Dags för lite fredagsmys. Självfallet ska Socialdemokraterna på egen hand införa den överlägsna, produktivitetshöjande och kostnadsbesparande arbetstidsförkortningen på egen hand i alla S-styrda regioner och kommuner.Förslagsvis kortar man alla kommun- och regionanställdas arbetsdagars till fyra dagar i veckan och 32 timmar per vecka med start i augusti efter semestern. Allt med bibehållen lön förstås. Allt annat vore hyckleri och visar att S själva inte ens tror eller vill ha sin utlovade arbetstidsförkortning.
Vi har ju alla fått lära oss att arbetstidsförkortning höjer produktiviteten, sparar pengar, gör det enklare att hitta personal till bristyrken som behöriga lärare och legitimerad sjukvårdspersonal.
Med ett ensidigt införande av 32-timmarsvecka hos alla S-styrda regioner och kommuner kommer man snabbt kunna bevisa hur bra arbetstidsförkortningen är.
Arbetssökande kommer stå på kö för att få jobba fyra dagar i veckan som lärare, och lära barnen effektivare, eller bara ta hand om patienter fyra dagar i veckan istället för fem. Räddningstjänsten behöver bara ha passning delar av dygnet, och några olyckor eller bränder inträffar förstås inte heller på de timmar man inte längre arbetar. Hemtjänsten klarar av sina ronder på 20% kortare tid och höjer samtidigt både kvalitet och omsorg om klienterna.
Samtidigt kommer ju ekonomin i berörda landsting och regioner räddas och kvaliteten på offentlig sektor höjas, så det kommer bli en rusning av inflyttning till de berörda kommunerna och/eller regionerna. Extra mycket till S-styrda kommuner i S-styrda regioner, där man får dubbelt upp i berörd kvalitets- och produktivitetshöjning.
Om nu Socialdemokraternas tänkta lag om arbetstidsförkortning är så fantastisk, så ser jag fram emot att man som kommunal och regional arbetsgivare alltså inför detta omgående på eget initiativ, lämpligen efter sommarsemestern. Och naturligtvis med bibehållna löner. Annars skulle det verka att man egentligen inte tror på arbetstidsförkortningen utan att det bara handlar om populistiska utspel från socialdemokratin, som är den största styrande arbetsgivaren inom SKR.
Trevligt fullständigt icke-ironiskt fredagsmys på er.
I övrigt är det glädjande att se att Socialdemokraterna är så kunniga och begåvade att de vet bättre än arbetsmarknadens parter och kan diktera hur lite man ska jobba. Tack för att ni finns, och tack för er begåvning. Så mycket kärlek!
230 kommentarer
Även kommunal kommer införa det för alla förtroendevalda och anställda på kanslier med mera.
Att Socialdemokraterna redan infört detta inom egna organisationen och bland alla anställda tjänstemän tar vi för givet.
För annars är de ju idioter. De har ju redan fört i bevis att det är “Puckat” att jobba 40 timmar i veckan. Ingen orkar ju, och presterar sämre.
Kommenterar på min fritid, då min arbetsgivare redan omfamnat den här tanken. Imponerande av denna för att vara i prispressad teknikkonsultbransch. Icke ironisk fredag tillönskas.
Ja du, då är du snart arbetslös (om man ska tro bloggen)! Ett körsbär visade faktiskt något som kunde tolkas så och då måste det ju vara så!
Vänta ett tag? Det här är väl inte Henrik Jönssons blogg? Eller får vi snart ett inlägg om bubblor i kranvattnet också?
Känns som om du och många andra blandar ihop två olika saker:
1. Arbetstidsförkortning som vissa företag infört som (eventuellt) visat sig kunna göras utan minskad produktivitet, tack vare ovan nämnda anledningar.
2. Arbetstidsförkortning som görs av ideologiska skäl, som bekostas av arbetsgivarna, eftersom den tekniska utvecklingen effektiviserat all produktion 1000-falt, och meningen med livet (enligt de flesta) inte är att lönejobba.
Nummer 1 kan man absolut vara emot, jag kan själv inte se hur det skulle fungera annat än i specialfall.
Nummer 2 kan man inte vara emot utan att också förklara exakt varför. Alla argument mot denna typ av arbetstidsförkortning fanns också när vi jobbade 60 timmar i veckan och hade noll semesterveckor. Borde vi ha fortsatt jobba så mycket? Är lagstadgad semester ett misstag? Är det onödigt generöst att vi får vara lediga på lördagar?
Bra, bara för sossarna att införa 32-timmarsvecka i sina regioner och kommuner då.
Det handlar ju om att vilja. Under första halvan av 1900-talet var det helt självklart i hela samhället och över nationsgränser att korta arbetstiden. Gissar att Svenska Arbetsgivarföreningen och Jarl Hjalmarsson och motsvarande aktörer i andra länder spjärnade emot, till ingen nytta. Efter 1973 har näringslivet dominerat samtalet, på 80-talet var det “satsa på dig själv” som gällde och i dag framstår man som världens hippie om man vill att lite av den enorma produktivitetsförbättringen ska gå till oproduktiv fritid istället för höjda VD-löner.
Men du har rätt: Sverige kan inte införa 32 timmars arbetsvecka utan att sänka konkurrenskraften. Poängen med mitt ältande är bara att folk ska börja tänka tanken. Tänka: “AI effektiviserar ju mitt jobb jättemycket, så jag borde kunna vara ledig fredagseftermiddagar med bibehållen lön” istället för “AI är ju oundvikligt, hoppas jag får ha jobbet kvar, vinsten måste in, i värsta fall kan jag bli Foodora-bud”. Min dröm är att EU/världen under min livstid kan vara mogen för goa reformer till nytta för medborgarna. För jag ser de senaste 50 åren som något av en psykos där vi desperat hittar på en massa saker att konsumera och jobb att utföra bara för att näringslivet säger att det är den enda vägen.
Vår lunchrestaurang en mil från oss kör Foodora-bil med pizza till ett par hushåll på vår gata. Det är kocken själv som kör bilen under kvällar och helger, vilket känns som ett slöseri av hans kompetens och arbetstid. När vi nämnde att vi ofta ser Foodora-bilen på vår lilla, lantliga gata, visste han precis var vi bodde. Nu under sommarmånaderna sitter vi ofta på uteserveringen och äter dagens lunch. Det känns bra att gynna en hårt arbetande kock och hans trevliga familj på restaurangen. Restaurangen är alltid välstädad och fräsch.
Men poängen är att S inte inför det där de har makten att göra det, det visar bara hyckleriet i frågan-som inte är en fråga utan precis lika korkad som att nedläggning av kärnkraft inte ökar elpriset. Det blir dyrare med 32 tim vecka och vi tappar konkurrenskraft-för varför har S inte infört det där de kan?
Argumentet för att inte införa detta inom regioner och kommuner är för att dessa har inte några produktivitetshöjande åtgärder såklart.
Det är bara privata näringslivet som kan höja produktiviteten.
Icke ironisk fredag var det väl?
Produktiviteten har ökat enormt inom sjukvården. Problemet är bara att konsumtionen ökat lika mycket.
Det är intressant att vi har ett stort ensidigt utbyte av sjukvårdspersonal till Norge och Danmark. Vi kanske redan har en 32-timmarsvecka, om vi räknar med de som utbildats i Sverige men utför tjänsterna utomlands?
Jag tror inte att Sverige kan införa 32 timmars arbetsvecka utan att vi sänker vår konkurrenskraft kraftigt. Om S införde 32 timmar i “sina” kommuner skulle verksamheten bli mycket dyrare i dessa.
Poängen med mitt ältande är att folk ska börja tänka tanken. Vill jag att hela den enorma produktivitetsförbättring som IT-revolutionen gett och den kanske ännu större förbättringen som AI kommer att ge ska gå till produktutveckling, höjda VD-löner och utdelning? Eller borde en viss andel gå till oproduktiv fritid för mig och mina kolleger? Runt förra sekelskiftet, när vi hade 60 timmars arbetsvecka utan semester, pågick garanterat identiska diskussioner. Skillnaden är att tillräckligt många då tyckte det vore gött att jobba mindre, och arbetgivarorganisationerna hade ännu inte tweakat in sin propaganda-/lobbymaskin.
Förtydligande: precis som under 1900-talet måste ju förändringarna ske i hela EU/västvärlden. Och det måste ju börja med att folk tycker det är en bra idé. Men i dag har fenomenalt många fastnat i mantrat “det kommer aldrig gå”.
När det gäller punkt #2 så borde det ju rimligt vara så att det finns en optimal arbetstid som beror på vilka värden man vill maximera och en mängd andra faktorer. Det kan mycket väl vara så att 60h var för mycket och kanske t.o.m. att 40h är för mycket, men att hävda att 32h är rimligt utan att presentera en grundlig konsekvensanalys med argument som “vi har förkortat arbetstiden förr utan problem” eller “mer fritid är najs” är inte seriöst.
Det kan ju också rimligen skilja sig rejält mellan olika yrken. Min upplevelse är att det är ofta som många glömmer (eller åtminstone bortser från) att det finns andra yrken och andra arbetsuppgifter än de man själv verkar i. Ibland är förhållandet mellan tid och produktion linjärt: det tar en viss tid att göra en viss sak och det är helt enkelt ett faktum som är svårt att göra något åt. Ibland är förhållandet mellan tid och produktion starkt icke-linjärt: det kan t.ex. ta en viss tid innan man kommer igång och producerar första enheten nytta, eller att man till slut blir trött och därför producerar sämre. Ibland kommer “produktionen” stötvis: räddningstjänsten kan inte åka ut och släcka bränder i förväg bara för att de har en lägre arbetsbelastning just då (men de kan naturligtvis göra annat förebyggande arbete).
Jag ser det inte som något märkvärdigt att den idealiska arbetstiden i vissa yrken skulle kunna vara både mer eller mindre än 8 timmar per dag eller 40 timmar per vecka, utan att samma siffra nödvändigtvis måste gälla för andra yrken. Titta bara på brandmän som jobbar dygn vilket varit på tapeten den senaste tiden, där tydligen både anställda och arbetsgivare var nöjda med det upplägget.
+1
Ja, det skiljer sig ju jättemycket mellan olika yrken. En trädgårdsmästare måste fortfarande klippa träd och luka rabatter för hand. Det finns klart fler och bättre handverktyg i dag, men jag föreställer mig att produktivitetsförbättringarna i dessa yrken varit begränsade de senaste 30 åren. Och i andra änden av skalan finns yrken som är helt borteffektiviserade – före IT-revolutionen kunde hundratals människor sitta på företagets ekonomiavdelning med bokföring som en dator i dag sköter löpande utan någon mänsklig inblandning. Men i genomsnitt har ju produktivitetsförbättringen i samhället varit helt enorm sedan 1973 då normalarbetstiden kortades senast. Någon som vill gissa hur många 1973-knegares jobb en genomsnittlig arbetare eller tjänsteman gör i dag? 10? 50? 100?
Och det här med att olika branscher effektiveras olika mycket är ju inget nytt? När arbetstiden förkortades under 1900-talet gjordes detta ju både för trädgårdsmästare vars jobb inte effektiviserats särskilt mycket och för fabriksarbetare vars jobb effektiviserades i en enorm hastighet. (Ska ärligt säga att jag inte vet hur “effektiviseringssvaga” branscher påverkades – rimligen borde trädgårdsbranschen tagit ganska mycket stryk när personalen gick från 60 timmar utan semester till 40 timmar och 5 veckor utan nämnvärda föregående produktivitetsförbättringar.)
Men på det stora hela taget är ju detta bara en fråga om att vilja. Vill vi jobba mindre, eller vill vi jobba lika mycket och pumpa in all produktivitetsförbättring i produktutveckling, högre VD-löner och utdelning till ägarna? Fram till 1973 var det självklart att vi kontinuerligt skulle minska arbetstiden, sen lyckades Svenska Arbetsgivarföreningen et al. genom genialt marknadsföringsarbete få oss att tro att detta var orealistiska hippieidéer.
Ungefär samtidigt som de åkte runt i världen och skrämde bort alla utländska investerare med att de var så dåligt att driva företag i Sverige.
Dagens vettigaste kommentar. Givetvis är det effektivitetsvinster som växlas in i antingen pengar eller ledighet. Om man jämför t ex Europa (och framförallt Norden) mot USA som valt lite olika vägar här så utfaller ofta lycklighetsundersökningar och förväntad livslängd till européernas fördel trots att amerikaner ofta har ett fetare bankkonto.
Det finns batteridrivna sekatörer idag, då kan trädgårdsmästaren beskära väldigt många buskar på en dag, utan att få karpaltunnelsyndrom i händerna, pga vävnadstillväxt som följd av intensiv användning av små handverktyg.
Förutsatt att den elektriska sekatören inte vibrerar alltför mycket.
“Den största risken för att få en arbetsskada relaterad till vibrationer uppstår när du använder arbetsutrustningen under lång tid och den dessutom vibrerar mycket. Konsekvensen blir att du får en hög vibrationsexponering under arbetsdagen.”
Underbart!
Min ovetenskapliga observation är att alla som gapar högljutt mot mindre arbete åt folket, är de som själva anser sig förmer än andra och frenetiskt jobbar massor av timmar i veckan. När de inser att majoriteten av folket (den ofina pöbeln) skiter fullständigt i att någon valt att spendera 80 timmar i veckan på jobb, och att man istället kan sysselsätta sig med saker som inte är jobb, blir de livrädda och måste attackera och förlöjliga alla som vill jobba mindre.
Trevlig fredag!
Eller så är vi inte socialister som tror att vi kan få något gratis och att någon annan betalar, utan jobbar på jobb där det är 100% prestation som avgör lönen och man inte bara kan gissa sitt jobb och sitta av tiden.
Få och få, det är ju samhällsutvecklingen, där åtminstone alla arbetande ingår, som skapat den eventuella möjligheten att lagstadga om mindre arbetstid. Det är alltså välfärd som som ges tillbaka till folket, istället för att hamna i privata bankkonton.
Hur hamnar offentliga sektorns pengar på privata bankkonton menar du? De anställdas då, eller?
Varför begränsa frågan till offentlig sektor?
Privata skol/vård koncerner slukar mängder av offentliga sektorns pengar, men jag vet inte om ni räknar de koncernernas bankkonton som privata? Det tycker jag de kan räknas som i alla fall.
Hur får privata skol/vårdkoncerner mindre pengar om man förkortar arbetstiden? Ska man sänka skolpengen?
Friskolekoncerner skulle kunna ta en pytteliten del av sina intjänade miljarder och anställa fler lärare, för att kompensera de lärare som njuter av sin extra ledighet.
Men det är klart att ägarna (oligarken i Medelhavet, eller direktören ute i skärgården) tappar ju några tusenlappar i utebliven ränta, vilket förstås vore förskräckligt för samhället.
Eller så förbjuder man vinstutdelande friskolor eller avvecklar friskolesystemet som ett civiliserat land istället för att ha Sveriges unika idiotiska system.
Det hade givetvis varit den i särklass bästa lösningen, men det lär ju inte ske. Principen kan dock tillämpas på privat sektor generellt.
Förstår ärligt talat inte varför det inte sker. Är väl bara Moderaterna och möjligen Liberalerna som tagit mutor från friskolekoncernerna. Verkar finnas en stor politisk majoritet för att skrota skiten.
Resten av näringslivet (de som behöver skapa värde, marknadsföra och skaffa betalande kunder) behöver nog vakna och gå ihop mot den lilla krets i och runt friskolorna som förstör Sveriges konkurrenskraft och levererar elever som inte tar sig igenom universitet.
Var skulle dessa 100 tusentals barn, äldre mfl ta vägen om man införde vinstförbud för privata skolor. Förskolor, ålderdomshem, vårdcentraler, tandläkare, LSS boenden osv?
När inte den kommunala välfärden fungerar idag undrar jag hur det skulle bli imorgon med 300-400000 fler brukare, patienter?
Det finns en anledning att tex Engelska skolan har en kö på över 4000 elever i staden jag bor i.
Vi har barn både i kommunala & privat skolor så jag vet skillnaden jämfört med många som skriver en massa utan att veta hur verkligheten ser ut. I min dotters klass är det 4 elever med NPF diagonoser, 4 st som migrerat till Sverige, 5 st med någon utländsk förälder dvs ungefär som samhället ser ut på ett ungefär. Alla lärare är utbildade och behöriga och datorer får dom från klass 4.
Dom får inga mer skolpengar än kommunala skolor men dom har något som heter effektivitet.
Ett annat exempel är ett privat sjukhus där jag gjort magnetröntgen ett flertal gånger. Dom gör c:a 10000 undersökningar per år med en tunnel och universitetssjukhuset där jag bor gör c:a 12000 per år med 4 tunnlar. Dom får inte mer pengar och det kostar lika mycket oavsett var jag går. Återigen, det kallas effektivitet.
Önskar er en trevlig helg
Det är lätt att hävda effektivitet när man slipper ta ansvar för resultaten: https://sverigesradio.se/artikel/elever-fran-friskolor-klarar-studier-pa-hogskola-samre
Trevlig helg!
Kapitalister är de som låter andra göra underbetalt arbeta åt dem. Precis som slavägare och diktatorer.
Nåja, underbetalt är ju relativt. Förutsättningen för en affärstransaktion är ju allmänt sett att båda parter ser en nytta med utbytet.
Jag betalar t.ex. för att någon ska skifta hjul på min bil eftersom jag tycker att det är mer värt än de pengarna att slippa slitet själv och kanske med halvdanna verktyg, och istället låter någon som har rätt utrustning göra det åt mig. I mitt fall har jag också däckhotell på samma ställe vilket gör att jag inte behöver fundera på förvaring av hjulen, att åka med dem fram och tillbaka osv. Bara boka en tid som passar mig, åka förbi verkstaden när det är dags, lämna in nyckeln, vänta 15-20 minuter och så är allt klart. Bekvämlighet har också ett värde.
Enig. Men det finns ju ingen anledning till varför produktivitetsförbättringar och arbetstid inte ska vara en del av transaktionen mellan arbetsgivare och arbetare.
[KPMLR entered the chat]
Konsult- och redovisningsbyrån?
😉
KRAKEN: Även om det kan uttryckas i mer diplomatiska termer så har du i princip fullständigt rätt i detta ditt påstående. … För övrigt en åsikt som jag omfattat i hela mitt vuxna liv … i alla fall alltsedan slutet 60-talet.
Angående kapitalister. Man må tycka att de tjänar pengar på att låta arbetare göra underbetalt arbete, men , kapitalisten tar RISK och det är risken som gör att han
1. Belönas för , eller
2. Straffas för , eftersom idén inte höll.
Man talar endast om de som vunnit och tjänat storkovan , men man talar sällan om de som gått i personlig konkurs , förlorat hemmet och familjen.
Arbetaren som anser sig underbetald riskerar ingenting av detta
Självklart tar förvärvsarbetande risk.
Den mest uppenbara är att mista liv och lem.
Och att den utbildning man investerat i blir obsolet.
Eller att ledningens genidrag ruinerar företaget.
Sen är risken företagare tar klart överdriven, åtminstone om bedömning av marknaden ingår i skickligt entreprenörsskap.
Ltd. (AB) står väl för själva riskreduktionem som företagare åtnjuter i form av åtskillnad av personlig och bolagets ekonomi, möjlighet att lämpa över konkurskostnader på fordringsägare och staten (lönegaranti).
Enskild firma verkar mer riskabelt.
Man kliver in på arbetsplatsen
Ja – alla som jobbar inte som dikesgrävare.
De som jobbar som dikesgrävare förstår inte de som tycker man kan jobba 80 timmar i veckan.
De som jobbar som filosofer förstår inte de som påstår att man inte kan jobba 80 timmar per vecka.
Sanningen är ju den att många dikesgrävare efter att de jobbat sina 40 timmar sysslar med sånt som filosofen anser vara arbete.
Ja, de flesta jobbar GRATIS större delen av sin fritid, inklusive i hemmet. Gratisarbete är finare än lönearbete är socialdemokraternas besked.
Att “jobba gratis” kallar många för fritidsintresse, hobby, nöje m.m. Förmodligen därför att de anser att alla livets frågor inte kretsar kring pengar och ekonomi.
När jag jobbade som ingenjör på ett sjukhuslabb, skulle man hjälpa till med undersökningar, felsökningar och teknisk service dagtid och fortsätta med installationsarbete, lödning av kablar och kontakter, vidareutveckling och programmering kvällstid. Den enda fritiden hade man på helgerna. Man fick ingen ersättning för övertiden och lönen var löjligt låg.
Bara att krypa på knä till chefen och “förhandla” om bättre villkor då, som många förespråkar. Har du tur kanske du kan få gå 15 minuter tidigare på fredagen som arbetstidsförkortning.
https://global.discourse-cdn.com/eveonline/original/4X/8/e/b/8eb757e60cba7ce2486873f7557bb1bb85db4800.gif
Thats bait! 🙂
Äntligen kommer alla arbetslösa lärare, pedagoger och vårdanställda kunna få jobb!
Ge-ni!
Hej vänner,
Läste att vårdpersonalen under förra året jobbade över totalt 270,000 timmar.
Om regionerna idag går back med 10-tals miljarder och ska ha mer pengar från staten och höjda kommunalskatter kan jag omöjligt begripa hur man tror att det ska fungera med arbetstidsförkortning.
Vill Sossarna med Maggan i spetsen tillsammans med Noshis vänsterspringare på allvar skicka ner Sverige i avgrunden med enorma skattehöjningar är detta ett bra steg på vägen. Ren och skär idioti!
Ja för man kan ju absolut inte kombinera det med reformer på de ställena det nya systemet inte fungerar, no sir!
Jag förstår inte heller varför folk är så upphetsade över att det i så fall måste införas omedelbart till vilket pris som helst. Nu eller aldrig, gå eller stopp, 1 eller 0. Nån borde uppfinna konceptet gradvis…
Du menar som Den Svenska Modellen (TM), där arbetstidsförkortningarna i samförstånd förhandlas fram mellan arbetsmarknadens parter som en del av produktivitetsökningarna, som delas ut i form av högre löner och kortare arbetstid?
Nej, han menar den kommunistiska järnhandsmodellen där riksdagen lagstadgar om kortare arbetsvecka än 40 timmar.
Den Svenska Modellen™ har tjänat oss väl och kommer att fortsätta göra det, men ibland kan det behövas lite extra hjälp på traven, i form av demokratisk lagstiftning. Om det är det svenska folket vill alltså.
Vem vill inte ha pengar för inget? Eller är det bara socialister som vill ha betalt utan att jobba?
Pengar för inget? Vad hände med de 6 timmarna/dag?
Samma lön = betalt för två timmar du inte jobbar. Kan du vara vänlig och swisha mig 33 öre som kompensation så jag kan gå ner 20% i arbetstid här på bloggen, tack (en läsare är värd ca 1:- SEK i månaden).
Nä du får ju såklart inte betalt för den tiden du inte jobbar, det hade ju varit fel. Du får bara mer betalt/timme än tidigare också jobbar du färre timmar. Inte du personligen då eftersom du valt att jobba för dig själv med alla de för/nackdelar som det innebär.
Och vem ska betala din 25%-iga lönehöjning. Bakom kulissen på lönebeskedet fungerar det nämligen exakt lika för din arbetsgivare som för mig – arbetad tid = pengar in. Men du ska som sosse ha mindre arbetad tid men samma pengar in.
Arbetsgivaren ska betala löneökningen.
Varför? Arbetsgivaren drar nytta av samhället, medborgarna, och arbetstagarna när företaget växer och blir framgångsrikt. Utan arbetstagarna – ingen tillväxt. Därför är det rimligt att arbetstagarna får ta del av allt välstånd som genereras i och av företaget.
Är det rimligt att sådan tillväxt istället förhandlas mellan arbetsmarknadens parter? Ja. Fungerar det bra? Nej. Någon mer insatt kan säkert leta fram statistik som visar hur inkomstklyftorna ökat de senaste decennierna.
Ta H&M som exempel. Hur mycket har inte familjen Persson & co:s förmögenhet ökat, medan arbetstagarna får slita på ogynnsamma deltidskontrakt med en lön som säkert utvecklas sämre än inflationen?
Oavsett vilken modell man föredrar, är det rimligt att ett ytterst fåtal personer ska dra in miljarder (på en affärsrörelse de ärvt) medan arbetstagarna knappt går runt ekonomiskt?
https://www.handels.se/aktuellt/2023/ovardigt-att-behandla-personal-sa-har-hm/
Om företagaren inte får ta del av värdet som skapas, så lägger man ner företaget, så får ingen jobb. Grattis, socialisten.
HM-nissarna betalar mer i löner VARJE ÅR till sina anstäldla än de har förmögenhet. År efter år.
Nu tolkar du mig som fan tolkar bibeln.
Om alla företagare ska tillåtas ha slavar utan lön, så dör arbetarna. Grattis, slavhandlaren.
Finland har gett folket massor av förmåner och allting gick bra under en lång tid (trodde man).
Tills den nya regeringen under Orpo tilltädde och började med stora nedskärningar, pga den arbetande delen av befolkningen inte längre kunde försörja pensionärerna, de sjukskrivna, barnen och föräldralediga etc.
Det finns 379 000 anställda inom vård och omsorg. Om de arbetas 270 000 övertidstimmar under ett år så är det ytterligare ett bevis för att detta är ett icke problem, dvs under en timme per anställd och år. Snarast är problemet att det är svårt att få tag till personal till vissa skift och uppgifter som är obekväma eller sjukt stressiga. Bara en sådan sak som att det är svårt att bestämma när på året barn föds gör att det bör vara en mardröm att få tillräckligt med personal vid rätt tillfälle.
Även om siffrorna stämmer (jag har inte kollat, men åtminstone antalet anställda låter rimligt med runt 5% av den arbetsföra befolkningen) så är det som du också erkänner knappast så att den där övertiden är jämnt fördelad. Finns garanterat grupper som har väsentligt med övertid och andra som har knappt någon eller ingen alls.
En revolutionerande tanke vore annars att göra vårdyrken mer attraktiva för att locka till sig personal. Ett yrke som är relativt dåligt betalt med mycket beordrad övertid på kort varsel och stor risk för förslitningsskador kanske behöver förbättra anställningsförhållandena för att behålla och locka till sig personal.
Tror aldrig att ett yrke där politiker bestämmer kan bli attraktivt.
Riksdagsledamot är väl tämligen attraktivt. Komma in någon gång i veckan och trycka på en knapp och äta älgbiff med tranbär till lunch för att sedan kunna leva på enorma bidrag livet ur efter vadå, 8 års tjänst?
Det är inte gratis att tillhandahålla spetskompetensen till att styra vårt land.
Tacka vet vi enväldigt styre från privata arbetsgivare – de har bevisat alltid satt de anställdas bästa i första rummet. (Det är arbetsgivare att vara oironisk här – fredag eller inte!)
På de flesta orter finns det bara en arbetsgivare att välja mellan för den som vill jobba som läkare eller ssk: regionen.
När de anställda inte kan rösta med fötterna annat än genom att flytta till en annan region eller byta bransch så minskar arbetsgivarens incitament att förbättra villkoren.
Utan att kolla tror jag inte du har helt rätt. Läk/ssk brukar väl kunna hitta springjobb (det är därför regionerna inte har råd med tillräckligt många anställda, eftersom såna hyrjobb är dyrare) medan “lägre” tjänster inte är lika lätta att flytta till privatskubb.
Denna Ebberöds Bank har varit välkänd i decennier. Ändå kör man på; det lönar sig säkert för någon.
“Gärna ett varmt tack – men först en hederlig lön!”
Hemtjänsten i min kommun har som rutin att kräva dubbla skift av personalen vid behov och man får inte tacka nej. Det blir problem att ta tillräckligt mycket mat till jobbet och kylen där är redan överfull. Man hinner inte heller hem med sista bussen, utan man får övernatta på soffan i fikarummet eller på golvet, vilket är vanligt under sommaren. Det finns inga lediga parkeringar och inget parkeringstillstånd till vikarier, så det går inte att ta med sig bilen till jobbet, heller.
“Självfallet ska Socialdemokraterna på egen hand införa den överlägsna, produktivitetshöjande och kostnadsbesparande arbetstidsförkortningen på egen hand i alla S-styrda regioner och kommuner.”
Men enbart för parti- och LO-medlemmar – eller?
För alla så klart. Varför begränsa produktivitetshöjningen och kostnadsbesparingen?
Det ska löna sig att rösta S…
Precis så. Gradienterna driver på processerna.
Efter att ha jobbat 20 år inom industrin så skulle jag gärna gå ner till 32h arbetsvecka.
Meningen med livet är inte att sitta i möten.
Jag är inte sosse men stödjer en utveckling mot kortare arbetsvecka.
+1
En alternativ lösning skulle ju vara att börja med att införa det för vissa yrkesgrupper.
Få se. Var skulle vi kunna börja?
Politiker? Kommunikatörer? Kanske den där damen på Fröken Ur; hur ser hennes arbetsschema ut egentligen, är det jourtjänstgöring?
Nä, Fröken Ur hade projektanställning. Hon är sparkad sen många år. Sitter säkert och injicerar hasch under en bro nu den stackarn…
Näh!
Vanligast är att röka cannabis men det kan också tuggas, sväljas eller inhaleras. Det går inte att injicera cannabis.
Tror Mattias skämtade 🙂
Eller också blandade han ihop inhalera och injicera, det är lätt hänt.
Haha, jag hade faktiskt en lärarinna som hette Uhr. Hemskt kul.
JAG har haft 6h arbetsdag=32h/vecka med bebehållen lön. Så låt mig lämna lite första hands information till Er alla.
Vi hade en modig arbetsgivare som vågade (runt 2000-2001) som införde detta för oss som blästrade och sprutlackerade Volvos lastbil och buss chassi i Hässleholm.
Krav: bibehållen produktion i BÅDE kvalitét OCH kvantitet.
“flytande rast” som inte fick störa produktionen. Vi gick oftast INTE in gemensamt utan tog paus när det behövdes/kunde tas. Längden på rasten förkortades avsevärt eftersom du oftast bara sitter av 75% av rasten.
Du k-a-n arbeta i högt och hårt tempo i 6h (även utan mat ibland – vilket kunde ske).
Vi märkte verkligen av 2h kortare arbetsdag positivt.
Arbetsgivaren betalade avsevärt mindre energi till partikelfilter anläggningen samt så klart torkugnen och belysning.
I detta fallet var det en Win-Win MEN
det är definitivt inte alla arbetsplatser som kan göra så här.
Istället för så som många gör klaga på sitt jobb och längtar till semestern, varför inte ordna ett liv man inte behöver ta semester ifrån?…..
Tack för ordet. Ha en trevlig helg
“[V]arför inte ordna ett liv man inte behöver ta semester ifrån?”
100% medhåll.
Ja verkligen.
Att det sen kan vara väldigt skönt att göra något helt annat ett tag är en annan sak 🙂
Du menar att arbetsgivaren inte gick i konkurs och att samhället inte kollpasade när det infördes kortare arbetstid? Hoppsan.
Jag håller med dig fullt ut i sista meningen, och jag tror att många idag strävar ditåt. En överarbetad undersköterska som jobbar åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan, plus övertid, har sannolikt svårt att skapa en livssituation där semester inte behövs. Men hen skulle kanske komma närmare den situationen om hen … jobbade färre timmar per vecka?
Finns ju alternativ, som ROWE, eller det som kallas beting i Sverige. När man gjort det man ska så är man klar för dagen. Sopåkarna hade ju det, och de jobbade typ halvtid tack vare det, men det ansågs vara orättvist så nu måste de sitta av tiden.
Absolut inget dåligt upplägg.
Gällande sopgubbarna har de nu säkert fått fler arbetsuppgifter när de måste vara på plats hela dagen. Vilket innebär att det privata sophämtningsföretaget kan kräma ut mer arbete för bibehållen lönekostnad, vilket innebär att ägarna av sophämtningsföretaget kan köpa en ny båt nästa sommar.
Sopgubbarnaa gedigna effektivisering har resulterat i mer pengar åt ägarna!
Har för mig att även brevbärarna drabbades av avskaffat beting. Förut kunde de gå hem när de sorterat och delat ut dagens post. Nu måste de jobba sina 40h i veckan, fast posten delas snart bara ute en gång i veckan.
Det stämmer. Var själv timanställd under gymnasietiden och fick mao mindre pengar ju snabbare jag delade ut posten. De heltidsanställda kunde däremot njuta av ledig tid efter att ha jobbat fort. Nuförtiden är det närmast misär (något överdrivet) och stress på Postnord, vad jag har hört.
Vi gjorde tvärtom då vårt femskiftsarbete tillåter det. Vi började jobba 12 h skift (6-18 och 18-06) istället och jobbar nu tre eller fyra 12:or och ledig fem eller sju dagar mellan, 33 timmars veckor. Flera av oss tycker att man inte behöver semester då man ändå är ledig så pass mycket.
Du k-a-n arbeta i högt och hårt tempo i 6h
Du kanske kan, men många som lite äldre orkar inte det. Har själv sett det med egna ögon hur dom blev paria när varje arbetslag fick bonus baserat på produktion. Men kravet på 6h arbetsdag handlar ju egentligen om förakt för svaga som behöver lite mer tid på sig. Man vill driva ut dessa i arbetslöshet. Individuellt beting är mycket bättre om man inte hatar äldre och/eller svagare människor.
Intressant inlägg, håller till 100% med i slutklämmen 👍
Jag hade en anställning där jag skulle jobba 10-12 timmar om dagen och helst även på söndagar, med en fem minuter lång kafferast morgon och eftermiddag och en kort lunch. Enligt chefen skulle vi anteckna all övertid informellt i vår privata almanacka och ta ut den tiden när vi gick i pension. Fast ingen av kollegorna som jag kände har fått ta ut sin övertid vid pensioneringen. Vi skulle jobba utomlands även när vi var sjukskrivna, vilket inte är tillåtet enligt försäkringskassans regler.
Jag gjorde mycket elinstallationer (stark- och svagström), rörbockning och rördragning hela dagarna. Jag hade en chef som kom och skrek titt som tätt och han t o m följde efter mig till toaletten och fortsatte att skrika därinne. Chefen sparkade sedan ut folk på löpande band och anställde nytt folk.
Kan vi inte bara sänka pensionsåldern med ~25% till 53 istället?
Tänker du på någon särskild person nu?
Bloggaren tycker tydligen om Den Svenska Modellen när det handlar om att arbetsmarknadens parter tillsammans förhandlar fram arbetstiden. Men samma Svenska Modell sablas ner av bloggaren när det handlar om hur låga löneökningarna har varit för de anställda. Fast nu snart kommer bloggaren rätta mig om vad jag uppenbarligen har fattat fel.
Ja.
Jag tror att bloggaren glömde handhjärtan i sista stycket. 🙂
✋❤
Bloggarens redaktion gör lurviga små tasshjärtan istället.
Löneandelen i svensk ekonomi har fallit stadigt i svensk ekonomi de senaste 30 åren, medan företagens vinstandel konstant har stigit. Så om arbetstidsförkortning behöver bekostas på något sätt tycker jag inte det är speciellt konstigt att använda en del av företagens vinster till det. Dels direkt i de företag där man jobbar, och dels indirekt via skattsedeln så även offentliganställda kan sänka arbetstid.
Enligt https://www.ekonomifakta.se/Fakta/arbetsmarknad/Loner/Loneandel-och-vinstandel/ är löneandelen i Sverige nästan densamma nu som 1994.
Ekonomifakta ges ut av lobbyorganisationen Svensk Näringsliv, så jag tar allt från Ekonomifakta med ett par grävskopor salt.
Här har ni SCB-siffror att bråka om ifall man inte litar på lobbyorganisationerna LO eller SN
https://www.scb.se/hitta-statistik/temaomraden/sveriges-ekonomi/fordjupningsartiklar_Sveriges_ekonomi/vinsterna-okade-mer-an-lonerna-2022/
Ser ut som att SCB håller med Ekonomifakta: ingen väsentlig förändring över de senaste trettio åren.
Slänger in en brasklapp, är det inte ganska logiskt också att när arbetsplatser effektiviseras och blir mindre arbetskraftsberoende att delen av produktion som går till arbetskraft också minskar? Och kanske även att det leder att många företag är mer kapitalintensiva idag än tidigare, men det säger jag inte säkert och hade gjärna velat se statistik på men hade inte förvånat mig.
Kan använda min arbetsplats som ett exempel med ungefärliga tal. Vi hade cirka 100 ansatta på ett lager, om en vanlig lön för oss med semesterpengar och bonusar vid tillfället landade ungefär på 600k så kan man räkna med uppemot 1 miljon med allt annat i faktisk kostnad för arbetsgivaren, även om arbetsgivaravgiften är lägre i Norge iirc.
Cirka 20-25% av bemanningen jobbade med att plocka smådelar, där valde ledelsen för ca 3 år sedan att investera i ett robotsystem med effektiv lagring och cirka 30 plockrobotar som skulle bistå produktionen där. Systemet kostade cirka 60 miljoner att implementera (plus säkert ett par miljoner per år i drift/licensavgifter) och skulle spara 10 dagsverk, som man lät falla bort i vikarier och naturliga avgångar.
Så då investerade alltså företaget 60 miljoner i kapital för att spara kanske 8 miljoner per år utan att inkludera mervärde som mer effektiv lagring. Säg att vi låg enligt grafen att 60% av intäkten gick till arbetskraft (100 milj av 160) så ändrades det till 90 milj av 160 eller från 60% till 56%.
Så i vårt fall var en mindre del till arbetstagarna en naturlig följd av effektiviseringar och tillförandet av kapital.
Bra poäng! På min arbetsplats har vi gjort tvärtom och anställt en massa folk som mest är i vägen, så då har vinsten minskat och löneandelen gått kraftigt uppåt – likadant tycks det se ut i stora delar av IT-branschen.
En mer effektiv variant mot utbrändhet och stress vore att ha
4 veckor arbete
1 vecka ledigt
etc etc
Det innebär 4 veckor jobb, sedan nio dagar sammanhängande ledighet.
När var det Sverige gick sönder? Var det
1919 När normalarbetsdag på 8h infördes (48h/vecka då lördagar var arbetsdag)?
1938 När två veckors lagstadgad semester infördes?
1951 När tre veckors lagstadgad semester infördes?
1963 När fyra veckors lagstadgad semester infördes?
1971 När 40h/vecka blev normalarbetstid (lördagar blev arbetsfria)?
1978 När fem veckors lagstadgad semester infördes?
Förvånansvärt många som drömmer sig tillbaka drygt 100 år då det enda fritidsintresse man kunde odla var kyrkobesöket på söndagen.
Okunnigt.
På 1970-talet var Sverige självförsörjande på de mesta industriinsatsvaror och hade skyhöga tullar mot import, samt varje fördyrning av arbetskraften inklusive minskad arbetstid och längre semester kompenserades med devalvering och svagare krona – jmf CHF vs SEK över tiden om du vill veta hur mycket fattigare svenskarna blivit RELATIVT.
Idag har vi frihandel med ett EU som redan har lägre löner och en flytande valuta, samt fri rörlighet av arbetskraft, varor och tjäsnter inom EU.
Den som tror att det fortfarande som på den gamla DDR-tiden går att peka med hela handen och sedan kompensera det genom devalveringar och handelshinder kan nog få sig ett uppvaknande.
De hyllade danskarna har väl typ de facto en halvtimme kortare arbetstid i veckan än svenskarna, sett till årsarbetstid. Kanske en realistisk nivå att nå, men målet för S är ju att få så många arbetslösa som möjligt då bidragstagare röstar S, inte arbetare.
Okunnigt?
Jag tycker det är okunnigt att påstå att Sverige någon gång varit ett land som DDR.
Det stämmer inte heller att schweizare skulle blivit 12 gånger rikare än svenskar sedan 70-talet då t ex löner anpassats efter växelkursförändringar och en schweizare inte 12-faldigat bättre köpkraft än en svensk.
DDR-Sverige är en popkulturell referens till hur Sverige var på 70- och 80-talet. Möjligt att du inte ens var född då, eller inte minns hur genomsocialistiskt och reglerat Sverige var på den tiden.
Jag är jämngammal med dig så jag levde igenom den tiden. Jag är glad att jag levde i Sverige och inte i DDR, men smaken är väl olika.
Tror du överdriver den politiska klangbotten i begreppet, vill minnas att F&F med “DDR-Sverige” avsåg typ Bengt Östes glasögon och Razzel på TV snarare än kvävande socialism.
LARS WILDERÄNG: Jag tillhör den generation som upplevt Sverige under 70- och 80-talet och för den delen även under 50- och 60-talet. Dessutom så har jag upplevt DDR och de flesta övriga öststater under den tid som här avses.
Ingenstans och vid ingen tid har jag upplevt Sverige tillnärmelsevis på sådant sätt att den ovan nämnda jämförelsen med DDR skulle vara aktuell.
Inte det?
https://fxtop.com/en/historical-exchange-rates.php?C1=CHF&C2=SEK&A=1&DD1=01&MM1=01&YYYY1=1970&DD2=03&MM2=05&YYYY2=2024&MA=1&YA=0&LANG=en&CJ=0&TR=ON
Ok, du jämför växelkursen. Medellönen för tjänsteman i privat sektor var 1973 var ca 4000:-/månad och 2022 ca 50.000:-/månad. Eftersom växelkursen gått från 1:1 till 1:12 så borde enligt ert växelkurs-resonemang en schweizisk tjänsteman idag tjäna 12 gånger mer än sin svenska motsvarighet. Stämmer det verkligen att i Schweiz tjänar man motsvarande 600.000:-/månad?
Fel. EU har inte lägre löner än Sverige.
Sveriges arbetskraftskostnader är långt ifrån de högsta i EU.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Estimated_hourly_labour_costs,_2023_(EUR),_map_v2.png
Och här har vi köpkraftsförmåga , Purchase Power Parity.
https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20240326-1
På min arbetsplats krävde chefen, att vi skulle ta ut vår semester bara på papperet och jobba precis som vanligt. Snål spar, fan tar!
Med tanke på den lönesänkning man åtnjutit(tack facket för sifferlösa avtal) så arbetar jag 8 timmar men får betalt för 6.
Tanken är ju vacker men jag är för dåligt insatt i siffrorna från respektive part, någon som kan hjälpa en lat person att hitta lite siffror som till och med kanske inte är partsinlagor kring detta? Vore på riktigt kul att titta på lite i helgen.
Inför lagstadgad minimilön i hela EU.
(Innebär en löneökning för de lägst betalda i Sverige.)
Inför lagstadgad max lön i hela EU, ej mer än 10 ggr minimilönen. (Är man inte nöjd med systemet kan man emigrera utan sina tillgångar över 10 minimi årslöner.)
Sätt maxarvode för politiker till max 2ggr minimilönen i kommuner och regioner och max 3ggr minimilönen i Riksdagen och EU-parlamentet. Beskatta alla politikers inkomster utöver maxarvodet med 100%.
Tror du på fullt allvar att det skulle fungera i praktiken med samma löneintervall i Sverige, Frankrike, Rumänien och Ungern?
Expropriation/konfiskering av tillgångar om man vill flytta till ett icke-EU-land som låt oss säga t.ex. Norge?
Eller trollar du bara?
Ska alla ändå få 25% höjd lön via 20% sänkt arbetstid, så är det väl fullt rimligt att man även socialistiskt beslutar om minimi- och maximilöner, nu när Svenska Modellen är död och politiker ska bestämma och inte arbetsmarknadens parter.
Blir intressant med minimilön på typ €500/månad för att passa Bulgarien och då alltså maximilön på €5000/månad. Gissningsvis skulle väl alla högavlönade börja ta utdelning istf lön.
En vanlig lön i Grekland är samma, 5000 Euro/månad, enligt syrran som har bott länge i Grekland och vistas mycket där fortfarande.
Korrigering, 500 Euro per månad. Solsting.
Dom som vill ha minimilön hatar svaga människor och vill göra dom oanställningsbara. För uppenbart kommer man inte anställa dom som producerar en lägre värde än minimilönen. På så vis stänger man också vägen till arbetslivet för dom som inte fick en bra start i livet. Det handlar om att att dra upp stegen och sparka ned dom svaga som försöker hänga kvar i ett halmstrå även om det inte är ett välbetalt jobb. Särskilt handlar det om att hata invandrare som är vår nya arbetarklass. Tex Foodora-körare som börjar med en skrotig cykel, och sen byter upp sig till moppe och sen vidare till ett annat jobb när dom fått ihop lite mer pengar. Genererar indiern på skrotcykel inte värde motsvarande en minimilön så får han aldrig sitt första jobb och missar sin klassresa.
Du ökar också incitamenten att automatisera bort enkla jobb i takt med ökande löneanspråk. Varför ska man ha en foodora-cyklist om det är billigare med en robot som kan tuffa runt på egen hand? Eller personal på hamburgarhaket? Eller journalister som sitter och skriver re-writes på TT-artiklar när en dator kan göra samma sak? Eller Jurister som ger rådgivning när en dator har lägre fel% i sin utläsning av lagstiftningen? Osv osv.
Har du läst “Ida” på Omni på sistone?
Sajten gör ogenerat reklam för “solbältros”.
Jag var tvungen att leta fram lexikonet.
Finns fler exempel.
Hänger inte med. Var är Solbältros?
Oavsett, en nyhetsaggregator som Omni är typexemplet på något som tidigare var nån slags journalistarbete i en bredare bemärkelse, men som bör ha automatiserats pga varför ska man ha en person som sitter och skriver om andras nyheter när du kan ha en dator som gör skiten? Här har lönenivån redan drivit utvecklingen till den grad där det inte bör vara ekonomiskt försvarbart att ha nån halvtrött nyanställd journaliststudent som sitter och letar efter andras nyheter för att fylla AB eller Expressen med omskrivet innehåll.
Motsvarande riskerar att hända i fler yrken om du driver upp lönenivåerna, eftersom du då minskar gapet mellan investeringskostnaden för automatisering och utgifter för personalkostnader.
Solar shingles, enligt sv-en lexikon.
Länge stod en rubrik om litiumbränslen ekonomisk tillväxt – lithium fuels growth alltså.
Inget mänskligt öga läser, man litar blint på algot. Heter han Algot?
Svarar mig själv efter att ha öppnat omni igen.
Nyhet 1: Så blir du av med myror:
Nyhet 2: (Magda) Andersson: Så fick vi bort den illojala kollegan
DET ÄR MAKTERNA !!1! Sådeså. Så!
Nä nu.
Nästa klickrubrik på Omni:
Tidiga symptom på Alzheimer uppstår tidigt.
Va, har jag redan sagt det?
Påminns (!) osökt om Farsans självironiska skämt:
“Min tilltagande ålder visar sig främst på tre sätt.
För det första kommer jag inte ihåg vad jag nyss har sagt.
För det andra glömmer jag ofta vad jag redan har sagt.”
Jag läste nånstans att Alzheimer och ALS är mycket vanliga bland folk som sportar och skadar sig ofta och får mycket slag i huvudet, som t ex ishockeyspelare. Det finns förstås även genetiska och epidemiologiska orsaker till dessa sjukdomar.
Håller helt med bloggaren här. Om modellen nu är så bra, så inför den först på S partikansli och sedan i alla S-styrda konkret och regioner. Blir säkert bra. Kör på sedan med Folksam, Coop, Fonus och Swedbank, så klår de enklare alla andra i konkurrensen.
Fånig åsikt. Ungefär som när folk säger “Om du nu tycker det är så gött med skatt så kan väl du betala in lite extra så slipper jag.” Hela poängen med skatt och arbetstidsförkortning är att det funkar om alla gör det. Jag betalar gärna skatt för att jag vet att alla andra som tjänar pengar på olika sätt gör detsamma. Min betalningsvilja hade rasat om jag hade haft anledning att tro att andra slapp.
Gällande arbetstidsförkortning är det ju i grunden något oproduktivt som vi gör för att det är bra att få vara ledig. En kostnad vi accepterar för att vi mår bra att jobba mindre. Mitt lika fåniga svar till dig blir alltså: tycker du vi ska återinföra 60-timmarsveckan och avskaffa semestern? Jävlar vilken konkurrenskraft vi skulle få då! Och lönearbete är ju meningen med livet, så alla knegare skulle väl bli nöjda om de slapp sitta hemma och glo på lördagarna?
Om man tycker ledighet är bra är det bara att avstå från lön och vara ledig istället. Varför man ska ha rätt att jobba mindre men behålla lönen är grundfrågan här. Pengar för inget, någon annan betalar pga orättvist.
Alltså vore det bättre med 60-timmarsvecka utan semester? Det är ju enormt socialistiskt av oss att stjäla så mycket tid av vår stackars arbetsgivare?
Vill du jobba 60h så ska du få 50% högre lön plus övertidstillägg. Så dubbla lönen. Hur så? Folk får väl jobba 32 h, men ska då ha 20% lägre lön. Helt okej för mig.
Alltså, jag skulle så gärna vilja att du talade ur skägget angående tidigare arbetstidsförkortningar. Var det bra eller dåligt att i flera omgångar korta arbetstiden under 1900-talet?
Om du tyckte det var bra då, varför tycker du det är dåligt nu?
I svaret till HEASM antyder du att förutsättningarna för arbetstidsförkortningar är mycket sämre i dag med frihandel och ogynnsam lönebalans mellan länderna. Innebär detta att du tycker att arbetstidsförkortning vore bra i ett annat makroekonomiskt läge?
Du får korta din arbetstid bäst du vill, men då ska du ha lika mycket lägre lön. Arbetsmarknadens parter ska tillsammans komma överens av hur mycket av ökad produktivitet som ska betalas som lön, och vad som ska tas som kortare arbetstid. Inga politiker.
Alltså. Jag vill ju bara veta hur du ser på arbetstidsförkortningarna under 1900-talet. Anser du att de var principiellt felaktiga? Bra för Sverige och svenskarna? Skadliga?
I alla dina resonemang nu utgår du ifrån 40-timmarsveckan. (Du sade t.ex. ovan att jag skulle ha 50 % mer lön om jag jobbade 60 timmar i veckan.) Betyder det att du tycker förkortningarna fram till 40-timmarsveckan varit bra?
Förlåt om jag är tjatig, men jag vill bara veta hur du tänker kring tidigare förkortningar.
Jobbade själv över 60 timmar förra veckan istället för 37.5 som är standard för Norge, fick drygt dubbelt betalt med alla övertidstillägg ja. All frivilligt som det borde vara.
Givetvis borde man inte ha 60h vecka som standard lika lite som att man borde ha 32 timmar som standard utan det får väl arbetsgivare och arbetstagare bli överens om sinsemellan. Morsan som snart går i pension gör ju motsatt och jobbar 87% iirc och får lite mindre betalt för mer fritid.
Givetvis också att saker är annorlunda om du får betalt för ditt arbete istället för din tid som väl tyvärr är relativt sällsynt. När jag jobbade på ett annat lager hade jag en kollega som tidigare jobbat på ett bärlager samman med 3 andra på ett kvällsskift. De fick betalt för sin tid men hade en viss mängd med saker att göra och chefen drog hem när de startade. De kom överens om att effektivisera/arbeta så snabbt som möjligt och blev färdiga tidigt varje dag där de sedan satt och kolla på film. Chefen visste väl inte om det men var nöjd och kommenterat till dem vilket bra jobb de gör.
Så för en del jobb där du har en specifik mängd att utföra borde man få dra tidigt om man arbetat effektivt, men ren idioti att man ska få betalt för sin tid inte sitt arbete och sen vilja jobba mycket mindre med samma kompensation.
Varför borde det inte vara standard med varken 60- eller 32-timmarsveckor? Är det för att du är van vid 40-timmarsveckor och inte vet något annat, eller är det för att 40 timmar per vecka är en magisk, universell sweet spot?
Enig med dig, 40h bör inte vara standardvecka heller utan hade hellre sett mindre byråkrati och större fokus på kompensation för prestation. Är ju precis samma på alla arbetsplatser, en minioritet av arbetarna fár göra en majoritet av jobbet.
Det funkar garanterat på vissa arbetsplatser, och gaanterat inte på andra, så någon standard för timmar per vecka kommer att behövas i vilket fall.
Money for nothing and the chicks for free😉
I övrigt typisk socialism. “Jag går med på skit, bara alla andra får samma skit.”
Snarare ett uttryck för svenskarnas världsunika tillit. Vi litar på att andra betalar skatt och följer reglerna, vi litar på att polisen inte stoppar boten i egen ficka, vi litar på att tjänstemän och politiker vill att systemet ska funka.
Och ja, denna tillit minskar i takt med att samhällskontraktet äventyras. Vilket suger.
Ja, om alla andra gör ja. Om alla människor vore demokratiska, om alla människor vore fredliga, om alla människor var hederliga. Då slapp vi undan mycket elände. Och OM det inte vore OM så vore kärringen kung brukar man säga. Problemet för såssarna kommer att vara om arbetarna i kommunen, regionerna och stat får arbetstidsförkortning med bibehållen lön på skattebetalarnas bekostnad då ska du få se strejker, instabilitet mm inom det privata. Vill såssarna skapa kaos så säg till före så jag hinner lämna landet och ta ut min redan utspädda pension. Där jag har blivit bestulen på på allt över 7,5 basbelopp i över 20 år i form av utebliven pensionsavsättning.
Lars: Liknande story här. Inte nog med att de tog allt över 7,5 BB, sen tog de 90% av resten också i ett demokratiskt generationsklipp.
Jag klarade 10% tack vare födelsedatum, annars hade jag varit totalrökt. Kommer att få 22 kr/mån för 11 års statlig tjänst.
Tur – eller nåt – att man hade reservresurser. Och ett uns misstro.
Såssarna förnekar sig aldrig. Lova runt och hålla tunt. Ska bli kul att följa detta spektakel de har dragit gång. Borde vilken idiot som helst förstå att i arbetsintensiva branscher där det räcker att täcka en roll. i okvalificerade jobb i serviceyrken som, städare, butiksanställda mfl. Samt alla som jobbar med rörliga löner mot dessa blir det löjeväckande. Men det är väl med detta utspel och som med Magdas utspel om odemokratiska länder skall sparkas ut ur EU. Bara populistiska floskler som ska vinna makten. Verkligen orealistiskt. Det skulle vara som att kasta ut svenska medborgare från sitt land for att de har odemokratiska åsikter. Drömmar och fantasier och slå falska förhoppningar i lättlurade människor. Men eftersom såssarna konkurrerar med spelbolagen om att plocka svaga människor på pengar så är det bara att fortsätta med narrativa utspel.
… Det började som en skakning på nedre däck …
Socialdemokraterna pekar ut några frågor som man har för avsikt att fortsatt analysera och ta in i sin kommande politik.
Frågan om arbetstidsförkortning en av dessa frågor och alldeles oavsett vissa intressen har åsikter i frågan… som exempelvis delar av härvarande kommentarsfält… så finns anledning förmoda att vi kommer att få se denna fråga drivas politiskt och fackligt om än inte formulerat exakt på samma sätt som i artikeltext och kommentarsfält härovan.
Är analogin Chiefen att detta kommer sluta på samma sätt som Titanic… 😉
BRASKLAPP: Från min sida Nej! Däremot upplever jag kommentarsfältet som att mången där omfattar sådan åsikt.
Tänkte mer på ditt val av citat, fortsättningen skulle kunna vara en beskrivning av ett misslyckande med arbetstidsförkortning:
Det började som en skakning på nedre däck.
Den fyllde oss väl mer med häpnad än med skräck.
Vi förstod aldrig riktigt orsaken till att fartyget [läs idén] sprungit läck.
Man hade sagt oss att detta var världens modernaste, osänkbara skepp [läs nationen]
Ja, det kommer stöta på betydande internt motstånd, så mycket tveksamt om S går vidare och försöker genomföra det. Det kommer att bli svårt. Jag tror det när jag ser det.
En försöksballong. Började med en skakning …
sen Led Zeppelin all-in.
Men som eventuell valfråga till valet 2026 kan de säkert locka röster …
Som alltid är det pengar som styr alldeles oavsett de våta S-drömmarna ‘härovan’.
Joe Hill (?)
Pie in the sky when you die.
Framsynt. Men så var han ju svensk. För länge sen.
Med mer fritid skulle många behöva högre lön. Fritid kostar…
Oj, undrar vilken miljard det ska till för att sänka brandmäns arbetstid från 42h till 32h. Blir väl att kommunerna tar från skolan som är så över finansierad i dagsläget.
Man kanske kan minska antalet mordbränder istället? Det verkar vara ganska mycket av den varan nuförtiden, och får man bukt med det så blir det ju mindre jobb för brandmännen. En annan variant är att låta varje brandman ha ett större upptagningsområde, kan hela norra europa. Så flyger man dom med JAS-plan dit det brinner och hoppas att det aldrig brinner överallt samtidigt. Eller så får man väl utrusta brandbilarna med autonoma drönarsvärmar som flyger med vattenhinkar…
Diskuterade detta med min vän som är egenföretagare med totalt fem anställda.
Han uppskattade att en 32t arbetsvecka skulle resultera i ca 1,5-2 msek i lägre intäkter årligen.
Han är verksam inom forskning och statistik.
Minskad produktivitet och minskade skatteintäkter till välfärden skulle resultatet bli.
Hur kunde vi gå från 60 timmars arbetsvecka utan semester till 40 timmars arbetsvecka och 5 veckors semester? Det handlar bara om vilja. Och ja, produktiviteten minskade såklart, men medborgarna fick bättre liv.
Nu står vi på randen till AI-revolutionen, och snart kommer arbetsuppgifter som tagit hela dagar gå på några minuter. Så frågan är om något av denna effektivisering ska få gå till oproduktiv fritid eller om allt ska pumpas in i VD-löner och utdelning?
+++
Om vi inte lät bostadspriserna skena iväg hela tiden och maxbelåna även löneökningen så kanske vi skulle kunna ha samma levnadsstandard, lite lägre löneökningar och kortare arbetstid.
Men då slog väl bankerna och kommunerna bakut som är beroende av att sno folket på produktionsförbättringarna.
Exakt.
Vi ville använda vårt välstånd till att tävla om vem som kunde betala/löna mest för en befintlig bostad istället.
Nu är det ju bolånetorskarna själva som väljer att gå all-in på att överträffa varandra i budgivning och skuldsättning, inte bankerna eller kommunerna. Det är helt frivilligt att låna pengar.
@Frust, nej då!
Bostadsmarknaden är väl utstuderad och genomtänkt av de som anser sig behöva och förvalta tillväxtpengarna bättre än att folk tex jobbar mindre.
Kanske behöver man bostadsförslava människor för att det inte ska bli brist på viktig arbetskraft, tex sjuksköterskor och sopåkare. Det finns behov av att plocka av dem pengarna på något vis och bostadsmarknaden är nog väl utformad för det.
Sen är ju ingen tvingad till att arbeta eller äta heller, lika lite som man inte är tvingad till att ha någonstans att bo
Det som stört mig är hur man från statligt håll skapat incitamentstrukturer för att blåsa upp pyramidspelet. Det är frivilligt att ge sig in i tävlingen om de få hus som finns, men så är det också frivilligt att ha någonstans att bo.
Vårt välstånd kommer från arbete och lönsamhet, nu vänder man på orsakssamband för att det ska passa ens politiska uppfattning. Många vill nog förstås ha mer ledig tid men detta är som att hela Sverige tar ett sms-lån och blundar för att det ska betalas tillbaka med lägre kronkurs, ökade kostnader för arbetskraft och ökade produktionskostnader. Vi ska vara rädda om det vi har.
*ökad arbetslöshet också
Men ja, folk tror att allt de har är gratis och att de är berättigade detta och kan göra vad som helst utan att påverka sitt välstånd.
Exakt. Varför inte gå ner till 50% arbetstid men betalt för 100%?
Ni som tycker man ska sänka arbetstiden med 25% med bibehållen lön, vänligen tala om för mig vem som ska betala för detta kalas? Vi har världens 4:e eller 5:e skattetryck så höja skatten (som alltid är vänsterns lösning) känns inte hållbar.
Var ska dessa pengar komma ifrån? Vi har nyligen fått reda på ett sparpaket där 1100 tjänster ska bort från företaget jag jobbar på pga tuff konkurrens med Asien. Läs hur mycket konkurserna ökat och samtidigt som detta sker vill många att vi ska arbeta 25% mindre med bibehållen lön?
Hur ska detta finansieras och detta utan skattehöjningar? Väntar nyfiket på svar. Tack.
Det finns faktiskt bolag som erbjuder anställda att välja mellan mer semester (upp till 7 veckor iaf har jag sett) eller högre lön. Det är väl en ganska bra lösning.
Ja, om man får semester på sommaren eller åtminstone under sommarhalvåret.
har hört att arbetsgivare betalar extra till de som inte tar ut semester under sommaren
Tänker att politikerna lägger sig i när arbetsmarknadens parter inte tar sitt ansvar och ser till att folk kan/vill/orkar jobba till man är åtminstone 65 år utan hamnar hos försäkringskassan varpå det blir politikernas sak (allmänna) att ta hand om de utbrända och utslitna. Något måste i varje fall göras hursomhelst så folk inte ska behöva sova sig genom sina lediga dagar. 6 timmars arbetsdag kan vara en del av lösningen som faktiskt kan öka produktiviteten iom att man producera 6+6 timmar/dag istället för bara 8 på samma arbetsställe. Har dock ingen åsikt om politiker ska bestämma det dock, för oinsatt för att tycka något.
Det har tidigare varit möjligt att sänka arbetstiden pågrund av teknologiska framsteg som gjort att man ändå producerar mer.
Om vi hade nöjt oss med samma standard man hade på 50-talet hade vi kunnat jobba 2h per dag. I Indien kan du köpa en ny bil för 30 000kr, men då får du ingen AC, airbags, ABS bromsar, fönsterhissar osv. Vill vi ha det så?
Nu kommer AI som kan minska arbetsbördan med bibehållen standard. Samtidigt ökar hela tiden kraven på säkerhet, miljö, klimat osv som leder till fler arbetstimmar. På 80-talet behövdes det bara ett dussin ingenjörer för att bygga ett kärnkraftverk, idag krävs det hundratals. En 20 mil motorväg beslutades och byggdes på ett år, nu tar det 20 år. Bara utredningsprocessen sysselsätter hundratals personer i flera år.
Så struntar vi att ytterligare skärpa regelverken kring säkerhet, klimat och miljö så kan vi sänka arbetstiden till kanske 20h per vecka till år 2040, med bibehållen välfärd och levnadsstandard.
Precis! Vilken bransch har inte minskat sin mantimmar per ton, per producerad enhet eller patient och nu är vi där så att vi har så slimmade och effektiviserade organisationer så det knappt finns tid till introducera nya kollegor som kommer till jobbet för att förenkla för mig själv och ersätta mig när jag själv är ledig. Det ser inte ut så här på alla ställen men många och har jag inte fel så ofta i kvinnodominerade yrken
Om vi gör det kommer ju folk att dö!
https://www.youtube.com/watch?v=eXWhbUUE4ko
När jag hör typ Mark Zuckerberg prata om AI låter det alltid typ “vi kommer att bota cancer med AI”, “klimatförändringarna är inte ett problem längre om vi bara sätter AI i arbete” osv. Men utfallet verkar alltid bli onödig bekvämlighet, mobilspel och annan beroendeframkallande och meningslös förströelse.
Skulle vara intressant att veta hur stor del av arbetskraften som bygger kärnkraftverk/konstruerar hus/producerar livsmedel och hur många som är telefonsäljare, utvecklar mobilspel, säljer krimskrams på Normal. När jag tänker på produktivitetsförbättringar de senaste 30 åren upplever jag att meningslös sysselsättning och meningslösa varor/tjänster har exploderat. Tror att vi teoretiskt sätt skulle kunna gå ner i arbetstid och ändå skärpa regelverken kring säkerhet, klimat och miljö i de branscher du pratar om.
Man pratar om det varav huvet är fullt.
Detta hindrar inte att det finns rätt gott hopp att AI kan syntetisera molekyler som funkar i läkemedel. Ett antal moon-shot-bolag satsar på detta just nu. Om ett eller två skulle lyckas räddar det livet på flera människor. Värt en del mer än psykisk golf.
Ya gets wat ya pays for.
som tex kommunikatörer och hr mm
Det är alltid kul att kommentarerna till denna blogg till extremt stor del består av personer som stöder Socialdemokraterna eller deras derivat.
Säg att jag har lite metall och med min arbetskraft så skapar jag en bil, vilket gör att jag själv skapat ett värde som kan säljas för mer än vad jag investerat (inklusive min egen arbetsinsats). Tänk om den insikten existerade för gemene man.
Om man inte skapar något mervärde, så kommer arbetarna att få sparken, då företaget går i konkurs.
En sparkad arbetare är positivt för den själv och för samhället! Nu har man mycket fritid och samhället minskar sina skatteintäkter, vilket leder till att alla får det sämre. Win, win.
Exakt, vi borde jobba minst 60 timmar i veckan, året om, åt den frälsare som skapat en bil av lite metall.
Om arbetaren ska arbeta mindre, så kommer arbetarens välstånd att minska. Det är ganska uppenbart.
Men, om man tycker att man har det alltför bra, så är det givetvis en väg att gå. Eller hur?
Ja, för hundra år sedan när vi jobbade 60 timmar i veckan utan semester var vårt välstånd mycket högre. Typiskt att sossarna och facket sänkte arbetstiden och gav oss fem veckors semester, nu sitter jag här och lider.
Jo fast det måste finnas balans mellan den mängd bilar man mäktar med att producera per tidsenhet från sin järnbit och under en större del av livet när du blir äldre.
En gång i tiden så hade du din metallbit, producerade en bil och fick vila när du var klar. Idag producerar du två bilar tackvare effektivare verktyg, blir din kollega sjuk så hoppar du in på din lediga tid skruvar två till. Samtidigt så håller du via dator koll på att delar är beställda och finns färdig för montering. Du håller koll på att kompressorn blir serverad. Du håller koll på att att transport finns för bilen ut till kund osv osv. Det är skillnaden på hur det var förr.
Det är vad som gör att man blir mer effektiv. Om du stannar kvar i 70-talet, så är du extremt ineffektiv och du borde sparkas från företaget. Vem vill anställa dig?
Du verkar ofta vara sjukskriven, då du tar upp det, och sådana människor kanske inte passar inom produktionen. Det finns säkert andra jobb för sådana personer.
Det är väl inte så underligt att mång är åt sosse hållet? För att bry sig om ukraina måste man även bry sig om andra. Det är högst ovanligt beteende i andra partier där man mest bryr sig om sig själv eller något abstrakt som marknaden, frihet eller miljön.
vilka är det som står för måndagsrörelsen som manifesterar för Ukraina 🇺🇦 varje måndag
Slava ukraini och godmorgon till alla som precis rafsat åt sig telefonen i sängen denna lediga lördagsmorgon. Kom ihåg att det var ett politiskt beslut om arbetstidförkortning i början på 1970-talet som är orsaken till att ni inte just nu sitter i bilen på väg till jobbet.
Oj om du bara visste hur fel du har om mig. Jag har jobbat skift i 27 år på en fabrik där vi sköter produktionen, förebyggande underhåll och i den mån vi kan avhjälpande underhåll samt behjälplig med lite administration vid utlastning på två personer per skiftlag. Jag tror det är 4 omgångar jag varit sjuk under mina år a’ kanske en vecka eller nått.
Jag menar inte att man ska sluta vara effektiv men när man kommit till vägs ände och varken kan dela på sig, jobba med det man ska och inte prata i telefonen tex eller inte har möjlighet att vila upp sig mellan passen, den där gnagande oron och stressen över att man blir inringd för att någon kanske blir sjuk. Stressen över att inte bli färdig i tid eller att man glömt något. När man kommit dit händer det allt för ofta att man blir den där i statistiken som kallas utmattad eller utbränd. Jag är inte där, min sambo har varit det.
Aschdå, skulle vara svar till tandemcykel
Jag har en idé hur sänkt arbetstid med 20 ska finansieras. Höj hastigheten på alla vägar med motsvarande!
20%…
Till vad alla andra redan skrivit i den här tråden kan man tillägga
— många (nog de flesta) regioner och kommuner i Sverige går just nu med underskott, i vissa fall stora underskott. Även om man är övertygad om att arbetstidsförkortning är rätt väg att gå för att åtgärda många problem och orättvisor i det moderna arbetslivet så är det antagligen inte så bra att försöka göra det som en isolerad kommun eller region utifrån en svag finansiell position.
— en anledning att kommuner och regioner går med underskott är att de har utgifter som de inte kan komma undan, där de största är sjukvård, annan vård, skola, och efter det kollektivtrafik, vägar, avfall, vatten osv. Det är inte relevant för Socialdemokratiskt styrda områden eftersom S på det hela villa ha och vill bygga ut samhällsservice. Men även en hypotetisk region eller kommun som styrdes av anarkokapitalister skulle inte komma undan att betala för allt detta såsom landet styrs idag.
— en annan anledning är att regionernas och kommunernas enda inkomstkälla (förutom statsbidrag och utjämningsskatt och mindre poster typ VA-taxan) är kommunalskatt, som är en proportionell skatt. Det är inte möjligt att höja den särskilt mycket. I och med att den är proportionell faller den i första hand på låg- och mellaninkomsttagare. Det skulle alltså inte vara möjligt för t ex Socialdemokratiskt styrda kommuner och regioner att genomföra en reform som är uppbackad (ifall något går fel) av möjligheten att höja skatten.
— många kommuner och regioner i Sverige sitter på stora naturresurser som de inte själva kan beskatta. Det gäller t ex många Norrlandskommuner som idag har hög kommunalskatt. Vilhelmina och Jokkmokk skulle antagligen kunna ha en levnadsstandard (och skatt) som i Abu Dhabi om de hade kunnat ta ut lika mycket skatt på den energi de producerar (i deras fall vattenkraft). Samma gäller fortfarande idag för nya energislag, t ex vindkraft. En anledning att utbyggnaden går relativt långsamt är troligen att kostnads/nytta-kalkylen för de som skulle ha vindkraftverk nära inpå inte är tillräckligt övertygande. Samma argument kan antagligen också tillämpas på ny kärnkraft, även om sådana i första hand skulle ligga i andra (och typiskt mer tättbefolkade och rikare) delar av landet.
Bra kommentar.
Det är ju en stor fråga som först och främst handlar om huruvida kortare arbetstid är något vi vill ha. Och den dagen tillräckligt många människor i tillräckligt många länder svarar “ja”, då kan man börja diskutera exakt hur. Denna tråd visar emellertid tydligt att de allra flesta i dag ryggar bakåt och säger “socialism!”, “kommer aldrig att gå!”, “sänkt konkurrenskraft!”, “orättvist att du ska få mer lön för mindre arbete!” etc. när man luftar frågan. Så första uppgiften för oss som vill att den tekniska utvecklingen också ska användas för att ge mänskligheten mer oproduktiv fritid är ju att få folk att börja tro på tanken.
Men det där är bara floskler. Jag går gärna ner i tid men inte i lön så då måste min arbetsgivare övertyga våra kunder varför de ska betala för 40 h men få 32 h utfört arbete alternativt höja priset motsvarande till samma nivå. Väldigt många yrken har brist, sjuksköterskor, läkare, poliser, lokförare, jag ser inte hur fler tåg kan köras med färre arbetade timmar osv. Dessutom finns redan arbetstidsförkortning via kollektivavtal redan idag t.ex. 38.5 h eller så finns alltid möjligheten att jobba deltid (fast deltidare/timanställda vill egentligen ha en heltidstjänst för ekonomins skull)
Arbetsgivaren får antingen sänka priset en aning, eller ta in en extra resurs för att täcka upp behovet som uppstår. Är det en svensk kund lär det gå betydligt lättare, eftersom denna faller under samma jurisdiktion.
Alltså sänka lönsamheten eller lönen? Alltså jag har personligen inget emot en 4-dagars vecka eller kanske bara jobba tis-tors med en trevlig långhelg varje vecka.
Får jag det som ett kontrakt påskrivet och klart så är jag med på tåget.
Löser ni det genom lagstiftning eller förhandling?
Lagstiftning.
Ett bra förslag skulle kunna vara att omskola kommunla kommunikatörer till lokförare. Då skulle det bli win win för alla, särskilt de ekonomiskt hårt ansatta kommunerna.
Det finns säkert en massa andra onödiga hittepåarbeten man skulle kunna skola om så att göra lite mer samhällsnytta.
SJUNKBOMBEN: Du har helt rätt i allt du säger. Men som tidigare nämnt: vi har ju gjort det förr, och samma argument kunde ju anföras då. Tänk på 50-talet när vi fick lura hit en massa italienare och greker för att inte fabriken skulle stanna. Trots det kortade vi under samma period arbetstiden och införde semestervecka på semestervecka.
Och omvänt: om vi inte hade kortat arbetstiden förr, om vi i dag hade jobbat 60 timmar i veckan utan semester för samma lön, så hade vi givetvis skapat mycket mer värde, haft mycket större produktivitet, mycket högre vinster, mycket snabbare produktutveckling. Då kanske vi hade haft flygande bilar och kolonier på Mars i dag, vad vet jag? Hade det varit att föredra?
Jag inser att jag bara är en flummare och mycket av vad jag säger är ointressant eller till och med provocerande för folk som driver företag och måste hantera den konkreta verkligheten i dag. Men detsamma kunde sägas om de som för 100 år sedan kämpade för arbetstidsförkortning och betald semester.
Samtidigt har vi jmf 50-talet en otroligt högre levnadsstandard, 5-7 v betald semester, upp till 18? månaders betald föräldraledighet, fri utbildning i princip hela livet med olika stöd, pension utan att behövt jobba, helt annan infrastruktur och tusen andra saker.
Allt det där kommer från skattsedeln och i slutändan utfört arbete.
Så jag tror att det finns en minsta nivå på BNP för att kunna dra runt allt det där.
Jag behöver alltså se fakta och studier som stödjer detta, jag ser mer av att skatter behöver höjas för att finansiera och bibehålla nuvarande nivå på samhället.
Allt det där fantastiska du räknar upp är ju precis den slags reformer som vi diskuterar här. Vi har i praktiken “stulit” från företagen för att införa lediga lördagar, semester, föräldraledighet, kostnadsfri utbildning, pension. Allt värde uppstår ju i företagen, och det är demokratiska beslut och politiskt arbete som lett fram till den välfärd vi har i dag. Inklusive alla arbetstidsförkortningar vi redan har gjort.
Jag tror egentligen inte det finns någon gräns eftersom vi varje år får mer gjort varje arbetad timme. Tänk till exempel hur mycket effektivare all slags produktion är i dag än före IT- och telekomrevolutionen? 1 person i dag gör 10 stycken 1990-personers jobb? Så om världen år 2000 gemensamt hade sänkt normalarbetstiden till 35 timmar hade väl allting bara tuffat på som vanligt, fast utvecklingen hade gått långsammare?
Och då återkommer vi till det här med att vilja – för givetvis kan inte ditt företag bara gå ner till 35 timmar med bibehållen lön utan negativa konsekvenser, och givetvis kan inte Sverige göra det utan att tappa konkurrenskraft. Detta måste ju vara något som får fäste i opinionen, som politiker kan lyfta på global nivå. Precis så som skedde under första halvan av 1900-talet.
Tento. Företaget ser det förmodligen som att man stulit från dem och arbetaren ser det förmodligen som att man stjäl fritiden från dem, lite ironiskt. Kan man inte se det ur varandras synhåll har man stora problem. Det måste finnas en balans där emellan annars försvinner en av dem.
Rent hållbarhetsmässigt ur arbetarens synpunkt för att man ska hålla att jobba och återhämta sig på ett hållbart sätt tror jag egentligen inte att arbetstiden spelar någon roll bara man får sin återhämtning. Med rätt arbetsbelastning och miljö spelar det ingen roll om man jobbar 6 eller 12 timmar. Skillnaden är möjligtvis att man producerar mer per arbetad timme om man jobbar 6 timmar. Förhoppningsvis skickar ingen 50 sms/vecka om man är kort på folk.
Sedan säger någon att vi konkurrerar på en öppen marknad med Asien tex. De har liksom en annan människosyn där. Hur många förväntas jobba från kanske 20 årsåldern till som vi närmare 70.
Det här kommer definitivt att lösa allt ifrån sämre resultat i skolan till gängkriminalitet och upprustningen av vårt försvar! Tack S för att ni leder vägen in i en sprudlande framtid!
Är rent populistiskt förslag.Hade man sagt 37tim vecka hade det kanske varit ärligt då Norge ex har det. Men nu vet inte jag om de har arbets tids förkortning som många har idag. Och räknar man den så kan vi ju lägga en timma i veckan så jobbar vi 39 Tim veckor. Jag själv anser att S politik var ok fram till 70 sen levde vi på förd politik fram till 91 dvs vi fick något för hög skatt, bra skola ,bra vård,bra försvar rätts väsende funkade. Nu verkar det inte funka oavsett vem vid makten så jag vill se något nytt lite rött lite blått som tänker på folket inte makten parti färgen blir dock ollon lila.
37 timmar och flextid har väl varit legio i många IT brancher sen 80 talet. Funkade bra.
Populistiska förslag verkar ju vara ett vinnande koncept om man vill sitta 4 år och sedan ha mindre ambitioner att genomföra dem när det väl kommer till kritan. Om fyra år har de flesta väljare ändå glömt att utfallet av vad som lovades förra valet. S tex hojtades det mycket om att delade turerna skulle bort vid något val. Vad blev det av det? Vad blev det av Ebbas korvviftande? Bränslepriset har vi ännu inte sett effekterna av osv
Svar till nilas
Jo populismen är ju vad alla kör med . Ärliga politiker är ett minne blott. Dock röstar jag än då jag tror på demokrati.
Jag delade en SVT artikel på ämnet för ett tag sedan som tog emot kommentarer, och är väl samma nu som jag vill säga nu som jag sa då.
En standardvecka i Sverige är 40h, här i Norge 37.5 och i Danmark 37. Hade det inte varit mer seriöst och mindre MP-flum att först se på möjligheterna att gå till 37,5h som våra grannländer istället för att gå från noll till hundra och införa västvärldens generösaste arbetsvillkor?
Skrev även om man fick till 80% arbetstid till 100% lön så hade majoriteten av arbetsgivare tagit ut kostnadsökningarna mot kunder, vilket eldat på inflationen och devalverat kronan så vi hamnar på 80% köpkraft i slutändan oavsett.
Var det inte det som hände på 80 talet, facken som strejka för nästan 2-siffriga löneökningar och inflationen som hängde på med nästan lika mycket.
Fredagsmys
Jag har tänkt och tänkt.
Detta är för att muhammedanerna ska vara lediga på fredag, sedan är det lördag och söndag. Det är så sossarna fixar röster tror jag. Som jag brukar säga: alla politiker är likadana, man kan inte lita på dem. Men prata kan dom.
Socialdemokraterna är emot meritokrati och i synnerhet ekonomisk sådan. Att utbilda sig mer, arbeta mer och att genom företagande skapa jobb åt sig själv och andra ska inte löna sig enligt S.
Jag vill hellre ha 16 veckors lagstadgad semester än 32 timmars arbetsvecka.
Håller med :).
Vad sägs om sänkt pensionsålder med 10 år istället?
Det finns en massa intressant statistik på BNP och arbetstimmar. Vi kan väl säga så att i Sydkorea arbetar de 25% mer än hos oss och halva BNP per capita.
För att inte tala om Mexico. Upp över 50% i arbetstid (60 timmar i veckan i snitt) och en BNP/capita på en femtedel av Sveriges.
https://www.macrotrends.net/global-metrics/countries/ranking/gdp-per-capita
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_average_annual_labor_hours
Vi vet alla att effektivisering inom offentlig sektor betyder nedskärningar, inte högre löner för de enskilda.
Att sätta arbetstiden till 32 timmar kommer tvinga fram effektivisering om samma arbete ska utföras. Vilket då för en gångs skull kommer komma de som arbetar till del, inte den generiske skattebetalaren som kan ta en extra vecka i Thailand.
Men om man nu tycker att undersköterskor och kommunalanställda får en massa gratis, börja jobba där då!
Ett större inflöde av intresserade kommer dessutom sänka lönerna och ni får som ni vill.
WIN/WIN…
Om fler anställda då i offentlig sektor sänker lönerna så de matchar 80% arbetstid, blir det väl bara att vi producerar mindre och får ut mindre välstånd som samhälle?
Vad blir skillnaden från att folk kan frivilligt finna sig en 80% anställning idag annat än att man ska tvinga alla att göra det?