Artikeln innehåller annonslänkar för Svensk Värdeförvaring.
Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna på fredagsmorgonen. Kronan stärks vidare mot tio kronor för en dollar och kanske har stödet för dollarn fallit. Regeringen menar att lågkonjunkturen kvarstår i räntekänsliga Sverige till 2025 och det finns inte i korten att styrräntan går under 2%, vilket torde göra att bolåneräntorna lugnar ner sig till runt 3% om några år.
Stockholmsbörsen backade igår med -0.66% för OMXS30 och – 0.65% för OMXSPI. Den svenska kronan fortsätter stärkas och en euro kostar nu 11:12 SEK medan dollarn fortsätter mot tian och hittas nu på 10:11 SEK vilket är den starkaste nivån för kronan sedan sommaren 2022. En förklaring kan vara väntade räntesänkningar i USA medan Sverige förväntas behålla en högre styrränta.
Guldpriset ligger kvar på jävliga 666:- SEK per gram.
På tal om guld: Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
I USA steg börserna med +1.03% för S&P-500 och +1.23% för Nasdaq 100. Vinnare bland FAANGST-aktierna var Tesla med +2.98% och sämst gick Apple på -0.08%. Marknaden verkar tagit relativt lätt på patenttvisten kring Apple Watchs syremättnadsmätning.
De långa amerikanska räntorna backar något, men ingen större dramatik. Tioåringen kostar 3.89% och tvååringen 4.33%. Återreversering av räntekurvan har ännu inte skett, som synes.
I de asiatiska tidszonerna är det en blandad kompott under fredagsmorgonen. ASX 200 är oförändrad på -0.03%, Hang Seng faller -1.25%, medan KOSPI stiger +0.24%, Nikkei +0.17% och Straits Times +0.94%.
Regeringen och finansdepartementets nya prognos för svensk ekonomi presenterades igår av finansminister Svantesson (M), och uppger att vi först får högkonjunktur igen år 2025, då ekonomin bara återhämtar sig med +0.6% av BNP under 2024, medan ponduspostuleringen är +2.7% för 2025 och +3.2% för 2026.
Inflationen väntas falla tillbaka och KPI landar på 3.9% nästa r och sedan under Riksbankens mål om 2.0% år 2025 med 1.4% och 1.6% år 2026. Styrräntorna väntas i årssnitt bli 3.84% under 2024, 2.89% under 2025 och 2.31% under 2026. Jämfört med 4.00% just nu kan vi alltså se en minskning av t ex rörliga bolåneräntor med 1.7 procentenheter till 2026, eller drygt 3%.
Någon återgång till bolåneräntor runt procenten finns alltså inte i korten, så den som hoppas på det får drömma vidare. Eller hoppas att alla ponduspostulerare har fel.
Svensk ekonomi anges med rätta som räntekänslig, med tanke på lånefesten som pågått i Sverige de senaste två decennierna och hushållens och företagens skulder hämmar därmed återhämtningen i ekonoimn.
Prognosen inkluderar inte risken att Sverige hamnar i direkt kinetiskt krig med Ryssland i och runt Östersjön om två år, vilket skulle påverka både räntan på dina bolån och tillväxten i ekonomin. Den risken sätts alltså till noll i finansdepartementets prognos.
79 kommentarer
Vill inte vara sådan, men att kalla regeringens och Finansdepartementets prognoser för “Pondus” postulering?
Är det inte mer av typ, propaganda?
Har börjat bli så att jag är mer intresserad av amatöranalyser, vanligtvis så tror dessa personer själva på sina analyser. Proffsen däremot får jag en känsla utav att de tror inte själva på vad de säger, det är ren propaganda.
“Någon återgång till bolåneräntor runt procenten finns alltså inte i korten, så den som hoppas på det får drömma vidare. Eller hoppas att alla ponduspostulerare har fel.”
Vad Sveriges politiker och riksbank tycker och tror spelar inte så stor roll.
Vad det någon som förutsåg att det skulle bli minusränta förra gången?
Kommer ihåg jag hörde någon ekonom på radion för runt 10 år sedan när räntan bara sänktes och sänktes. Jag tror ECB hade haft 0% i ränta en längre tid. Då togs frågan upp “Kan räntan sänkas ytterligare?” från reportern. Ekonomen svarade att räntan redan var 0% och knappast kunde sänkas mer för då skulle det bli minusränta och det går inte – kanske under en kortare period.
Sen i mitten av 2014 så införde ECB minusränta som höll i sig till mitten av 2022 – dvs 8 års minusränta på raken.
Ja man skulle gärna vilja läsa någon form av resonemang när alla institutioner presenterar sina ränteprognoser.
Inflationen har sjunkit som en sten i Sverige och hela EU. Danmark har t.o.m. redan deflation. Också en lågkonjunktur på det. Ingen kan spå i framtiden men sannolikheten för snabba räntesänkningar som 2008 ökat för varje dag.
PPI har dock planat ut och “hemmaprisindex” vad det nu är har vänt upp. Se där en riktig fakta att spekulera kring!
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/prisindex-i-producent-och-importled/prisindex-i-producent-och-importled-ppi/pong/tabell-och-diagram/prisindex-i-producent–och-importled-arstakt/
Eftersom du är helt säker på att prognoserna är helt fel är det bara att satsa allt du äger på att räntorna ska sjunka. Du kommer bli multimiljonär!
Marknaden har INTE räknat med att räntan sjunker till 0.
Tänker att när vi väl ser till att skicka gripen mot Moskva 2024-2025 så är räntan och inflation underordnad hela den liberala demokratins existens.
Jag tror också en boränta runt 3% men med en inflation på 2% (eller löneökningar på sådär 2.4%) och ränteavdrag på 30% så innebär det att låna till boende är otroligt fördelaktigt. Nästan gratis.
Så köpte man inte sitt boende där på toppen under pandemin så kommer man nog kunna vara nöjd länge. Men vi får hoppas att bostadsmarknaden aldrig kommer bli så galen som den var där igen. För många som förlorar på det.
Men nu är villa priserna 31% lägre än toppen om man justerar för inflationen och detta är nog en helt okej nivå. Men medelpersonen som köpte på toppen har alltså förlorat mer än hela kontantinsatsen.
Husmask säger att medelpriset för en villa i Sverige när Ryssland startade sitt krig var 33 tusen per kvadratmeter, idag motsvarar det 38 tusen (16% inflation) nu är medelpriset 26 tusen per kvadratmeter. En nedgång med 31,5%.
Den som köpte på toppen kan trösta sig med att bolånet har sjunkit i motsvarande grad också tack vare inflationen.
Nej.
Inflationsjustering påverkar både tillgångar och skulder i samma grad.
Att bara inflationsjustera tillgången men inte skulden är fel.
Gäller bara om din lön inflationsjusteras. Vilket den inte gör. Gjordes förr, men inte nu. Tacka den svenska modellen.
Svenska arbetskraftskostnader är och har varit högre än motsvarande i EU sedan lång tid tillbaka utom för några få länder. (Norge, Island, Danmark och Luxemburg, där endast Danmark kan sägas motsvara svenska förhållanden ens ytligt)
De svenska LÖNERNA är lägre i listan än arbetskraftskostnaden.
Den internationella konkurrensen har hållt tillbaka svenska löneökningar för kollektivet i och med att man har “märket” som broms då industrin sätter trenden i löneförhandlingarna
Sedan har såklart produktiviteten inte haft samma goda tillväxt som den hade 95-2005 ungefär och därmed minskat löneökningsutrymme.
Inflationsjustering är en statistiskt verktyg där du normerar mot ett index. Alla värden du vill jämföra måste normeras mot samma index.
Inflationen har gett oss reallönesänkningar, den har sänkt det reella värdet på tillgången (bostaden) men den har också sänkt det reella värdet på bostadslånet.
Som jag skrev, lönen har med hur mycket månad i slutet av pengarna du har. Har du fått reallönesänkning har du mer månad att hantera när pengarna är slut.
Ekonomer räknar med att skulder såväl som tillgångar minskar med inflation. Vad bloggen räknar med är irrelevant.
Rikki, du tydliggör bloggarens poäng exakt utan att förstå det själv, eftersom det du skriver är fel.
Se utveckling i arbetskostnad och skatt för Tyskland, Frankrike och Sverige sedan 20-30 år.
Ledtråd: de ligger idag alla tre på 40 euro/h i lönekostnad, något högre för Frankrike.
Det vi vi vet är att RB ränte prognoser alltid är fel, vid deflation och – tillväxt så kommer 0 ränta tillbaka, att spå inflation borde inte vara svårt då man mäter 12 månader tillbaka, dvs ekonomer har ju alltid facit, och som det ser ut nu med lågkonjunktur så kan ju folk glömma löneökningar framöver
Tack Werner, för din korta och lättförståeliga formulering av det självklara.
Behövs i bruset.
Tack Rutger.
Förutsätter att bloggaren provocerar med flit för att driva trafik men någon kan ju faktiskt tro på det och då är det bra med fakta.
Ja tur man inte är skuldfri, inflationen har i mitt fall amorterat drygt 400k. Nu ska bara lönen haka på 🙂
Så är det.
Att kassaflödet inte ändrats pga reallöneökningarna inte hänger med är en helt annan sak.
Det är absurt att påstå att den miljon jag har på banken minskat 20% sedan 2021 pga inflation men den skuld jag har till banken INTE har minskat 20%.
Rent praktiskt minskar förvisso skulden relativt relativt andra ökande kostnader, men i praktiken minskar ändå återbetalningsförmågan för krediten om lönen samtidigt står still. Den som fått ökade räntekostnader upplever nog inte heller att skulden blivit lägre även om allt annat blivit dyrare. Skulden skulle i så fall behöva indexeras gentemot reallönerna.
Nu verkar du tänka fel. Den som blankat SEK och köpt någon annan tillgång än SEK eller långa SEK-derivat påverkas enbart positivt av att SEK faller i värde (“inflation”).
I många fall kanske effekten snarare är neutral, dvs du har samma köpkraft som tidigare. Valutakurser är trots allt ett nollsummespel.
Jag både sålde och köpte på toppen så jag tar det lugnt. Bytte dessutom ner mig så lånen minskade. Kommer inte sälja i panik och kommer inte binda lånen utan det gäller att simma lugnt och stå ut i några år. Men pensionen ligger vid horisonten så en isolerad gård a la bloggaren kanske vore attraktivt när man inte behöver köra till jobbet. Helst något som inte kräver fyrhjulsdrift. Eller så får man bli metrosexuell, skaffa en central lägenhet inne i Kungsbacka och spendera dagarna med att sitta på kafé med en MacBook och försöka verka intellektuell genom att se ut som att man skriver en massa.
Intellektuell? Kungsbacka?
Jag får inte ihop det.
Metrosexuell med MacBook (pro) på ett café låter som ett tamefan nära perfekt liv 🙂 Men jag antar att du inte har råd till det livet pga dåliga ekonomiska beslut därav är bitter.
Haha.. Känner inte till Kungsbacka men du är hård & besynnerlig. 😂
Frillesås Bandy är inget man skojar bort.
@KArlXII,
We aim to please, or We dont come in peace.
Jag förstår att en som föddes i den skånska myllan och för vilken storstädning innebär att man skrapar av sulan på gummistövlarna från dynga innan man går in i köket har svårt att förstå förfiningen i en metropol som Kungsbacka, men vi har faktiskt stadsrättigheter, ett centralt torg med en kyrka, elektricitet, kaféer, Coop, ICA, Lidl och Willys, tågstation (nej, inte att den hästdragna vagnen som hämtar mjölkflaskorna tar passagerare, utan ett riktigt tåg med elektrisk drift), bussar och en motorväg strax utanför.
Så det så. Jag ser mig själv med en MacBook, mustasch, helskägg, snofsiga kläder, allmänt skitviktig uppsyn, drickandes en espresso latte med lillfingret i vädret.
Och Kungsbacka har faktiskt även både fotbolls- och basketlag. Hoppas ni klarar att ta in förfiningen.
Kungsbacka är säkert ett helt ok ställe. Själv bodde jag ett tag i Halmstad och trivdes bra där.
Jag kan hålla med att man kan trösta sig med att bolånet minskat på något sätt. Men jag håller även med LW att det är mer komplicerat än så. Inte bara pga låga löneökningar utan pga ränte – inflations korrelationen. Problemet att kostnaden för bolånet har ökat ändå pga att räntan kommer ligga högre än många som köpte på toppen trodde. Detta pga att räntan ökar när inflationen ökar.
Så medan bolånet kan inflationsjusteras så borde även kostanden för lånet vara med i beräkningen.
Alltså är en klen tröst att ens lån har minskat 16% i reala pengar medan kostanden för lånet har ökat med 300% i reala pengar.
Har man 100% bunda lån så kan jag hålla med om argument. Då har hög inflation en positiv verkan.
Den reala kostnaden för lånet har väl inte ökat med 300%, utan den är väl fortsatt negativ, eftersom nettoräntan är under inflationen?
Får du betalt i inflation?
Ja, jösses. Folk blandar ihop med sina föräldrar på 70- och 80-talet, som fick dra av 85% av räntan på sina lån, och där lönerna höjdes med 10-15% om året på grund av inflationen. Då försvann skulderna snabbt.
Detta har blivit floskeln “inflationen amorterar mina skulder”. Lustigt nog sitter de där som nu fått sina skulder amorterade av inflationen och får inte ekonomin att gå ihop.
Om till exempel en skuld har ändrats i värde från -100 till -93 i reala termer och man samtidigt betalat 3 i nettoränta har ens förmögenhet ökat med 4. Man har alltså haft en kostnad på -4 på det lånet. Det har ingenting att göra med vilken inkomst man har eller vilka andra tillgångar man äger eller om man har kassaflödesproblem.
@Lars I länken nedan förs ett liknande resonemang, och jag kan inte se några större fel i slutsatserna. Förefaller rimligt.
https://svenska.yle.fi/a/7-10021899
Det är inte alls komplicerat. Det handlar bara om att vara konsekvent.
Att prata om normerade (reella) bostadspriser för att i nästa mening säga att lånen inte ska normeras är inte att problematisera. Det är bara fel på nivå 2+3=6.
Den som vill sitta och inflationsjustera sin hushållsbudget får gärna göra det. Men bli inte förvånad om det ända som händer att de reella utgifterna inte ökar lika mycket medan den reella inkomsten sjunker.
Ur samhällsperspektiv är skulder i förhållande till nominell BNP intressant om man är socialist och menar att skulderna ska betalas kollektivt, och inte av de som är skuldsatta. Men för hushållet så måste skulderna betalas med riktiga pengar. Har man inte de pengarna är floskler som “inflationen amorterar mina skulder” totalt ointressant.
Reala huspriser är också intressant i att jämföra med alternativ köpkraft. Hur många år hade du kunnat leva på pension för samma mängd pengar, istället för att äga ett hus?
Går huset ner 30% i pris realt så minskar mängden år du kan leva på pengarna när du cashar hem med 30%. Det är relevant.
Anledningen att lämna lånet utanför är också då det egentligen är en hävstång. När du tjänar pengar tjänar du väldigt mycket mer än insatt kapital (15%) men samma sak när du förlorar pengar.
Låt oss säga att du köpte ditt hus för 6 miljoner 2022, du hade en kontantinsats på 900 tusen (15%). Du har alltså lån på 5,1 miljoner.
Idag är huset värt 4,7 miljoner (en nedgång på 21%). Och du har ett lån på 5,1 miljoner. Du har förlorat 1,3 miljoner fast du hade bara från början 900 tusen, en förlust på 144%. Du har blivit av med kontantinsatsen samt är skyldig 400 tusen till banken. Så ser din situation ut i reala pengar.
Nu så inflationsjusteras detta, ditt hus är idag värt 4,7 vilket gör att nedgången inte är 21% som vi tidigare antog, utan 31,5% när man räknar med inflationen. Detta är den hypotetiska situationen om man inflationsjusterar endast huset.
Ditt lån i dagens pengar har som du säger som tur inte vuxit men inflationen utan är fortfarande 5,1 miljoner. Hade det vuxit med inflationen hade det idag varit värt 5,9 miljoner. Du har alltså faktiskt tjänat på detta? 800 tusen i inflationsjusterat lån.
Du tar ut denna hypotetiska vinst från ditt hypotetiska bankkonto går till banken med dem och betalar av ditt lån på 400 tusen du har hos dem och har 400 tusen hypotetiska pengar kvar som du drar av från din kontantinsats a 900 tusen som du hade när vi började. Du ligger alltså bara 500 tusen back nu i teorin (istället för 1,3 miljoner du förlorat i 2021 pengar). Problemet är att banken vill fortfarande ha sina 400 tusen för de tar inte hypotetiska pengar.
Sen i andra steget då måste man även räkna kostnader som pantbrev 2%
Lagfart 1,5%
Mäklararvode 1,5%
Sen har huset ökat i pris blir det skatt på det (oavsett om ökningen är reell).
Som sagt det är fritt fram att normera tillgångar mot köpkraft men då får man konsekvent normera skulder också. Vare sig man vill det eller inte. Antalet chokladkakor jag behöver avstå från att ha ett bostadslån på 2 miljoner är ju betydligt färre än för ett par år sen. 😏
@Storebror
Inflationsjusterar du ditt nominella lån på 5.1 miljoner blir det reellt 4.56 miljoner med en inflation på 10.5%. Inflation kan varken få en tillgång eller skuld att växa.
LARS WILDERANG: Jag kan inte för mitt liv förstå varifrån du hämtar förmodandet att cit.:…-“…om man är socialist och menar att skulderna ska betalas kollektivt, och inte av de som är skuldsatta.”
Som varande född och uppvuxen bland vad som utan tvivel kan definieras som socialister och att dessutom i hela mitt hittillsvarande liv omfattat en världsbild som tvivelsutan kan definieras som i hög grad socialistiskt färgad har jag aldrig stött på det argumentet och än mindre anslutit till det!
Tillönskar dig en angenäm kommande Helg!
@WERNER
Har chokladkakorna blivit billigare?
Ponduspostulerar att ett KPI på 3,9% för 2024 är helt galet. Vi kommer inte ens nå inflationsmålet på 2,0% efter sommaren och snabbare än vi anar så kommer vi vara tillbaka på 0-ränta.
Den hemmasnickrade bedömningen gör även jag.
Med skillnaden att det inte kommer bli 0-ränta.
Vi har väl stagflation nu och deflationen kommer i vår. Räntan sänks men inte mot noll.
Troligen en korrekt bedömning, jag tippas på en styrränta på 2.0% i början av 2025 när ekonomin gått i stå och boräntor på 2.5%.
Jag tror du ligger rätt, vi ska ju inte tillbaka till 2020 utan 2024 jämförs med 2023, och får man bukt med Suezkanalens trafiken och Jemen så bör vi ha deflation till nästa jul
Vi kommer aldrig tillbaka till ngt som liknar världen före Covid. Det har Xi Jinping sett till.
Vad många glömmer även om räntan sjunker framöver är att köpkraften som också är knuten så mycket mer än bostäder också kommer kvarstå,
Alla hyreshöjningar kommer ligga kvar
Många brf avgifter kommer behöva va högre än vad de är,
Kvar att leva på kalkylen då allt trots inflation redan gått upp kommer fortsatt va hög
Stora nya hyreshöjningar för handel mm nästa år igen ( som måste tas ut på lunchen, eller prylen.
Lär inte bli fler stödköp från riksbanken om alla konkurser och ev utmaningar för fastighetsbolag går i konkurs så risk höjer räntan
Men vi får se
Det beror lite på hur löneförhöjningarna ser ut men de brukar med viss fördröjning följa inflationen.
Löneökningar i Lågkonjunktur kan ju arbetare glömma, när varslen ökar är det inte läge att byta arbete eller vara kaxig i łöneförhandling
Tack för att du specificerade arbetare – cheferna kommer ju såklart få sina vanliga bonusar oavsett hur det går!
Självklart! Vad är en chef utan bonus om inte bara en simpel tafflig arbetare…
“Många brf avgifter kommer behöva va högre än vad de är”
Jag vet inte – sjunker räntorna så kommer ju räntekostnaden för föreningarna att sjunka.
Några kommer nog sänka – några kommer kanske ha kvar avgiften men inte höja på många år.
Tror många föreningar höjt för lite, så om inte nollräntorna kommer tillbaka så lär det bli fortsatta höjningar. En anekdot är min egna förening där vi höjt med 43% på mindre än ett år. Nu är vi nog färdiga med större höjningar.
Bor du inte i hyresrätt?
Nej då, varit inne på marknaden sedan 2001, så jag har fyra ackumulerade uppskov (som jag hoppas löser sig politiskt). Så jag får lov att tacka bostadsbubblan för de goda åren som tidigare varit.
Beror det inte också på hur föreningen har hanterat åren med mycket låg ränta?
Om avgiften har sänkts när räntekostnaderna sjunkit är det inte konstigt om den nu måste höjas.
Min egen förening har t.ex. konsekvent ökat amorteringarna när lån lagts om till lägre ränta. I år behövde vi därför inte höja avgiften och nästa år endast marginellt. Tre procent tror jag styrelsen har kommunicerat.
Nybyggd förening, med taskig timing på räntemarkaden :-).
Aha, I see 😊
Många BRF binder väl lånen?
“Styrräntorna väntas i årssnitt bli 3.84% under 2024, 2.89% under 2025 och 2.31% under 2026. ”
Det ligger i stora drag i linje med min egen bedömning. Dock menar jag att 2.31% under 2026 är för optimistiskt. Vi kommer att ligga närmare 3% än 2% under 2026.
3.67% under 2024. 2.96% under 2025. 2.67% under 2026.
Fastnar hon inte på bild, finansministern?
Eller är det vanlig återvinning som gör att samma bild rullas ut?
Återvinning är miljövänligt. Tror detta är 2019.
Svantesson är den enda rikskändisen som världsmetropolen Lycksele producerat.
Appappapp. https://sv.wikipedia.org/wiki/Lycksele
Se på tusan! Jag kände faktiskt igen fem andra personer på listan.
Hon syns inte i speglar och upptäcks ej av rörelsedeck.
Har spegellös kamera numera.
Här är lite fräsch statistik från Medlingsinstitutet:
https://www.mi.se/app/uploads/loneutvecklingen-i-sverige-tom-oktober-2023.pdf
Jag vet inte om jag borde försöka känna lite glädje. Jag hade inte råd att sätta mig i skuld under nollränteperioden så den enda skulden jag har är till CSN. Inte för att det känns speciellt kul att få krav från CSN på en utbildning som återigen visade sig vara värdelös men jag har iallafall inga bostadslån.
Betvivlar att den var värdelös – du kanske bara måste hitta ett sätta att kapitalisera på den och alldeles oavsett har den kanske gjort dig till en klokare och mer insiktsfull människa? Du kan i alla fall glädja dig åt att du får en andra chans nu när de priserna backat ett antal år samtidigt som inkomsterna legat still. När räntorna väl börjar backa är du med i matchen igen.
+1
Jag brände mitt sista CSN på att gå en yh-utbildning. Det får jag nu reda på är värdelöst, jag skulle ha lökat mig igenom en kandidat i systemvetenskap istället. För det är en “akademisk examen”.
Förmodligen och det trots att tron på akademiska examen är enormt överdrivet…
Gott nytt år till bloggarn och alla följare med stora hjärtan! Önskar ett mer fredligt år till Ukraina samt att må trollen ta de som vill den stolta nationen illa. Slava UKRAINA!
Kanske investerade i rolighet(er)? Det ska inte underskattas när man bara har ett liv. 😀
Kronan tuffar på uppåt riktigt bra nu, euron närmar sig 11 kr och dollarn gick just under 10.
Bara en krona nedåt kvar på vardera så börjar det närma sig det respektabla området. Eurons teoretiska jämviktskurs de första 10 åren var 9:25 har jag för mig, fortfarande en bit bort.
Ja. Det här ska man inte underskatta vilken positiv påverkan det kommer ha för de flestas ekonomi.
Håller det i sig innebär det ett abrupt slut på importerad inflation och kan tillochmed leda till en kortare deflation. Vilket behövs.
Gott nytt år till bloggarn och alla följare med stora hjärtan! Önskar ett mer fredligt år till Ukraina samt att må trollen ta de som vill den stolta nationen illa. Slava UKRAINA!