Börserna faller hårt i de asiatiska tidszonerna efter hårda ras i USA under gårdagen, särskilt inom techsektorn. Tidölaget vill stoppa EU:s tänkta tullar på Kina-elbilar, då det hotar Volvo, Polestar och tjänstemännen i fordonsklustret runt Göteborg. Den nya trenden att äta kakan och ha den kvar i form av socialistiska krav på lagstadgad lägre arbetstid med bibehållen lön sprider sig och nu vill kommuner ha en turistskatt men ändå behålla både turister och arbetstillfällen, och boende på turistorter vill bli av med turisterna men ha kvar jobb och hyresintäkterna på svartuthyrning av sina bostäder.
Stockholmsbörsen backade måttligt igår med -0.61% för storbolagsindex OMXS30 och -0.24% för breda OMXSPI. Den svenska kronan är rätt stabil på 10:55 SEK mot USD och 11:54 SEK mot euron, medan guldpriset lugnat ner sig från tidigare prisrekord på 844:- SEK per gram till 837:- SEK per gram i skrivande stund.
Borta i USA ser det ut att vara fortsatt sektorrotation, panik eller vinsthemtagningar med börsras och särskilt då inom techsektorn. Breda S&P-500 gick -1.39% och tekniktunga Nasdaq 100 rasade -2.94%. Även småbolagsindex Russel 3000 föll med -1.41% efter att ha nått börsrekord i förrgår när småbolagen (ett relativt begrepp) gynnades av sektorrotationen.
Rasen inom FANANGST var mycket hårda med exempelvis -6.62% för Nvidia, -5.68% för Facebook och -3.14% för Tesla.
Amerikanska långa räntor backade till de för flera löptider de lägsta nivåerna sedan i februari.
Rasen fortsätter i de asiatiska tidszonerna, undantaget kinesiska Hang Seng i Hong Kong där diktaturen som ofta lever sitt eget liv och index går +0.60%. Men ASX 200 går -0.34%, KOSPI -1.36%, Nikkei 225 -2.09% och Straits Times -0.62%.
Det finns säkert någon berättelse (eng narrative) om varför börserna rasar, men jag har inte brytt mig om att kontrollera. Konstaterar bara att raset kommer från ATH i de summerade portföljerna igår, så man kan här välja glädjen och att glaset är helfullt.
Tidölaget går emot EU:s tänkta chockhöjning av tullar på Kina-elbilar rapporterar SvD. För en gångs skull är vi inte ensamma och kommer automatiskt att ge oss för att “inte förlora inflytande”, utan biljättarnas Tyskland står också på samma sida. Oron är att det ska blir jobbigt för tjänstemännen i bilklustret runt Göteborg, vilket inkluderar Volvo Cars och Polestar, som tillverkar det mesta eller allt av sina elbilar i Kina och som även säljer elbilar på plats i Kina och nu är rädda för att drabbas av hämnd borta hos diktaturen.
På andra sidan står Frankrike, Spanien och Italien som vill se de nya högre tullarna. Deras bilmärken säljer inte bilar i Kina
Ansvarig minister Johan Forsell säger till SvD:
“Regeringen är väldigt mån om att den svenska fordonsindustrin ska kunna utvecklas och det handlar inte bara om Volvo Cars utan om hela klustret av svensk fordonsindustri.”
Ett problem är att Kina har inhemska subventioner som gör att det blir osund konkurrens, men Forsell påtalar att det även finns statsstöd inom EU och att regeringen vill ha frihandel.
Den nya trenden med att äta kakan och ha den kvar och bristande systemanalys sprider sig också i Sverige. Nu har klagomålen på turister på turistorter kommit även hit, liknande t ex på Mallorca eller Kanarieöarna, där man tänker sig behålla både ekonomi och jobb, genom att bli av med turisterna. Nu vill allt fler sk turistkommuner i Sverige att det ska införas turistskatt och även befolkningen på orter som Visby klagar över turisterna, där det t ex sägs vara som “att boi ett zoo”– Ändå fortsätter man att svarthyra ut sina hyresrätter och bostadsrätter till turister, och verkar inte ha något emot att det skapas arbetstillfällen.
Det hela handlar om bristande systemanalys och tron att ekonomin kan vara den samma om man tar bort turistnäringen ur ekvationen.
Samma handlar det socialistiska tjatet om lagstiftad arbetstidsförkortning med bibehållen lön om. Effektiviseringarna i ekonomin har lett till reallönehöningar. 1994 – 2022 ökade svenska reallöner med över 70% tills “den svenska modellen” fick råda när inflationen sköt fart tack vare Putins och ryska folkets illegala anfallskrig mot Ukraina och man inte höjde lönerna trots 10% inflation, vilket gör att reallönerna bara ökat med 55%. Se Ekonomifakta. Lönerna är därför tillbaka på 2013 års nivåer, men alltså ändå 55% upp från 1994.
Nu finns en tro att vi kan behålla dessa reallöner (och jobben) om vi sänker arbetstiden med 20% via statligt dekret. Såg rent av en socialist som menade att vi ska sänka arbetstiden med 50% (för lönerna har ju ökat 50%, vilket bara visar att socialister inte kan matematik). Men vi har valt att ta ut produktivitetshöjningarna och effektiviseringen av ekonomin som främst löner, även om facken också förhandlat fram arbetstidsförkortningar, så vi numera jobbar i snitt 38.5 timmar per vecka och inte 40.
Då gnälls det på att företagen tjänar mer, också tack vare ekonomisk tillväxt som gett oss reallöneökningar. Ja, titta på ditt pensionssparande i aktiefonder och hur det gått under tiden. Den största aktieägaren i Sverige är staten via pensionssystemet. Och titta även på ditt eget privata sparande. Visst, surt om du festat upp pengarna, men det var ditt eget val. Varken företag eller privatpersoner existerar i ett vakuum, där man kan ändra på något utan konsekvenser, men i fördumningen av samhälle och politik verkar allt fler tro det. Oavsett om det avser turism eller arbetsliv.
Vi kan inte äta kakan och ha den kvar. Men det är den nya trenden. Mycket vill ha mer.
Mitt förslag till alla som vill ha bibehållen lön och lägre arbetstid – säg upp er och starta eget företag, så kan ni bestämma både arbetstid och lön själva, tänk så enkelt att direkt halvera din arbetstid och behålla lönen! Och till turistkommunerna: Sluta ge bygglov till hotell och restauranger, sluta ge alkoholtillstånd och dra in befintliga alkoholtillstånd, och se till att era allmännyttiga bostadsbolag börjar sätta efter alla era hyresgäster som svarthyrut sina lägenheter till turister vilket på en Almedalsvecka kan betala hela årets hyra. Eller kunde. Almedalsveckan krymper ju år till år nu, till förmodligen allas glädje om man ska läsa rubrikerna?
139 kommentarer
God morgon.
Fan vad du var glad då.
Och vilken sida har du sovit på då … 😉
Ja för helvete 😉
Och alla verka tro att om jag klr bilen lite, konsumerar lite bara och så vidare kommer det inte påverka klimatet och vi är inte fuckade.
Bara lite, lilla jag.
Det är bara att inse att vi behöver ge upp jävligt mycket vänstervälfärd för att vara hållbara. Det räcker inte med flygskam och Gatans indianer eller vad de hette och sittprotester på motorvägar.
Det är total nerläggning av välfärden, som skapas av överskottet i ekonomin.
Inte politikerna. De kan bara fucka upp mer eller mindre dåligt.
Eran av billig fossil energi är på väg mot sitt slut. Det har drivit produktivitetsökningarna, inklusive allt IT Mög som halva bloggens läsare arbetar med.
Inte tvärtom. För vem fick ökad produktivitet av SAP?
(IT system är mätverktyg, inte något annat så ledningen skall få fina data och diagram att titta på då de inte längre har koll på verksamheten)
Alternativa energikällor är alla dyrare. Mycket dyrare.
Njut medans ni kan, snart är festen över.
Festen har varit över sedan 1970-talet, men ändå fortsätter den.
Kanske. Men jag vill ännen gång försöka poängtera något ang IT.
När du säger IT-mög så betyder det i princip hela tjänstesektorn. Vi har inte värst mycket “kroppsarbete” kvar… Men det är väl bra? Hälsosammare även om folk bör ta sig i kragen och motionera mera…
Jag håller med att det mycket väl kan vara en uppblåst bubbla. Svårt att veta hur mycket faktiskt värde jag som IT-mögare eg tillför världen.
Det är väl väldigt mycket mer effektivt samhälle idag än på 70-talet? Det som det verkar som många missat är att det har blivit ännu mer effektivt i USA och Asien. Europa halkar efter på område efter område och utöver en högt skattetryck som begränsar tillväxt så har vi också ett enormt komplext regelsystem som ytterligare lägger en våt filt över våra bolag.
Festen fortsätter, har jag hört 😉
https://m.youtube.com/watch?v=9S_rlCH4Nrg
Ja, kanske inte för Dageby då.
IT-är ett automationsverktyg, och inte ett mätverktyg. Produktivitetsökningarna av automatisering är enorma, eller tror du tjänster var billigare förr när man gjorde allt med penna och papper, hade bankkontor över hela landet man bokade resor på en resebyrå? Utan att möjlighet att lagra, bearbeta och söka information hade välståndet backat 75 år.
”Alternativa energikällor är alla dyrare. Mycket dyrare.”
Ja, det är onekligen en häftig berättelse om motsatsen vilken sprids.
Vi skall göra jättelika investeringar i alternativa energikällor som är mycket dyrare än de vi redan har. Och denna övergång, som också innebär att vi skrotar en hel del saker som fungerar, skall samtidigt öka vårt (materiella) välstånd. Den gröna omställningen ”åt alla lycka bär”.
Hur tänker de? Hur skall vi kunna konsumera mer nyttigheter om vi tvingas lägga (mycket) mer resurser på att producera varje enhet nyttighet.
Det är en smula överdrivet. Med tanke på att varje generation har fått det bättre, generation för generation. Liksom våra barn och barnbarn får det bättre tidigare generation och så kommer det fortsätta. Det finns fler anledningar bl a effektivare tillverkningsprocesser, tekniska innovationer och utbildning. Jag skulle säga att festen har bara börjat. Det är vår och tidigare generationer som dukat. Så här har det egentligen sett ut sedan medeltiden.
Sedan medeltiden har det omväxlande blivit både bättre och sämre. I vissa fall mycket sämre med pester, svält och krig.
Det stämmer att åren med tillväxt från billig fossilenergi börjar nå sitt slut och yngre generationer i västvärlden har det nu sämre än deras föräldrageneration vid motsvarande ålder.
Det är lätt att bli lurad av all billig teknik (mobiler osv) men det syns i hel mängd indikatorer som dock kan se olika ut i olika länder. Ex på indikatorer är boende, skulder, födelsetal, psykisk ohälsa.
Då får det bli party resten av sommaren. I höst väntar andra tider.🥳
Bra skrivet! Hade generellt varit bra med lite konsekvensanalys i samhället och mindre populism.
En större översyn av skattesystemet vore nog även på sin plats. Det var länge sen och är ett lapptäcke. I en sådan översyn kan man tänka sig att ta med även turistskatter.
Kan till viss del förstå om det är svårt för t.ex. Visby att bibehålla samma service till de bofasta på sommaren som vintern och att de kan behöva en möjlighet att ta ut skatter på mer än anställda som bor på ön.
Jag tycker inte att nya skatter behövs. De skatter som tas ut borde däremot gå dit kostnaderna uppstår. En kommun har skyldigheter som kostar pengar även för personer som inte är skrivna i kommunen. Själv bor jag och är skriven i Stockholm och vistas en stor del av min tid i mitt fritidshus i en annan kommun. När jag blir äldre kommer även den kommunen att drabbas av kostnader för mig, så jag tycker inte att det är orimligt att kommunalskatten fördelas på grundval av var man vistas och inte bara var man är skriven.
Lite effektivisering inom offentlig verksamhet hade kunnat motverka allt tjat om skattehöjningar från olika håll, men då får vi en massa byrokrater över som kommer försämra arbetslöshetsstatistiken, så det är ju inte många politiker som vill lyfta på den stenen, man vill bara ha mer pengar för att få sin verksamhet att gå ihop!
Det finns en rimlighet i det du skriver.
Det är bra tänkt defluencer.
Något i den stilen borde ordnas. Jag överlåter åt andra att tänka ut hur.
Men tanken är absolut helt rätt.
Jo, tanken är god. Men går det att genomföra på ett rimligt effektivt sätt? Rent praktiskt? Det kan man fundera över.
I sjukvården kunde man helt enkelt sparka byråkrater till dess att säg 90 % av de anställda är ’ombytta’ med patientkontakt.
Ja, en omfördelning av resurserna skulle vara hälsosamt. Fler fötter på golvet.
Fanns det inte ett sån diskussion redan på 70/80 tal? Jag minns i alla fall någon samhällskunskapslärare som pratade för/emot något förslag.
I den senaste fastighetsskattenreformen så tror jag att fritidshusen blev specialbehandlade och lämnade kvar under statens beskattning bara för att det hade varit konstigt att skicka pengarna till huvudkommunen. Om det stämmer så kan man tycka att det borde varit enklare att låta den kommunala fastighetsskatten alltid gå till den kommun som fastigheten ligger i, oavsett var ägarna är skrivna?
Trodde hela poängen med att det blev en kommunal fastighetsavgift istället för tidigare fastighetsskatt innebar att den gick till kommunen? Låter ju synnerligen korkat att en fastighetsavgift går till en annan kommun än den där fastigheten finns
@DEFLUENCER
Du skulle kanske kunna spara i en ålderdomsfond för att inte ligga din fritidskommun till last på ålderdomen?
Det tycks finnas en allmänt utbredd övertro på att skatter och fördelningspolitik är lösningen på alla samhällsproblem. Med sådana lösningar skaffar vi oss andra problem när politiker ska lajva affärsmän.
”Ett problem är att Kina har inhemska subventioner som gör att det blir osund konkurrens”
Exakt
De är ju till för att få de naiva väst,framförallt Europa, att kasta in handduken och Kinas geopolitik är som algblomningen, sprider sig okontrollerat och kväver den miljö den etablerar sig i.
Det kommer bli dyrt att ha köpt billigt då vi närt en orm vid vår barm.
Ryzzland,Kina,Iran och Nordkorea = partners in crime
Kina har också höga importtullar för bilar vilket gör att det i praktiken inte går att exportera bilar tillverkade i Europa till Kina. De tullar EU planerar för är inte högre än de kinesiska, tvärtom, och Volvo planerar redan att flytta tillverkningen av EX30 från Kina till Ghent för de bilar som säljs här, även om jag gissar att de tjänar mer pengar på att tillverka dem i Kina och importera dem till Europa. Faktum är att Volvo planerar en helt ny fabrik i Slovakien vilken ska kunna tillverka 250 000 elbilar per år. Totalt så kommer Volvo då att ha en produktionskapacitet i Europa om 850 000 bilar per år.
Ja KinaVolvo
Skrattade när dess VD gick ut och sa att man behövde undantag och att man var enda “riktig europeiska bilföretaget”
EX30 som har lika stora problem (om inte större) som id3. Ofärdig bil med kass mjukvara.
Tillverkad och utvecklad i Kina.
Hade man inte delat ut en massa pengar i våras hade man kanske inte behövt mer pengar.
Det är väl bra för Sverige ol det går bra för volvo. Men kinesbilarna ger ju knappast några svenska jobb att slåss för…
Volvo har väl länge varit ”dead man walking” kanske bättre att dra plåstret…
De lever 100% på tjänstebilar. Ingen som betalar med egna pengar köper en Volvo idag.
Så ja. Dead man walking
Rover och Jaguar är ju exempel på där kinesiska ägare pumpat in pengar och låtit bolaget behålla sin själ. Volvo är itne ett sånt bolag.
Ett illavarslande tecken har sedan länge varit att de duktigaste ingenjörerna som jobbar “för” volvo. Sitter i Geely.
Så allt prat om “Europeiskt” bolag är ju trams. Det är ett kinesiskt bolag med ett par fabriker i Jöttebörj och Gent.
Däremot FinVolvo. Det är bland det bästa vi har i Sverige. Deras arbetsfordon står för kvalitet över hela världen.
Jaguar Land rover är ägda av Tata som är från Indien.
https://www.jaguarlandrover.com/overview
Kineserna äger nu MG.
https://en.wikipedia.org/wiki/MG_Motor
Rover tillverkas inte längre
Ja det var mycket gnäll och inte mycket faktakontroll.
Lite fakta:
*Volvo cars har fortfarande 23 k anställda i sverige
*Volvo cars har inte delat ut några pengar i våras? Jag fick i alla fall inga som aktieägare.
*Jaguar / Landrover är ägt av Tata indien och inte av kineser
*Idag presenterades delårsrapporten för volvo cars och vinsten var den högsta någonsin
*Tjänstebilsförsäljningen dominerar visserligen i Sverige men den svenska marknaden är en rätt liten del av totalen
*Många svenska duktiga ingenjörer jobbar förvisso för Geely. Men så länge de sitter i Göteborg har jag svårt att se det som jättedåligt
Volvo Car är numera en konstruktion för att Kina inte har någon egen innovation. Man har VCC som en “inkubator” och låter dem bygga mindre volymer bilar. Men själva affären ligger i att man tar denna innovation och bygger kinesiska bilar (Geely, Zeekr) med den som sedan är det som ska sälja volymer globalt så att vinsterna hamnar i Kina. Om/när VCC inte längre ger något innovativt värde (för att man strypt det uppifrån) så kommer Volvo att spottas ut och självdö. Samma med Lotus.
Att säga att Kina inte har nån egen innovation är infantilt utan dess like och identifierar en som kränkt vit man 50+
Starkt argument 👍
Det kan också vara så att jag arbetar med och mot kinesiska företag sedan många år. De är duktiga på att kasta stora resurser på en process och åstadkomma saker med det, men fantasi och kreativitet uppmuntras inte i bästa fall och motarbetas i sämsta fall.
T ex är hela den kinesiska försvarsindustrin, som ju är relevant i dagsläget, uppbyggd på kopiering av rysk och västerländsk teknik.
Så tidelaget vill främja totalitära auktoritära diktaturer.
Personligen är jag övertygad att det är handel och utbyte med demokratier som ska främjas.
Det långsiktiga målet måste ju vara att all handel och utbyte med diktaturer ska upphöra.
Så om Volvo och Polestar tillverkas i totalitära auktoritära massmördande terrorist kina så måste målet vara att ingen av kommer importeras till EU framtiden.
Så länge världens kompromissar som man för med diktaturer idag, så blir länder diktaturen kina bara bli starkare.
Bojkotta diktaturen kina idag. De hävdar ju redan att de måste respekteras för att de är de som ska styra världen och alla andra ska buga på knä och lyda.
Tips till alla som jobbar på Volvo Cars och Polestar i Sverige, sök nytt jobb nu.
Ett sätt att börja få bukt med totalitära, auktoritära och teokratiskastater är att införa krav på mänskliga rättigheter och demokrati vid upphandling av varor och tjänster inom Sverige och EU.
Kommuner kan ju införa krav på att varor som köps måste vara tillverkade i demokratier. Sen kan de öka med att grossister som upphandlas inte får handla med varor som inte kommer från diktaturer.
En enkel början på att rensa ut all skit från främjar totalitära, auktoritära och teokratiskastater.
Sen kan man skärpa det hela med att varumärken som har tillverkning i totalitära, auktoritära och teokratiskastater inte får upphandlas.
Efter ett par år så skärper man det ytterligare att också gälla företag och varumärken som exporteras till totalitära, auktoritära och teokratiskastater.
Demokrati och mänskliga rättigheter ska vara grundläggande krav som måste uppfyllas.
Volvo Cars och Polestar tillverkar och säljer produkter som har en lika dålig värdegrund som Krupp stål från Nazityskland 1941.
Vi har ju satt oss i sk*ten med Kina som med den billiga energin från Ryssland som blev väldigt dyr till slut med höga elpriser, hög inflation och höga räntor samt allt som försvaret av demokrati och mänskliga rättigheter kostat i form av lidande för Ukraina.
Kommer ta tid bromsa det precis som med att ställa om energiförsörjningen.
Bara se till att ta hem det mesta som kan automatiseras och digitaliseras till Sverige 🇸🇪 och Europa från diktaturer.
I min bransch så ser vi Kina som ett väldigt stort hot, som LW skrivit så finns det Kinesiska subventioner och en stridskassa för att ta marknadsandelar, de spelar the long game och äter sig sakta in, lite här
och lite där också lite mer.
När tidelaget tar till brösttoner om diktaturer måste man förstå att det alltid finns en fet asterix.
Det gäller naturligtvis aldrig om det finns affärsmöjligheter.
I synnerhet för tidelagarna själva.
Äter du mediciner?
Isåfall får du sluta med det. Råvarorna är till stor del tillverkade i Kina.
Bra om du kan föregå med gott exempel.
Europeiska läkemedelsfabrikanter blandar och pressar till ett piller som förpackas. Vi har sedan länge lagt ut tillverkningen av kemikalierna på Kina och Indien eftersom de har lägre miljökrav.
Så vad då?
Om det är som du påstår, desto större anledning att omedelbart bryta beroendet av världshistoriens värsta diktatur.
Demokratierna i världen måste i längden sluta handla med diktaturer steg för steg.
Bryta allt kulturellt och sportsligt utbyte, då detta bara stärker diktaturerna och försvagare demokratierna. Stoppa all turism till och från diktaturer.
Om alla rika snorungar till de som i realiteten drar i trådarna i alla diktaturer inte längre kan åka på semester, shopping resor och studera i världensdemokratier så blir det inte så roligt att bo i tex ryzzland.
Men Kraken.
Den sanningen gäller bara i ukrainatråden.
Hur skulle det se ut om samma skulle gälla i ekonomitråden 😅
Visst är det så. Men i förlängningen så är det protektionism och höga tullar som du eftersträvar.
Och vart skall gränsen gå? Kan vi importera något från kina?
Ingen protektionism, krav på demokrati och mänskliga rättigheter. Vilket innebär att svaga demokratier som idag måste slåss på världsmarknaden mot kina för att handla med Europa skulle få mycket större möjligheter. Inte som nu när vi premierar terrorist diktaturer som kina som strävar efter världsherravälde.
Tidelaget verkar ha det svårt med värdegrunder när det påverkar den egna plånboken det allra, allra minsta.
De verkar ha devisen: Pengarna före allt annat.
Ingen handel med, turism, sport eller annat utbyte med icke demokratiska stater måste vara det långsiktiga målet för alla demokratier i världen.
Alltså inga företag från demokratiska stater verksamma i totalitära, auktoritära och teokratiskastater.
Problemet är att politiker förlorar röster på att varor och tjänster blir dyrare. Sambandet mellan (bristen på) mänskliga rättigheter i Kina och vårt fortsatta välstånd i framtiden är mycket svår att förklara för någon som inte intresserar för världspolitik och historia, vilket är en överväldigande majoritet av väljarna (åtminstone i Sverige).
Om det går att hitta ett samband mellan dåliga resultat för det svenska fotbollslandslaget och förtryck i Kina så skulle det göra underverk för folkets vilja att kapa förbindelser av alla de slag med Kina.
Bra tips om att starta eget.
För att kunna jobba 80% med bibehållen lön måste man ju fakturera 100% ändå. Det vore onekligen intressant att se vad som händer om man som underkonsult fakturerar en S-styrd kommun eller en S-styrd region för 150h men anger att man bara jobbat 120h. Kommer de att acceptera det? Knappast.
Kommer de acceptera det om förslaget blir lag efter ett maktskifte? Knappast.
Tror Wilderäng skrev något om att om moderskeppet S driver detta på riksnivå bör det väl avspegla sig på kommunal nivå där S-kommuner lätt kan införa 80% arbetstid.
Frågan är om de som är löneanställda hos S och LO arbetar sextimmarsdagar med bibehållen lön.
Oväsentligt. Hur många kan de ens vara?
I min bleka ungdom bad en kär släkting mig att hjälpa henne måla om köket i den nya lyan på en halvhipp Stockholmsadress. Det utföll till belåtenhet (bl a blev gasröret brandbilsrött mot vit bakgrund) och hon rekommenderade mig till en granne som ville ha motsvarande tjänst. Svart, preskriberat, anonymt.
Vad begärde jag? 250 spänn per dag. (Tänkte att jobbet borde ta fyra dagar.)
Prutades ner till 200. Och kan ni tänka er, det tog faktiskt fem dagar.
Samma kostnad, fler timmar.
Kan det ligga en sen moral 😉 där nånstans, även om detta är länge sen?
Vår mänskliga föreställningsförmåga är ju begränsad och de med mer begränsad förmåga tycks valt att engagera sig politiskt.
Bra sammanfattning 👍
Roligaste protesterna är ju ändå från ställen från Gotland, Andalusien och Balearerna
Utan turism skulle de på sin höjd ha lite lokal snabbmat.
Andalusien får 30% av BNP från turisterna. Hur skulle den delen av Spanien se ut utan “guiris”
På Balearerna är det väl ännu värre.
Och. Vem har haft kontakt med ett gotländskt företag nån gång (Cementbolaget är inte gotländskt). Ön består av en massiv turistindustri och offentlig sektor. Övrigt privat är inriktat på turisterna.
Samma är väl bohusläns kustland och i princip hela sydostkusten från norrköping till Ystad. Där turisterna är på sommaren finns det väldigt få andra jobb.
Så förbjud ni turisterna….
För övrigt uppväxt i en turiststad och det var underbart på sommaren då det faktiskt hände nått. Från mitten av september till april var staden totalt död. Det var på sin höj nån talare intagen genom ABF som kom till stan.
SVT verkar ju främst vara en arbetslöshetsinsats för journalister. Annars hade de ju relaterat protesterna mot de reportage man hade från ett helt tomt Barcelona och Palma under pesten. Då alla lokals: “turiiiisterna. var ääääär deeee”
Det är bara att inse att dumma människor finns överallt! Min sambo jobbade som kallskänka ett tag i ett restaurangkök, hon hade en kollega som på fullt allvar tyckte det var så jobbigt med alla gäster, hade ju varit mycket bättre om det inte kom några gäster!
Kollegan insåg inte sambandet mellan restaurangens inkomster och hennes lön, bara att det skulle bli så mycket bättre för henne (väldigt kortsiktigt!) om det inte kom några gäster!
Jobbade på restaurang när jag pluggade (Seriöst bästa branschen att ha som ingång på arbetsmarknaden.)=
Fördelen med restaurang är. När det är mycket att göra så går kvällen POFF och man får bra med dricks. Är det lite att göra kan man grovstäda alla ytor och lära sig laga mat av kockarna exv.
Den som tycker det är för jobbigt att jobba inom serviceyrken kommer inte heller passa på en produktiv arbetsplats senare
I Sverige är det gentrifiering som ligger bakom debatten. Medelålders med god ekonomi flyttar till hippa ställen, störs sig på andra människor och sliter fullständigt i den lokala ekonomin då de själva är ekonomiskt oberoende.
Du menar det gör det inte på de andra platserna heller?
Det handlar om precis samma saker
Se bara Roslagen. “urinnevånarna” gnäller över inflyttning. Men de klagar inte på att det finns en servicenivå långt över vad bygden egentligen skulle ha. Norrtälje har långt fler butikker än vad vinterbefolkningen klarar av att fylla. Men då de har 4-5 gånger omsättningen april-september pga sommargästerna så finns det.
Ja. Det finns dyra hus och lägenheter i Roslagen. Men det finns även gott om orter där det finns billigt boende.
Alla kan inte få jobb på tiohundra, Textilia eller bruket i Halsta.
Vilket gäller alla ställen som klagar på turister. I Sverige eller utomlands. Orter där du har ett fungerande näringsliv klagar man inte på turisterna. Men det känns som att det är nån infantil oförståelse ochförakt för “turistjävlarna” som man är så beroende av
Jag tänker främst på att utomlands protesterar man mot de flesta bostäder hyrs ut till turister och driver upp priserna för de bofasta. Egentligen är det nog inte turismens fel utan att det är den eviga kampen att få exakt det boende man vill ha, billigt och precis när man vill.
Likväl är det exakt samma på Österlen, Gotland, Roslagen, Smögen.
“Varför får utsoknes lyxvilla när jag vill ha lyxvilla”
Jo, det är bara att bita i det sura äpplet, och välja. Tror att de väljer att se fördelarna.
Generellt är det ju de som har tid och ork att demonstrera som inte har nån vettig sysselsättning.
Om de la energin på att jobba istället skulle de inte va så bittra 😉
För övrigt
De anställda i offentlig sektor anser att de är extremt effektiva. Och chefer som försöker effektivisera är bara ONDA
Offentliganställda är samtidigt den grupp där flest tycker de får samma jobb gjort på 20% lägre arbetstid.
Men samtidigt går det alltså inte att effektivisera.
Vill man jobba mindre får man gå ner på deltid. Inte ta andras pengar.
Eller starta eget
Jag jobbade ett stint i en teknisk enhet under COVID när allt internationellt brakade ihop och körde bara på.
Jag kom fram till följande –
-de tekniska närande var 10% kontoret, resten hade över tid växt till ett enormt tärande kontor som sysslade med allt möjligt utanför kärnuppdraget.
-de närande var ett nödvändigt ont som accepterades.
-försökte man få igång effektiviteten och produktionen genom att följa arbetsbeskrivningen och sikta in sig på kärnuppdraget så gav man också den stora gruppen tärande mer jobb.
-rätt fort började den stora gruppen tärande bromsa allt och försvåra för dom gillade inte att behöva jobba, jag var jobbig.
-absolut ingen reflekterade över att kärnuppdraget åsidosattes men kostnaderna ökade, allt var skattemedel.
-stor stad och kritisk infrastruktur som var akut eftersatt.
Det roligaste var att alla var enormt miljömedvetna men istället för att sköta underhållet så man slapp bygga nytt eftersattes allt så man hela tiden får bygga nytt och dra igång nya materielströmmar vilket ökar CO2 utsläppen enormt. Konsulter gillar också nytt och som politiker vinner man inga val på underhåll av grå betong – ingen miljömedvetenhet alls således men elbilar och elcyklar hade vi.
Har liknande erfarenhet men sen kom det en ny VD som granskade allt. Hälften av de tärande fick gå men alla de närande behövde inte bry sig. Från mediokra resultat gjorde bolaget helt plötsligt lysande resultat och efter det var de kvarvarande tärande tysta i flera år.
Har varit med om det ni båda skriver om.
Generellt är det bra att företag och organisationer har “dåliga tider” då man tvingas att foka på kärnuppdraget.
På förra jobbet fanns det pengar till ALLT. Nu har man dåliga tider och har rensat ut hälften av mellancheferna och det är kraf på riktig leverans (Inte PPTriddare).
Summan är att när jag pratar med fd kollegor är de GLADARE än innan. För de som jobbar bidrar och gör skillnad. Medans tidigare kunde man sitta heldagar och lyssna på PPT-riddare.
För övrigt är en väldigt hajpad grupp “fd officerare” som skulle vara något slags mirakel i näringlivet. De var de största FUD/Skitsnackarna/självförhärligande som man stött på.
Jag hoppas att FM slipper den typen av ledare nu när det är allvar. För skulle jag få ett CV med “fd officer” på så skulle jag i dagsläget kasta det.
Är ni säkra på att detta inte var offentlig verksamhet?
Ska ju omöjligt kunna hända i privat sektor.
Parkinssons lag.
Arbete tenderar att fylla tillgänglig tid.
Och. De flesta (om inte alla) mellanchefer mäter sin makt i hur stor headcount de har. Inte vad de faktiuskt åstadkommer.
Mitt var alltså i offentlig verksamhet ursäkta att jag var otydlig.
LW
Du får gärna refusera det här inlägget då din blogg sällan innehåller aktie rekommendationer eller aktiediskussioner.
Men hur i all sin dar kan Diamyd medical AB vara så långt under radarn??
Insulinberoende diabetes är ett handikappande sjukdomstillstånd, som dessutom ökar, 62% fler diagnostiserades sista åren.
https://sverigesradio.se/artikel/genombrott-i-diabetesforskning-kan-hjalpa-sjuka-barn
Cancer är alla män livrädda för och stöttar forskningen.
Men Diamyd medical AB som idag får ytterligare ett Fast track av FDA (prevention, dvs. behandling innan diagnos) uppmärksammas inte alls.
Diamyd medical AB har byggt en egen läkemedelsfabrik och avvaktar ännu att sluta ett partnerskap med Big Pharma. Troligen kommer de sälja via återförsäljarnät.
Jag hade lite Diamyd-aktier för länge sen. Om jag minns rätt var det bolaget som alltid snart skulle tjäna pengar och som därför konstant gjorde nyemissioner, så jag tröttnade och sålde. Kanske är det ett bättre bolag idag.
Svenskt “theranos”.
Bara för att man “vill uppfinna nått” är det inte samma sak som att man klarar av det
Men man var exceptionellt duktiga på att ta in och bränna pengar. Nästan som Schyman i Almedalen
Hahahaha. Diamyd.
Ja. de som hoppade på det tåget tappade 99,9% av sina pengar.
Det var verkligen ett Pump and Dump
Det var det och Trustbuddy som såg ut som ett av de mer vansinniga projekten på börsen
Håll dig till flashback med sånna aktie”tips”
Något att diskutera i små grupper.
Om ett företag bränt alla pengar man fått in under 20 år utan att producera något riktigt. Vad säger då att man helt plötsligt nu ska bli kompetenta och lyckas
Vad gäller diabetus. Vad säger att ett lite svenskt bolag ska lyckas där stora jättar som Novo pumpar in miljarder varje år…. Speciellt med ett värdelöst track record
Hämtar du aktietips från flashback?
föreslår att du läser vetenskapliga framstegen istället för att sprida osannigar utan källhänvisning.
“positiva för HLA DR3-DQ2-genen och samtidigt negativa för HLA DR4-DQ8 genen”
https://mb.cision.com/Main/6746/3259532/1352262.pdf
Nej
Men det var där folk började haussa Diamyd förra gångerna.
Hur ser ditt ägandeskap ut. Varför vill du göra reklam för den aktien här där vi inte sysslar med speckulationsekonomi. Exv är vi ju allergiska mot krypto
Och de som köpt Diamyd har gjort en helt klart sämre affär än de som spekulerat i en kryptolott
Har du någon kommentar på att FDA ger Diamyd medical AB Fast Track?
De flesta som kan aktier vet att historisk perspektiv inte förutspår framtiden.
Sär skrivning, ogrundade aktietips = negligera.
Det sagt, har jag väl själv hoppat på en del hoppfulla tåg, varav en del varit (i efterhand) uppenbara scams och en del ännu inte (!) blommat ut.
Men totaliter bör man nog undvika att hoppa på säkra stalltips från nätet, taxiförarn eller frisören. Arbetsfria inkomster är sällan fria från arbete, om än mentalt.
Inget ont om TS’ bolag i sig, men DYOD. (Kolla upp själv)
Intressant läsning! Det är verkligen en komplex tid för både aktiemarknaden och ekonomin i stort. Börsras i techsektorn visar hur känslig marknaden är för förändringar, medan EU:s potentiella tullar på Kina-elbilar kan få stora konsekvenser för svensk fordonsindustri.
Det är tydligt att vi behöver en balanserad strategi för att hantera dessa utmaningar. Att hitta en väg framåt som gynnar både ekonomisk tillväxt och rättvisa handelsvillkor är avgörande. Det är också viktigt att vara realistisk om effekterna av arbetstidsförkortning och andra ekonomiska förändringar.
Turistskatten och problematiken kring turism i populära områden visar hur svårbalanserat det kan vara att tillgodose olika intressen. Att hitta hållbara lösningar som fungerar för både lokalbefolkningen och ekonomin är en utmaning.
Vi får hoppas att beslutsfattarna tar välgrundade beslut som leder till en stabilare marknad och en rättvisare handelssituation.
Det är väldigt mycket intressant från vänster om mitten just nu i sociala medier och i media. Allt från att bankerna gör för höga vinster till att företagen borde dela ut vinsterna till de anställda och att alla skulle alla må bättre av kortare arbetstid (ok det är väl i och för sig sant kanske). Sen läser jag också att dom själva skulle finnas utan miljonärerna men att miljonärerna inte skulle finnas utan dom.
Det dom förmodligen missar är att de personer som öppnat ett företag med en anställd och gjort det till en stor arbetsgivare förmodligen jobbade ihjäl sig i den processen och aldrig sov.
Sen verkar dessa personer vänster om mitten som nu driver debatten behöva en värdkropp för att kunna överleva för jag läser ingenstans om hur dom vill göra det lättare att öppna egna företag eller starta sin egen business. Bara hur dom skall få mer pengar av andra eller jobba mindre och få samma pengar (nån annan betalar) och det här är vuxna individer. Visa att jag har fel och jag ändrar mig direkt.
“Sen verkar dessa personer vänster om mitten som nu driver debatten behöva en värdkropp för att kunna överleva”
Dagens bästa- får jag lov att låna det citatet?
Japp lån beviljat 😀
Ta bra betalt 😀
Ofta samma individer som hävdar att alla våra gängbrottslingar inte skulle vara brottslingar om de fick mer i bidrag, för brottslingarna är egentligen snälla personer som bara blir brottslingar och skjuter andra för att kunna få mat på bordet (och vill kunna ha på sig Gucci-keps och en rolex!)!
Glöm inte att det är villaborna som driver gängkriminaliteten med sitt knarkande.
Var det inte mer specifikt villaboende i Täby och Djursholm? Vill ju bara att faktan ska bli rätt…
Absolut inte.
Partydroger är en av få, kanske den enda, vara som inte omfattas av lagen om utbud och efterfrågan.
Kallas att kampanja via sociala medier genom ombud.
Ja, och märkligt nog så startar de aldrig några egna företag utan dessa onödiga direktörer och med sex timmars arbetsdag. Om deras tes stämmer så skulle de ju kunna erbjuda samma varor och tjänster billigare och konkurrera ut kapitalisterna. Det kostar dem 50 000 att registrera ett bolag och visa oss på höger sida om mitten hur det ska gå till.
Värdkroppen: passiv inkomst.
Höga skatter och fördelning är fint sedan minst 100 år tillbaka i Sverige. Det stora partiet i landet hade som sin kärnuppgift att fördela produktionsresultatet jämnt i landet. Social utjämning. Resurserna togs för givna. De skapades an andra. Jag är rädd att Sverige sitter fast i höga skatter och låg konsumtionsnivå. Dåliga pensioner och folk som inte arbetar och lever på bidrag. Ja det är ett skuggsamhälle ute i landet. Utanför storstädernas villaområden finns det en fattigdom.
DN drar ner byxor på nätbolagen och visar att inget investeras i näten utan vinsterna slussas vidare till ägarbolagen utomlands och till och med staten.
https://www.dn.se/ekonomi/eljatten-hojer-kundernas-avgifter-skickar-miljarder-till-agarna/
Har två fastigheter. Den ena med EON och 20 amp huvudsäkring strax under 11000/år och den andra lokal aktör 25 amp huvudsäkring strax under 6000/år. Den lokala är ständigt utsatt för uppköpsförsök med sockrade erbjudande. Behöver jag skriva att den förbrukningsbaseradenätöverföringsavgiften är några öre högre hos EON. Men bygg några kärnkraftverk och skänk dem till de utländska bolagen och tro att det blir billigare och bättre.
Det är väl inget nytt. Det kallas marknadsekonomi. Om det går att ta betalt utan att utföra något så gör alla det.
Kommunala fastighetsbolag hade en gång i tiden hyror som sattes utifrån underhåll, kapital kostnader, drift och framtida renoveringsbehov.
Idag säger alla de alla att hyrorna är satta för att betala driften, kapital kostnader och en nödvändig vinst för bolage
Vart tog alla pengar som betalades av hyresgästerna i decennier vägen? Vart tog det årliga underhållet vägen, då det mesta av det inte görs, förrän det gått trettio år och fastigheterna måste renoveras.
Sen får hyresgästerna nya hyror där de ska betala för det som de redan en gång betalat för.
Allmännyttan var väl för framgångsrik för EU som förbjöd den?
Vad gäller turistskatt av något slag så kan jag väl se en någon liten poäng för att kyla ner de allra mest upphettade turistställena. Där en liten minskning av turismen egentligen skulle vara en hel del positivt.
Men annars tycker jag nog att Defluencer skrev bra, att man borde skatta mer till där man befinner sig, inte bara där man är skriven.
I grunden en bra tanke.
Men kanske lite svårt att genomföra, den typiske turisten är väl på olika ställen hela tiden, och ofta ganska korta perioder.
Och införs något sådant borde det ju även gälla turism i andra länder, att den Svensk som tar en månad i Barcelona borde betala kommunalskatt där, och den kines som besöker Sverige en månad borde skatta i de kommuner som hen besöker.
I många länder och platser i världen existerar ju redan “turistskatten” i någon gräsrotsform.
Priserna går ner när turistsäsongen är slut, de lokala närboende får ett bättre pris på restaurangen eller i affären än vad turisterna får.
Det är bara inte centralt infört eller ens sanktionerat.
Gör bolagsskatt och moms till kommunala skatter. Klart.
Ja, en tänkbar lösning.
Man kan ju även tänka sig att en viss mindre del av momsen går till kommunen, och resten till staten, ty momsen är en alldeles för stor andel av statens inkomster att den bara skulle kunna tas bort sådär.
Men om bolagsskatten går till kommunerna så får kommunerna ett helt annat incitament att vara stödjande för näringslivet, vilket skulle vara bra.
Ett problem här är dock att det kan ju vara ett bolag varsomhelst i Sverige som driver t.ex. en restaurang i Visby. Ja det kan t.o.m vara ett Malta eller Irlandsbaserat bolag, t.ex..
Om skatt inte är centraliserad så är det svårt att driva omfördelningspolitik utan att det syns.
Mycket av det svenska skattesystemet samt de höga uttaget av skatter bygger på skatt i många led så att det inte blir synligt hur mycket som tas in samt att skatten är oklassificerad så att staten kan göra vad den vill med den.
Så i ett i huvudsak socialdemokratiskt system kan man inte göra så.
Var la när man tog bort det som man införde utjämningsbidrag mellan kommunerna istället?
Kanske göra om hela skattesystemet. Är mycket som ska finansieras av skatter. Som det är idag har många orter med turister, råvaror, etc. , de högsta kommunalskatterna i landet. Vilket drabbar de fastboende och skapar avfolkningsorter och “turistorter”.
Bolagsskatt och moms som kommunala skatter är knappast genomförbart, finns inget som hindrar att ex. bolaget som driver hotell och restaurang i Visby ligger i ex. Danderyd. En kommunal fastighetsskatt skulle dock kunna fungera.
Som det ser ut idag så får dock kommuner med låga skatteinkomster mer pengar från staten genom utjämningsbidraget.
Moms (eller liknande) betalar man i det land man spenderar pengarna. Mer moms och mindre inkomstskatt skulle göra susen för skatternas fördelning geografiskt.
Det är lite synd att Almedalen minskar i omfattning. Det är en unik demokratisk institution vi har i Sverige. Där du som medborgare har möjlighet att delta och träffa olika organisationer med olika teman.
Det demokratiska samtalet är verkligen något vi borde värna i ett omvärldsläge med ett uppskruvat debattklimat
Kvaliteten kan dock konstateras öka i takt med att den minskat, det som är kvar är det som har hög kvalitet och makthavarna är fortfarande där.
Precis. Som jag förstod det är det “kommunala hemtjänsten i Årjäng” som avslutade sina engagemang….
Det har slutat vara en offentlig “mutresa” och mer ett politiskt forum
Bevakningen minskade i media i år för det var så reellt fokus på Ukraina. Och man visade upp en sån enighet och stöd att journalister inte kunde vinkla det till sin förmån.
Men är det inte för att medborgarinslaget blev allt mindre som Almedalsveckan börjar dö ut litegrann.
Från att varit den där unika möjligheten för allmänhet och politiker att träffa varandra så tar professionella lobbyister allt större plats.
Och om det blir bara politiker och mest lobbyister kvar, så blir det ganska meningslöst.
Ja, styrkan ligger i det breda engagemanget. Ju smalare det blir desto mindre relevant blir det.
Därför tycker jag att fler personer skall ta chansen att åka dit.
The more the merrier 😀
Om man önskar att fler medborgare ska kunna deltaga så är det nog bättre att lägga arrangemanget på någon större ort som är lättare att resa till, och har fler boendemöjligheter inom rimligt avstånd.
Är det meningen att man ska skicka dit folk som bränner sina föreningars pengar på att “mingla” istället för att stötta sin förenings riktiga uppdrag med aktiviteter och nytta?
Fascinerande med besattheten av 40 timmars arbetsvecka. Det är som om det vore ett gudomligt påbud, mänskligheten är förpliktigade att arbeta detta heliga tal timmar oavsett vad. (Jobbar man mer så får man dessutom skryta om det, även i Jantelagens land, men att jobba mindre är inget att prata högt om, tydligen).
Danmark har 37 timmars arbetsvecka, de flesta finnar arbetar 37,5 timmar i veckan. Detta utan att länderna har gått under. Det är ju därtill länder som är rätt lika vårt land. Vad har de som vi inte har, eftersom en rubbning av den heliga 40-timmarsveckan hos oss skulle leda till katastrof? Frågar åt en kompis.
Det är klart att det går att korta arbetstiden.
Men kakan blir inte större, utan måste delas på ett annat ställe. Mindre arbete = mindre vinst = mindre lön
Det är som en del säger, effektiviseringar har gjort att vi får dubbelt så mycket uträttat på samma arbetstid.
Men det har vi växlat in till högre levnadsstandard och sånt…
… inte till att forfarande köra volvo amazon, åka på charterresa endast två ggr i livet, att inte ha två barn i våningssäng i varje rum, att handla och konsumera mat från alla jordens hörn osv osv — MEN arbeta 20 timmar i veckan istället.
Nu blev det lite fel skrivet i slutet där, jag menar att vi inte kunnat få mat från alla jordens hörn – naturligtvis.
Jag tror att många som vill korta arbetstiden, mer eller minde, är helt på det klara med att kaka inte blir större. Och att man är beredd att ta en sänkning av sin levnadsstandard. Ett argument här är ju att förutom andra vinster med kortare arbetstid så skulle det minska konsumtionen. (Vi håller som bekant på att konsumera bort mänsklighetens framtid).
Sant.
Men det är nog inte det som LO och S driver.
De skulle aldrig våga andas om att de driver något som kan sänka löner.
Nä, det har du säkert rätt i. Där har vi en politiks låsning.
Det är (i alla fall för mig) principiellt viktigt att en sänkning av inkomster i samband med en arbetstidsförkortning inte går ut över låginkomsttagare.
Nyss var det rätten till heltid som stod på tapeten. Nu är det rätten till deltid som gäller. Vilka står i kö för att söka deltidsjobben?
Arbetstidsförkortning får dock inte gå ut över de verkliga lsvnadsstandarden, dvs sjukvården. Mindre arbete ger mindre skatteintäkter och minskat arbetande i sjukvården medför sämre sjukvård.
Det är hälsovården som är det stora framsteget när det gäller välstånd de senaste hundra åren.
Det är väl ändå lustigt att de flesta länder som går riktigt bra jobbar 40 timmar i veckan
Danmark utan Novo (och Maersk) har typ lite grisar och gamla hus som brinner ner.
Frankrike har rejäl arbetstidsförkortning och har stått stilla ekonomiskt tills Macron kom (Och gamla moderaterna i Frankrike förintades som parti)
Om det nu är så viktigt jobba mindre kan man gå ner i tid. Lovar att om man gör samma jobb på 80% av tiden så komemr det synas vid löneförhandlingen efter ett år.
Ja både jag och min fru har periodvis arbetat mindre än heltid för att få vardagen att gå ihop. Men vi har bar löner, alla kan inte göra det.
Lite tråkigt om man är konsult, då lever man på arbetade timmar. Antar att alla som debiterar per timme kan höja tarrifen med 20-25 % på ett bräde. Även stat/landsting/kommun köper massor av tjänster som debiteras per tidsenhet, de kommer bli dyrare eller ska dessa fortsätta jobba 40 h/veckan?
Håller med, de anställda som det hela tiden talas om är inga maskiner. Det viktiga är vad de producerar i form av varor och tjänster. Så resultatet kan mycket väl stiga genom kortare “arbetstid”. Kanske lättare att sköta familjeliv, vilket innebär att du är mer närvarande på arbetet och producerar bättre. Kan göra en lång lista.
Det kan finnas enstaka branscher och framförallt företag där en kortare arbetstid skulle kunna leda till produktivitetsökning.
Men generellt är det inte så. De allra flesta skulle sänka sin omsättning och vinst, men produktiviteten per arbetstimme troligen vara ungefär lika.
En sak som skulle kunna tittas på är arbetstidens längd och förläggning, den kan ibland påverka rätt mycket.
Många företag tjänar på att ha flextid för att man då ofta får folk som är lite mer produktiva de timmar de är där.
Du är ju en produkt.
Varför ska nån ge dig pengar för att du INTE ska leverera?
Som sagt. Om man inte håller med kan man ju alltid starta eget. Inte kräva att andra ska betala mer för inget. 🙂
Är det någon som sett en utvärdering av den danska sänkningen av lagstadgad arbetstid? Det borde ju vara relevant för den svenska diskussionen.
En vän hade länge ett handelsbolag vid sidan av sin anställning. Med tiden insåg han att han både ville och kunde satsa på sitt eget bolag.
Spola fram ca 5 år och han har nu 6 anställda inklusive sig själv. Han har räknat på att om de alla skulle arbeta ca 32t i veckan så skulle de minska intäkterna med ca 1,5-2 msek årligen. Det skulle således försämra dels för företaget och dels Sverige/skatteintäkterna/välfärden.
Hopppas du har lärt vännen att HB är den absolut sämsta bolagsformen och att man bör starta ett AB.
Annars är det bra jobbat av vännen. Starkt skapa 6 andra jobb. Hoppas att han får lön för mödan 🙂
Med 6st anställda blir det krav på auktoriserad revisor.
Men jag håller ändå med dig.
Företag av den storleken och större har ofta mycket att vinna på att vara ett AB, även bättre som ägandeform, av flera olika skäl
Även för små företag är det, sedan kravet på revisor togs bort (om man har max 3 anställda och omsätter max 3 mille) bättre att ha ett aktiebolag, för då separerar man sin egen ekonomi från företagets, vilket faktiskt är rätt bra för de allra flesta.
Det har inte speciellt mycket med möjligheten att ta utdelning (om nu företaget inte går snuskigt bra så man måste ta ut en massa lön med statlig inkomstskatt).
Det har dock lite fördelar när bolaget så småningom ska avvecklas, det går att sälja, det går och att ha vilande i några år medan man sakta dränerar ut kvarstående kapital aningens mer skattemässigt gynnsamt.
En nackdel finns också vid ev nedläggning, det ska likvideras på rätt sätt, vilket inte är vare sig lätt eller gratis. Men inte speciellt tungt heller. De flesta lejer bort det till de företag som specialiserat sig på detta, och det kostar rimliga pengar då.
Rätt kul att följa debatten om 40 timmars arbetsvecka. Förespråkarna påminner om hur det lät från förespråkarna för ryska planekonomin. Eller hur det ser ut i producentländer typ Kina i dag. Skit i om vad som produceras och om någon efterfrågar varan. Arbetskraft finns ny när den gamla är förbrukad.
Jag kan dock köpa logiken om sänkt arbetstid. Om man inte gör någon nytta (som alla dessa kommunikatörer etc.) så kan man såklart ägna sig åt trams i 6 timmar per dag likaväl som 8. Det får man ändå ge dem att det är ett tungt argument.
Fast på kommunikatonsavdelningen är det gapande tomt fredag em. Någon trillar in 9.30 efter lämnat på dagis men måste gå kl 15 för hinna träna innan hämtning. Jag tror inte de vill gå upp till 32 h vecka. 😉
Inte en Ukraina tråd så att nämna JD Vance med hans tråkiga inställning till kriget kanske går för sig.
Den problem formulering samt eventuella förslag på åtgärder som diskuterades högre upp i tråden påminner väldigt mycket om vad som de “nya” republikanerna som Vance tillhör förespråkar. självklart så finns det mycket annat också i deras program. Speciellt kopplingen till arbetare som de tycks försöka övertyga att bli konservativa och motståndet mot FANG företagen samt kina och världshandel och också flyttandet av makt från den federala nivån till fömån för staterna.
Förklara också hur presidenten för teamsters USA fick tala på RNC samt tackade Trump samt Vance.
Freddy sawyer på unherd- Oren Cass
https://unherd.com/watch-listen/the-philosophy-of-j-d-vance/
Har jag förstått rätt att när Trump inför tullar och startar handelskrig så är det negativt, men när EU planerar samma sak är det positivt?
Angående Kina-tullarna säger det mycket om Sverige. Det är komiskt ärligt talat att vi har så sinnessjukt mycket regleringar och regler om allting att en svensk knappt kan gå på toaletten själv, men sedan har vi en diktatur som kan bete sig precis hur som helst, strunta i allt och för dem finns det inga regler överhuvudtaget. Shein säljer kläder med slavbomull från Xinjiang fullproppad med förbjudna ämnen och farliga kemikalier. Ingen bryr sig. Temu säljer otestad elektronik, utan märkningar och kreativ kabeldragning. Ingen bryr sig. BYD säljer bilar som kopierats rakt av. Helt ointressant.
Och nu sitter våra svenska politiker och är ifrån sig över eventuell påverkan för Volvo Cars. Vilket också rätt komiskt. Det finns inte minsta spår av innovationskraft i dessa människor. Allt är ett nollsummespel för dem och därför håller man fast vid dessa gamla meningslösa zombiebolag tills knogarna vitnar. Volvo Cars är ärligt talat helt oväsentligt liksom Polestar. Vem fan bryr sig om dem. Hela branschen går mot avgrunden och det kommer inte finnas någon bilbransch kvar i Europa utan rimliga regler och design och patent som efterlevs.
Den kinesiska bilbranschen går i princip ut på att kopiera lämplig bilmodell, sätta in en enkel elmotor (avsevärt enklare att konstruera än en bensinmotor) plus batteri. Driva ner produktionskostnaderna långt under lönsamhetsnivån med statliga pengar. Sedan pumpa ut så många bilar det går oavsett om de går att sälja eller ej. Det är ett sätt att förstöra hela branschen så ingen tjänar pengar. Flygbranschen lider av samma sak och har alltid gjort. Det finns inga konkurrensfördelar (så kallad moat) när mekaniken tas bort, annat än varumärke och design; och detta är man för feg för att skydda i praktiken, så följaktligen kommer man få stora problem.
Kina är fordonsbranschens vindkraft kanske man kan säga. Näst intill oanvändbart, men förstör marknaden för alla andra och slår undan det som verkligen behövs.
Volvo Cars har 23000 anställda i Sverige som kanske inte delar din analys angående oväsentligheten helt. Eventuellt inte heller de som är anställda av underleverantörerna.
Zombiebolaget Volvo cars presenterade för övrigt idag sin största kvartalsvinst någonsin.
Politisk logik.
M presenterar förslag som påverkar arbetsmarknaden = S går till attack och påtalar att staten inte ska reglera arbetsmarknaden eller på något sätt försöka påverka, för det är upp till fack och arbetsgivarorganisation att förhandla fram.
S driver frågan om arbetstidsförkortning = Varför driver inte M tydligt och hårt att det är en fråga för arbetsmarknadens parter (dvs fack arbetsgivarorganisation)?
eller gör man det, första narrativet kan man inte missa i pressen, det andra kan jag inte se att det lyfts fram i pressen?!?
Turistöversvämmade ställen kanske skulle införa en turistlicens, och därmed bara släppa in licensierade och trevliga turister …
Diskussionen ovan om innovation och i förlängningen kreativitet Asien vs Europa påminde mig om Fredrik Häréns tal på kunskapensdag för 16år sedan
https://m.youtube.com/watch?v=C0jDJ-wsMYI