Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen. Miljödomen mot Cementa väntas komma idag, och utifrån miljölagstiftningen som fullständigt skiter i samhällseffekterna väntas en negativ dom. Det blir också en dom mot samhällsbygget Sverige och fortsatt samhällsbyggande där även pågående projekt som Förbifart Stockholm, järnvägsarbeten och Västlänken kommer tvärnita, förutom byggbranschen, vindkraftsindustrin och gruvindustrin. Elpriset når idag nya extremnivåer med som högst över 9:- SEK per kWh inklusive moms.
Stockholmsbörsen backade med -0.36% för OMXS30 och -0.35% för OMXSPI igår. Kronan är stabil mot euron på 10:89 SEK medan den stärks något mot dollarn till 10:32 SEK. Guldpriset backar till 592:- SEK per gram.
I USA steg räntorna på samtliga löptider igår. Börserna steg dock också och S&P-500 gick +1.43% och Nasdaq 100 +1.24%. Lätt tanke är alltså att Stockholmsbörsen stiger idag när man ska ikapp USA. Om det inte var för det där med Cementa, som kan krossa ett antal börsnoterade företag vars verksamheter i Sverige kan få mattan ryckt under sig. Gäller särskilt de svenska bostadssutvecklarna – samhällsbyggarna som Skanska har också verksamhet i andra länder. Dock är bostadsutvecklarna redan i botten och har liten påverkan på börsindex.
I de asiatiska tidszonerna stiger börserna under morgonen, undantaget KOSPI på -0.17%. ASX 200 +0.31%, Hang Seng +0.43%, Nikkei 225 +0.42% och Straits Times +0.91%.
Domen mot Cementa faller alltså idag och innebär om det sker att någonstans runt 50-80% av all cement och med det betong rycks från svenska marknaden de kommande månaderna. På grund av frånvaron av importlogistik, frånvaron av rätt kvaliteter som alla svenska byggprojekt är konstruerade för, frånvaron av certifieringar av betongen osv så går inte detta att ersätta. Se tidigare artikel från förra året här, se SGU:s uttalande om frånvaro av kvaliteterna, samt SGU:s totalsågning som lämnades till regeringen eller Boverkets uttalande om att tre av fyra bostadsprojekt kommer stoppas, liksom återtagandet av svensk försvarsförmåga. Eller betongbranschens eget konstaterande att det är omöjligt att täcka upp med import.
Nu skiter dock Miljödomstolen i detta. De bryr sig enbart om den mikrolokala miljön och förekomsten av blomman nipsippa. Vattenfrågan är dock en icke-fråga. De berörda områdena är oavsett Cementa torrlagda på sommaren, vilket är just det som skapar den unika miljön. På vintern är de översvämmade, men då saknas även sommargästerna från Stockholm. Vattensituationen kommer alltså inte förbättras på Gotland av ett stopp för Cementa, som dessutom erbjudit sig att rena allt vatten och pumpa det tillbaka in i Gotlands vattennät istället för att släppa ut det i Östersjön. Det har dock avvisats av kommunen, som tydligen inte vill lösa vattenfrågan.
En av mina följare på Twitter skriver:
“Jag hade ljugit om jag inte säger att vi (samhällsbyggnadsbranschen) sitter på nålar inför domstolsbeslutet gällande Cementas tillstånd som beräknas komma imorgon den 13 december. Herrejävlar vilket blodbad i branschen om den nekas.”
Så vi får se. Förhoppningsvis finns det lite lager uppbyggt så effekten kommer inte direkt, utan över några månader. Det kan gå att få överprövning en gång till av domslutet och möjligen en paus i att det ska vinna laga kraft. Men varslen i byggbranschen lär komma rätt fort, då det tar några månader att säga upp 50-80% av byggbranschen. Sedan får vi leva med de krondiken som aldrig kommer bli färdigställda, t ex Västlänken. Och ett och annat halvfärdigt bostadsområde och halvfärdiga bostadshus som kommer stå som ofärdiga skelett och påminna oss om nipsippans vikt för Sveriges välstånd och välfärd.
Avgörande är också vilka personer som sitter i den dömande domstolen. Generellt har miljöaktivister fått de tjänsterna, men det är möjligt att man satt rimliga människor på stolarna och då kan dessa döma annorlunda. Lagen bör dock vara att nipsippans intresse av att finnas lokalt på en viss kvadratkilometer på Gotland övertrumfar Sveriges välstånd, välfärd och fortsatta utveckling. För övrigt förekommer det en hel del jäv hos experter, myndigheter och organisationer om man tittar på var en del framträdande personer eller närstående har sina sommarhus, men det tittar nog inte domstolen på. Korruption är inte en fråga för miljödomstolen, utan hanteras separat om någon drar i de trådarna.
Någon kanske tycker det är trist att hela Sverige kan falla på en enda punkt, men detta är ett resultat av decennier av motarbetande av kalkbrott över hela landet, tills endast en plats finns kvar. Det handlar alltså om en medveten politik. I övrigt räcker det ju att ditt eget hjärta stannar för att hela kroppen ska dö. Trist, men det hjälper inte att gnälla över verkligheten som är som den är.
Elpriset når nya extremnivåer idag. Snittpriset i norra rikshalvan blir utan moms, elhandel och skatter i snitt 419 öre per kWh. Norra rikshalvan får inte heller något elstöd från regeringen. Som högst blir blir priserna 551 öre per kWh och som lägst 265 öre. Södra rikshalvan får i snitt 479 öre per kWh, som högst 725 öre eller över 900 öre per kWh inklusive moms, och som lägst 265 öre. Kan man flytta en kWh elförbrukning från dyraste till billigaste timmen kan man spara ca fyra kronor inklusive moms. De flesta har dock inte timmätning och som dyrast blir elen när det är dags för middag vilket inte är förhandlingsbart i många hushåll.
Till helgen ska det dock bli varmare väder och nästa vecka rent av töväder åtminstone här i Västsverige, så elpriserna kanske går ner från extrema till svinhöga igen.
285 kommentarer
Its a fucking perfect storm. An SVMPC storm.
Miljöbalken har tagits i stor politisk enighet. Den är i det här fallet beroende av Århuskonventionen som Sverige först på egen hand, också i stor politisk enighet, antagit, och sedan via EU.
Du missar det faktum att i detta fallet kunde prövningen övertagits av förra regeringen enligt $ 17 om det föreligger stora riksintressen. Pss som för Preem där regeringen gick emot MD.
Eller av nuvarande. Men de är inkompetenta.
Blabla hit o dit, Sverige slutar som ett reservat där vi infödingar på sin höjd får jobb som guider och visa någon ovanligt g blomma eller fågel.
Lustiga är att det berörda området ligger så oländigt till att det nog bara är Länsstyrelsen som någonsin rör sig där. För att inte tala om myggen sommartid.
Utifrån 08-nas perspektiv så ligger nästan hela landet oländigt till och är fullt med mygg och bonnlurkar.
Så då skulle det väl räcka med lite miljöskydd för stadsparkerna inom bekvämt avstånd från miljonlägenheten.
@bloggaren Eller Cementas naturkonsulter. Cementa är ett företag som är mån om miljön.
Fast blomman är viktig, den är toppen av ett “isberg” en indikator för frisk natur som har behövt väldigt många miljoner år för att skapas, att vägas mot byggande under en kort tid. En mardröm rentutsagt, men jag är övertygad om att båda går att kombinera om man bara vill.
Du inser alltså inte att miljöbalken är fullständigt orimlig och måste göras om helt?
Fäller de Cementa i domstolen ska jag starta ett parti vars enda fråga är att nipsippan skall utrotas … (vilket är betydligt mer rimligt än att nipsippan ska stoppa Sveriges enda cement produktion).
Ja, jag har länge hävdat att de flesta politiker är lika korkade.
Älskar verkligen designen i den svenska miljölagstiftningen. Lika fundamentalistisk som ett talibanstyre. Den biologiska mångfalden är vår nya överkyrka.
Det är klart att miljöaktivister dras till tjänster där de får inflytande, som politiska partier och myndigheter som Naturvårdsverket.
Länsstyrelserna. Eller heliga alléernas beskyddare.
Haha! Underbart. Stenmurarna och alléernas beskyddare.
Ja, deras drivkrafter är inte pengar utan makt och bestämmande. De tror de tjänar ett högre syfte.
Nu utgår vår miljölagstiftning från EU-direktiv och i det här fallet (om jag minns rätt) kring bestämmelser kring Natura 2000-områden och artskyddsförordningen. Vi i Sverige har i vissa fall också fått bannor för hur vi implementerat lagstiftningen, så det är inte svensk fundamentalism utan i så fall europeisk. Det går också att få tillstånd att skada ett Natura 2000-område och dispens från artskyddet, inte minst om det rör sig om intressen som har stort samhällsintresse, så jag tycker, utan att vara insatt i just det här fallet och vad som är orsakerna till prövningen, att det finns skäl till tillstånd och dispens. Varför tillstånd inte gavs var ju för att det för domstolen var otydligt vad påverkan faktiskt blir (bla grundvattenmodelleringen)och verksamhetsuthövaren har ett kunskapskrav på sig, dvs att ta reda på allt som behöver tas reda på och har de inte det så kan det bli stopp. Man kan klaga på miljömupparna, men det är våra politiker och vi medborgare som velat gå med i EU och därmed fått denna lagstiftning i knät, och för Cementa gäller det att uppfylla alla de krav som lagstiftningen ställer. Det funkar inte att tänka att de är viktiga så de får göra som de vill.
Biologisk mångfald är otroligt viktigt för oss och ger en massa nyttor, tex pollinering, klimatreglering, vattenreglering etcetera, som är värda massa pengar så det är rätt klokt att ha biologisk mångfald som sin överkyrka, men så klart på ett pragmatiskt sätt och som jag nämnt så finns den pragmatismen inbyggd i lagstiftningen, läs tex miljöbalken 7 kap 27-29 §§.
Ok, tack för din kommentar. Jag tar det till mig.
+1 det som är så bra med bloggen att det ofta är en bra ton och att vi kan lära av varandra!
Lagstiftningen hos både Sverige och EU bygger på Århuskonventionen som Sverige, liksom alla civiliserade länder, har antagit.
Jo, men det är bara i sverige vi implementerat den på detta samhällsfarliga och anticivilisatoriska vis.
Det är ändå intressant att verksamheter som verkat i årtionden plötsligt inte kan fortsätta på samma plats, det kommer ju inte innebära mer påverkan än vad som varit fram till nu.
Bra kommentar.
Jag skulle vilja tillägga att vattenfrågan inte alls är en ickefråga då problemet är att det finns bevis på kalkbrytningen påverkar grundvattenförekomsten negativt (Saltvatten har sipprat in till grundvattnet). Cementa har tidigare fått frikort, men nu måste man på riktigt bevisa att Cementa inte påverkar grundvattnet. Vilket Cementa hittills misslyckats med.
Cementa verkar ha en alternativlösning på G om det blir ett stopp: https://www.youtube.com/watch?v=y80RNyyBXEY
Kan också ha med hur sammansättningarna av MD o MÖD ser ut. I den lägre instansen var det en hydrogeolog som var sakkunnig och i MÖD var den sakkunnige ekolog. Därför två helt skilda uppfattningar.
Man skulle kunna tycka de kunde ha råd med några fler sakkunniga så det blir rätt beslut.
Det finns inga problem med vattnet än de som redan finns med att Gotland är som det är. Cementas brytning kan t.o.m. tillföra en bättre grundkvalité
“Cementa bedömer att den ansökta verksamheten kommer medföra dels en försämring av grundvattenförekomsten Romas kvantitativa status med avseende på vattenbalans, dels ett äventyrande av möjligheten för grundvattenförekomsten Roma att uppnå god kvantitativ status med avseende på saltvatteninträngning och god kemisk status. SGU instämmer i denna slutsats. Den ansökta verksamheten är därmed inte tillåtlig enligt 5 kap. 4 § miljöbalken och för att kunna få tillstånd till verksamheten krävs därför att mark- och miljödomstolen meddelar undantag med stöd av 4 kap. 11 § vattenförvaltningsförordningen (2004:660).”
Vart kommer saltvattnet ifrån när Östersjön består av bräckt vatten? Kanske via Gjöll på sin väg till Hel?
Är ju salt i bräckt vatten….
Och i sötvatten.
Definieras dock ej som saltvatten.
Tack för informationen! Härligt med en nyanserad röst i kommentarsfältet Jon
Man ska inte låta miljöaktivisterna upprätta Natura 2000-områden nära samhällskritisk verksamhet. Men nu är det gjort och det firas i lerhydda land och rike runt.
ATt peka ut Natura 2000-områden är något som Sverige och andra EU-länder åtagit sig att göra utifrån vissa typer av naturmiljöer som är värda att bevara.
Även om det finns ett Natura 2000-område går det att få tillstånd att påverka, se miljöbalken 7 kap 27-29 §§.
Det är klart att miljöaktivisterna agerar här men det är Cementa som tagit fram en bristfällig tillståndsansökan, som bla brister vad gäller modelleringen av hur grundvattnet påverkas. Hade de gjort ett bra jobb och visat upp gedigna utredningar gissar jag att de kommit undan då det är en samhällsviktig verksamhet och pengar har de nog med för åtgärder att skydda eller kompensera de naturvärden som kan skadas.
Jag håller med om att det blir svart om betongen försvinner men det är Cementa som klantat sig medan miljömupparna agerar som de alltid gjort och kommer att göra.
Är det svårt att ta bort Natura 2000-statusen på ett område? Eller bara ett klubbslag bort i riksdagen?
Naturligtvis kan detta ändras av riskdagen.
Så EU är inte insyltade?
Vem upprättar dessa Natura 2000-områden, och när skedde det vid omgivningarna till Cementas kalkbrott?
Det var i samband med Fältbiologerna aktioner i Ojnareskogen.
Det är länsstyrelsen som tar fram förslag till Natura 2000-områden, inte miljöaktivister, är osäker på om Naturskyddsföreningen och dyl ens är samrådspart i upprättandet men det låter jag vara osagt.
Har för mig att det finns personer på Länsstyrelsen Gotland som är aktiva i Naturskyddsföreningen. Angående jäv och korruption.
Sluta försvara galenskaperna. Miljölagstiftningen förstör vårt välstånd helt utan någon som helst miljönytta. Detta är fakta.
Återigen om cementa skickat in en väl genomarbetad tillståndsansökan, vilket de tvivelslöst har resurser till, hade risken att vi hamnat här varit mycket mindre pga hur lagstiftningen är formulerad. Nu stupar de bla på att utredningarna inte håller måttet vilket är pinsamt.
Vi får hoppas att de skärpt till handlingarna till den här vändan!
Långt inlägg, men frågan som måste besvaras är: Är det värt att nipsippan utrotas i anslutning till Cementas anläggning för att säkra inhemsk produktion av Cement? Skall besvaras Ja eller Nej. Svarar man Nej så skall man inte bli arg för att man kallas miljötaliban.
Man kanske ska fråga sig hur pass unik nipsippan är? Är den unik på hela planeten eller bara i svensk natur? Om svaret är “unik bara i svensk natur” borde det inte vara något större problem ifall den försvinner på norra Gotland?
Bra kommentar. Men en sak funderar jag på, det kan väl ändå inte vara meningen med EU’s miljölagstiftning (och Sveriges implementering av den) att vi skall vara oerhört miljövänliga _här_, men sedan importera all miljövidrig skit vi faktiskt behöver från främmande länder (och hamna i knäna på diverse diktatorer och despoter)? Och med det inte sagt att just cement är särskilt miljövidrigt då, utan det kan finnas andra bättre exempel (som uran kanske).
De senaste hundra åren har mer än en miljon hektar betesmark försvunnit här i landet.
Detta om något har gjort så att, bland annat, nipsippan nu är hotad.
Vad som definitivt är ett större hot mot nipsippan är ifall det blir lag på att stalla in gotlandsruss på vintern.
Eller om länsstyrelserna motarbetar möjligheten att ha kvar en traditionell extensiv djurhållning.
Sommargäster som klagar på att det finns betesdjur i anslutning till sina sommarstugor är är faktist ett betydligt större hot mot den biologiska mångfalden än ett kalkbrott
Att vi gnäller om något enstaka hektar på grund av gruvbrytning känns minst sagt märkligt.
Sinne för proportioner är något som många människor har svårt för.
Jag håller med om att miljölagstiftningen är skev i många fall, tex skyddet av jordbruksmark som ofta tillåter stora exploateringsprojekt men säger nej till små projekt, tex enstaka bostäder på jordbruksmark.
När Industrimannen Rune Andersson blev bonde var det värre MKB för att bygga för grisar mot Trelleborgfabriken behövde för en utbyggnad, nu är grisarna och korna borta på deras lantbruk
Tror du kommer inse vitsen med biologisk mångfald när vi människor utrotat världens pollinatörer och kan se fram emot massvält till följd. Vi kanske ska börja äta cement då? Gör ju lidandet kort iaf.
Vilken mat tänker du på då, tomater och oljeväxter? Det mesta vi äter är vindpollinerat.
Nu råkar det vara så att du, eller jag, inte ens hade funnits om det inte hade varit för den biologiska mångfalden. Kan vara värt att ägna en tanke.
Det bör hålla uppe bostadspriserna i alla fall när nyproduktionen dör.
Nyproduktionen är redan döende.
Tror tyvärr att höga räntor och effekter av arbetslöshet vid cement/betongbrist och elpriser kommer övertrumfa den effekten och inte hålla uppe bostadspriserna.
Jag tror att det som håller upp bostadspriserna främst är bankernas vilja att låna ut pengar.
Sticker arbetslösheten iväg så dras kreditkranen åt.
Med det sjunker priset på bostäder.
Detta är förstås dåliga nyheter främst för de som redan har höga lån.
I stora delar av landet Sverige har bankerna under mycket lång tid haft en mycket stor ovilja att låna ut pengar.
Och har man lånat ut har det krävts rejäla säkerheter och mycket höga räntor.
I nutid gott för den enskilda bostadsmässigt(låga priser), för företag som försökt genom tid att expandera, ont!
Nipsippan är en så kallad stäppväxt.
Det är alltså en växt som under några miljoner år utvecklats tillsammans med övrig flora och fauna i ett stäpplandskap.
Tar man bort betesdjuren och marken buskas igen så försvinner nipsippan.
Vill man verkligen bevara nipsippan så ska man alltså ha kvar rätt sorts bete från främst får, kor och häst.
-“förutom byggbranschen, vindkraftsindustrin och gruvindustrin”….och kärnkraftsindustrin
Så svensk kärnkraftindustri kommer alltså också tvärnita vid en miljödom mot Cementa?
-Jag som trodde att det behövdes någon form av fart för att kunna göra en tvärnit, men icke sa Nicke…
Ja, risken finns. Fundament till reaktorer byggs icke av trolldeg, vad jag minns.
HAHA Trolldeg, spillde ut drickan….
Kanske kan det vara värt ett försök ändå. Finns ju ändå ganska bra med barn i landet. Lönekostnaderna blir exemplariskt låga.
Trolldeg med blymönja, märk väl.
Tur att det går att göra nya barn när de gamla(?) blir sjuka, så inte produktionstakten minskar…
Är det inte 800 m3 betong i dagens vindkraftsfundament också?
När du läser och förfasas över dina el-räkningar i framtiden: Minns då vilket politiskt parti och dess företrädare detta beror på! 🙁
Pluralis ska det nog vara när det gäller vilka partier som är skyldiga.
Med tanke på att nuvarande regering kunder övertagit ärendet och gett tillstånd precis som föregående så är det många partier som det beror på. Inkl stödpartier så skulle jag säga att samtliga riksdagspartier är skyldiga.
Med dessa priser så kommer det öppnas stora möjligheter till att elspara och flexa sin förbrukning för de som mister sina arbeten.
Dessutom, forskning visar att det är nyttigt att frysa.
En utbildningsserie i ämnet kommer snart i SVT.
Känns ju allmänt just nu i EU och Sverige son att Emir Kusturica hade kunnat göra flera filmer parallellt bara på verkliga händelser. Zigenarnas Tid kändes ohygglig i sitt skildrande av Romskt självskadebeteende när jag såg den men 2.0 kan utan vidare modelleras på Sverige av idag.
Igår 15.76 kWh enligt Tibber så jag glider glatt in i en förkrigstillvaro. Lagar dock fortfarande mat på elektrisk spis eftersom gaspatronerna i garaget är till för blackouter. Vedåtgången något stor men jag hoppas på mildare väder.
Ja vart skall denna soppan sluta egentligen ?
Hörde även idag en underleverantör/tillverkare till bostadsbyggarna av hygien/produkter inom badrum
Ökat lagret med över 14 miljoner i värde av sina produkter ( innan allt stannade) nu är.det dött då inga nya projekt drar igång,
Många byggbolag mm kommer få försöka styra om mot infrastruktur en finns ingen betong går det ju inte göra tunnlar broar,
Spridningseffektrrna från byggindustrin mot övriga branscher är massiva
Just nu försöker säljare hålla emot och sälja, men sitter du arbetslös byggarbetare
Elräkning på 12 lax,
4 % rörlig ränta + mat och 2 barn
Det går snabbt,
Jag tror ändå cementa iallafall får.fortsätta men fallet i byggbranschen är och kommer redan under q1 starta oavsett
Men cementa på detta tack och hej
Låter som att Billingen får gå på högfart till hösten, lågkonjak och höjt uttag därifrån borde lösa lite iaf.
USA kl 3? Urberg, Sandsten, Alunskiffer , Kalksten Lerskiffer och Trapp (diabas) .
Sandsten till stora skrytbyggen. Alunskiffer till uranet. Kalkstenen till cement. Lerskiffer till … ja vad då ?
Diabasen till snygga inredningar.
Vi har ju också Ranstorpshögen, still smokin´ …
Problemet är väl att vi får flytta på typ Skövde. Men vem f-n bryr sig…
Jag hoppas regeringen har ett svar klart och direkt går ut och övertrumfar dommen.
Typ ”Cementa får drivas vidare till dess en ny cementfabrik byggts på annan plats i Sverige.”
.
Skulle bli ett moment 22 för miljödomstolen som skulle tvingas godkänna något. 😉
Är inte fabriken som är problemet utan kalkstenen. Det finns inte så mycket kalksten generellt i svensk berggrund.
Jo. I norrlands inland finns en av sveriges största. Men några renar satte visst stopp för brytning.
Det är inte renarna som sätter stopp. Det är vår kära renskötande apartheidregim som gör det.
Regeringen kan inte ändra en dom.
De kan ta över prövningen innan dom dock.
Så överklagan (det är ju MD och inte MÖD här) och övertagande av regeringen.
Vi har inte så mycket kalkberggrund i Sverige och den vi har är till öronen upptecknad.
Det finns kalksten på flera ställen i staden Sverge, Cementa hade flera fabriker in på 70-80 talet, en i Köping där kalksten transporterades på världens längsta linbana, en i Hällekis, en Skövde och en utanför Malmö, dock behöll man bara Slite då Gotlands kalksten är bättre kvalitet samt miljonprogrammet avslutat
Visst det finns. Men som du säger är det bättre kvalitet och troligen den största tillgången (någon har sagt något om en i norrland men sannolikheten för dagbrott i renbetesland får ses som oerhört låg).
De övriga är stängda sedan länge, eller finns ju en fabrik i Skövde kvar med men den är ganska liten och har väl inget brott tror jag, och då gör det att det är nästan omöjligt att återstarta.
Att vi ska få slut på Cement om Slite stänger är ju inte sant, då får vi importerara, betalar vi mer så leveras även den cement vi vill betala för, vi är inte utan bilar trots att svenska bilindustrin är en spillra, det samma gäller livsmedel, man får vara bara man betalar, men risken är ju att
Risken är ju att någon annan blir utan
Det där är redan genomgånget här om jag minns rätt.
Importerad håller annan klass. Inte nödvändigtvis sämre men annan.
Linbanan Kristineberg-Boliden 96km, Forsby- Köping 42km så inte ens hälften så lång.
De övriga platserna har inte miljötillstånd och det tar 5-15 år att få ett sådant tillstånd. Om det alls ges, vilket är osannolikt.
Jo det gick dom igenom och sen vet vi ju vilka som ger ett sådant tillstånd.
Gott om tid att inrätta mer skyddsvärda områden vid de övriga platserna finns det också.
Miljöbalken, liksom EU:s art- och habitatdirektiv, har sin grund i Århuskonventionen som Sverige liksom alla civiliserade länder har undertecknat i bred politisk enighet. Det är nog vare sig lagstiftningen eller domstolen det är fel på utan det faktum att vi låtit ett tyskt företag, som dessutom vägrar överge Putin, få monopol på cementtillverkning i Sverige. Det har gjort dem extremt nonchalanta, de har t.ex. struntat i att komma in med adekvata underlag till myndigheterna, och kör istället med kortet “se vad som händer om vi slutar producera”.
Bakgrunden till deras monopol är att sossarna under det planekonomiska 70-talet såg till att det BPA, ägt av byggfacket, fick monopol på cementtillverkning i Sverige, och att de marknadsfundamentalistiska sossarna på 1990-talet sålde ut verksamheten som hamnade i tyska händer.
Till att börja med borde man förstatliga denna samhällsviktiga verksamhet, Putinkramarna kan väl få en pfenning (ost) för företaget. Och sedan försöka få ett anstånd med verkställande av domen tills man fått fram en plan för hur vi ska klara av cementtillförseln.
Blott sverige svensk implementation av EU-bestämmelser har.
–
Av någon anledning är det bara här det får sådana här bisarra effekter. Övriga länder lyckas hantera sådant här i stort mycket bättre.
[-> förutom möjligen den nederländska staten som ska expropriera 3000 bondgårdar, återstår att se hur det går]
Problemet är att man ofta låter tjänstemän med en agenda överimplementera EU-bestämmelser. Politikerna bryr sig bara om vad som debatteras för tillfället och implementering överlåter man till tjänstemän, blir det sedan en debatt så kan man alltid skylla på EU.
Nederländerna har allvarliga problem med kväveutsläpp och bönderna vill inte hjälpa till.
+1
Sverige tog mycket stryk av storskalig centralicerad produktion och tankar om monopolets förträfflighet.
Minns dikten som fångades på foto i riksdagen
Löntagarfonder är ett jäkla skit,
men nu har vi baxat dem ända hit.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6ntagarfonder_(dikt)
Sverige var på randen till att förstatliga stora delar av näringslivet, men förslaget vattnades ur och blev inte så vidrigt som det var tänkt.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6ntagarfonder
Övriga länder inom EU skiljer på art- och habitat direktiven.
Det ena direktivet har med starkt hotade arter att göra och det andra med att skydda arter på beståndsnivå.
Vad vi gjorde var att slå ihop dessa direktiv vilket ledde till dessa bisarra effekter.
Nipsippan borde egentligen inte vara skyddad på individnivå ifall vi gjort som övriga EU länder när vi införde lagarna.
Intressant. Har du någon länk om detta? Jag tror inte heller att Sverige “överimplementerar” dessa direktiv. Snarare har ju kommissionen varit på oss otaliga gånger om att vi är dåliga på att både implementera och tillämpa dessa direktiv. Jag tror snarare att det handlar om en skillnad i synsätt. I de mer tätbefolkade delarna av Europa så ser man värdet av den lilla natur som finns kvar medan vi är vana att det finns oändligt mycket natur kvar vad vi än gör. Se på länder som Kanada, Ryssland och Australien där naturskyddet står lågt i kurs.
Här är en länk:
https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslista/regeringen-andrar-i-artskyddsforordningen/
Här kan du läsa om vilka effekter lagen har haft för skogsbruket.
Skulle vi hårddra hur vi implementerat direktiven så vete tusan om vi en hade tillåtits att klippa våra gräsmattor under sommarhalvåret.
Så tillvida vi inte kan bevisa att vi inte stör någon eventuell hotad art.
Vad EU gjort är egentligen att följa upp om vi själva följer de mål vi internt i landet har satt upp.
Lite som en ISO 9000 certifiering alltså.
Hade vi i stället skilt på direktiven från början så hade vi sluppit dessa problem från första början.
Jag har ett ganska nära sammarbete med personer på Skogsstyrelsen eftersom jag har ett skötselavtal på ungefär 20 ha skog.
Skogen har alltså extremt höga naturvärden.
Jag och personalen på Skogsstyrelsen är helt överrens att det största hotet mot den biologiska mångfalden snarare är en fråga om att kunna bevara skötselmetoder än att skydda natur.
Tyvärr måste jag säga att de flesta här i landet inte har en susning om vad som är viktigast för att bevara biologisk mångfald.
@LELLEADELLE
Spelar det stor roll om en dumhet är hemmagjord eller påtvingad?
Från förstahandskällor vet jag att man kört i treskift för att få fram sten till ett buffertlager. Så det finns marginal för att hantera perioden fram till att Regeringen får någon nödlösning på plats.
Spara el och flytta förbrukning från höglasttid till låglasttid är dåligt för Putin.
För mig är det givet att göra det så dåligt som möjligt för Putin.
Stöd till Ukraina är också dåligt för Putin så vårt el-bidrag går oavkortat till Ukraina.
Vad gäller Cementa och miljöprövning så är det givetvis bra att en miljödom inte kan påverkas på ett otillbörligt (korrupt) vis, men det finns mekanismer i miljöbalken som hanterar även andra intressen även om dekanske inte är starka.
Vi behöver Cementa, men samtidigt skulle jag bli lite skadeglad, för man får ju vara glad för det lilla, om Cementa inte får sitt tillstånd.
Varför?
Jo , Cementas ägaren driver vidare sina fabriker i Rys-land.
Senaste åren har vi sett hur det blir när miljöhänsyn trumfar medborgarnas väl och ve.
Det går käpprätt år helvete – det är ju ingen som vill han vindkraftverk i närheten pga. ljudet och att priserna sjunker men miljön före allt.
Inte heller ville vi ha kronofogden efter oss pga. elräkningen men det fick vi också.
Iden med miljöprövning och alla instanser var att motverka rovkapitalism från företagen – alltså att skydda medborgarna och landet Sveriges värden.
Nu gör man tvärtom, man sänker lander för tanken verkar vara att om inget produceras så är landet Sverige orört, och det är bra.
Var det svordomen?
Senaste åren har vi sett hur det blir när miljöhänsyn trumfar medborgarnas väl och ve.
Det går käpprätt år KN_g – det är ju ingen som vill han vindkraftverk i närheten pga. ljudet och att priserna sjunker men miljön före allt.
Inte heller ville vi ha kronofogden efter oss pga. elräkningen men det fick vi också.
Iden med miljöprövning och alla instanser var att motverka rovkapitalism från företagen – alltså att skydda medborgarna och landet Sveriges värden.
Nu gör man tvärtom, man sänker lander för tanken verkar vara att om inget produceras så är landet Sverige orört, och det är bra.
Jo att mänskligheten förbrukar sönder jordklotet är väl inte så mycket att diskutera mot.
MEN, ska vi rädda mänskligheten till ett så långt liv på jordklotet som möjligt eller ska vi rädda jordklotet och låta mänskligheten offras och dö ut och det enda som blir kvar är Nipsippan&Co och saker som inte är beroende av människans rovdrift ?
På 80 eller vare 60-talet, vandrade en FNL grupp in i SVT-SR huset och där har dom förökat sig.
Det gäller nog dom flesta organisationer iaf. i Sverige, även miljödomstolar, domstolar , skolor och Statliga arbetsplatser typ UD-261 . . . . .
Minst sagt oroväckande.
Finner det för övrigt minst sagt uppseendeväckande att f.d statsminister Magdalena Andersson kan åtnjuta ett såpass stort förtroende då hon varit en av de centrala personerna bakom nedmonteringen av den svenska energiförsörjningen.
Blir det ett nej till Cementa kommer det utöver ett samhällsmässigt blodbad rimligen även att bli ett politiskt sådant. Och då inte från nuvarande regering utan från den S-MP-regering som valde att ta fram ett Natura2000-område i närheten av Cementas anläggning. Socialdemokraternas rykte som statsbärande parti lär då allvarligt skjutas i sank. Därtill bör varje väljare regelbundet påminnas om deras beroende av Miljöpartiet för framtida maktinnehav.
Om du tror att detdär fastnar på S så lär du bli besviken, väljarna har oftast minne som en patient med grav alzheimers.
Dessvärre har du rätt.
Väldigt många tror ju tex. att det var regeringen Reinfeldt som avvecklade invationsförsvaret när det i själva verket var regeringen Persson.
Försvarsbeslutet, som baserades på AG Gros rekommendationer, kom den 16 december 2004 och har kallats för det sista försvarspolitiska beslutet i Sverige i ominriktningen från invasionsförsvar till insatsförsvar. Tillsammans med försvarsbeslutet 2000 kan det ses som den största förbandsslakten sedan försvarsbeslutet 1925 i svensk försvarshistoria.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/information-och-fakta/var-historia/artiklar/dodspatrullen/
Två bra försvarsbeslut tycker jag, men som väntat sena politiska beslut att återta önskade förmågor.
Både Perssons och Reinfeldts regeringar tycktes tro på den eviga freden och drog ner försvarsbudgetarna rejält. Reinfeldt yttrade f.ö. de berömda orden att försvaret “är ett särintresse bland många andra”.
Det var ju inte en evig fred man planerade för utan en helt ny krigsorganisation. Ett insatsförsvar istället för ett invationsförsvar.
Reinfeldt verkställde väl i princip tidigare flrsvarsbeslut och en förändring av försvaret.
Detta diskuterades mycket och ingående på alla repövningar och befälsövningar jag var på fram till 2002.
Stamanställda var naturligtvis mindre positiva än reservoficerer och värnpliktiga oficerare, många skulle ju bli av med jobbet
En ny krigsorganisation tyckte många var utmärkt, men vägen dit tyckte vi olika om. Det vi var överens om var att politikerna skulle vara sena på bollen när det var dags att återta försvarsförmågan och så blev det ju också.
Ja, man fick för sig att Sverige försvaras bäst i Afghanistan. Ryssland var inte längre ett hot eftersom det blivit demokratiskt och kapitalistiskt, medan den islamistiska terrorismen var ett hot mot Sveriges nationella säkerhet.
Vem trodde på det, egentligen? Var folk i ledande ställning så aningslösa?
Av historien lär vi oss att vi inget lär oss av historien. Parallellerna med utvecklingen av Sveriges försvarsförmåga under 1930-talet är klart synliga.
Historien upprepar sig inte, men den rimmar.
Skulle vara märkligt om en det finns politiskt inflytande över en rättsprocess. Det är en större nyhet än själva Cementafrågan.
Då kanske du får vakna.
–
Dessutom är svensk miljölagstiftning sådan att regeringen kan ta över miljöprövningar. Preem är väl det närmaste exemplet jag kan tänka på. Regeringen med mp i spetsen hotade ju direkt med detta om Preem skulle fått tillstånd för utbyggnad.
Nu dealade ju regeringen med Preem istället för detta så Preem drog tillbaka ansökan mot att det blev världens högsta krav på biodrivmedelsinblandning i bränslet. Gissa vem som producerar biodrivmedel och skär guld med täljkniv?
Men visst, istället för svenska folket kan vi göda en saudisk oljemiljardär.
Börja jobba istället Ulf
I praktiken får hon, centern och mp oemotsagt stå och tjata om att borttagningen av subventionen till den havsbaserade vindkraften är orsaken bakom priserna nu eftersom vindkraftsutbyggnad levererar el “här och nu”. Men om man tittar på de projekt som genomförts så stämmer det ju inte, Kriegers flak pekades ut som område 2010, Vattenfall vann projektet 2016 och den blev klar 2021. Alltså 11 år. Levererar 600MW med kanske runt 40% utnyttjningstid och kostade mellan 1 och 1,5 miljard euro (eller 10-15 miljarder kronor).
Lite extremt förenklad jämförelse med Barakah i arabemiraten.(antagit euro=dollar)
24 miljarder investering för Barakah, 1 miljard för Kriegers flak.
90% utnyttjningstid för Barakah i 65 år (troligen kan man köra dem i mer än 80) 40% i 20 år för Kriegers flak.
Det ger 0,012 miljarder/TWh för Barakah och 0,024 miljarder för Kriegers flak. Båda tog i praktiken samma tid att bygga.
Alla vet att havsbaserad vindkraft är väldigt dyr. Det är en av anledningarna till att investerarna kräver att landanslutningarna bekostas av SVK.
Det skulle helt enkelt försämra lönsamheten kraftigt, dvs göra elpriset från havsbaserad vindkraft dyrare.
Jag trycker dock att det är rimligt, men samtidigt kan då andra fossilfria kraftslag få samma ersättningar.
Det är också rimligt att Svenska staten och relevanta myndigheter anvisar lämpliga områden för expansion.
Jag tror som Andmar att sånt här inte kommer fastna.
Du skall nog inte underskatta effekten av att allt dåligt kommer när ny regering tillträtt, det är rätt enkelt att skylla på dom även om man krattat manegen när man själv satt vid makten.
Det är trots allt 50/50 där halva landet vill ha nuvarande regering och andra halvan inte. Skulle Tidölaget leverera välstånd och mer pengar till alla kan man väl vinna över en del men nu blir det inte så, vi är på väg rakt in i kaklet.
@JOHAN NO.1
– Hörni regeringen, ni är dumma och gör fel!
– Vad skulle ha gjort då?
– Låtit bli att vinna valet!
Att vi hellre stänger svensk produktion och importerar, flyttar bara miljöpåverkan till någon annan, ovs om det gäller malm, elproduktion, livsmedel eller fordonsindustrin, på vilket sätt blir Bangladesh gynnat av att vi köper brunkolel idag?
Och stänger man Cementa blir man av med en av Sveriges största utsläpp av CO2, om man importerar cement ser Sverige bättre ut i statestiken, det samma gäller idag när vi köper brunkolel, är Tyskland och Polen som får ta CO2 utsläppen på den elen, om det sedan är bättre för alla är oväsentligt
Jag måste putsa på min fasad i vår, får väl börja smuggla in cement redan nu.
En hemmafixande privatperson behöver inte större volymer eller kvaliteter än kan åka och handlas i ett annat land. Det är en icke-fråga. Problemet är för byggen som måste ha certifierade kvaliteter och tusentals ton.
Jo precis så är det.
Kanske skall tilläggsisolera?
😃
Halvmeter tjock vägg så svårt… isolerglas i vår verkar vara en smart investering. På vinden ligger det tre lager isolering.
Kan meddela att vi har kollat en kakelugn på ovanvåningen som skulle kosta 25 000kr att få i fungerande skick så det blev inget med det. Sotarens elavtal gick ut för en månad sedan och han bävade också inför Januariräkningen.
Hur ser miljöprövning ut för stora vindkraftsparker? Stoppas dessa i miljöprövningen eller väger andra skäl in?
Glad Lucia!
Kungsörnarna har frågor.
😃
Regeringen kan i många fall köra över miljöprövningarna, se Preem exemplet. Tidigare regering hade ju som plan och direkt politik att vindkraften inte skulle hindras av något. Vare sig försvaret, det lokala eller miljön.
Vindkraft är inte miljövänligt och har aldrig varit. Allt för stor infrastruktur för lite effekt. En jävla massa makadm, betong och glasfiber.
Alla som pratar om att bygga alla typer av stora kraftverk har inte fattat något om totalförsvar och miljön. De som vill bygga solcellsparker på åkermark är lika galna som de som förespråkar ryskgas eller kolkraft.
Vi behöver hundratusentals små producenter på befintlig infrastruktur med lokal lagring av energi.
Du har lyssnat på bredbandsjesus ser jag 🙂
Häromkring växer 100:tals hektar åkermark igen med värdelös illa skött skitskog. Bättre med solpaneler då kan man tycka.
Jag tror inte någon undkommer det här, kanske hög lön eller kapitalstark i en hyresrätt utan fritidshus?
Sen har vi såklart undantagen som lyckades låsa både räntor och elpris på botten (framförallt i tråden) men jag tror inte många har kunnat göra alla rätt här för det är för många faktorer. Jag var rätt nöjd över att undkomma räntorna och ha bergvärme men det var kortvarig glädje.
Räntorna har väl tredubblats från lägstanivån och elpriset typ tiodubblats – det är inga små kostnadsökningar medborgarna skall absorbera inom två år ovanpå allmän inflation. Över tid löper också bundna lån och elavtal ut – mitt tidigare bundna bolån hade löpt ut Februari 2023 och räntekostnaderna hade tredubblats över natt.
Jag funderade på följande –
-barnfamiljen har sällan marginaler och knäcks av allt.
-husägare klipps av elpriset och är dom inte lånefria, räntorna på det.
-lägenhetsinnehavare åker på högre avgift och räntor (sällan BRF ägare är lånefria gissar jag).
-alla med fritidshus har väl skenande elpris just nu?
-börsen har gått ned.
-pensionärer får ingen inkomstökning som kompenserar för generell inflation.
-alla får ökade kostnader pga. inflationen.
-arbetslöshet på det – kommer väl K1 2023 för ingen säger väl upp innan jul.
-en allmän stress efter covid som inte blir lägre av allt ovan som nog kan övergå i ohälsa, man skall nog inte underskatta pressen av att förstå att man är rökt när bundna bolånet löper ut i Mars 2023 tillsammans med elavtalet och man får både dagsränta och spotpris på elen. Möjligheterna att kompensera är inga och det är noll bud efter visning.
Jag tror tyvärr vi får vansinnesdåd som i Japan 2008 när korthuset rasade samman och i övrigt en samhällsupplösning där folk inte orkar bry sig och polisen inte räcker till.
Folk komner tvingas till saker som att stänga av värmen och åka kollektivt 2 timmar till jobbet samt leva på pulvermos från Ö&B.
Pulvermos och en bit sibyllakorv.
Var i tidningen att äldre-äldre ringer till PRO och elbolagen och hotar med självmord, detta är redan innan vinterns elräkningar har kommit.
Sibylla-korv är för dyrt, blir köttfattig Dennis-korv istället.
Det slår ju såklart olika mot olika personer utifrån de samlade ekonomiska omständigheterna. De mest priviligierade kanske kan minska tillfälligt på långsiktigt sparande och därmed hålla upp sin konsumtion. Och vi höginkomsttagare får ju tack vare justeringen av brytpunkten för statlig skatt lite mer på kontot nästa år. Men nästan alla drabbas på ett sätt som slår mot vad vi kan konsumera och därmed mot konjunkturen. Själv har jag fortfarande en viss buffert i form av stålar som ackumulerades på lönekontot under pandemin, men jag märker att den smälter ihop. Vilket betyder att jag snart antingen måste minska sparandet (kort- och långsiktigt) eller dra ner på konsumtionen. Och då tillhör jag definitivt de som drabbas minst. Har varken villa eller fritidshus, inga lån utöver på bostaden och de uppgår inte till mer än dryga 2,5x min årsinkomst (belåningsgrad kanske 55-60% på bostadens bedömda värde nu, det kan förstås förväntas ändras), bor i ekonomiskt stabil förening. Ungarna är så gott som självförsörjande (för tillfället åtminstone). Trygg anställning. Men som sagt: Jag kommer att tvingas dra ner om jag inte vill börja konsumera med sparade medel (och har jag inte gjort det hittills på drygt 50 år lär jag inte börja nu) och nerdragningen blir inte obetydlig.
Vi kan nog anta att jag tillhör de kanske 5-10% av den vuxna befolkningen som det som händer nu slår minst mot. Att även jag (och mina likar) blir tvungna att dra åt svångremmen och konsumera mindre av allt från kapitalvaror till att äta ute och resor… ja då kan man ana hur hårt det här kommer att slå under 2023.
Är rädd att vi är på väg mot en tvärnit snarare än en inbromsning med stora och långa skadeverkningar på vår ekonomi och vårt välstånd som följd.
Jag tror också vi är på väg mot en tvärnit.
Precis som du skriver så minskar konsumtionen över en natt här och sen klarar inte företag att sälja produkterna och gå med vinst när elräkningen är så pass hög.
Jag vet en bar vid St Eriksplan som stängt pga. elpriset och en vägkrog efter Jönköping på E4 hade stängt pga. elpriset.
Hög-spenderarna är väl dessutom ofta BLT i någon form som har högre räntor, högre avgifter och högre elpriser.
Är nog rätt många som överväger att flytta till Kanarieöarna eller nåt nu, bland dom som kan jobba på distans och inte har familjer djupt integrerade i övriga samhället. Säkert även barnfamiljer, ifall alternativet är total misär. Sen vet jag inte hur många familjer där båda föräldrar kan jobba på distans, men det är nog rätt många.
Portugal är uppe till diskussion dagligen här hemma. Min defensiva position blir svagare med varje elräkning…
Lite jobbigt att lära sig en nytt språk, men det verkar vara ett väldigt bra land att leva i. Civiliserat.
Det enda du behöver för att överleva – uma cerveza por favor.
Det är ett ok land, vi har haft ett ben där ett bra tag nu och stannat längre perioder, man kan få ett liv som fungerar med privatskola och distansjobb. Beror lite på var man bosätter sig så en rejäl studie är att rekommendera.
I Portugal gäller det att undvika värmeböljorna på 40 – 50 °C. Välj rätt bostadsort.
Ta ansvar, släck en lampa, stäng av en pryl som inte måste vara på.
Gör likadant på jobbet, skolan och alla andra platser där du inte själv betalar räkningen.
På min arbetsplats är det lysrör som vanligt och alla har dubbla skärmar till laptop, där kan man nog spara en del…
Värmen är nog fjärrvärme så inget skäl att dra ned på den väl?
Jag har bytt från en Intel-Macintosh till en Mac med Apple Silicon (a.k.a M1). Duktigt va?!?
Nu låter du som en miljöpartist borde låta, men som sällan hörts i politiken.
Portugals premiärminister har gått ut i media och varnat för armageddon 2023 och i UK äter dom hundmat, har inte råd med värme och vill tillbaka in i EU (lätt överdrift) så allt är relativt, jag äter inte kattmat (ännu).
Vad är positivt, för dom som kan och vill är den stora villan med pool snart rätt i pris i Portugal, där kommer en rejäl korrektion. Det är internationella köpare som har dubbla boenden eller lån (ofta) och portugiserna själva har lån. Räntorna skenar i hela EU. Elpriset kanske inte är den avgörande faktorn, den är på 0.2EUR/kwh, en medelsnittare är väl 5000kwh/år och dom tar inte ockerpriser för elnätet och alla andra ocker-påslag vi har i Sverige. Dock så är de större husen dyra i drift med sin pool och dom måste värmas till del vintertid och är dåligt isolerade – det kommer man inte undan för då får man mögel. Sen fastighetsskatt på det där större hus med pool kostar en bra slant. Och sen hur det ser ut i hemlandet där man har lånet om man inte är medborgare och permanentboende.
Har tänkt att fritidshus i Sverige går ned i pris. Större hus i Sverige såna som sällan säljs har det varit mycket av och det blir väl fler – var väl så vi hittade vårt när tidigare ägare tyckte elen började bli för dyr och rörde på sig… Gårdar tycker jag det gödslas med på hemnet nu. Alla som kan har således möjlighet att knipa det där boendet som annars aldrig ligger ute på marknaden till ett lägre pris än förut. Balsal och takkrona i 10 graders innetemperatur är det nya svarta, bildligt talat för svartmöglet kommer fort.
Är inte så säker på att fritidshus kommer gå ner så mycket. Min känsla är lite att semestrande i Thailand odyl snarare kommer minska radikalt. En betydligt svagare krona gör att det blir relativt sett ännu dyrare att semestra i utlandet medan semester eller fritidshus i Sverige kommer relativt sett bli “billigare”. (gäller även båtar, husbilar, husvagnar osv)
Däremot tror jag att standarden på fritidshusen kommer bli lägre. Något mindre hus med färre bekvämligheter. De senaste åren har ju fritidshusens standard exploderat. Om jag jämför med de fritidshus i byn som är från 60-70 talet så är det vanligen sommarvatten och utedass som var standarden, nyare har ju minst samma standard som permanentboende (men kommer undan att byggas något billigare pga andra krav för tillgänglighet, energi och ventilation än permanentboende, distinktionen är helt idiotisk då man efter bygget fritt får bli permanentboende i ett fritidshus vilket gör det totalt idiotiskt att ha två olika standarder)
Det var ju det som var lite kul på somrarna när man växte upp att ha utedass och hämta vatten vid pumpen.
Jag får bli din funktionsvarierade kompis när vi drar runt på den skånska landsbygden i “Möss och människor 2.0” nästa år och arbetar med att skrota sönderblåsta vindkraftverk.
Leaving Las Söder?
En enda lång knarkorgie i en cabbad Volvo 950 åker runt ibland de skånska rapsfälten och stannar på lämpliga platser för att meddelst urin korrodera bort fundamenten till olika vindsnurror…
Det kommer inte byggas några stora vindkraftverk på Söderslätt. Eftersom varje snurra tar en hektar prima åkermark så…
va fan… den inre bilden var helt otroligt kul 🤣🤣🤣
Nästan rätt – ni kommer att åka runt hos småhusägare utanför tätorterna och installera begagnade dieselaggregat som ni köpt upp i Indien och Bangladesh via bulvaner
De nya dammsugarförsäljarna.
VillaVovve, vi kan nog trumma upp en bra affärside av det här, just nu tänker jag en mobil värmekälla där man får ladda mobilen och värma sig.
Tänker att SE4 och elavbrott skulle ge strålande business, swisha en tusing och kom in i värmen i bussen i några timmar?
Är det två timmars rullande elavbrott kör man mellan orterna efter schemat och har vadå, 60 000kr/2 timmar x 12 x 7 x några månader. Sen skall du och jag bygga ett eget fjärrvärmeverk bara för oss och inte ha en grad under 30 någonsin.
Har Portugal en egen tvist på krisen? Varför armageddon? Deras börs har iaf gått bra senaste året…
Jag vet inte riktigt varför. Vi har sett att huspriserna börjat falla då vi håller ett öga på framtida hus men elpriserna är rimliga.
Sverige, kanske det land som visar värst självskadebeteende i hela världen? Saboterar sin egen elproduktion, exporterar en stor del av den el som ändå produceras. Tillåter invandring lååångt över den nivå som landet klarar utan stora problem. Stoppar nu kanske sin egen cementproduktion trots att den är vital för hela det svenska samhället. Tillåter små extremistiska sektpartier styra genom vågmästarroll.
What could possibly go wrong?
Det är det politiska storhetsvansinnet blandat med ren inkompetens, samt okunnighet om samhällsbyggande. Av någon anledning tycker man att Sverige ska vara hela världens föregångsland och naturligtvis ska vi vara stå först i kö för att implementera den ena galna EU-idén efter den andra.
Vi har haft det för bra. När samhället fungerar någorlunda, kommer det en generation politiker som inte är intresserade av infrastruktur, energiförsörjning, nationell sammanhållning mm. Istället driver de sina hjärtefrågor såsom genusdagis, nipsippor* och veganmat på äldreboenden, samtidigt som samhällsbygget förfaller.
*jag trodde faktiskt nipsippan var påhittad för att framhäva det absurda i den kommande domen.
En effekt av “Vi är ett rikt land, vi har råd med/att…[sätt in debattörens favoritändamål]. Och snart är pengarna intecknade flera gånger om och man glömde vad som skapade rikedomen och det goda samhället från början. Till slut är vi inget rikt land längre och kommer kunna bidra desto mindre till andras utveckling och välstånd, dessutom…
Hur när är vi roterande nedstängningar i elnätet? Är det här en sån fråga där politikerna har incitament att överdriva eller dölja hotet?
håll koll på day aheadpriserna på Nordpool. När de går upp till 40kr/kWh är det dags att börja fundera på beredskapen.
Sedan kan en störning, ex kraftledning som går ner eller producent också innebära omedelbar frånkoppling.
Karlshamn har 2 h framförhållning. Men att Karlshamn inte är inne hela tiden utom just nu indikerar att det finns marginaler.
Börjar närma sig årsslut och bonusar så inte helt otroligt att en mellanchef går ut och river nån kontaktledning för att kamma hem sin bonus.
När vi når 40kr då funderar jag inte på beredskapen, då har jag dragit ned elementen till 13grader och sitter på flyget till Portugal 😃
Jag skulle vilja slå ett slag för alternativa byggmetoder, som åtminstone kan minska cementanvändning för olika byggnader.
1. Cellglas – kan göras av återvunnet glas och är en ypperlig grundläggningsmetod, utifrån allt jag hört. Isolerar och bär last samtidigt.
2. Välisolerad krypgrund – finns som typgodkänd lösning, men principen kan användas av vem som helst. Isolering mot marken så att kryputrymmet hålls varmt och kondens förebyggs. Ofta med ventilation.
3. Trästomme. Redan huvudprincip för småhusbebyggelsen, men kan även användas för flerbostadshus mm. tack vare förbättrat brandskydd. Vanligt i moduler med bra prisbild. Finns även massivträstomme, byggs ungefär som delar till pepparkakshus. Undrar dock om dessa är så materialeffektiva?
Hur det funkar med alternativ till infrastruktur vet jag mindre om, men några lär det väl finnas (mer eller mindre bra/ekonomiska).
Månfararvillfarelsen, helikoptervillfarelsen mm.
Varsågod bygg våra höghus med krypgrund. Varsågod hitta krossat glas i volym nog.
Att en miljöpartist kan bygga EN villa med detta betyder inte att samhället kan det.
Det är väl ingen universallösning, men tror ändå att det går att dra ner på cementanvändning – om man vill. Sedan kan man faktiskt undra varför det ska byggas så mycket, överhuvudtaget. Vid någorlunda stabil befolkning och fungerade samhälle, varför ska det byggas, mer än att förbättra och underhålla? Varför ska det alltid bli mer? Filosofisk fråga kanske, eller fråga om livs- och samhällsåskådning.
Och så en fungerande metod – lerklining – som använts i stor skala och bara kräver lera, brunnen gödsel och rötter för armering. Plus en massa arbetskraft som snart finns tillgänglig.
Kanske även kan färga med moderna pigment
Fler och fler flerbostadshus byggs ju med trästomme. Vi behöver dock öka den inhemska produktionen av limträbalkar m.m.
Jag skulle vilja slå ett slag för lerhyddor eller bostäder i torv.
On topic så har vi studerat träbroar ett tag nu där bärande delar varit i metall men stommen i trä. Trä är opålitligt så in i helskotta då röta kan försvaga konstruktionen tills brott uppstår. Det finns flera olika brott dessutom på senaste 15 årens brokollapser.
Broar i trä är mycket dåligt var vår slutsats, betong fungerar bra.
Vet inte hur det ser ut i större hus än villor men visst får man in röta i villor, bara det att lasterna inte är för höga.
Har du ett 20 våningshus dessutom med krypgrund kan du få rätt spännande vindlaster och moment och har du då röta i mötet metall – trä kan det nog gå fort?
Det där blev lite fel, bärande delar är i trä också men infästningar och kopplingar i metall så det är en blandad konstruktion. Går ju inte att bygga i bara trä.
Det här huset påstås vara byggt i trä utan spikar eller skruvar.
https://www.trendir.com/hi-tech-wooden-house-built-with-beech-wood-plugs/
Jag undrar dock hur man har fäst dörr- och fönsterhandtag samt armaturer …
Till höga hus har man nog hellre cellglas, om man ska satsa på en alternativ grundläggning. Eller så kör man “vanlig” betonggrund ändå men mer trä i konstruktionen ovan mark. Om man nu vill/behöver minska cementanvändningen.
Med tanke på elpriserna i augusti/september hade jag räknat med att det skulle vara mycket dyrare just nu. Vi har strypt elförbrukningen ganska hårt. December går mot 1000-1200 kWh jämfört med fjolårets 3000 kWh (vet inte riktigt hur det kunde bli så illa ifjol) . Så det blir nog en bättre decemberräkning i år trots allt.
Cement är temat idag. Då passar det här som handen i handsken.
“Inledningsvis kommer tullen bara att omfatta ett antal produkter som stål, cement, gödningsmedel och aluminium.”
https://omni.se/eu-infor-historisk-klimattull-fororenaren-ska-betala/a/WRmaJK
Jag är absolut för PPP och tycker det är rimligt att skydda vår europeiska industri som ganska ofta har lägre CO2-utsläpp än andra länder, tex. Kina.
I princip håller jag med dig om att det är inkorrekt att redovisa vår koldioxidbalans men inte räkna in importerad koldioxid
Risken är att tullen hamnar i EUs kassa och de exporende länderna lämnas med miljöproblematiken utan pengarna att lösa den.
Ån värre kan det bli om vi sändet tullavgiften tillbaks som “bidrag” som de då ska vara tacksamma fö.
Jag brukar inte korrigera felstavningar men det här blev lite över gränsen 😉
“Än värre kan det bli om vi sänder tullavgiften tillbaks som “bidrag” som de då ska vara tacksamma för att vi var “snälla” nog att stödja dem, när vi trots allt bidragit till problemet genom att låta dem producera varor till oss .
SVARA
@SURTRUTN
Tack!
“Karlshamnsverket räddade svensk eltillgång i natt”
?
Räddade de Sverige med endast 40 MW?
https://www.expressen.se/ekonomi/karlshamnsverket-raddade-svensk-eltillgang-i-natt/
De räddade inte Sverige, men de räddade den svenska eltillgången med de 40 MW som behövdes för att kunna leverera el till alla.
Ingen bortkoppling behövdes.
Det är motsvarigheten till att ha patron i loppet och fingret 5mm från avtryckaren och kornet på målet.
Utifrån Kontrollrummet exporterade vi från midnatt fram tills nyss mellan 1500 – 2000 MW
Så jag är fortsatt lite brydd över de där 40 MW tillskottet.
https://www.ei.se/konsument/el/elavtal/jamfor-elavtal—elpriskollen/skulle-ett-timprisavtal-kunna-vara-bra-for-dig
Vid datorn sätt musen på grafen och “glid” så visas de historiska siffrorna (går även att byta datum och göra samma “glidning”
Problemet är att det räcker med några sekunder för nätfrekvensen att sjunka så att först manuell frånkoppling skall ske, och räcker inte det sker automatiskt frånkoppling. Det är helt ointressant om man exporterar över tid. Saknas reglerkapacitet så säger det poff och det blir svart. Sedan är det inte helt enkelt att få igång det hela igen.
Vad hade ni för temperatur i morse? Bor upp i norr och vaknade upp till -28 grader, tur att man inte tecknat timavtal utan har rörligt. Återstår att se om priserna kommer vara höga månaden ut eller om snittet kan gå ner under andra halvan av december för S1/S2? Vedkamin gör att jag kan hålla ner förbrukningen någorlunda men det känns som att vi har hoppat 100 år tillbaka i tiden genom att förlita oss på vedeldning. Tacksamt att det snart kommer en elpriskompensation från regeringen för att hålla nere de värsta utgifterna… eller vänta nu.
Hmm
Tänker du inte lite optimistiskt där?
“Skillnaden mellan ett månadsbaserat rörligt elpris och ett avtal om timpris. Med månadsrörligt elpris betalar du samma elpris per kWh under hela månaden (ett genomsnitt av månadens timpriser illustrerat av en rät linje i grafen). Med ett timpris varierar priserna istället timme för timme.”
Googla
https://www.ei.se/konsument/el/elavtal/jamfor-elavtal—elpriskollen/skulle-ett-timprisavtal-kunna-vara-bra-for-dig
Jag hoppas att jag tänker rätt men om priserna går ner under andra halvan av december kommer månadssnittet att gå ner och den höga elförbrukningen nu kommer inte påverka priset lika mycket som om jag hade haft timavtal? Just nu är det både extremt kallt och extremt höga priser. https://www.energiforetagen.se/pressrum/nyheter/2022/december/islaggning-pa-vattenkraftmagasin-av-intresse-for-elpriser/
Ni i norr har ju närmast oändlig tillgång på billig, grön och fossilfri el.
Läste dessutom på nätet att vi i söder minsann fick skylla oss själva eftersom vi röstat ned alla vindkraftsparker som kunnat ge oss samma förutsättningar.
Det verkar stämma också eftersom ni fortfarande har norra Europas billigaste el.
Jag kan bara gratulera er till det.
Nej, vindkraftsparker kan inte ge samma förutsättningar som vattenkraften. Ju större andel vindkraft ett elområde har, desto sämre fungerar det. Danmark, Sverige och Tyskland är de länder som har störst andel installerad vindkraft och är också de som har störst problem idag.
SE1 och SE2 har billig el för att de har bas- och reglerkraft som överstiger maximal efterfrågan. Inget annat skäl.
Frankrike och Storbritannien?
Vi förlitar oss inte bara på vedeldning, vi förlitar oss på La Nina och väderberoende glädje.
Om man skall följa trådens policy så har ju alla som valt att bo någonstans eller äger ett hus sig själva att skylla om dom inte kan betala för detta, så även norrlänningar.
Har funderat rätt mycket på hur det mås norrut när -30 grader drar in och priserna gått från 20öre till 3kr på två år, bör väl vara en del ångest i stugorna även där tänker jag?
Visst måste det finnas hus i städerna som inte har kaminer och ett stort vedförråd?
Absolut men den som väljer att bosätta sig i norr eller stanna kvar får räkna med sämre samhällsservice och är oftast van att det är så, det säger ju sig självt att de största satsningarna sker där flest människor bor.
Skulle säga högst anekdotiskt att det finns lika många som har kaminer som inte har det inom tätorterna, lyckligtvis är många av dem utan uppkopplade till fjärrvärmenätet.
Tidigare har det vart en ren förlustaffär att koppla upp sig till fjärrvärme utan något som de lite “slöare” valde när oljepannorna fasades ut. De mer proaktiva valde att satsa på bergvärme och andra energibesparande åtgärder vilket har betalat igen sig i det långa loppet. Hur det kommer bli i framtiden är svårt att sia om, men i och med stora elintensiva industrisatsningar, utbyggda exportkablar och förslag om ett elområde så kanske det är fjärrvärme som gäller framöver? Känns dock väldigt fel att hushåll ska gå från bergvärme till fjärrvärme.
Ja fråga min kompis, han går från bergvärme till fjärrvärme så snart dom kan koppla in honom.
Verkar som O3 kommer tillbaka samtidigt som tövädret kommande helg — de lyckades verkligen pricka in köldknäppen med sin 9-dagars nedstängning. Och nedstängningen av R4 har ju också prickat in vintern ganska bra, om allt går enligt plan så skall R4 vara tillbaka lagom tills vintern börjar avta, 24:e Feb. Det är bra med “planerbarhet” !
Det är inte så mycket vind nu, men likaväl så har vindkraften legat på 5.2-5.6 GW under alla timmar hittills i dag: det är ju i alla fall mer än kärnkraften som för närvarande är på 4.4 GW. Eller för den delen mer än max effekt på de 6 kärnkraftsreaktorerna som har laggts ned (4.1 GW).
Tur att vi har vindkraften, annars hade vi vart rökta! Med tanke på att det tar 15-20 år att bygga ut ny kärnkraft så får man ju hoppas på att de stolliga politikerna inte blockerar alla dessa vindkraftsprojekt som faktiskt kan komma i produktion inom några få år.
Vi har ju vindkraften eftersom vi aktivt valt att tvinga bort alternativen för att prompt tvinga in vindkraft i systemet. Det är inget att vara tacksam över.
Nej, verkligen inte nådot att vara tacksam för.
Dessutom tar det ganska lång tid att bygga vindkraft också. Jag skulle gissa på 10 år till dess någon el produceras (om det råkar blåsa).
Den tiden bör ju kunna kortas kan man tycka, men i dagsläget tar det lång tid.
Så här beskrivs ofta processen.
Utredningar (1-4 år)
Samråd, sker ofta parallellt med annat.
Ansökan och MKB (1,5-3 år)
Prövning (2-5 år)
Detaljprojektering (1 år)
Upphandling (1 år)
Investeringsbeslut, sker ofta parallellt med annat.
Byggnation (1-3 år)
De som påstår att det går snabbt att bygga en vindkraftspark är ute och cyklar på riktigt hal is.
Byggtiden är kort, men sammanlagt går det inte fort.
Jag vill påpeka att jag inte är emot vindkraft som en del i det Svenska elnätet, men det finns svårigheter även med vindkraft.
Platsen där vindkraftparker byggs blir påverkad för lång tid framöver.
Hur löser man problemet med fågeldöden?
Vad händer i praktiken med de enorma betongfundamenten och vingarna i glas- eller kolfiberarmerad plast när en vindkraftpark avvecklas?
Rimligtvis finns det vindkraftsprojekt som befinner sig på olika positioner i processen. Det tar därför inte 10 år innan produktionen ökar. Om dessa projekt därrmot stoppas i avcsktan på den nya kärnkraften så hamnar vi nog i den sämsta av världar.
“Om dessa projekt därrmot stoppas i avcsktan på den nya kärnkraften så hamnar vi nog i den sämsta av världar”:
Ja, det är precis detta jag är orolig för. Det är trist att det är så mycket politik i energifrågor i Sverige, skulle verkligen önska att man kunde titta objektivt på vad som är billigast, snabbast, etc. att bygga ut.
Många svenska kärnkraftsförespråkare har dessvärre tagit en väldigt fundamentalistisk approach, där de inte längre förmår vara objektiva.
@HEASM66
Vad finns det för anledning att stoppa vindkraftsprojektering för att någon vill börja bygga kärnkraftverk?
Byggtiden för kärnkraft på befintliga siter tar ca 15-20 år. Byggtiden för helt nya siter tar rimligtvis ännu längre tid.
Som du nämner tar själva byggnaden av vindkraft mycket mindre tid än för kärnkraft. Vad gäller tillstånd, ansökningar, upphandling, etc: ja, kärnkraft lär väl knappast gå snabbare än vindkraft?
Det finns också många projekt i pipeline; t.ex. kommer vindkraftsproduktionen att öka med ca. 20 TWh under 2022-2024. Det är väldigt mycket.
Du jämför byggtid för vindkraft med totaltid för kärnkraft. Försök vara saklig istället för ideologisk.
Byggtiden kommer vara längre för kärnkraft – absolut. Men att bygga en reaktor är inte så enormt svårt. Det är regler och säkerheten runt det hela som är problematisk.
För övrigt kräver vindkraften enormt mycket mer betong per kWh, så kanske inte blir så mycket vindkraft heller…
FOPPA: “Du jämför byggtid för vindkraft med totaltid för kärnkraft.”
Nej, det är inte sant, jag har endast tagit med själva byggandet; dvs planering, tillstånd, etc. har inte tagits med. För de två senaste reaktorerna i Väst-Europa så ser det ut så här:
Olkiluoto 3: Byggstart år 2005, beräknas komma i drift i 2023, dvs byggtid 18+ år, budget ökning 267% (från 3 miljarder Euro till 11 miljarder Euro enligt Wikipedia).
https://en.wikipedia.org/wiki/Olkiluoto_Nuclear_Power_Plant
Flamanville 3: Byggstart 2007, beräknas komma i drift i 2023, dvs byggtid 17+ år, budgetökning 479% (från 3.3 miljarder Euro till 19.1 miljarder Euro). https://en.wikipedia.org/wiki/Flamanville_Nuclear_Power_Plant
Notera att båda dessa reakter fortfarande inte är i drift, så det finns fortfarande risk att det kommer ta längre tid än 2023.
Sverige började projektera ny kärnkraft 2006, men dumskallarna i S och MP lade ner det 2014.
Trollning, men dum som man är så biter man.
Vindkraften har fram till november levererat i snitt 3,8 GW per timme, av sina installerade 12+ GW, eller ca 31 %.
Kärnkraften har sista veckan, trots dagliga katastrofrubriker legat på 50+%. Just nu, trots frånfälle, 64%.
Just nu 4,4 GW kk vs 4,6 GW vk. Det är bästa som vindkraften gjort i december.
Första december låg produktionen mellan 3-6% av installerad effekt.
Vindkraften är jättebra. Men den måste kompletteras av baskraft.
Ett kraftslag som i snitt ger 30% verkningsgrad, men som ofta ligger på <10% går inte att lita på. Det skulle behövas minst en 10-dubbling för att ersätta kärnkraften vi har idag, men inte ens då kan du garantera att elen finns när det inte blåser.
“Inte så mycket vind”? Bortsett från att det verkar ha mojnat lite på västkusten så har det blåst på rätt bra under morgonen.
SvD: “– Längs med Upplandskusten har vi vindar på 28 meter per sekund.#
https://www.svd.se/a/xgJebp/snosmockan-drabbade-gotland
https://www.klart.se/v%C3%A4derkartor/vind/#4.37/59.72/14.5
Ok, fine, där jag bor är det endast 1 m/s med “byar” på 3 m/s. Likaväl, effekten i dag är ca hälfen vad den var t.ex. 11 Nov. Med tanke på den snabba växten av vindkraft så kommer det bli mer och mer vanligt att vindkraften levererar större effekt än kärnkraften, även om den just nu är hjälpt av att R4 och O3 är ned. Vilket är vad jag ville ha fram: många här verkar hata vindkraften, trots att leder till lägre pris än om vi inte skulle ha den.
Det krävs runt 4 m/s för att vindkraftverken ska börja rotera. Vid ca 25 m/s blåser det för mycket och man ställer rotorbladen parallellt med vindriktningen.
Vindkraften kan utgöra en viss del av ett elsystem, men det är inte för för stabiliteten och måste alltid täckas upp av annan kraftproduktion när det inte blåser.
*inte bra för stabiliteten
Ja, vindkraft leder till lägre pris när det blåser. Inte annars.
@QUARK
Vi behöver mer reglerkraft och inte mer intermittent elkraft. Idealisk reglerkraft är vattenkraft, så jag föreslår att Sverige satsar på att bygga mer sådan.
Vad gäller kärnkraftens planerbarhet så minskar den förstås med antalet nedlagda kraftverk som inte är väderberoende. Med bara hälften av kärnkraftverken kvar har planerbarheten minskat drastiskt.
Och när inte ens EI får rätt på skiten, hur skall det gå?
De talar inte om att månadsmedel har även ett påslag beroende på konsumtionsmönstret hos elförbrukarkollektivet.
Jag har jämfört, det skiljer kanske 10-15% mot aritmetiskt medelvärde på timrpiset. Det man sparar på timpris är ens förmåga att flytta elförbrukning. Vi kommer se mindre och mindre skillnader successivt.
Kina…
2008 krisen för PIIGS var till del för att dom lyckats kopiera dessa länders relativt enkla tillverkningsindustri och sålde billigare.
Sverige har lyckats hålle emot men vi förlorar marknadsandelar varje år, över 5år var det 15% vill jag minnas och det var för några år sedan. det var inte mindre marknad utan att marknadsandelarna gått till Asien istället.
Nu har Kina sina egna problem men något dom inte har problem med är sin tillverkningsindustri och sina elpriser. Dom vill fortsatt få avstättning för sina produkter.
Om Europa nu har kraschat sin elmarknad betyder det också att man kraschar sin tillverkningsindustri. Elintensiv industri bör väl rimligen ta den största smällen?
På andra sidan staketet står Kina och kan erbjuda en nästan likvärdig produkt till lägre pris. När differensen var 15% köpte alla den svenska produkten men när den nu är dubbelt så dyr köper alla den kinesiska – förenklat japp men så ser det väl rimligen ut?
kan väl bli en kinesisk uppköpningsvåg igen?
Det här är bland det idiotiskaste jag sett i hela mitt korta liv. Man har helt på eget bevåg gett bort sin sista konkurrensfördel och lämnar walkover till ett hungrigt Asien. Jag vet inte hur USA går men dom har väl börjat robotisera för att få hem tillverkning från Asien och är dom också på hugget utan höga elpriser kan det bli svårt att överleva för EU tillverkningsindustri?
När alla vant sig vid nya leveranskedjor går det inte att bryta sig in igen om nu Sverige skulle få ned elpriserna om 5-10år i bästa fall. Skadan är redan skedd och man får börja arbeta upp affärskontakter igen från botten.
Jädrigt smart av Kina att investera i svensk vindkraft som har sänkt hela elsystemet, kanske inte är rysk psyops vi skall leta efter utan vem som tagit emot kinesiska pengar?
Ja, det är sorgligt som det blivit.
På något vis hade det varit lite smartare att först hitta trygg ersättningskraft och sedan lägga ner kärnkraften.
Nu är Sverige i ungefär samma läge som en barnfamilj som sålt sitt hus och får bo i tält medan de letar ny bostad.
Vindkraften + uppgraderingarna av de kvarvarande 6 reaktorerna producerar betydligt mer energi än den nedlagda kärnkraften:
De nedstängda reaktorerna: effekt och elenergi produktion
Sverige hade som mest 12 kärnkraftsreaktorer. Av dessa har 6st stängts ned: B1 & B2 stängdes 1999 & 2005; O1 & O2 stängdes 2017 & 2013; och R1 & R2 stängdes 2019 & 2020. Notera att det är de äldsta (alla från 70-talet) och minsta reaktorerna som har lagts ned — nameplate power av de 6 nedlagda reaktorerna var endast 4.1 GW. Dessutom har detta motverkas delvis av att flera av de kvarvarande reaktorerna har graderats upp till högre effekt.
Om vi tittar på perioden 2006-2012, då vi hade 10 reaktorer, så var genomsnittlig årsproduktion 59.4 TWh [1]. Jämför detta med år 2021, då de kvarvarande 6 reaktoererna producerade 51 TWh. Dvs, kärnkraftsproduktionen har minskat ca. 8.4 TWh, vilket är endast 5% av Sveriges elproduktion. Jämför med ny produktion från El och Sol: under samma tid, 2006-2021, har vind+sol elproduktion ökat från 1TWh till 28.6 TWh/år.
Dvs: det produceras mycket mer el-energi från vind+sol än vad som försvann pga av de nedlagda reaktorerna!
Detta har gett oss lägre elpriser, om man bortser från effekter av Ukraina-kriget. Detta kan ses på följande sätt [2][3]:
Genomstittligt och inflationsjusterat spotpris 2007-2010 för hela Sverige: 0.54 kr/kWh
Genomstittligt och inflationsjusterat spotpris 2017-2020 för det dyraste området, SE4: 0.43 kr/kWh
Dvs, tack vare stark utbyggnad av vind+sol har vi fått lägre elpriser trots nedläggningen av 6st (gamla och små) kärnkraftverk
Men vad med 2021-2022?
År 2020 så producerade kärnkraften 47.3 TWh, och inflationsjusterad spotpris var 0.31 kr/kWh.
År 2021 så producerade kärnkraften 51.0 TWh, och inflationsjusterad spotpris var 0.92 kr/kWh.
Dvs trots att det producerades mer kärnkraftsel i 2021, så var elpriset 3ggr högre än 2020.
Hur kommer det sig? Jo, det är för att via exportkablarna så bestäms elprisen i SE3-SE4 huvudsakligen av elpriset i EU, som i sin tur bestäms av gaspriserna. Notera att för år 2021 så var spotpriset på gas ca 3ggr högre än för 2020, och både elpriserna och gaspriserna började öka ungefär samtidigt, i Maj-Juni 2021. [4]
Kina och import/export
Med tanke på att Kina är en diktatur, så borde “västvärlden” helt enkelt sluta göra business med dem. Och det borde faktiskt gälla alla diktatoriska länder. Dessutom är det helt hål-i-huvet som vi säger här i Norge att import/export med Kina har varit så orättvis de sista decennierna — t.ex. Kinas extrema import-tullar, krav på joint-ventures etc. Varför i hela fridens namn har vi gått med på det? Det bästa vore att inte ha någon handel alls med dem, men om man nu ändå skall ha det så måste det ju i alla fall vara likvärdiga tullar etc. för att de skall få sälja här. Detsamma gäller också för Indien, de har väl också skyhöga tullar + andra krav. Samt många brott på mänskliga rättigheter och demokrati (t.ex. via sitt kast-system).
Svensk konkurrensfördel av billig och stabil energi
Det billigaste energislaget i Sverige är vindkraft, så det är helt rätt att bygga ut vindkraften. Dessutom är den snabbare att bygga ut än kärnkraft, det ligger många projekt i pipelinen. Men globalt sett är solkraft det billigaste energislaget, och har också högst potential för att bli extremt billigt. Så svensk industri måste förbereda sig på att många andra länder kommer att ha billigare energi än vad vi har, och likaväl måste vi klara av att vara konkurranskraftiga. Ökad förädling och innovation är kanske nyckelord här.
[1] https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/energi/tillforsel-och-anvandning-av-energi/arlig-energistatistik-el-gas-och-fjarrvarme/pong/tabell-och-diagram/tillforsel-och-anvandning-av-el-20012021-gwh/
[2] https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/SE/Yearly/?view=table
[3] https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/prisomraknaren/
[4] https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas
QUARK – vad är din take på att priserna 10 dubblats sedan kärnkraften lades ned.
Korrelationen är ganska stark men om det beror på något annat, vad då?
Nu läste jag den biten, var inte gaslagren fyllda nu?
Missar du inte två saker här QUARK?
Elpriserna började skena förra vintern 2021 och mitt hus förbrukar 60% av årets uppvärmning på Dec-Feb.
Vilka månade producerar vinden som mest och när producerar den som minst, ett årsmedel är väl lite missvisande?
Hej Johan No.1, vill passa på och tacka dig för alla fantastiska kommentarer för kriget; läser alltid med stort intresse!
Vad gäller elpriser, notera att jag skrivit “…både elpriserna och gaspriserna började öka ungefär samtidigt, i Maj-Juni 2021.”
Vindkraften producerar typiskt mest under vinterhalvåret, och minst i Juni: https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Power-system-data/Production1/Wind-Power/se/monthly/?view=table
Hej och kul att det läses, har ett liknande intresse för energitrådarna som fötts ur viss el-panik.
Är många härinne som postar väl underbyggda inlägg med referenser och man lär sig otroligt mycket så tack för informativa inlägg. Förstår, läste lite snabbt.
Intressant inlägg! Är lite tveksam till vind som huvudlösning, på grund av den ojämna tillgången. För att det ska fungera behövs reglerkraft (vanligtvis vattenkraft) och det har vi inte tillräckligt av (ska också vara överföringsbart). Vansinnigt att lägga ner Ringhals enligt min mening. Går det verkligen inte att reversera, eller bygga nytt i det gamla?? Ett problem med energimarknaden överlag är att ingen vill ha överkapacitet, för det tjänar man inget på. Men när det krisar behöver vi överkapaciteten – som vi ser nu. Skulle behövas mekanismer för att hantera detta.
När det gäller Kina kan jag bara hålla med. Vi bör styra över till import från andra länder och EU, på sikt. Nu är ju snart sagt allt “Made in China” och jag undrar verkligen vem som behöver vem mest – vi som använder alla varor som produceras i Kina eller Kina våra pengar?
Håller fullständigt med om att det är alltid en dålig ide att stänga ned kraftverk (kärn, olja, gas, …) innan man har byggt färdigt alternativ med tillräcklig kapacitet. Här finns det många politiker som har gjort bort sig.
Tycker också att prissättningsmodellen är mysko, i princip så kan ju kraftproducenter öka sina inkomster genom att sälja mindre — en sådan marknadsmekanism kan inte vara bra. Det är många kraftproducenter som tjänar otroligt mycket pengar nu; det hela stinker lång väg. Jag bodde i USA under ENRON skandalen, med rolling blackouts i Kalifornien, och det som sker nu i Europa stinker lika mycket. Skulle önska mer grävande journalistk på detta. Vart går alla pengarna?
Eftersom vi har mycket vattenkraft, och också kraftvärme, så går det att ha stor del av vindkraft också. Det har gjorts beräkningar på system som till och med är 100% SWB (Solar-Wind-Battery), där man över-installerar sol och vind för att därmed inte behöva så mycket batterier [1]. Nu har vi ju så mycket vatten och kraftvärme i Sverige, så kanske det räcker med typ 50-60% SWB. I så fall så krävs det inte så mycket batteri heller, kanske räcker med oanvänd batterikapacitet i framtida elbilar (*)
(*) Det finns 5.1 miljoner personbilar i Sverige. Bilar står i genomsnitt parkerade 96% av tiden (USA). Om man antar att år 2030 så är genomsittlig batteristorlek 100kWh för en personbil, så får man då 492 GWh lagring. Elproduktionen in Sverige var 166 TWh i 2021, dvs genomsnittlig effekt ca 19 GW. Dvs de bilarna som inte körs kan lagra >25 timmar av hela Sveriges elproduktion.
[1] Dorr & Seba, “Rethinking Energy 2020-2030, 100% Solar, Wind, and Batteries is Just the Beginning”, 2020
Ja det med priserna kan ev. vara en olycklig följd av en oligopolsituation. Det kan rentav vara lönsamt att ta ut en effekt (genom att t ex stänga ett kärnkraftverk…).
När det gäller vattenkraft som reglerkraft så verkar vi ha för dålig överföringskapacitet för att det ska funka optimalt. I Norrland finns mycket vattenkraft och vind, medan man i söder har mest vind. De prisskillnader som är talar för att det inte går så bra att överföra mellan landsändarna. Nu på sista tiden har det väl i och för sig jämnat ut sig, men generellt… Värmekraftens effekt styrs mycket av behovet av värme, vilket visserligen är när det är kallt, så det är bra. Men ändå inte kopplat till vind.
Det med bilar är intressant men det kräver att folk vet när och hur de ska använda sina bilar, på förhand. Man vill ju ha lagom laddar bil när det är dags att ge sig iväg till jobb, resa mm. Ett bra första steg är väl att förlägga laddning till billiga timmar, som väl ganska många redan gör.
På frågan om det inte går att reservera mer.
SVK skulle naturligtvis kunna upphandla en ännu större effektreserv, dvs betala kraftproducenter för att hålla produktion i beredskap. Nackdelen är då att den fasta nätavgiften antagligen skulle stiga en del.
Quark 2022-12-13 12:44 – 12:44
Mjnjaee, jo, det gäller att göra en ‘Robhsom för att få till det.
2005 producerade kärnkraften 75TWh med B1 stängd 600MW då den ‘trillingen’ lyckades gå.
2021 kärnkraften 51 444 +vinden 27 468 +solen 640
=79 552GWh
blir ju drygt ungef. som alla 12 borde kunnat producerat .
Så det är inte förrän 2020-21 som det sk. förnybara ersatt den politiskt nedstängda kärnkraften.
Men det är inte Energi per år som vi efterfrågar, då vi ännu inte kan lagra den så bra.
Utan det är effekt, när vi klämmer ner brödskivan i brödrosten eller laddsladden i T’eslan’, (vad har vi för nytta av överskottet i maj när det var underskott i dec-feb.)
Vindens fantastiskhet:
Ja bortsett från en del vindtapp som kom olämpligt typ 11/2 – 14/12 2020 ett EFFEKT-tapp från års-snitts-effekten som resulterade i förlust av 200GWh
Victoria batteriet 450MWh 350MW =runt 1-miljard SEK
Men av nån inte alls konstig anledning vill inte vinden vara med på att slanta kostnaden för stabila leveranser.utan då ropas det typ ‘jammen vi fyller ju på vattendammarna juuu’
Förnybara Tyskland har har skitbilliga förnybart 65 +62GW installerat alltså 125GW installerat förnybart av 75GW förbrukning och eldar 30GW kol och har ett skitbilligt elpris. Tack vare massivt med förnybart.
“2005 producerade kärnkraften 75TWh med B1 stängd 600MW då den ‘trillingen’ lyckades gå.”
Enligt SCB så producerade kärnkraften 69.8 TWh år 2005. Om du vill titta på genomsnitt åren 2001-2005 så stod kärnkraften för 69.0 TWh/år. Om man lägger till ca 5TWh för B1 så hamnar man på 74TWh, vilket fortfarande är mindre än de 79.55 TWh för 2021 som du nämner. Dessutom så läggs ny vind och solkrafts produktion till i snabb takt, tror det handlar om 20+ TWh till innan slutet av 2024.
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/energi/tillforsel-och-anvandning-av-energi/arlig-energistatistik-el-gas-och-fjarrvarme/pong/tabell-och-diagram/tillforsel-och-anvandning-av-el-20012021-gwh/
Var det Bitbongen denna länk kom ifrån?
https://www.elbruk.se/timpriser-se3-stockholm
Är lite nyfiken på vad ospecificerat är?
Sen undrar jag varför vattenkraft ligger så lågt?
Tittar man på alla energislag ligger dom lågt, kärnkraften är ju 3st reaktorer och vindkraften är vindberoende.
Men borde inte alla energislag som kan köra på 100%?
Annars kan man ju dra ned produktionen och dra upp priset.
Kan inte tillräckligt om det här men före nedläggningen agerade väl staten reglerfunktion och höll priset på en nivå dom ansåg rimlig?
Annars hade ju dom också kunnat driva upp dagens priser för två år sedan men gjorde det inte.
Så varför kan man inte ha samma reglerfunktion idag, olika produktioner går på halvfart, vi exporterar massivt och priserna har tiodubblats.
– för mig som inget kan ser det rätt märkligt ut, ett före och ett efter och förklaringsmodeller som inte besvarar hela frågan.
Finns det nån som kan geolokalisera transmissionskabeln till SE4 där den är som grundast, frågar åt en kompis.
Vattenkraften ligger lågt för att de håller på med isläggning i dammarna.
Det man gör är att man håller nivån konstant i vattenmagasinet så att isen får frusa till och tjocka på sig i lugn och ro. Syftet är att slippa problem med tunna isflak och issörja som ställer till i produktionen.
Under förra vintern var maxeffekten uttagen från vattenkraften 12.704 MW (29/12-2021), det får väl anses som ett tak. Nu plockar vi ut drygt 10.000 MW så effektuttaget är väl minskat ungefär 2.500 MW pga isläggning.
Du borde numrera frågorna 😉
”Är lite nyfiken på vad ospecificerat är?”
Spontant solel, lite små biogasverk etc (465 MW är ändå ungefär ett av Ringhals nedlagda)
”Sen undrar jag varför vattenkraft ligger så lågt?”
47% för ögonblicket när kraftverksdammarna ska få istäcke. Är det så lågt?
”Men borde inte alla energislag som kan köra på 100%?
Annars kan man ju dra ned produktionen och dra upp priset.”
Tänker du på Solel och Vindkraft som tidvis har ”väldigt” låg produktion?
Ja så gjordes för några år sedan man anmälde mindre mängd tillgänglig som drev upp priset. Sedan levererade man mer till det högre priset.
Frågan är aktuell även nu, för när det anmäls framtida driftstörningar går priset upp dagar i förväg. Elmyndigheterna kan inte kontrollera i förväg, men de borde kunna kontrollera i efterhand om bolagen levererade mer än de ställde ut i auktionen.
Ska din kompis fridyka? Russki sprängde problemlöst bort 250 m gasledning så det finns inte ens metallsplitter kvar.
Rekommenderar en FI isolerad dykkniv och svetsglasögon som dämpar ljusbågen.
Personligen använder jag Kontrollrummet
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Men rent spontant borde grundaste vara där kabeln går ned i vattnet alternativt kommer upp igen.
Fördelen är att den även är väl utmärkt där och lätt att hitta (sjömärke ankare med ett streck (ser ut ungefär som parkering förbjuden))
Men rent spontant borde grundaste vara där kabeln går ned i vattnet alternativt kommer upp igen.
Fördelen är att den även är väl utmärkt där och lätt att hitta (sjömärke ankare med ett streck (ser ut ungefär som parkering förbjiuden))
Ja min kompis håller på och testar sina barns cyklop och en för liten våtdräkt som inte går att knäppa igen i ryggen i badkaret och i badhuset till allmänt nöje. Det gäller för honom att komma ned till botten och få tillräckligt med bottentid på ett andetag men pga. småbarn och jobbstress har han lungkapacitet som en 80-åring ungefär.
Själva den humanitära insatsen för alla lidande i SE3 var inte helt genomtänkt men har tipsat om FI isolerad dykkniv.
Tack för svar.
Just det där med prismanipulation tycker jag är intressant.
För enligt tidigare information i tråden var det omöjligt att prismanipulera spotpriset.
Här ett av många sökresultat “misstänk maipulation elpris”
https://www.tv4.se/artikel/3QIphmGxNxzklkiB94ANpj/sa-kunde-eljaetten-driva-upp-priset-med-14-miljoner-pa-ett-dygn
Betalvägg Sydsvenskan
“Sommarens dyraste el kan ha berott på prismanipulationer”
https://www.sydsvenskan.se/2022-08-26/sommarens-dyraste-el-kan-ha-berott-pa-prismanipulationer
Känns lite som ett ogenomtänkt kosläpp det här, man bara öppnar dörrarna och hoppas på det bästa och dom brakar rakt igenom den öppna grinden och härjar runt i blomsterrabatterna.
När statens reglerfunktion fungerade för sex kärnkraftsreaktorer sedan så var det väl ingen ide att prismanipulera.
Nu kan man prismanipulera hur mycket som helst och sedan skylla på gaslager eller putin.
Exporterar vi mer idag än vi gjorde innan priserna gick upp till exempel?
Det lär finnas en uppsjö möjligheter för icke statliga elleverantör att manipulera.
Tex en stor del av vindkraften ägs av Kina. Vad hindrar dem att via en bakdörr in i soft-ware lägga in en störning som motiverar nedstängningen av vindkraftverket?
Naturligtvis förlorar de det verkets produktion men det kan tippa över balansen så prissättning från de andra verken blir så mycket högre att det lönar sig.
Frågan är dock om vi ska ägna oss åt diskussioner på rättshaveristnivå?
Visserligen känns myndigheternas myndighetsutövning tveksam i omfattning och i tidsperspektivet.
Som exempel äger jag aktier i ett bolag som fick en sanktionsavgift förra året på över 1 miljon för ett försenat PM 2017.
I samma bolag häktades bolagets VD misstänkt för insiderbrott förra året utan att Finanspolisen än idag angett vilket bolag som ev utsatts för insiderbrottet (Vd i ett bolag och styrelseordförande i ett par andra)
Han släpptes efter några timmar och enl PM från berörda bolag var han insiderregistrerad i något ev, några men tydligen inte i det bolaget häktningen avsåg.
Men som sagt än idag är tydligen utredningen fortsatt aktuell då Finanspolisen officiellt inte avfört honom som misstänkt.
Sanktionsavgiften från 2017 är överklagad men FI har i sitt svar hävdat att de vidstår sanktionsavgiftbeloppet.
Tillstånd beviljat, verkar det som.
https://www.svd.se/a/O8yqG3/cementa-far-tillstand-att-fortsatta-bryta-kalk
Det var ju för väl att det finns något förnuft kvar i förvaltningen…
Det var många som ropade “vargen kommer” även den här gången.
Förra gången kom vargen utan att någon ropade.
Det vidrigaste är ju att i princip har ju inte elen blivit dyrare i Sverige öht. Inte att tillverka iaf. Det är de utländska priserna som smittar av sig som covid på speed. Bekenmodellen, någon?
Jag skrev för några år sen, på frågan om vad man skulle göra om man fick vara diktator, att jag skulle bygga kärnkraftverk på varje tillgänglig plats, dra fjärrvärme från dem till så många städer som möjligt och sälja el så det ryker om det till ett energitörstande Europa. Nu har jag läst att man funderade att bygga ut de 12 reaktorerna till 24 på tiden det begav sig. Men en kompis som läste reaktorteknik på KTH på 70-talet hade hört att det fanns planer på upp till 42 stycken. Då hade det börjat likna något. Det hade sparat många, många tusentals ton CO2 från hela norra Europa.
Men, det gjorde det inte. Det lades ner. Och genom smart arbete av miljötalibanerna får vi inte ens bryta bränslet till dem längre, vilket även har till följd att vi inte har tillgång till dyrbara och åtråvärda jordartsmetaller som ofta finns i uranhaltig malm.
Nu är det kalkens tur. Vad är det som händer? Ska vi värma oss med handhjärtan i framtiden i våra bostäder byggda av drömmar och brutna löften?
42 kärnkraftverk och dagens elpriser – nordens Dubai, ingen svensk hade behövt jobba.
Vi fick istället elunderklass, skenande elräkning, 18 grader inomhus och svartmögel.
Nej, du får ingen svartmögel inomhus vid 18°C på vintern.
Nollgradig luft med 100 % relativ fuktighet som värms till 18°C är ohälsosamt torr, bara 30 % RF.
Tar du in luft som är 10°C och som har 100 % RF blir luften lagom fujtig vid 18°C, 60 % RF.
Så länge det är kallare än 10°C ute får du inget svartmögel.
Eller jo, det kan du få om du har köldbryggor bakom en soffa tex, men då får du svartmögel även vid 20°C eftersom det är köldbryggan och bristande cirkulation som gör att det bildas kondens som svartmögket frodas i.
Det kan säkert stämma. Var på studiebesök på Forsmark under studietiden på 90-talet och fick berättat att man från början projekterat för att bygga upp till 14 reaktorer där istället för de tre det till slut blev.
Man var även beredda att bekosta en ledning till Stockholm för att använda spillvärmen i fjärrvärmen, men det blev för ”politiskt känsligt” så den skickar man istället rakt ut i havet…
Finns utredning om att använda Forsmark för fjärrvärme att söka på nätet. Om jag minns rätt behövs då utvattentemperaturen höjas (= mindre elproduktion) samt att avståndet till kunderna (Stockholm, Uppsala, ev Gävle) gjorde ledningarna så långa (= dyra) att det var svårt att konkurrera.
Så är det. Det kan bli för kallt för egentlig uppvärmning. Men drog man det vidare en slinga till med lågtempat skulle BRF:er och större företag kunna koppla upp sig på dessa istf borra bergvärmehål och troligen få ut en gudomlig COP.
I början av atomeran fanns det en viss optimism. 1954 yttrade t ex Lewis Strauss att inom en snar framtiden skulle elektricitet bli “too cheap to meter”. Det har ännu inte blivit så.
Till stor del beroende på kärnkraftsskräck och strålningsfobi.
Som andra skrivit blir ledningarna dyra och förlusterna stora, det här utreddes redan på 60-talet. Tror bara Ågesta användes för fjärrvärme men jag kan ha fel.
Däremot borde man placera reaktorn nära skog och lera så spillvärmen kan användas för att torka tegel före bränning och till svartlutsförgasning av skogsavfall så vi får drivmedel till fordon.
Undrar om man kan använda den till att torka kött från vilt?
@KARLXII
Jag tycker att “miljötalibaner” är ett för snällt. De är inga riktiga miljövänner och det är elakt mot talibanerna.
Konstigt. Det har ju fastslagits flera gånger här att det är idag som miljöaktivister inom domstolsväsendet kommer sänka Sverige som industrination.
Tillståndet gäller bara 4 år.
Glaset är alltid halvfullt i din värld?
Nu när betongproduktion (tillfälligt) är räddad så gör jag ett försök att vara optimistisk och lista saker som jag tror kan förbättra energiproduktionen under 2023.
1. Franrike kommer inte att 19 av 56 kärnkraftverk nedstängda.
2. Ringhals 4 kommer vara i drift.
3. OL3 kommer vara i drift.
4. Gasleveranser från Ryssland kommer ha ersatts med LNG och andra leverantörer (säkert till ett något högre pris dock).
5. Ny vindkraftsproduktion kommer tas i drift i norra Europa.
6. Energieffektivisering (isolering, bergvärme, luftvärmepump) kommer att installeras runt omkring i vårt närområde.
Negativt är att antagligen kommer de tre sista kärnkraftverken i Tyskland att stängas. En bubblare är att eventuellt kan fransmännen få igång EPR-reaktorn i Flamanville. Något som är negativt men som påverkar elpriset nedåt är att vi antagligen är på väg in i en lågkonjunktur.
Någon som kommer på fler saker?
Lågkonjunkturen är väl största bidraget till lägre elpriser?
Kan man inte köra två månaders hemjobb efter jul och släcka alla arbetsplatser?
Det skulle spara galet med effekt.
Skulle hemjobb spara då mycket? Kontorslokalerna behöver väl fortfarande hålla någon slags grundvärme som inte får hjälp av människokroppar och dataskärmar. Serverhallarna behöver fortfarande vara igång och laptopsen flyttar bara förbrukningen från kontoret till hemmet.
Kroppsvärmen uppstår någonstan inte enbart i kontorslokaler.
Serverhallarna hur tänker du där? de är i drift oavsett var arbete utförs.
En laptop drar lika mycket el oavsett hemma eller på kontoret. (energisnålare än stationär data och skärm)
Så frågan under strecket är vilken lokal kan sänka grundvärmet effektivast (tror få kontorsarbetare stänger ned orten de har sin dygnsvila)
Rimliga invändningar, men jag undrar ändå om nettoeffekten av att folk jobbar hemma innebär en så stor förändring.
Irriterande nog drar kontoret en tiondel av strömmen i uppvärmning/kylning jämfört med vår välisolerade villa med bergvärme, per kvadrat sett på årsbasis.
Vi kanske borde mula in oss på kontoren istället och slipper därmed restid och energislöseri av arbetsresor. 🙂
HEASM66 – hemmet är alltid uppvärmt och tänt och likaså arbetsplatsen, barn sjuka, en förälder hemma, barn på lov osv.
Släcker man lyset på alla arbetsplatser och allt som dra el kan du nog spara en del.
Omvända vore väl att släcka ned hemma och låta folk bo på arbetsplatsen men kanske lite svårare?
I Kina bor man tydligen på arbetsplatsen ibland (skämt, jag tycker inte det är en bra idé).
Vad jag förstått är det inte så mycket att spara på lyse (LED drar inte mycket) utan det mesta är uppvärmningskostnaden. Det är ju oftast kontorsjobb som går att flytta hem och där tar man så att säga arbetsredskapet med sig hem, det är svårare att koka pappersmassa hemma… Kontoren behöver ju fortfarande värmas upp, åtminstone till viss del, så jag vet inte… Det känns som mycket krångel som kanske inte ger så mycket, även om det är bra att folk har friheten och flexibiliteten att jobba.
Sparar väl i första hand resor till jobbet. Vägtransporter står för en stor del av energiförbrukningen i Sverige. Plus att du sparar tid på pendling som kan användas till att hugga ved och laga mat utomhus på brasan där du bränner sopor och avfall från vedhanteringen.
Håller med dig på varenda punkt, och tycker också det är bra att du försöker sprida lite optimism i allt mörker! 🙂
Kanske kan lägga till att O3 lär väl vara tillbaka online om några dagar. Och så tror jag vi kommer att se extremt snabb växt av solarPV i Europa, vilket torde leda till lägre priser också för oss. Elpriserna kommer också vara mer jämnt fördelade under dygnet; det ser jag redan nu här i Norge där nästan alla har tim-mätare och väldigt många har elbilar som laddas under natten. Summa summarum, jag tror denna vintern är värst, och sedan blir det bli billigare för varje år under många år framöver.
Förra vintern var maxeffektuttaget från:
Vattenkraft 12.704 MW (29/12-2021)
Kärnkraft 6.953 MW (29/12-2021)
Nuvarande effektuttag är:
Vattenkraft 10.350 MW
Kärnkraft 4.367 MW
Att vi inte maxar vattenkraften nu beror på isläggning och varför kärnkraften inte levererar fullt är ju känt. Det här är ändå nästan 5.000 MW som inte produceras för tillfället. Nästa år kan man då också hoppas att de kallaste dagarna infaller efter isläggningen och att kärnkraftens problem är åtgärdade.
Kuriosa: Maxeffektförbrukningen inföll 7/12-2021 17-18 när vi förbrukade 24.885 MW. Diffen som måste kunna täckas upp med vindkraft, värmekraft och import, om kärnkraft och vattenkraft fungerar på topp, är alltså ca 5.000 MW.
Rätt högt elpris imorgon med. Solidariskt lika för alla elområden i Sverige (Ironi då den höga prisnivån SE3 o 4 motiverats med bristande överföringskapacitet eller har SE3 o 4 börjat producera så mycket el överföringskapaciteten är begränsad norrut? (2 kärnkraftverk står fortsatt stilla))
https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table
Nu är ju det här spekulation och fusion har “alltid” legat 20 år bort – https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/l3MaLe/skulle-fixa-karnvapen-fusion-kan-losa-energikrisen
Vore dock tråkigt om det slår igenom samtidigt som man står där med ett helt nybyggt kärnkraftverk.
Dvs ett nybyggt kärnkraftverk baserat på fusion.
Rörigt nu… *fission*
Expressen publicerar nu ett uttalande från Jonathan Lindgren, expert på kommunala frågor hos Villaägarna, som säger att de extrema elpriserna kommer bestå till 2030.
Det är bara det att då finns ingen ekonomi kvar utan vi är tillbaka på 40-talets nivå.
Och så undrar folk varför konspirationsteorier med WEF, FN, Agenda 2030 m fl florerar på nätet och allt fler verkar tro på dom.
Utan att ha läst ännu är väl inte Villaägarna en helt opartiskt grupp. Kan finnas intresse att överskatta lite och därmed lobba för lättnader för gruppen villaägare som kompensation.
Att frysa en hel vinter och tömma besparingarna kan nog sätta fart på konspirationer och medvetna agendor, alla minns väl två år tillbaka när ingen frös och elräkningen var rimlig.
Det finns fler förklaringsmodeller än antalet nedlagda kärnraktorer till varför prisökningen inte beror på dom men även en qanonsupporter kan nog lägga det pusslet.
Om inte ger det skjuts åt ytterkantspartier.
Hur ska det gå för Pinnebergs?
Svaret fanns väl inte i Falladas roman från 1932, men förmodligen röstade Pinnebergs på nazisterna året efter. Skjuts åt ytterkantspartier.
Hur går det egentligen med förbifart Sthlm, nog klarar man sig på de initialt beräknade 17 miljarderna.
Det har aldrig varit 17 miljarder, utan 25 miljarder i 2006 års penningvärde. Efter lite fördyringar är senaste budet 37.7 miljarder.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/kostnadsoverskridanden-for-forbifart-stockholm_H9111891
Aj fan räknade på det som florerade i pressen i dåtid, då skulle med samtida priser räcka med 17 miljarder till väghållning i ett helt län i 80 år. “Enligt TRV: Den troliga kostnaden är 17 miljarder kronor i
2014 års prisnivå. Med 85% sannolikhet kommer kostnaden
inte att överstiga 18 miljarder.” Får väl räkna om.
Så delmål, eller prisjustering, minns kanske fel. Så 37,7 Miljarder är det riktiga?
Ja, det är dagsnoteringen enligt TRV – https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-stockholms-lan/e4-forbifart-stockholm/
Kom inte och säg att ni inte visste, MP och S.
https://twitter.com/TeodorKoistinen/status/1602682271890284544
Det finns två alternativ, och frågan är vad som är värst.
a) De insåg det förutsägbara konsekvenserna, men struntade i dessa.
b) De förutsåg inte det förutsägbara, och lyssnade inte på de som varnade för konsekvenserna.
Sveriges nettoexport har ökat med 36 % (!!) under sista året [1]
Nov 2020-Okt 2021: 25.2 TWh
Nov 2021-Okt 2022: 34.2 TWh
Egentligen är ju det väldigt bra att vi har en attraktiv vara att sälja, vi måste bara se till att Svenska företag och konsumenter antingen får lägre priser eller får del av vinsterna från denna export. Betänk att Sverige har en unik position pga stor del vattenkraft: så här ser listan ut på de länder som producerar mest vattenkraftsenergi i Europa:
Vattenkraft i Europa år 2021 (TWh) [2]:
Norge: 143.1
Sverige: 71.5
Frankrike: 58.0
Italien: 43.1
Österike: 42.9
Detta gör att vi har möjlighet att ha en stor andel vindkraft (som är det billigaste sättet att producera energi på), spara på vattenkraften när det blåser, och sälja stor del vattenkraft när elpriserna är höga.
[1] https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/energi/tillforsel-och-anvandning-av-energi/manatlig-elstatistik-och-byten-av-elleverantor/pong/tabell-och-diagram/import-och-export-av-el-manadsvis/
[2] BP Statistical Review of World Energy, June 2022
Sveriges nettoexport har ökat med 36 % (!!) under sista året [1]
Nov 2020-Okt 2021: 25.2 TWh
Nov 2021-Okt 2022: 34.2 TWh
Det bästa med det är att 9 TWh exporterad el myckett sannolikt ersatt 18 TWh naturgas som inte använts för elproduktion.
Detta är dåligt för Putin, så det är utmärkt för mig.
+1