Sedan starten på april behöver man ETA – Electronic Travel Authorisation – för att resa till Storbritannien, även med annars VISA-fria EU-pass. Anmälan gäller i två år och kräver en NFC-utrustad mobiltelefon, samt ett biometriskt pass för att säkerställa att det är rätt person som ansöker.

ETA-appen används bara för själva registreringen, så har man inte en NFC-utrustad smartphone som kan läsa biometriinformationen på ditt pass kan du låna någon annans mobiltelefon. Passnumret används för att kontrollera att du har ETA vid ankomsten till Storbritannien, och appen behövs alltså inte.
Inresetilsltåndet gäller i två år eller tills passet går ut, vilket som nu är kortare, så vid passbyte måste man göra en ny ansökan. Notera att man kan behöva ETA vid transfer på t ex Heathrow för vidare resa till tredje land, beroende på byte av terminal eller ej. ETA gäller både för affärsresor och turism, samt studier, familjebesök och även vissa former av arbete, samt transit. Transit (=byte av flyg) nämns specifikt, så glöm inte ETA om du studsar via Heathrow vidare ut i världen.
ETA kostar ca 20 euro (16 GBP) och behöver betalas i appen innan ansökan skickas in. Betalning sker smidigt via kort eller Apple Pay och Google Pay, samt ha en e-postadress.


Annars är appen rätt imponerande i hur man identifieras. Biometrin från passet läses och sedan sker matchning mot ansiktet via selfiekameran, och foto laddas också upp. Utöver det ska man bara svara på om man är terrorist, extremist eller kriminell.
Själv fick jag mitt ETA godkänt på några minuter, men det var en vardag och det anges att det kan ta 1 – 3 arbetsdagar att få ETA godkänt. En ponduspostulering är att de längre tiderna beror på om man taggats i några system eller andra misstänkt aktivitet noterats, samt risken för en slumpmässig manuell kontroll.
För övrigt är det kriminellt att ljuga i ETA-ansökan, så upptäcks det att du är terrorist, extremist eller kriminell så kan det humorbefriade brittiska rättsväsendet konsekvensutsätta dig om du inte angivit detta och det upptäcks.
Sedan bestod kontrollen vid bordningen på Norwegian på Landvetter i frågan “har du ETA?”, vilket sedan inte kontrollerades på något vis. Dock lär det bli avslag vid den brittiska gränskontrollen om ens pass inte är ETA-godkänt.
Bevis på att man har fått en ETA hittas annars i e-posten, men efterfrågades inte.


Bekräftelsen anlände 10:31, dvs samma tidpunkt som skärmdumpen för betalningen ovan, och godkännandet 10:32 så “[y]our approval may have been automated” kan väntas gälla i mitt fall. Men räkna alltså inte med det.
ETA kan förstås ses som ett smygvisa för EU-medborgare. Britter måste trots allt stå i kön för “alla pass” vid inresa till EU, så ETA kanske kan ses som ett motdrag.
Jag råkade skratta väldigt högt och nämna BREXIT några gånger när jag såg kön tillbaka till EU på Kastrup i måndags förmiddag. Själv var det bara att gå rakt förbi hundratals britter och direkt till danska gränspolisen, medan britterna nog hade minst en halvtimmes väntan för manuell inresekontroll. Nu ska man inte vara skadeglad och det vore önskvärt om Storbritannien blev EU-medlemmar igen, men tycker britterna det är bökigt att resa till EU numera, så kanske de skulle tänkt på det lite tidigare … I övrigt behövde brittiska fallskärmssoldater passera gränskontroll efter att de luftlandsatt i en Natoövning på Gotland. Undrar om svensk gränspolis kommer göra det samma med ryssarna när de landar?
Förhandlingar pågår mellan Storbritannien och EU om att britter ska få använda självbetjäning vid inresa till EU, men idag gäller manuell kontroll och tillhörande köer.
ETA-appen är föredömlig i att visa hur man kan använda fysisk legitimation med biometri för att legitimera personer online. Förhoppningsvis kommer motsvarande tillämpning på bredare front, t ex vid ansökan om banktjänster, e-legitimering online mm. Trots allt fungerar kameran på en smartphone lika bra för biometri som kameran vid en gränskontroll. Det är ju även trivialt att säkerställa att man filmar ett ansikte i rörelse i tre dimensioner och inte ett utskrivet foto.
Se också upp för sajter på nätet som erbjuder ETA-ansökan för runt 1000:- SEK. Det ska inte kosta mer än 16 GBP.
27 kommentarer
EU arbetar på att införa ETIAS (tror jag det heter) som är samma sak fast för inresa i EU – och bägge systemen är väl kopior av USAs ESTA. Storbritannien var dock snabbare. Eftersom Storbritannien aldrig var en del av Schengen och det alltid krävdes pass så skulle man kunna argumentera för att de extra ceremonierna vid samma passkontroller som alltid existerat för britter egentligen är t ex Frankrike som är småsura. Är dock skönt att kunna glida förbi köerna, det håller jag med om.
Man slapp dock fylla i något förr. Räckte visa pass.
Nu var det länge sedan jag besökte UK, men gissar att nationellt ID-kort inte är tillräckligt ?
Det efterfrågas passnummer, och det är passnumret som kontrolleras vid de automatiska inpasseringskontrollerna, så nej.
Tror det Nationella id-kortet som fixas på passexpeditionen funkar i EU. Där är ju inte GB med.
Nationellt ID-kort räcker om man reser inom Schengen, inte annars, då krävs pass. Nu vet jag inte exakt men jag tror inte alla EU-länder är med i Schengen…
Tog mig för att kontrollera, och i Schengenområdet ingår alla EU-länder utom Irland och Cypern, och dessutom även Norge, Schweiz, Island och Liechtenstein, samt mikrostaterna Andorra, San Marino, Monaco och Vatikanen.
Nu var det länge sedan jag besökte UK, men gissar att nationellt ID-kort inte är tillräckligt ?
Britterna var aldrig med i Schengen. Sist jag passerade Heathrow tror jag att jag fick visa pass minst fem gånger på olika stationer men då inbegrep det byte av terminal. London har länge varit lite råddigt, jag var där första gångerna innan det lugnat sig på Nordirland så jag misstänkte då att det hade med det att göra och sedan har det fortsatt så.
Nu räcker det inte längre att visa pass, du behöver ETA också.
Nordirland, faktiskt Irland överhuvudtaget, var lite råddigt på 1980-talet. Jag skulle flyga från Ayr (Prestwick) i Skottland till Dublin med “eget”, dvs hyrt, flygplan. Rutten gick över Belfast men ingen mellanlandning där.
Ut till flygplanet, från terminalen, eskorterades jag av en mycket trevlig, men även mycket seriös, man från Special Branch, som skulle se till att jag klev ombord på rätt flygplan. Det föregicks av en del byråkrati om pass, flygplansregistrering mm.
Före Brexit gick det faktiskt att åka till UK på nationellt id-kort.
De var inte med i Schengen och hade passkontroll men nationellt id-kort accepteras som “pass”. Det innehöll ju samma uppgifter utom födelseort.
Dock tror jag inte det funkade i “självbetjäningskön” för där krävdes om jag kommer ihåg det rätt full biometri och de nationella id-kortet har biometri utan fingeravtryck.
Tydligen har den brittiska turismen drabbats redan innan ETA. Antagligen har många fransmän och andra kontinentaleuropeer nationellt id-kort men inte pass för “jag åker ju ändå bara inom Europa”.
Svenskar åker till Thailand då de behöver ändå pass och nationellt id-kort har väl aldrig riktigt slagit här eftersom vi länge haft körkort som fullgod legitimation där andra länder haft körkort i form av en sladdrig papperslapp med 15 år gammalt foto.
Vilket otroligt PASSande (Göteborg!) inlägg, hela familjen åker till London om några veckor. Hade helt missat detta.
Något jag märkte var att flyg tur och retur (~10kkr) är billigare än vad vi betalar per hotellnatt >10kkr.
Tidigare har jag alltid tyckt att England varit ett trevligt resmål. Men sedan brexit har jag tyckt att det varit en markant skillnad åt fel håll. Engelsmän har jag tidigare uppfattat som artiga, trevliga och med en torr men hjärtlig humor. De senaste besöken i landet har jag kanske träffat på fel människor men verkligen varit flera mycket otrevliga och snorkiga människor med några få undantag. De känns verkligen som de lever på sin ö, kör på vänster sida och inte gillar fastlands européer. Så jag försöker i möjligaste mån numera undvika de great öriket England.
Tja, vill britterna vara där själva, köra på vänster sida och i största allmänhet ogilla övriga Europa så måste dom ju få göra det…
Jag gissar att vi känner olika klientel av människor i UK.
En absolut majoritet (gissar 90-95%) av de jag känner är uppriktigt ledsna över Brexit, och det elände det fört med sig.
En som handlade med lastpallar berättade att UK hade en egen standard på lastpallar, skiljde inte mycket i mått mot EU-pallen (förmodligen använde den imperial measurements). Under EU-tiden hade UK ett lastpalls-undantag, och denna UK-pall fick åka transparent fram och tillbaka över kanalen; och när gods skulle tillbaka från fastlandet till UK så användes lediga UK-pallar i första hand.
Samma sak med EU-pallen. Allt som var lastat på EU-pall fortsatte att vara lastat på EU-pall in över gränsen och plockades åt sidan först när godset lastades om. Då hamnade pallen i en hög som skulle tillbaks overseas.
Vid Brexit hade man dock britterna lite för bråttom och man genade mer och mer i kurvorna, ju närmare deadline man kom. Detta drabbade bland annat UK-pallen, då man helt enkelt missade att komma ihåg UK-pallens existens. Och EU-förhandlarna såg inte att det var deras sak att påminna.
Så inget avtal ==> default ==> EU-pall ska användas vid import och export mot EU.
En liknande fuck up hände med små postbefodrade paket. Här hittade UK på en digital lösning, som sömlöst skulle ta hand om tullklarering för grejor EU-människor köpte på nätet i UK. Tullavgiften betalades då vid köpet och paketet skulle sedan med sin digitala märkning bara passera tullarna in i Europa medan tullpengarna hamnade automagiskt i rätt statlig kassa.
Så UK förhandlade om det här, och var glada och nöjda inför Brexit. Såvitt jag förstår förhandlade tyvärr man dock inte med EU om detta, utan med en handfull större länder. Jag vet att det initialt funkade mot Frankrike, möjligtvis också mot Tyskland.
Mot Sverige? Glöm det, svensk tull hade ingen info whatsoever om detta system. Du blev tullbeskattad en gång till.
Idag har han hittat andra sätt att lösa det här problemet, och den digitala lösningen existerar såvitt jag förstår inte längre.
Idag har *man*
Jo, kanske stämmer att jag träffat på fel människor. Men en kvinna från Nottingham som jag fick bra kontakt med. Hon röstade för brexit och menade att det inte var upp till henne att bestämma, utan det skulle skötas av deras politiker för hon hade inte en aning om vad brexit innebar och hon menade på att hon blev påtvingad att rösta och röstade på vad hon trodde vad bäst. Men nu var hon kluven och det lutade mer åt unionen om hon fick göra om sitt val. Kanske något att tänka på för våra politiker att sätta sig in mer i problemställningar och våga ta större ansvar i svåra frågor rent allmänt. Folket vet inte alltid bäst.
Delar delvis din upplevelse och jag personligen kommer aldrig mer besöka storbrittanien igen. Ingen större förlust.
Jag är övertygad om att Brexit var en rysk påverkansoperation. En av deras mest lyckade.
Farage är väl styrd av Kreml…
Att stå i jättekö med amerikaner o ryssar på Hethrow 1991 var en av anledningarna att jag röstade JA när det begav sig. Suck!
Automatiska passkontrollen vid Heathrow var ju smidig, tog inte ens minuten.
Liten varning på ETA. Finns siter som ”hjälper till” med det och som är till förvilling lika den officiella, men där kostnaden kan ligga på 1200 sek.
De har bra sökoptimering också så de hamnar ovanför den officiella UK-GOV hemsidan.
Yes, varnade för det sist i artikeln ovan.
Sorry – läser snabbt o slarvigt.
Besökte England några dagar efter att ETA börjat gälla i början av april. Var säker på att det skulle bli strul på Stansted, för det gick inte ut någon information i förväg från Ryanair. Men allt löpte på precis som normalt.
E-gates fungerar bra om man tränat in hur man skall göra. Förbered hur passet skall stickas in, ta av glasögon, inget runt halsen, fäst blicken rakt fram håll den där.
Whohoo! Jag hann ansöka om ett ETA sista dagen det kostade 10 pund i början av april… 😀 De sparade pengarna kanske räcker till en halv pint! 😉