Veckans sista börsdag öppnar med negativa börsindex i de asiatiska tidszonerna. Enligt en artikel hos SvD pågår en “slakt” och “blodbad” inom byggbranschen där byggstarter av nya bostäder har fallit 70% under hösten, förmodat oktober och november, då statistiken för tredje kvartalet inte var lika illa.
Stockholmsbörsen steg igår och OMXS30 stängde på 0.95% medan OMXSPI gick +1.27%. Kronan har stärkts till 10:30 USDSEK och 10:85 EURSEK, men guldpriset håller emot på 596:- SEK per gram. Fortsatt fallande långa amerikanska räntor står nog bakom starkare krona mot iaf dollar, och den amerikanska 10-åringen är nu nere på 3.53%.
I USA backade dock börserna, vilket nog lär sätta press på Stockholmsbörsen idag. Indexen S&P-500 gick -0.26% och Nasdaq 100 -0.12%.
Det är även rött i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen. ASX 200 -0.72%, Hang Seng -0.17%, KOSPI -1.65%, Nikkei 225 -1.68% och Straits Times -0.79%.
Skanskas VD sade enligt SvD på Fastighetsvärldes fastighetsdag i Stockholm att bostadsbyggandet halveras, vilket leder till 25% minskat byggande totalt i Sverige då bostäder stått för hälften. Något liknande har inte sett sedan 70-talet uppgav han, vilket i så fall innebär att kraschen för bostadsbyggandet nu är värre än vid 90-talskrisen. Skanskas VD använde ord som “slakt” och “blodbad”.
Veidekkes VD Lennart Weiss menade dock att bostadsbyggandet fallit 60-70% under hösten, vilket får förmodas vara oktober och november, för statistiken för tredje kvartalet var inte så illa. Weiss tror att det kan bli trettioprocentiga rabatter på nybyggda bostadsrätter nästa år.
Vad man kan fundera på är dock om det är köparen själv som står för rabatten genom ökad skuld i föreningen att betala senare via medlemsavgifter med räntor och amorteringar, eller om det är byggbolagen som sänker vad de vill ha betalt av bostadsrättsföreningen? Sannolikt det senare, som hushåll och bostadsköpare står du alltid för kostnaderna och räkna inte med några gratisluncher även om det ser billigt ut på pappret.
Vad gäller arbetstillfällen i byggbranschen så har särskilt de stora byggprojekten en hög andel arbetskraft från Polen och Baltstaterna, så det är inte nödvändigtvis svenska byggnadsarbetare som blir av med jobben. Dock finns det kringnäringar inom resor och boende som kan ta den smällen.
92 kommentarer
Så om några år minskar utbudet av bostäder, vilket trycker upp priserna igen. Om det sammanfaller med att inflationen och räntan gått ner till typ 0 igen så lär vi få se ett nytt bostadsrally. Min gissning är att i början på nästa år, eller redan nu, är bra guldläge att gå in på bostadsmarknaden.
Kanske, eller så faller priserna ojämt.
I mitt bostadshus såldes nyligen en lägenhet för +%5 mot vad en annan identisk lägenhet såldes för i februari.
Antingen har bostadspriserna här fortsatt upp med 20% eller så påverkas efterfrågan olika i olika segment och det behöver således inte finnas något guldläge alls för *dig* att köpa bostad, utan endast för den institutionelle investeraren som ser till hela marknaden.
Eller ännu mer sannolikt det faktum att det inte finns några identiska lägenheter. Därmed är jämförelsen haltande pga för lågt underlag.
Nu när Goldilockskonomin dör är det rimligt att anta att Sveriges population minskar då det bokstavligt talat finns färre anledningar att bo här.
Det kom någon studie häromdagen som utsåg Sverige till världens bästa land vilket måste innebära att alla andra länder är sämre.
Jag är osäker på om det någonsin blir som det varit faktiskt. Mest av två anledningar.
1. Vi har ett outnyttjad bostadsutbud i Sverige. Många äldre bor större än de behöver, vi har många hus som bara används på sommaren/vintern (sommarhus/fjällstugor) samt många övernattningslägenheter. ”Bostadsbristen” består helt och hållet av ett outnyttjade av dessa resurser. När det blir dyrare att bo kommer dessa resurser utnyttjas bättre och vi kommer upptäcka att vi faktiskt inte har en ”bostadsbrist”.
2. Sveriges befolkning kommer minska i framtiden. Det har aldrig fötts så få barn som 2022 i Sverige. Samtidigt så minskar vi nu invandringen. Enligt Eu’s beräkningar skulle Sveriges befolkning minska med 1 miljon om invandringen stoppades. Minskad befolkning kommer inte leda till högre bostadspriser. Dock så kan bostadspriserna i områden med mycket ekonomiskt tillväxt öka, framförallt i Norrland.
Tillsammans kommer detta innebära att bostadspriserna kommer minska. Jag hade satsats på att amortera 3% av lånet årligen så man kan betala av hela lånet på 30år för det kan vara så att huset kommer vara värt väldigt lite när man dör. Då kan man man iaf lämna lite arv till barnen. Amorterar man 14 tusen i månaden varje månad i 30 år så kan man betala av sitt 5 miljoner kronors lån.
Eller så blir det inte så mycket dyrare att bo på sikt och de som har råd med sommarhus och stugor behåller dessa. Och så kanske invandringen ökar istället för minskar och barnafödandet får ett uppsving… Känns som det är en del “om” du väljer att presentera som “när” där i din teori. Men den som lever får se!
Sen vet jag inte varför du ser “arv till barnen” som nån självklar målbild alla delar? Jag är 35 och jag har båda mina föräldrar samt morföräldrar och farföräldrar kvar. Jag har inte fått nått arv och jag räknar inte direkt med nått heller, jag ser hellre att mina föräldrar använder sina pengar nu när dom precis gått i pension än att dom lägger dom på hög för min räkning.
Alltså att du jag börjar mitt resonemang med att ”jag är osäker” tyder väl exakt på att jag är fullt medveten om att det är mycket om.
Om du nu tror att saker tyder på att det kommer bli som förut så borde du självklart agera på det.
Finns folk som tror att Bitcoin kommer göra dem till miljonärer och att det är rimligt att huspriserna ökar snabbare än lönerna. Men de flesta av dessa personerna är både olyckligare och fattigare än vad jag är.
Att lämna arv till barnen låter som något ganska ädelt och viktigt, tills man inser att givet genomsnittsåldern innebär det att “barnen” är runt 50 när man dör. Sen är det väl förvisso trevligt att ge bort en tidig pension, men är väl inte riktigt det man tänker när man hör “arv till barnen”.
Det kom en nyhet igår att det är precis tvärtom, villaägare som hyr ut sängplatser , lägenheter som hyrs ut svart. Att det finns fritidshus har ingen betydelse, 99 % måste bo centralt nära arbeten, skolor och affärer.
Det tillkommer många fler bostäder än vad det tillkommer befolkning i Sverige både i år och nästa år. Så då får vi hoppas att det löser sig.
Dock har endast Danmark och Luxemburg mer bostadsyta per capita än Sverige. Så vi har redan nu mer bostadsyta än alla utom två av de europeiska länderna. Vi kan bo bra mycket tätare än vi gör om det skulle bli låt oss säga en bostadskris.
Flög förbi något att konurstakten är den näst högsta på 25år och för nån vecka sen att varslen ökade.
För nån månad sen sonderade jag i tråden om det var varselvåg på gång men det var det tydligen inte alls.
Jag tänker att näst högsta på 25år omfattar IT bubblan och framåt?
Visst borde det vara illa, har det gått snabbt utför på bara en månad?
Det är nog också rätt mycket eftersläpning från Covid-tiden då många livsodugliga företag hölls under armarna med statliga stödpengar
Kommer ett lägre byggande innebära att egna bostäders värde kommer öka snabbare när/om det tar fart igen pga bostadsbrist.
Tyckte mig höra igår att bara 1/10 unga i Göteborg har råd att köpa eget.
Är inte svenska ungdomar snabbast på att flytta hemifrån i hela Europa? Problemen för ungdomar är alltså lägst i hela Europa och kan därmed sägas inte finnas få alla andra länder har det ”värre”.
Det finns ingen bostadsbrist i Sverige. Kan vi inte bara lägga ner den diskussionen. Är väl bara de som tjänar på byggsvängen som säger bygg mer , bygg mer, bygg mer!
Bostadsmarknaden är lokal och behöver matcha arbetsmarknaden, det hjälper inte att det finns en ledig lägenhet i Ystad om jobbet finns i Kiruna. Alltså kan det råda bostadsbrist även om ingen behöver ligga ute på gatan.
Jo det finns en bostadsbrist.
Hur man mäter bostadsbrist finns framtaget av Boverket. Data kan hittas tex hos ekonomifakta.
1. Befolkningen ökar och har så gjort ett bra tag nu. 17% ökning sedan 2000 för att ta ett expempel.
2. Det hjälper inte om det finns lediga bostäder på “fel” ställe. Är man en familj med jobb så kan man inte byta till en bostad 50+ mil bort.
@Oraklet
Är svenska ungdomar verkligen snabbast på att flytta hemifrån eller mätte den undersökningen bara åldern på de som flyttat hemifrån och ignorerade hur gamla de som fortfarande bodde hemma var?
Tror att studentlägenheter på studieorter håller upp antalet/sänker medelåldern på de som flyttar hemifrån men det betyder inte att de bildar “självständiga hushåll” och slutar vara i behov av riktiga bostäder, särskilt på jobborter.
“Sannolikt det senare…”
Lite oklart, det senare var väl gratislunchen? Menade du det första?
Jag reagerade över samma sak.
Måste vara det förstnämnda, bostadsutvecklaren flyttar kostnaderna.
Det finns inte på kartan att de tar en 30% nerskrivning.
Booli rapporterade – 17% sedan i mars ute på gröddhyllan.
Jag fortsätter tacka bostadsbubblan…
Extrapolerar jag de årliga prisökningarna till idag så närmar vi oss dessa uppifrån så att säga från Coronatoppen, frågan är hur stor undersläng det blir och hur länge.
Elförbrukningen kommer landa på 11000kWh +-5% för helåret.
Inte så långt kvar till fyrsiffrigt.
Skall antagligen lägga på lite isolering vid takbytet också, men får kolla vad det drar med sig i kostnader pga ändring av fasaderna (gavelspetsarna).
Troligen inte ekonomiskt försvarbart.
Det kommer bara leda till att det inte byggs bostäder och då befolkningsmängden ökar varje år så är snart cirkusen igång…
Befolkningen ökar via invandring främst. Om den nya regeringen gör som utlovat (vilket man får anta när SD är med) så kommer de starkt begränsa invandringen.
Visst uttjatat och väldigt polariserat med invandringsfrågor men trots allt så har ökningen från 8,5 miljoner till 10,5 miljoner via invandring givit 2 miljoner fler invånare. Dessa 2 miljoner påverkar såklart alla områden i samhället (på bra såväl som mindre bra sätt) då 2 miljoner är en stor procentuell ökning. Notera att jag säger invandring medför både bra och dåliga saker och inte varkens eller vilket olika politiska läger hävdar.
Tveksamt det går att begränsa.
Sett till födelsenettot så är det ca 25000 plus varje år. (ca 115000 födda – 90000 döda)
Utvandringen ligger stadigt strax under 50000 och de flesta återvänder,vilket är en del av invandringen som ingen högerpolitik kommer åt. Invandringen har varierat något kan man väl säga…
Så med tiden blir det brist på bostäder, det tar bara längre tid.
Under första halvåret 2022 föddes 54 560 barn och under första halvåret 2022 avled 47 196 personer. Ett netto på 7500 personer. Samtidigt så färdigställdes ca 30 tusen nya bostäder. Medel bor 2 personer per bostad, det färdigställdes alltså bostäder för 60 tusen nya personer första halvan av 2022 samtidigt som det endast tillkom 7,5 tusen nya svenskar. Invandringsöverskottet första halvåret var 20 tusen (något som SD sagt att de vill minska) Så det byggdes ändå bostäder för 30 tusen fler människor än det tillkom. Vi behöver öka invandringen eller barnafödandet för att fylla all nya bostäder i Sverige.
@Storebror, … eller riva dom bostäder som ligger långt från arbetstillfällen. Eller så river man dom bostäder som har för hög standard för dom som söker boende 🙂
“Visst uttjatat och väldigt polariserat med invandringsfrågor men trots allt så har ökningen från 8,5 miljoner till 10,5 miljoner via invandring givit 2 miljoner fler invånare.”
–
Det ska tilläggas att det tagit runt 30 år för att öka med dessa 2 miljoner personer.
Kanske blir som i Kina där man river nybyggen för att hålla upp priserna.
https://www.wionews.com/economy/build-pause-demolish-repeat-china-to-demolish-buildings-that-could-accommodate-75-million-people-515567
Inte helt otroligt att lösningen blir att riva hus om några år.
SD vill riva byggnader i utsatta områden.
”Kommer sannolikt finnas byggnader som behöver raderas”
https://www.expressen.se/tv/nyheter/sd-forslaget-riv-byggnader-i-utsatta-omraden
Det kanske blir svårare för skjutglada gängmedlemmar att skjuta varandra om de måste sova på gatan?
Oscar Properties verkar möta verkligheten snart: https://www.svd.se/a/BWMd4g/konkurs-for-oscar-properties-hot-mot-bostadsforeningar
Oscar var ju på fallrepet för några år sedan men räddades då av sina kompisar. Han svarade även på kritiken att hans bostäder saknade utrymme för tvättpelare med kommentaren att när bostäderna kostar 250kkr kvadraten så vill köparen inte betala en halvmiljon för att kunna installera en tvättmaskin. Eller något i den stilen. Men det fanns tydligen tvättservice i husen. Ett exempel på grandios lyx som nu anses otidsenlig.
Bara i detta landet som tvättservice kan anses vara “grandios lyx”. Det är alltså normaltillståndet på stora delar av den här planeten.
–
Vi har alltså rationaliserat (kallas det, jag är inte så säker på rationaliteten i detta) bort den här typen av arbete med lite olika metoder och tvingat folk att själva ta hand om sin egen skit så att säga.
–
Huruvida det är bra eller dåligt får man själv bedöma.
Hur “omodernt” har det blivit med riktig tvättstuga i nybyggda lgh? Visst är det kanske bekvämt med en tvättpelare om man har småbarn, inget jag saknar dock då vi har väl tilltagna tider och bokningsmöjligheter i föreningen.
Gick nere i hamnen och tittade och många av de nybyggda har faktiskt riktig tvättstuga, eller kommer vi i framtiden bli förvisade till en tvättinrättning alá USA?
Kommer det klassiska “luddet i torktumlaren” att helt rasera den svenska traditionen med gemensam tvättstuga?
Lagen stipulerar att det ska finnas möjlighet till maskinell tvättning och torkning av kläder för lägenheter. Så det krävs antingen i tvättstuga eller inom varje lägenhet. Så tvätterior kommer vi inte se om vi inte ändrar BBR och just den här paragrafen tror jag kommer leva vidare.
Det är inte bara det att det kan vara smidigt att ha tvättmaskin och torktumlare (eller kombimaskin) i enskilda lägenheter som håller på att göra tvättstugan obsolet. Det är också just av anledningen som Villavolvovovve skriver om, fast tvärt om. Har man tvättmaskin i lägenheten kan byggherren ta betalt för fler kvadratmeter än om tvätt sker i en tvättstuga, vars kvadratmeter är svårare att sälja till samma pris som prima bostadsarea.
Av denna anledning börjar det också bli poppis att ha en tilltagen klädkammare inom bostadslägenheten eftersom man då inte behöver erbjuda ett lägenhetsförråd på vind eller i källare. Man får mer betalt för BOA än BIA.
“Dock finns det kringnäringar inom resor och boende som kan ta den smällen.”
Glöm inte bort alla materialleverantörer i flera led.
Bygghandeln
Leverantörer/producenter som säljer direkt till byggen men även till bygghandlare.
Det vore ju inte fel om nybyggnadspriser på bostäder hamnade på en mer rimligare, lägre nivå, så det här kan föra något positivt med sig.
Bostäder är över prisade. Sett till folks ekonomi. Generellt så när ju ingen ha lån som överstiger dubbla inkomsten. Dvs med lön på 30 tusen per månad och 360 tusen per år så blir dubbelt av 360 hela 720 tusen. Många med inkomst på 30 tusen har lånat mer än 720 tusen vilket är helt galet. Mitt råd för idag till er alla är att låna ALDRIG mer än dubbla din årsinkomst för då exponerar du dig för orimlig risk (som in bli jobbig om det blir lågkonjunktur eller om elpriser går upp eller det blir inflation eller arbetslöshet kommer eller…). Bopriser behöver komma ner för alla individers och samhällets bästa.
Hur kom du fram till dubbla årsinkomsten? Är det inte rimligare att titta på det utifrån din förväntade framtida inkomst över en längre period, tex när du förväntas ha behov av bostaden, dvs familjeåren eller ca 20-25 år?
Hur mycket har du råd att betala då?
Dubbla inkomsten har jag läst i en bok för länge sedan som handlade om bostäder och risk. Dock väldigt länge sedan så kommer ej ihåg titel. Tror det var i finans bok på universitetet. Dock mer än 20 år sen jag var på universitetet. Kommer dock ihåg denna siffra om dubbla inkomsten som tumregel. Du kan räkna på det i excel och det är faktiskt en väldigt bra tumregel för de flesta. Dock ej för alla.
Lånar man mer än dubbel inkomst tar man en orimligt hög risk. Man kan såklart låna mycket mer än dubbel inkomst. Reglerna är väl(?) numera Max 5 ggr frön banken som med trixande kan ökas ännu mer.
Problemet med att använda förväntad framtida inkomst är ju att det är väldigt osäker siffra. Får du eller familjen en allvarlig sjukdom eller olycka så påverkas framtida inkomster sannolikt. Dessutom kan ju lågkonjunktur komma etc. Kanske större räntehöjningar än väntat etc. Med tak på dubbla inkomsten så kommer man sannolikt att klara livets prövningar ok.
Det där är ju nonsens. Vilken risk man är beredd att ta beror ju helt på livssituation och den totala balansräkningen . Med principen max 2X inkomsten skulle ju inte unga alls kunna köpa bostad. Vad som är dyrt kan diskuteras men det kostar ca 3-4 miljoner att bygga en svensk standardvilla på ca 150 m2 exklusive tomt, anslutningar, bygglov mm så det är svårt att komma under 5 miljoner med svenska byggnormer. Hur många barnfamiljer tjänar 2,5 msek (oklart om du menar brutto eller netto) och har lika mycket på sparkontot? Visst, de kanske dör med en reseskuld men skulden behöver inte vara ett problem medans man lever så länge man kan betala räntor. Hela livet är fullt av risker men bo måste man göra.
Nog för att man inte bör överbelåna sig, men lycka till att köpa något för x2 av din årsinkomst.
Utöver lån så tillkommer ju kontantinsatsen. Jag pratar bara om hur mycket lån i förhållande till inkomst som är lämpligt för att ligga på låg risknivå.
Mer lån ger mer risk. De som nu klagar på höga elpriser, ökande räntor, ökande matpriser har sannolikt i många fall lånar mer än dubbla inkomsten. Grattis till dem för nu fick ni praktisk erfarenhet av vad för stort risktagande innebär i praktiken.
Det går faktiskt att köpa bostad med belåning på 2 ggr inkomst i stora delar av Sverige. Speciellt om man lägger in rejäl kontantinsats.
Räntorna har dock varit låga i 20 år, och när ekonomin kontrakterar kommer de sannolikt falla tillbaka till en lägre nivå än idag. Jag gissar att om 2 år är inte räntorna högre än vad de är idag, utan snarare något lägre.
Jag anser att det är orimligt idag att bostäder skall kosta så mycket. Ger helt orimliga risker för många människor. Här tänker jag på att de flesta drabbas av någon motgång på 30 år eller så i sitt liv. En motgång riskerar ju att helt tippa folks liv överstyr och ta dem in i ekonomiska problem. Är ju baksidan av de prisuppgångar som varit. Vore bra om det kunde rättas till så framtida köpare får en lägre riksexponering.
Priserna ska ned så de matchar nya lånelöften. I Storstockholm har villapriserna sjunkit 20% nominellt. De ska ned 25% till eller 20%:e till ifrån toppen. Först då matchar den justerade KALP:en samt obligation på idag 3,4%.
BRF ska ned något mindre, i periferin betydligt mer än citynära.
Enligt den studie som gjordes drabbas BRFer mer av räntehöjningar än villor. Men villorna har en delkomponent i form av högre energipriser. Det drabbar inte nybyggda BRFer i samma utsträckning eftersom de har bättre energiprestanda. Så vi kommer se en högre energidiversifiering.
Men på sikt stiger energipriserna för fjärrvärme och många bostadsrätter har små möjligheter att energieffektivsera eller byta energikällor.
Enorm skillnad på energiförbrukning på både villor och brf:er. Samt även stor skillnad på att dela väggar till BRFs fördel.
Att jämföra prisnedgång med 90-talet för BRF vs villor är inte relevant. Då det var i vissa fall enorm belåningsgrad i föreningarna på 90-talet. Men visst finns det rejäl fallhöjd på nybyggda BRF ute i periferin. Vad som syns i statistiken är att villor tappar betydligt mer, logiskt för mig iaf.
Låt mig ta ett av mig aktuellt exempel. Nybyggd BRF värdeår 2022, belåning på 14k/kvm, fjärrvärme och <50kWh/kvm/år BOA. Avgift 4800kr/mån. Motsvarande HR på detta A-läge, skulle kosta drygt 15k/månad, det är alltså den riskfria alternativkostnaden. Svårt att inte räkna hem detta (om man är kreditvärdig nog) med dessa relativt låga räntor.
Priserna kommer ändå fortsätta nedåt, då folk i gemen helt inte längre är kreditvärdiga till gårdagens priser.
Det kommer dröja innan fjärrvärmekostnaden blir ett problem. I detta fall ökade den nominellt med 1% 2022 och kommer att öka med 6% nominellt 2023. De flesta fjärrvärmeleverantörer är anslutna och följer prismodellen. Jag förundras över hur lite folk förstår samband, samma människor som ofta röstat brunblått skriker nu som fiskmåsar efter elbidrag.
Att vissa får leva på bankens KALP blir kanske en läxa för den som tagit för stora risker. Alternativet är att ju socialiserar skulderna via olika former av bidrag. Kanske är det "Sparas" tid som kommer och Slösa blir förloraren.
Det beror på vad man jämför med. Vissa villor har hög energiförbrukning, andra har låg. Vissa BRF har hög, det finns många äldre som läcker som ett såll minst sagt.
Min poäng är att det blir en parameter i framtiden när man säljer, energikostnaden. Precos som läget.
Enig i vad gäller energikostnaden. Dock håller nog sekelskifte emot rätt bra, trots hög energiförbrukning. Fast dessa ligger i regel i city och finns inte i massor. För övrigt tror jag på fortsatt urbanisering, så priserna i centralortena kommer fortsätta divergera mer mot landet. Vad gäller vattennära, så kan det vända dock. Mer vind och högre vattennivåer med tiden, leder till mindre attraktivitet.
Ökad urbanisering är osannolikt i den meningen större orter växer så mycket mer iom all tillgänglig mark är i princip bebyggd. Förtätning går bara att driva till en viss punkt.
Då får man börja bygga utåt och många orter är inte dimensionerade för detta. Kostnaderna för att expandera infrastrukturen kommer bli enorm för många av dessa större orter, alla dessa hårdgjorda ytor som behöver avvattnas med nya vattenledningar , tillgängligheten till elstolpar osv osv.
Varje sak som skall ändras blir kostsamt eftersom det kräver och påverkar så mycket.
Det är mycket enklare att genomföra detta i mindre orter.
Mindre orter som är city-nära med goda förbindelser till större orter är framtiden. 10 min på pendeltåg är som en tunnelbaneresera. Eller 20 min på bussen.
Sekelskifteshus har ett par fördelar med sina tunga väggar och inga dåliga fasader men de kommer bli ohyggliga att bo i om något årtioende pga högre sommartider. Asfalten blir varm. Men så länge avloppsnäten är vettiga så… dvs ingen relining som kommer haverera med tiden. Fort, billigt och fel.
Kan bli tradigt att renovera. Man får hoppas att det är träbjälklag i husen så det inte innebär för stora ingrepp, att riva upp golvet är snabbt gjort då. Bostadsrättsinnehavaren behöver nog bara evakuera några veckor 🙂
Njutbar läsning när folk nämner riskfri alternativkostnad. Det är därför man hänger här på bloggen.
Precis Srorebror, riskfri. Är det så svårt att förstå? Flyttar man till en HR som är reglerad vad gäller hyran så är alternativet väldigt riskfritt. Om ens BR eller Villa som Rikki nu tappat 150k+ i månaden så är det inte riskfritt. Sen får ni tro vad ni vill, för mig som som förutsåg detta så är det normalt. Jag har sedan flera månader gett min prognos som ni slagit in
Anekdotiskt, men här i vår medelklassidyll byggs det som aldrig förr (i alla fall sedan kvarteret byggdes för 5-7 år sedan) alla verkar plötsligt kommit på att det inte går att bo fem personer på 100-150 kvm som kataloghusen verkar vara.
Själva har vi kallställt nästan 40 av våra 180 kvadratmeter då det visat sig att barnen inte alls ville ha egna rum..
Anekdotisk skulle jag säga att en vettig förälder offrar sitt egna rum före barnen tvingas lämna sina egna rum.
Men det är bara anekdotiskt. Jag har aldrig hört att ungar inte skulle vilja ha egna rum så det där låter som nån form av självförhärligande av att man är duktig diktator hemma.
Beror väl på åldern också. Vår fyraåring vill absolut inte sova i eget rum utan han insisterar på att sova med mig i stora sängen så får frugan ett eget rum. Jag klagar inte, han är betydligt kramgoare om nätterna än frugan.
Bor man trångt är det klart att barnet/barnen får sovrummet (om det bara finns ett) så att de vuxna kan vara uppe längre om kvällarna.
Samtidigt som mina syskonbarn älskar sina egna rum och att få ha en “storsäng” (En sån där man drar ut eftersom de växer). och de är båda två 4.
Att ha ett eget rum där man kan stänga in sig och leka och vara ifred, om man vill, är en rätt viktig grej.
Anekdotiskt så upplever jag det väldigt sällsynt med fyraåringar som vill vara ifred och leka själv med stängd dörr. Desto mer vanligt och framför allt naturligt att dom fortfarande vill sova med föräldrarna och gärna leka tillsammans med eller i närheten av föräldrarna. Jag respekterar dina observationer men du befinner dig inte hemma hos dina syskonsbarn flera timmar om dagen så du har nog egentligen ingen aning om vad barnen tycker och vill egentligen. Ett barn kan “älska” sitt rum och sin “storsäng” men om barnet själv fick välja så skulle barnet kanske välja mamma och pappas säng och att leka i anslutning till köket när maten lagas istället för att bli uppvisad till sitt rum.
@Allmosa: exakt. Det går ju att, medvetet eller omedvetet, att träna barnen till att deras vilja ska linjera med föräldrarnas. Börjar man “sovträna” dem i spjälsäng i eget rum (för att föräldrarna vill) när de är under året gamla så är det väl också större sannolikhet att barnen “vill” ha egna rum när de blir något större. Om föräldrarna har förbjudit leksaker i vardagsrummet redan från början uppfattar naturligtvis en betraktare det som att barnen vill gå till sina rum och leka.
Enda gången jag faktiskt ville stänga in mig på rummet under uppväxten var när jag och brorsan låtsades sova om nätterna (och släckte lampan när vi hörde fotsteg i trappen) men istället byggde med lego in på morgonen tills det var dags att låtsas stiga upp. Hade vi fått leka med lego i vardagsrummet (dagtid), bygga modellflygplan vid köksbordet eller spela TV-spel på stora TVn hade vi nog gärna gjort det. Läxorna fick jag göra vid matbordet, så därför gjorde jag dem där så att man kunde ha lite koll på familjen.
Det är klart att alla barn behöver möjlighet till avskildhet men jag tror att det är en rättighet som de flesta bara vill utnyttja ibland.
@KROKODILEN-I-NILEN: Tack! Mycket bra sammanfattat vad gäller det där med “sovträning”!
Går även att applicera på “leka själv” träning som anekdotiskt blivit populärt i bekantskapskretsen bland vissa föräldrar. Föräldrarna tror att dom lärt barnen att leka själva när det kanske är omedveten brist på engagemang kring lekar som gör att barnet leker själv.
Frugan är lite bitter på mig för att jag förstört hennes sovträning av barnen. Eftersom hon har svårare att sova med dem (prinsessan på ärten) så förstår jag hennes större behov av att ha dem i egen säng. Själv kan jag uppskatta att ha en unge på varje arm när jag sover och blir de alldeles för klängiga om natten så tar jag fotänden i dubbelsängen som en hund men det är frugan för fin för. Varpå regeringen fått ett eget sovrum med en egen dubbelsäng.
Själva sovträningsprocessen sympatiserar jag inte med:
“Första natten i egen säng skriker de i 40 minuter innan de somnar, andra 20 minuter, tredje 10 minuter, fjärde 5 minuter och efter en vecka *kanske* de inte skriker alls”
Min fru oroar sig annars väldigt mycket för om vi (läs “om jag”) traumatiserar barnen genom att höja rösten när vi bett dem snällt om något 10 gånger redan. Men att låta de skrika och gråta sig till sömns är tydligen helt riskfritt avseende traumatisering, eftersom det finns en massa artiklar på barn-sajter om att det är så man ska göra.
Själv har jag inte haft tid eller hjärta till detta så när jag nattar dem gör jag det i min säng. Då läser jag en bok, berättar en saga eller sjunger nått med en unge på varje arm och efter 10 minuter sover de, utan att ha skrikit alls. Efter att man genom cirkusakrobatik avlägsnat sig får man sen ett par, tre timmar av “egentid” med jobb eller fru och sen går jag och lägger mig hos barnen igen. Jag tror att det borgar för en större grundtrygghet än att förbjuda högaffektivt bemötande om de slåss eller hittar på hyss.
Dagen kommer när barnen på eget bevåg kommer vilja frigöra sig och sova själva. Jag är helt övertygad om att dina barn kommer ha en ordentlig grundtrygghet och vara trygga i sig själva och sina beslut.
Dom vet att mamma och pappa bara är “i andra rummet” och kommer veta att dom alltid varit välkomna in dit och det i sig kommer vara en otroligt stor trygghet för dom.
Att ligga bredvid och natta barnen är bland det mysigaste som finns och där bygger man starka band. Minns än idag när farsan nattade mig i deras säng när jag var liten. Minns hur han alltid pillade upp en rejäl baksnus och drog in mig i hans trygga famn och läste/berättade sagor tills ögonlocken besegrade mig.
Minns även när jag exempelvis satt och byggde LEGO själv i vardagsrummet och hur glad jag blev när farsan slog sig ner bredvid.
Samma procedur – en rejäl baksnus åkte in och fullt engagemang från farsan i vad som för mig upplevdes som en evighet men som kanske var en 30-60 minuter.
Jag har en väldigt fin relation med båda mina föräldrar idag men jag tror att relationen till min pappa är lite vassare och att ovan minnen till stor del spelar in.
Du verkar vara en väldigt bra pappa. Keep going!
Och med det sagt. Ja. Mina föräldrar sov i vardagsrummet tills jag flyttat hemifrån. För att vi ungar skulle ha egna rum .
Men det gynnade ju även dem i att det var de som fick rå om resten av huset när vi barn somnat 🙂
Mina döttrar delade ett stort sovrum tills de var 11 och 13 år. De är nu vuxna men säger fortfarande att det var mer för- än nackdelar med att dela rum.
PS. Anekdotiskt BS.
Har vänner som jobbar inom de företag som säljer byggmateriel.
De har gått från Klondyke till “hoppas det vänder snart för annars går det åt helvete”
Utmaningen för företag inom krisande branscher är att det fortfarande är skriande brist på arbetskraft. Så om man börjar säga upp folk kommer man inte kunna växla upp igen om det vänder.
Jag tänkte inte på det när jag läste Fallet men så här i efterhand känns bostadsupplägget som beskrivs där lite liknande det som orsakar problemen i Kina. Fast i Kina verkar det vara bostadsbolagen som istället konstant lånar för att starta nästa byggprojekt innan de tidigare ens är levererade och när det börjar falla, faller allt.
Nog för att vi också sitter i en spännande situation, men att jämföra oss med Kina är väl att ta i från tårna. Många har en belåning på 2-4.5 av sin bruttoinkomst. I Kina kan du ha en belåningsgrad på 25-40 gånger din bruttoinkomst, där köps det enbart av spekulation (beror primärt på deras inställning till börsen) – här vill jag ändå tro att många köper för att bo.
Reviderar mitt tidigare inlägg, tydligen ligger snittet runt 12-13 gånger din bruttoinkomst. Det är i Beijing och Shanghai det ligger upp mot 25 gånger.
https://corporate.nordea.com/article/67806/china-im-forever-blowing-bubbles-how-bad-is-the-situation-in-chinese-real-estate
Det lär ju finnas ett utrymme för effektiviseringar och kostnadsminskningar i branschen med tanke på hur länge nu den varit överhettad eller åtminstone snudd på det. Och det är klart att både storbolagen och deras underleverantörer i en fallande konjunktur hellre tar minskade vinstmarginaler för att få ordrar än att gå i konkurs. Men det lär förbli dyrt att bygga nytt och med ett högre ränteläge i åratal framåt har jag svårt att se annat än en dippen i byggandet blir långvarig. Säkert kommer det att bli ett eller annat större infrastrukturellt projekt dock som regeringen drar igång för att stötta branschen.
Frågan är hur mycket av arbetslösheten som landar i Sverige och hur stor del av smällen som utländsk, kontrakterad arbetskraft hos underleverantörer får ta.
Prisutvecklingen på befintliga bostäder tycker jag är oerhört svårbedömd. Det finns mekanismer som verkar i olika riktningar, där fortsatt bostadsbrist ändå kan bidra till att dämpa prisfallet. En stor del av 2000-talet har kännetecknats av att man byggt färre nya bostäder än som behövts utifrån folkökningen (som till stor del drivits av invandring av grupper som haft låg eller ingen förmåga att efterfråga nya bostäder med egna ekonomiska resurser). Å andra sidan finns en uppenbar drift i övriga delar av befolkningen mot att köpa bostäder i nybyggda eller annars socioekonomiskt attraktiva områden för att slippa bo granne med människor med ursprung i tredje världen och/eller diverse sociala problem. Allt talar för att den viljan kommer att fortsätta vara hög. Samtidigt som folk nu börjar känna av ökade levnadsomkostnader på allvar. Det märks väldigt tydligt på samtalen på jobbet, där flertalet ändå är höginkomsttagare.
Omöjligt att spå vad summan av dessa och andra faktorer blir, men ett fortsatt och ökande fall neråt 2023 lär vara oundvikligt.
Om vi ser framför oss en byggkris av 70-talsproportioner är ju frågan vad som händer nu. Den gången var det allmännyttan som blev stående med tomma lägenheter. Nu har det ju främst byggts bostadsrätter och rent legalt blir ju effekten av tomma lägenheter i sådana hus att de som bor där får högre kostnad för sina lägenheter. Enda sättet att komma ur eller lindra det dilemmat är att föreningen hyr ut de tomma lägenheterna, vilket om utbudet blir stort kanske kan vara en dellösning på trångboddheten i utanförskapsområdena. Marknadshyra någon?
Mm, tror du att dessa svaga grupper har råd med marknadshyra? Gör du om en bostadsrätt till hyreslägenhet så krävs det ganska höga hyror för att det skall gå runt, även om föreningen såklart hellre accepterar ngn intäkt än ingen intäkt.
Jag är inte säker på att det löser problemet som skapats av att vi haft en hög invandring av ekonomiskt svaga grupper , dvs de som har svag ställning på arbetsmarknaden. Jag tror vänsterns tanke var att bostadskollektivet skulle på sikt få betala detta genom subventioner, tex ngn form av riktad fastighetsskatt som snurrar genom statskassan och sedan går ut som bostadssubventioner men som läget är nu blir det nog svårt att få genom detta i en demokrati.
Vi kommer ha högre bostadskostnader och energipriser under lång tid framåt.
Ja det bidde visst ingen “superekonomi”. https://www.svd.se/a/1342c9a5-e7db-49cb-bc8c-3e871b02dee3/lo-basen-flyktingar-kan-ge-sverige-superekonomi
En riktig klassiker som borde citeras mera som exempel på 10-talets vansinniga eufori.
Thorvaldsson visste mycket väl att det var en katastrof mer han och andra sossetoppar tvingades till politiskt korrekta uttalanden.
Bodde i en bostadsrätt under 90-talskrisen och då hyrde vi ut lägenheter som folk helt enkelt lämnat tillbaka till föreningen. Hyran var då månadsavgiften för lägenheten så att föreningen iaf gick +/-0. Vi sålde sedan några av dessa för 1 krona till hyresgästen och det blev en bra affär efter redan 5 år. Idag säljs de nog för runt 1,5-2 miljoner (nuvarande marknad).
Av ren nyfikenhet… Varför skulle man lämna tillbaka en lgh? Jag är iofs född tidigt 90-tal, så min omvärldsbevakning var begränsad kring den s.k. 90-talskraschen, men kan det verkligen ha varit så illa att det HELT saknades köpare? Även 10 000 kr är ju bättre än 0 kr.
Och varför skulle inte banken (om man har ett lån) få till en tvångsförsäljning? För åter igen, alla pengar är ju bättre än inga.
Problemet är att som delägare i föreningen blir du även delägare i föreningens skulder. Så det kan vara en sämre affär att få 10 000 för bostadsrätten än att lämna den och utträda ur föreningen.
Jag förstår inte riktigt vad bygg- och fastighets-VD:ar tjänar på att uttala sig så negativt, och dessutom med så pass målande vokabulär, i dessa frågor och i denna marknad. Det borde ju ligga i deras intresse att släta över det, fast på ett trovärdigt vis.
“Vi har naturligtvis sett en nedåtgående trend, men genom åtgärd X och Y bedömer vi att vi är bättre rustade än andra aktörer på marknaden att möta det förändrade omvärldsläget”
Riktade stöd?
De vill att politikerna ska agera när de gråter ut i media, mer gratispengar vill de ha i julklappssäcken.
Just nu försöker marknaden hålla emot och vägrar släppa objekten till vad de få spekulanter som vill köpa,
Kreditförlusterna har ( än) inte ökat pga att många byggprojekt fortf rullar men q1 och q2 avslutas många
Och hur många byggbolag,åkeribolag mm tror du inte som invedterat/lånat pengar för maskiner nya lastbilar osv med.högre ränta och 70% nedgång i nyprosuktion, say No more
10 hyreshöjnignar för kommersiella lokaler, = mer vakanser och konkurser för handel och längre fastighetsvärlden och högre risk/ränta
Räcker med 1 konkurs typ Oscar properties, eller annat komerciellt fastighetsbolag när ingen öfrnyar obligationerna i 2023
Att va naiv och tro att det påhittade ” bostadsbrist” skulle göra att om man bygger mindre går allt upp
Däremot kommer “bra föreningar med låg belåning” gamla föreningar bli mer attraktiva när.”nya” går i konkurs och behöver ombildas
Vanliga Svensson förstår inte förens de ser vattnet upp till näsan på Titanic,
Tack och hej
Avser citera det fetmarkerade stycket (nästan 2 meningar, hoppar ”Sannolikt det senare”) i pedagogiskt syfte. Uppger så klart källan.
För övrigt. Här ute i Roslagen är priserna nu i paritet med hur det såg ut före pandemin.
Och när jag kollar på slutpriser på booli (som hämtar lagfarterna) tycker jag mig nog se det överallt. Även inne bland villamattorna. i Täby/åkersberga/Väsby./Norrtälje
Kamrater. Bubblan spricker!
20% ner på den där villan för 10 millar gör att det nu är extra viktigt att lyssna på sin partner, inte vara ett svin och komma hem med blommor och visa omtanke.
De som jiddrar om “det sjunker inte hos mig” är nog samma som alltid köper på botten och säljer på toppen (Eller vad vi kallar bullshitters)
Typ så i delar av Bergslagen också. Men med en rätt ansenlig minskning i antalet objekt och sålda objekt av de som bjuds ut.
Villapriserna har inte gått ner tillräckligt mycket vilket bevisas av att Expressen.se just nu rapporterar att R3 är nere till 23:e februari. Dvs tre veckor till. Eller tre månader eller vad det nu blir. Eller så är den avstängd för gott.
Sorry, givetvis är det R4.
Trean går nog att kvadda också vad det lider…
Jag har förstått det som att dessa datum skall ses som “tidigast” (angivet datum). Producenter är bundna av avtal med Nordpool meddela när upptagning/nedtagning av produktion kommer ske. Jag tror tyvärr att R4 inte kommer startas 23/2 utan datumet kommer flyttas fram fler gånger.
Troligtvis kommer vi få en kall och vindstilla vinter också. Jippiyaykaymotherfuckers!
Och vi skickar iväg elgeneratorer till Ukraina…
Det kan urarta till en EPISK krash.
Jobbar själv som projektägare på ett större bostadsutvecklande företag, och vill nog poängtera att det fortfarande säljs, men i en närmast amorf takt.
Marginalerna i projekten, dvs vad köparna har råd med vs vad entreprenörerna kan bygga för, är kraftigt krympande och möter inte alls upp den av styrelser önskade vinstmarginalen – den är snarare närmare 0% och med det vill jag nog påstå att bolagen själva tar emot stryket, isf köparen av en BRF (det lånet vill ju inte en bank ge om risker finns heller, om inte räntan tillåts vara högre, och då blir avgiften högre, varpå köpare inte köper).
Osäkerheten är stor, priserna för material fluktuerar även om trä gått ner igen, produkter så banala som träskruv från t.ex. Kina och Ukraina är svåra att få tag på, för att inte tala om valutarisken som påverkar alla som tar in leveranser från utlandet – entreprenörer lämnar priser med maxad risk om någon osäkerhet finns, och det är först när man har fullständiga handlingar framtagna inkl bygglov, som en E lämnar ett ett realistiskt bud de kan ta ansvar för.
Köpare är rädda för osäkra framtida kostnader; inflationen (som är energipolitikinducerad; tack S och MP) och räntorna som ska komma även Q1/Q2 -23. Först när Ingves är klara med sitt ränteströsslande kan chans till
nytt normalläge uppstå. Allt imho.
Nu slipper du ju duvan Ingves. Det är Erik som tar över, som mer kan beskrivas som en hök. Riksbanken är inte ansvariga för bostadsbubblan, det är FIs jobb att hantera d v s att dra bankerna i öronen vid för slapp kreditgivning. Det har ju gått så där.
Utan att ha läst artikeln i SvD, men kan det vara en oförmåga att läsa/förstå statistiken? SCB påtalar själva att det finns eftersläpning under senaste kvartalet med ca 30% och efter ett år med 1%. Gör man grafer på rådata så blir det hiskeliga fall, I synnerhet med 1 årsjämförelsen som var all time high. För uppräknade siffror är det bara fall. Tar man k2 mot k3 är det också illa, men det är mer en säsongsvariation.