Göteborgs kommun chockhöjde vid årsskiftet P-avgifterna och håller systematiskt på att ta bort parkeringsplatser, och ska nu höja ytterligare samt upp till trefaldiga priset på boendeparkering. Målet är ytterst att få bort alla bilar och detta gäller även förorterna. Hur det ska fungera med hantverkare och hemtjänst när det inte finns parkeringar längre lämnas som en övning till kommunpolitikerna. Vi som bara åker till Göteborg för snabba ärenden åker förstås någon annanstans dit man kan fortfarande kan ta bilen, t ex Partille, Mölndal eller Kungsbacka eller köpladorna och lämnar centrumhandeln åt sitt öde. Det går ändå inte att köra bil i Göteborg pga evighetsbygget Västlänken.

Bilar är alltså inte önskvärda i Göteborg, utan där ska alla åka kollektivt eller ta cykeln. Även barnfamiljer inklusive i villaområden och förorter, där gratisparkering ska tas bort och så kallad boendeparkering ska höjas till upp mot 3000:- SEK i månaden. Boendeparkering är alltså rätten att parkera på vissa platser, men utan någon garanti att det finns plats, till skillnad mot att hyra en specifik plats.

Västtrafik, även känd som Västtragik, har konsekvent röstats fram som Sveriges sämsta kollektivtrafik år efter år i omröstningar här på bloggen, men är tydligen det man ska använda.
Värsttragiks ruttplanering är också usel och inte baserad på verkliga behov, utan att alla i Göteborg vill åka till Brunnsparken. Utan bil handlar det om flera timmar att ta sig till jobbet för de flesta om man ska ta kollektivtrafik, och eventuella barns fritidsaktiviteter ska vi inte prata om.
Förmodligen ska även hantverkare använda Västtragik framöver, eftersom de inte kommer få parkera på stadens gator när alla gatuparkeringar ska tas bort. Förmodligen drabbas även hemtjänsten, som inte heller kommer ha någonstans att parkera. Budbilar kan iaf använda de lastzoner som inte tagits bort. Än.

Parkeringsavgifterna chockhöjdes med en faktor 15x vid årsskiftet för kvällar och helger och nu ska alltså boendeparkeringar höjas upp till 200% och även gatuparkeringar tas bort. Moderata oppositionspolitiker skriver att kommunen vill driva bort barnfamiljer, vilket förmodligen är korrekt. Barnfamiljer är en förlustaffär för en kommun, då skola och barnomsorg bara kostar pengar, mer pengar än de allra flesta föräldrar betalar i skatt, så att driva bort de av dem som behöver bil är fullt rimligt. Drabbar så att säga ingen fattig heller.

Vi som bor utanför Göteborg åker ju ändå bara in till staden i eventuella akuta ärenden och tar då bilen. Att åka dit oftare än så gör man inte på grund av det krondike som kallas Västlänken och har pajat Göteborgs trafik i decennier innan den eventuellt blir klar.


När gatuparkeringarna tas bort upphör också de sista möjligheterna till snabba besök i Göteborg och med det anledningarna att åka dit. Istället får det bli platser som fortfarande tillåter bilar, som Kungsbacka, Mölndal eller Partiller. Rent av Mölnlycke kan bli aktuellt.

Istället för gatuparkeringar har det uppförts skrymmande stridsvagnshinder i form av cykelparkeringar byggda så grovt att inte ens ryska stridsvagnar skulle kunna forcera dem. Och dessa cykelparkeringar gapar förstås tomma, eftersom ingen ändå cyklar. Så sist åkte jag någon annanstans för att handla efter att de ordinarie gatuparkeringarna på Västra Hamngatan var borta. Vill Göteborgs kommun inte att man ska handla i deras centrumbutiker, utan istället åka till köplador i grannkommunerna så ska jag inte gå dem emot.
Kranskommunerna tackar och tar emot. Både butikskunder och boende. Kvar blir arbetslösa och studenter, vilka visserligen inte belastar kommunal skola och omsorg, men inte heller betalar någon skatt eller konsumerar särskilt mycket. Kanske inte så konstigt att det inte går att sälja lägenheterna i Karlatornet, när det inte finns möjlighet till parkering. Politiken går inte ihop med viljan hos de som letar bostad, särskilt inte de köpstarka som Karlatornet vänder sig till.
Göteborg har också mycket färre laddplatser för elbilar än Stockholm, där vartenda P-hus i princip har laddare på varje parkeringsplats. Och glöm gatuparkeringar med laddplats. Det är iaf konsekvent – inte ens elbilar ska få finnas i biltillverkarstaden Göteborg.
Strategin från det socialistiska styret i Göteborg är dock klar. Därmed kommer man till slut bara ha sina egna billösa väljare kvar i staden. Siste skattebetalare kastar bort nyckeln.
Man skulle kunna tänka sig att alla budfirmor och speditionsbolag börjar bojkotta leveranser till Göteborg, så får kommunen känna efter på allvar hur det är att inte ha någon vägtrafik.
143 kommentarer
Jag brukar säga att de flesta städer är väldigt vackra om det inte vore alla jävla bilar överallt. Men med det sagt fattar jag så klart att det inte fungerar utan. Våra samhällen är ju uppbyggda och/eller anpassade efter personbilar och bussar (och bara i vissa fall tunnelbana och spårvagn, men det tar ju inte bort bilarna) och varutransporter med skåp- och lastbil.
Samtidigt är det inte ett så bra argument åt något håll att observera att “det är så här det är just nu” när det här uppenbarligen inte handlar om naturlagar utan om hur vi själva har byggt upp vårt egna system, iaf till viss del.
Visst kan man behöva acceptera att saker inte går att ändra hur fort som helst. Men: hur ligger parkeringspriserna i förhållande till markvärdet för ytan som tas upp? För bilister bör väl inte bli subventionerade tänker jag.
Vet inte om jag tycker markprisjämförelsen riktigt håller i en befintlig stad. Vad är alternativanvändningen av den ytan? Skulle du bygga ut husen ytterligare 2 meter i gatan om du tog bort parkeringen?
Sen som bloggaren skriver ovan så betalar du inte ens för en fast plats med din boendeparkeringsavgift utan för rätten att cirkla runt och leta efter en plats utan tak och väggar.
Det är klart man måste jämföra med markpriset. Annars påverkas användningen av subventionen och används sedan för att motivera *fler* parkeringar, “för de är ju fulla, så det är ekonomiskt rimligt, se bara på efterfrågan”. Lite som bloggarn brukar säga: Det är inte bostadsbrist, utan brist på urbilliga hyresrätter på bästa läge.
Men en BRF som själv kontrollerar sin mark får förstås frångå det om den vill.
Angående alternativ användning av ytan så kan den användas till olika saker beroende på läge: säkrare cykelbanor, uteserveringar, eller rent av parkeringar för andra, mer yteffektiva fordon som scooters, cyklar, mopeder, etc. Tätare transportmedel. Eller för den delen till att öka mängden växter centralt, vilket är betydligt bättre för sinnet än plåtburkar, vilket jag tror bevisas av att människor gärna bor långt ut med antagandet att man kan åka in till centrum ändå.
Fast markpriset påverkas av vad som finns runtomkring. Finns inte servicen runtomkring så tappas värdet. Försök t.ex. sälja en villa utan möjlighet till bilparkering… Nog kanske det går men intresset och värdet kommer att ha rasat kraftigt.
Om man vill bo bland växter ska man inte bosätta sig i en stad, utan på landet.
Härligt ändå att politiken är öppna med vad de vill, istället för som i tjockhult där samma ideologi lever och frodas men göms under slöjor av elbilsparkeringar och cykelställ i gatan. Det där med bil och frihet får andra hålla på med. I Stockholm åker man kommunalt med hockeytrunken från Sollentuna till handen och tillbaka
Härligt ändå att politiken är öppna med vad de vill, istället för som i tjockhult där samma ideologi lever och frodas men göms under slöjor av elbilsparkeringar och cykelställ i gatan. Det där med bil och frihet får andra hålla på med. I Stockholm åker man kommunalt med hockeytrunken från Sollentuna till handen och tillbaka
Deja vu är total efter de fotona.
Både normal parkering och normalt väder. Lite varm och gosig inombords över att jag flyttat 🤗
Vilka förorter i Göteborg skulle ha betalparkeringar på gatorna? Inte sett det någonstans. Däremot så kan man ju bara instämma i att det både är dyrt och kräver terapi att köra bil och parkera i centrum.
Tynnered har nämnts. Ska införas för alla.
Möjligt att det blir i tättbebyggda områden med stor andel lägenheter men knappast överallt. Men men, vi får väl se hur utvecklingen blir. Jag ser det som förtätning och att centrum blir större snarare än något annat. Västra Förlunda tex är mycket mer centralt idag än för några årtionden sen. Att det blir betalparkeringar på många platser där handlar nog mycket om att man vill få bort en massa skrot från gatorna och att de som bor där hyr parkeringar istället.
Det finns både runt Frölunda Torg och även i Bergsjön. Tyvärr har många av dessa parkeringar endast sattygen Apcoa och EasyPark som tar betalt för att ta betalt. Sinnessjukt att detta tillåts. Inte ens skattmasen tar betalt för fyllnadsinbetalningar.
Tryckfelsnisse varit framme. Länken “chockhöjdes med en faktor 15x vid årsskiftet för kvällar och helger” pekar inte till en sida, utan referensen är mot Ukraina-artikelns hela summering.
Kollektivtrafikåkare här. Måste bara säga att Västtrafiksappen är överlägsen gällande användbarhet gentemot de allra flesta regionala trafikappar jag använt. Alla byten visas tydligt, alla hållplatser har tydliga skyltar med namngivning, och dessa syns på kartan var de ligger (t.ex. får man väldigt bra hjälp om man behöver byta på Brunnsparken från A3 till C2).
Efter att ha flyttat tillbaka till Stockholm, så är SL:s app urusel i jämförelse och kartan är ett skämt.
Enda störande med Västtrafik, var att när en spårvagn blev försenad så uppdaterades inte reseförslaget, utan man fick veta att man har -2 minuter bytestid till nästa buss, vilket inte är så hjälpsamt om man inte kan resa i tiden 😅. Hoppas de har fixad det sedan dess…
Jag kan hålla med om att det finns bättre kollektivtrafiksappar än den SL har, men kartan är ju Google maps och det enda jag har att klaga på, på kartan, är väl i sådana fall att man inte kan byta till flygfoto.
När det gäller byten mellan olika transportmedel vid en hållplats är inomhuskartan absolut usel, den saknas helt, men när man väl är på plats räcker skyltningen bra 99 ggr av 100. Är man den jäktade typen och vill veta om man ska sitta längst fram, längst bak eller i mitten får man dock ingen hjälp i appen.
Håller med. Har använt Västtrafiks app sedan 90-talet, när den utgjordes av en webbsida som såg ut som något man hittade typ 1995. Men den fungerade mycket bra redan då.
Åk till Varberg där är det precis tvärtom, gratis parkering nästan överallt men du måste ha p-skiva eller ett tidur i rutan. Finns tom gratis laddning på vissa platser när du shoppar.
När man är pensionär så undviker man att köra i stan, inget är sig likt från den ena dan till den andra, kör man inte varje dag och håller sig uppdaterad så är det svårt att hitta, trots att man i sitt tidigare har kört i stan så gott som dagligen. Tyvärr så måste man understundom uppsöka någon vårdinrättning och då gäller det att hitta dit och sen hitta en parkering inte allt för långt ifrån. Sahlgrenska får man vara glad att slipper åka till, det går väl bra för den som cyklar eller kan promenera, förvisso finns det sjuktaxi men så länge man själv kör bil och kan skjutsa anhöriga vill man göra det.
Klart man som gammal och sjuk ska åka kollektivt …
Jag besökte sjukhus i USA för något år sedan. Akuten hade gratis valet parking för alla. Kör fram till 1m från ingången, kliv ur, lämna över nyckeln, kvitto i handen, klart.
Som tur är finns Alingsås och där är det lätt och billigt att parkera
Japp, vi kör till Alingsås istället för Göteborg när vi ska ta tåget till Stockholm. Tar 15 minuter längre att köra, men man sparar väl en 20-30 minuter på tågresan, så total restid blir kortare. Och parkeringen vid stationen är gratis. Så det är Alingsås som får våra pengar. Antingen via snabbmat eller för att man stoppar förbi ICA Maxi och handlar på vägen hem.
Bor emellan två mindre orter, en med begränsad P-platser + avgifter, den andra med litet torg, gratis P-plats, levande butiker.. gissa vart jag åker!
För barnfamiljer så går ju besök i städerna bort rätt hårt alltså.
Utan privatbilar dör staden. Hus och gator har genom århundraden vuxit upp till städer. Hör liksom ihop att det mellan husen finns gator för kommunikationer. Häst, sen bil. Alltid fotgängare. Gärna cyklister. Men utan bilar dör affärerna och meningen med staden liksom faller. Är det så svårt att fatta?
Fast är det inte tvärt om? Bilisterna föredrar köplador och Ica Maxi. Centrumhandeln dör ut.
Många städer lider av döende centrumkärna. En anledning är dåligt med parkeringar samt parkeringsavgifterna. Medan det är enkelt att parkera och handla i ett köpcentrum. Folk är bekväma helt enkelt och åtminstone jag, tror inte man kan göra det svårare att köra och parkera, samtidigt som man vill ha ett blomstrande centrum.
Jodå, man har planer på att införa kommunal parkeringsvakt så att köpladorna måste betala skatt för alla P-platser de erbjuder.
Parkeringsskatt. Autocorrect i sin prydnad.
I sin prydno. Nej, jag vet inte heller vad det egentligen betyder(1), men så heter det.
När du nu ändå håller på och rättar dig. 😉
___
(1): Kanske något typ “i sin renaste form”? Skulle passa in i sammanhanget i alla fall.
Man föredrar köpladorna för de uppmuntrar bilarna. Ingen annan anledning.
Bilisterna styrs dit via dyra och få parkeringar parat med dåligt vägnät i centrum (tomma bussfiler, potthål och allt vad det är). Nu verkar centrum-handeln i alla fall överleva utan oss bilister, men den kunde gå ännu bättre.
Knäckfrågan är dock inte särskilt svår att begripa, eller hur? För det första, hur många orter är dimensionerade för det antal bilar invånarna har? Det är så klart inte svårt att hysa alla invånarna i ett flervåningshus eftersom det går höjden, men gatan huset står på är inte tillnärmelsevis tillräckligt lång för de boendes bilar och de står ofta ännu fler flervåningshus på den. Sak samma med parkeringar för arbetsplatser, skolor, sjukhus med mera. De upptar inte sällan en yta som är lika eller nästan lika stor som fastigheterna de är avsedda för. Återstår att bygga underjordiska parkeringsgarage eller p-hus och då måste det finnas en politisk vilja till. För det andra är hyrorna för affärslokaler generellt sett mycket högre i de centrala delar av orterna, medan det en bit utanför går att smälla upp köplador på billig mark. Eller gick åtminstone tidigare, nu kämpar även de i kraftig uppförsbacke mot näthandeln.
“inte svårt att hysa alla invånarna i ett flervåningshus eftersom det går höjden … Återstår att bygga underjordiska parkeringsgarage eller p-hus”
1) Hur länge har det här problemet varit känt? Årtionden; närmare ett halvsekel än ett kvarts.
2) Har det byggts några av de där flervåningshusen under den tiden? En hel del, skulle man kunna tro. Min gissning är att någonstans kring hälften av både bostads- och affärsytan i störstädernas centrum är byggd efter att man visste om problemet med parkeringsyta.
3) Så… Varför i hela helskotta har inte stadsplanerna för de senaste tre-fyra årtiondena innehållit krav på att de där flervåningshusen ska ha några våningar neråt också — med parkeringsplatser?
Jag har vid mån av tid kört på, bland annat gamla riksettan.
Det är många butiker och restauranger utmed sådarna före detta vältafikerade vägar som nu har slagit igen eller lever i en tynande tillvaro.
Folket i dessa samhällen brukade vara glada ett tag när trafiken försvann.
Men med åren insåg de att samhället de bodde i förde en tynande tillvaro.
Tack vare att trafiken försvann.
jag tror inte ens Göteborg är immun mot en sådan utveckling.
Vi kör också Riksväg 1 ibland. Nästan hela sträckningen går att hitta, men som du säger är det inte så mycket kvar av det som en gång gjorde alla små samhällen levande.
Gamla E6:an genom Bohuslän. Hällevadsholm, Dingle och allt vad ställena hette, som ingen någonsin besöker längre.
Det är också en fin gammal vägsträckning som jag delvis har avverkat.
Jo, vi körde den delvis i somras. Allt var stängt och nedlagt.
Skillnaden är att i stan så bor det folk som kan frekventa de ställena. Det gör det inte (tillräckligt) längs med landsvägarna. En dålig jämförelse skulle jag alltså vilja påstå.
Jag håller delvis med dig, men om all handel endast ska bäras av de som bor vid butikerna så blir det nog svårt att leva vidare för de flesta utom för dagligvaruhandeln.
Är det inte ganska enkelt? När du lämnar barnen på förskolan (som M sålt ut alldeles för billigt), ska du göra det med din MP-lådcykel som du sedan parkerar i innerfickan*.
*För er som minns “Tillfälligt Avbrott”…
Men gud nåde dig om du får för dig att handla något på väg mellan jobbet och dagis, utan först hämta barn, sedan handla!
Jag bor på en av de gator i Majorna där Stadsmiljöförvaltningens cykelaktivister dragit fram och gjort precis allt de kan för att få bort så många parkeringsplatser som möjligt.
Skulle kunna skriva hur mycket som helst om hur min livskvalitet försämrats senaste månaderna men jag är frisk, rörlig och inte lika beroende av bilen som många av mina grannar.
Problemet med att ha en cykel i den här stadsdelen är att stora grupper ser den som allmän egendom, framförallt om det är en lite dyrare modell.
Som utomsocknes är mitt intryck att det i Göteborg finns enormt mycket parkering överallt. Och enormt mycket trafikytor. En väldigt bilvänlig stad. Körde nyligen på Mölndalsvägen och blev förvånad över att man fick köra i 70 mitt inne bland husen. Trodde det var en 40-väg.
Oj, jag har helt motsatt erfarenhet. Eller erfarenheten är väl att det går att köra max 40 km/h oavsett var man kör pga. permanent trafikjaos och att man alltid hamnar på fel väg, påväg åt fel, håll när man ska lämna Göteborg.
Är du verkligen säker på att det var i Göteborg du körde?
Här i Växjö har man stegvis expanderat parkeringsavgifterna i villakvarteren runt centrum.
I första etapperna för några år sedan skrev man uttryckligen att ett mål var att öka intäkterna till kassavalvet, vilket man sedan fick backning för pga olagligt att införa av den anledningen (Vilket vidare får ett löjets skimmer över sig när representanter för kommunen uttryckligen säger att de hoppas att den expanderande avgiftsbeläggningen av gator ska få folk att nyttja det nya, dåliga p-huset, vilket indirekt är att erkänna att man är ute efter cäshen). Det är även olagligt att införa avgifterna om inte parkeringssituationen på plats medför olägenhet för framkomlighet för trafiken, varför man varit tvungna att införa det hela stegvis. Resultatet är att man knuffar bilarna som parkerar i området för att anställda inom vården (primärt) ska kunna ta sig till sjukhuset (vars p-hus de nyligen stängde och som helt saknar parkeringsmöjligheter) stegvis utåt, för att sedan några månader eller något år senare gå ut, konstatera att “Japp, här var det bilar” och avgiftsbelägga ytterligare gator.
Rince, repeat. Resultatet har bland annat blivit att delar av allmännyttans hyresbestånd som byggts för att boende ska parkera på gatan plötsligt har en massa boende som måste hosta upp betänkliga summor om de vill ha en bil parkerad i närheten av sin bostad. Finns möjlighet för boendeparkering i de olika områdena? Nej. Får man rabatterat pris om man köper månadskort? Nej, och uttryckligen i syfte att det inte ska vara billigare att ha månadskort än att betala per dag.
Hur har man då löst sin parkeringssituation i staden? Med ett nytt parkeringshus placerat på en tidigare parkeringsplats, drygt 1km från sjukhuset. En lagom promenad för våra gamla, lytta och halta. Men våra kära kommundirektörer tänker väl att det gör gamla ben gott att släpa sig upp för 1km uppförsbacke i januari-slasket.
Till detta har de byggt ett cykelgarage i direkt anslutning.. Som är avgiftsbelagt. När folk har räknat på beläggningsvolymen finner man.. Att lika många parkerar i p-huset som nyttjade parkeringsytan innan byggnaden uppfördes. Så inte helt oväntat blir kontentan att de pengar man trodde man skulle tjäna på att smälla upp byggnaden helt enkelt inte strömmar in. Den byggdes på fel plats för att möta ett behov som inte materialiserar sig.
Vår kära samhällsbyggnadsnämnds ordförande kommenterade läget med att ~”Om man nyttjar kommunens gator får man också betala för sig”. Vilket är märkligt då jag trodde det var en del av vad jag betalade skatt för. Utöver detta konstaterar jag även att hans egen gata saknar avgift, varför jag undrar hur jämlikt det är att han och hans grannars nyttjande av gatumiljön för parkering är gratis och min är avgiftsbelagd.
För att inte tala om bussfiler på strategiska in/utfarter där busstrafiken är sparsam, vilka har en imponerande förmåga att orsaka trafikstockningar på 2km i en medelstor svensk stad när trafiken in och ut ur orten trycks ihop i en fil i båda riktningarna. Hur det hjälper bussarna när allt står still lämnar jag som en övning åt folkvalda människor.
Kontentan blir likväl att man vill göra det eländigt för folk med bil, plundra folk med bil på pengar och erbjuda dåliga lösningar för de som måste nyttja bilen för sin transport in och ut ur staden. Till alla pendlande sjuksköterskors stora glädje, no doubt.
En del av detta borde kunna lösas med eldrivna sparkcyklar som fälls ihop och förvaras på arbetsplatsen. Men visst är detta mest en lösning för mindre städer.
Jag har en Brompton. Antigen med mig i bilen eller på kollektivtrafiken. Kombon ger väldigt bra möjligheter att komma dit man vill flexibelt, snabbt och billigt. Eftersom man tar med sig cykeln så slipper man också stöld/lås problemet. Det är ett väldigt bra verktyg för att hantera en knasigt planerad kollektivtrafik och parkeringsösningar som lämnar en hel del i övrig att önska.
Att (pratar storstockholm) få bort/minska gatuparkering öppnar onekligen upp för att använda ytan till effektivare och bättre saker än att ha bilar stående där dag in och dag ut. På en del ställen så har det kors i taket blivit bättre, snabbare och säkrare för både gående, cyklister och bilar så det är inte utan förtjänster att använda storstadens begränsade ytor till effektivare saker än långtidsförvaring av bilar (och tyvärr – är det billigt så BLIR det långtidsförvaring och inte speciellt effektivt för att hitta en snabb parkering för att utföra ärenden)
Sluta helt enkel med “förtätning”. Låt städerna breda ut sig så att det finns utrymme för gator där både privatbilar och tät kollektivtrafik får plats.
Nu känner jag att fan målas på väggen här.
Vackra Götet är fortfarande mer användarvänligt ur mänsklig synvinkel än jämförelsevis brutalmodernismens Ståckhåla. Stockholm börjar bli som en amerikansk landsortsstad där absolut ingenting kan göras utan bil.
Göteborg bjuder åtminstone på trevliga medmänniskor, vackra vyer och möjligheten röra sig rutinmässigt från A till B över hela staden. I Ståckhåla måste man bo och verka i sin egen lilla kvadrant av betonggalaxen annars kraschar tillvaron. Förmodligen är det totalytan som gör Göteborg till en bättre plats leva och bo på. Bor man där är hela stan tillgänglig trots eländet i krondiket med eller utan bil.
Tja, i delar av fjollträsk är gatorna enkelriktade åt bägge hållen, men i muteborg är de avgrävda med slumpmässiga intervall. Kan komma på ett ut vilket som är värst, men i bägge städerna envisas de med att använda någon sorts rullande spårtrafikmuséer som mobila trafikhinder.
Nja, det var väl rätt negativt betraktat? Både jag och min familj rör oss tämligen långa sträckor för arbete, socialt liv, underhållning och liknande och vi kör (el)bil, åker (el)moped, åker tåg, åker T-bana, cyklar och åker buss – ofta kombinationer. Så visst fungerar det. Lite fullt i rusningstrafiken på både vägar och spår och lite irriterande med alla störningar i just pendeltågen, men det fungerar faktiskt ganska bra för det mesta. Ber om ursäkt för att jag inte gubbsur, men jag tycker nog att bilden behöver nyanseras lite. Det är inte så illa – självklart kan saker bli bättre, men jag tycker nog att man kan ha en aningen mer “halvfullt glas” mentalitet istället för att enbart fokusera på problemen som givetvis finns.
En fråga som ingen här verkar ställa sig är varför, vilket jag tycker är konstigt. Varför vill man ha bort personbilarna ifrån städernas kärnor? Jo, därför att de genererar de hälsoskadliga partiklarna PM10 som ökar samhällets kostnader i form av sjukvård och förtida död och lidande. Det gör godstransporter också såklart, men de kan man inte vara utan.
Fordon på vägar genererar såklart PM10 även utanför städer, men det är bara i städer man har så pass många människor som bor så pass tätt att det ens är möjligt att helt förlita sig på kollektivtrafik för persontransport. Det är dock inte bara ett problem i de största städerna, utan höga nivåer kan hittas även i mindre städer.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/smutsig-luft-forkortar-var-livslangd
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/rapport-visar-dalig-luft-i-sodertalje
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/dalig-luft-i-gavle
Jag bor inte i stad själv, men jag har full förståelse för de som gör och inte vill få kroniska lungsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar eller att deras små barn ska få men för livet för att de växte upp i en stad.
Vad skulle hända med städer och ingen ville bo i dem? Hade de överlevt det?
OM ingen ville bo i dem, såklart.
Och ändå har Sverige bland världens längsta livslängder. Man ska inte bara dö när man är 85 år, man ska leva också.
Ja, och alla klagar också på sjukvårdskostnaderna i Sverige. För att få bukt med dem så måste vi ju antigen försöka förebygga hälsoproblemen, eller utförsäkra folk och låta dem självdö. Jag vet vilket alternativ jag föredrar.
Alla dör ändå och kommer kosta vården lika mycket på slutet, oavsett när det sker.
På slutet kostar vi alla lika mycket ja. Men vägen till slutet kostar väldigt olika beroende på vilken hälsa man haft på vägen dit. Det är där de saftiga priserna kommer ifrån.
Med tanke på att dålig luft gör att tusentals dör i förtid varje år är det faktiskt ganska märkligt att förbränningsmotorn fortfarande är tillåten inne i städerna…
Den bilfria staden är en ren utopi, som möjligen fungerar i riktigt stora städer. Det sämsta man kan göra är att ta bort centrala parkeringar, och försvåra för biltrafik om man vill ha en fungerande handel. Svensk handel har en del intressanta artiklar om det tex. Och många kommuner har börjat tänka om.
En stor omställning kommer definitivt att krävas om städer ska kunna ha generella personbilsförbud, ja. Det är inte gjort i en handvändning. Men jag tror inte att detta är någon som kommer att försvinna, nej. De hälsoskadliga effekterna finns svart på vitt, så det är något vi kommer behöva ta itu med så länge vi inte får statsminister Åkesson som deklarerar att allt är fake news och vänsterflumm och sen begraver forskningen.
Fast för PM10 så är det däcken och inte motorn som genererar – f.f.a. då dubbdäck, vilket är varför vissa stadszoner kan ha förbjud mot specifikt dubbdäck. M.a.o. så genererar alla “fina” Teslor också PM10 precis lika bra som en bensinbil, om inte mer eftersom de väl är generellt tyngre.
Friktionsdäck fungerar bara i vinterväglag för att dubbdäck gör förarbetet.
Ja, dubbdäck är ett måste i de flesta delarna av Sverige under delar av året. Men personbilar i städerna är inte också ett måste.
En gång dubbfritt och aldrig mer dubbfritt. Och det behövs personbilar i städer också. Och det finns luftfilter.
Nej, jag håller inte med det kategoriska uttalandet. Friktionsdäck fungerar sämre på is om den inte ruggats upp av något innan, och det kan vara dubbdäck men lika väl sand och grus.
På snö, som också är vinterväglag, är friktionsdäck minst lika bra som ett dubbdäck, även utan tidigare uppruggning av vassa föremål.
/petimäter
Dubbdäcksförbud ger oklar verkan, det erkänner till och med den miljöutredare som var satt att undersöka bl.a. Hornsgatan. Och brist på dubbdäck kräver mer salt och grus, vilket också har negativ miljöpåverkan. Grus, sand, damm och friktionsdäck har potential att alstra ännu fler PM10-partiklar än dubbdäck, vilket nog städerna som infört dubbdäcksförbud insett och kontrat med tidigare och noggrannare sopning av vägarna på våren och perioder av längre varmt väder.
Förlåt, det var Göteborgs införande av dubbdäcksförbud som undersöktes, dvs Friggagatan och Odinsgatan. Inte Hornsgatan i Stockholm. Gillar citatet “vi vet att dubbdäcksförbud ger resultat, men vi kan inte säga hur mycket”. Ingen bias där inte. 🙂
https://www.sverigesradio.se/artikel/dubbdack-forbjods-men-effekten-pa-stadsluften-ar-oklar
När det gäller Stockholm är väl de höga partikel-halterna mest korrelerade till det aktuella antalet förtöjda kryssningfartyg i hamnen. Som kör diesel-generatorer på skitolja (skit här är inte bio-relaterat (i nutid) utan handlar mer om kvaliteten) helt utan avgasrening.
Det beror nog på vilka partiklar du syftar på. PM2,5 ja. PM10 nej.
PM2,5 är iofs farligare, så det kanske därför hjärnan fastnat för den datapunkten.
Prova att mäta partikelhalten nere i T-banan i Stockholm så får ni se på höga halter…
Konstigt, de säger att luftkvaliteten i Stockholm har mätts i flera årtionden och den långsiktiga trenden är att utsläppen av luftföroreningar har minskat kraftigt och att luftkvaliteten har blivit mycket bättre.
Södertälje är den stad i Sverige med de värsta luftföroreningarna, på andra och tredje plats kommer Mölnlycke och Kungsbacka
Luften _har_ blivit mycket bättre.
https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/luft/utslapp/partiklar-pm10-utslapp-till-luft/
https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/luft/utslapp/partiklar-pm25-utslapp-till-luft/
https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/luft/utslapp/utslapp-av-kvaveoxider-till-luft/
Sedan kan man ju alltid körsbärsplocka mätpunkter mitt i luftvirvlar i korsningar mellan höghus för att styrka sin tes. 🙂
Men att sakers tillstånd blivit bättre betyder ju inte att det fortsatt inte existerar förbättringspotential.
Jo, partiklar är inte bra. Jag som har cyklat mycket genom åren i storstockholm ligger väl risigt till med allt skit man dragit ner i lungorna. Trist att de inte klarar av att få bort de absolut sämsta fordonen. Ofta kan några få gamla och dåligt fungerande/dåligt underhållna/utslitna dieselbilar släppa ut partiklar som motsvarar väldigt väldigt många normalfungerande moderna fordon. Finge man bara bort avarterna och dubbdäcken så vore mycket vunnet. Tyvärr så struntar polisen blank i det och svensk bilprovning där nära nog det samma. Trist att det genom denna självpåtagna ignorans dör tusentals människor i förtid för något som vi väldigt enkelt kan förhindra.
https://www.transportochlogistik.se/20250311/20864/sverige-godkanner-smutsiga-dieselbilar-underkanns-i-resten-av-eu
Hur stort är PM10-problemet? Det finns hälsokostnader med att ha bort bilar också.
Hm. Kommer det vara möjligt att parkera vid gothia towers i sommar? Vi ska ta en roadtrip då och tänkte ett par nätter på upper house
Boka parkering via hotellet. Finns valet parking alternativt skyddad parkering på P-hus Focus (fast det skyddet ger jag exakt noll för när man vet hur koden fungerar för att komma in).
Brukade parkera i mässhallen, men verkar inte vara ett alternativ längre?
Jo, den parkeringen öppnar när det är ledigt i Mässhallarna, men är det inte bokningsbart så är det troligtvis något annat som pågår därinne.
Tack för snabbt svar! Pratar med hotellet såklart
Det skrivs alldeles, alldeles för lite om hur fantastiskt det är att köra bil. Hur underbart det är att ha sin egen, ny som gammal. Det är lätt att bli lite väl poetisk när man pratar om bilar i synnerhet och motorfordon i allmänhet.
Men de är ju bara så bra, den saken är säker. Det sägs ju att hunden är människans bästa vän, men ibland undrar jag om det ändå inte är bilen. Bilen har varit med oss nästan lika länge som hunden, inte sant? Utan bilen kan vi inte ta oss dit tågrälsen aldrig har nått.
Vi kan vare sig bo i eller besöka en levande landsbygd, inte ta av på en väg vi upptäcker av en slump. Utan bilen går något väldigt mänskligt förlorat.
Största frihetsreformen en ungdom kan vara med om är körkort och egen bil. Helt plötsligt fri rörlighet. Helt fantastiskt.
Det är största anledningen till att jag är för A-traktorer, trots att de är irriterande att ligga bakom.
Äntligen någon som säger det. Tack, Framsteg! Själv älskar jag att köra bil. Förutom friheten i att kunna ta sig vart man vill, när man vill, så är det något skönt meditativt med en lite längre landsvägskörning.
Dock hatar jag (som alla vettiga människor) att köra inne i Göteborg, så det gör jag väldigt sällan. Men så har vi förmånen att bo femtio meter från spårvagnshållplatsen också. (Och jobbet inne i centrum har inte ens nån parkering. Men jag saknar möjligheten att enkelt storhandla på hemvägen som jag hade när kontoret fortfarande låg i förort.)
Jag älskar att åka bil. Inte lika mycket att köra bil. När man slipper framföra fordonet är man mycket friare.
“Det sägs ju att hunden är människans bästa vän, men ibland undrar jag om det ändå inte är…”
Grisen!
Alla dessa miljoner kultingar som lever hela sitt liv för att växa upp och offra sig för oss — ärstsoppa, fläsklägg, julskinka, fläskkorv, bacon… Mmmm… Tack, alla grisar!
(Ja ja, nöt är också ätbart. Men fläsk är godare. Det sade redan Toke och Orm.)
När dom ändå är igång tycker jag dom ska lägga ett bud på Åsedas slogan och förvandla sig till “Offensiva Göteborg”…
Men dom har ju dessa fantastiska spårvagnar i Göteborg. Spårvagnsnätet kommer säkert att byggas ut så att det T.ex. går att åka spårvagn från Stockholm till Götet.
*tunnelbana
Museiföreningen SJ kör väl då och då en och annan nostalgitur mellan städerna, under förutsättning att 1800-talstekniken fortfarande fungerar just de dagarna.
😄😁😂🤣
Spårvagn är totalt kass gentemot T-bana. Långsamma, tar mycket plats i gatubilden, låg kapacitet och stället till det för räddningstjänsten. Det fanns många bra orsaker till att de avveckades. Bara några korkade politiker som tycker att nostalgi är viktigare än funktion.
När jag läser den här artikeln så framstår plötsligt Uppsala som, om inte bilvänlig så i vart fall inte värst och sämst i Sverige. Alltid något.
Jag tycker de jobbar på bra med att sabotera det välutbyggda vägnätet. Bussfilen på vaksalagatan tex är ju helt patetiskt. För vilka bussar? Nu ska man absolut bygga spårväg som majoriteten uppenbart inte vill ha. Islandsbron avstängd. Parkeringar försvinner och staden växer så det knakar. MotParkeringspartit har fått alldeles för mycket att säga till om här. Krav vid flytten var egen parkering med laddning! Rimlig väg till E4an.
Spårvagn var en relativt bra idé på 1800-talet när alternativet var att gå, springa eller använda häst, 2025 är det mer än 100 år för sent. Spårväg kostar exceptionellt mycket att bygga, är utan konkurrens det mest oflexibla sätt att transportera människor och varor som finns. Dessutom väger tågsätten avsevärt mycket mer än något annat system för persontransporter förtutom tåg så det passar utmärkt som kollektivtrafik i en stad som korsas av rinnande vatten och i huvudsak är byggd på blålera. Eller kanske inte….
Om du åker norrut på vaksalagatan mot gränby centrum så är det redan spårväg…
Var ett tag sen jag besökte Uppsala, men är alltså Islandsbron avstängd – Permanent? Eller medan man bygger spår där?
Bil gav oss en viss frihet, nu begränsas friheten till allt färre, kanske finns parkering snart endast för de som fattar besluten.
Är fängelsemurarna för de flesta i städerna framöver = kollektivtrafikens gränser?
Om folk inte kan röra sig utan låses in i 15-minutersstaden så minskar deras världsbild och de blir lättare att kontrollera. Alldeles för jobbigt med folk som rest och upplevt världen på egen hand. Bättre att de får sin bild av världen (USA = dåligt, Vietnam = bra) genom diabilder från Pogo Produktion. Om ni kommer ihåg denna produktionsbyrå.
Ah, Pogo Pedagog. Minnen.
Här kan man få en rejäl nostalgikick. “älskar” pipet när det är dags att byta bild
https://www.youtube.com/watch?v=Fk382REtKW0
Tyvärr är den ju “moderniserad” så att det inte är stillbilder längre utan långsamt in/utzoomande som gör gamlingar som mig åksjuka.
Hantverkarna löser parkeringsbristen med en extra gubbe som kör runt bilen hela tiden. Saknas några verktyg ringer man ”Bosse” som inom kort svänger upp framför entrén med det saknade.
Jag flydde från Göteborg till Kungsbacka 2020 när min son skulle börja skolan. Rätt val, trots 40 minuters pendling till jobbet. I Kungsbacka är det gratis parkering en timme med p-skiva på de flesta ställen, även om man höjt parkeringsavgifterna från 2 kr i timmen till 5 kr i city.
Bra dock att Göteborg redan nu befäster staden inför ryska stridsvagnar.
Kanske skulle de även fundera på att starta upp den kommunala tidningen Västkustflamman.
Förstår att det är tråkigt för alla som bort utanför staden och betalar skatt i kranskommuner som åker snålskjuts på Göteborgs serviceutbud att vi inte längre vill ställa upp och ha halva stan som subventionerad parkeringsplats år er. Det är helt orimligt att den mängden centrala yta vi har ska gå till parkering, dessutom utan att kommuninvånarna tar ut marknadspris.
Sen är det sån löjlig överdrift att alla parkeringar ska tas bort också. Du kan ta bilen hela vägen in till Nordstan och ta hissen ner till affärerna om det gör så ont att röra på sig.
På riktigt skärp er för helvete. Det går inte att att vi ska har parkeringsplatser i ett plan över hela stan och att 30-40% av ytan ska gå till det ineffektiva fordonet privat bil. På landet behöver man bil. Barnfamiljer och gamla behöver bil. Resten får ta andra färdmedel och som boende i Göteborg kan jag intyga att så inte är fallet. 8/10 bilar är bara en man i. I ytterområden kan man ha köplador dit folk kan ta bilen och där mark är billigt. Det är ekonomiskt och socialt vansinne att fortsätta planera städer som det vore 70-tal och röda baroner fortfarande styrde stan.
Word!
Fast det är ju röda baroner som styr stan.
Stan åker väl för övrigt snålskjuts på landet. Fixa er egen mat.
Fast fixar herr bloggaren sin egen mat? Inte förväntar han väl sig att hans grannar bönderna ska sälja sina varor till underpris bara för att han bor på landet?
Genom att bo på landet finansierar jag lokal service som bönderna behöver som butiker, vårdcentral, postombud, järn- och bygghandel mm.
Utför allt jag kan lokalt, då transportkostnaderna inte är värt prisskillnaden. Även oräknat vad tiden kostar.
Hehe, ja fast då blir det heller inte så många besök från utomsocknes i stan. Så det är ju ert val, behåll en trafik-vänlig innerstad eller ge upp handeln och tillhörande penga-flöden till krans-orterna…
Bilen är ett viktigt färdmedel. Den tar oss till tågrälsen, Orsa finnmark, städer, och till platser man aldrig når med vare sig flyg eller tåg. Den tar oss till jobbet på en lördag, där trafiken saknas.
I landsbygden bor människor som försörjer sig på verksamheter inom besöksnäring och turism. De driver hantverk, de upprätthåller fäbodar och är beroende av människor som kan ta sig dit, där ingen vare sig buss eller tåg går.
Utan bilism, ingen chans. Tar man bort bilen så ta man bort viktiga möjligheter för generationer att se, höra och röra sig i det som en gång var, eller att ta del av viktigt kulturarv som Carl Larssons Sundborn, Silverbergs Gruva och andra sevärdheter inte bara i Sverige utan världen över.
Att röra sig fritt och flexibelt, över stora avstånd kräver fordon. Att välja bilen på semester, för att man inte kan ta sig till flotta hotell, och dyra charterresor. Resor är också en anledning för mig att hylla bilen, som nödvändigt färdmedel. Bilsemester är ett alternativ, för vanliga medborgare som vill ha miljöombyte.
Ja, svensk besöksnäring skulle stendö om inte staborna hade bil och kunde åka till turistpärlorna.
Ingen vettig människa vill ta bort alla bilar, vettiga stadsplanerare ser att bilen fått ta alldeles för mycket plats i våra städer och gör något åt det. Oppositionen är stark för att bevara sina heliga bilar, dock visar det sig i längden att städer blir bättre i många avseenden efter liknande åtgärder. https://www.theenergymix.com/cities-thrive-with-fewer-cars-multiple-studies-reveal/
På tal om heliga bilar så är har Trump konstaterat att det inte är några Chevrolets i München.
För en gångs skull hade han helt rätt.
Helt övertygad om att han skulle betrakta din länk som fake news, fortsatt tjatat om drill baby drill, och hans trevliga kompis Musk skulle sträcka upp armen i något som eventuellt kan tolkas som en segergest.
På tal om London har numera Dubai tagit över som världens mest trafikerade flygplats.
Så kan det gå när världens oljeproducerande länder dikterar villkoren i världen…
Trump har inte varit till München…
https://www.geigercars.de/
Bloombergs reporter som verkar i Tyskland bekräftade uttalandet gällande Chevrolets i Munich.
Som den bilfanatiker han är kommer han nu se över tariffer på bilar.
Du stärker Trumps tes genom att länka till en sida utan Chevrolets? Corvette är ett eget varumärke numera, utan Chevrolet-stämpel.
Om du kollar på sidan så saluför de ny-bilar såsom:
Chevrolet Silverado 1500 RST (Pick-up), Chevrolet Tahoe Premier 4X4 (SUV), och Chevrolet Camaro Coupe ZL1.
https://www.geigercars.de/vehicle-details/?adid=370898349
Eget märke?
https://www.chevrolet.com/content/dam/chevrolet/na/us/english/index/upcoming-vehicles/2025-corvette-zr1/mov/01-images/2025-zr1-crossflags.png?imwidth=960
Att det finns några privatimporterade Chevrolets betyder ju inte så mycket i det stora hela. Corvette och Camaro (glömde den) var ett tag de enda bilarna som såldes officiellt av GM i Europa (om man undantar skithålsländer som Ryssland), och då gjorde de det utan att de var Chevrolet-brandade. Sedan kanske kunder valde att extrautrusta bilarna med Chevrolet-märken i alla fall..
Det kanske ändrades 2023, när GM återintroducerade sig på Europa-marknaden. Jag vet inte, tappade intresset för GM när de sålde Opel.
Jänkarna har alltid varit lite förvirrade mellan märke och modell. De kallar (ofta) båda för “brand”. Och ja, just Corvette har varit en Chevrolet som det ofta har varit tyst om att den faktiskt är just en Chevrolet. Men såvit jag vet har den faktiskt varit det hela tiden.
Chevrolet försvann mest på grund av att GM är så jävla usla på att göra affärer och sköta sina varumärken. Vad skall Trump göra, ge federala statsbidrag till GM så de kan överleva på marknader där deras produkter inte lockar köpare? Nu är väl Cadillac på väg tillbaka till Europa, men ett tag så var det ju bara grå-import av Corvette som fungerade och alla andra märken var försvunna.
Trump gillar att stödja sina olje-allierade i Saudi och Ryssland så han kommer att köra drill baby drill stenhårt samtidigt som har pushar lika hårt för att alla ska köra bil överallt, hela tiden.
Fattar ju vem som helst att det är sjukt omanligt att gå runt en golfbana när det finns manliga alternativ…
Undra om han har tvåtaktsmotor i golfbilen? För maximal manlighet..
Ada får tydligen åka med Kållektivtrafiken framledes.
Utvisning 5 minuter!
Bilen är en av våra mest älskade ägodelar, och lika populär som alltid. Under förra året rullade nästan fem miljoner bilar på Sveriges vägar, och 85 procent av svenskarna tillgång till minst en bil i hushållet. 37 procent har två bilar och 7 procent har tre eller fler.
Finns kanske ändå en viss poäng i att “döda” stadskärnor och därmed öka efterfrågan i andra stadsdelar och utåt. Därmed göra det mindre trångbott. Kan man få folk att överge städerna helt och flytta ut på landet så är det väl än bättre.
Finns mer än en stad där politikerna i sin gröna iver att mota bort bilismen från centrum fått gott om tomma affärslokaler i centrum.
Exempel på det? Vad jag läst gäller motsatsen, exempel: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S026427512100367X
Uddevalla
Det är värt att notera att kommunerna inte kan agera hur som helt då det inte finns stöd i lag att använda parkeringsavgifter för att minska bilism. Det är endast ett medel för att hantera trafikflöden.
Stockholms kommuns vänstermajoritet ska tydligen också fatta ett olagligt beslut, som tidigare också fattats och blivit upphävt tidigare. Kommunen avser att avgiftsbelägga idag avgiftsfria platser med syftet att minska bilismen I Stockholm med 30 %. Det kan man tycka är positivt, men det har inte stöd i lagen. Du får inte använda parkeringsavgifter som “hemlig beskattning” Utan, som sagt, bara för att ordna trafiken.
“2 § I den omfattning som behövs för att ordna trafiken får en kommun ta ut ersättning i form av en avgift för rätten att parkera på sådana offentliga platser som står under kommunens förvaltning och som kommunen har upplåtit för parkering.
Grunderna för beräkning av avgiften beslutas av kommunfullmäktige. Därvid gäller följande. För att underlätta för näringsidkare och andra med särskilda behov av att parkera i sitt arbete eller för dem som bor i ett visst område att parkera inom området får avgifter tas ut efter särskilda grunder av dem som beslutet gäller. Avgiften får i sådana fall fastställas till ett engångsbelopp för en viss period. Rörelsehindrade får befrias från avgiftsskyldighet. ”
https://lagen.nu/1957:259
Tidigare artikel där kommunen fått bakläxa.
https://www.svt.se/…/stoc…/nya-parkeringsregler-i-bromma
Senaste artikel om detta.
https://www.svt.se/…/gratisparkering-forsvinner-pa…
Det är värt att notera att kommunerna inte kan agera hur som helt då det inte finns stöd i lag att använda parkeringsavgifter för att minska bilism. Det är endast ett medel för att hantera trafikflöden.
Stockholms kommuns vänstermajoritet ska tydligen också fatta ett olagligt beslut, som tidigare också fattats och blivit upphävt tidigare. Kommunen avser att avgiftsbelägga idag avgiftsfria platser med syftet att minska bilismen I Stockholm med 30 %. Det kan man tycka är positivt, men det har inte stöd i lagen. Du får inte använda parkeringsavgifter som “hemlig beskattning” Utan, som sagt, bara för att ordna trafiken.
“2 § I den omfattning som behövs för att ordna trafiken får en kommun ta ut ersättning i form av en avgift för rätten att parkera på sådana offentliga platser som står under kommunens förvaltning och som kommunen har upplåtit för parkering.
Grunderna för beräkning av avgiften beslutas av kommunfullmäktige. Därvid gäller följande. För att underlätta för näringsidkare och andra med särskilda behov av att parkera i sitt arbete eller för dem som bor i ett visst område att parkera inom området får avgifter tas ut efter särskilda grunder av dem som beslutet gäller. Avgiften får i sådana fall fastställas till ett engångsbelopp för en viss period. Rörelsehindrade får befrias från avgiftsskyldighet. ”
https://lagen.nu/1957:259
Tidigare artikel där kommunen fått bakläxa.
https://www.svt.se/…/stoc…/nya-parkeringsregler-i-bromma
Senaste artikel om detta.
https://www.svt.se/…/gratisparkering-forsvinner-pa…
Lycka till att få rätt mot en Svensk myndighet, de bestämmer oavsett lag.
Uddevalla har också motarbetat bilister i centrum i 20 år minst. Så är centrum också snart helt utan affärer. Det fantastiskt själlösa handelscentrumet Torp har blivit det nya centrum
Överallt blir det som i USA, där städernas centrum är utan affärer, och folk måste ha bil för att kunna handla. Miljönissarna är så naiva och okunniga, som tror att man räddar klimatet med döda stadskärnor. Om tio år kommer foliehattar och miljömuppar, undra varför handeln är död i många stadskärnor… de såg det inte komma, som vanligt.
Kopierar in ett inlägg jag gjorde på elbilsveckan.se för ett tag sedan med tanke på parkering i Göteborg.
Under nyårshelgen blev det en biltur till Göteborg med barnen, vi sov en natt på hotell och besökte Universeum bl.a och en reflektion från resan är hur olika Sveriges två största städer tänker kring parkering och destinationsladdning på besöksparkeringar.
Parkering Göteborg tillämpar en prismodell där det kostar 30 kr/h kl. 08-22 och övrig tid 2 kr/h plus 5 kr/kwh om man även laddar bilen. Vi parkerade nästan exakt ett dygn, 23 h och 40 min för att vara exakt till en kostnad på 430 kr. Passade även på att ladda bilen, 60,8 kwh (3,7 kw/h) till en kostnad på 304 kr. Totalpriset blev 734 kr för parkering och laddning.
I Stockholm däremot skulle samma lika gällande parkeringstid och laddning ha kostat mig 425 kr. Stockholm har högre timpris på parkeringen (90 kr/h) men har ett fast dygnspris på 425 kr samt att laddning ingår i priset.
Jag är ganska ofta till Stockholm i jobbet och oftast får jag betala 425 kr, det om besöket är mer än 5 timmar, så kortare besök blir dyrare i Stockholm än Göteborg men 1 dygn blir billigare i Stockholm.
Sedan kan jag tycka att 5 kr/kwh vid en laddningseffekt på 3,7 kw per timme är ganska dyrt. På länken nedan redovisar Parkering Göteborg vad det kostar i andra städer.
Hittade länken nedan hos Parkering Göteborg där de redovisar priser för kommunala parkeringar i andra städer, även där priserna ganska höga för destinationsladdning.
https://www.parkeringgoteborg.se/elladdning-oversikt-marknad-och-priser/
Måste kommunerna ta ett högre pris för att inte konkurrera med privata aktörer eller beror det på något annat? De borde väl vilja ha låga priser för att locka besökare till sina städer?