Via James Turks blogg, Free Gold Money Report hittar vi följande pedagogiska graf som visar sambandet mellan den amerikanska centralbankens pengatryckande via QE1 och QE2-programmen och hur det amerikanska indexet S&P-500 utvecklats.
Vän av ordning noterar att börsen steg redan innan den andra vändan av quantitative easing satte igång. Men då hade man redan dragit igång POMO-programmen, en sorts QE-light.
Som jag skrivit tidigare så är inte KPI inflation. Verklig inflation är ökningen av mängden pengar och krediter, samt omsättningshastigheten på dessa i förhållande till produktionen av varor, tjänster och tillgångar, och tar sig uttryck i form av prisökningar på tillgångar, varor och tjänster.
Och börsen är en sådan tillgång. När man alltså trycker upp nästan ofatnliga 1000 miljarder USD och pumpar in på marknaderna, så får man inflation, än så länge främst i tillgångar. Men detta har börjat leta sig nedåt, bland annat drivet av råvarupriserna. Exempelvis tog KPI i Storbritannien ett rejält skutt.
Dock är det så att hänga på börsen, fastigheter, guld etc inte är ett inflationsskydd i sig, eftersom staten skall ha i exempelvis Sverige 30% av den nominella vinsten på uppgångarna, inte 30% av den reala vinsten.
James Turk är ägare, grundare och ordförande i bullionbanken Gold Money, hos vilka man kan köpa andelar i guldtackor som ligger i säkert förvar i valv i London eller Schweiz, och är ett sätt att äga fysiskt guld utomlands. Helt seriöst, och som svensk krävs det bland annat att du besöker en notarius publicus för att kunna öppna konto.
Att jag skriver detta är inte betald reklam, utan beror på att jag lånat charten ovan. Quid pro quo.
13 kommentarer
Märkligt att det finns människor som orkar bry sig om du skulle få betalt och samtidigt skriva om någon av de du gör reklam för. Jag är övertygad om att du trots allt står för de inlägg du skriver och det gör det helt irrelevant om du samtidigt skulle få betalt för en banner från samma bolag. Varför inte se det positivt? Om du samtidigt som du förgyller tillvaron med mängder av läsvärda inlägg kanske du orkar hålla ut längre om det dessutom ger en slant! Jag upplever att de bolag du skrivit om samtidigt har varit lönsamma tips! Keep it up och strunta i de som bara gnäller!
Det är riktigt Tobbe, att jag inte gör reklam för något jag inte kan stå för. De flesta förfrågningar om reklam är för sådant jag inte kan stå för, och avvisas alltså.
Cornucopia, jag tror att dom flesta som läser din blogg är medvetna om penningmängden på världmarknaden, men jag tror att flera är intresserade om teorier ang. hur hyperinflationen kommer att utlöses i Sverige. Trots att det pyser under ytan, ser man inga marginella förändringar i levnadsstandraden i Sverige. Folk lånar och lever gott med näsan upp i himmelen trots att priserna går upp och arbetslösheten stiger i smyg. Hur länge tror du det kommer att gå? För det är väl skillnad mellan Irlands/Greklans och Sveriges ekonomi, och hur det som FED gör påverkar statsekonomi och individen inte minst.
Det där med inflationsskydd är också intressant att utveckla… Hänga på börsen – nej, inget skydd, men om man äger fastigheter och guld utan att ha lån på dem, varför skall det inte vara inflationsskydd. Det är ändå 30% av vinsten du betalar i skatt NÄR du säljer. Har man ingen visnt – är det ingen skatt att betala. Det gäller inte fastigheter kanske (där du har årlig skatt), men guld då? Fattar inte kopplingen mellan penningsmängden/inflationen och skatten på vinsten efter försäljningen av tillgångar.
Visst så länge du inte säljer är din förmögenhet skyddad. Men den hjälper dig ju inte om du inte säljer.
Det bästa är att äga något som ger avkastning som följer inflationen. Äger du t ex en gård så får du varje år förhoppningsvis avkastning, på vilket du kan höja priset för att kompensera för inflationen. Därmed får du inflationskompensation utan att behöva realisera tillgången.
Samma sak kan iofs sägas gälla utdelningsaktier, där utdelningen rimligtvis följer inflationen. Fast det är inte säkert, kostnaderna för aktiebolaget kanske stiger med inflationen men inte intäkterna. Generellt kan man nog inte säga något, utan det får bli specifikt.
Vad gäller Sverige, se
http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/den-svenska-skuldbubblan.html
För övrigt har vi i allra högsta grad haft inflation, den har hamnat i bostadspriserna. Inte ens på småorter kan idag en ung vuxen kontant köpa en bostadsrätt. Förr kunde de kosta 10 000 – 20 000 kronor. En månadslön. Inte idag inte…
Var medellönen 10000 på ex. 70-talet då småvillor kostade 20000 i mindre orter (svårt att veta för oss som har inte bott här förrän 2000-talet)? Kunde folk verkligen köpa en bostad på några månadslöner för i tiden? Lyxigt i så fall. Önskar jag levede under en sådan tids…
Vad är alternativen i de olika (klassiska) inflationsskydden. Är inte fastigheter(även belånade) och börsen väldigt bra i inflationstider jämfört med pengar på räntekonto. Att leva från hand till mun torde vara det mest inflationssäkra(och deflation), men förespråkas väl inte på den här bloggen då man ska ha ett sparat kapital.
Jag kan ha fel men var inte ett av syftena med QE att få upp börsen?
De flesta som är på börsen fattar inte varför den stiger. QE är enda anledningen, det fattar de smarta och de går inte ALL IN.
Men staternas lyckas lura fårskocken att det är tillväxt som driver ekonomin.
Eller så är det just ALL IN som man går. Don't fight the Fed.
Tobbe: Om Cornucopia inte skulle deklarera att han inte får betalt skulle potentiellt någon från skatteverket kunna läsa och vilja ha en del av kakan 🙂
Vem vill vara all in när mattan rycks undan en vacker dag? Var många som brände sig 2008.. sista gången jag blev luras på börsen var 2001. Börsen har blivit ett casino, helt plötsligt skulle alla sossar ha aktier. Sossefieringen av börsen är av ondo, liksom golfen och jakten.
Pöbeln vill leka överklass..
Nu håller jag iofs med om att pengatryckandet (QE och övrigt) flyter över i tillgångar -> högre priser…
… men här är det farligt nära teckentydning. Korrelation är inte kausalitet. Det finns inget _självklart_ samband mellan monetär bas och index.
Dessutom blir korrelationen inte riktigt lika snygg om du justerar Y-axlarna…
Hej Cornucopia
Jag tror du har problem med att definiera inflation. För de flesta av oss handlar det om prisökningar på varor, medan du talar om penningmängden i relation till varor. Det är mycket riktigt så att ökar vi penningmängden utan att produktionen av varor ökar, måste priserna stiga.
Det är nu du hamnar fel. Börsenär inte en sådan tillgång, vars pris bestäms av tillgång och efterfrågan. Aktiekursen styrs av förväntade framtida vinster, och kan stiga eller sjunka, helt oberoende av om riksbanken trycker upp pengar. Till exempel om Steve Jobs sjukskriver sig, eller om Oriflame utvecklar ett fungerande bantningspiller.
Självklart påverkas börsen positivt när det trycks pengar, men det är för att de förväntade vinsterna ökar. Utan förväntade vinster köper jag inga aktier, hur mycket nytryckta pengar jag än får av riksbanken.
Därför är aktier ett bra inflationsskydd, men ett dåligt skydd vid konjunkturnedgångar.