Kommunal i Piteå uppmanar sina medlemmar att åka 22 mil för att strejkvakta mot Tesla i Umeå “för våra barn och barnbarn”. Verkar inte finnas tillräckligt med IF Metallare i Umeå som vill strejkvakta i januarikylan.
I ett utskick till sina medlemmar skriver Kommunal Norrbotten Sektion Piteå bland annat följande, bloggens fetstil:
“Hej! Vi vill uppmana våra sektioner att sprida information bland era medlemmar/förtroendevalda att anmäla sitt intresse att bistå Metall som strejkvakt på måndagar i Umeå från den 15 januari 2024 Anmäl ert intresse via länken se nedan och fyll i formsblanketten. Vi ska avlasta IF Metall i att ansvara över måndagar och bemanna strejkvakter under de tre passen mellan 06:00-17:30.
Direktivet kommer direkt från vår förbundsledning och det är av allra största vikt att göra allt vi kan för att stötta upp.
Det är inte endast IF Metalls kamp utan hela arbetarrörelsen, och avgörande för den svenska modellen.
[…]
Jag vill skicka med er att det är skarpt läge nu, det vi är med om just nu kommer det skrivas om i historieböckerna. Konflikten är den första i sitt slag sedan 90-talet och många av oss hade inte åldern inne för att vara del av det. Den är avgörande för svensk fackföreningsrörelse. Det är vi som träder före som så många gjort innan oss och det är nu vi tar fajten för framtiden, för våra barn och barnbarn och för att visa omvärlden att när vi organiserar oss kan inte ens en av världens rikaste män stoppa oss.”
Varför IF Metall inte kan skaka fram egna strejkvakter i januarikylan i Umeå är oklart. Stöder inte ens IF Metalls medlemmar strejken, trots att man kommer skrivas in i historieböckerna och att man gör detta för våra barn och barnbarn så man måste fråga om hjälp miljövänliga 22 mil bort? Så många frågor.
Strejkvakterna får ersättning för “förlorad arbetsförtjänst”. Men inte 22 mil resa tydligen.
98 kommentarer
Det skrivs historia. Alla vill vara med. Även Kommunal i Piteå.
Enligt Wikipedia är en strejkvakts uppgift att observera om strejkbryteri pågår och att informera allmänheten om konfliktläget. Jag har svårt att se varför någotdera skulle behövas i detta fall.
Vet inte hur Tesla ligger i Umeå. I Mölndal ligger de mitt ute i ett industriområde sist på en väg och ingen annan än Teslas kunder och anställda kommer dit, så lite oklart vilken allmänhet man behöver informera där.
Dom ligger långt ute på ett industriområde med väldigt få förbipasserande
Långt ute är att ta i. De ligger bara ca en kilometer från ett av Umeås större handelsområden.
IF Metall borde ha många medlemmar bland Volvo Lastvagnars 1600 anställda vid produktionsanläggningen i Umeå.
De föredrar väl att jobba istället för att stå och strejkvakta. Prioriteringar.
Kontaktar man IF metall där uppe gällande arbetsolycka, då får man fler frågor än svar.
Facklig rättshjälp kan du sannolikt glömma, då gentemot t.ex. AFA.
En långbänk utan mening eller ett annat mål än att mjölka pengar till en sk. centralort!
Dvs. något som inte har dess like i detta land, men i ryssland.
Hur kan man tro att en blockad mot ett företag med 100 anställda i Sverige kan vara “avgörande för svensk fackföreningsrörelse”?
Om det krävs så lite för att kolossen ska falla så måste den stå på lerfötter.
GMOGMO: En liten virusdjävel kom in i landet med en busslast skidturister för några år sedan … Detta angående kolosser och lerfötter.
Alla medel är tillåtna! Vi tar ingen hänsyn till föreningsfrihet eller avtalsfrihet. Fackmaffian är hotad av Tesla-Covid.
Om Piteå försvinner i ett rökmoln är det alltså Kommunal som startat sin Ford Granada 2.8i, besiktigad och skattad till 97.05.14.
Varför ska kommunalare delta i en Metallstrejk? Blir lite som Transportstyrelsens deltagande, känns lite off.
Nu förväxlar Du Pite men Pajala
I pite finns det redan rökmoln. Det luktar pengar
Vore intressant med en kommentar från Pajala hur det går med Kaunis och vem är det egentligen som egentligen doftar på pengarna?
Samt hur har de med nära tillgängliga BB´n.
Är det närmaste BB´t i grannlandet så har man tur, den vården är bättre, kanske t.om. världsledande?
Hela HöHö-högern är så tröttsam. Så här; den svenska (eller nordiska om man så vill) modellen är värd att värna. Den har tjänat Sverige väl med låg grad av konflikt på arbetsmarknaden, hög grad av samförstånd och bland annat välutvecklad arbetsmiljölagstiftning. Finns det dumheter i modellen? Självklart. Ska vi värna kollektivavtalen, vilken är en grundbult i modellen? Lika självklart! Dessa skapar nämligen rimliga planeringsförutsättningar för bolag, samhälle och individ. De fungerar som en garant för hyggligt funktionell och konfliktfri lönerörelse där fackföreningarna, i vart fall senaste 20 åren, tar ett stort ansvar i att agera dämpande och upplevs som rationella i sina krav.
LW trollar för att ämnet ger klick. Alla som stör sig ger vinsten till honom när de klickar in och skriver en kommentar.
Som alla andra ämnen. Är du kränkt. Läs int
Kränkt är väl att ta i. Tänker att det vanligtvis finns en massa bra, vettiga och smarta personer här som kan bättre.
Sen är det LWs plattform och han gör som han behagar. Jag läser det mesta som skrivs här och det mesta faller mig i smaken så bjuder gärna på den slanten.
Och år efter år minskar de svenska lönerna i förhållande till övriga Västeuropa.
Det sjuka är att arbetarna är så hjärntvättade att de tycker det är bra. Polackerna tjänar snart mer och har börjat sluta åka till Sverige för att jobba.
Kommunals chatBot has entered the chat
HöHö?
Varför tror du att arbetsgivarna hyllar den svenska modellen? För att de är förlorare på den? Om arbetsgivarna inte är förlorare i konflikten arbetstagare-arbetsgivare, vem är då förloraren?
Och Kommunal. Socialdemokratiska maktpolitruker på bägge sidor om förhandlingsbordet. Och de anställda tror att facket sätter medlemmarnas väl i första led. Gissa varför lönerna är så usla inom Kommunal?
Givetvis är det arbetstagarna som är förlorarna i den ekvationen. Vinnarna är nog samhället i stort genom att kollektivavtalet garanterar visst mått av stabilitet. För att försvara den svenska modellen behöver man inte vara varken socialist eller fackföreningsaktivist.
Jag har de senaste tio åren förhandlat med kommunal på lokal nivå. Otroligt låg nivå på både förhandlingsteknik och förståelse. På systemnivå finns dock en förståelse – kan hänga ihop med kopplingen till det statsbärande partiet?
Att lönerna är usla är för att vi värderar arbetena inom kommunals avtalsområde därefter och att kollektivavtalen har en dämpande effekt. Hur tänker du kring lönenivån?
Hade Kommunal brytt sig om sina medlemmar hade man gått ut i strejk för länge sedan och fått arbetsgivarna att frukta facket, istället för att skratta bakom ryggen på dem. Eller ja, skåla med sina kompisar bland politrukerna på Kommunal.
Problemet är att man kollektiviserar arbetarna. Hur ska det gynna en arbetare att kollektiviseras? Det som händer är ju att denne blir enkel att byta ut mot en annan kollektiviserad arbetare. Som att reducera dem till maskiner. De enda som vinner på det är de övriga arbetsskygga som inte är driftiga nog att engagera sig fackligt och på så sätt slippa arbete.
Den fördel som finns är väl att det är få konflikter i Sverige på arbetsmarknaden, men det är ju tveksamt om det gynnar just arbetarna. Det torde ju gynna arbetsgivarna om något. I övrigt så är “Den Svenska Modellen” en väl odlad myt på samma sätt som hyresregleringen och Systembolaget.
Exakt, kollektivavtal gör att de som är duktiga inte belönas vilket leder till, vilket i sin tur sänker motiviationen osv. Många i offentlig sektor skulle haft högre löner om det fanns fler arbetsgivare, men tyvärr är det ju monopol på efterfrågesidan. De privata aktörerna är ju fortfarande beroende av regionerna för finansieringen så de har endast en begränsad möjlighet att erbjuda bättre löner.
Det drabbar dessutom kvinnor som grupp hårdare eftersom fler kvinnor känner ett “kall” inom de yrken som det offentliga monopoliserat. Så ironiskt nog så är det de som skriker högst om kvinnors löner och att de är diskriminerade som också är de som kämpar hårdast för att dessa branscher ska vara monopoliserade och ge sämre löner och villkor.
Svårt att ta någon på allvar som använder epitet som “höhö-högern”. Nivån på barnslighet så hög jag inte kan ta något som skrivs efter en sån mening seriöst.
Huvudet på spiken, skriver under på det du skriver (nåja, hyresregleringen är ju ingen myt utan fakta). Men absolut; Det är primärt AG som gynnas av kollektivavtal och huvudsyftet är stabilitet på arbetsmarknaden. Stabiliteten har gynnat AG och samhällsutvecklingen. Rent historiskt så har löntagare som grupp haft en hel del att vinna på kollektivavtal och en pigg fackföreningsrörelse.
Den här missriktade omsorgen kring offentliganställdas löneläge, speciellt kvinnors, känns lite lätt… påklistrad? Det finns gott om konkurrens med offentlig sektors verksamheter, alltifrån friskolor, privat barnomsorg, privata vårdgivare osv – är knappast frågan om något monopol på efterfrågesida ?
Rent konkret, hur har den hjälpt svenska arbetare när ex en svensk ingenjör tjänar mindre än och ha rlägre löneökningar än vad en tysk gör? Hur klarar sig alla andra europeiska länder som inte har den fantastiska svenska modellen? Borde de inte ha gått upp i rök och ruiner vid det här laget. Om något är det väl sverige som sticker ut när det gäller tillväxt, arbetslöshet, sociala problem, förfallen infrastruktur osv. vilket inte har så lite att göra med arbetarrörelsens eget parti.
Man får väl skilja på grupp av löntagare och Sverige på systemnivå tänker jag. Kollektivavtal på grupp eller individnivå är antingen fördelaktigt eller inte. Det kan man ju diskutera om det roar en. Sen kan man diskutera det på någon form av ideologisk grund, vilket jag föreställer mig att några här försöker göra. Tänker att det är mer intressant att diskutera utifrån systemnivå – dvs hur har kollektivavtal på en övergripande nivå bidragit till samhällsutvecklingen i stort typ stabilitet, tillväxt och planeringsförutsättningar. Det saknas i kommentarsfältet – som i många andra frågor håller en intressant och hög nivå.
Jag har jobbat som ingenjör hela mitt yrkesliv på olika företag med och utan kollektivavtal. Har uppnått pensionsåldern. Tror mig har varit en uppskattad medarbetare och har inte haft några problem att få en bra lön. Det är inget som kollektivavtal eller facket har hindrat. Vill en arbetsgivare ha kvar en arbetstagare som det är konkurrens om så får de betala.
“Den har tjänat Sverige väl”
Känns uttrycket igen?
Används när man vill låta ansvarstagande, men egentligen bara vill slippa vidare diskussioner.
Samma sak sades av Stefan Löven angående Sveriges allianslöshet.
Uttrycket i sig är helt fel.
Man kan inte fortsätta med något bara för att det varit bra tidigare. Tiden kommer inte vända och börja gå bakåt.
Man måste alltid se till vad som kommer vara bra i framtiden, det är dit vi ska.
Håller med, “… har tjänat xyz väl …” är bara en lat, slö, slapp, indolent och likgiltig variant av “Så har vi alltid gjort.”
Du har givetvis rätt, det är ett ganska tröttsamt retoriskt grepp. Precis som ditt retoriska grepp att peka på retoriska likheter i en helt annan fråga för att misskreditera och inte bemöta innehållet (nåja, innehållet utöver det retoriska greppet).
Jag har hört att femårsplaner är bra också.
Beror mer på att Pitebor är eliten i det svenska folket.
Söder om Jävre börjar det bli mycket vekare.
Källa Molly Maguire – En Hellwittansch Pitebo
🤙Rock on.
Fan vad fint! Man hör så mycket om företag, partier och organisationer som springer ärenden åt den lede fi, så det är skönt att veta att det finns några organisationer där ute som är redo att stå upp för svenska värderingar!
Anton Nilsson behövde inte resa långt för sin solidaritetshandling, så det är beundransvärt att höra att svenskar är redo att åka så långt.
Är den så kallade solideraritetshandlingen alltså att döda en arbetskraftsinvandrare?
Tänk om de kunde lägga ner lika mycket kraft på att stoppa Putin istället. Föga troligt att Musk ska invadera Sverige.
När Kommunal tar fajten vet man att det är kört..
för Metall.
Har länge läst den blogg med stor behållning, framför allt det intressanta som skrivs om Ukraina kriget.
Men när det gäller Tesla-konflikten och kollektivavtalen vara eller inte vara tycker jag nivån är låg. Jag är ingen socialist eller fackföreningsman men tror om majoriteten av svenska löntagare inte skall omfattas av kollektivavtal måste det ersättas av något annat annars blir löntagaren väldigt skyddslös. Vill man inte ha kollektivavtal måste detta i så fall ersättas av en utökad lagstiftning på det arbetsrättsliga området. Vad jag vet finns det ingen lagstiftning om minimilöner och tjänstepensioner t.ex. sådant regleras av kollektivavtal. Hur ser bloggaren på detta?
Tycker själva att lagstiftning t.ex. vad gäller delade turer, rätt till heltid, rätt till tjänstepension inte vore fel. Lönebildning måste dock rimligen förhandlas mellan arbetsmarknadens parter, där vilja jag inte ha någon politisk inblandning. Efterlyser lite mer konstruktiva förslag om man inte är nöjd med sakernas tillstånd.
Det är möjligt att svenska löntagare är för dåligt betalda men det kommer väl inte lösas av att Tesla inte har ett kollektivavtal. Vad gäller bloggarens farhåga att polska löner är på väg om svenska löner så blev jag lite lugnare när jag läste på denna hemsida.
https://sv.gohowgo.com/4079–average-and-minimum-wages-in-poland-by-profession.html
En brandman tjänar tydligen 600 Euro i månaden (2021).
En ingenjör tjänar 750 Euro i månaden, om det stämmer så är nog genomsnittslönen minst 4-5x högre i Sverige.
Kan inte bedöma om denna info är helt korrekt men måste vara väldigt fel om polska löner snart är ikapp svenska.
Den där sidan skulle kunna vara ett specialarbete i mellanstadiet. Många meningar är helt obegripliga.
Hur skulle de bli väldigt skyddslösa? Det finns ju massor av företag som saknar kollektivavtal idag. Mina är två av dem. Jag kan garantera att ingen av de anställda skulle byta bort sitt nuvarande anställningsavtal mot kollektivavtalet, för det är det som kommer ske. Det är nämligen inte 1800-tal länge och numera är det arbetsgivarna som konkurrerar om arbetskraften.
Jag vet att det inte är 1800-tal längre. Min erfarenhet är också att man kan ha det lika bra på företag som inte har kollektivavtal. Bra mindre företag erbjuder naturligtvis lika bra villkor som kollektivavtalet. Man använder det som en mall. Det finns åtminstone på tjänstemannasidan inga hinder att erbjuda bättre villkor än vad kollektivavtalet anger även på företag med kollektivavtal.
Men ända dåliga erfarenhet att jobba på ett företag utan kollektivavtal var att tjänstepensionslösningen på detta företag var sämre än vad som storföretagen som följer kollektivavtalet erbjuder. En sådan sak är inte så lätt att se om man är oerfaren och bländas av den något högre lönen t.ex. Detta bidrog till att jag bytte arbetsgivare vilket går bra om man är efterfrågad på arbetsmarknaden. Min poäng är att om kollektivavtal inte längre kommer att ha någon normerande betydelse på arbetsmarknaden så kommer det att behöva ersättas av lagstiftning om inte annat så kommer nog EU att se till det.
Vi som arbetsgivare har inte kollektivavtalen som nån måttstock. Vi vill ha de bästa personerna anställda och konkurrerar med varandra. Vi vet nämligen att ju bättre personalen mår och ju mer vi ser dem som individer, desto bättre mår företaget och desto mer av det får personalen.
Det är det som det handlar om – att se människor som individer och människor. Och alla dessa har olika behov och motivation. Nån mår ha av att ha sin hund på kontoret. En annan vill jobba märkliga tider för att denne har en speciell hobby på fritiden. En tredje har en funktionsnedsättning och mår bättre av vissa förutsättningar på sin arbetsplats och sitt hemmakontor. Individer.
Men, är man inte efterfrågad på arbetsmarknaden så har du rätt i att man kan gynnas av kollektivisering. Precis det jag konstaterade ovan.
Det finns lika lite hinder att erbjuda bättre villkor än vad kollektivavtalet ger även på företag utan kollektivavtal. Det vi däremot slipper är de arbetsskygga sossarna som driver partipolitik inom företaget på arbetstid och i våra lokaler. Att hålla ute den skiten är värt väldigt mycket. Och det är där pudelns kärna är – det handlar inte ett skit om arbetarnas väl i t ex Tesla-konflikten. Det handlar om sosseriets makt och pengar.
Varför ska vi låtsas att det råder avtalsfrihet? Ja det behövs skydd för den svage. Så lagstifta till den svages skydd, gör kollektivavtal till lag krav.
Är lite lustigt att just här har vi en norm som slemma utlänningar ska anpassa sig till enligt främst vänstern.
Om villkoren regleras genom lag istället för genom avtal tappar fackföreningarna en del av sin makt till riksdagen; där har vi kanske elefanten i rummet.
Ja, och de tappar sin förmåga att bedriva partipolitik på arbetsplatserna.
Så fungerar det ju i nästan alla andra länder så varför skulle det inte fungera igen. Arbetslagstiftningen i Europa är ju väldigt omfattande, och ger oftast bättre skydd än i Sverige.
Vad säger du? Du tror alltså att kollektivavtal är en lag i Sverige, och att Tesla vill använda en amerikansk lag? Snälla…
Jag tycker det känns tryggt, eller uppfriskande att facket agerar på detta vis. Jag tillhör inte Metall. Jag håller med om att svenska löntagare har blivit akterseglade på senare år och att det borde löna sig bättre att vara anställd i Sverige men… här kommer ett amerikanskt företag och kräver att amerikanska regler ska gälla. Om detta accepteras – vilken lagstiftning ska accepteras nästa gång? Tysk? Mexikansk? Kinesisk? Rysk? Ändra gärna regler och villkor men inte bara för att en enda företagsägare tycker att han vet bättre än sina anställda.
Kan du utveckla det där om att Tesla kräver att amerikanska regler ska gälla? Syftar du på anställningsavtalet?
Här är ett exempel: https://da.se/2023/12/teslas-avtal-om-munkavle-har-redan-drabbat-anstalld-inkallad-till-hr-avdelningen/
Avtalet bryter alltså mot svenska regler? Varför har ingen polisanmält Tesla i så fall?
Menar du att Tesla inte följer svensk lag i Sverige utan följer amerikansk lag? Det låter ju jättemärkligt.
Om de tycker det är jobbigt att få fram strejkvakter nu, hur är det då om ett år? Två år?
Musk blir ju bara triggad av försök till utpressning. Han kommer eskalera hur långt som helst.
Tycker både facket och Tesla kunde gjort detta mycket bättre. Bägge förlorare i längden
Fantastiskt pompöst brev det där. De tycks lida av någon grandios självbild där endast det svenska facket kan rädda världen från sitt kollektiva lidande där de kommer på sina vita springare. Vanliga människor utanför den sfären skrattar sig ju harmynta av de där formuleringarna.
Det borde vara en liten signal till dem när de inte ens lyckas få fram strejkvakter. De har dessutom försökt muta de anställda som inte vill strejka med 130% strejkersättning samtidigt som de hotar de anslutna med uteslutning.
Jag är mer intresserad av Transportstyrelsens och PostNords agerande i det hela, det kommer bli intressant att se utfallet av det.
Inte ens sina egna medlemmar lyckas de få att strejka. 😂
Flera Teslaarbetare utesluts från IF Metall. Det beslutade fackförbundet på onsdagen.
– Att tvinga fram ett uteslutningsärende på det här sättet har aldrig skett tidigare. Det är inget man gör med speciellt stor glädje, säger Martin Gunnarsson, förbundssekreterare på IF Metall.
https://da.se/2023/12/if-metall-flera-strejkbrytare-utesluts/
Så vitt jag vet så har inte de som arbetar (fackligtanslutna) på tesla fått rösta om de vill ha en strejk.
om det hade röstat så hade jag kanske haft lite sympati för att sparka ut dom som inte deltog. Men som nu, ett centralt beslut och sedan uteslutning…suck!
Sovjet.
De är också lite intresant att den verkstad som de vill punktmarkera, umeå. är den som har flest strejkande tekniker?
Utan att veta så har jag svårt att tänka mig att umeå är en av de större verkstäderna för tesla
https://teslaclubsweden.se/sa-manga-strejkar-pa-tesla/
kraftfullt slag i luften av IF metal avdelning “norrland”?
DAPER: If Metalls stadgar är solklara både vad gäller var beslut om konflikt tages samt uteslutning av strejkbrytare.
Har svårt att se logiken med att plocka strejkvakter från en annan stad.
Umeå har över 90000 innevånare det går åt 15 strejkvakter per vecka.
Ang Tesla så börjar jag få mer och mer förståelse
för Metalls krav på kollektivavtal.
Tesla har tydligen anställnings-avtal på ca 40-70 sidor
som vanliga människor
inte rimligen kan sätta sig in i och som är oskäliga,
evig tystnadsplikt och 6 mån karens mm,
men det är väl typiskt amerikanskt ?
https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bilbranschen/tesla-satter-munkavle-pa-anstallda/
https://www.dn.se/ekonomi/teslas-hemliga-kontrakt-har-aldrig-sett-nagot-liknande-pa-svensk-arbetsmarknad/
Jag som underkonsult inom IT har haft uppdrag på flera företag som haft avtal över 40 sidor på engelska. Detta oavsett om företaget är baserat i USA eller inte.
Det går ju å andra sidan vägra att skriva på. Jag skrev till exempel själv inte på ett liknande avtal med Amazon och valde en annan arbetsgivare. Knappast prist på jobb för duktiga mekaniker.
Kanske inte så lätt för alla att förstå allt i ett avtal på 40-70 sidor. Inte otroligt heller att mycket av det som står där inte skulle hålla om man tar en tvist till domstol men inte alltid så lätt för en enskild person.
Det här är väl bra om fack och arbetsgivarorganisationer kommer överens om vad som är ett rimligt anställningsavtal.
Man kan addera en tilläggsklausul “Alla eventuella tvister avgörs i svensk domstol”.
Då kan man med lite tur slippa undan sådant i avtalet som är olagligt i Sverige. Rätta mig gärna om jag har fel.
“det vi är med om just nu kommer det skrivas om i historieböckerna”. Ja, men troligen inte som de i Piteå tror. Det står alldeles för mycket på spel och det som kan stå i historieböckerna är att Sverige driver ut framtidsföretag. Som näringslivschefen “Jacke” ungeför sade, det här blir inte bra för någon
Eller så kanske företag som inte styrs av obstinata diktatorer – bara anpassar sig till svenska förhållanden?
Vad är det egentligen för problem för Tesla att teckna kollektivavtalet så man kan koncentrera sig på det viktiga att utveckla sin Tesla försäljning i Sverige?
Har hitills inte hört något konkret som Tesla skulle förlora. Förklara gärna för mig. Om jag hade varit aktieägare skulle jag var bekymmrade och tycka att Musk prestige inte är viktigt i detta sammanhang.
Det händer redan. Våra grannar är ju storägare i en hel del amerikanska techbolag…
https://www.reuters.com/business/autos-transportation/tesla-must-respect-collective-bargaining-rights-norways-sovereign-wealth-fund-2023-12-08/
För att de inte vill? Något annat skäl ska inte behövas i en demokrati med avtalsfrihet.
Ok då vet jag. Det finns inget rationellt skäl
Undrar om man kan kartlägga sina medlemmar utan att bryta mot GDPR?
Crowdfunda enskildt åtal mot fackpampen bara för skojs skull?
Ja undra varför arbetarna inte sluter leden under LO:s fana nu när de blåser i hornet…
Det ligger ju till såpass att arbetarrörelsen har lyckats med konststycket att tappa arbetarna. Först till Nya Moderaterna och Reinfeldt… och sedan blir det riktigt underhållande.
Kände att jag behövde gå igång lite på detta för det är en fascinerande bit närtidshistoria!
En sak som LO och S alltid har begripit så är det att om man har en stor välfärdsstat, som är konstruerad, kan man säga, som ett stort försäkringssystem, så måste man också ha ett kontrollerat inflöde av människor till systemet.
Rent intuitivt är det hela ganska enkelt och självklart. Man kan bara tänka sig ett försäkringsbolag som börjar ge ersättning enligt avtal till personer som inte ingår i försäkringskollektivet med hänvisning till behov av ersättning, men utan avseende på inbetalning av premier.
Fast egentligen är det ännu värre. Inte nog med att din försäkring plötsligt faller ut till alla som har inte har försäkring, för att det är synd om dem… du förväntas dessutom tro att den stigande premien (eller fallande ersättningen) inte har någonting alls att göra med detta. Istället argumenterar man mot allt förnuft att i det långa loppet så RÄDDAS försäkringen av den här konstruktionen.
Från M:s perspektiv finns det en utopisk rimlighet, men bara utopisk. Man kan mycket väl ha vidöppna gränser i ett land som INTE har en stor välfärdsstat eftersom det saknas incitament att flytta dit såvida man inte har tänkt sig att göra rätt för sig. Vilket även gör det lättare att faktiskt göra rätt för sig. Jag vet inte om Reinfeldt missade att vi (tyvärr i min mening) inte ligger särskilt nära att ha ett sådant system, eller om han faktiskt tänkte sig att knäcka den socialdemokratiska modellen genom att öppna dammluckorna… För jag får inte ihop det. Alternativet är att han tror mer på resiliensen i en socialistisk samhällsmodell än vad ens socialister någonsin har gjort.
Hur som helst, Reinfeldt sätter detta i verket genom att frångå praxis att göra upp om migrationspolitiken med S (för att uppnå stabilitet i ett viktigt politikområde) och sluter 2012 istället uppgörelse med Miljöpartiet! Vilket alltså är själva motsatsen till att att eftersträva stabilitet.
Arbetarna blev givetvis alltmer sura på de här dumheterna, mer om det strax nedan… Men utöver detta lyckades Alliansen med att hålla sina traditionella väljare glada genom att skapa utrymme för skattesänkningar med att dra ned på statens kärnuppgifter, nämligen saker som militär, polis, rättsväsende och beredskap.
Detta är smart i all sin cyniskhet. Sådana neddragningar har noll negativ effekt tills… tills det har det längre. Då är det för sent.
Men vem vill inte höra på en glad berättelse om att vi numera är förbi den onda tid när sådant behövdes? Dessutom begrep de att om man inte ville ha generalstrejker och strejkande tjänstemän mot sig så var det mycket bättre att spara på kärnuppgifter än på saker som kultur, eller i allmänhet hela skogen av ideologiska myndigheter som ger den generella vänstersidan sina plattformar och uppehällen sedan 1968.
Sossarna för sin del blev nog sura ett tag, men så kommer valet 2014 och plötsligt får S välja mellan att bilda regering just precis med Mp och att inte bilda regering… och vi vet alla vad S väljer när regeringsmakten ligger i vågskålen.
Så blev Mp:s migrationspolitik även S migrationspolitik. Det LO och S såg som självklart alldeles nyss var plötsligt rasism, kalla vindar och stöveltramp. Precis som den blivit M:s och alla andras migrationspolitik. Mp brydde sig helt enkelt betydligt mer svavelosande nitiskt om denna riktning, som de såg som moraliskt tvingande (tillsammans med V såklart).
Vi hade nu uppnått en ny slags konsensus om migrationspolitiken, men denna konsensus gällde endast mellan parlamentarikerna – inte inom väljarkåren. Väljarkåren hade helt enkelt lämnats utan alternativ!
För vem ville dras i smutsen som rasist?
“Håll min öl,” säger Jimmy Åkesson & Co.
Socialdemokraterna och snart hela den etablerade politiken lyckades härmed med ett konststycke som är bortom det begripliga. Håll i er nu: De lyckades förlora hela initiativet OCH en femtedel av alla mandat TILL ETT GAMMALT SKINNSKALLEPARTI.
Detta efter att de högtidligt svor på att deras heliga och högsta uppgift var att se till att detta lilla parti av outsiders inte skulle växa. När det fortsatte växa i alla fall var det ingen som funderade på om det kunde bero på att deras strategi att hela tiden göra tvärs emot vad de sade (oavsett vad de sade) kanske gjorde det lite för lätt för SD att säga saker som alla fattade stämde, medan de fick stå och säga saker som alla fattade inte stämde.
Vems fel var det så att SD snodde arbetarklassen från S via M? Givetvis vad det SD:s EGET fel. De borde ha insett det oetiska i att ta tillfället i akt.
Alltså… det är ju tyvärr så att det funkar inte riktigt på det sättet.
För en gångs skull idag talar S alltså sanning när de säger att de “alltid har stått för en restriktiv invandringspolitik”. Vad de inte nämner är den där mellanperioden mer nyligen när just precis det blev till nazism. Nu är det inte nazism längre, såvida det är S själva som säger det såklart. Om någon annan gör det är det fortfarande det.
Detta är förklaring på att jag, trots att jag inte har mycket till övers för SD:s politik, har väldigt svårt att ansluta mig till den allmänna SD-bashingen som liksom utgör anständiga svenskars motsvarighet till andra primaters grooming. Det är så man känner igen varandra och löser konflikter helt enkelt. Man tävlar lite om att hata SD mest…
Men SD har man grundligt förtjänat i min mening. De är vad de är. Men snarare än att vara förtäckta nazister så är de nog ett rejält kvitto på politisk inkompetens och usel fingerkänsla…
Frågan är om S ens begråter förlusten av arbetarna som väljare. De pratar så fult och grovt och påminner alla dessa tjänstemän och kulturpersoner med bakgrund i arbetarklass om exakt det som de avskyr och vill glömma och lägga bakom sig. Nej… bättre då att vända sig till en växande grupp, nämligen bidragstagare! Den gruppen kan man dessutom som politiker själv skapa!
Så… lite personligt vinklad och levererad bakgrund till den här ädla kampen mot verkligheten.
you can’t make this shit up
Alltså!
Jag var tvungen att registrera ett konto bara för att svara på detta. Jag har läst ledare och lyssnat på politika poddar de senaste 10 åren. Är utbildad både inom nationalekonomi och statsvetenskap. Jag måste bara säga att detta är den ÖVERLÄGSET bästa sammanfattningen av sakernas tillstånd jag stött på under de senaste 10 åren. Klanderfritt! O invändningar. Fortsätt sprida din klokskap.
Alltså!
Jag var tvungen att registrera ett konto bara för att svara på detta. Jag har läst ledare och lyssnat på politika poddar de senaste 10 åren. Är utbildad både inom nationalekonomi och statsvetenskap. Jag måste bara säga att detta är den ÖVERLÄGSET bästa sammanfattningen av sakernas tillstånd jag stött på under de senaste 10 åren. Klanderfritt! O invändningar. Fortsätt sprida din klokskap
Jag har en fundering.
Är det verkligen lagligt att försöka krossa ett företag genom att driva ett krav på ett avtal varken företaget eller arbetarna ser någon nytta med?
Det är ju som alla vet ett självändamål för LO att alla ska vara med och betala till fackpamparna men om ingen vill vara med så faller ju hela cirkusen.
Jag kan respektera att man inte vill ha kollektivavtal men man bör då ha en idé vad som skall finnas istället.
Behövs det lagstiftning som reglerar t.ex. minimilöner och mycket annat? Vill vi att våra riksdagsledamöter skall bestämma vad en rimlig minimilön skall vara och hur en tjänstepension skall vara? Tanken från början var att arbetsmarknadensparter är bättre på detta och kommer man inte överens får man ta en konflikt.
Vad är skillnaden, med svängdörrarna mellan fack och partigrupp i åtanke? Igår fackhjälmen på, idag riksdagshatten och i morgon det egna konsultföretagets keps – ja, GP, SL med flera, jag tittar på er!
Det är samma personer, så jag tvivlar på att det skulle bli vare sig sämre eller bättre med kollektivavtal eller lagar. Däremot tror jag det skulle bli bättre om vi hade fria fackföreningar. Var är vår Lech?
Patetisk strejk. Historia skrivs? Inte en enda anställd på Tesla i Malmö strejkar. Man har plockat fram ett gäng trötta sossar som “strejkvakter” fattar inte var de fått dem ifrån…..
Historiskt dålig uppslutning……
Inte direkt läge att strejka om man riskerar förlora jobbet på grund av det eller?
Man kanske vill jobba? Jag menar att man gillar att jobba på sin arbetsplats med de avtal man har.
Ja kanske, vem vet?
Facket tar ju strid för kollektivet och inte enskilda anställda. Det är klart man kan köpa sig fri, men frågan är om det ska vara möjligt?
Givetvis ska ingen vara fri!
Tesla anställda får la ta och skapa en egen “fackförening”, sedan skriva ett “kollektivavtal” (kan vara ett tomt papper?) med tesla samt den föreningen.
det borde göra IF metal strejk till en vild strejk dvs “olaglig” samt göra det svårare med sympatistrejker.
https://lawline.se/answers/bilda-egen-fackforening
https://lawline.se/answers/nar-ar-stridsatgarder-tillatna
misstänker att det finns något i lagen som göre ovanstående svårt, annars hade nog svensktnäringsliv gjort något liknanande.
https://www.svensktnaringsliv.se/sakomraden/arbetsgivarsamverkan/sa-fungerar-kollektivavtal_1006616.html
glad att man inte jobbar i sverige längre.
Tror du verkligen att S och LO skulle lämna ett kryphål som underminerar deras maktanspråk? 🙂
Om det där kollektivavtalet är så sabla bra så spelar det väl ingen roll om Tesla snuvar sig på konfekten? Ett endaste företag som inte inser fördelarna lär knappast hota den “svenska modellen”?
Jag har haft funderingar på att starta ett fackförbund. Det ska enbart skriva kollektivavtal som hänvisar till de lagar som finns samt skyddar individens rätt, inte kollektivets. Genom att gå med i detta fackförbund invalidiserar man den märkliga funktion i lagen som gör att kollektivavtal även omfattar tredje person utan kollektivavtal. Då kan arbetsgivare skriva avtal med såväl Individarbetarförbundet (kort: Individerna) och t ex IF Metall. Sedan är det upp till respektive arbetstagare att välja själv. Och det blir oerhört knepigt för ett fackförbund att strejka för kollektivavtal eftersom det redan finns.
SALLAD: För cirka 10 år sedan försökte sig SD närstående intressen på av dig föreslagna konststycke och som förväntat så sket det sig fullständigt … Dessutom så har ju syndikalisterna försökt sig på en sådan manöver i cirka 100 års tid och har inte kommit en millimeter i den vägen.
Lagstiftning, gällande avtal och vedertagen praxis på svensk arbetsmarknad utgör effektiv spärr mot Gulingar och Svartfötter!
Vad är en “Guling”?
LEFFOE: Som svar på din fråga kortast uttryckt; Medlem i en sådan facklig organisation som den som beskrivs av pseudonymen SALLAD härovan.
Tackar för detta svar!
S och Facket gjorde ett “offer you can’t refuse”.
Noterar att Tesla konflikten väcker många känslor. Tror att grunden till konflikten är en kommunikation miss till Elon Musk. Om tex Sverigechefen hade informerat Elon vid rätt tillfälle då han är rätt medicinerad för sina psykiska åkommor och då mottaglig för hur ett kollektivavtal fungerar, så skulle han nog först. Han är ju inte dum. Med ett avtal så är ju de anställda helt i händerna på Facket och arbetsgivaren med dåliga löner sämre höjningar och andra förmåner som en arbetsgivare behöver ge. De har fredsplikt om då finns inget vapen emot företaget så som att strejka. Men som tidigare skrivit timing är allt i detta läge. Han måste vara rätt medicinerad och i rätt mode och rätt person måste säga detta till honom. Tror inte att en företrädare för facket är den rätte utan informationen måste komma ifrån hans närhet. Han är ju som vi säger här lokalt en “specialare” men dum är han inte.
Liten uppdatering från arbetaren. Enligt dom så strejkade endast 30% av tesla anställda.
beräkningen tycks förenkla saken lite i hur många som strejkade vid varje tidpunkt
https://arbetet.se/2024/02/19/bara-var-tredje-anstalld-pa-tesla-strejkar/