Egentligen borde det inte direkt vara någon rocket science att komma med korrekta prognoser för ett oljebolag som PA Resources (OMX:PAR), som varje månad rapporterar hur mycket olja de producerat, hur mycket olja de sålt och till vilket pris man sålt oljan. Enkel multiplikation är allt som krävs för att räkna ut åtminstone omsättningen.
Inför dagens rapport, som kom in på en omsättning på 698 MSEK, så låg analytikerestimaten på 625 MSEK. Det var en fullt rimlig analys.
Tittar man på produktions- och försäljningsrapporten för Q4 så såg den ut som följer: 1 112 900 fat olja producerat, 681 300 fat sålda och till ett snittpris på 82 USD. Nu bokför man de producerade faten som sålda, så relevansen av antal sålda fat är att analytiker vid fallande oljerpris skall kunna räkna ut vilka nedskrivningar som bolaget drabbas av.
Men för Q4 såg vi stigande oljepris, så det handlar bara om enkel multiplikation. Vi behöver också valutakursen för USDSEK som var 6.6756 i medel för oktober enligt Riksbanken, 6.8159 för november och 6.8583 för december.
För att komma med ett miljonavlönat analytikerestimat tillämpar man då följande lilla uträkning:
((6.6756+6.8159+6.8583)/3)*1112900*82=619025992.82.
Kort sagt 619 MSEK. Tillräckligt nära analytikernas estimat om 625 MSEK, som iofs var fel. Man kan räkna mer exakt genom att titta på de individuella månadernas produktionsrapporter istället, men resultatet blir nog ungefär det samma.
Man får direkt fråga sig hur PA Resources istället kan komma in på 698 MSEK? Det får man gräva i bokslutet för att komma fram till. En spontan tanke är att man skrivit upp oljan man hade i lager när man gick in i Q4, vilket var åtminstone 600 000 fat som tidigare var bokförda på 72 USD. ((6.6756+6.8159+6.8583)/3)*600000*(82-72)=41 MSEK. 625+41=666. Olycksbådande. OK, det skulle vara 619+41 men 660 blir inte lika spännande.
Nåja, jag är en glad amatör så jag får till skillnad mot analytiker ha hur fel jag vill.
Nu skall jag läsa bokslutsrapporten och luska reda på varifrån den där omsättningen egentligen kom.
PA Resources lär nu, om jag inte helt missuppfattat, ha ett oljelager på över en miljon fat olja, antagligen bokförda som intäkt på 82 USD. Det kan innebära en svidande fiktiv förlust för bolaget om oljepriset vänder ner, men även en möjlighet till en rejäl realiserad riktig vinst om oljepriset fortsätter uppåt innan man säljer av sitt lager. Oljelagret kan alltså röra sig om ca en halv miljard svenska kronor. Det är en risk, men alltså också en möjlighet.
5 kommentarer
Hur funkar det med prissättningen av oljan? Vilken benchmark använder ett företag som PA? Brent-oljan gick väl från ung. 82 dollar till 93 dollar under Q4, använder de alltså det lägsta priset, eller använder det ett medel minus någon diff för att deras olja är av annan kvalitet?
Eller använder de den stackars WTI-oljan som benchmark?
Nu är ju omsättningen en bisak i rapporten.
Det är hur kostnaderna hanteras efter omsättningen som är intressant.
Tycker de har större kontroll på bolaget än vad marknaden verkar ha på kursen. Lånebilden är det som är faran, men där hade de en bit upp till taket.
Zarat i Tunisien verkar kunna bli stort snart-eftersom de skall komma överens med grannen-sälja?/Oppti
Man bör väl räkna med BRENT-priser? Den har ju legat över 100$ i snart en månad.
WTI-priset har drabbats av för låg pipeline-kapicitet ut från cushing-hubben, vilket leder till ökande lager av råolja just i den punkten trots att oljan skulle behövas i raffinaderier på andra ställen i usa.
Eller också är det fed's PPT (Plunge Protection Team) som mixtrar med priserna…
Det kanske går att specka på att skillnaderna mellan WTI och BRENT jämnar ut sig på sikt? Hitta en kombination av instrument som gör det neutralt till priset?
PA Resources säljer till lokala priser som förstås är lägre än Brent då det krävs lite transporter för att "nå Brent-pipelinen". EIA har bra siffror på vad oljan betalas för i olika länder har jag för mig. Skiljer några dollar i transportkostnad hit och dit.