Förutom att många riskerar att skuldsätta sig för livet på nivåer de aldrig ens kan betala tillbaka trots dagens rekordlåga räntor, så finns det andra nedsidor med bostadsbubblan. En del kommuner hinner helt enkelt inte med. En klassisk miss är ju att man detaljplanerar villaområden men sedan står där som ett fån utan att ha byggt förskoleplatser. Som att det är en överraskning att det mestadels flyttar in barnfamiljer i nybygga villor?
Men det finns andra nedsidor som kan slå mot det vi i Sverige tar för givet. Nämligen tillgången på rent, drickbart vatten ur kranen.
Detta problem drabbade t ex ökommunen Tjörn, några mil norr om Göteborg. Den ökade exploateringen av ön har helt enkelt lett till vattenbrist de senaste åren, speciellt sommartid när ön exploderar av sommargäster, båtar och alla dessa plastpooler som man numera köper för några hundralappar på närmaste Toys R’ Us. En annan anledning är att man i takt med utbyggnader även har (tvångs)anslutit hus med tidigare egna brunnar till det kommunala VA-nätet för att kunna krama ut lite extra slantar ur kommuninvånarna.
Dessutom har Tjörn fått problem med vattenkvaliteten och så sent som i höstas fick man under tre veckor koka kranvattnet i kommunen, vilket kanske inte uppmärksammats lika mycket medialt som för Östersund och Åre.
Oavsett så är Tjörn en ö med saltvatten runt om, och det finns helt enkelt inte fler vattentäkter. Det går inte heller att borra brunnar hur som helst, eftersom man som liten ö lokalt kan lida av saltvatteninträngning. Så det fick helt enkelt bli en vattenledning över till fastlandet och grannkommunen, raffinaderiorten Stenungsund. Men det är bara ett dominospel. Tjörn har inte ökat sin fasta befolkning speciellt mycket (1.5% 2000-2009), trots exploateringen, men Stenungsund har byggt ut desto mer som attraktiv (?) pendlarort till Göteborg, dessutom med lokal industri. Befolkningen har ökat med 9.9% år 2000 – 2009. Så istället drabbades Stenungsund av vattenbrist. Man bör tillägga att raffen och den petrokemiska industrin har ett finger med i spelet, för de slukar färskvatten. Det har för Stenungsund nu även blivit juridiska bekymmer i att lyckas tömma befintliga vattentäkter på ännu mera vatten.
Vi kanske inte har ett sådant överflöd av dricksvatten i Sverige som vi kan tro? Ovanpå allt detta ligger ersättningstakten i VA-näten hos svenska kommuner inte sällan på över 300 år. Man lappar och lagar i panik när ledningar går sönder, men några allvarliga försök att göra om och göra rätt görs generellt inte. Har du kommunalt vatten bör du ha ett buffertlager med färskvatten i hemmet.
De av oss som spenderat mycket tid i skärgården om somrarna förr i tiden kan dra oss till minnes hur de gamla fiskarsamhällena såg ut. Husen gömde sig i dalgångar och bakom berg för att skydda sig mot den piskande saltfyllda havsvinden. Men idag är folk beredda att betala vad som helst för sjöutsikt och för att få tvätta rent sina fönster från det korrosiva saltet varje gång det blåser mer än vanligt.
Titta t ex på följande nybyggda område (medelklassghetto?) på ett berg på en udde i Skärhamn på Tjörn.
View Larger Map
Där har ingen kustbo tänkt tanken att bygga ett hus de senaste 500 åren. Inte förrän vi fick bostadsbubblan.
Och Tjörn kommer expandera rejält de kommande åren om alla byggprojekt lämnar ritbordet. Eller så blir det tomma områden med markarbetena gjorda, men bara 1-2 hus byggda när väl bubblan spricker.
För småkommuner som Tjörn och även ögrannkommunen Orust så finns det andra problem i form av brist på kommunala tjänstemän. Inte sällan tar man in konsulter utan lokalkännedom när det skall detaljplaneras nya exploateringar. MSB må ha karterat översvämningsriskerna längs svenska vattendrag, men det gäller alltså inte kusten. För ute vid havskusten är det helt andra förutsättningar som gäller. Tidvatten, pålandsvind, och stormar kan göra, och gör, att stora områden periodvis översvämmas, speciellt i kombination med vissa sund och vikar.
Men utan lokalkännedom så detaljplaneras det nu exploateringar där det bara för några år sedan var väldigt blött om fötterna. Men vad gör man inte för lite havsutsikt och saltstänkta fönster?
Det finns månghundraåriga erfarenheter kring var man bör och inte bör bygga, och de mest lämpliga platserna börjar på många håll ta slut. Överexploateringen som bostadsbubblan medför leder till att man börjar bygga på platser som är allt mer olämpliga. Och till allt mer absurda priser. Och utan stöd av ekosystemtjänster som dricksvatten.
Antagligen finns det andra lokala exempel runt om vårt avlånga land, men det blir lätt lite speciellt ute i kustbandet, som både begränsas i ekosystemtjänster, samtidigt som det är en enorm efterfrågan på havsutsikt. Har du som läsare exempel får du gärna fylla i.
23 kommentarer
Är det inte lite av samma fenomen vi ser i samband med översvämningar i t.ex. Pakistan ?
På grund av den kraftigt ökande befolkningen tvingas människor bosätta sig i trakter som ingen tidigare skulle kunna tänka sig att bo på. T.ex. i närheten av en flod som svämmar över varje gång La Ninja är kraftig. Detta tolkas då felaktigt som att det är den globala uppvärmningen som gör folk hemlösa. I själva verket är det bristen på mark som p.g.a. överbefolkning tvingar folk att bosätta sig på olämpliga ställen.
detta är ena sidan av vattenproblemet, den andra sidan av myntet är den mängd som går åt för att producera varor. Det går ju som bekant åt mindra mängd vatten att producera likvärdig volym öl än mjölk – vilket jag är glad för.
Finns det månne en "Peak Water" inom horisonten tro?
Här finns mer info: http://www.waterfootprint.org
14:41, fast att bo i skärgården är en lyxgrej. Överbefolkningen är i föroterna i Sverige, men jag tycker att du har helt rätt generellt, men vad det gäller Sverige är det lite jakten på lyx med sjöutsikt och båtplats som gör att folk bygger där för 100 år sedan ingen skulle bosätta sig. Blekinge har också ett problem med översvämningar och det är bara hus byggda efter 50-talet som har sådana problem.
Sedan är folk oerhört slösaktiga vad det gäller resurser – köra 1 mil med bilen för att köpa chips, duscha och bada i timmar helst varje dag, etc. etc… bakterieskräck, alergier och liknande välfärdssjukdomar. Försök i samtal med någong ni känner att ifrågasätta deras vattenförbrukning – folk blir agressiva. Samma reaktion som med oljan…
I Stockholm har vi mälaren som dricksvattentäkt, räcker några år framåt…
jag har sett ghettot i verkligheten… det är… fruktansvärt.. jag skickar några bilder till dig.
Sämstkusten, vem bryr sig? Här i härliga hufvudstaden har vi hur mycket vatten som helst…
Vänta nu ett tag !
"Överexploateringen som bostadsbubblan medför leder till att man börjar bygga på platser som är allt mer olämpliga"
Eh vad ?!
Om det är sant så står det alltså massvis av obebodda hus här och där – vilket det iaf inte gör här i tokholm…
Problemet häromkring är att de bra lägena är slut !
Det har inte med ngn bubbla att göra.
Priserna på även de dåliga lägen – dom kan jag relatera till ett för högt prisläge – men inte att dom bebyggs överhuvudtaget !
/K
Allt detta kommer bli så jäkla skoj när bubblan brister. Ojdå vi har varken jobb eller framtid, men vem vill köpa vårat hus och våran bil?
Blir det som i Usa, från medelklassghetto till tältläger?
Jag kan bara gratulera alla som inte ryktes med i lånehetsen, ni är framtidens vinnare. Låt pöbeln stå vid skranket.
Just jobben kommer bli Sveriges största problem, svenskar är lata och lågproducerande. I en global värld funkar det inte med mamma och pappaledighet, vabb, flex och måndagssjuka.
Svenskarna går mot 1970-tals liv, lyx blir en vecka på Gran Canaria. Jag brukar inte vara småsint men nu känner jag enorm skadeglädje, dumhet ska straffa sig. Från min sida är porten stängd till empati och solidaritet.
Kalla mig besserwisser, men ordet "nedsida" finns inte, åtminstone inte i den betydelse du använder det i här (det kan eventuellt betyda något i börsvärlden).
Du kanske menar "nackdelar".
"En annan anledning är att man i takt med utbyggnader även har (tvångs)anslutit hus med tidigare egna brunnar till det kommunala VA-nätet för att kunna krama ut lite extra slantar ur kommuninvånarna."
Tillåt mig småle, cornu. Jag håller med om mycket i inlägget i stort, men detta stämmer tyvärr inte om du frågar mig. Jag arbetar som tjänsteman med planeringen i kommunen och även kommunen som du skriver, försöker krama ur pengar, så handlar det snarare om att på sikt spara pengar. Enskilda hushåll som tillsammans förstör vattendrag genom övergödning som ett resultat av dåliga avloppslösningar är normaltillstånd. Problemet uppstår ofta när tillräckligt många omvandlat sina fritidsbostäder till permanentbostäder och envisas med att äga 2 bilar/hushåll (och ja, det är en utveckling som lugnt sagt går stick i stäv med ambitionen om "hållbar" utveckling). Dessutom blir de flesta rätt nöjda när de får sin fastighet detaljplanerad vilket innebär större byggrätter, bättre infrastruktur och ofta möjlighet att stycka och sälja av fastigheten (vid skilsmässa eller bilköp/thailandsresa/övrig pseudoinvestering). För övrigt så går pengarna som kommunens exploateringsenhet får in genom inlösen av avgifter inte ner i fickan på kommunalarbetarna utan används till att fylla de svarta hål som kallas skola och omsorg och som också tillhör kommunens verksamheter. Så på det sättet bidrar ju nyrika fastighetsägare att höja hela kommunens välstånd.
/Tannhäuser
Cornu…
ja, sånt kan man undvika med lite mer strik och genomtänkt planering, framför allt om man inte bara ser till någon hypotetiskt medelkund, utan också till samhället som helhet.
Exempelvis kan man anställa lite samhällsplanera och helst också låta tjänstemän få göra sitt jobb på vissa ställen.
Sen har du helt rätt i att det är en sorts överexploatering av resurser etc.
Det stora problemet nu är väl att det är sk "sunk money". Dvs investerade pengar som man inte kan få tillbaka från villan med sjöutsikt 2 m över havsnivån och med översvämningsrisk.
Tannhauser, intressant det du skriver. Men du… hur tänker kommuner idag när de jämt säger att de inte har råd att anställa:
1. Planerare för att det är dyrt?
2. Yngre planerare (peka på sig själv – geograf…) eftersom de a) inte har råd, b) tycker man inte har någon erfarenhet … blir flera moment 22 där.
Du får gärna berätta. Och gärna tipsa om något.
Mvh Teheimar.
Tannhäuser. Intressant. Jag förstod vad du skriver, men fattade inte om du jobbar på/för Tjörns kommun eller inte.
Oavsett: En kommun vars budget för vård-skola-omsorg kräver att man exploaterar den ändliga resurs som kallas mark är väldigt illa ute. Det förutsätter ju nämligen evig tillväxt i en ändlig värld, medan t ex på Tjörn så kommer marken ta slut, iaf mark där någon vill bygga.
Och speciellt så när bostadsbubblan spricker kommer motsägelsefullt nybyggnationen att frysa ihop också, då det inte längre finns samma profit för exploatörer och entreprenörer som idag tar överpriser och bygger dyrare än nödvändigt.
Ett exempel på utbyggnad nära vatten, men samtidigt där man glömt en mycket viktig grej… allmänna kommunikationer.
http://www.stockholm.se/Fristaende-webbplatser/Fackforvaltningssajter/Exploateringskontoret/Ovriga-byggprojekt-i-innerstaden/Hjorthagen-Vartahamnen-Frihamnen-Loudden/
De har något i from av spårväg, men det verkar lite oklart var de hade tänkt att den skulle gå och hur den skall ansluta till resten av staden.
Tunnelbana är det som de glömt, plus att de verkar ha tänkt sig rejält med folk som skall bokstavligen bo bredvid färjorna.
mmm, skönt att öppna fönstret på morgonen och andas in ångorna från fartygen.
Ha ha ha.
"Det finns månghundraåriga erfarenheter kring var man bör och inte bör bygga, och de mest lämpliga platserna börjar på många håll ta slut."
Snacka om underdrift, på alla bra platser (i Sverige) finns det hus, på de dåliga finns inte husen kvar. Stoppar det någon? Nej, för fan.
"-Att DE inte har lyckats att bygga på just denna platsen under flera hundra år hindrar inte OSS från att bygga här."
"-Vi besitter ju www, PP, 3-d presentationer, modern (billig) byggnadsteknik osv."
"-Varför ingen har byggt i sänkan därborta de senaste 400 åren?"
"-För att de var så d-vla dumma, men vi ska bygga där, vi har vad som krävs! Vi snackar utveckling nu förstår du."
Snacka om att vara historielös och kasta bort vårt gemensamma arv av erfarenheter. Och det sker gång efter annan.
Ska man planera ny bebyggelse bör man studera den befintliga, där finns en skatt att ösa ur.
"Havsporten" som bilden visar ser ut som en totalt steril stenöken när man passerar förbi. En sann prestation att få till något så livlöst i ett för övrigt vackert landskap.
Men den verkliga vinnaren är…
Skräddareberget vid Kyrkesund!
http://www.skraddareberget.se/index.php
Här talar man om "Gated Community" för att verkligen säkra livlösheten.
Killinggänget kan därmed dra en gammal säck över sig. Ironin överträffas numera rejält av verkligheten.
//Håkan
Vad är det egentligen för dårar som vill bo direkt vid havet? Fuktigt, blåsigt, ingen snö på vintern…nä fy för den lede, tacka vet jag norra inlandet.
Det där med saltet kommer att bli problem med tiden, vi har sommarhus på västkusten och i ett uthus från 40-talet så finns knappt några spikar kvar, så jag använder rostfritt numera så mycket som det går.
En stilla undran.
Hur gör försäkringsbolagen?
Försäkrar de verkligen hus, som ligger i översvämningshotade områden, till samma kostnader som hus som ligger säkert?
Inga bråk om ersättningar, även om det är tredje översvämningen på tio år?
Åke M
@Cornu:
Sorry, jag uttryckte mig otydligt. Jag jobbar inte som planerare i Tjörn kommun, dock i en annan kommun i en annan del av landet. Har dock vänner som arbetat och faktiskt arbetar i Tjörn nu (som planarkitekter) och vidarebefordrade ditt blogginlägg till dem. Hade en snabb diskussion med dessa och de håller i princip med om vad jag skrev.
Jag håller absolut med dig i stora drag om att all form av exploatering/planering/byggnation kräver att ändliga resurser tas i anspråk. Sen kan detta göras på bättre eller sämre sätt. Återigen: Den kommunala infrastrukturen tenderar ofta att gynna den s.k. "hållbara utvecklingen" i jämförelse med egna kvasilösningar på t.ex. VA/avlopp.
Det stora problemet som jag ser det, gällande omvandling av fritidsbostäder -> permanentboende är dock belastningen i form av ökad transport. Alla vill bo på landet, men nära till allt. Detta kräver minst 2 bilar per hushåll och ett fasligt åkande, vilket resulterar i överbelastade vägar och inom ett par år så höjs rösterna om att bygga ut vägarna. Se på USA har löst detta – när jag var i LA var antal filer/vägbana i en riktning uppe i 8, och då diskuterade de att bygga ännu en. Det är en återvändsgränd och tyvärr finns ingen enkel lösning att tillämpa. Som tur är kommer peak oil att reglera detta och ge upphov till fler lokala lösningar (odling, arbete, osv.) på just dessa platser. Då blir det dock intressant att se vilka som valt att bosätta sig strategiskt, dvs. med förutsättningar för odling/energi/osv. Tyvärr ger ju inte havsutsikt mat på bordet.
@Teheimar:
Ja, hur olika kommuner resonerar är nog svårt att svara på. Jag arbetar själv i en storstadskommun, dvs. en som växer. Detta innebär att vi har kapacitet att ha folk som jobbar med planering. Dock ska det sägas att i särklass flest jobbar med konkret detaljplanering och så ser det väl ut i de flesta kommuner. Jag efterlyser också planerare som verkar på mer strategisk nivå, med övergripande frågor. Detta skulle förhoppningsvis ge avtryck i kommunernas översiktsplaner som sedan används konkret vid detaljplanering. Men, men, det är så mycket politik i frågan och så länge vi lever i ett självförstörande tillväxtparadigm så ser jag inte att det är möjligt med några större förändringar.
Ett tips är väl att ta några kurser i detaljplanering, i kombination med PBL och MB. Har du väl fått in foten som planerare (med praktisk tillämpbar kunskap inom detaljplanering) så är nog inte steget så stort att även kunna få arbeta med mer strategiska, övergripande frågor. På det sättet är ju kommunen rätt tacksam som arbetsplats – allt samsas under samma tak.
/Tannhäuser
/Tannhäuser
Tannhäuser, har skrivit ett Tjörn-specifikt inlägg till, se
http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/aterkoppling-tjorn.html
Tack för ditt svar och förtydligande. Det känns som att du är lite frustrerad över att känna till ohållbarheten i agerandet, men inte kunna göra något åt det i din kommun heller? Eller har jag fel?
Teheimar:
Hur menar du när du säger att man glömt de allmänna kommunikationerna? Jag bor inte själv i Stockholm men ligger inte tunnelbanestationerna Ropsten och Gärdet precis där?
@Cornu:
Du anar inte 😉 Det är väl iofs. uttryck för en allmän frustration som de flesta kritiskt tänkande individer borde ha. Vi står inför utmaning som saknar motstycke i historien. Det kan väl liknas vid en inverterad industrialiseringsprocess där vi förr (troligt) eller senare (mindre troligt) måste göra en form av omställning. Precis som du delar jag uppfattningen att evig tillväxt är ohållbar i en värld med ändliga resurser. Detta borde vara fakta vid det här laget, men du anar inte hur tragiskt dåligt koll de flesta styrande politiker och många tjänstemän har. Det finns ingen strategi för peak oil. Det finns ingen strategi för hur kommunen ska hantera en kollapsad bobubbla. Dessa frågor diskuteras inte och när, inte om, vi tvingas hantera detta så kommer mycket värdefull tid vara förlorad.
Tyvärr är detta direkta konsekvenser den totala avpolitisering av samhället som genomförts. Istället för att prata om dessa frågor så vinner partier val för att de kan fortsätta erbjuda skattesubventioner för medelklassen som tillsammans fortsätter blåsa upp bostadsbubblan och på sikt missgynna ekonomin och förhindra långsiktiga satsningar på infrastruktur (utbyggd kollektivtrafik/spårtrafik/gång- och cykelvägar/spårbilar/samordning av transportslag, osv) och istället bygger ringleder. Man blir matt.
ps. Jag ska läsa den nya Tjörnposten så fort jag hinner. ds.
/Tannhäuser
@ Bengt:
Det jag menar är att de inte verkar ha tänkt sig något bättre än spårvagn och buss antagligen. Närmaste tunnelbanestationer är cirka 1km – 1.2 km bort från de där kvarteren. Tunnelbana kostar ju såklart oerhört mycket mer att bygga, men den har också en mycket störra kapacitet och är snabbare. Framför allt om flera tusen pers ska till jobbet punder kanske 1 timme.