Som ett led i alla övertaganden av fastigheter som Swedbank nu måste göra i spåren av finanskrisen, eller “lågkonjunkturen” som Swedbank kallar finanskrisen i pressmeddelanden, så startar man upp ett fastighetsbolag. Förr hade man förstås Tornet och Mandamus, och i symbolen med den trygga eken så blir namnet på Swedbanks nya fastighetsbolag Ektornet AB.
Ektornet AB kommer få agera bad bank och ta över alla skräpiga fastighetstillgångar i t ex Baltikum, fastigheter som lämnats i pant för lån och som inte går att sälja.
Eken skall normalt vara ett väldigt stabilt träd, med rötterna djupt och brett i myllan. Det latinska namnet är quercus robur, och just robur betyder väl trygghet. Fast jag har själv haft ekar som gått i backen, trots sina imponerande rötter. Det beror på hur mycket det blåser.
Vi får se hur trygga de där tillgångarna av osäljbara fastigheter är i slutändan, och om de kommer bokföras till mark to market, dvs noll, eller enligt den nya redovisningsmetoden mark to fantasy (tidigare känt som mark to hank efter USA:s förre finansminister Hank Paulsen) för att undvika att behöva bokföra förluster för Swedbank. Så länge man inte säljer en fastighet kan man antagligen bokföra den för pantsatt värde, och därmed låtsas att man inte gått i förlust. En metod som numera används för alla värdelösa bolånepapper som bankerna i USA sitter på. Så tanken med Ektornet är att sitta på fastigheterna och på så sätt slippa bokföra förluster. Iaf inte just nu. Förhoppningsvis får man tillbaka lite pengar, och kan om några år börja sälja av dem i lagom takt, så det inte stör Swedbanks resultat allt för mycket.
Och så blev Swedbank ett fastighetsbolag igen. Med värdelösa fastigheter i Baltikum som specialitet.
Principen bakom en bad bank är att man placerar sina värdelösa tillgångar i ett separat bolag, som man därmed enkelt kan sälja till exempelvis staten för att i ett svep bli av med dåliga tillgångar. Man kan också, likt skedde med Mandamus och Tornet, dela ut bolaget till aktieägarna, och på så sätt bli av med det. Därmed kan man också sätta ett fiktivt värde på det man utdelar, ex substansvärdet baserat på mark to fantasy, och vips har man när man delar ut bolaget undvikit att bokföra en enorm förlust på fastigheterna. Istället så kanske värdet blir 5:- per aktie i Swedbank, något som aktieägarna då får betala 30% i utdelningsskatt på när de får aktierna utdelade som extrautdelning. Eller något sådant.
Jag ser ett framtida utdelande och separatnotering av Ektornet AB som den sannolikaste metoden för Swedbank att bli av med fastigheterna. Staten borde inte vara intresserade av att köpa bolaget till överpris, och då återstår bara aktieägarna. En utdelning ligger dock många år in i framtiden, först måste man ju se att Swedbank slutar att behöva kräva in panter.
5 kommentarer
Har du tänkt igenom skattekonsekvenserna ordentligt?
Aktieägarna skattar väl inte vid utdelningstillfället utan först när aktierna i Ektornet säljs!?
Å med schablonskatt blir det 24 %, ej 30.
Mvh
Hellbound
Är du säker? Om man delar ut ett tomt bolag, som sedan fylls med innehåll, vilket ju görs ibland, så blir värdet på utdelningen noll och alltså ingen skatt förrän vid försäljning.
Men om Ektornet delas ut med ett bokfört mark-to-fantasyvärde som plockas ut ur Swedbank balansräkning, så är det väl att likställa med en kontantutdelning och innebär 30% skatt på värdet?
Alternativt kan Swedbank ta förlusten och skriva ner värdet på Ektornet till noll först, men själva vitsen med en bad bank är ju att trolla bort förlusten.
Som jag tolkar det riskerar aktieägarna att få betala det hela, om nu inte mark-to-fantasy motsvarar mark-to-market. 30% skatt på fantasivärdet av värdelösa tillgångar.
Det finns ett antal case när man delat ut bolag där Skatteverket gjort en bedömning av värden; låt oss anta att för en aktie i Swebank får du en aktie i Ektornet och Skatteverket värderar Ektornetaktien till x % av hela Swebank. Följaktligen blir då värdet på rest-Swebankaktien 100 – x %.
Ditt anskaffningsvärde för Ektornetaktien (antar att Du är aktieägare:) blir då x % av vad du urspungligen gett för Swebankaktien.
Hyfsat säker på att det fungerar så.
Mvh
Hellbound
Cornu:
Jo, det lutar åt Anonymus Hellbound.
Ex från verkligheten: Electrolux knoppade av Husqvarna 2006, länk till Skatteverket meddelande:
http://www.skatteverket.se/rattsinformation/meddelanden/2006/meddelanden2006/skvm200611.5.225c96e811ae46c823f800024060.html
robur betyder väl inte trygghet utan styrka – eller ?