En pizzeriaägare i västgötska Tidaholm har ertappats med tre får i källaren, och för att ha slaktat ett får. Stor skandal och givna kvällstidningsrubriker.
Men är det stor skandal? Vilka brott har egentligen begåtts?
Det är tillåtet att köpa livdjur av en uppfödare, vilket är vad som skett i det här fallet. Lite pinsamt är förstås att fåren köptes från närpolischefens fru, men det är annars ovidkommande. Här finns dock ett möjligt brott mot Jordbruksverkets regelverk. Man måste nämligen ha ett produktionsplatsnummer och upprätta transportdokumentation. Dessutom måste flytten av levande får från närpolischefens gård registreras i ett system hos Jordbruksverket, och då måste alltså köparen, i det här fallet pizzerian, ha ett produktionsplatsnummer. Annars har säljaren begått ett fel. Vad påföljden kan bli kan jag dock inte svara på.
När du väl äger ett djur, oavsett om korrekt dokumentation upprättats, så har du rätt att hemslakta detta. (Än så länge, i storskalighetens namn kan vi vänta oss att detta förbjuds, så djuren måste åka ihopträngda i lastbilar över halva Sverige innan de sönderstressade slaktas i en okänd miljö). Hemslakten måste ske enligt regelverket, dvs bedövning innan avlivning. För får bör det röra sig om att “bedöva” djuret genom att skjuta det med en för ändamålet avsedd bultpistol i hjärnan, varefter det medvetslösa (=hjärndöda) djuret kan tappas på blod innan hjärtat stoppar. Om slakten har bedrivits på korrekt sätt framgår inte kvällspressens artiklar. Det finns dock ingen anledning att tro att den inte skett på korrekt sätt då bedövningsfria metoder är både omständiga och riskabla. Det ställs inte heller några särskilda krav på lokalen där hemslakten utförs, och enligt pizzeriaägaren har det inte skett i pizzerian. Oskyldig till bevisad skyldig.
Man får dock inte sälja det hemslaktade köttet, och inte heller lägga det på pizzorna som säljs i pizzerian, utan det skall konsumeras i ägarens hushåll. Så verkar också ha skett. Köttet skall ha avlägsnats i påsar till en grannbostad. Helt i sin ordning alltså.
Det enda brotten som jag ser det är att man har haft levande djur i en livsmedelslokal, en pizzeria, samt hanteringen av slaktavfallet. Det bryter nog mot en lång rad med regler och lär leda till indraget tillstånd för livsmedelsverksamheten. Det är också högst tveksam om källarutrymmet uppfyllt reglerna om yta och underlag för får, och framgår inte heller om mat och vatten varit tillgängligt. Takhöjden var nog antagligen OK, men golvet skall ha en ströbädd, och det krävs någon kvadratmeter per får också.
Det är sedan länge inte tillåtet att göra sig av med slaktavfall från tamdjur på egen hand, utan de måste lämnas in till destruktion. Förr i tiden fick man gräva ner resterna på jordbruksfastigheten. I det aktuella fallet skall slaktrester ha hittats i närområdet, vilket alltså inte är korrekt förfarande. Att ringa in hämtning ifrån Svensk Lantbrukstjänst kostar några hundralappar per lamm, och med lite samordning av slakten kan man reducera kostnaden.
Hela problematiken ligger i att man inte får sälja hemslaktat kött. Annars kunde närpolischefens fru själv slaktat djuren under ordnade omständigheter och sålt den grovstyckade slaktkroppen direkt till pizzeriaägaren kompisar som var de som ville ha lammkött.
Som jag skrivit tidigare borde det tillåtas att hemslaktat kött får säljas till slutkund. Alla krav på spårbarhet uppfylls, då köparen vet exakt varifrån djuret kommer. Enda regelkravet borde vara att hemslaktat kött inte får säljas vidare ytterligare, utan köparen måste själv konsumera köttet. Man kan också införa ett enkelt tillståndsförfarande för säljaren.
Då skulle vi slippa får i källaren på pizzerior, och de kunde i lugn och ro slaktas medan de betar hemma på ängen.
Tillägg: Även provinsialblaskan GP har en lite seriösare artikel. Kan komplettera den med att man inte behöver tillstånd för hemslakt, och alltså kan man inte åtalas för olaga slakt. Ej heller är det djurplågeri om det sker enligt regelverket för avlivning. Ett tidigare nästan identiskt fall ifrån Borås 2006-2007 ledde mycket riktigt inte till åtal.
11 kommentarer
Du är fenomenal på att hitta kul men samtidigt intressanta ämnen att kommentera!
Bagerier, restauranger och nischade matbutiker läggs ned pga för krångligt och framför allt dyrt regelverk. I Norge finns det knappt några restauranger utanför Oslo. (Här menar mången nordman att det ju finns många Statoil stationer, men för oss som hatar varmkorv..)
Varför skall man tvinga en liten take-away att ha toaletter och superdyra faciliteter? Konsumenten vill ha god och billig mat. Här bör regelverket göras enklare så att mångfald prioriteras och stimuleras.
Får får får. Nej får får lamm
Sänk myndighetsåldern för får, så att får får får
Intressant!
Lamm får tacka Bagge
Som tur är har man etablerat kontakt till fåruppfödare och får köpa ett halvt lamm varje höst.
Men älgkött för den som inte själv jagar är nästan omöjligt att få köpa. EU vill tvinga alla till ICA.
Problemet är om regler för omtänksamhet mot djuren blandas med "idiotregler" som egentligen bara är politiskt snömos för att tvinga "alla till ICA" eller motsvarande
Risken är då att civil olydnad utbryter mot orimligheterna (med rätta!) men att det även går ut över de regler som är ägnade att skydda djuren.
Så används regler för att tvinga fram orimigheter i profitens namn och det är bara möjligt ju större områden och intressen som omfattas, dvs EU. Kommer nog dessvärre bara bli värre.
Vaket som vanligt och kul skrivet Cornu. Var går gränsen för din lojalitet som laglydig medborgare och var börjar den civila olydnaden?
Närproducerat!
Hehe… på nåt sätt är jag inte förvånad att detta händer just i Färgelanda 😉 Att polisens fru var inblandad ger ju ännu mer buskiskänsla. 🙂
En pizza med fårkött vore ju en kulinarisk begivenhet, som man nog skulle leta sig ut ifrån Göteborg för att få smaka. Kanske kan livsmedelsverket göra ett undantag för det?
Skämt åsido så verkar Svensk livsmedelslagstiftning snårig och fientlig mot små initiativ. Naturligtvis borde man få sälja hemslaktat kött, om slakten har gått rätt till.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Färgelanda? Det står Tidaholm i artiklarna.
Lite roligt i sammanhanget är också att leksaksaffären i Tidaholm heter just "Tre Får", se http://www.trefar.se/<, vilket också antyds i sista sista kommentaren i GP's artikel. 🙂
Det är ju klart som korvspad att smutsiga djur inta ska få lalla runt i ett kök på en restaurang. I artikeln stod de att de till och med skitit på golvet bland lagrad mad som stod oskyddad.
Att de däremot slaktar djuren själva har jag inget emot.
Jag vet inte vad jag fick Färgelanda ifrån. Freudiansk felskrivning antar jag.