Utifrån månadens första elva dagar, vedeldning de flesta dagar, elbil och värmepumpar landar elräkningen 12 000:- SEK inklusive moms när den ska betalas i januari givet att resten av månaden blir motsvarande. Andra kan dock drabbas betydligt hårdare. Vad ser din elräkning ut att bli för december?
Uträkningen baserar sig på Home Assistants summering av kostnaden för den timmätta elen månadens första elva dagar. Då har jag dock varit bortreste i fyra dagar, där husvakten inte eldade med ved, men det kompenseras av frånvaron av elbilsladdning när man inte kör bil. Uträkningen förutsätter att resten av december blir som hittills, dvs en kombination av milt väder och kallt väder. Nu sparar man procentuellt inte lika mycket på timmätning när elpriserna även är skyhöga nattetid, utan det blir kanske 10-20%, men många sitter med rörliga elpriser och betalar betydligt mer.
Egen buffert öronmärkt för i vinter är cirka 28 000:- SEK att reducera elräkningarna med november – mars, finansierat genom vårens 7000:- SEK i elpriskompensation, ca 11 000:- SEK i kommande påstått elprisstöd från Tidölaget, 5 000:- undanlagt under sommarhalvåret, samt ca 5 000:- såld solel i somras som betalas ut november – mars via Södra Medlemsel. Det reducerar elräkningarna med 5600:- SEK per månad i snitt. Dock tar jag nog bara ut solelen i november, vilket ger 6 750:- SEK per månad i reduktion december – mars eller ca 5000:- SEK att tillföra per månad.
Högt men jag överlever. Dock är jag inte normalinkomsttagare och har inte heller några lån på bostaden efter 30 års ägande av eget boende, så min egen personliga situation är inte relevant systemmässigt.
Själv värmer jag dessutom bostaden mestadels med ved när jag är hemma via heltidseldning i för ändamålet designad utrustning, dvs ingen designkamin utan registrerad heltidseldning hos sotaren. Andra har inte den möjligheten. Man kan nog räkna med att många hushåll kommer få rejäla räkningar att betala i januari, och ovanpå det kan de fått trefaldigade bolåneräntor att betala.
Det hela handlar inte om hur du klarar av det, utan om hur många andra som inte gör det. Och allt i väntan på Tidölagets elprisstöd som kanske kommer i februari. Det behövs säkert då också, men det hjälper inte hushållen som behöver betala sina räkningar redan i januari.
Släng på lite arbetslöshet på detta när varslen duggar allt tätare och ännu fler blir av med jobbet när elräkningarna ska betalas och man drar ner på allt annat. Dyrare el skapar nämligen inte fler jobb, det kommer inte jobba fler på kraftverken eller i elnäten för att elpriset är högre. Det minskar istället konsumtion, samt gör att företagen får stigande kostnader och måste göra sig av med anställda när färre har råd att köpa deras varor och tjänster. Högre priser på energi är bara destruktivt för ekonomin, men vi kan ju vara säkra på att Vattenfalls ledning kommer få extra bonus för att de varit så duktiga och ökat lönsamheten rejält för bolaget.
Och hur klarar man sig om man får 12 000:- SEK i elräkning per månad i fyra månader på raken? Eller värre? Och kom ihåg att kanske har vuxna visst eget ansvar för att inte lyssnat på varningar om energibesparande investeringar, tagit för stora lån på för stor bostad i ett attraktivt läge bortom socioekonomisk förmåga osv, men deras barn är inte ansvariga även om de kommer drabbas när föräldrarnas ekonomi kraschlandar.
Vad är din egen elräkningsprognos för december?
248 kommentarer
Nånstans mellan 150-180:- räknar jag med att betala för decemberelen, bor i en liten 2a med sambo i Göteborg. Räntesmällen som kommer vid nyår när lån med under 1% i ränta ska förhandlas om blir tråkigare…
Förklara hur det kan vara så lågt?
Har själv bott i lägenhet för länge sedan och fick intrycket att man använde nästan lika mycket som man gör med en villa om man har fjärrvärme – sen fasta avgifter osv.
Hur många kWh gör ni av med på en månad?
Antingen räknade vederbörande inte med skatt/moms/avgift eller så ingår det i tex avgiften om det är BRF.
Troligtvis är det sambon som betalar elen.
Menar du alltså villa med fjärrvärme så att elräkningen bara omfattar vanlig hushållsel?
Jag bor på cirka 80 kvm och snittar på någonstans kring 2 200 – 2 300 kWh i årsförbrukning. Fler personer i hushållet. Går rätt mycket dator. Egen tvättmaskin, men funderar på att börja köra tvättstugan.
Rörligt pris nästan 200 öre kWh för december, inkl moms. Med elnätsabonnemanget tillkommer nästan 300 spänn. Summa summarum cirka 1 100 denna månad. Drabbar ingen fattig, men ändå… Jämförde med 2020 nu, då låg jag inklusive allt strax under 400 spänn i månaden, varav elnätet och skatten utgjorde uppemot 70%.
Menar du alltså villa med fjärrvärme så att elräkningen bara omfattar vanlig hushållsel?
Jag bor på cirka 80 kvm och snittar på någonstans kring 2 200 – 2 300 kWh i årsförbrukning. Fler personer i hushållet. Går rätt mycket dator. Egen tvättmaskin, men funderar på att börja köra tvättstugan.
Rörligt pris nästan 200 öre kWh för december, inkl moms. Med elnätsabonnemanget tillkommer nästan 300 spänn. Summa summarum cirka 1 100 denna månad. Drabbar ingen fattig, men ändå… Jämförde med 2020 nu, då låg jag inklusive allt strax under 400 spänn i månaden, varav elnätet och skatten utgjorde uppemot 70%.
Ja.
Villa på 100 m2 med 100 m2 källare.
Runt 350-400 kwh i månaden året om – lite högre på sommaren när ölkylen i garaget är igång.
Bor i brf med IMD-el så brf:en förhandlar som en enda stor kund. Sen är det individuell mätning per lägenhet och elräkningen kommer på hyran (förbrukning av varmvatten och kallvatten räknas och debiteras också per lägenhet, endast fjärrvärme ingår i hyran). Min faktiska elräkning och min nätavgift bakas ihop till en och samma kostnad, kan inte se dem separat. Okt och Nov har jag legat på drygt 170:- för elen, så jag räknar med samma för december.
Lägenhet på ~110 m² här, barn på deltid, tvättmaskin i lägenheten, lagar mat och bakar en del. Det går troligen mindre än 1500 kWh per år nu när jag stängt av stationära datorn, luftrenaren och ölkylen. De senaste månaderna runt 110 kWh/månad för 4 kr/kWh (fast pris till BRF som hade lite för lågt pris tidigare i år).
Kyl och frys drar märkbart mindre på vinterhalvåret när det är runt 20 grader i köket (eller 17-18 nu när vi ombeds vara sparsamma) än på sommaren när det är runt 30.
När vi bodde i 2.a i centrala Gbg hade vi en elräkning per tvåmånadersintervall om ca 400 kr, då kostade elen 30 öre (ca) per kwh. 150-180 skulle jag gissa är elnätsavgiften.
Förbrukade 29,4 kWh i oktober. Lägsta förbrukningen i år. Bor i lägenhet.
Bor man i central (dvs omodern) lägenhet utan tvättmaskin och diskmaskin så kommer man lätt under 100 kWh/pers/månad i en lägenhet. Så 150-180 är helt rimligt för elbolagsdelen. Sen lär nätavgifterna vara minst lika dyra.
Så här långt i dec 2000:- inkl moms (minus nät, skatt etc). Timpris i SE3 men eldar med ved för det mesta. hoppas att kan hamna under 7000 i el (typ 1100 kWh) så då borde elräkningen landa på 8-9000 kr. Beror på hur mycket man har råd att åka bort i helgerna som stundar.
Jag har fjärrvärme och förmånen att fortfarande ha bundet elpris till sista september. Solpaneler som täcker hushållselen (men dock inte kommande laddhybrid pga takstorlek) kommer att sättas upp i april/maj. Panelerna får jag ändå tacka dig för, det var ett inlägg du hade i våras/somras om att se över sina möjligheter att säkra upp mot höga elpriser.
Vår elräkning brukar således vara runt 200 kr, lite högre nu i dec/jan.
Prognos är nog samma som i december då jag lär ha ungefär samma förbrukning. 2304 kWh. Elhandel 1295 Elnät 1975 kr Totalt 3290 kr.
Hade en del skicklighet och väldigt mycket tur för drygt ett år sedan när jag band elpris i tre år till 0,55 kr/kWh.
Gjorde samma sak till samma pris, fast för fyra år. Villan eldas med pellets, vilket gör att årsförbrukningen av el är ca 5 500 kWh. För december lär det kunna bli en tusenlapp inkl moms mm. Når snön smälter på de nya solpanelerna och solen börjar lysa på dem blir läget bättre förstås – men det kostade ju en del i anskaffning.
Ca 7000 kr i SE4 med nyinstallerad luft/vatten-pump och en kamin. Timpris inkl moms.
Min prognos landar på 1500 sek inklusive allt. Detta tack vare ett långt bundet avtal med ett skitbolag (som ännu inte kursat…) För ovanlighetens skull har den ”försäkringskostnad” ett bundet avtal ger varit perfekt timad. Är ödmjuk inför detta även jag inte trodde att den… mindre lyckade(?) energipolitiken skulle leda till de prisnivåer vi ser idag. Är det så att högstbjudande sätter priset för alla på elbörsen? Eller är det en förenkling?
Elen blir 400 för december, LLVP, motorvärmare, en kupévärmare på låg effekt i jordkällaren ca 2h/dygn.
Kammin och kallt som Belsebub inne:
Förlåt en dum fråga, men varför uppvärmning i jordkällare?
För att inte 100 kg potatis ska frysa. Har haft mer akuta saker att ordna sen flytten till stugan än att flytta jord…
Svärmor?
ett långt bundet avtal med ett skitbolag (som ännu inte kursat…)
Det har vi prövat för rätt många år sedan (att ha elbolag som kursat alltså) och det var trist att plötsligt bli tvungen att förhandla om elavtalet när det inte alls var något bra läge. Sedan dess har jag undvikit rena elhandelsbolag.
Jag är idag medveten om den risken…
Decemberpeognos enligt Tibber:
11 kSEK. Jag har 6 kSEK tillgodo hos Tibber från sommarens solcellsprodukrion. Det kommer helt klart att bli tufft för de allra flesta husägarna, men även de hushåll som hyr sitt boende kommer att drabbas retroaktivt av hyreshöjningar som är direkt kopplade till de höga elpriserna. Det här kommer definitivt att begränsa konsumtionen, främst för låginkomsttagare men även för medelklassen.
Tibber säger 4538 kr för december, jag tror ca 6000 kr (prognos 1200 kWh, än så länge uppe i 2000 kr tom igår).
7 år gammalt hus med modern frånluftsvärmepump som automatiskt anpassar sig efter timpriset.
Ca 190 kvm, runt 19 grader inomhus (vattenburen golvvärme på nedervåningen). Elproduktion ca 4-5 kWh per solig dag.
Väldigt imponerad över hur effektivt huset (stenhus från Fiskarhedenvillan) och värmepumpen (Nibe F750) är. Har batteri kopplat till solcellerna (kan även laddas med köpel på dygnets billigare timmar), men är opassande nog tillfälligt ur funktion.
Har samma värmepump som dig. Hur ställde du in att den anpassar sig efter spotpriser?
Funktionen heter Smart Price Adaption, eller SPA.
https://www.nibe.eu/sv-se/support/vanliga-fragor/faq-items/hur-aktiverar-jag-smart-price-adaption
Sök på om du kan ha det på din värmepump (vet inte om det går på alla årsmodeller). Väldigt smart funktion.
Ah. Den funktion hade jag! Stort tack!
Har fastprisavtal ett år till så det är väl inte lönt att göra så mycket än. Men bra att ha i bakfickan.
Det kan absolut vara lönt att göra något. Ta en titt på den rörliga elnätsavgiften, vår är 60 öre dyrare vid höglast än vid låglast.
Samma tips kan jag ge till de som laddar elbilen på dagen bara för att elen råkar vara billig.
Dessutom är det ju bra för Sverige och Europa att flytta förbrukning till låglasttid och därmed är det dåligt för Putin.
Du har helt klart en poäng! Kostar mig inget att aktivera det, så vi sparkar igång det direkt! =)
Vad är det för fiffigt batteri du har? När jag läst på har de bara varit kopplade till solcellerna, har inte sett något om laddning från nätet..
Tror att de flesta solcellsbatterier kan köpa/sälja från/till nätet. Sungrow kan det varje fall (när den väl fungerade, tydligen många som likt mig har haft problem nu i flera månader efter en mjukvaruuppdatering). Nu väntar vi på en ny växelriktare som ska/har skickats från Kina (jippi…) för de får inte rätt på den gamla igen.
Vad är det för fiffigt batteri du har? När jag läst på har de bara varit kopplade till solcellerna, har inte sett något om laddning från nätet..
Ligger just nu på 170kr om dagen enligt Tibber så 5000-6000kr för december lär det minst bli. Villa 150kvm i Stockholmsområdet med bergvärme och kamin med egen ved. Kör ganska lite så elbilen laddas inte så ofta.
Har 500Kwh till fastprisavtal på ca 40 öre. Ser ut som det blir ca 1000kwh extra på det, lär sluta på ca 8000kr för december.
Bor själv i en villa med bergvärme som är mkt effektiv till huset som sådant.
Har som tur är buffrat lite hos elbolaget och deras konto.
Blir tufft ändå.
Tecknade fastpris på el i april i år (106 öre / kwh) och lägger därefter 1200 kr + 1200 kr (elräkning och elnätsräkning) på hushållsbufferten, betalar elräkningarna ur bufferten när de kommer.
Så min räkning för december månad kommer vara 1200×2 kr, precis som alla andra månader. Elbil och uppvärmning samt drift av litet hus om ca 140kvm.
Så har jag också gjort sedan en kort tid tillbaka. Jag kollade upp vilken förbrukning jag haft respektive månad på senare tid, räknade ut ungefär vad värstaförbrukningsmånaden borde bli i pengar, och sätter av det varje månad i samband med att det kommer in pengar på lönekontot. Sen samma belopp tillbaka till transaktionskontot automatiskt när räkningen kommer. Så min månadsutgift blir densamma varje månad, oavsett om det är högsommarvärme med 20 timmar dagsljus eller smällkall mörk vinter. Skillnaden blir hur mycket som blir kvar efter att alla räkningar är betalda.
Håller fortfarande på att trimma in beloppet lite så det ska bli spännande att se exakt hur det går nu i vinter, men någonstans måste man börja.
Kollade just Tibberappen och den säger 304kWh och1376kr för decembers första elva dagar. Ovanpå det en säck ved om dagen som jag köpt för 90 kronor tidigare i år.
Då blir det drygt 20 grader i över plan när vi går och lägger oss och så vaknar vi till 15-17 grader just nu. Nedre plan är något svalare men jag håller koll på rH med några temp/fuktighetsmätare från Nexa som är kopplade till mitt Telldus Live. Typ 30%-40% rH i huset och 55% i den ouppvärmda friggeboden.
Men nu är det 8-10 grader kallt på nätterna utanför Kungsbacka.
Har haft brandskyddskontroll för en dryg månad sedan på bägge eldstäderna och anmält flitig eldning så jag har treårsintervall. Hade sotaren hemma för ett par veckor sedan och han kommer till sommaren igen.
Funderar trots detta på att sälja och skaffa ett gammalt torp med små lån.
Kring 12-15′ skulle jag gissa att decemberräkningen blir, förstås beroende på hur mycket vi kan dra ned från normal förbrukning samt elpriset. Har strax över 12′ kvar från försäljning av solel under sommaren, så den potten tar nog värsta smällen, men vi räknar kallt med att allt går åt till decemberräkningen tyvärr.
Med skatt och elnätsavgifter för EO3 så ser det ut att bli runt 10 000kr.
Hade vi haft vad de flesta husägare anser vara komforttemperatur hemma hade det nog blivit runt 15 000kr dock. Vi har råd att värma upp ordentligt men det känns helt enkelt inte prisvärt i nuläget.
En sak jag undrar är hur det är tänkt med elstöd nästa år, har vi nån ficka med 60 miljarder över då med? För elpriset lär väl inte gå ner tills dess eller?
Gissar på att SD-regeringen inte har någon ambition om att sitta kvar till dess, så den frågan blir så att säga någon annans problem.
Prognos 5500 SEK. Villaboende i hufvudstaden, 4 i familjen + elbil. Personliga läget under kontroll men mycket oroad över hur Svensson ska klara vintern.
Räknar med 1100 kW/h i december med rörligt pris. Så kanske 5500 kr?
Villa, 250 kvadrat med bergvärme, luft-luft värmepump och en nyinstallerad Vermont Casting-kamin som går heltid. sedan i fredags. Innan dess endast stödeldning och bergvärme.
I stort sett allt är åtgärdat, förbättrat och optimerat de senaste åren. Total energiförbrukning landar på 12000 kWh, varav 4500 är elbilen.
Förra december landade på 3500:- inklusive elbilsladdning (1600 kWh)
i år ligger vi på 1338:- (319 kWh) hittills, så det borde inte bli mer än förra året, trots högre priser.
Dock kostar veden ett par tusenlappar under vintern, men det är ju i sann politisk anda ett annat konto.
1200kr, 118öre fast avtal i 3år. Vedeldare, hugger egen ved, ligger för 3år framåt. Tror det är ungdomarna med kompisar som “ständigt” bor hos oss som förbrukar mest, PS4 etc, sedan drar väl mitt löpband en del också. Fast kör med värmepump i gårdhuset (65kvm, hus 145kvm) kom jag på, har gymmet och kontoret där mm, drar nästan ingen ström märkligt nog.
Räknar med 30 000 extra för dec-mars.
Vi reder oss fint eftersom brytpunkten höjs nästa år med ungefär motsvarande belopp för hushållet.
Hjälp en utmanad. Brytpunkt för vad?
Jag tänker mig att han syftar på brytpunkten för statlig skatt. Den höjs relativt rejält vid årsskiftet. Ca 5000 kr per månad som inte behöver betalas statlig skatt på. Om man har en lön som ligger på den nivån vill säga.
Brytpunkten för statlig skatt. Ökas från typ 46 kkr/mån till 52 kkr/mån, nåt sånt.
För övrigt försöker jag övertyga farsan om att riva den murade öppna spisen och ersätta med en Vermont Casting. Men han är 80 år gammal så det är viss uppförsbacke. Men den hade varit skitsnygg i utrymmet där den spisen står.
Huset i sig är från sent 80-tal. 1880 alltså med synliga korsvirkesbalkar etc.
Runt 500-600kr kommer vi nog landa på. Vi unnar oss att använda torktumlare och dammsugare när det passar oss och inte när det passar elnätet, eftersom vi inte har timdebitering kostar det samma ändå. Vatten och värme ingår, och nej, hyran planeras ej höjas nästa år. Och den har inte höjts senaste 5 åren heller. Tvärt om sänktes hyran i praktiken då bredband började ingå i hyran utan att den höjdes. Föreningen har låg belåning, äger sin mark, och en stor solcellsanläggning och täljer därmed guld i dessa tider.
Vi unnar oss att använda torktumlare och dammsugare när det passar oss och inte när det passar elnätet, eftersom vi inte har timdebitering kostar det samma ändå.
Tänk på att det är bra för Sverige och Europa om du och andra för över elförbrukning till låglasttid och det som är bra för oss är dåligt för Putin.
Jag räknar på att vi kommer göra av med ca 1500kwh under december månad, 4 medlemmar i en 40-tals villa på 140kvm. Jag låste elen i somras på 286öre/kwh inkl skatter. Så i runda slängor 5000kr.
Prognos från greenly timpris 31000 kr för dec men kan nog bli värre. Har dock minskat konsumtionen med 40% sep-nov jämfört föregående år. Förra året brändes 85000kwh hoppas nu vi får igång flisanläggningen före jul som beställdes i september.
Räknar med att flisen gått upp beydligt från de 25 öre kwh den kostat tidigare, blir nog ändå en bra affär, räknar med en payback på 5 år om elpriser består. Investering runt miljonen ink en gammal traktor och vattenburet system.
Aj.
Tillkommer dieselgenerator, reservkraftsomopplare och dieseltank. Off grid blir fint.
+1
Kostnaden är mindre än för förra året….tack vare att jag låst 3 år till på 70 öre/kWh, däremot har jag dragit ner förbrukningen själv främst tack vare solcellerna som hade stått i garaget 1 år innan jag fick tummen ur och klättrade-detta i kombo med mkt högt elpris under sommaren samt lite besparingar denna vinter. Första räkningen beräknas komma nu i december på ca 1000 i fasta samt + 1000 på elpriset, så ~2000 Sek. Braskamin finns även för strömavbrottsdagar. Bor i område 4, blir intressant om 3 år….
Kommer landa runt 2500 kr för december. Är inte så orolig för elen som är bunden på 50 öre i 2 år till.
Men bor i nybyg gd villa/garage på cirka 230 kvm 70% av lånen låsta på 1.5 % ett år till. De övriga 30% lån har gått från 1.8 % till 3.9% under året. För egen del är det bolånen som får mig att svettas.
Kanske 3000 max i december för en 150 kvm villa med bundet elavtal på 60 öre hos stor, trygg leverantör i två år till. Direktverkande el, komplementeldar lite med ved och kör inte elbil.
Så ironiskt att du hela tiden klagar på feta, fattiga och fula och hur ingen tar ansvar i Sverige. Men jag antar detta är ett trollinlägg i mängden 🙂
Tibber säger drygt 10 men räknar mer realistiskt med ca 15. Kanske laddar ena bilen på annat sätt för att få ner det något men det är inte den stora posten så gör inte enorm skillnad. Tidigare i höstas talades det ju om minst 4 gånger förra året (vilket låg på drygt 7) men det ser jag inte tecken på ännu i alla fall. Finns ju roligare saker att lägga pengarna på helt klart men just nu är det ju som det är…
Elen är tecknad genom bostadsrättsföreningen till fast pris 88öre/kWh. Snittar på kanske 270 kWh per månad.
Däremot så har jag rätt stora lån på både bostad och skogsfastighet så dom utgifterna är ingen munter historia nuförtiden. 😂
Nu är jag, precis som LW, varken normalinkomsttagare eller relevant systemmässigt. Men med ledning av december 2021 så kommer jag förbruka ca 300 kWh i SE3 (lägenhet) och 1000 kWh i SE4 (semesterhus). Har rörligt pris (ej timdebitering) och inga lån så räntan påverkar mig personligen bara indirekt.
De kommande dagarna blir kalla i Stockholmstrakten, med -13 C som lägst. Snart kommer nog några grannar och knackar på och vill ha gratis ved, det är liksom kutym på landet att hämta sin ved hos grannen. Vi anlitar en trädfällare med RUT-avdrag med ett par års mellanrum, beställer “kubbning” och klyver själva.
Bostadsrätt i E3 med sk gruppavtal samt egna solceller, så ca 700 för december. Lantställe i E2 med direktverkande el som enda uppvärmning men med bundet i två år till med 0,45 öre elpris, så högst 3500, dvs lika som föregående år.
Ps och inga lån..
Ca 8000 kr i SE3 med gammal och för tillfället strulande luft/vatten-pump vilket inneburit att el-tillskottet gått in, PANIK ! Nu avstängt och en kamin. Timpris inkl moms.
Man kanske skulle gå ihop ett gäng som har samma modell och köpa upp reservdelar utifall att. Typ bilda en liten lokal försäkringsförening.
Undra vad haveriet kostar i utökade utsläpp från fossila bränslen. Oljebolagen tjänar grova pengar på nerläggning av kärnkraft. Effekten av en osäkerhet för elsystemet och höga elpriser blir att det kan bli lönsamt att köpa diesel och olja för att elda eller skapa sin egen el. För privatpersoner och företag. Hur bra är det?
Så länge elen är dyr så blir det plus (alltså mindre utsläpp…) med avseende på CO2-utsläpp. Konsumtionen av allt kommer att minska så mycket att det inte gör något om elen produceras med olja eller Fridolins kolbitar.
Sålänge produktion av el med olja är billigt lär det bli en del utsläpp av det…
Det är helt enkelt inte så. Elen behövs oavsett hur den produceras. Det svenska normalläget är runt 99% fossilfritt, men nu bränner vi igång Karlshamnsverket och importerar polsk och tysk gas- och kolkraft. Det finns ingen möjlighet att det inte höjer utsläppen, även om konsumtionen minskar. Ska vi sluta konsumera uppvärmning av våra hus, eller?
Ingen aning. Min elhandlare ger inte så mycket info. Det får bli en festlig överraskning den dagen räkningen kommer. Kanske drabbas elföretaget av ett altruistiskt rus kring jul och efterskänker hela räkningen. I annat fall får jag spara lite mindre i vinter.
Så här drygförnöjsam kan man vara om man har en luthersk hushållsbudget.
Borde bli runt 1500 pix som vanligt. Har fast elpris med liggande avtal i två år till. Blir lagom kul när jag ska lägga om lånen i januari och typ fyrdubbla räntekostnaden.
EON och de flesta andra elbolag har lägligt bytt ut sina elmätare för att förbereda för timmätning och med den lilla finessen att elen kan stängas av med en radio signal . Kommer nog bli mörkt i många hus framöver .
Finns ganska mycket regler kring hur och när man får stänga av elen vid bristande betalning.
Japp, det är många månaders ledtid från elleverans till avstängd el på grund av bristande betalning. Tror jag räknade på det lite snabbt i sensomras när det var på tapeten att folk fick elen avstängd på grund av bristande betalning och ganska snabbt konstaterade att den elförbrukning som låg till grund för det var den som var från den här tiden på året eller möjligen något senare.
Lyckades kränga av corona husvagnen i somras och hade flax nog att få tag på en kamin som var installerad och klar innan kylan kom. Ved fick jag tag på gratis via syster som har gård. Med andra ord rena lottot detta året. Arbetar hemifrån så eldar från 7-17 varje dag håller temp på 21 grader i huset. Pump är inställd på Max 18 grader. Oavsett har vi minskat från ca 1300 kWh 2021 till prognos om 653 kWh enligt greenly. Känns som en bra investering för året. Vi har ett mindre parhus så vi är som tur är beskonade med låga driftkostnader sedan innan.
150 SEk per dag hittills i december. Så borde bli 4-5000. Hus 130 kvm i ett plan
Bara elvärme på i badrumsgolven, annars vedeldning i 2 Jötulkaminer(räknas det som designkamin?) och en gammal kakelugn. Jag föreslår att vi rullar alla Miljöpartister i tjära och fjädrar…
Några hundralappar ? Liten lägenhet med fjärrvärme.
11:44
Elräkningsprognos för december: 12 000:- SEK, men andra kan få det betydligt värre – vad blir din elräkning för december?
Som december förra åretskulle jag tro.
Cirka 700 kWh
El, 400:- kronor
Nätavgift (rörlig), 350:- kronor
Nätavgift (fast), 300:- kronor
Energiskatt, 350:- kronor
Summa 1700:- kronor
Sedan får jag väl tillbaks en femhundring från Svenska kraftnät, så totalkostnad för december blir gissningsvis 1200:_ kronor.
Jag är personligen nöjd, fast jag tycker det är dumt att strö ut en massa helikopterpengar när vi redan har inflation i Sverige.
Frågan är vem som blir glad för ytterligare räntehöjningar?
Glömde skriva
att vi har 100 m2 radhus med bergvärmepump,
att vi sparar mycket sedan tidigare, men försöker spara ytterligare nu och flytta mera förbrukning till låglasttid och
att vi lider med det ukrainska folket som saknar el och även med de som har rörligt elpris.
Klockade in på 300 kWh igår så troligtvis runt 900 kWh. Vilket blir 1000 SEK med ett bra elavtal.
Men så eldar vi dagligen och kör inte så mycket med elbilen.
Jag har inte gjort någon exakt prognos men förra årets decemberförbrukning (alltså räkningen som betalades i januari) gick på ungefär 450 kr, därefter band jag om till ungefär dubbla elpriset (tack bloggaren!) och har hittills i december en ungefär 10% lägre förbrukning än samma period förra året. Så jag räknar med någonstans i svängarna 800-900 kr för elhandel, inklusive moms på elhandeln. Elnät ovanpå det såklart, där har elnätsbolaget gjort om beräkningsgrunden kraftigt sedan förra året så det går inte att jämföra rakt av. SE3.
Jo just det, friliggande småhus kan jag säga också. 🙂 Har haft en årsförbrukning senaste året på knappt 7500 kWh.
Är inte så orolig för egen del på ett tag. Har två abonnemang (huset var tidigare tvåfamiljs), det som uppvärmningen går på (vattenburen el) är bundet på 57 öre till hösten 2026. Det som jag laddar bilen på är bundet på 60 öre till hösten 2024.
Men naturligtvis bryr jag mig om att folk sitter i kläm. Det drabbar alla om många företag konkar och folk blir utan pengar. Det stör mig oerhört när hela debatten är “vem ska vi skylla på” i stället för ett konstruktivt anslag “vad gör vi nu?”. Kraftvärme och landbaserad vindkraft med lagring (snabbt tillgängliga alternativ är vätgas (ineffektivt) eller batterier (miljötveksamt i den skala det behövs)) är det vi kan få till i hyfsad närtid.
Sol och vind utan lagring måste byggas ut något oerhört om vi ska ha så mycket överkapacitet att det funkar vindsvaga mörka vinterdagar.
Men något behöver vi göra, nya kärnkraftverk tar tid. En annan variant (komplement eller alternativ) är några rejäla dammar som fylls med hjälp av vindkraft. Anständig verkningsgrad. Men lycka till att hitta ställen i sydsverige där sådana dammar kan byggas utan att något motsvarande skriet i Rama uppstår i befolkningen. NIMBY de luxe. Dessutom tar ett stort dammbygge tid p s s som kärnkraftverken. Så varken kärnkraften eller pumpkraften löser några problem på kortare tidshorisont.
Vindkraften har idag en tillgänglighet på c:a 9%. Om den siffran kunde höjas till runt 20% med hjälp av någon form av lagring skulle väldigt mycket vara vunnet. Där tror jag vi har vad som kan åstadkommas på lite kortare tidshorisont. Men den lagringen kommer inte att bära sig, den måste subventioneras fram. Vi har nu en högersida som tror att kärnkraften ska lösa alla våra problem (ska vi hålla på i sex-åtta vintrar till med den här sk-ten?) och en vänstersida som inte fattar att obalanserad vindkraft inte heller löser problemen (det fortsätter att vara vindsvaga dagar och vi sitter med de 9% tillgänglighet).
” Det stör mig oerhört när hela debatten är “vem ska vi skylla på” i stället för ett konstruktivt anslag “vad gör vi nu?”. ”
Det är naturligt och motiverat !! Politikerna skall styra Sverige och se till att allt funkar bra nu och om 5 el 10 år. Tänka lite i förväg, och hitta bra & robusta lösningar, som funkar i framtiden. Uppenbarligen har dom helt misslyckats med sina jobb. Tjära och fjäder.
Högern vill starta upp lite pausade kraftvärmeverk med mera. Så det görs saker för situationen här och nu.
Men överlag kan man inte alltid räkna med att det existerar en lösning bara för att man vill att det ska göra det. Festar du bort 10 års sparande en blöt kväll kan det ta 10 år igen att spara ihop nytt kapital. Slaktar du ut 50% av kossorna i riket tar det ett tag att få upp den nationella mjölkproduktionen igen. Stänger du en cementproducent tar det tid att få igång en annan och anpassa byggen efter den lite annorlunda cementkvaliteten. Sätter du din spetznas i dödskolonner på väg mot Kiev tar det tid att få fram nya kompetenta soldater. Eldar du upp skog bredvid en öken (eller på Island) tar det tid att få den att växa igen. Är du otrogen mot frugan har du henne kanske inte tillbaka dan därpå bara för att du ångrar dig. Lägger du dig näck i snön blir du iskall på två minuter men det tar mer än två minuter att bli varm igen.
Jag kan inte fatta att folk tror att det bara är att trycka på en knapp så får man allt man önskar här och nu.
Visst är det så. Men det finns alltså åtgärder som går att få på plats någorlunda snabbt som en övergångslösning. (Bra med kraftvärmeverken för övrigt.) Det jag skulle vilja se nu är i första rummet ökad batterilagring av vind. Elefantbatterierna som behövs kommer att kosta, och kommer att konkurrera med batterier som behövs i transportsektorn. Men det borde gå att få på plats inom ett par år.
Pumpkraft vid befintliga vattenkraftsanläggningar där det går – ett litet bidrag, men välkommet och inte vansinnesdyrt.
Under tiden får man sparka igång sådan vettigare kraftproduktion som tar tid att få på plats. Skulle vara kul med ett rejält pumpkraftverk på någon GW eller så men det tror jag ingen vågar. Stor damm blir det.
Ett nytt kärnkraftverk i Åhus eller nåt (behövs i Skåne men det blir ett jävla liv från danskarna, därav nordöstra Skåne).
Nej, det är inte möjligt att lösa något med batterier eller pumpkraft inom överskådlig tid. Räkna på hur många Goldisthal du skulle behöva i Sverige.
https://powerplants.vattenfall.com/sv/goldisthal/
1060MW i nio timmar…
Det enda som går att göra kortsiktigt är att omedelbart maximera mängden kraftvärme och elda fossilt. Det är utfallet av MP-politik. Något alla förstått och berättat i många år utom vindkraftsvurmarna som satt oss i denna skiten. Och de vidriga kräken har ägnat dessa åren åt att alltid ha fel samtidigt som de hånat och bespottat de som haft, och har, rätt.
Men snälla, det är mycket troligare i så fall att vi lyckas bygga kärnkraft på tre veckor så låt oss satsa på det istället då.
“… batterier… det borde gå att få på plats inom ett par år”.
Eh, nej? Det räcker för farao inte att du vill att det ska gå! Och det enda som är mer patetiskt dåligt än batterier är att lyfta saker med graviation för att sedan släppa ned det. Räkna lite på vad som behövs. Du behöver släppa ned 4 ton 100 meter för att få ut en 1kWh, dvs vad som vanligtvis kostar (kostade) några tiotals öre.
Vindkraftverken tjänar som du kan räkna ut nästan ingenting när det blåser (eftersom priset då är nästan noll), så ifall det fanns minsta chans att lagra i batterier för att sälja senare så hade dom redan gjort det.
Det här med batterier igen. Det finns inte grafit mm idag för att bygga dom enorma anläggningar som behövs. Du ska alltså ut och prospektera grafitfyndigheter. Sen lyckas köpa marken. Sen få miljötillstånd att provborra och bygga en gruva. Sen sätta gruvan i drift. Det tar 15 år. Även om du önskar och hoppas att det går på 1 år.
“Snabbt tillgängligt är vätgas”.
Nej. Det finns inga utvärderade lösningar, varken tekniska eller marknadsmässiga.
Det tar minst lika lång tid som det tar att bygga ny kärnkraft.
Det som finns är vindkraft och timpris för alla för att anpassa efterfrågan på tillgänglig produktion.
Är intresserad av var du fått tillgänglighet på 9% ifrån?
Själv har jag sett siffror på 15% men brukar säga 20%.
Intressant att veta vad som är rätt.
Förlåt, jag var oklar. Det är den tillgänglighet Svenska Kraftnät räknar med vid topplast.
https://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/2020/kraftbalansen-pa-den-svenska-elmarknaden-rapport-2020.pdf
Sidan 30: “Baserat på statistik antas vindkraften ha en tillgänglighet på 9 procent under topp-
lasttimmen. Det baseras på medianvärdet av tionde percentilen för vindkraftens
produktion under åren 2007–201641. Vindkraftens tillgänglighet är högre under
vintertid jämfört med resten av året men under perioder med sträng kyla (just när
förbrukningen i Sverige oftast är som högst) avtar tillgängligheten.”
Och det jag är ute efter i resonerandet kring att göra något på kort sikt är att minska risken för effektbrist som leder till bortkoppling. Det kanske jag också skulle varit tydligare med.
Jag håller inte med. Vi får aldrig någonsin sluta påtala varför det gått som det gått och vilka som bär det huvudsakliga ansvaret (vem vi ska skylla på).
Politiker kommer undan ansvar gång på gång just för att alla bara vill vända blad och gå vidare, och sen är nästa kris ett faktum för att man aldrig på riktigt utvärderade varför det gick snett sist och aldrig vidtog adekvata åtgärder för att förhindra ett upprepande.
De enda som vill att debatten ska sluta handla om ansvarsutkrävande är de som röstade på S, V, C eller MP och som tänker rösta på något av dessa partier igen i nästa val.
Fastprisavtal på 55öre/kWh till 30/11 -23 så vi klarar oss bra.
Minskar förbrukningen med cirka 20% ändå sedan september.
15.6kwp solceller nyligen installerade och producerar väl cirka 250kwh i december. Kan dock inte sälja ngt än då eon måste förstärka nätet först. Men det drar ner på det man köper in iaf.
Driver företag inom handel och vi har inte märkt av ngt försäljningstapp än. Hade rekordförsäljning under black friday!
Tar en månad i taget, vi alla överlever nog ändå. Kunde varit mkt värre! 💪
November: 8700 – 2000 i stats-stød: dvs: 6700kr. I norges dyraste elområde. ja plus kør elbil så det ingår ju bilkostnad i detta. Før en gård med lite verksamhet utøver att bara bo en familj. Som jæmførelse var mars dyrast månaden innan detta, och det var 4400. Så en førdubbling i pris. Mysigt.
December blir spænnande, bytte elavtal. Hoppas det blir något mindre, så kan man ju skænka några extra slantar till Ukraina. 🙂
Hittills enligt Tibber:
1710kr för 375 kWh (+ övriga nätavgifter), så det ser ut att gå mot ca 5000kr för enbart elen.
PS. Hur kan man se “prognos” för nuvarande månad? jag ser bara vad räkningen landar på hittills.
För övrigt nyinflyttade sen oktober… så inget elprisstöd att räkna med 🙁
120kvm nybyggt radhus med FLVP och golvvärme på två plan.
Om du tittar på “Förbrukning” i Tibber-appen, står det vad din uppskattade förbrukning för månaden är.
Brukar stämma hyfsat.
Jo det är där jag tittar men ser bara nuvarande kostnad, inte prognosen. har sett screenshots där den meningen står under “ringen” med kr och kwh.
Prova att uppdatera appen om du inte gjort det. Kan även bero på att du inte fyllt i alla uppgifter i inställningarna.
Enligt Tibber kommer jag landa på 15 800 kr. Men just nu går det 1 000 kr / dag, så jag tror att det kommer att bli mer. Imorgon kommer elen kosta över nio kronor, så det kan bli all time high. Jag har sparat till detta under alla fina år, men det suger att bränna bufferten på el. Hur startar man enklast en revolution?
Gör av med 16000 kWh per år i villan plus fjällstugan. Därutöver ca 65000kwh per år i hyresfastigheter. Kan väl säga som så att det blir inte hyreshöjningar på 2% i vinter…
Allt i SE2 så priserna gissar jag snittar ut på 2 kr/kWh under december..
Två fakturor, en på 160 kronor och den andra på typ 200 eller nåt.
Jag vill inte er illa, det är trevligare om samhället och medmänniskorna mår bra…
MEN jag ser ju fram emot att det blir rejält mycket billigare att köpa hem. Utifrån mitt perspektiv är det ju bra att bostadsbubblan till slit spricker. Säga vad man vill, men jag tjänar storkovan på detta kaos.
Jag bor i kallaste Norrland. Jag tycker synd om väldigt många som får orimliga elräkningar bla pga att man inte bundit sina elpriser. Jag har alltid varit dum (enligt många)och bundit mina priser så länge jag kunnat. Har nu 48 öre/kWh till 2024 september. Tillverkar/säljer dessutom 9-10 mwh solcellsel/ år(solcellerna fungerar april-oktober pga snö å låg sol resten av året. Dessutom bergvärme. Kåken är en 200 kvm enplansvilla + stort garage. Bränner ca 13000 kwh/år. Har iof investerat en hel del pengar i el å värme men i år speciellt känns det bra. Jag är av den äldre stammen med uppfostran av krigsbarn. Några ledmotiv var preppa, förbered dig, lita inte på Ryssen ty han kommer! Ta försäkringar typ fasta avtal..
Kanske dumt i normalfallet men i år känns det bra!
Hoppas det kommer att vända för er med stora elräkningar å lån.
+1
+ + +
Ser ut att landa på ca 12000 kr för december. Villa, luft/luft-värmepump för uppvärmningen, men tonåringar som förbrukar en massa varmvatten. Har fortfarande kvartalsräkning, så notan kommer i mars, kanske samtidigt som elstödet?
Dock fick jag ett klämkäckt brev från elbolaget att “eftersom många kunder tycker att beloppet blir för högt när man ska betala ett helt kvartal i taget”, så kommer de att ta bort denna möjlighet efter mars nästa år, även för de av oss som aktivt valt bort månadsfaktura för att få kvartal i stället. Jag antar att de inte vill ge kunderna tre månaders räntefri kredit längre.
Beloppet blir ju vad beloppet blir… det blir inte billigare om man betalar månadsvis. Det är ungefär som de som tankar bilen till halv tank för att de upplever att det blir alldeles för dyrt att tanka fullt. Jag tror mer på det senare alternativet, att de inte vill ge räntefri kredit. I praktiken blir det ju dessutom ofta upp till fyra månader eftersom det brukar vara 30 dagars betalningsfrist också.
Beror på hur mycket karaktär man har. Har funnit att det är billigare att köpa enliters rapsolja än tvåliters trots högre literpris eftersom vissa i hushållet har en stark tendens att använda mera när det finns en stor förpackning…
P s s kan halvtank verka lite avhållande på okynneskörning.
Jag har gått ifrån tremånadersräkningen på elen sedan tidigare för att slippa ha ett stort bråk om att jag lägger undan pengar för räkningen som ska komma två månader senare.
Men anledningen att tremånaders försvinner är säkert som amen i kyrkan att det börjar kosta på att vänta på intäkterna nu när räntorna börjar bli märkbara.
Det där fenomenet är mycket intressant.
Det finns forskning som visar att det för vissa blir dyrare att storhandla billigt än att småhandla lite dyrare.
Om jag mins rätt (det är rätt många år sedan jag läste om detta) så är det lätt att slösa när man har stora förpackningar och det är större risk att man får slänga mat som köpts i (för) stora förpackningar.
När mätaren rör sig mot trekvartstank i min bil så betyder det “hög tid att fylla på”, och halvtank är “tanka för f*n”. Har varit ganska skönt några gånger genom åren när det krånglat i samband med tankning att kunna tänka “jaja, då gör jag väl det nästa gång istället” istället för “om jag inte tankar nu så kommer jag inte hem”.
tonåringar som förbrukar en massa varmvatten
Löses enkelt med en sådan här.
https://shop69576.sfstatic.io/upload_dir/shop/_thumbs/1031.w1220.h1220.backdrop.wm.072ed1f.jpg
Ja, de flesta tonåringar idag skulle väl inte ha en aning om hur man gör med en sån. 🙂
Ha, ha!
Jag tänkte lite så också, men hittade ingen med PayPal eller Swish.
Gissningsvis runt 12 000kr – 15 000kr. Baserat på historisk konsumtion och chansat elpris.
Jag har stuckit ut näsan lite och har ett elavtal där halva är rörligt och halva köps upp på kontrakt när priset är lågt för att försöka pressa. Nu var Oktober och November billigt och dom köpte så långa kontrakt dom kunde så får se om det gör skillnad i December – Februari.
Har ingen lust att skriva ut namnet ifall deras modell inte fungerar och jag går i personlig konkurs framåt våren.
Jag ser att priset börjar stabilisera sig runt 4kr nu, moms och skatt på det så är det en nätt slant.
Det är väl här elbolagets affärsmodell kickar in och misslyckas dom kan det bli svettigt…
Sista vintern med fast lågt pris så här värmer vi för kung och fosterland.. nädå, inte alls, men en knapp 1000-lapp blir det kanske i elräkning.
December ser ut att landa på runt 5500:- utan nätavgift inräknad. Och då har jag 16-17 grader inomhus.
Jag är mer orolig för Januari och den kallaste månaden Februari.
Var inte orolig.
Det troligaste är enligt metrologer på Copernicus att det blir en genomsnittligt varm vinter i Sverige tack vare att det är La Niña-år. Några köldknäppar som förra året, men huvudsakligen varmare (som förra året).
Sedan finns det andra som tycker tvärt om, men jag litar på de som spår bäst väder.
Verkar hamna på dryga 9 000:- Då kör vi luftvärmepump på natten och eldar på dagen. Håller huset på 17 grader. Sparsamma i allmänhet och strategiska med spis, tvätt, disk, dusch, osv. Jag misstänker att vi inte får elda mer än en bråkdel av vad vi gör, men jag har inte ödslat tid på att kolla eftersom jag ändå inte tänker rätta mig efter det (vilket ingen i området verkar planera att göra).
Det stämmer givetvis att kärnkraft inte löser problemen på kort sikt. På kort sikt finns det inga lösningar. Det enda man kan göra är att svära en helig ed att aldrig någonsin medverka till att Miljöpartiet har inflytande över någonting viktigare än var man placerar lekplatser i framtiden.
Skadan är redan skedd helt enkelt. Man kan väl göra en del på kraftöverföring och så gissar jag, men i övrigt…? Energilagring på vindkraft vore såklart något som kunde bidra en smula. Då vore det i alla fall en poäng med att bygga ut den. Annars är det ju bara en fråga om att bygga fram högre toppar i tillgänglig effekt.
Hur som helst. Jag är negativt inställd till allt som kan tolkas som apologetisk inställning eller försvar av Mp:s argumentation att det faktiskt inte (av en massa krångliga anledningar som bara korkade bönner ifrågasatte) gjorde någon skillnad om man tog bort en massa effekt genom att lägga ned reaktorer. Det fascinerande är att detta faktiskt blev den syn som representerade den lärda, vetenskapliga och nyktra analysen. De som ville behålla reaktorerna till dess att ersättning fanns betraktades som bakåtsträvande populister.
Precis som i en del andra frågor. Skadan är redan skedd även där förresten.
“Men politikerna lade inte ned reaktorer! Marknaden ville inte ha dem!”
Jo. Det var politiker.
De såg till att kostnaden för produktionen hamnade så att det inte blev lönsamt. Alla begriper det, även de som påstår detta. Vet jag eftersom jag har hört de här diskussionerna under årtionden. Det var exakt det som var tanken. “Kärnkraften får bära sina kostnader bara! Nu skall vi se här…” och så hittade man på tillräckligt med kostnader.
Någon som hatar vindkraft kan se till att marknaden väljer bort vindkraft på exakt samma sätt.
Det man kan kräva av högern är att dom bygger kärnkraft på 10 år. Ändra lagarna, kör över kommuner, skit i EU, gör undantag i upphandlingslagen, återinför Elverket, bjud inte in riksföreningen för grodskådare till remiss. Sätt för i helvete bara igång och bygg. Låt det inte ta 35 år.
Men 10 år kan man väl bita ihop. Kanske är det det som behövs för att stampa ut alla miljöpartister.
Uppskattningsvis kommer vi göra av med 1650 kWh i december (här nere i SE4) och om inte vindföreningen höjer avgifterna (vilket de nästan borde behöva göra) så landar det på typ 960 kr för december, utan elnät, skatt och avgifter.
Januari-november har vi sparat cirka 14 400 kr på våra andelar jämfört med Vattenfalls rörliga pris. Inte illa för en investering på knappt 50 000 kronor (men vi hyrköper andelar för 50 000 till för 900 kr i månaden, så nu har investeringen förvisso hunnit upp i 60 000 kronor).
Vi har ingen kamin i vårt gamla, i princip oisolerade hus, och luft-vattenvärmepumpen gör redan så gott den kan, den är ändå 12 år gammal. Så när jag genom bloggen fick upp ögonen för energiproblematiken förra hösten var det här den enda lösningen jag kunde komma på på kort sikt.
Eftersom vi, som alla andra, sparat energi jämfört med förra året (som var dimensionerande för hur många andelar vi köpte) med 14% så får vi förmodligen återbäring på knappt 400 kr på elräkningen. Sen om den kommer på decembers eller januaris räkning vet jag inte. Men det är kul att ha 17 grader inomhus.
Sedan vi köpte har andelarna fördubblats i pris, men kan kanske ändå vara värt att titta på för den som inte har något annat alternativ. Även en halvering av den relativa avkastningen blir ju nästan 10% om året om det fortsätter så här. Mitt Lysa har gått -6,45 procent och OMXS30GI -10,74, så tittar man på årets alternativavkastning blir det än bättre.
Vårt tak lämpar sig inte för solceller rent utformningsmässigt och är över 100 år gammalt och vi håller på att förbereda en takomläggning (och isolering) så gick inte heller investera sig ur situationen med hjälp av solceller.
Bundet elpris några månader till, 1,49 kr/kWh inkl överföring, skatt och moms.
Om dygnsförbrukningen håller i sig fram till årsskiftet landar vi därför på knappt 4000 kWh dvs 6000 kr.
Bävar dock inför nästa höst, om snittpriset landar på runt 5 kr så blir det fort 20000+ kr/mån nästa vinter…
Jag är dock mycket tacksam att inte minst denna blogg inspirerade oss att skaffa solceller, ligger fortfarande på plus på helåret 2022 nu tack vare den lyckosamma kombinationen spotpris på såld el och bundet på köpt el. En anomali som bara inträffade detta år tyvärr, men man får glädja sig att investeringen på taket hade en avkastning på 18 % i år och på intäktssidan känns det ju inte som om det blir så mycket sämre på några år med tanke på hur elsystemet mår…
Varfør skall vi svenskar finna oss i detta ?
Vi skall kæmpa och hålla ut sæger regeringen.
Det ær ju fanimej den førra regeringen som sålt ut landet och stællt till med denna skiten.
Folk kommer gå i personliga konkurs pga man vill slippa frysa ihjæl.
🙁
Nja, man kan stänga ned alla rum utom ett och bo hela familjen där. Blir lite av en omställning men man behöver inte gå i personlig konkurs, det alternativet är sämre. Eller kallställa några hus och bo flera familjer i ett.
Luftåtervinning/vatten IVT490. Villa 150 kvm, laddhybrid, två vuxna, två tonåringar. Timpris Tibber, kostnad efter 10 dagar i december 4 500 kr. Runt 11 tkr ligger prognosen för december på plus att nätägaren skall ha sitt. Vi klarar oss, men inte jublar man direkt…
1300 kr för månadens första 10 dagar, så runt 5 000 kr med elnätsavgift inräknat. Då värmer vi huset med vedeldning helger och hemarbetsdagar, samt kvällar. Varmvatten tillverkas varannan natt och jordvärmen går nätter när prognosen pekar på temperaturer understigande 5 minusgrader.
På det sättet drar vi 14-18 kWh per dygn och bibehåller en innertemperatur på bottenplan på 21 -22 grader och på övre plan på 17-18.
Men då har vi varit oerhört rigida med att dra ner på allt som är möjligt.
Drygt 400 kr. Bundet elpris på 1,6 kr.
Ibland har det sina fördelar att inneha klubbmedlemskap i statarlänga!
Tja, beror ju på vad priset till sist hamnar. Tror jag har strax över 1000kWh per månad (varav 1/3 del är en troligen trasigfföljevärme på ett vattenrör). Så 4-6000kr eller något beroende på vad månadsmedel hamnar på. Men så har jag i praktiken ingen värme från el heller utan 100% ved och egen skog.
Jag band förra sommaren på 0,54öre/kWh i fem år. Producerar dock solel till spott. Så på helåret ligger jag väll plus 10 -12lax. Men men jag försöker dra mitt strå till stacken och värmer så mycket jag kan med pelletts och ved. Jag har dålig koll på hur alla andra har, och anekdotiskt hör jag inget gnäll från någon. Det kan dock bero på att jag är en jävla träskalle, som sållar bort allt gnäll. Till en viss del inspirerad av den här bloggen är jag idag skuldfri och äger mitt boende. Bor i prisområde tre.
+1
Får inte heller den informationen i mitt elbolags app, men gissar – utifrån att november 2022 gick på drygt 3000 och december 2022 – på 8000? Har dock inga räntor att tänka på, inte heller några bomber eller rashister att vara rädd för, så klagar inte.
December 2021: 6000
SE3 exploderar till 720 öre i morgon!
Skräms inte sådär… Fruktade att du menade dygnsmedel 😬
917 öre i SE4 + överföringsavgift och energiskatt.
Ser också ut att landa runt tolv papp. Luft/vatten, ca 16-17 grader inomhus så svårt att spara mer. Tilläggsvärmer med gaskamin. Nästan halva nettolönen till uppvärmning, kul.
Tyvärr är diskussionen om kostnaden för elvärme rätt skruvad just nu.
Det torde finnas en rätt stor grupp i eget hus/radhus som sitter trångt till. De kan ha gått in med en liten ekonomisk buffert på 1-2 månadslöner när de köpte sin bostad. Kanske har de kalkylerat med tre gånger elpris eller tre gånger ränta och lite annat men nu inträffar allt på en gång. Frågan är om bufferten finns kvar vid årsskiftet och vad nästa steg är då?
Har man otur kan elkostnaden ha gått upp 2000% mot år 2020 och då hjälper inte käcka förslag om energieffektivisering långt. Även om man hittar 25% besparing för rimliga pengar så är det ändå 1500% plus investeringskostnader så är det ju ändå 15 gånger pengarna.
Därtill mångdubbla räntor, dyrare bränsle, inga pengar för att köpa/hyra elbil, dyrare mat o s v så minskar handlingsutrymmet hastigt. Bufferten slut, lönen likaså ett par dar före månaden tar slut och man har redan sänkt temperaturen hemma tills ungarna gnäller.
Att då gå ut med att sänka innertempen YTTERLIGARE och styra om livet till natten o s v är inte självklart.
Alltså: stryktåligheten kanske redan är förbrukad hos stora breda grupper och då räcker det med några tusen extra varje vintermånad för att det skall vingla till inför sommaren.
Sannolikt är indikatorerna kronofogden, bilbranschen, sällanköpshandel, krogarna, kulturen och till sist dagligvaruhandeln.
Räknat på dagsförbrukning på de 11 dagarna borde det bli ca 2500 KWh. Rörligt elpris SE3. Borde väl bli närmare 10 kkr.
Dock har vi kapat förbrukningen med närmare 40% än förra året. Så man kan ju vara glad ändå.
Blir 7-10 000kr för december för oss. Segt såklart men har gjort allt vi kan för att minska förbrukningen detta året.
Har gjort av med 263KwH hittils i December. Har 200m2 villa i två plan i Småland, elområde 4. Har sålt huset så nyligen gjort energideklaration. Fick A, samma som nybyggda passivhus, i detta 70-talshus. Har dränerat och isolerat grunden, ny Nibe luft/vatten värmepump, ny radiatorslinga med överdimensionerade radiatorer = lågtemp system. Samt nya fönster i hela kåken med 0.7 i U-värde. Planerar köpa (ny) villa på kronofogden nästa år. Lär finnas gott om utmätta hus och väldigt få köpare.
Har hört att det ska vara bra med bundet, men när vårt superlånga bundna elpris löpte ut i augusti, så var det helt plötsligt ingen som rådde oss att binda igen… (Man kan ju undra om ni med bundet kommer att binda igen på ett antal år till 5-6 kr/kWh eller vad man nu frestar med.) Nu är det timpris och att hålla sig under 40 kWh/dygn som gäller. Kostar nog en slant.
Jag fattar ärligt talat inte vad alla piper om. Absolut, jag vet om konsekvenserna för konjunkturen men jag menar på ett individuellt plan.
Det kommer ju ett elprisstöd.
“Ja men man måste ju ligga ute med pengar” Eh ja, för du har rörligt pris. Helt orimligt att vuxna människor varit så casual i sin planering tycker jag. Sen finns det ju några som har giltiga ursäkter men jag har sett alltför många nu som helt enkelt inte brytt sig. Känner väldigt lite sympati för dem. Många har varit direkt spydiga i diskussioner mot folk som bundit räntor, varnat för sämre tider och velat binda för att veta vad man ska betala. Man var lite skum och udda om man inte trodde på eviga nollräntor och försökte påpeka lite försynt att det garanterar skulle driva inflation när ECB och FED tryckte eviga mängder nya pengar under covid.
Stöd för elräkningar, alla med lån får redan bidrag i form av skatteavdrag för just det. Sen bidrag för rut och rot.
Samma personer i min omgivning som mer eller mindre antytt att det var kommunism när en fattig ensamstående mamma fick social eller bostadsbidrag är nu helt rabiata i sin iver att få olika stöd från staten.
Alla är tydligen kommunister när marknaden har höga priser, nu ska helikopterpengarna fram, men när priserna är låga…tja, då fungerar den antar jag. Fast man behöver inte spara själv då ifall tills de blir höga..eller nåt. Fan vet.
Sen får vi se hur illa det verkligen är. Ska vi gissa att julhandeln går ner några procent? Om ens det? Antagligen ökar den bara mindre än förra året. Men det är klart, det är ju livsavgörande att byta kinesiska prylar med varandra så det vore verkligen tråkigt. Folk här i Stockholm shoppar iaf rätt rejält kan jag säga.
Så ja det är synd om dig om du har en ursäkt. Vad du lat och sen dryg mot de som försökte varna dig, not so much. En vuxen människa tar ansvar och skyller inte ifrån sig.
Jag håller med dig i detta. Det verkar som om det stora flertalet måste åka på en propp för att ta ansvar och planera, tyvärr. Sen gillar jag att kärnkraftsmotståndarna och miljömupparna får betala för sina åsikter. Kan väl tillägga att jag inte tycker det är roligt att det finns dom som kommer i kläm pga detta, ex de som inte riktigt kan eller klarar planera och ha buffert.
Över tid brukar det vara bäst med rörligt elpris och räntor. Man betalar ju normalt en premie på att “sitta säkert”. Har man goda marginaler så……… Men när MP har styrt agendan de sista åren så är ju katastrofen ett faktum. Nu kommer räkningen på deras dumhet.
Det är ju lite märkligt när dessa politiker påstår att de nedstängda kärnkraftverken inte påverkar priset på elen. Nu när vi stänger kärnkraft för underhåll och annat så påverkar ju det priset klart och tydligt.
+1
Vem är det som är dryg :)?
När det gäller elprisstödet är det återbetalning av pengar som kunder redan betalt och som inte kan användas till andra ändamål. Sedan kan man tajma utbetalningen så att det hjälper till för kassaflödet.
Nuvarande konfiguration är faktiskt riktigt bra.
Håller med. Hör många som beklagar sig över “dom äldre som bor ensamma i hus med direktverkande el” Dom har haft 30+ år på sig att investera i huset, men har valt att inte göra så utan spara pengarna på banken istället. Då har dom råd att betala för sin egen snålhet nu istället.
Tror dock inte att så många hushåll går under i vinter, folk vet om förutsättningarna och har gjort det i ett år. Det löser sig! Men det är alltid kul att gnälla! 😉
Håller med dig. Skrattar sist skrattar bäst. Har i åratal blivit behandlad som en foliehatt för att jag påtalat att de låga räntorna inte kommer att vara för evigt, eller att det är mindre klokt att köpa vräkiga gamla villor med direktelsuppvärmning för orimliga summor.
Åter till topic: Vi har rörligt avtal (det bundna på 41 öre löpte ut 1 nov) och kommer förbruka ~1100 kwh. Bergvärme. 18 grader inne som grund. 21 grader när vi eldar braskamin morgon och kväll så gott som varje dag. 180 kvadrat gammal vacker villa.
Vägrar timpris då jag och min bättre hälft tycker det sänker livskvaliteten för mycket att kortisolpilla på mobilen hela tiden (alternativkostnad på ekonomsvenska).
Gnäller inte, men konstaterar kallt att det är så här det blir efter drygt 10 år av miljöpartistiska härjningar i maktens korridorer, tyskar som skriver gasavtal med Hin Håle och en FSB-köpt “miljö”rörelse som avvecklat den europeiska kärnkraften.
*skrattar bäst skrattar sist 🙂
Instämmer fullständigt. Delar din erfarenhet.
Om jag tar genomsnittskostnaderna 1-11 december och multiplicerar med 31 så landar det på knappt 2000 kr till elhandelsbolaget. Tillkommer typ 500 kr till elnätsbolaget. Vi har dock fjärrvärme, så värmekostnaderna är utanpå detta. Vi tilläggsisolerade vinden i våras och om november är något att gå på så bör förbrukningen vara ungefär 20 % lägre på grund av den investeringen. I så fall omkring 3500 kWh värme för december, och ungefär lika många kronor i kostnad. Så sammanlagt ungefär 6000 kronor i el och värme. Hus på 130 kvm plus källare, två vuxna och två små barn.
Vi har dessutom en mindre solcellsanläggning som inte producerar mer än någon enstaka kWh per dag just nu, men som gav överskott på ungefär 6500 kr under sommarhalvåret.
Sabba maximalt för Putin oavsett vilket elpris eller vilken ekonomi du har!
Hur då?
Spara på el och flytta förbrukning till låglasttid.
Detta kommer dessutom att hjälpa till att håla priserna lite mindre höga för de som ar det lite sämre och dessutom har rörligt elpris.
Bra inlägg!
Det är nu man saknar en gilla-knapp på inläggen 🙂
Väl “talat”! Hur får man ut det till grannarna som envisas med att lysa upp sina villor som om det var högriskanstalter.. .?
De kanske redan vet att belysning inte drar så mycket el? Mina LED-strålkastare som lyser upp hela gårdsplanen vid behov är på 20 w styck. Små fasadlampor är nog på ensiffriga watt-tal.
Tack för att ni gillar mitt inlägg.
Budskapet borde vara lätt att sprida.
Sabba för Putin, spara el.
Whoa ni är ju knäppa allehopa. Regeringen och Svenska Kraftnät skulle ju kunna sätta vilket pris dom vill i Swe, i alla elområden. Och ett annat på exportmarknaden. Så, varför gör dom inte det ? Skit i EU !
Skit i alla som är en belastning vid kriser. Skit i solidaritet (Det är ändå kommunusim) Lyft fram egot i er själva!
Haha, folk alltså…
Alltså, varför ska de vara samma pris på el i Swe och i Tyskland ? Då borde det oxå vara samma pris på Öl och Boende & Restauranger & Bensin i Swe och i Tyskland — Idioter, EU är Fucked Up !
Haha!
Vem vet, om du räknar bort alla skatter och avgifter (på samma sätt som elpriserna jämförs) så kanske det är precis så det förhåller sig…?
Problemet är att man hanterar el som vilken vara som helst. Det är den inte. En exportavgift på några kr eller så torde sänka priset motsvarande i Sverige. Tycker illa om såna tilltag, men just el är en grundläggande produkt som vi inte borde subventionera till utlandet genom de skatter vi betalar och har betalat. Lite som en bananrepublik som exporterar sina råvaror utan raffinering. Den rådande elhandelsmodellen är dysfunktionell.
Har väl preppat utan att ha tänkt så mycket på det, nu har det ju blivit så med tanke på omständigheterna.
Villa 140 m , årsförbrukning mindre än 4000 kwh , eldar ved , mot acktank och golvvärme , max 40 grader ut i golven.
Har en nödströmsanläggning installerad för kortare strömavbrott , vid längre avbrott diselelverk kopplat i elskåpet.
Bor i inlandet i norr , så inte heller maten är något problem , älgkött, fisk, bär och potatis lagrat.
Så sett i backspegeln , uppväxt i norr där man har en tradition av att fylla i ladorna på höstarna samt att alltid ha ett par års årsförbrukning av ved tillgänglig.
Inte ovanligt här omkring att folk har flera frysboxar fulla med mat , här klarar vi oss långliga tider på egen hand.
Känns jäkligt kymigt då man tänker på hur många det är som sliter ont och hur det skulle kunna bli om det skiter sig på riktigt riktigt.
Gillar din inställning och redlighet. Det är en rikedom att kunna vara oberoende. Dessutom inte så särskilt uppoffrande om man bara lever efter det under längre tid och planerar.
Ensam är inte stark i en riktig kris.
Det är helt riktigt. Men det skadar inte om folk i allmänhet kan ta hand om sig själva.
Exakt, och kan jag ta hand om mig själv kan samhällets resurser gå till bättre behövande och jag kanske t.o.m har möjlighet att hjälpa nån som inte har lika bra förspänt.
700 + 500 + 500 + 20 + 80 = 1800:- för de fem bostäder som jag betalar elen för idag. Hushållsel i vår lägenhet, två av barnens lägenheter, min avlidne svärfars lägenhet (förbrukning 0, 20:- fast avgift, försvinner efter nyår) och fritidshus (elen avstängd vintertid utom till doppvärmaren i minireningsverket). Sedan tillkommer nätavgifter förstås.
Varför har alltid Polen så mycket lägre pris än alla andra på Nord Pool?
Ja det vore väldigt intressant att förstå. Har de någon form av pris- och/eller utbudsreglering så att de inte importerar vår Sverigepris via kabeln mellan Polen och Sverige? Kanske dags för Nooshi att föreslå Polenmodellen för Sverige också :-).
Förresten, snällt av LW att bjuda på lite Måndagsmys 😬
Hemma har vi fjärrvärme, och hushållselen ungefär 500 kWh. Alltså ~1700:- (SE3). I torpet (där vi kan elda med ved och som håller 12° när vi inte är där); drygt 5000 kronor (SE2). I fjol drog torpet 2700 kWh i december, hittills i år 642. Eldar helt klart mer i år än i fjol.
Villa 280m2, Bergvärme, Solpaneler 31kwp, Tesla MY…Tibber-prognos säger 6500kr för Dec men har 25000kr tillgodo för såld solel. Håller tummarna för att det räcker fram till mars då försäljning gisningsvis blir högre än inköp igen.
Har tyvärr ett satans spa-bad som måste va igång vid minusgrader.
Utespa är väl själva sinnebilden av aningslös elkonsumtion. Undrar hur mycket ett spabad drar ner värdet på en fastighet idag?
Bor i SE2, men jag fegade ur i våras och band elen 3 år framåt för 61 öre inkl. skatter. Det var 20-30 öre dyrare än jag var van vid, men som sagt, jag ville ha hängslen, livrem och heliumballong.
Just nu känns det förstås bra, men om ett år kanske elen kostar 10 öre. Då får jag betala för min “försäkring”. Plus att man aldrig vet om elbolaget håller sig flytande. De har slutat erbjuda bundna avtal nu i alla fall… 🙂
Även om du om ett år betalar överpris (vi kan ju alltid hoppas?) så kan du se det som att du köpte dig någorlunda god nattsömn när andra ställde väckarklockan på 03 för att gå upp och starta tvättmaskinen. Kanske är värt en slant det också.
Min genomsnittliga dygnsförbrukning hittills i december är 38,7 kWh, omräknat till 31 dagar blir det 1200 kWh, som med mitt elavtal kommer att kosta ungefär 3800 kronor.
Hus med timmerstomme byggt 1886, 158 m2, bergvärme (nyligen utbytt värmepump CTC Gsi 612) samt stödeldning med egen ved ungefär två timmar/dygn i spisinsats av gjutjärn (Keddy).
Det känns som om jag är långt från många andras kostnad – kanske beror det på den nya och förmodat effektiva värmepumpen??
Är du ensam gubbjävel 🙂 i hushållet så är det mest el för uppvärmning, ca 30kWh el eller så. Det blir ungefär 100-120 kWh värme, sedan Keddyn ovanpå det som ger kanske 15kWh värme i sig. Men den kan ge upp emot 9kW så det kan vara mer värme men inte orimligt.
Om man sen ser bortom de direkta effekterna på hushålls kassafløde, så innebær det ju mindre disponibel inkomst till annan konsumtion, vilket førværrar lågkonjunkturen. Mindre av all annan konsumtion. Men det ær sækert nån miljømupp i sin førvirrade bubbla glad øver.
Ska bli intressant att se om en av våra verksamheter blir mindre attraktiv pga fallande efterfråga hos medelklassen næsta år.
Brf-radhus med fjärrvärme i SE4.. hade landat på 160-180 kWh i december om jag lyckats förmå resten av hushållet att låta bli golvvärmen i badrummet. Det har gått sisådär hittills så lär hamna på 250+ kWh.
Blir värre när bindningstiden på bolåneräntorna löper ut till sommaren..
Upphör inte att förvånas över hur mycket el som förbrukas. Bor i en 1850-tals villa, luft/vatten värmepump, elcykel (e.g. ingen bil), har stadigt omkring 20 grader i huset förrutom kontoret som vi sänker till 15 grader efter att arbetsdagen är slut. Greenely ger en prognos om 3000kr för december, motsvarande en förbrukning kring 600-700kwh.
Har inte eldat en enda dag i december ännu, då det skapar väldigt ojämn värme i huset.
Hur stor uppvärmd yta (eller egentligen volym) har du?
Cirka 120kvm, har en mezannine våning samt en tvättstuga som jag endast värmer marginellt, så beror lite på hur man räknar.
Solceller åker upp nu innan årsskiftet vilket kommer ta oss till positivt över helåret.
90kvm hus med 90kvm uppvärmd (oisolerad) källare.
22.5C inne och 17.5C i källaren
ca 2500kWh & 4000 för december om man ska gissa baserat på det som varit i december hittills.
dock försvinner ca 1500 av det från potten hos elhandelsbolaget från solcellerna.
Är uppe i 2500 kr för december än så länge. Kan säkert leta sig upp till 10kkr innan nyår.
120kvm 20-tals kåk i Skåne samt något uppvärmd oisolerad källare ca. 60kvm. Innetemp 20* och i källaren 14*.
Bergvärme samt golvvärme och fläktkonvektor innebär lågtempsystem. Två vuxna och en tonåring .
Snittar dygnsförbrukning hittills i december 34kWh så det medför 1054kWh för hela december och med tanke på helgerna så kan jag nog räkna upp det till 1200kWh. Har tu och har ett 5-års avtal på 0,63 öre/kWh så fakturan borde landa på ca. 750kr. Sen tillkommer den gräsliga nätavgiften.
Kan tillägga att jag trots mitt elavtal anstränger mig för att snåla på elen nu under kristider när vi riskerar planerade strömavbrott p.g.a katastrofala politiska beslut.
Kan tipsa om att göra pizza på pizzasten i järnkaminen, gjorde tre stycken på fin het glödbädd igår och det blev jäkligt bra.
Egen härd är guld värd – mera kärnkraft
Det ligger väldigt mycket i det där med “designkamin”, eller mer korrekt dess skorsten. En skorsten av plåt och gullfiber är inte säker för annat än temporär eldning. Det fick en kompis till mig uppleva. Om de inte hade varit hemma så hade huset brunnit ner.
Prognos för december: 2.560:-
Villa 1 1/2 plan med källare.
Direktverkande el till oljefyllda radiatorer och en braskamin med gratis ved.
Räknar med 2.000 kWh och tänkte till ordentligt när jag band till 35,4 öre fram till aug -24.
Nu kör vi strax igång den nybyggda spabyggnaden. Gött skall det bli.
Vår totala boendekostnad för 2022 landar för övrigt på ganska exakt 2.000/månad exl renoveringsfond.
Och om elen stängs av är det bara att dra igång dieselelverket. All oro är bortplanerad.
Ja, här finns mat för 1 månad också, minst.
Vi bor i en gammal storgård från 1851 på 260kvm. Med jordvärme ligger vi på 24.000 kWh per år. Som tur är investerade vi för 12 år sedan i vindkraftandelar och upp till 24.000 kWh betalar vi i elhandel en fast pris på 37 öre per kWh. Som det ser ut nu kommer vår räkning för december inc moms och nätavgift att ligga på 3.000 kr.
Och i morgon blir det ännu roligare, i alla fall för den som är lagd åt det el-sadistiska hållet. Toppar på 551 öre timme 15 i SE1 och SE2 samt 725 öre timme 17 i SE3 och SE4. Lägsta Sverigepris hittar man timmen 03 med 265 öre i hela landet.
Räknar med ett December landar på ca 4500:-.
Bor i SE4 och har f.n. bundet till 3.11:-.
Räknar med att förbruka ca 950kWh varav ca 450kWh för uppvärmning.
127m2 1-plan med golvvärme, byggår 2003.
Har nyligen kastat ut gaspannan och ersatt med en VP luft/vatten och en VP luft/luft.
Tidigare drog gaspannan gas motsvarande ca 8000kWh/år och hushållsel låg på ca 4000kWh/år
Nu räkanar jag med total elförbrukning (utan gas) på 8000kWh/år. Ligger f.ö. ännu kvar på 3x16A.
Många av grannarna har gjort samma konvertering.
Om många bostäder i sammhället går över till luftvärmepump blir det många som vid riktigt kall väderlek
kommer att få dålig COP på sina värmepumpar och vid extremkyla få köra på ren värmepatrondrift.
Vår årsförbrukning ligger på 35kWh. Gård, EO2.
I januari landade elräkningen på 15 000, men jag band till 2,30/kW i somras, så det kommer sannolikt inte att svida lika mycket denna vinter.
Dock är jag djupt oroad för mina medelhavsväxter i orangeriet då jag inte kör den 2kW värmekanonen denna vinter.
Det 20-tal vackra citroner jag har på det trädet är stelfrusna, likaså limefrukterna och clementinerna.
😢
I Miljöpartiets Sverige måste man köpa citrusfrukter som har fraktas hit.
Eller inte köpa citrusfrukter alls när de inte är i säsong.
Lyckades binda om avtalet i mars i år till 111 öre så räknar med ungefär dubbelt mot förra året, vilket då innebär sisådär 10 000 i december, 13 000 i januari och februari samt 8 000 i mars. Sedan ska det omförhandlas. Ser inte alls fram emot det.
Ca 8000 för elhandel och 2000 för elnät ser det ut att kunna landa på i december. Eller lite mer än 25% av hushållets nettoinkomster för månaden nu med föräldraledighet bl.a.
EO3, i 1800-talsvilla med timmerstomme och bergvärme. Ca 220 m2 uppvärmd yta med 15-19 grader inomhus. Eldar i köket på dagarna till ca 23 grader för att få upp temperaturen lite även i övriga huset med halvbra resultat.
Bor i en 90 kvm villa med direktverkande el i SE4. Dock så finns ny luft-luftvärmepump samt vedkamin i vardagsrummet (rejäl pjäs med tälgsten) och egen ved. Har timpris el via Tibber. Den rörliga delen via Tibber ser i prgnosen för december ut att landa på 1093 kWh = 3539 kr. Jäkligt skönt att ha överskott från de 38 solpanelerna, har 8795 kr tillgodo, förhoppningsvis räcker dom till elstödet kommer i februari. Med litet snålt hus och solceller så ser vi ut att klara oss förhållandevis bra.
Ca 100 kr elhandel för hushållsel i BRF med fjärrvärme i SE3 (vindkraftsandelar som berättigar till att köpa el för 20 öre/kWh). Fick dock idag mail om att detta kommer att fördubblas till 40 öre/kWh vid årsskiftet. Själv obelånad men tyvärr indirekt lätt belånad via föreningens lån. Avgiften upp 5 % nästa år. Har föreslagit att lösa lånen genom insatshöjning och därmed kunna få ränteavdrag för dem som inte kan/vill casha, men skuldtorskarna till grannar verkar dessvärre måttligt intresserade.
Föreningar får ofta bättre ränta än privatpersoner. Då belåningsgraden ofta är väldigt låg och beloppet högt. Min erfarenhet är att det kompenserar mycket väl för ränteavdraget.
Försöker lägga lite länge prognoser än månadsvis.
52 000kr ligger budget på för perioden okt-mars. Givet förra årets förbrukning. Fokus på att påverka förbrukning.
Än så länge taktar förbrukningen på 80% av föregående år. Således kommer kostnaden för perioden bli 41 600kr givet fortsatt förbrukning jmf 2021.
Drar jag sedan av 12 000kr med så kallad ”tidöpengen” blir det netto 29 600kr eller ca 5000kr per månad.
Enligt Tibbers prognos, ca 1200kr.
Huset vi köpte i våras har uppvärmning med olja panna, så i september fylldes tanken. Kostnaden var ca 20.000kr/m2.
Jag har under ett par veckor gjort avläsningar på tankens nivåmätare. Beräknad snittåtgång på olja under december, ca 13l/dygn dvs ca 260kr/dygn för uppvärmning och varmvatten.
Så just nu så var det rätt val att fylla tanken.
Och med tanke på elpriserna så behöver jag nog fundera ett varv eller två till innan jag byter till bergvärme som är planen att göra till våren/sommaren.
Vart går vinsterna till hos energibolagen efter denna vinter?
Det dominerande energibolaget är ju staten här i Sverige, och utländska stater och till viss del kommuner. Elhandelsbolagen gör ju inte speciellt mycket pengar och kan dessutom se fram mot kreditförluster. Till det kommer statens enorma intäkter via energiskatter och moms som givetvis ökar i takt med priset.
Energiskatten är fast, men höjs med 9% vid årskkiftet till strax under 50 öre/kWh utom för elintensiv industri såsom pappersbruk, stålverk, stora gruvor och serverhallar.
Läste i dagens Sydsvenskan (Centerapologeter) atällde frågan hur svensk politik skall klara sig utan Annie lööf?
Alldeles utmärkt, skulle jag säga med tanke på att de blev mutade att genomföra detta. Det blev såklart inga 30000 jobb.
Ingen aning vad jag landar på, innan har jag legat på runt 600kr/månad. Nu bor jag lite mindre och med gemensam el, så trots högre pris och 27 grader på toaletten så blir det nog inte mer. Sen tillkommer värme, med den har sänkts med 10% efter inflationen så kanske 200kr till där. 800kr/ månad är nog en rimlig uppskattning. Tur man har räntefria lån ett tag till för räntan är den betungande delen idag för oss i BRF och fjärrvärme.
Har aldrig brytt mig om elpriset då huset alltid legat runt 12000 kwh för 4personer(dubbla luftvärmepumpar och en kamin) men förra året leasade jag en elbil och valde då att låsa elpriset på 3år så jag visste vad det skulle kosta att använda bilen.
Låst på 59öre visade sig va en av dom bästa affärer jag gjort på senaste tiden 🙂
Gissar på en elräkning runt 2400-2600kr i december.
Enligt HA så hamnar jag kring 10k skr i december. Bor i en 200kvm 90år gammal tillägsisolerad villa med bergvärme i Stockholm.
Drar ca 50kWh per dag…mycket lägre än jag brukar och såklart mycket kallare än normalt.
Jag är välbärgad och klarar mig men hade såklart vilja göra nått bättre med pengarna. Vi alla drabbas på ett eller annat sätt men värst är det såklart, som Lars är inne på för alla andra, företag, låginkomsttagare mm mm. fruktansvärt och till ingen nytta varken för gemene man eller miljö.
Fanns det förresten något enkelt svar till varför man inte gjorde elprisstödet enligt “löpande beräkning” på årets räkningar vartefter de dimper in? (eller korrigering på nästkommande faktura)
istället för att basera på förra årets förbrukning (som inte alls behöver stämma överrens med vad man faktiskt förbrukar i år…)
Ingen aning hur bidragspartiet moderaterna tänkte där. Kanske de ville gynna alla som byggt pool under pandemin med som nu inte har råd att hålla cirkulationen igång. Vissa pooler kräver ju mottryck och cirkulation för att inte växa igen. Tröttsamt, med dessa bidrag..
Jag kan tänka mig några alternativ, men vet inte.
Incitament att spara el blir lite större om inte sparandet leder till att man får mindre bidrag.
Det är lättare att hantera fasta uppgifter en gång än att hantera nya uppgifter varje månad.
Den övervägande majoriteten av hushållen har väldigt likartad elförbrukning år efter år och syftet är ju inte heller att kompensera just för årets förbrukning utan att ge ett stöd samtidigt som det ska löna sig att spara.
Personligen gillar jag inte helikopterpengar och det blir extra illa nu när Sverige har inflation och räntan höjs. I det läget bör man inte sprida ut pengar i samhället eftersom det normalt riskerar att driva inflationen ännu högre och ge högre räntor, men just nu är läget inte normalt. Vi går väl se vad dom händer. Kanske förhalas utbetalningen avsiktligt för att inte driva inflation?
Jag tycker alla ska fundera på vem som behöver dessa bidrag mest.
Vi kommer att ge vårt el-bidrag oavkortat till Ukraina eller lämplig organisation.
För att vi måste spara.
Får du bidrag enligt löpande räkning så minskar inte förbrukningen. Se på alla de som har fastpris, de mallar på i många fall.
Sänkt förbrukning med ca -40% från oktober till december jämförelse månad för månad.
Springer o rattar på pannan med begränsning. Frånluft med återvinning ala 2000 tal dvs låg effekt.
Värmer tre byggnader med olika system och temp, ca 300 kvadrat.
Eldar i 2t+ täljsten plus liten kamin uppe.
Värme har vi inne. Problemet är varmvatten. Måste köra upp tempen till o från.
Hoppas landa kring 13-1500kW för december.
Rörligt timpris.
Normalt ligger vi kring 18kkW.
Vad gjorde de 95 % av riksdagen som inte är MP? Tourettesliknande gnäll om invandring och kriminalitet hela förra mandatperioden. Plus lite viftande med falukorvar på slutet.
Tibber säger 2900:-, 150 kvm villa, fjärrvärme. Har en Tesla med fri Supercharging for life och förra veckan invigdes en ny station fem minuter från villan. Blir nog en del laddning där…
Lite beroende på vilket batteripack du har, så kanske det är bäst att sälja din Tesla S medans den fortfarande har ett andrahandsvärde att tala om. Sedan i somras har de tyvärr rasat en hel del. Annars har det varit mumma med elbil. Några hundra papp i värdeminskning blir det mycket el för.
Lyckades helt ovetandes pricka botten när jag köpte den för snart tre år sedan. Då hade värdeminskning för första ägaren varit en halv miljon på 3,5 år. Förutom att andrahandsvärdet först gått upp 100k sedan köpet och nu är tillbaka på samma värde som inköpspris är fri SuC värt ungefär 15k per år med mitt körmönster. Europaresan i somras gick på 20€ i drivmedelskostnad. Å andra sidan dyr försäkring och usel kvalitet på Teslas bilar men skön känsla med gratis drivmedel på Elons bekostnad.
Låter ändå rätt bra. Men som sagt andrahandsvärdet sjunker nu snabbt, och då är ju 15k per år rätt lite. Precis Tesla är ingen direkt bil med hög kvalitet. Dessutom är den inte direkt premium. Men det finns säkert de som intalar sig det för att priset varit rätt saftigt på MS/X. Bilmodellen är ju rätt omodern vs konkurrens idag.
Drivlina, förbrukning, mjukvara och packutrymmen är fortfarande klassledande, allt annat är sämre än konkurrenterna. Serviceupplevelsen är absolut sämst i branschen.
Räknar med att förbruka 1000-1250 kWh i december.
Villa 180 m2 med bergvärmepump, garage 40 m2 med luftvärmepump.
Minskat förbrukningen med 35%/månad, sedan vi började spara i augusti.
Vad kostnaden blir står skrivet i stjärnorna!
Ja, det blir kärvt och en del kommer gå omkull. Så som det alltid varit i kärva tider. LW har säkert rätt och han räknar och för sina tabeller och statistik, men jag blir trött på den negativa bittra tonen. “Task och tarm, snippa och skita” stod det väl i Midvintermörker. Det var för att det var viktigt att befria sig från urin och bajs före strid. Både män och kvinnor tömmer tarm och blåsa, så task och snippa kunde utgå för det mer relevanta: – töm tarm och blåsa! Man tömmer inte sin task. Kvinnor tömmer inte sin snippa. Om jag fattat rätt, man tömmer blåsan. Tasken håller inte särskilt mycket urin. Konstigt inte korrekturen fixade det. Tycker det var pinsamt och kunde inte ge boken i present pga detta. Jag vill ändå tacka LW för viktigt arbete, och jag har läst hans böcker med behållning. Jag har också rätt att vara lite bitter och dela ut lite nålstick. Tack Lars!
Min elhandelsapp tror att jag landar på runt 11 000 och sedan tillkommer transporten kanske 2000 kr till. Gammalt hus med dålig isolering, bergvärme, årsförbrukning ca 14000 kWh. Timprisavtal, rörligt. Elområde 3.
Fattar att jag är sen i tråden idag men ett sätt att spara kanske skulle vara att låta sommarstugorna frysa i vinter, som man gjorde förr (i Norrland i alla fall) (och som man för övrigt gör med de flesta fritidsbåtar). Töm ut vattnet ur rörsystemet och sedan helt av med värmen. Huset fryser. Och elförbrukningen minskar.
Blir det en kall torr vinter så borde det funka bra även längre söderut, åtminstone säg januari-februari.
Och om det sliter på huset att göra så, så kan man förstås ekonomiskt räkna på slitage kontra elräkning, om man vill se vad som kostar minst.
Jo, vi gör så med sommarhuset. Har det funkat i 150 år kan det inte vara helt fel. Fast numera har vi en förbrukning på 10 kWh per månad på vintern, som går till doppvärmaren i minireningsverket som kommunen tvingade oss att skaffa.
Jag fattar verkligen inte det där med att det skulle slita på hus att ha de kallställda. Alla ladugårdar och andra ekonomibyggnader är ju kalla. Vi hade fritidshus enbart varmt i badrummet och precis över nollan i övriga utrymmen men det var då verkligen inget problem. Mögeltillväxt är ju liksom som lägst i minusgrader om det nu är det man är orolig för (oklart varför).
Kan kanske handla om att äldre hus har bättre ventilation genom självdrag som får bort den fukt som bildas genom kondensbildning i taket/i väggarna när huset värms ojämnt av t ex vintersolen? Är nu ganska långt utanför min komfortzon men tänker att en halv miljon kallställda sommarhus skulle spara en hel del energi.
Samma här. Sommarhuset i Jämtland byggt nån gång på 40-talet har kallställts varje höst sen början av 80-talet, och det har inte medfört några anmärkningsvärda negativa effekter annat än att kallställningen tar lite tid i anspråk, och att det är jäkligt kallt inomhus när man är där på vintern och tittar till med jämna mellanrum.
Har Greenely timpris som har en app som prognostiserar min elfaktura för December till 5141kr inklusive moms. Sen tillkommer förstås nätavgift och el skatt. Hittills, 12 dagar in i December, har det gått 429 kWh.
Avstyckad äldre gård(ca 150 år) 280kvm plus källare på 140 till mitt på söderslätt. Två vuxna och 3 tonåringar, jordvärmepump mot vattenburen värme, inga uppvärmda övriga byggnader.
1427 kWh de första 13 dygnen i dec.
Rörligt elpris då det fasta löpte ut samtidigt som det kostade nästan 8kr att teckna fast pros igen.
Räknar med att landa på 20-25000sek för december
Ouch. Och ingen ved att elda heller på söderslätt.
Den veden som finns blir nog nästan lika dyr per KWh värme som värmepumpen när man räknar verkningsgraden.
Dessutom är mycket förbrukning här varmvattenproduktion till barnens eviga duschande.
Men det är bara att gilla läget, riktigt tråkig valuta för pengarna dock.
Investera i snålspolande munstycken om du inte redan har. Gärna med tunna strålar som inte är så behagliga för att minska barnens duschande? Ge barnen en lönande challenge. Om ni (med barnens förtjänst) lyckas hålla elkostnaden under låt säga 15000 kr få de 1000 kr vars, under 20000 kr vars 500 kr eller något liknande?
Har bundit både elavtal och räntor lång tid framåt till bra priser.
Men pratade med en kille från Hollande igår.
De har priser betydligt högre än oss och dessutom har elbolagen sagt upp alla avtal.
De använder väl primärt gas för uppvärmning i Nederländerna, och även gas till sina spisar, så elförbrukningen i ett genomsnittligt nederländskt hushåll borde vara betydligt lägre än i Sverige.
Det är möjligt att en har lägre förbrukning.
Det intressanta är att elbolagen faktiskt sagt upp befintliga avtal!
Min prognos är 3000 kWh. Antar att räkningen därför blir runt 15 papp.
𝗦𝘃𝗲𝗿𝗶𝗴𝗲𝘀 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝗿 𝘀𝗲𝗱𝗮𝗻 𝟭𝟵𝟵𝟰
Jörgen Andersson (S)
Anders Sundström (S)
Björn Rosengren (S)
Leif Pagrotsky (S)
Mona Sahlin (S)
Maud Olofsson (C)
Anna-Karin Hatt (C)
Ibrahim Baylan (S)
Anders Ygeman (S)
Khashayar Farmanbar (S)
Ajajaj!!!
Själv har jag försökt vara lite tyst om mina minusfakturor från mitt kommunala energibolag, om det inte finns miljöpartister i närheten.
Bor ensam i elområde 3 och värmer bara upp 110kvm med ved, fjärrvärme och lvp.
Jag köper min el till ett förmånligt “lokalpris” och säljer till spot(olika avtal). Ved=gratis.
Istället för att casha in för elproduktionen över sommaren har jag valt att få betalt över vintern, medelst sänkta räkningar. Det jäkliga är att jag får minusfakturor nu över vintern. Dessa minusfakturor inkluderar el, vatten, fjärrvärme, sopor, stadsnät…
Den uppskjutna produktionsbetalningen är bedräglig. Men minusräkningar när andra klagar har blivit en guilty pleasure jag inte kommer att förneka mig. När allt kommer omkring, så har man fått lov att höra hur “bra” deras fullständigt karraktärslösa elbilar är.