Börserna rusar vidare i de asiatiska tidszonerna efter positiva börser i USA, där Tesla rusade vidare och nu är upp ca 60% från tidigare botten. Dollarn stärks mot kronan tillsammans med högre amerikanska marknadsräntor. Valueguard rapporterade igår att bostadspriserna föll i hela Sverige i december, vilket är rätt normalt. Villor föll hårdare än lägenheter, särskilt i Stockholm.
Stockholmsbörsen backade för storbolagen med OMXS30 på -0.62% igår, medan breda OMXSPI var oförändrat på +0.04%. Kronan är stabil på 11:19 SEK mot euron, men dollarn steg till 10:29 SEK. Guldpriset hittas på 637:- SEK per gram.
I USA steg börserna på positiv statistik och S&P-500 gick +1.10% medan teknikbolagen på Nasdaq 100 gick +2.00%.
Tesla rusade vidare och stängde på +10.97%, vilket innebär att aktien nu stigit ca 60% sedan botten efter nyår. P/e är nu 44.5x för 2023 enligt Market Screeners konsensusprognos och 28x för 2024. Det kan jämföras med BMW på p/e 6.72x för 2023 och 6.32x för 2024, eller Toyotas 10.1x och 8.94x. Volkswagen hitta spå 4.15x och 3.97x.
Förr eller senare komemr vinsthemtagningarna. 60% plus på två veckor för ett bolag i den värderingsstorleken är rätt ovanligt och det finns alltid en risk för en tjurfälla.
I de asiatiska tidszonerna är det uppåt över hela linjen, så veckan ser ut att avsluta starkt om Sverige nu hänger på och USA håller sig i hatten. Dock, med rapportsäsongen igång så kan det bli lite hattigt på börserna.
ASX 200 +0.34%, Hang Seng +0.30%, KOSPI +0.65%, Nikkei 225 +0.07% och Straits Times +0.47%.
Valueguard rapporterade igår sina kvalitetsjusterade bostadsprisindex, som föll över hela linjen.
Bostadsrätter gick med -0.9% ner mindre än villornas -1.7%. Störst skillnad var det i Stockholms kommun där lägenheterna bara backade -0.3% och villorna föll -2.0%. I Göteborg kommun gick lägenheterna -0.6% och villorna -0.4% och i Malmö kommun backade lägenheterna -0.8% och villorna -1.0%.
Samlingsbegreppet mellanstora svenska städer fick se hur lägenheterna föll -1.8% och villorna -2.1%. Detta handlar om landets kommuner med 50 000 invånare eller fler, inklusive en del dito i storstadsområdena. Det är dock ett rätt ointressant index för individen, då ingen letar efter en bostad i en slumpmässig mellanstor svensk kommun någonstans i landet. Anledningen till indexet är dock att gruppen av kommuner är för små för att redovisa enskilt och kunna visa statistisk signifikans pga kvalitetsjusteringen.
Notera att bostadspriserna kan ha fallit mer än statistiken, som alltså kvalitetsjusterar.
Nu är räntehöjningarna under hösten inbakade och alla förväntar sig nu att bostadspriserna ska plana ut och sedan vända upp igen efter ca 20% nedgång från toppen, trots att alla också förväntar sig 0.50 procentenheters höjning av räntan från Riksbanken i februari.
Det var väl skönt?
111 kommentarer
Jag är spekulant på bostadsrätt på västkusten och upplever inte någon större nedgång, lägenheterna säljs rätt snabbt men enligt mäklare långsammare än tidigare, även om första budet är lägre så slutar det kring utgångspris. De lägenheter med stora skulder verkar dock lite svårare att sälja.
Före nedgången såldes väl många objekt betydligt över utgångspris?
Svarar på mig själv,funderar över om strategin att gå ut högt, över vad säljaren egentligen är nöjda med, för att acceptera ett lägre bud har slagit igenom?
Lockpriser för att få folk till visning och få igång budgivning är ju fortfarande en rätt vanlig strategi tycker jag det verkar som. Men i en gammal föreningen jag bodde i gbg som jag fortfarande håller lite koll på av nån anledning så ligger det nu ute två ganska likvärdiga lägenheter, en för 1,85 mkr och en för 1,39 mkr. Min gissning (som ska tas med en container salt) är att lägenheterna kanske kommer gå för 1,5-1,6 mkr eller nått om dom blir sålda… Så vad som är “rätt” taktik vet jag inte.
Definitivt rätt taktik att gå ut med 1.39 för att få till ett intresse.
Mmm men jag tänker att iom hur marknaden ser ut förväntar sig köpare att kunna sänka priset, i min kommun är det ytterst få objekt som sålts för över utgångspris, därav tanken om att gå ut högt… men har säkert fel
Det är ändå intressant hur man upplever det, jag bor själv på västkusten, i gbg, och hör ungefär samma som från dig från de som vill köpa. Men från kollegor, grannar och annat som vill sälja så är allt svårsålt och de har gått ned massor 😀
I de områden jag har span på så går lägenheter med något extra (högst upp, ostört, terass, skuldfri förening etc) att sälja utan problem. Ofta en bit över lockpriset (lite högre än snittpriset innan pandemin).
Däremot försvinner ordinära lägenheter diskret från annonsmarknaden. Särskilt om de har en bra adress och folk vill ha “grannen-priser”. De finns ibland kvar som, snart till salu/eller vad det nu står, på mäklarnas hemsidor. Men en del försvinner bara.
Man blir lite nyfiken på vad som händer med de som försvinner från marknaden. Är det flyttkedjor som dör eller går lägenheterna till andrahandsuthyrning. Någon som har koll?
Många har ändå insett att nu är det sälja först och köpa sen som gäller, så jag tror att många av de som inte får sina lägenheter sålda helt enkelt bor kvar och plockar bort annonsen, sen tänker dom försöka igen om X antal månader eller så, i hopp om att marknaden ändrats lite.
Låter väldigt rimligt. Men det är ju tråkigt att de går miste om prisnedgången i (det dyrare?) boendet de vill flytta till .
Jag letar lägenhet runt öjersjö och mölnlycke (bostadsrätter) och upplever inte heller att det är en minskning på 20%.
Kanske att bostadspriserna faller ytterligare några procentenheter från toppen absolut. Men jag har svårt att se några ytterligare, större prisfall. Halvstora brf, typ 3-4 på 80-100 kvadrat, har tappat uppåt en miljon i centrala Gbg på ett år. Villkor i kranskommuner ytterområden ännu mer (anekdotiskt).
Folk måste fortfarande bo, och trycket finns kvar, även om folk håller ut för att “köpa dippen”, däremot är det nog många år innan vi ser 2021 års priser igen.
Du inser att höjda räntor inte slagit igenom ännu? Mindre än ett år sedan de började stiga. Tar ett tag till alla 3-månaders har kommit ikapp, för att inte prata bundna lån.
Samma med elpriset.
Sedan har inte varslen kommit igång heller.
När höjda räntor slår igenom (+0.5 till snart), inflationen ökat alla priser 8% till och folk börjar förlora sina jobb…
DÅ ska priserna på bostäder stiga igen.
Jomenvisst!
Du menar att det är vanligt att man får rulla över tidigare bolån med fast ränta vid köp av annan fastighet?? I annat fall borde priset på inte återspegla dåtid utan framtid. Om något borde priserna på marginalen stiga något när de fasta perioderna löper ut då alternativkostnad en höjts för dessa hushåll. Eller vad missar jag? Hälsningar nationalekonomen
Att man får flytta sitt bundna lån till en ny bostad om man har bunden ränta var i alla fall nått som min bank informerade mig om när jag funderade på att binda räntan (men inte gjorde för jag är dum). Men hur det funkar i praktiken vet jag inte? Du flyttar ju säkert till nått nytt boende som har ett annat värde och då annan belåningsgrad osv. än bostaden du sålde…
Samtidigt så vet ju hushållen hur länge de har binding i sådana fall, så ser inte riktigt varför de helt plötsligt skulle upptäcka att den nyköpta dyare fastigheten vid utgången av tidigare fasta avtal blev dyrare.
Då tror jag mer det handlar om förändrade förväntningar på framtida ränta samt elkostnader. En del kanske har haft lite för optimistisk förväntad bana och när den justeras så ändras priserna successivt. Att det händer något dramatiskt med fastighetspriser när en andel hushålls fasta räntor löper ut har jag svårt att se. Är de därefter credit constrained (gällande ny fastighet) så lär de ha varit det innan med. Men visst på andra marknader lär det väl kunna få marginaleffekter och då indirekt via arbetslös e.d. på efterfrågan. Tror dock detta kommer vara marginellt för att förklara prisutvecklingen på fastigheter (alltså just att fasta räntor löper ut). Kanske annorlunda med bostadsrättsföreningar om det fortfarande finns de som har mer pengar/låneutrymme än vett och bara kollar på nuvarande månadsavgift då… Det kanske är det han syftade på?
Bara att kolla vilken skillnad det ger i låneutrymme i månadsekonomin vid t.ex 1,5, 2 och 4% ränta och fundera på om det har någon effekt på marknaden.
De flesta kommer nog fram till att det har det.
I teorin borde det inte påverka iom att det förväntas att man ska klara typ 6% ränta, i praktiken håller jag med att det kommer påverka för jag tror ingen har tex satt undan mellanskillnaden eller amortera extra pga låga räntor
Tror en del upptäckt vad “klara sig på 4% ränta” innebar i praktiken på sistone. “Klara sig” är “klarar av att betala räkningarna”. Inte leva som man tänkt sig.
Mmm antar att mellanskillnaden mellan 1% och 4-5% har lagts på resor, spa, ny bil etc, ren lyx, eller i bästa fall på börsen eller annat spar, så ingen katastrof men inte lika flashigt liv att skryta om på fejjan, fast det nya svarta är väl hur bra man klarat att sänka kostnaden
Anekdot:
Våra boendekostnader har gått från cirka 1/3 till nästan 1/2 av vår nettoinkomst, så visst sjutton påverkar det. Vi har turen att inte leva på marginalen, men vad vi drar ner på är lyxkonsumtion som att äta ute, resa och köpa upplevelser.
Bor i Stockholm och flytta utanför tullarna för att ha råd med ett rum till med något lägre skuld till banken än vad vi hade på tidigare boende.
Att “alla” klarar av 6% ränta på befintligt bolån är väl fullkomligt oväsentligt för hur den faktiska räntan påverkar köpkraften på bostadsmarknaden?
Klart att det påverkar köpkraften för vem har satt undan mellanskillnaden när räntan var låg?
Nu kan jag avslöja att det pågår ett krig med sannolikt miljoner soldater involverade inte alls långt borta! För ett år sedan fanns inte detta krig (ok det började egentligen 2014 men ni förstår nog ändå). Var kriget är om ett år till dvs i början av 2024 vet ingen. Kan vara avslutat eller tom spritt till andra länder. Skulle nog gissa att om kriget pågår om ett år i stor skala så är det nog inte jättebra för bostadspriser. Krig leder till så många dåliga effekter i ekonomin.
Tror nog att köp/sälj av aktier, bostäder etc nog skall göras med beaktande av krigets utveckling.
”Folk måste fortfarande bo…” men måste allt ökade konsumtionsutrymme läggas på boendet? Förutom just nu då när plånbokens tillväxt sjunker pga inflationen. Jag verkligen ogillar det uttrycket säkert skapat av banker och mäklare…
Folk måste fortfarande äta, höj matpriserna och jobbresorna lite till så ser vi vad som kommer prioriteras. Lånebo, jobba eller äta, eller satte jag de i fel ordning!
De flest bor redan vad jag kan se. Att priserna skulle gå upp 2023 verkar rent önsketänkande för den som nu ser något positivt med att priserna går upp. Matpriserna ska visst upp ytterligare 8,5% 2023 enligt HUI. Jag har svårt att se vad som kommer bli så mycket billigare 2023, så att folk budar lägenheter. BRF Göteborg har för övrigt gått ned 13% sista året.
Bor de flesta redan tycker du? Finns ett gott gäng ganska nyexaminerade personer här på mitt jobb i 25 årsålder som nu har en civilingenjörs examen men som är fast hemma hos föräldrarna än om dom är från stan eller flyttar runt mellan andrahands kontrakt av mer eller mindre lagliga former. Jag var själv där och sladdade runt i andrahandslägenheter i nått år innan jag köpte min första bostadsrätt 2016.
Kan säga att som ~25 åring utan ett boende man trivs med så är man beredd att dra ned ganska mycket på “lyx konsumtionen” och lägga pengar på lägenhet. De som står i vägen för många är just att de saknar insatsen då de inte hunnit spara ihop till den, men de har ändå rätt hög inkomst… Nu när räntor ökar och priser sjunker så krymper ju insatsen som krävs och istället ökar månadskostnaden, så marknaden öppnas upp för många förstagångsköpare utan väsentligt sparkapital men med hög inkomst.
Min gissning är att bostadsrätter som ses som första boenden, speciellt i storstäder, kommer få lite av ett uppsving igen snart när värsta chocken lagt sig. Men ingen vet! Min gissning kan lika gärna va helt fel 😛
Det var ju nåt smartskaft häromveckan som tyckte det är helt rimligt att ha ca 1 miljon i kapital till insats vid 25-30, så jag förstår inte vad problemet är för 25ish åringarna på ditt jobb (ironi).
Sedan är väl nedgången i fastighetspriserna beskrivna i nominella termer tror jag. Relativprisförändringen är ju markant större om allt annat ökat 10-20% i pris…
Många BRFer sitter på kass ekonomi och har hållt ner avgifterna.
Samtidigt som man varit “smarta” och köra 3-månadersräntor för att pressa ner kostnaden.
Dessa räntor slår nu stenhårt. Även på “bra” föreningar.
Lägg på det hög el och värme. Folk i lägenheter har inte direkt tagit till sig det där med att “spara för allas bästa” utan är det gemensam debitering har många 25 grader i lägenheten om de kan…
Så…. avgifterna kommer gå upp. Vilket tillsammans med den högre kostnaden på lånen för den som köper rätten att bo komemr driva ner priserna.
Men det är många som härjar med “DET GÅR INTE NER”. För att de sitter med egen panik.
verkligheten är att Sverige haft en av världens största bubblor på bostäder. Och just nu är vi i mitten av utblåsningen av den.
Räkna 30% ner från toppen eller allra minst återställning till 2019 års nivå
Vilka skulle du säga är värre? Hongkong?
Det är väl Sverige, Australien och Kanada som har största bubblan när man tittar på tillväxt i övriga ekonomin, skuldkvot och hur bostadspriserna utvecklas.
Men vi är väl bäst vad gäller känslighet för räntehöjningar.
Och alla har ba “äääh, de kommer inte höjja så mycket. Det kommer ju bli kaoz för de som har köpt sin bostad”.
Det är inte Riksbankens jobb att vara dagmamma åt bostadsköpare 😀
Det hade helt klart varit bättre för miljön om inte varmvatten och värme debiterades på hyran, utan med en separat räkning, så att lägenhetsbor får incitament att dra ned på förbrukningen.
Det separeras ofta nuförtiden, annat var det förr.
Nyare lägenheter har ofta separat debitering, fortfarande på hyran men man betalar för sin förbrukning i alla fall. Jag bor i en brf från 2016 och betalar separat för min förbrukning av el, varmvatten och kallvatten. Men det kommer på samma faktura som hyran då. Har tvättmaskin i lägenheten men finns även en tvättstuga i föreningen, men om man bokar den så räknas vatten och el man förbrukar där ändå in i ens egna förbrukning etc. Värmen är det enda som ingår, men föreningen sätter ju o andrasidan högsta tempen man kan få på sina radiatorer så helt obegränsat är det ju inte.
Typ standard i nyare lägenheter och många äldre föreningar investerar i såna system också för att få ner förbrukningar… Så det är på gång, inte bara du som tycker att det verkar vettigt.
@NONAME
Men köparna måste fortfarande klara av dagens ränta + bankmarginal. För medelmåttiga lägenheter i min stad betyder det att man hamnar högre än hyran för ett nybygge (och de är svindyra)! Vem vill köpa en bostad med högre månadskostnad än en hyresrätt när man inte kan räkna med spekulationsvinst? (ja, nya, dyra, lägenheter går att hyra utan kö).
Så jag tror att det finns en massa fallhöjd kvar. Det som håller emot är att folk helt enkelt inte kan/vill sälja med förlust, även om nästa boende går att köpa mycket billigare än man har tänkt sig. Det är inte bara psykologi. Hur lätt är det att få ihop kontantinsatsen till nya huset om man sålt gamla lägenheten med förlust :-(.
Risken är att vi får kvar en låst marknad utan att priserna går ner. Ungefär som Yuppi-myten om Stockholm på 90-talet. Då pratades det om småbarnsfamiljer som bodde kvar i stads-tvåan för att ingen hade råd att realisera förlusten.
“alla förväntar sig nu att bostadspriserna ska plana ut och sedan vända upp igen efter ca 20% nedgång från toppen, trots att alla också förväntar sig 0.50 procentenheters höjning av räntan från Riksbanken i februari.”
Förstår att det är skrivet med viss sarkasm men kör ändå. Skulle inte bli ett dugg förvånad om det höjs med 0.75% den 9-e februari nu när vi har en ny chef på posten. Bostadspriserna kommer att fortsätta ned oavsett vad majoriteten tror.
Jag köpte en bostadsrätt för tre år sedan. Betalade överpris, såklart.. Trodde (naivt) att radonmätning gjorts och godkänts i bostadsbesiktningen. Nu får jag och pojken min (som jag har på halvtid) andas in radon på 1800 Bq/m3 enligt senaste mätningen. Det är tydligen så att just min lägenhet är särskilt drabbad. Valde att sova i sommarstugan istället -15 grader och nu har jag bältros, 38 år gamal. Det år bra nu!! Lägenheten går ej att sälja, priset har rasat även för alla andra (radonfria) lyor i bostadsrättsföreningen. Räntan gick från 1.2% till 5% på ett halvår. Jobbet har jag iaf kvar, en fabrik byggd i blåbetong som enligt min nyinköpta radonmätare har 600 Bq/m3 just på min arbetsposition, det är 100 – 200 Bq/m3 lägre på alla andra ställen i fabriken. Diselbilen kostar 24kr/L. Fick ett stenskott som nära nog krossat rutan.
Jag har inga vänner kvar, visst är livet underbart..
Snygg Kent-referens till Berg & Dalvana där på slutet.
Kram. På avstånd. Vill inte få din stråldos.
Snygg retur!
Ja ja, vi skall alla en gång dö.. Man skall nu undersöka varför min lya har så höga radonvärden. “Hostning och harkling,” När eldningssäsongen är förbi..
Jag har god nyheter för dig om du är icke-rökare. Då finns nämligen ingen ökad risk för cancer pga radon så du kan sälja din radonmätare, laga stenskottet för pengarna och flytta hem i värmen igen. Grattis!
Jag vet vanligtvis inte vad jag pratar om men min fru är cancerläkare så det är därifrån det kommer. (Bältros är vanligtvis inte dödligt och vänner kommer o går det är sen gammalt)
Av de 500 cancerfall som kan kopplas till radon är det ca 50 hos ickerökare.
Ok, får hålla mig till tesen, jag vet vanligtvis inte vad jag pratar om. Nästa gång ska jag fråga dr.Google ist för en vanlig doktor, att jag aldrig lär mig.
Sorry bordshare, dina förutsättningar är inte så ljusa som jag försökte framhärda, återstår att
”tänka positivt”
Tack.. Ditt svar gjorde mig faktiskt glad.. Rutan skall bytas ut i dagarna, men jag behåller mätaren..
Börja inte röka bara…
En hare på bordet eller vad?
https://www.youtube.com/watch?v=57w2dXbGkO8
Not good. Not Terrible.
Jag har haft ett arbete där vi bl.a. undersökte radon i blåbetonghus. Slutsatsen vi kom fram till var att om du vädrar en gång varje dag ca. 15 minuter, så är det inte farligare att bo i ett blåbetonghus än i ett hus med låg radonhalt.
Publicerad slutsats eller “grabbarna runt fikabordetslutsats”?
Det är det betydligt värre med radon i grundvattnet.
Har du egen brunn till sommarstugan?
Är det en djupborrad brunn?
I så fall har du kollat brunnsvattnet?
Finns iaf en kommun i Storstockholm där priserna vänt uppåt.
https://www.mitti.se/nyheter/lagenhet-i-vallentuna-en-god-affar-6.3.55346.c064bfe4f8
Det räckte med att läsa “bostadskarriär” samt “säker investering” för att förstå att det var reklam.
En mäklare berättar att det har blivit ett stort intresse bland kunderna att få ta del av föreningarnas ekonomi, tidigare har ingen brytt sig. Tittar man på den info som läggs ut så är det ofta ganska gamla årsredovisningar där de senaste lånen inte finns med vilket gör det svårare att bedöma. Skillnaderna på lånebelopp per m2 är dock mycket stora, från en tusenlapp till 13 tusen har jag sett och ändå vill man ha ut mer per m2 på lägenheten med hög belåning. Jag tror det kommer att ändras med tiden.
De senaste 15 åren i Stockholm är det inte många som brytt sig.
De flesta köpare prioriterar obajsade toaletter och engipsväggar framför gamla hus i obelånade brf-föreningar.
I en slumpvis vald ny förening i Stockholm närförort läser jag 17kkr/kvm i lån. (20% av bokfört värde) Gissningsvis blir det mindre attraktivt att köpa högbelånade föreningar, och det borde bromsa byggandet eftersom alla nybyggen kräver dessa nivåer av föreningens (dubbel)belåning för att kalkylen ska gå runt
Jag tror att lagen ändrades vid nyår så att mäklarna måste ta med “indirekt nettoskuld” för en lägenhet som säljs.
Väldigt bra utveckling men det kan fortfarande vara amatörernas afton när de skall räkna. Jag såg två annonser i samma hus (ca 5 år gammalt) där den ena mäklaren räknat rätt och den andra hade låg ca 5 ggr för högt. Jag misstänker att hen hade fördelat ut föreningens egna kapital istället för föreningens nettoskuld. Lite tråkigt för den säljaren….
Bokfört värde menade jag naturligtvis (man skall icke kasta glas i stenhus…).
Hur ser det ut med priserna på glesbygden?
Jag upplever det som att mitt samhälle snart bara består av utomsocknes personer. Mycket folk från nederländer och Tyskland dessutom. En familj har sålt sitt hem i Österrike för 11 miljoner för att flytta till Höga kusten(wtf, nedbyte?)
Vad anger de för anledning, pandemirestriktioner?
Jag rekommenderar er som aldrig bott i ett område som varit listat som särskilt utsatt (alltså inte bara utsatt, utan särskilt utsatt, vilket betyder att samhället tappat kontrollen), att bo i ett sådant några år innan ni uttalar er om bostadspriserna.
Javisst borde rent företagsekonomiskt bostadspriserna falla i takt med räntan, men nu är det så att om man har två löner finns det ofta en viss marginal. Som idag går till lyxkonsuntion som att åka bil till jobbet, gå på Donken och köpa kläder på Dressman.
När du vaknat till att bilar brinner på gatan kl 3 på natten eller att din lägenhetsdörr blivit inslagen eller att den lokala butiken skyltar med att den är stängd på grund av pistolrån eller du blivit attackerad på spårvagnen eller att någon gjort inbrott i din bil eller något riktigt otrevligt, så lovar jag attdu omvärderar hur mycket bostaden du vill köpa är värd.
För den är värd guld i det läget. Och det är innan polisen ringer och säger att din unge gripits i skolan eller något annat trevligt.
Detta, mina vänner, är det som drivit hela den svenska bostadsmarknaden i decennier, flykten från slummen. Tillsammans med det faktum att det i större städer tar 5-10 år i kön för att få en hyresrätt.
Det finns naturligtvis skillnader och jag beskriver saken ur ett göteborgsperspektiv så glesbygden kan se annorlunda ut.
Jag har flyttat till den lugnaste lilla staden på jorden, efter 18:00 är det tomt (alla sitter väl hemma och dricker hembränt..).
Nu var väl inte bromma ett utsatt område som vi flyttade ifrån kanske men äldsta skulle till och från med tunnelbana och vi satt med öppen whatsapp hela vägen tills hon kom till skola eller träning och mycket skjutsa.
Att s k “white flight” drivit upp priserna är nog ingen högoddsare direkt. Men pengar har ju varit billigt och nu börjar pengar bli dyrt.
Till viss del stämmer det nog men det är långt från hela sanningen.
Kollar på Hemnet och små lägenheter i Rinkeby kostar nästan dubbelt så mycket som jag gav för mitt hus för 7-8 år sedan.
Kompis bor i ett så kallat “fint vitt område”. Det är kaos på skolan där.
De barn med “SD-föräldrar” som tycker att allt är invandrarnas fel skapar kaos.
Dessa barn kan såklart aldrig göra fel.
Och skapar ett helvete för de ungar som vill plugga.
Att säga att vi har problem bara i ghettona är naivt och ett tecken på att man lämnat åldern med barn bakom sig för länge sen.
För övrigt så var det här ett av de områdena där priserna drog iväg rejält under pesten. Så många kan inte göra nån “flight” oavsett hur gärna de vill.
(Det som händer är att engagerade föräldrar nu börjat sätta barnen i friskola och skjutsar 2 mil enkel väg)
Helt enig.
VILLAVOLVOVOVVE
Arbetar i ett så kallat utsatt område. Där finns det öht taget inga bostadsrätter utan de flesta lgh ägs av SBB.
Det är faktiskt riktigt pinsamt att så många investerare/spekulanter är positiva till SBB utan att ha en aning om hur det ser ut bakom skärmarna.
Lidingö måste vara ett särskilt utsatt område med tanke på hur mycket priserna sjunkit där. Eller så finns där en annan förklaring… Visste för övrigt inte att “SD-föräldrar” bodde i fina områden, verkar inte stämma med hur rösterna läggs i olika delar av landet.
Ständigt denna trötta ironi från 90-talet om utsatta områden (utan att ha en aning om hur det är där), Lidingö och SD.
Vad vill du egentligen ha sagt?
Du verkar inte förstå. Jag ifrågasatte förklaringsmodellen som inte går ihop med siffrorna. Sen skarvade du in Lidingö och SD i samma mening. Sen vet jag inget om utsatta områden. Herregud vilka halmgubbar. Kom med lite fakta istället.
Vilka fakta vill du att jag ska presentera?
Att priserna går ned mest i “särskilt utsatta områden”, det är ju det som diskuteras och som inte går ihop med statistiken. Eller vad ville du ha sagt?
Fattar att du ute efter att ställa till med kaos i tråden iom att du skriver att Lidingö är ett särskilt utsatt område. Trodde först du var ironisk men inser att du bara är ute efter att jävlas.
Fast det skrev jag aldrig. Jag kommenterade över att “särskilt utsatta områden” inte går ned mest. Utan exemplet Lidingö verkar ju upperbarligen värre. Om fakta sprider kaos så får jag stå för det. Men det är säkert för jävligt ändå.
Just Lidingö känns väl tjatigt och irrelevant i en tråd som försöker fånga en samhällsutveckling eller? Jag killgissar att folket på Lidingö *generellt* tillhör en mindre del av befolkningen som ofta är rätt opåverkade av konjunkturer på bostadsmarknaden.
Jo det blir lätt många gissningar. Bostadspriser är väl högst relevant i en tråd för “samhällsutveckling”?
https://cornucopia.se/2023/01/villapriserna-ner-28-pa-lidingo-ingves-rakenskapens-dag-ar-har-for-den-dysfunktionella-svenska-bostadsmarknaden/
Ok jag pudlar lite där då, men likväl är väl Lidingö att betrakta som en gräddhylla?
Ja det skulle jag nog också vilja påstå. Men de verkar också drabbas av högre räntor och säkert högre elpriser. Jag killgissar på att det bor rätt mycket “öfvre medelklass” där.
Jag får tydligen svara på min egen tråd så vissa fattar.
Priserna hålls delvis uppe i bättre områden pfmga kaoset i ghettona. Ni som tycker ghettona är lika bra, fine. Men jag tyckte till slut inte att Biskopsgården eller Angered i Göteborg var ok
Kungsbacka är 40% M, 16% SD och 13% S ungefär, övriga partier göre sig ej besvär. Inte ett utbränt bilvrak så långt ögat kan nå. Till skillnad ftån Biskopsgården.
Och jag röstar inte på SD och trots att Kungsbacka är väldigt mycket EPA-traktor och hantverkare i pickup ser du inte särskilt mycket SD-symboler. När sa jag att dansbandslyssnande SD-supporters var något att stå efter?
Men givetvis gäller att du får välja skola även här. Fast till skillnad från ghettona har du inte en massa störande element i varje klass. Däremot många invandrare. Det kanske ni inte trodde, men det finns gott om invandrare även i moderatfästen.
Det är alltså skillnad på invandrare och invandrare. Hellre en skötsam afrikan i grabbens klass än en skränande SD-supporter med Ultima Thule T-shirt.
Folk killgissar hela tiden utan praktisk erfarenhet. Berättar man hur det är i vissa utsatta områden i Sverige tror gissarna att man överdriver (fast de aldrig satt sin fot där). Berättar man hur det är att äga bostad i Spanien tror samma gissare att man överdriver fast de aldrig ägt bostad i Spanien. Vad gäller GBG – Kungsbacka kan jag bara hålla med.
I min by finns det bara ett “särskilt utsatt område” på polisens lista. Där kostar en lägenhet mycket mindre än hälften av vad den skulle kosta inne i stan. Men det är samma sak oavsett vilket håll man rör sig åt från centrum.
För dom som bor i det “särskilt utsatta område” så är det däremot en jävla skillnad på delen med bostadsrätter och hyresrätter. Det finns en tydlig social rörlighet inom området. De som har jobb och ordning på livet flyttar ofta inom förorten, men till BRF-området. Så det finns en tydlig black/brown/white/whatever-flight som driver upp priserna även i “Orten” (en stor 2:a kostar drygt 2 årslöner).
Men för Sverige som helhet så vågar jag påstå att det är Billiga Pengar som har drivit upp priset.
I Portugal gick huspriserna upp nästan 19% förra året, är det någon i tråden som kan marknaden och vågar sia om 2023 i Portugal?
Never ever att jag skulle köpa bostad i Spanien eller Portugal pga brottsligheten.
Inte en susning om hur priserna kommer att utveckla sig under 2023. Att priserna gick upp 2022 beror på utländska aktörer.
Nu är förvisso brottsligheten lägre i Spanien än i Sverige. För att kommentera prisutvecklingen så är mäklarna i Spanien försiktigt positiva inför 2023.
Hur många fastigheter äger din släkt i Spanien och Portugal iom att du yttrar dig?
Du får även gärna kommentera Spaniens lagstiftning inom området.
Vi har boende norr om Lissabon – noll brottslighet.
Bedrägerier är det man får passa sig för.
Bedrägerier går under brottslighet.
Hittade lite dåligt med statistik förutom över grov brottslighet. Men du ville ju ha anekdoter. I min anekdotsfulla värld efter att ha bott i Spanien så har jag aldrig drabbats av någon brottslighet.
Jag hade gärna köpt en bostad i Spanien, fördelen med t ex Malaga eller BCN är att där finns direktflyg året runt.
Då blir man lite nyfiken. Hur mycket brottslighet har du drabbats av i Sverige?
I min anekdotiska värd har jag ett antal bekanta som lyckats bli bestulna eller rånade i Barcelona (i egenskap av pruttfulla turister).
Anekdotiskt från bomarknaden är att fallet är mycket högre än vad statistiken visar. Framförallt på dyrare villor.
I många fall drar säljarna tillbaka sina objekt när de bara får “skambud” (i nivå med 2019-2018)
I statistiken står Nacka ut med en rätt låg nedgång. Men har ett par bekanta som skulle sälja där då de inte fick några bud ens med 20% nedsättning av priset på den fina villan.
Börjar bli fler och fler som backar om de ska ta med mäklararvoden och stämpelskatter.
Om säljarna inte vill sälja för ett visst pris så har ju inte priset gått ner?
Jag kan inte påstå att priset på mjölk halverats när ICA vägrar att sälja mjölken till mig för detta pris.
På samma sätt som man fick “betalt för att bo” och “folks förmögenheter ökar”
Priserna går ner om man inte får skiten såld. Sen är det en sak om man väljer att realisera sin förlust eller inte.
Ja särskilt utsatta områden s k white-flight områden har visst drabbats värst. T ex Nacka, Lidingö ser stora nedgångar både procentuellt och i “rena” pengar.
Det är många med ångest i Täby och Nacka (Och lidingö, ängby med flera….).
Bara i januari hört talat om två par som bor ihop fortfarande i Täby trots att man vill skiljas och hatar varandra.
Man vill inte hamna i områden där man blir “mobbad” av bekantskapskretsen.
I deras ögon är livet slut om man hamnar i Åkersberga eller Vallentuna 😅
Nä. Kan låta som jag skrattar men det är mer åt ängsligheten i Svenssons klassresa.
Det är många tragedier nu. Och många som inte vet om att de lever i en än. De har inte accepterat att priserna är tillbaka på 2019 års nivå och att “Peak förmögenhet” har passerat. Antagligen för alltid i deras liv.
Januari är väl en typisk skillsmässomånad. Nä inte kul att bo krav under samma tak när man typ hatar varandra. Några barn på det och en bostadsbubbla som smällt så blir det lätt lite dålig stämning. Jag gjorde liknande resa, men då under en uppgångsfas, så att sälja var inga svårigheter. Nu känns det rätt skönt att stå till 100% på bostaden, eller hur man nu säger när man bor i en andel.
https://www.morningstar.com/articles/1132887/experts-forecast-stock-and-bond-returns-2023-edition
Dyrt att bygga och brist på bostäder räddar nog botten på priserna i dagsläget. Det går ned såklart, men jag tror inte att det huvudsakligen är en spekulationsbubbla. Antagligen har den här situationen tryckt lånebilden framför sig helt enkelt. Dåligt med bostäder, hög konkurrens, högt tryck på banker och staten att låta alla pissa i byxorna genom att låna mer så de kan vinna just denna budgivning… som om inte alla får samma fördel.
Nå, att det är dåligt och bräckligt med hög belåning, det kan nog alla vara överens om.
Bygger på att folk har pengar att köpa för och vad de har kvar i månaden att lägga på boendet.
Det här är faktiskt en efterfrågekris då folk blir fattigare.
Det finns ju en viss psykologisk tröghet kopplat till räntorna på bostadsmarknaden som spelar in vid stora ändringar av räntorna på förhållandevis kort tid. När räntorna för ~15 år sedan gick från normala nivåer på 4-5% till 1-2% så hade till en början de allra flesta troligen den högre räntenivån i bakhuvudet vid köp av en bostad, dvs. att folk gjorde sina kalkyler baserat på att räntan skulle kunna gå tillbaka till normala nivåer. I takt med att tiden gick så normaliserades den lägre räntenivån och priserna steg. Vissa av köparna accepterade troligen den lägre räntan direkt och baserade sina kalkyler på det, medan andra kanske var mer försiktiga och accepterade den lägre räntenivån flera år senare.
Nu borde rimligen samma situation hända, fast omvänt. Jag upplever att många fortfarande tror att vi inom två år ska tillbaka till samma låga räntenivåer för ett år sedan och man som köpare därför kan rida ut de högre räntorna, dvs. att man har inte accepterat att tiden med låga räntor troligen är över för den här gången. I takt med att tiden går och att räntorna och ränteprognoserna ligger kvar på historiskt normala nivåer så kommer troligen fler personer att acceptera den högre räntenivån, vilket kommer att återspegla sig i priserna. Det finns med andra ord en tröghet i priserna där den fulla effekten av en högre räntenivå nås först när alla har accepterat den nya högre räntenivån. Vi är inte riktigt där än…
Givet att räntorna håller sig kvar på normala nivåer så borde rimligen priserna i riket på sikt bottna på en prisnivå där vi var senast vi hade normala räntor, men justerat för dagens högre inkomster.
En bekant till mig berättade att han hade en granne som just nu försöker sälja sin lägenhet men vägrar inse att han inte får samma pris nu som när det var på toppen, där han också satte utgångspriset = inga bud och inga kommer på visningen
Han egen kommentar
” mäklare är för dålig att hitta folk med tillräckligt med pengar”
Lite fredags humor
Trevlig helg
Ytterligare förseningar för R4: https://www.nyteknik.se/ur-drift-i-mer-an-ett-halvar-omstart-i-ringhals-forsenas-ytterligare/1452955
Travesterar bloggaren och säger att givetvis påverkar det inte elpriset att R4 står stilla ett halvår, endast stängning av R1 och R2 påverkar elpriset.
För att spinna vidare på elpriserna så ser det ut som om snittpriset för januari 2023 kommer bli lägre än det var januari 2022. Det är väl ändå bra?
Jag hänger inte riktigt med hur priserna ska gå upp när inflationen fortsätter vara hög, räntorna går upp lönen står still och jobbmarknaden fortsätter bromsa in.
Jag ställde frågan i en annan tråd, men hur länge ska marknadsvärdet vara lågt innan bankerna triggas till att tvinga sina kunder att öka sin amortering?
Det borde finnas en hel del amorteringsfria skulder som nu klivit över 50%, samt 75%are som nu ligger på 85% belåningsgrad.
Jag har inte hört en enda än som fått brev om att nu är det dags att ta ikapp. Gäller bara bankens regler när dom själva vill det?
Är dom fegisar?
Ja R4 ger inte bara planerbar kraft utan också omplanerad kraft till nu ytterligare exakt 19/3. Hur många gånger har startdatum omplanerats nu sedan i augusti?
Elpriset blir åtminstone inte högre än vad det är 2100 ikväll fram till 2359 lördag kväll.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det behövs uppenbarligen många fler kärnkraftverk så att vi inte påverkas lika mycket av en stillastående reaktor.
PPP jag är mer inriktad på detta årtionde och vad som kan göras nu. Ser möjligheten av fusion på nära håll, där en del företag tror sig lyckas före 2030. Innan dess är vår 8 minuter avlägsna fusion, livets ursprung, eller tex månkraft den ökande källan för energi vi kan nyttja. Effektivare användning av energi är givet nu när dagens elpris är ovanligt lågt.
Vår elexport, nu när kriget pågår, är av stor vikt för EUs motståndskraft med tanke på att den vanligast största exportören av el har blivit importör.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Min kommentar till detta hamnade som eget inlägg nedanför.
Det går att bygga ny kärnkraft i detta årtionde.
Det tog fem år att bygga Ringhals 2.
Solkraft är en marginell energikälla i Sverige. Vi behöver pålitlig elproduktion vintertid när det inte bllåser.
Själv installerar jag inom kort solpaneler på taket för att kompensera för bristande långsiktighet i svensk energipolitik.
PPP min uppfattning om dagens möjligheter till avklarade tillstånd i EU för ny fission är att det tar många år innan själva byggandet. Det är mer komplicerat än tillstånd för tex vindkraft, som också tar lång tid.
Det jag menade med energi från solen är alla olika sätt där vattenkraft, vind, bio mm ingår. Månkraft går mest under beteckningen tidvatten.
Det blåser för övrigt mest vintertid.
Energipolitiken från regeringen tycks ännu helt inriktad på nästa årtionde. Är inte det på lång sikt?
Det gläder mig att du installerar solpaneler. Förutom vinsten för dig minskar förlusterna i främst lokalnätet och mer kan exporteras.
Vänliga hälsningar
Nanotec