allmänt beteende. Men visst, anekdotiskt, kanske finns motsasen bevisad och mina barn är osannolika undantag (men jag tvivlar).
Håller med, bra krönika.
Man får använda lite sunt förnuft så går det mesta bra.
Som sagt, finns två sidor av myntet.
Vår yngsta tittade en del på amerikanska barnprogram för små barn vid ca 3 års ålder för att sen några veckor senare börja prata engelska. Nått år senare så var engelskan helt flytande. Även Finskan som är “hemspråket” utvecklades markant. Hon kommer välja franska som modernt språk, eftersom ingen av de busiga killarna kommer välja det.