Bankerna har kritiserats för den obefintliga inlåningsräntan de lämnar på sina konton, och att vi ser allt större räntegap mot utlåningsräntorna. Inlåningsräntorna är också ofta realt negativa, dvs den är lägre än KPI-inflationen som är beräknad till 2.3%. Efter skatt på 30% så klår man iaf definitivt inte inflationen.
Men det finns faktiskt en aktör som har sämre inlåningsräntor än bankerna.
Vi vet alla att sedan igår så är Riksbankens styrränta, reporäntan, 1.5%. Samtidigt är sparräntorna t ex 1.8% hos Ikano Bank med fria uttag, 2.7% om man låser pengarna ett helt år hos Ikano Bank. Räntan är 1.5% hos Swedbanks framtidskonto med ett uttag om året och 2.61% vid låst konto på ett år. SEB ger 1% på sparkonto och 2.37% om man låser på 3 månader, 2.55% på ett helt år. Avanza erbjuder 1.3% via externt konto hos Klarna, med fria uttag. Länsförsäkringar Bank ger 1.15% med fria uttag, 2.25% på tre månader och 2.75% om man låser ett år.
Så kan det se ut hos relativt kända banker.
Så vilken aktör är det då som har sämre räntor? Jo, det är svenska staten via Riksgäldens konton. Riksgälden ger 1% vid sparande utan tidsgräns, men då måste man ha minst 5000 kronor. Om man istället bara sätter upp ett mindre månadssparande så blir räntan endast 0.9%. Låser man pengarna i 6 månader får man 1.44% och låser man dem i ett helt år ger Riksgälden bara 1.59%. Avsevärt sämre än bankerna.
Man kan alltså gnälla på att bankernas låga räntor, men då skall man skälla på svenska staten.
Enda fördelen med Riksgälden är att de i teorin har en oändlig insättningsgaranti på sina konton, eftersom det är själva Riksgälden som hanterar insättningsgarantin. Ställer svenska staten in betalningarna så gäller inte någon insättningsgaranti någonstans alls. Men har man nu mer pengar att sätta på bankkonto än insättningsgarantin så får man oavsett avsevärt bättre ränta om man söker sig till de privata aktörerna än till Riksgälden.
Riksgälden gav innan finanskrisen en attraktiv och konkurrenskraftig ränta. Detta berodde förstås på att bankerna inte hade några problem att låna in pengar på marknaden. Men att läget fortfarande är tvärt om – att bankerna erbjuder högre ränta än Riksgälden innebär att finanskrisen fortfarande spökar och bankerna tvingas betala mer för sin inlåning.
Läget har alltså inte normaliserats än. Återstår nu att se om inte bankerna i dagarna börjar höja sina inlåningsräntor nu när reporäntan höjdes igår.
Att tidningarna pratar om hur din ekonomi drabbas av den höjda räntan beror på att de flesta svenskar är BLT (bolånetorsk) och sitter med större skulder än de har pengar på banken. Övriga gynnas av höjd ränta och ser fram emot att bankerna höjer inlåningsräntan med åtminstone 0.2% de närmaste veckorna. I skrivande stund ser jag att SBAB höjde räntan på sitt fria sparkonto från 1.8% till 2.1% nu på morgonen. Övriga banker lär följa efter.
15 kommentarer
Volvofinans ger 2,25%, fria uttag och statlig bankgaranti.
Off topic, men skulle du kunna göra en folkbildande insats och skriva ett inlägg om USAs underskott. Många jag pratar med tror att de bara behöver skära 10% i utgifterna, men underskottet är ju 10% av BNP. De behöver skära bort ca 40% av utgifterna för att nå balans, eller höja skatterna med ca 60%. Någon som tror det är möjligt?
Vid 15% ränta på sina lån går 100% av intäkterna till att betala räntan, hållbart?
TU
PS Riksgälden erbjuder 0,59% + inflationen i real fast ränta, d.v.s. ca 3% just nu, men då är bindningstiden minst 5 år!
TU
Tog inte upp långa räntor, men även där är det epic fail på Riksgälden. Ikano Bank ger 5% om man låser på 5 år har jag för mig.
På tal om USA i inlägget 08:16 så vore det intressant med lite åsikter om Ron Paul.
Antar att ni sett denna film från CPAC redan;
http://www.youtube.com/watch?v=3BWEBXKOkaI
Mackan
PA Resources , som du tog upp nedan, har en konvertibel som ger 11% ränta.
Risk ger betalt!
På samma sätt som boprisbubblans aktörer byter hyreslägenhetens riskfria boende mot risken att äga själv.
Eller för den delen den som köper guld på denna nivån.
Vi har ju ränteavdragen/skatten på kapitalvinster som gynnar risktagare!/Oppti
@Mackan
Ang. Ron Paul så är väl han en pro-kapitalistisk libertan som pratar om individens frihet och upprätthållande av deras konstitution samt liten stat i förmån för fri marknad. Och angående FED så menar han på att de blåser folket i förmån för ett antal stora banker (Jp morgan, Goldman Sachs m.fl.) När det gäller USA utrikespolitik så säger han själv att man borde ha en icke interventionistisk policy.
Det är vad jag vet om honom…
I Sverige finns ingen Ron Paul, när våran höger är mer sossar än sossar i Usa tom. Borg sa senast igår att EU inte ska blanda sig i svenska skatter, EUs skattenivå är lägre och hotar skatteintäkterna för Borg.
Bor man i Sverige får man acceptera att man bor i västvärldens mest socialistiska land, här går majoriteten av vad man tjänar till staten i form av skatt, de har olika namn men syftar till samma sak, mer pengar till Borg.
Elpriset och andra energipriser är en stor inkomstskälla, skatternas andel av slutpriset glöms alltid bort. Sen äger man Vattenfall, senast fick Borg 5 miljarder i utdelning, utöver skatterna och momsen för elen.
Född fri skattad till döds, under skatter dignar vi ner!
MUF är helt plötsligt nöjda med en skattenivå som de bara 5 år sedan spydde över, bara rodret hålls av rätt parti är det ok med enorma skatter!
Att det inte lönar sig att spara är socialism, fy för privat förmögenhet, folket ska sitta i samhällets klor, oberoende medborgare är farliga medborgare!
Denna sjuka ekonomi kommer kollapsa när förtroendet är förbrukat, men det kan ta lång tid, Japan har levt på lån sedan 90-talet..
Det enda som kan befria oss från skuldslaveriet är en ekonomisk kollaps och avskaffande av FRB och FIAt skiten eller ett världskrig.
Handelsbanken erbjöd innan höjning 1,9% och efter 2,15% med fria uttag.
Michael
Jo, det är väl min bild av Paul också. Det jag menade var att det vore intressant att få höra Cornus, Flutes, Kvantitativts mfl tankar om hans politik, dess konsekvenser och innebörd för USA, Sverige och världen avseende ekonomin, utvecklingen i mellanöstern, oljepris, Peak Oil etc. Anledningen till mitt intresse är ju att han just nu är den konservativa presidentkandidat som leder i opinionen inför valet 2012. Blir han president tror jag att det kommer att få stora konsekvenser för utvecklingen på många områden globalt.
Mackan
@11:34
Alldeles riktigt, dock är problemet djupare än så. Efter nästan 90 år av kollektivistiskt och socialistiskt styre där fårket lallar runt i en slags navelskådande, icketänkande, mediatroende, jantedvala är det nog inte helt lätt att få genomslag för sådant. Individuell frihet ligger inte i mångas tankebanor. Snarare är det kollektivistiska ideer som frodas, staten ska göra si å så, "man" borde, vi o.s.v. Men jag upplever det som att riktningen till viss del är på väg åt rätt håll nu. Angående Fiat och FRB så tycker jag helt klart att skiten ska bort. Däremot tror jag det är få som förstår eller ens vill förstå varför det ska bort. Men uppenbart är att den inslagna vägen inte kommer hålla.
Eftersom jag nyligen skaffat mig ett Wibble-konto (fast jag föredrar att kalla det Cornu-konto) så gjorde jag en liten marknadsundersökning avseende räntorna. Bäst ränta utan bindningstid och med bankgaranti ger HoistSpar med 2,6% (blir väl lite högre nu då de ännu inte justerat för senaste höjningen av reporäntan) och därefter kommer SBAB-konto som nu ger 2,35%. Så jag satte halva beloppet på vardera kontot. Dessutom kan man i båda fallen logga in på sitt konto med e-leg och det ser jag som en fördel. SBAB-konto (kräver att man även är lånekund) funkar som ett helt vanligt bankkonto, medan HoistSpar mer påminner om en depå då det tar upp till tre bankdagar att få över ett uttaget belopp till sitt vanliga bankkonto.
Glöm inte Svenska Statens Premieobligationer, som ges ut av Riksgälden.
Köper du för 50.000:- så får du en garanterad ränta runt 2%, skattefritt.
Det är mer än alla ovannämnda.
Dessutom är du med i upp till 4 dragningar per år.
Dessutom kan du "daytrada" med dem, tex hos Avanza. 2010 gjorde jag så – jag "daytradade" med 100.000:-, och det gav 12.000:- i vinst. Mycket enkelt: köp direkt efter dragning, sälj strax innan nästa dragning. Men gör det inte hos Nordnet: dom tar 199:- i curtage, Avanza tar 99:-, båda avser KF. SEB tar 560:-…..
Kan inte tro att den garanterade räntan på en äkta 10-följd av premieobligationer är mer än max 1% i dagens läge. Ska bli intressant att se under mars månad vad villkoren blir på nästa premieobligationslån.
Räntan varierar över åren, vissa ger högre, andra lägre.
Innan man bestämmer vilken årgång man vill köpa så kan man ju kolla upp detta på Riksgäldens hemsida.
Vadå negativa inlåningsräntor? För bara någon vecka sedan var KPI-inflationen bara fejk och genommanipulerade fantasisiffror och nu baserar du din analys – berättelse, menar jag – på den. Mmmm trovärdigt.