Blandade börser avslutar veckan i de asiatiska tidszonerna och dollarn stärks något medan räntorna backade lite i USA. USA hotar med ytterligare tullar mot EU på 20% om EU inte ensidigt sänker sina tullar mot USA. Dagens Industri rapporterar att Volvo Cars och Polestar slutar med utveckling av egna bilplatfformar och att detta flyttas till Kina, samt att framtida Volvobilar blir helt Geelybaserade, och även Volvoavknoppningen Zeekr säger upp i Göteborg och drar österut, vilket gör att man börjar skönja slutet för Göteborg som personbilstad.

Stockholmsbörsen backade rejält igår med -1.82% för OMXS30 (+0.74% i år) och -2.15% (-0.79% i år) för OMXSPI. Kronan backar som ofta vid börsfall något mot dollarn som nu ligger på 9:60 SEK trots att amerikanska långa räntor backade något. Euron stärks till 10:88 SEK och guldpriset ligger på 1 028:- SEK per gram.
I USA var S&P-500 stabil på -0.04% (-0.67% i år) och Nasdaq 100 steg med +0.15% (+0.48% i år). Bäst inom FANANGST var Tesla med +1.92% (-15.55% i år) och sämst gick Spotify med -0.97% (+42.33% i år).
Borta i de asiatiska tidszonerna är utvecklingen blandad under sista handelsdagen för veckan. ASX 200 +0.18% (+2.51% i år) i skrivande stund, Hang Seng +0.42% (+17.87% i år), KOSPI -0.03% (+8.06% i år), Nikkei 225 +0.52% (-6.81% i år) och Straits Times -0.23% (+2.21% i år).

Financial Times rapporterar att USA kräver att EU ensidigt sänker tullarna mot USA, annars kommer man höja tullarna mot EU med ytterligare 20% den 8:e juli.
Förhandlingarna mellan de två unionerna ska gå trögt eftersom EU vill ha ömsesdidiga tullsänkningar och ett bredare avtal som inkluderar digital skatt och digitala standarder, vilket USA motsätter sig.
Som detalj löper ett avtal om tullfri import av amerikansk hummer ut i juli, vilket tydligen är känsligt.
Det hela understryker att börsåterhämtningarna kanske varit för stora, för snabba och överdrivna och att tjurfällan är på väg att slå igen.

Veckans stora avslöjande från DAgen Industri är att Volvo Cars inte kommer utveckla egna bilar framöver utan att utveckling och projekt flyttas till Kina och majoritetsägaren Geely. Det gäller även avknoppningen Polestar, samt nya Zeekr som varit en metod för Geely att pumpa Volvo Cars på kompetens. Det går att se hur solen börjar gå ner för Göteborg som personbilstad, även om antagligen tillverkning kommer finnas kvar för att komma runt EU:s tullar.
Framtida fordonsutveckling ska alltså flyttas till Geely i Kina och det blir inga egna plattformar för Volvo eller Polestar framöver. Det som fick tålamodet att brista för den kinesiska ägaren var plattformen Spa2 till Volvos stora elsuv EX90, som försenades i tre år och att bilarna trots det börjat levereras ofärdiga.
Bland orsakerna hittades att det var för svårt att likt Tesla flytta om allt till en centraldator och att man gick över till agil utveckling vilket gjorde att projektledning havererat. Bilen har sedan floppat och endast sålt 4 000 exemplar, inklusive rabatterade ex till Volvoanställda för att möjliggöra debuggning.
DI citerar flera källor, som exempelvis säger:
”Framtida projekt har plockats bort. Mycket mer utveckling ska göras i Kina.”
”Geely gör en omstöpning av hela koncernen. Alla i Sverige kommer inte att gilla den resan.”

Volvo-Geelybarnet Zeekr, som bara funnits i fyra år och som kom ifrån utvecklingsbolaget Cevt som startades 2013 för att pumpa Volvo Cars på kompetens varslar 40% av den kvarvarande personalen på 700 personer. Som mest hade man 3 000 anställda, men har successivt dragit ner i takt med att tekniköverföringen till Kina skett.
Zeekrs försäljning rusar och man dubblade försäljningen 2024 til 220 000 bilar, förvisso mindre än Volvos 760 000 bilar, men bara elbilar.
Även sitt delägande i avknoppningen Lynk har Volvo Cars nu sålt och då till Zeekr, som Geely ska köpa ut från Nasdaqbörsen.
Vi får se hur mycket mer än namnet och tillverkningen av Volvo-personbilar som finns kvar i Sverige om tio år. Det har hela tiden varnats för att Geelyköpet av Volvo var ett sätt att dränera Sverige på kompetens och teknik, och när väl tillverkningsklustret Kina är på banan så finns det inte så mycket att sätta emot. Sverige och svenskar är vare sig unika eller bäst i världen oavsett vår självbild, och när det väl är dags för en ny generation bilplattformar är det rimligt att exporten av teknik och kompetens är klar, så här femton år senare.
Och Volvo har nu minst två bilmodeller som bara säljs i Kina – EM90 och XC70.
Även Polestar slutar med egenutvecklade bilar, utan de ska inte bara byggas i Kina som tidigare, utan också på kinesiska plattformar.

Idag rapporterar Dagens Industri också att väntade storsäljaren EX60, som ska byggas i Göteborg, också spräcker tidplan och budget. Kanske en av de sista bilarna utvecklade helt i Göteborg.
139 kommentarer
“att man gick över till agil utveckling vilket gjorde att projektledning havererat”
Hehe, jo. När man inför agil utveckling och tror att man _trots det_ ska ha kvar gamla former av projektledning rasar det ihop ganska snabbt. Agil utveckling fungerar otroligt väl om man släpper på den traditionella kontrollen och anammar det som är hela poängen med det; möjligheten till snabba kravförändringar och att man alltid kan möta deadline – med den funktionaliteten som är klar vid just det tillfället.
Flera svenska s.k traditionella företag som helt missförstått agil utveckling och fått för sig att det är “som förut, fast snabbare”.
“Det var inte riktigt agil utveckling” som det heter varje gång ett agilt projekt misslyckas.
Survivorship bias – vi får bara höra talas om agila projekt _när_ de misslyckas, och de traditionella projektledarstrukturerna skyller på det istället för på sig själva.
Varenda startup och typ hela öppen källkodsvärlden jobbar agilt med väldigt lyckat resultat. Men jag förstår precis vad du menar.
Varenda startup –> väldigt lyckat resultat, nja nu får vi nog sansa oss lite va…
Det har ju blivit state of the art med extreme programming, scrum och agil utveckling. Waterfall är ett skällsord numera. Ja man fick vänta längre perioder när det var waterfall på leverans. Men då var det å andra sidan bättre genomtänkt, kravställt och kvalitetssäkrat. Idag om du kommer som rookie på en arbetsplats är skräckexemplet “Hur ska jag testa detta? Var läser jag kravspecen.” -Det finns ingen dokumentation. -Men hur har du implementerat det? -Jag har gjort som jag tror att det ska fungera..
Ett produktivt sätt att tänka på det är som ett antal villkor som ska uppfyllas för att uppnå agile på riktigt.
Du har inte byggt ett flygplan om det inte flyger men riktiga flygplan existerar.
Jag tror det är precis tvärt om. Volvo sitter fast i ett stenhårt gammaldags tänk när det gäller mjukvara, och klarade inte att ställa om när mjukvaran blir viktigare och viktigare och styr allt i bilen. Jag vet av lång erfarenhet i branschen att det gamla sättet leder till misslyckad kvalitét och förseningar. Finns många paralleller, t ex Boeing och deras misslyckade rymdskepp som inte klarar att konkurrera med SpaceX.
Det är världens största bluff. Det fungerar aldrig någonstanns.
Snabba kravförändringar ihop med långa ledtider i förändringar av t ex hårdvarukonstruktion är som dödtid i ett reglersystem – det blir svårreglerat eller i värsta fall instabilt. Oavsett vad man kallar sin utvecklingsmodell.
De flesta svenska bolag jsg varit på jobbsr tämligen agilt redan, med just det här testa utvärdera, gör om etc.
Men problemry blir när man ska leva “agilt” att man slutar ta beslut, och slutar leva efter tidsplaner som krävs för att andra saker ska gå framåt.
Därför många startups som funksr hyffsat väl, är för att de vågar ta beslut pånstt det räcker att 60% funkar, “vi tar resten sen”.
Men storbolag måste ha gjort 102% färdigt innan verifiering. Och då är man redan efter…
Ja! Precis så – om man har en kravspec som måste uppfyllas till 100% så kan man inte jobba agilt. Den absolut största poängen med agil utveckling är att man alltid kan leverera – med den funktionaliteten som är klar just nu. Dvs, ingen deadline missas någonsin, men bara de krav som man hunnit med på den tiden är uppfyllda.
För att ge Lars rätt ang. “det var inte riktig … ” så minns här att de som myntade begreppet agil uteckling anser att SCRUM, SAFe etc inte är agil utveckling utan just projektorganisationers försök att skapa struktur som motarbetar hela poängen.
https://agilemanifesto.org/
/Mjukvaruingenjör väldrillad i 90-talets projektmetodik och som anser att utveckling inte är en ingenjörsdisciplin 😉
Bilar utan hjul och utan godkännanden går inte att sälja…
Agilt är inte problemet, och Agilt går utmärkt att kombinera med traditionell projektledning, men då måste alla ledare vara dels kunniga inom facket och dels ha ledaregenskaper och det är här det har gått snett.
Volvo Cars själ är inte mjukvara och steget har varit för stort. Man skulle lugnat sig med att kopiera Tesla, som byggdes upp på ett annat sätt.
Sedan heter det att man kan skönja slutet och inte skymma slutet.
Var jag som tänkte på en metafor och skrev en annan.
“Volvo Cars själ är inte mjukvara…”
Iofs så borde ju konceptet “agil” kunna tillämpas även på hårdvara.
Inte så långt som fram till serietillverkning och massförsäljning kanske — “Hoppsan, en binge dödsolyckor? Jättebra, det tar vi som feedback!” — där det nog krävs lite nogfrannare kvalitetssäkring mot slutet, men under utvecklingsarbetets gång.
Det är väl ungefär vad SpaceX gör?
Man kan också fundera på hur agilt fungerar om du har bilar i låt oss säga 100 länder där många har olika krav på spårbarhet av komponenter, eCall funktioner, kameror i och utanför bilen, utsläppsnivåer, etc.
Till stor del kom “Agile” från bilindustrin: De hade tvingats vara smidiga redan för länge sedan. Inte på grund av spårbarhet, eCall (vad nu det är?) och kameror — det här var långt före sådana grejer — utan för att a) de tillverkar till stor del “skräddarsydda lösningar” (specifikt beställda fordon) på ett löpande band, och b) de är stora, med många arbetare — mycket pengar att spara på att få dem alla att jobba effektivt. Det var därför det var bilbranschen som uppfann Just-in-time-delivery, “JIT”.
Många av kurrarna bakom Det Agila Manifestet (länk här någonstans, tyckte jag att jag såg) hänvisar t.ex. ofta till, vad heter han, J.E.? J.W.? Deming, som konsultade för Toyota och till icke ringa del hjälpte till att göra dem så störst och bäst som de är idag.
JIT är Toyotas “uppfinning” om jag minns rätt.
Nej det gör det inte. Det är bara infiltratörer som försöker påstå det.
Kan gissa att man i Stadshuset tar fram champagnen med detta, alla bilar skall bort från Gbg!
Att det dessutom går till sina ideologiskt likasinnade ses som bonus, man vann över de så förhatliga Ford.
Som grädde på moset blir man nu också av med alla arbetarna som ändå inte röstar rätt (rött) som nu kanske måste söka sig till andra städer.
Du tror alltså att de styrande i Göteborgs kommun jublar över detta?
Och att detta också skulle vara en vinst över Ford?
Ytterst märkliga åsikter. Tror du behöver förklara hur du tänker för att komma till dessa slutsatser, jag begriper ärligt talat inget.
Ja, Om man aktivt jobbar för att förbjuda bilar, varför skulle man då vilja ha en bilfabrik i stan?
Ang Ford & Volvo Cars, de som vet, de vet – men låt mig säga så mycket att populära var de inte.
Göteborgs kommun vill självklart ha kvar Volvo Cars pga skatteintäkterna , jag förutsätter att du bara raljerar.
Jag har jobbat på Volvo i närmare 40 år och har upplevt hur kass Ford var för Volvo, kineserna är inte alls problemfria men jämfört med Ford så har de varit extremt bra – hur det blir i framtiden får vi se.
Ja, jag skriver med ironi och raljerar, då har vi likande erfarenheter, har dock inte jobbat under kineserna.
Född och uppvuxen gbg och i princip alla jag känner ink. mig själv har jobbat på Volvo vid något tillfälle,
Jag tycker givetvis detta är tråkigt och är besviken på politiken som inte har arbetat mer för att värna och skapa förutsättningar för den industri vi har.
Att driva en bil-fientlig politik och samtidig vilja ha en bilfabrik går liksom inte ihop. Det lätt å säga nu med man vill ha kvar jobben men är en konsekvens av tidigare fattade beslut.
Svar till EBBE. Gbg har inte riktigt konsekvenstänk som sin huvudgren. Man la ner varven (eller lät de självdö) men vill ha kvar kranarna. Man har Västlänken som ska delfinansieras av biltrafiken men hjälper inte Volvo på något sätt. Kanske hade hjälpt mot Geelys köp om gbg kunnat ta över en del av driften…
Vänsterfolk vill att staten ska driva allt men säger blankt nej till att stat eller kommun ska stöda lokal industri. Faller Volvo påverkas troligen 1 miljon människor ekonomiskt av det. Säkert fler…
+1 just så.
Kineserna kör sitt long play väl och dränerar sakta bolag och länder på teknik och kompetens med delägande i utvalda företag för att sedan när allt känns rätt plocka över allt… game over.
Det var fint så länge det varade sade han som skrubbat knät.
Japp, de kör det långa spelet om flera decenniers tidshorisont. Sedan är det lite lustigt att kvartalsekonomi används som motivation till att Volvo Cars ska dra ner och backa in i framtiden.
Finns det äns ett spelteoretiskt sätt för ”vi i väst” att möta upp mot deras långa spel och gå vinnande ur det?
Det är inte rimligt att tro att det finns någon enkelt sätt att bara vinna allt man subventionerar. Så det är inte säkert att Kinas strategi är långsiktigt den bästa.
Om vi fokuserar på oss själva och ser till att vara effektiva och innovativa så slår det statliga subventioner på lång sikt. Jag tror snarare det är här skon klämmer men det känns lättare att det är någon annans fel.
Att Kina subventionerar industrier kostar något i andra änden. Annars kan vi bara ösa pengar över våra industrier och gå vinnande ur striden. Så fungerar det inte.
Jag tror att statligt styrd ekonomi inte är bra på lång sikt.
Inte på kort sikt heller, f.ö., se bara på USA den senaste tiden.
Alla gör så. På 50-talet köpte SKF upp italiensk industri, la ner och flyttade arbetarna till Sverige och vi blev världsledande inom pizza. Senare köpte Electrolux upp Zanussi och la ner.
Då det gäller Kina så är ju staten bakom och styr, subventionerar och stöttar, inte bara ett bolag som köper ett annat bolag… alltid ett Pekingfinger som är med och petar i affären.
Jovisst, men det är så här det ser ut och det har varit känt länge. Bara att acceptera konsekvenserna.
Två gånger har Volvos personbilar sålts ut och nu kommer konsekvenserna.
Zanussi köptes av Electrolux, men är inte nedlagt. Strategin är att äga många varumärken så att när du väljer tex. bland 10 kylskåp så är åtta av dem tillverkade av Electrolux.
Att ha en kinesisk bilfabrik i Göteborg, och den hypotetiska möjligheten att köpa en färdigbyggd batterifabrik i Skellefteå för priset av kontorsstolarna, öppnar ju för oanade möjligheter för det kinesiska stormaktskapitalet att expandera och ta över ännu mer av svensk industri. Men det finns väl lagstiftning numera som i vart fall hypotetiskt kan stoppa det…
Tror inte politikerna vågar det när arbetslösheten skenar. Bara för kineserna att vänta ut rätt tillfälle. Dessutom lovar de att vara snälla, så det så. Lite naivitet får man väl ha?
Naivitet är helt klart ett honnörsord för en del politiker.
Är det en nackdel att inte en hel platform inte görs på ett ställe? varför inte ta tillvara på synergier i en concern? sen får man ju fundera på vad personer i Göteborg är riktigt bra på och se till att de sakerna är kvar där.
Vad är oddsen att de bästa ska finnas bland tio miljoner svenskar, kontra bland en miljard kineser?
Ahh, men så kan det vara med allt, tycker nog vi svenskar är bra på rätt mycket, blogga o skriva böcker tex. med dagens AI o översättning skulle man lika gärna läsa något på annat språk, men fortsätter här ändå, gäller nog bilindustrin också
Bara Sverige svenska förhållanden har.
När 5G standarden togs fram skickade ericsson sina bästa för ändamålet, huawei skickade ggr av vad ericsson skickade. Varje gång.
Var inte konstigt att huaweis basstationer etc var bäst av alla när 5g började rullades ut pch även stoppades överallt.
Sen var det säkert rätt ändå med tanke på säkerhet etc, men ur konkurranssynpunkt just då. Så hade de andra det jävligt tufft, ericsson kom ifatt fort, nokia, de levde kvar i gamla vanor.
Nja, alltså vadå bäst? Det Huawei framför allt var bra på, då liksom historiskt, var att dumpa priserna och vad avser de svenska upphandlingarna har jag en god insikt i dessa.
Sen att det blev en säkerhetsfråga av det också har inget med sakförhållandena kring tekniska förmågor eller för den delen de kommersiella nivåerna. Av den informationen jag tog del av får jag nog ändå säga att beslutat att exkludera de kinesiska leverantörerna ur säkerhetssynpunkt var mer än korrekt…
Jag var med i de första utrullningarna av 5g delarna och där var det att huaweis teknisk delar, hur enheter kunde koppla upp och ned sig i näten etc, där var huawei mil före i början.
I vissa ställen kom leverantörerna till oss och sa att vi inte fick sätta upp fler enheter under en period. För då blev de privata mobilkubderna tjuriga för det gick inte surfa etc.
Så var en intressant tid 🙂
Människor föds inte till fordonsingenjörer och vi väljer inte slumpmässigt vid födseln vilka som ska utveckla bilarna.
Om en individ blir bra utvecklingsingenjör beror på en decennier lång mognadsprocess där kultur och annat spelar roll.
Det är inte 1990-talet. Northvolt visar som exempel att Europa inte längre behärskar att bygga fabriker som tillverkar modern teknologi. Kina har utvecklats och är världsledande på allt fler punkter. Man placerar inte produktionen i Kina för att det är billigt längre, utan för att det är där kompetens, konkurrens och förmåga finns.
Den kritiska nivån för klustereffekter har uppnåtts inom produktion i Kina, och man är på god väg till att uppnå utvecklingsklustereffekterna, samtidigt som klustereffekterna upphör hos oss när man lägger ner uppköpta utvecklingsbolag här.
1990-talet? Europa har väl inte behärskat modern teknik sen 60-talet?
Precis så LW! 👍
Och en extremt viktig förmåga som Kina levererar är volymförmåga.
Att sätta upp en fabrik med tusentals anställda som spottar ur sig tiotusentals enheter om dagen, det klarar inga länder i väst.
Att få ihop ett utvecklingsteam med över 100 seniora utvecklare kan Kina fixa, medan i väst kanske vi kan skrapa ihop 10 seniora utvecklare om det är väldigt viktigt, vi kan ösa pengar på det och med lite tur (inte för att det finns bara 10, utan för att de flera hundra vi har alla är upptagna med saker och ting 24/7).
Den frågan tycker jag du skall ställa till det evigt gröna trädet J-O Waldner. 😎
Svenskar är inte kineser som är lojala mot Partiet.
AI översättning är något som behöver utvecklas för att fullt bli användbart.
När jag startade webläsaren dök det upp en spännande rubrik “Destruktör på 5 000 ton från Nordkorea kapsejsar under sjösättning”. Destroyer kan uppenbarligen tolkas på flera sätt…………
Min Stjärnklartserie och Redovisningsavdelning Marviken kommer ut som AI-översatta e-böcker snart. Intressant experiment, böckerna är ändå för gamla för att plockas upp av traditionella förlag.
Apropå Marviken: Det lär inte bli någon uppföljare, va…?
Relaterat och relevant:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/nu-ska-kraftverket-auktioneras-ut-kronofogden-hade-visning
😁
👍🏻
Om det direktöversattes i din webbläsare är det väl Google Translate eller liknande som översätter och inte någon LLM? Med rätt prompt är det sällan det blir några större tokigheter med AI-översättningar numera.
Nä både ChatGPT och copilot som jag har tillgång på jobbet fixade alla de rubriker jag hittade och översatte till jagare.
I den notis jag läste var det en fregatt. Ja ja, bägge klassificeras som ytmål. Det finns nämligen bara två sorters båtar: ubåtar och ytmål.
Google Translate är en hybrid av statistiskt baserad maskinöversättning, förslag från användare, och neuronnätbaserad maskinöversättning.
Rubriken kom från MSN nyheter. Jag vet inte hur Microsoft översätter texterna där. Knappast manuellt.
Det var ändå en väntad utveckling sedan kineserna köpt bolaget av Ford. De har nu lärt sig hur ett bilmärke är uppbyggt, varumärket har de kunnat dra nytta av för att bygga volym, nästa steg är naturligtvis att tycka vi européer är dumma och lata och därefter flytta all knowhow till Kina. Nu kommer kineserna bygga upp en stad kring detta för att samla 10000 tals ingenjörer för en billig peng sedan dumpa ut bilar i USA och Europa. Detta kommer dessutom ge dem full access till att systematiskt få kontroll i realtid över läget i väst med kameror och mickar och veta mer än våra egna regeringar och myndigheter. Långsiktigt är nyckelordet.
Ja, man kör ju redan ansiktsigenkänning överallt i Kina. Återstår bara att göra det via ombud i form av bilar även i Europa.
Kan för övrigt konstatera att ansiktsigenkänning är extremt bra numera. Tjänsterna kostar pengar, men jag har kunnat identifiera personer i bakgrunden på selfies jag tagit för att i smyg fånga dem på bild. Och då har det inte ens handlat om några kändisar, utan random personer som uppträtt på vissa vis eller på vissa platser.
Finns tjänster som trålar Internet efter foton på personer och bygger biometriregister. Bryter förstås mot GDPR rejält. Skrämmande effektivt. Ny dejt? Person du vill anställa? Du kan med ett foto hitta massor med foton på personen online om du betalar för det, även i sammanhang där personens namn alltså inte framkommer.
Kinesiska staten har förstås byggt upp det samma. Som aktuellt exempel gällande nationelle säkerhetsrådgivaren ägde Kina Grindr ett tag och om en kines beordras av kinesiska staten att dela information är de skyldiga med hot om fängelsestraff att göra det.
Det är inte ens särskilt processorkrävande att identifiera biometridata för ett ansikte, och små datamängder att överföra till Kina. Själva bilden behövs inte, bara biometrin som är några datapunkter.
Fungerar för övrigt också på profiler och i en del fall snett bakifrån också, t ex kan ett foto snett bakifrån med öron-kind-haka-näsa matcha perfekt mot foton framifrån på nätet.
Man kan säga att eftersom du kan känna igen en person bakifrån, så kan en dator göra det. Skillnaden är att datorn kan ha lagrat biometri för miljarder människor att matcha mot.
Hade med detta i min roman Kungshjärta, och testade givetvis som bokresearch.
“om en kines beordras av kinesiska staten att dela information är de skyldiga med hot om fängelsestraff att göra det”
Gäller även USA (via National Security Letters) vilket kan vara bra att ha i bakhuvudet när man pratar om “safe havens” för överföring av data från Europa dit och alla SaaS man använder.
Amerikanska okrypterade molntjänster FTW!
NSL:er går att klaga på i domstol.
Må så vara, men om jag minns rätt är domstolsförhandlingarna och domslutet lika hemliga som NSL:et självt.
Så ingen kan ha någon aning om hur många avslag det blivit i sådana fall.
I minst ett fall var det inte hemligt. Jag har inte grävt så mycket i NSL-geggan.
Alltså du får ju en order enligt NSL personligen och du får INTE berätta det för någon annan på företaget. Stor chans att du som personlig knegare vägrar och går till rätten?
@Lars
“Nu kommer kineserna bygga upp en stad kring detta för att samla 10000 tals ingenjörer för en billig peng sedan dumpa ut bilar i USA och Europa”.
Nänä, det sätter Trump stopp för med sina tullar. 🙂
@PPP sagan om Trump. Utan Kreml och Peking vore han ingenting😉
Om jag fick en kanelbulle varje gång nån utropat slutet för Volvo Cars i Göteborg/Sverige sen 1999 skulle jag haft diabetes…
Nja, produktionen kommer som sagt finnas kvar men utveckling kommer fortsätta dras ner.
Detta är ju såklart en mindre katastrof för svensk ekonomi, med tanke på alla underleverantörer, konsulter med mera. Visst, det finns säkert en del uppblåsta personer som anser att Sverige är unikt, och att vi är oslagbara. Men INGEN jag känner, alls, delar den synen, utan det är mer en djup oro över framtiden, Sveriges, sin egen och, i förekommande fall, sina barns, i en av Kina dominerad värld.
Jag får ett intryck av att du anser att de tidigare nämnda uppblåsta typerna får en näsknäpp, och att dina tidigare gjorda förutsägelser visar sig stämma, gör att du gottar dig i misären. Det skaver. Många människors ekonomiska utkomst kommer att försvinna, vi kommer i transformeringen till Kinas globala dominans få ett fattigare samhälle. Det är inget att fira. Man kan vara klarsynt gällande förutsättningarna för Sveriges ekonomiska framtid, utan att agera skadeglad.
Finns ingen skadeglädje, lika lite som det finns någon skadeglädje att vi som varnat för Ryssland sedan 2008 (eller tidigare) tyvärr fick rätt. Det är bara ett konstaterande att varningarna har funnits och ignorerats. Förhoppningen är att vi lär oss något tills nästa gång, men jag tvivlar.
Du kanske ägnar dig åt projektion, dvs som man känner sig själv känner man andra?
Utan att vilja förolämpa dig, genom att implicit kalla dig för gammal, så tror jag det kan det vara en generationsfråga. Jag tillhör ändå en relativt hoppfull generation, som ändå fått se det samhälle som byggts upp nedmonteras omkring mig. Min anekdotiska evidens, och sociologiska studier, visar däremot på att från mig efterföljande generationer i genomsnitt har en väldigt negativ syn både på sin egen och världen i allmänhets framtid. Yngre Gen Z verkar nästintill sorgligt uppgivna. Så där kan jag säga med viss fog att jag inte projicerar.
Men du, om någon, som hedersamt tagit kampen mot nederlagsdoktrinen i Ukraina-kriget, borde ju se hur viktigt det är att hålla hoppet uppe i en mörk värld? Kina är knappast en vän av friheten, så en värld helt dominerad av dem borde vi inte bara resignera inför, för vår egen skull. Så även om man inte ska försköna verkligheten, så kan man välja att inte förmörka den mer än motiverat heller.
Det var allt, tack för att ni kom till min TED talk.
Hopp är på sätt och vis som knark, tricket är att kunna leva här och nu, även utan hopp vilket förvisso inte är lätt. Samtidigt gäller det, tror jag, att avgränsa sig och bara ta ansvar för sådant man faktiskt kan påverka samtidigt som man är medveten om de problem som finns. Just nu skulle jag säga att det största existensiella problem mänskligheten står framför är den globala uppvärmningen och jag, kriget i Ukraina är en del av detta problem eftersom ständiga krig är en av de vägar som leder till undergången.
Jag är inte speciellt optimistisk när det gäller vår förmåga att lösa det problemet av den enkla anledning att alla måste vara överens och dra åt samma håll vilket aldrig kommer hända… om nu inte Kina tar världsherravälde och löser det på sitt sätt. Hmm… nu fick jag fram lite hopp, skönt va? 😎
Lugna ner dig CarlMClam – Kina kommer inte helt dominera ett skit framöver. Dom har nog med egna problem som kommer rinna över sinom tid samt det lilla faktumet att dom sitter i en demografisk hög av extremiteter som inte rimmar med Xi’s planer. Att kineserna sen kortsiktigt kan ställa till det är en annan sak…
*exkrementer?
Instämmer. Spelplanen är inte helt öppen för Kina, deras briljans inom softpower och kultur lyser med sin frånvaro. Det är ju ingen som har riktigt bra inblick hur det är ställt med kinesisk ekonomi och sysselsättning egentligen, de har ju sannolikt tillväxt men det råder väl ganska delade meningar om hur tillförlitliga deras siffror är. De presenterar inte längre arbetslöshet för ungdomar, vill minnas att de slutade med det när den låg på 20%. Jag kan nog tänka mig att Gen Z i Kina inte är särskilt optimistiska till framtiden heller, deras studieresultat när de är typ 12 år sätter riktingen på vad de kan uppnå för karriärmål, att skaffa familj har du knappt råd med om du ens har tid osv.
Det är nog ni äldre generationer som vuxit upp i en allt för optimistik värld, när bubblan spricker gör det på ett sätt mer ont för er än vad det gör för oss “unga”.
@CRCONRAD – det också 😉
Historien med Volvo påminner mig om när Upjohn köpte Pharmacia. Kort efter köpet lades hela svenska delen ned förutom försäljningsdelen. Upjohn hade fått patentportföljen och dom gick back. Då centraliserades all forskning och utveckling som hamnade i USA.
Pharmacia. Det var länge sedan man såg det i skrift.
Inte ofta man hör det uttalas heller.
Fabriken i Strängnäs överlevde och är fortfande i drift. Men efter sammanslagning med Pfizer, har fabriken nu det namnet. Och i Uppsala och Stockholm finns flera företag kvar i from av avknoppningar. Så en hel del jobb och verksamheter fortlever med nya ägare.
Om det finns någon svensk/europe med pengar börjar det bli läge att starta upp något och suga till sig nyckelpersoner med kunskap och starta upp något
Och hur många är pigga på det efter Northvolt? Just bilbranschen är dessutom långa ledtider och enorma investeringar.
Göteborg förlorar nu massor med högkvalificerade utvecklingsjobb – Volvo, Zeekr, Heart Aerospace mfl. Garanterat massa underleverantörer i form av konsulter och byråer som får säga upp också, men som inte redovisas.
Förhoppningen är att försvarsindustrin kan absorbera en del av detta, och den kommer förbli inhemsk och inte kinesisk.
Jag vet par som bägge jobbar inom utveckling på eller mot Volvo Car. Kan gå från två högavlönade jobb till dubbel arbetslöshet. Inte kul.
Samtidigt vet jag personer som varit framträdande och ledande i sin nischer som sett varthän det varit på väg och vidareutbildat sig till t ex sjuksyrra. Men hårt att plugga tre år vid 40+ års ålder och barnfamilj etc.
Förhoppningsvis kan man lätta upp lite så att försvarsindustrin får lättare att exportera. Borde kunna bli god tillväxt även framöver där och i en alltmer hårdnande global konkurrens så gäller det att hitta sina nischer…
Kanske säger nåt att musik och datorspel(ande) är stora svenska exporter för tiden.
Tycker ändå det mest spännande idag är att Trump sålt en middag till 220 hugande spekulanter som enligt källor betalat 17 mSEK per kuvert. Får det till strax söder om 3,75 mdr i intäkter.
Vita Huset säger i sin kommentar att man inte ser några som helst korruptionsproblem i det hela då presidenten gör detta på sin fritid och uppenbarligen är väldigt duktig på att skilja på sak och person!!
Låt oss stämma upp i ett gemensamt – God Bless the United States of America! Dom kommer nog behöva hans hjälp…
Glöm dock inte att Joe Biden lånade ut pengar i två månader räntefritt till sin bror för ett bilköp. Vilket republikanerna lade ett par år av utredningar (massor av skattepengar) på att utreda. De hade ju dessutom en rysk spion som stjärnvittne i den ”korruptionsutredningen”. So both sides, amirite.
Men skämt åsido. Fint att vita huset menar att Trump kan trycka på en knapp och liksom stänga av sitt presidentskap när han vill och bara ta emot enorma mutor som privatperson. Det borde ändå betyda att det inte är en del av hans ”official capacity” i SCOTUS horribla immunitetsbeslut häromåret.
Alla har sina lik i garderoben så också Biden, Nancy Pelosi (dirty as fuck) och flera andra demokrater och republikaner. Men Trump tar det till helt nya nivåer och på ett sätt där han bara skiter i så att säga. När amerikanarna till gemene man ska inse detta överstiger mitt lilla och näpna förstånd.
Han snor ju godiset rakt framför dom…
Hen beter sig som Mugabe helt öppet. MAGA tycker att han är förtjänt alla presenter och miljarder så de bryr sig inte.
Inte i samma division, som du säger. Pelosis (och många andras, bl.a. MTG excellerar) insider trading är ett otyg och något som (D)-caucus försöker lagstifta bort men (R)-motståndet är ju kompakt. Också extrem skillnad på hur rent korrupt beteende som kan hota rikets säkerhet stävjs i respektive parti, titta på hur demokraterna hanterade Menendez. I princip unisona avgångskrav och bortpetad per omgående.
Nåväl om vi nu ska vara korrekta, och det tycker jag, så är ju inte Pelosi direkt för ett förbud mot aktiehandel sen gör inte det alla andra bättre bara för hon är blåst i huvudet också…
Nej men en majoritet av hennes parti är för ett förbud mot aktiehandel som ledamot av kongressen. Ossoff och Kelly har ånyo lyft ett lagförslag från senaren, Jaypal gjorde samma från representanthuset för ett par år sen om jag inte missminner mig. En fråga som är populär bland väljarna också. Den vansinniga korruptionen som Trump med anhang håller på med blir sannolikt deras fall, likt det brukar se ut världen över med fascistregimer.
I det håller jag med dig, det är korrekt att det är betydligt större andel D som är för ett förbud än R. Vad vet jag, Pelosi kanske gick åt fel håll första dagen i Senaten och blev kvar hos demokraterna…
@Brasklapp Ja, insiderhandel bland politiker har varit ett problem länge, men det här är ju helt väsensskilt. Vi talar om några tiotusentals dollar jämfört flera miljarder. USA:s demokrati har alltid haft varit lite rackig, men ingen demokrati är perfekt. Det är nu för sent att införa den singaporeanska modellen. Höga politikerlöner, men totalförbud för alla former av sidoinkomster och fem års karantän efter avslutad karriär.
Jag ägnar mig ej åt whatsboutism men rätt ska vara rätt, i Pelosis fall är det ju inte tiotusentals dollar utan väsentligt mer men ja, det Trump gör är i alla jämförelser även med världshistoriens mest galna kleptokrater fullt on par…
Det börjar bli lite smått irriterande med all whataboutism. Det amerikanska systemet är uselt eftersom det är normbaserat och ja, demokraterna har också gjort en del fel, men republikanerna har satt det hela i system på ett helt annat sätt. Det gäller inte bara den monetära korruptionen, utan rent politiskt genom ett skamlöst bytande av ståndpunkt beroende på om det är en republikan eller demokrat som lägger fram förslaget och genom det legaliserade valfusk som förekommit i åratal.
+1, präglar ju amerikansk traditionell media också, som har svårt att se bortom principen “båda sidor ska få säga sitt, sanningen ligger kanske mittemellan”. När verkligheten är att Trumpism/GOP helt öppet, tydligt och stolt proklamerar att det är ett fascistiskt, illiberalt projekt. Det är jobbigt för många att beskriva den uppenbara verkligheten, för i detta ligger ett moraliskt ställningstagande och det anses…ofint?
https://www.v-dem.net/publications/democracy-reports/
Jobbade ett tag som konsult för ett Svenskt HighTech-företag inom sjukvårdssektorn. Företaget gick bra och köptes av ett amerikanskt företag i samma bransch. En amerikansk chef tillsattes. Efter ett tag flyttades utvecklingen till USA. Väl där modifierade den amerikanska utvecklingsenheten den produkt inom vilket företaget var världsledande. Ren skär cost-save modell “osthyvel”. Resultatet blev att produkten dels inte klarade EMC-krav, dels att den inte heller klarade de termiska kraven då komponenter inne i kapslingen blev överhettade.
När katastrofen var ett faktum flyttades utvecklingen tillbaka till Sverige men då hade många ingenjörer med erfarenhet och kompetens borta.
…kompetens s l u t a t …
De sista 5-10 åren har Volvo varit en bra lageryta för kineserna att förvara maskinparker och ingenjörer på, nu är det snart dags att plocka hem väl valda prylar. Det som blir kvar i Göteborg får producera det som går tills att det är dags att plocka hem det med.
Det är lätt att var efterklok kring att Europas naivitet inför Kina som ekonomiskt hot har tagits på alldeles för lite allvar sen lång tid, detsamma gäller Europeiska företags ofullmättlig begär att bli starka på den kineskiska inhemska marknaden. Har sedan länge funderat kring varför Europa inte har applicerat kinesiska upphandlingsregler på kinesiska företag i Europeiska upphandligar? Samt att man är så extremt rädda för att avklassificera Kina som utvecklingsland varpå deras bl.a. tullar är orimligt låga. Ska vi i Europa någonsin igen bli konkurrenskraftiga på kompetens och utveckling får vi nog dra börja tuffa till oss annars kommer vår naiva inställning till Kina i framtiden metaforiseras i kinesiska läroböcker om hur girighet skapar idiotism. Det svider men man får nog erkänna att demokratins svaghet och handelsliberalismens naivitet manifesteras i hur väst har hjälpt Kina till sin ställning idag… Volvos teknik flytt till Kina verkar tyvärr bli en påminnelse om detta. Kanske ska man tänka på detta innan man signar upp sig på ett ekonomiskt dopat leasingavtal med exempelvis MG eller BYD…
“…man gick över till agil utveckling vilket gjorde att projektledning havererat.”
S. k. “faux-gile”, fejk-agil. Men det var förstås ganska självklart: Nästan allt som kallas “agil utveckling” idag är egentligen inte det, utan fejk.
“Kul” siffror “just in” (läs. jag läste nyss) from the USA.
Klarna säger att konsumentkreditförlusterna Q1 YoY ökade med 17%, intäkterna upp till 700 mUSD medans net loss dubblade till 99 mUSD.
Börjar det allt knaka lite i shoppingleden…
Nu har Trump lekt med Elons kemilåda igen.
50% mot europa. Jiiiiipi.
Trump är kul på fest 😑
Man kan ju inte annat än undra, sanningen går han inte igång på i alla fall:
https://www.nrk.no/urix/trump-sa-at-bildet-beviste-folkemord-pa-hvite-i-sor-afrika-_-er-fra-feil-land-1.17429060
Bilderna han visade för Syd Afrikas president för att bevisa folkmord på vita kommer i från… KONGO!
Det är faktiskt hel omöjligt att dom bilderna kommer från Kongo och låt mig förklara varför. Jo, det är den store ledaren som har visat bilden och då är den korrekt och kommer från Sydafrika. Att sedan en massa jävla mediahus har den dåliga smaken att ägna sig åt fake-news är en helt annan fråga, OK!
Frågor på det?
Är det huvudstaden i Sydafrika som heter Kongo?
Precis! Tack, du är med på det, av oss MAGA patrioter, nylanserade “Brain Drain Train – Make America Great Again” hör jag!!!
Maga, är inte det ett ynkligt lite skadedjur som det är skottpengar på året runt? #frågaråtennafokompis
Nej, nej – har från säkra källor att MAGA är THE MOVEMENT!!! Nu tycker jag vi tar varandras händer och inför en tariff helt utan verklighetsförankring på valfritt land utan befolkning (pingviner är ok)…
Det visade sig vara ett begravningståg för två mördade farmare. Man satte alltså ut vita kors längs begravningskortegens väg (och tog sedan bort dem igen).
För övrigt ska det påpekas att vots mördas i lägre utsträckning i Sydafrika än andra etniska grupper.
Glöm nu inte att han också yrade om en punkttariff (är det ens ett ord?) på Apple motsvarande 25% eftersom dom inte tillverkar alla iPhones som säljs i USA i USA…
Trump påstår att EU bildades i syfte att utnyttja USA inom handel!!!
Europeiska unionen (EU) grundades 1958 och har som syfte att “främja freden, sina värden och folkens välfärd” (citat ur nu gällande fördrag)
Där kom den DI: Trump till tullattack mot EU – börsen dyker.
Skrev om detta häromdagen att det hänger i luften och nu kom den.
🤡🤡🤡🤡🤡 i USA vill ha 50% tullar mot EU from nästa söndag. Perfekt sätt bygga förtroende för varumärket USA 🤡🤣
https://www.expressen.se/nyheter/varlden/trump-vill-infora-50-procentiga-tullar-mot-eu/
trumpetens strategi är att tullarna skall betala de stora skattesänkningarna som han bestämt skall genomföras. Således *måste* nästa steg bli att höja importtullarna. Väl medveten om resultatet vad EU beträffar, om jag skulle få fritt spekulera så skulle en sådan spekulation vara att EU inte skulle vika sig, Införa reciproka tullar vilket skulle få handeln att stanna av och i så fall visserligen pressa EU men sätta USA i en än svårare ekonomisk situation statsskuldsmässigt.
Om nu skattesänkningarna och nya utgifter som trumpeten bestämt redan skall resultera i en än ökad amerikansk statsskuld – vad blir då inte resultatet om tullinkomsterna inte blir vad han räknat med?
Problemet för USA är att mycket tyder på att många länder har börjat samtala om att helt enkelt bara skära bort Mango Mugabe och börja handla mer med varandra för att kompensera bortfallet. Saken är den att flertalet länder klarar smällen att inte handla med USA mycket bättre än vad USA kan ta smällen att inte handla med resten av världen.
Ett annat problem är att Trump är så jävla korkad att han tar till storsläggan direkt och slår på så sätt sönder hela bordet och rummet som förhandlingarna ska föras i. Det går inte att bygga upp tillverkningen snabbt (det tar 3–5 år) samtidigt som det inte heller finns inhemsk arbetskraft som är beredd att sitta och dra i skruvar iPhone-skal för extremt låg lön. Det innebär att importen måste fortsätta under tiden, men de höga tullarna kommer att kosta företag och konsumenter enorma summor och göra verksamhet extremt dyr och olönsam. Redan nu har ekonomin tvärbromsat
Hur ska företagen hålla näsan över vattenytan i fem år till?
I samband med 50 %-utspelet mot EU (förhandlingarna går inte alls framåt: nej, för alla har insett att det är helt meningslöst att ens försöka) kom ett annat utspel som visar vilket satans jubelpucko Mango Mugabe är: 25 % tullar på iPhone som inte tillverkas i USA. Man kan alltså inte sätta strafftullar på import av ett enskilt företags varumärke eller produkter, utan bara på produkter som importeras från ett visst land. Så nu är det återigen nya tullar på Kina, Vietnam, Malaysia, Indonesien eller
vilka länder nu iPhone tillverkas i.
Skrev om Appletariffen ovan men om jag förstod amerikanska medier rätt så var det Apple (alltså företaget) som skulle åka på tariffen, inte länderna dom producerar i…
Men då skulle det vara en straffskatt på ett företag, inte en tull. Tydligen viskade någon i Trumps öra att det inte går till på det sättet och man har nu gått ut och sagt att det gäller smartphones i allmänhet, d.v.s. en ny tull på konsumentelektronik från Sydostasien. Vietnameserna är nog jätteglada nu. De hade börjat förhandla …
Och det är ju de amerikanska företagen och konsumenterna som får ta smällen. Länderna som exporterar torde ha begränsat utrymme att sänka priserna för “att hjälpa till”, precis som vd:n för Walmart har påpekat.
Hur är det med portorabatten som Kina fått för något 10-tal år sedan? Gäller den ännu?
Kinesiska varor kunde skickas från Kina med ett extremt lågt porto för att det underutvecklade landet Kina skulle subventioneras. Det blev en enorm massa billigt skräp som såldes via Internet till Europa. Med försumbart porto.
Det var ju också momsfritt om varuvärdet plus porto var lågt, 50 SEK eller något sådant. Det ändrades på med införandet av IOSS, som skulle förenkla importen av billiga varor till EU. Det blev enormt krångligt och det blev dubbel moms och 100 kr i avgift och det drabbade oss frimärkssamlare mycket hårt. Dessutom har det tillkommit, att samlarföremål ska vara retriktionsobjekt, så då införde Postnord en avgift på 175 SEK för alla försändelser som tulldeklareras med CN22-blanketten, inte bara för varor över 1800 SEK värde, även om momsen redan var betald enligt deras åsikt. Fast deras åsikt är nästan jämt att momsen inte är betald fast den är det. Det har till och med förekommit att Postnords tullavdelning tagit 1 SEK i moms plus 100 SEK i avgift för ett frimärke som momsen redan var fullt betald för och redovisad i IOSS-systemet. Billiga frimärken kan numera inte importeras utan avskräckande byråkrati och avgifter och oftast dubbelmoms.
Ledig industrikapacitet i Götet! Försvarsindustri, någon?
Bara en idiot kunde inte se att kinesernas köp av Volvo skulle leda hit.
Lokalt företag (fö en kund och gamla vänner) fick åka ner till Kina för att utbilda kinesiskt företag i tillverkning, annars hade de inte fått behålla kontrakten. 20 år senare fick de lägga ner för då var tillverkningen flyttad. Nu var ägaren på väg att pensionera sig och barnen ville inte ta över, men KD förlorade 35 jobb.
Skulle bli en katastrof för Västsverige om Volvo börjar avveckla. Känns som var och varannan göteborgare har jobbat för Volvo. Tur att Trucks finns kvar iaf.
Skulle bli en katastrof för Västsverige om Volvo börjar avveckla. Känns som var och varannan göteborgare har jobbat för Volvo. Tur att Trucks finns kvar iaf.
Trump vill ha mer pengar. Resten är rekvisit.
Trumps hela patos och politiska löfte är att straffa och plåga människor som han och hans fans (i USA såväl som på svenska forum) upplever svaga och mindre värda (handikappade, kvinnor, minoriteter generellt) samt att utöva makt/dominans över t.ex. mindre länder än USA. Det är tydligt att han snabbt blir uttråkad av en viss nivå av tullar och då rätt snart behöver dra till med en annan, ofta högre. Det är själva *offentliggörandet* av en ny tull som han njuter av. Omvärldens förfäran. Hans känsla av att känna sig stark. Finns förstås ingen logik i nivåerna av tullar som går upp och ner och vi behöver inte slå knut på oss själva genom att leta stringens eller retroaktivt tillskriva detta en “policy”. MAGA och Trumpism är rent emotionellt, rent hat. Med en kampanjslogan som löd “I am your retribution”.
Sen finns förstås alltid en uppsida för Trump personligen som kan tjäna grova pengar på att ge undantag för tullar och lagar, som en don corleone.
Exakt så, men omvärlden tiger ihjäl hans tullar eftersom de har insett att det är mer eller mindre lönlöst att försöka förhandla. Trump har satt en grundtull på 10 % som han vägrar rucka på (de 10 procentenheterna är utöver redan befintliga tullar eller WTO-regler). Det innebär att det inte egentligen finns något incitament för motparten eftersom ett nytt avtal inte har några förutsättningar att bli bra.
Han smäller till med så höga tullar hela tiden att det skjuter handeln i sank totalt. Vi går se vad som händer i USA i typ juli när effekten av tullarna slår till på allvar. Just nu lever de stora importörerna på att de handlade på sig lager, men de är snart slut och containerfartygen anlöper nu amerikanska hamnar med 25 % av den tidigare volymen. För att inte tala om att det tar åratal att nystarta produktion och att det skulle förvåna mig oerhört om omvärlden viker ner sig i någon större utsträckning.
Som vanligt driver Trump hårt – den orangea mannen är åter ute med radikala tullförslag, långt innan sin egen deadline, om han nu ens kommer ihåg den. Men marknaden har redan sagt sitt: börsens snabba reaktion signalerar tydligt att USA:s president kommer att backa – ännu en gång.
Som det heter i finansvärlden: “The TACO trade” – Trump Always Chickens Out.
EFtersom den har tråden EGENTLIGEN var om elbilar så skickar jag in en länk om …. Elbilar och varumärkesförstöring , hoppas inga vita sydafrikaner blir upprörda !https://www.theguardian.com/technology/2025/may/24/elon-musk-doge-scott-galloway
den tråden EGENTLIGEN var om…
Eftersom vi inte får posta i Ukrainakrigets tråd så är det enda andra stället att posta här just nu.
USA:s miljöskyddsmyndighet planerar att slopa alla gränser för utsläpp av växthusgaser från kol- och gasdrivna kraftverk.
Myndigheten skriver att koldioxid och andra växthusgaser “inte bidrar i någon större utsträckning till farlig förorening” eller klimatförändringar.
Planerna får kritik från miljöorganisationer och forskare, som säger att fossildrivna kraftverk är den största industriella källan till klimatpåverkande koldioxidutsläpp i USA.