Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsfallen från igår fortsätter i de asiatiska tidszonerna nu under torsdagsmorgonen. Den svenska kronan rasar tillbaka till sina tidigare bottennivåer trots Riksbankens tidigare så kallade vinsthemtagningar, även om det inte blir några rekord annat än för guldpriset. Än.
Det ser alltså fortstta mörkt ut för den som tidigare hade pengar i svenska kronor.
Stockholmsbörsen backade -0.51% för OMXSPI under gårdagen, medan storoblagen i OMXS30 balanserade runt nollan med -0.02% för indexet.
Den svenska kronans ras fortsätter, nu med en Riksbank som dumpade sin valutareserv på dessa nivåer för att säkra valutavinsterna. En Riksbank som för övrigt hade negativt kapital eftersom räntehöjningarna minskat värdet på alla de obligationer som centralbanken i sin eviga visdom köpte upp under den eviga krisräntans nollränta för att pressa räntorna och skapa den så önskvärda inflationen i konsumentpriser, men bara lyckades skapa inflation i tillgångspriser som bostäder. Dock kan inte en centralbank bli insolvent. Det är själva centralbanken som skapar valutan, så den kan alltid betala för sig, men till priset av att dess valuta faller.
En USD kostar nu 11:18 mot ett rekord för i år på 11:20. Euron går på 11:79 mot 11:95 som rekord. Guldpriset hittas på 715:- SEK per gram, vilket är rekord.
När det är oroligt på marknaderna så sticker förstås kapital från en liten perifer ekonomi i Europas utkant med en skvalpvaluta, som Sverige. Dessutom inget Natoland än.
Vi får se om Riksbanken har kvar något mer av valutareserven att göra vinsthemtagningar med eller om vi kan spräcka tolvan för dollarn och tretton kronor för euron innan det här lugnar ner sig. De är trots allt de smartaste bästaste högavlönade nationalekonomgänget.
I USA rasade Nasdaq 100 med -2.47% och S&P-500 gick -1.43%. Google ledde utvecklingen hos FAANGST med -9.51%, medan den tidigare succén för Spotify grusades med -5.16. Amazon föll -5.585 och Facebook -4.17%. Då är det där inga små bolag direkt.
Börsfallen fortsätter i de asiatiska tidszonerna.
ASX 200 går -0.86%, Hang Seng -0.55%, KOSPI -2.47%, Nikkei 225 -1.97% och Straits Times -0.42%.
Jag ska delta i Företagarna i Marks event idag, då jag är nominerad till årets företagare i kommunen, men jag ska försöka få ur mig en Ukrainaartikel omgående.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
15 kommentarer
Det ser dessutom ut som att vi är snart tillbaka på R̶o̶m̶s̶o̶n̶/̶B̶o̶l̶u̶n̶d̶/̶S̶t̶e̶n̶e̶v̶i̶/̶H̶e̶l̶l̶d̶e̶n̶/xxxxx priser då det blir mindre blåsigt framöver. Samtidigt som SMPC regeringen i Tyskland eldar kol för det vilda.
Vi tackar de framsynta i den gröna vänstern som kvaddade vårt elsystem med vett och vilja. Putin could be jelous!
Ett stående tips är att återkommande se Galenskaparnas “Trögfattarföreningen”
Och så länk:
https://youtu.be/akUdFfVkKtI?si=-wVq0vYierTew68J
…och i helgen kommer troligen den första snön, så nu är det dags att ta fram vintertäcket, ty att vrida upp elementen är inget alternativ. Brrr!
Jag läste slarvigt “vinterdäcket” och undrade sen hur det skulle vara ett bättre alternativ än att skruva upp elementen …
Angående riksbankens valutatransaktioner så vill jag påminna om att enligt informationen jag har sett¹ så ska köpen pågå i 4-6 månader. Fortfarande rätt så tidigt än så länge mao.
Sen har jag en fråga: Nuvärdet (mark-to-market?) för obligationerna har väl definitivt sjunkit, men det är väl pga den nu högre diskonteringsräntan. Väntar man ut att obligationerna förfaller får man då tillbaka kapitalet man satsade. Så riksbankens kapitaliseringsproblem bör vara övergående? Så problemet är egentligen QT, dvs att de säljer obligationerna på den här låga prisnivån?
Däremot: Om det nu satsas ett antal miljarder som kunde gått till samhälls- och infrastruktursatsningar på att istället göda riksbanken så bör väl det ha en avstimulerande effekt tänker jag. Färre SEK i omlopp bör också ge en effekt (av för mig okänd storlek) i rätt riktning på valutakurserna.
1: https://www.riksbank.se/sv/press-och-publicerat/nyheter-och-pressmeddelanden/pressmeddelanden/2023/riksbanken-minskar-valutarisken-i-valuta-reserven/
Nu tillför väl inte staten pengar till Riksbanken, annat än bokföringsmässigt. Det påverkar bokfört budgetunderskott, inte kassaflöde och satsningar.
Om jag missförstått det rätt så måste Riksbanken redovisa vinster/förluster pga prisändringar direkt även om förlusten inte är realiserad. Så obligationerna blir en förlust pga prisnedgång även om de inte har sålt-typ (kanske nödvändigt för att undvika fuffel. Men om RB behåller en obligation hela löptiden borde de gå minst +-0, men det är något slags “just nu värde” som räknas).
Ungefär som om en fastighetsägare skulle redovisa jättevinst/förlust bara för att grannfastigheten såldes dyrare och “värdet” på huset går upp – trots att fastigheten fortfarande drar in samma hyra (men det skulle väl aldrig kunna ske.).
Nu är det förvisso så fastighetsbolag gör. Skriver upp och redovisar vinst om grannen säljer dyrare.
@mindrevetande Det beror ju på till vilket pris man köpte obligationen.
Priset sjunker pga diskonteringsräntan och förlusten är bokföringsmässig, men kan även vara real om obligationen köptes med antagandet om en annan framtida referensränta. Kupongräntan får man förstås oavsett
Att ECB inte höjde styrräntan var ju inte så lysande; vi behöver ECB:s hjälp att höja den svenska styrräntan till normalnivåer, från den fortfarande alldeles för låga nivå vi ligger på i dag.
Om det är räntan som avgör inflationen och vi har sjunkande inflation så ligger den väl på tillräckligt hög nivå nu? Tydligen räcker 5% mot slutkund för att kyla av ekonomin trots att det fortfarande ger negativ realränta.
Vad säger konjunkturmodellen att man ska göra med börsen i detta läget?
Behåll tror jag?
Modellen säger väl att man ska väl köpa när barometern slagit över till minussidan (2 mån på raken?) Och sälja när den varit på plussidan (2 mån på raken?).
Vi är fortfarande på minussidan sen förra hösten så ingen förändring…
Men jag har säkert missförstått det… Ska också säga att jag inte själv följer modellen.