Pga olyckliga omständigheter lade jag inte ut någon uppdatering av tekniska köp- och säljsignaler i går morse, så det får bli med lite förskjutning. Gårdagens börs gav i princip inte några intressanta nya signaler på de index och individuella papper jag bevakar, men onsdagens handel gav en lång rad signaler.
Vi börjar med index. Här gav bland annat Dow Jones Industrial Average en köpsignal i dagscharten i onsdags.
Även den lite bredare S&P-500 gav köpsignal i onsdags.
Uppgången inleddes som bekant några dagar tidigare av den råvarutunga Torontobörsen tillsammans med diverse råvaruindex. Toronto har sedan dess fortsatt starkt uppåt utan tecken på avmattning.
Bland just individuella råvaror så gav silvret också köpsignal i onsdags, åtminstone ETF:en NYSE:SLV.
Däremot blev det en kanske inte så överraskande säljsignal för sorgebarnet fossilgasen, vars tidigare köpsignal skedde under fallande kurser. Nedan representerat av ETF:en US Natural Gas (NYSE:UNG).
Bland individuella värdepapper gav trusten Enerplus (TSX:ERF.UN) köpsignal i onsdags.
De svenska oljeaktierna har ännu inte brutit sina fallande trender, även om det ser lovande ut för Alliance Oil (OMX:AOIL SDB) och Black Pearl (TSX:PXX,OMX:PXXS SDB), som kan komma att ge köpsignaler inom kort.
Ett annat kanadensiskt bolag vars Golgatavandring ser ut att vara över är oljebolaget Petrobakken (TSX:PBN), som var så nära köpsignal det går att komma med torsdagens handel.
MACD behöver stärkas minimalt för att bekräfta en köpsignal, vilket alltså kan vara värt att bevaka. TA-nörden kan också konstatera att det var en liten tre-tick i Petrobakken i början av februari, vilket som sig bör följdes av fortsatt kraftig nedgång.
Som motexempel kan nämnas Southern Pacific Resources (TSX:STP.V), som inte orkade ge köpsignal och faller mot hela sektorn och relevanta index. Aldrig ett bra tecken. Fånga inte en fallande kniv.
Lite ironiskt då bolaget utsätts som toppbolaget bland Torontos Venture-bolag. Charten är ett bra exempel på att man inte skall köpa förrän den tekniska signalen faktiskt är fullbordad. Bra att tänka på för den som blev sugen på Petrobakken ovan.
4 kommentarer
Vad använder du för kriterier för en köp resp. sälj signal?
Använder du WT?
Isåfall – skall inte i så fall två tidskriterier vara uppfyllda för att köpsignal ska vara giltig?
För att vara extra tydlig: Veckochart: Köp OCH dagschart: Köp.
Såvitt jag ser indikerar S&P veckocharten på icke-köp. Alltså kan inte det inte vara köpläge för S&P.
All in – any out!
Om du inte använder WT eller har modifierat modellen – kan du lägga in en länk till det inlägget?
Eller har jag missuppfattat ditt inlägg – och/eller har jag missuppfattat WT?
Lätt förvirrad
Du har rätt.
Jag har modifierat modellen. Två olika tidskriterier fungerar bra för daytrading, men det blir helt enkelt väldigt sällan några affärer om man som jag handlar på veckocharten. WT är ju främst till för day- och swingtrading, men som jag tillämpar den fungerar den faktiskt riktigt utmärkt även på länge handel. Istället för olika tidskriterier för instrument och klimat, så tillämpar jag dagschart både för klimat och instrument.
När det just gäller index, så finns det förstås inget klimat, då själva indexet är klimatet. Det tror jag även gäller vid day- eller swingtrading.
Däremot är försöker jag påtala att det är kortsiktigt köp som gäller, eftersom veckocharten fortfarande pekar nedåt. Det betyder i sin tur lämplig försiktighet, mindre poster, tajtare stop-loss etc.
Just nu ligger jag i Bull Olja H, baserat på köpsignal i USO, och med t ex RJN och DBE som klimat. Plus allmänt köpklimat i övriga råvaror, t ex basmetaller liksom softs. Skrivit om det i tidigare inlägg. 13.3% på Bull Olja denna veckan, så modellen var iaf den här gången korrekt. Fast man skall ju sälja innan man kan säga att det var en lyckad affär. Ser dock ingen försvagning i oljan eller råvaruklimatet, så jag ligger kvar.
Skrev veckocharten ovan, menar dagscharten. jag handlar på dagscharten.