Börserna backar i de asiatiska tidszonerna under morgonen, och Stockholmsbörsen klarade sig inte genom motståndet utan föll kraftigt. Elnätbolag i elhandelsområde SE4 Södra Sverige, inklusive E.On och Kraftringen, har gått ut med en varning om små marginaler i elnätet från och med fredag på grund av det planerade stoppet av O3 i Oskarshamn. Elmontörer kommer gå upp i storstörningsläge och sättas i beredskap för att gå ut och manuellt koppla om i elnätet om det blir nedstängningar.
Stockholmsbörsen backade med -1.33% för OMXS30 och -1.70% för OMXSPI, ner från det motstånd jag skrivit om de senaste dagarna, som alltså fortfarande håller än så länge för femte veckan på raken. Återstår nu att se om man ska hela vägen ner till stödet vilket innebär -15% från dagens läge över några veckor, eller om det kommer nya försök mot motståndet igen.
I USA gick S&P-500 -1.44% och Nasdaq 100 -2.01%.
Kronan är rätt stabil på 10:42 USDSEK och 10:90 EURSEK, liksom guldet på 594:- SEK per gram. De amerikanska marknadsräntorna backar.
I de asiatiska tidszonerna är det nedåt som gäller i skrivande stund.
ASX 200 -0.85%, Hang Seng +1.23%, KOSPI -0.14%, Nikkei 225 -0.61% och Straits Times -0.07%.
På fredag stängs O3 i Oskarshamn ner enligt planen och det riskerar bli brist på elkraft i södra Sverige. Specifikt har åtminstone E.On och Kraftringen (Lund) gått ut med en uppmaning om att spara på elförbrukningen på grund av “ansträngt läge” och “marginalerna är små”.
Det är alltså inte ett besked om någon planlagd avstängning av elen i SE4 än, utan bara om att läget redan är ansträngt. Kraftringen skriver:
“Både vädret och elproduktionen bidrar till det ansträngda läget. Under perioden 9-18 december 2022 blir det ett driftstopp av kärnkraftverket Oskarshamn 3, något som kommer att påverka ett redan ansträngt läge.”
Om det blir några planerade nedstängningar så kommer det offentliggöras via Svenska Kraftnäts marknadsmeddelanden och det i samband med att elpriserna fastställs, vilket alltså sker vid 13-tiden dagen innan. Det kan förstås i teorin bli akuta nedstängningar om något oväntat går fel.
Uppgifter direkt till bloggen gör gällande att linjemontörer på åtminstone ett elnätbolag kommer gå upp i storstörningsläge och åka ut och enligt plan koppla om i elnätet på anvisat vis och enligt planlagt schema. Information om arbetsmetodiken har gått ut, men man är inte i beredskap just nu.
Åtta år av vanskötsel och avveckling av energisystemet under Miljöpartiets styre är nu på väg att komma ikapp verkligheten på ett akut vis och inte bara via elpriserna. Samtidigt har vi en populistisk regering som inte heller vidtagit några åtgärder, vilka nu de skulle vara.
Vid kraftbrist stänger man ner delar av elnätet för att bli av med förbrukare, några timmar per område där lågprioriterade områden som landsbygd och villaområden drabbas hårdast. Det är bra att bo nära ett sjukhus.
Nedstängningarna sker för att inte elnätet liksom utrustning hos hushåll, företag och organisationer permanent ska skadas och ge ännu större problem.
Detta är vad man ser i krigets Ukraina nu. Ukraina har ryssen. Vi har Miljöpartiet. Förvisso tog det åtta år för de senare att göra vad de förra gjorde på åtta månader, men med vurmandet för vindkraften och nedläggningen av kärnkraften har vi dels skapat ett ökat beroende av rysk gas, och dels gjort att elsystemet inte hänger ihop eftersom man inte brytt sig om att det inte blåser när man behöver elen som mest, utan kört med “i medel har vi gott om el”. Vi får se när någon läcker en del uppgifter om ryska kopplingar till Miljöpartiet.
277 kommentarer
Mycket av diskussionerna på jobbet handlar om elpriserna hur de skall klara sina elkostnader-vad de gör för åtgärder, vad många missar är att om företagen inte klarar elpriserna så kommer de enskilda förlora jobbet- sett över tid och då är elpriset på hushållsnivå statistik.
–
Fantastiskt att politikerna är så dåliga att de tillåtit detta ske, egentligen borde alla partier betala våra elräkningar och föregå med gott exempel och koppla bort sig från all el-på alla ställen där de verkar.
Egentligen är det vi svenska folket som röstat fram det här, vi kan bara hoppas att ingen regeringskonstellation någonsin kommer att luta sig mot mp eller v i framtiden. Ska åka tåg den 10 i område 4, det blir spännande.
“Spännande”, I see what you did there… 🙂
Varma kläder, fulladdad mobil, FM-radio, termos med lämplig varm dryck, lista med frekvenser för SR P4, och meddela anhöriga när du ger dig iväg, planerad resväg och när du beräknar vara framme? Om du har så pannlampa med fulladdat batteri?
FM-rundradiosändningarna lär nog hålla ut ett tag, och även mobilnätet håller ju ut i åtminstone någon timme, så du kan åtminstone få information om vad som hänt när tåget stannar och blir mörkt och ingen vet någonting och meddela att du är försenad och var du befinner dig vid tidpunkten.
Ja, ibland känns det lättare att planera en tur på Antarktis, där har man iaf inga falska förhoppningar om att det skall utfalla på ett visst sätt.
Ja helt rätt!
Några hutlöst dyra elräkningar är ingenting mot att förlora jobbet. Speciellt om hushållet bara har en inkomst.
Många företag som ligger på gränsen kommer behöver säga upp personal eller helt gå omkull.
Det S + MP gjort är mer än kriminellt. Och att ingen fattade?!?! Alla instanser avrådde.
Dom gjorde sig kvitt folk som var kritiska på ställen som SVK och Vattenfall i övrigt så blev många med avvikande uppfattning isolerade och/eller mobbade att inrätta sig efter den ståndpunkt man skulle ha.
Självaste Kreml skulle vara stolta över deras arbete. Demokrati vet i tusan om det är snarare liknar det en sekt. Mp är klart en sekt. S är väldigt sektliknande med åren har det blivit svårare för någon att ha avvikande åsikter. Partipiskan är kraftig.
Enkelt, bara att öka på andelen nyanställningar chefer, handläggare och administratörer inom offentlig sektor likt i region sthlm. då i takt med att företag tvingas lägga ner.
Dvs gå från 2 av 3 till 3 av3 till 6 av 3, framåt och vidare på så vis, då borde det bli det självspelande hamsterhjul man tydligen i årtionden drömt om.
Lägg även ner de energikrävande pappersbruken då de ej behövs i det moderna pappersfria samhället.
Toapapper kan bytas till en kravodlad personlig bajspinne av importerad bambu och eventuellt näsblod från en torr kontorsluft, stoppar man med mossan som nu växer bakom öronen på flertalet.
There is no end to the possibilities!
Låt oss se ännu mera byråkratisk framåtanda och ergonomiska kontorsmiljöer, med stegdämpande mattor av egyptisk papyrus i korridorerna, detta så att det ej bara ekar tomt av tusentals steg och skallar mellan dyr offentlig konst i korridorerna.
God morgon!
Det har ju diskuterats SMR här en del, så jag passar på att lägga in en intressant Twittertråd här från Fredrik Sjödin som har läst WSP:s rapport om dessa små reaktorer. För den som trodde att SMR skulle vara lösningen i närtid så är tyvärr Fredriks kommentarer till rapporten ganska dyster läsnig. Några citat:
“WSP delar upp SMR i två segment, konventionell och avancerad SMR. En konventionell SMR är helt enkelt en vanlig tryckvattenreaktor på max 300 MW elektrisk effekt. En avancera SMR har en helt annan typ av kylning och ska i förlängningen tex kunna återanvända förbrukat bränsle. Avancerad SMR ligger mkt långt fram i tiden. Tidigast någon gång kring 2050-2060 förväntar sig WSP att sådana SMR ska kunna finnas i kommersiell användning. Jag gissar på minst 30 år till. Vi kan alltså släppa avancerade SMR under vår livstid.”
“WSP delar en upp framtiden i två scenarios, ett “lågscenario” och ett “högscenario”. Lågscenariot liknar det scenario vi har i sverige idag, men låg aktivitet inom forskning och utveckling av nya reaktortyper. Högscenariot påminner närmast om Sverige på 70-talet, då vi var mer aktiva med utveckling och forskning inom området. Med lågscenariet räknar WSP med att vi kommer att kunna ha den första SMR i Sverige uppförd tidigast 2035. Men det bygger på att nödvändiga lagar hunnit ändrats flera år innan dess, att SMR verkligen finns i kommersiell drift ute i världen. Min gissning: minst 10 år till behövs. Ett SMR är på max 300 MW elektrisk effekt. Det är lite mindre än den elektriska effekten på O1, 450 MW. Det kommer alltså att krävas ganska många SMR för att kunna ha någon påverkan på elnätet och elpriserna.”
“Sammanfattningsvis. Det finns idag inga SMR på marknaden. Canada kanske har ett runt 2028. Men ingen vet om det kommer vara i kommersiell drift då. Framförallt vet ingen om det är en bra affär eller inte? Finns det ingen ekonomi i SMR kommer det inte att tecknas några ordrar.”
Jag har inte kunskap på den nivån att jag kan säkert kan säga att han har rätt eller fel, men det ligger nog tyvärr mycket i det han säger om man läser rapporten.
Länk till rapporten:
https://www.wsp.com/sv-se/insikter/sma-modulara-reaktorer
Länk till Twittertråden:
https://twitter.com/MrWaternooze/status/1600076979537031168?s=20&t=PsbG9WLo_dOQckVBEvwbMA
“”Småskalig kärnkraft kan vara på plats i Sverige före 2030””
https://www.energi.se/artiklar/2022/mars-2022/smaskalig-karnkraft-kan-vara-pa-plats-i-sverige-fore-2030/
” SMR med konventionell teknik skulle rent tekniskt kunna stå färdigt i slutet av 20-talet. Däremot dröjer det betydligt längre innan tekniken där kärnbränslet kan återanvändas är här. I debatten har det varit en viss sammanblandning av dessa två”, kommenterar Anna Nordling, energiexpert på WSP.”
https://dagensopinion.se/artikel/wsp-forsta-nya-reaktorn-pa-plats-fore-2030/
Det här är också viktigt, SMR löser inte stabiliseringsproblemet
“300 MW är iofs inte småpotatis. Det motsvarar ungefär effekten på Kilforsens vattenkraftverk. Men en SMR på 300 MW är chanslös vad gäller vridmoment mot ett vattenkraftverk av samma storlek. En SMR ger alltså inte samma systemstabiliserande effekter som ett vattenkraftverk.”
Många bäckar små. Faktum är att en ångturbin har högre svängmassa än en vattenkraftsturbin av motsvarande elektrisk effekt, orsaken är att ångturbinen arbetar med mycket högre varvtal.
Tabellen på Sid 13 i denna rapporten visar det:
https://www.iva.se/globalassets/rapporter/vagval-el/201606-iva-vagvalel-svangmassa-c.pdf
HVDC länkar bidrar inte heller, alltså inte heller havsbaserad vindkraft eller större landbaserade parker med HVDC länk eftersom de inte arbetar synkront. Det går kanske att lösa genom smartare styrning då rotorerna har en viss svängmassa i sig och kan lagra eller ta upp (snarare producera) mindre energi men det hela blir som sagt asynkront och svårstyrt.
Det går också att bygga syntetisk svängmassa.
Om svängmassa prissätts och priset är det rätta skulle inte svänghjul som energilagring och leverantör av svängmassa fungera?
+1 Ställ den precis på gränsen mellan område 2 och 3 och dra kablar i vardera riktning 🙂
Många bäckar små. Faktum är att en ångturbin har högre svängmassa än en vattenkraftsturbin av motsvarande elektrisk effekt, orsaken är att ångturbinen arbetar med mycket högre varvtal.
Tabellen på Sid 13 i denna rapporten visar det:
https://www.iva.se/globalassets/rapporter/vagval-el/201606-iva-vagvalel-svangmassa-c.pdf
HVDC länkar bidrar inte heller, alltså inte heller havsbaserad vindkraft eller större landbaserade parker med HVDC länk eftersom de inte arbetar synkront. Det går kanske att lösa genom smartare styrning då rotorerna har en viss svängmassa i sig och kan lagra eller ta upp (snarare producera) mindre energi men det hela blir som sagt asynkront och svårstyrt.
Det går också att bygga syntetisk svängmassa.
Som rikki … nånting, skriver.
De ger var för sig sitt bidrag, och tre st SMR ger lika svängmassa som en “vanlig reaktor” av idag.
Och värmekraftsanläggningar bidrar procentuellt mer med svängmassa per kW än vattenkraft, just som förklaras, pga sin högre rotationshastighet och vikten på komponenterna som roterar.
Alltså vore det lämpligt att bygga nya vattenkraftverk. De outbyggda älvarna har en potential att generera 14 TWh per år.
Bygg 08031040 tunnlar genom Skanderna, Norska havet till Bottenviken och däri installera tidvattenturbiner (kom i håg vart du hörde det först).
Norrlandsälvarna leder man istället om de alla till Vänern, Vättern och Mälaren och sätter vattenkraftverken där i stället, då slipper man ju transmissionsförluster.
Samen kan sitta på skarpa fjället och elda surbjörk i sin kåta hypnotiserad av det spiralliknande mönster man applicerar på vindkraftverkens blad och träpatronernas Norrlandskust kan riskfritt erodera bort av tidvattenströmmarna, då varken papper eller virke behövs längre i stoor-städerna, detta då alla då använder sk. personlig bajspinne av bambu eller sk-ter i sjön för den sköljer lätt sk-ten ur stj-rten, när risken för övergödning då minskat drastiskt, samt det pappersfria samhället längre ej är en dröm.
Östersjöns algblomningar blir ett minne blott och kungskrabba kommer att kunna fiskas direkt restauranger vid Blasieholmen.
Därtill kan Romson få bruk för sina bottenfärger och eventuella kriser blir “som bortspolade”!
Det beror på vad man lägger i SMR. Ryssarna har redan pråminstallerade reaktorer, t.ex. Men om man går lite längre kan man helt enkelt jämställa en SMR-reaktor med en ubåtsreaktor, alltså en modulbyggd, kompakt reaktor som är tänkt att köras med litet underhåll under lång tid utan bränslepåfyllning. Det finns ubåtsreaktorer av flera typer, men de amerikanska är i princip vanliga tryckvattenreaktorer i ett kompakt paket. De genererar som mest över 100 MW elektricitet + flera hundra MW för framdrivning via ångturbiner. En sådan reaktor skulle kunna ge kanske 300 MW el med små anpassningar, är min halvkvalificerade gissning. Eftersom de redan serietillverkas skulle man om det finns intresse kunna köpa in och använda liknande reaktorer civilt, det kräver ingen forskning och minimal utveckling.
Lagar måste ändras, ja. Jag undrar om regeringen förstår det. Miljöbalken 17 kap. 6 a § är ett stort hinder. Det kan vara lämpligt att sätta igång lagstiftningsarbete för att ändra på den omedelbums så kanske den hinner ändras inom denna mandatperiod.
Det där låter som billig populism. Jag har svårt att se hur någon regering oavsett politisk färg kunnat skapa ett elsystem som garanterat aldrig kommer att kunna överbelastas. Vi står inför en situation med mer än en tredjedel av kärnkraftens effekt oplanerat nedstängd samtidigt som kylan ger en hög efterfrågan både i södra Sverige och på kontinenten. Alternativet hade ju varit att ha extremt stor redundans i produktionen. Men redundans kostar mycket pengar. Vilket hade gett högre elpriser året runt.
För övrigt tycker jag att man ska börja stänga ner ryskägda bolag.
Enklare att avskaffa elområden eftersom det är konstruktionen med flaskhalsar mellan områden som driver upp priset. Inom riket så finns redundansen men inte i SE4.
Så är det. Men det finns en viss komplexitet i frågan. Situationen i SE4 är beroende av både efterfrågan uppströms (norra Sverige och Norge) och överföringskapaciteten. Men hade det funnits mer produktion i SE4 hade det såklart varit bra. Hade konsumenterna varit villiga att betala för det?
Inte riktigt. Bristen på produktion i SE4 gör att det inte heller går att överföra norrifrån. Nätstabiliteten finns inte.
–
Vi kan ju inte ens utnyttja den överföringskapacitet som redan finns med vår nya fina likströmskabel som tog ett decennium att bygga.
Eventuell bortkoppling beror på effektbrist. Det är inget man löser med annan indelning av elområden.
Att avskaffa elområdena ger marginell påverkan på priserna i SE3-SE4 eftersom absoluta majoriteten av konsumtionen sker där. SE1+SE2 ihop förbrukar bara ca 25% av vad SE3 gör. Det enda som i stort sett händer då är att priset drivs upp även i SE1-SE2 under tider då överskottet där inte kan exporteras och priserna är låga. Alltså, SE1-SE2 får betydligt dyrare el året om medan SE3-SE4 får några korvören lägre under vissa tider på året. De som drabbas av detta är den elintensiva industrin i norr (papper, gruv, metall) som idag har en konkurrensfördel gentemot t.ex. Finland. Samtidigt som incitamentet att faktiskt åtgärda flaskhalsar och skapa mer produktion i SE3-SE4 blir mindre. Senaste tiden har priserna dessutom varit jämna över hela landet.
De politiker som föreslagit ett enda elområde har helt enkelt inte förstått vad de pratat om. Förslaget är snarast av typen “Huvudsaken alla har det lika j-vligt”.
SVK är skyldigt enligt EU förordningar att bygga bort kapacitetsbegränsningar inom Sverige för att utjämna prisskillnader.
Det är ingen skillnad på SE1 och SE4 eller FI eller DK1 sett ur det perspektivet.
Det går inte att bygga bort flaskhalsarna i den takt man lagt ner planerbar produktion i söder.
Nej, det är uppenbart. Och man verkar inte ha den ambitionen att göra det heller från SVKs sida.
Antagligen för att skydda basindustrin i norr.
Om man vill utjämna kostnader mellan olika områden så att det blir rättvist, så är det inte elområdena som skall avskaffas, utan landstingen.
Finns inga landsting längre. Du kanske menar regioner?
Vi hade ju ett sådant mer redundant system, med lägre elpriser som politikerna medvetet lade ner.
Nej det är en myt. Vi har haft liknande situationer förut när det varit kallt i södra Sverige.
Svaret ligger i att bygga om alla värmeverk till kraftvärmeverk så att de levererar mer el ju kallare det blir, när fjärrvärmen är på max.
Myt? politikerna har medvetet styrt mot mer eller mindre ett energislag, vi har inte sedan 50-talet pratat om att stänga av elen som det görs nu och jag bor i område 4. Vill vi vara riktigt nationalistiska så bör ju import/exportkablar vara ett eget elområde. Sedan får politiken skärpa sig och acceptera alla energislag, just nu iaf än vad den ensidiga satsningen på vind gett oss vad gäller planerbar energi som dessutom kan upprätthålla frekvensen i nätet.
Fast skillnaden är att nu kommer de inträffa oftare eftersom det saknas mer produktion i söder.
Fördelen med redundans i det här läget är ju att vi kan sälja den vidare söderut. Och mycket annat mer långsiktigt som att främja industrier.
Men annars tycker jag ditt inlägg är sunt, viktigt att arbeta med att klä av populismen, saker är sällan svart/vita.
Sant. Det förbättrar lönsamheten med dagens prisnivåer.
1/3 av 6 kärnkraftverk stängda är rätt mycket mindre än en 1/3 av 12 kärnkraftverk. Det var därför 12st byggdes från början och placerades i södra Sverige. Redundans och för att göra det möjligt med kraftöverföring från norr till syd av vattenkraftel vid bristsituationer. Båda dessa alternativ har våra politiker(läs miljöpartiet) avsagt sig. Det går inte att bortförklara.
Det är egentligen mer än 1/3 då det är den största (O3) och tredje största (R4) som är ur drift. Samtidigt har ju Finland problem med att få Nordens största i produktion (OL3).
1/3 av 6 kärnkraftverk stängda är rätt mycket mindre än en 1/3 av 12 kärnkraftverk. Det var därför 12st byggdes från början och placerades i södra Sverige. Redundans och för att göra det möjligt med kraftöverföring från norr till syd av vattenkraftel vid bristsituationer. Båda dessa alternativ har våra politiker(läs miljöpartiet) avsagt sig. Det går inte att bortförklara.
Värmeverken är inte framtidslösningen. Tillgången till biomassa och avfall kommer minska och bli mycket dyrare (krav på lägre uttag av biomassa och CCS för koldioxiden)
Vi går mot en framtid där marknaden och politiker har skapat en situation där svenskt näringsliv i främst söder drabbas hårt. Privatpersoner kan naturligtvis spara el och göra investeringar istället för att bygga pooler och åka på semester men näringslivet behöver justera sina verksamheter och hantera högre energikostnader.
Vi kommer se fallande investeringar och på sikt sänkt konkurrenskraft och därmed arbetstillfällen som försvinner. Främst inom exportindustrin.
En åtgärd som minskar effekterna av högre elpriser är naturligtvis att sänka arbetskraftskostnaderna för exportindustrin.
Oavsett kommer detta förändra Sverige i grunden. Folk har inte förstått detta.
Värmeverken är inte framtidslösningen. Tillgången till biomassa och avfall kommer minska och bli mycket dyrare (krav på lägre uttag av biomassa och CCS för koldioxiden)
Vi går mot en framtid där marknaden och politiker har skapat en situation där svenskt näringsliv i främst söder drabbas hårt. Privatpersoner kan naturligtvis spara el och göra investeringar istället för att bygga pooler och åka på semester men näringslivet behöver justera sina verksamheter och hantera högre energikostnader.
Vi kommer se fallande investeringar och på sikt sänkt konkurrenskraft och därmed arbetstillfällen som försvinner. Främst inom exportindustrin.
En åtgärd som minskar effekterna av högre elpriser är naturligtvis att sänka arbetskraftskostnaderna för exportindustrin.
Oavsett kommer detta förändra Sverige i grunden. Folk har inte förstått detta.
Lyssnar man på Peter Zeihan, vilket jag gjort vid något tillfälle, så kanske vi inte behöver fundera så mycket på exportindustrin överhuvudtaget framöver.
Vad säger han för (o)klokt då? Om det inte är ett problem, dvs andra faktorer slår ut exportindustrin tror jag att väldigt många får problem.
Att sänka arbetskraftskostnaderna för exportindustrin är enkelt, det har vi 50 års devalveringserfarenhet av. Jag vill inte gärna göra någon jämförelse med schweizerfrancen för då mår man bara illa, men man kan ju jämföra SEK mot DKK. För 50 år sedan kostade en dansk krona 70 öre. Nu kostar den mer än det dubbla.
Vilket har oerhört mycket att göra med att DKK är låst till Euro. Vilket i princip är den sämsta av två världar för Danmark
Men för danskarna är det den bästa av två världar.
Orsaken till den ansträngda kärnkraftssituationen är ju i mycket hög utsträckning att man inte satsat på underhåll och utbyggnad. Det är inte kärnkraftens fel, hade vi hållit uppe utbyggnaden hade vi kunnat ha ett stort antal moderna verk just precis nu som inte hade behövt stängas ned.
Någon månad efter riksdagsvalet 2014 avbröts det långt gångna projektet med Ringhals 5 & 6. De kanske hade varit körklara 2023.
@LelleAdelle
På tiden att någon skriver något faktabaserat, det där om MP:s skuld i det hela är nästan en saga även om de är obskyra muppar, liksom SMR. För tio år sedan hette det att gen4 var i antågande i en nära framtid.
Värt att komplettera med att Frankrike har trassel med flera av sina kärnkraftsverk, vilket flyttar el från Tyskland till Frankrike. Och för att inte tala om finnarnas flaggskepp som skulle varit i drift 2009, men ännu ej fungerar. Kärnkraft är ingen pålitlig energiomvandlare.
Lelleadelle
Att bygga bort allt är knappast önskvärt. Men man måste ha planerbart och ha överföringskapacitet.
Om man skäller på att kärnkraftverken står så ska man kanske fundera varför. Det är en misshandlad branch som bara ska avvecklas man vill köra så mycket det går för att ta ut mesta möjliga av dom. En hel del väldigt kunnigt folk har lämnat. Men när vi behöver kärnkraften har man beslutat sig för att lägga ner. Hade man haft kvar de sista man lagt ner har vi inte stått här idag. Folk har faktiskt varnat för detta.
Men en annan stor anledning till att vi står här är att vindkraftverk producerar än kortare tid än kärnkraftverk. Jag är inte 100% säker på siffrorna. Men ett kärnkraftverk producerar el 80 – 85 % av tiden. Ett vindkraftverk ligger runt 20% av tiden. Av den installerade effekten från vindkraft kan vi alltså bara förvänta oss att få ut 1/5-del av effekten. Och det bestäms av vinden mestadels. Ibland behövs underhåll där också. I ett kärnkraftverk gör man oftast planerade underhåll under sommarhalvåret.
Här silar man myggor och sväljer kameler. Men det tillhör att man inte ska se saker genom klara glasögon utan man ska ha någon slags PK-syn.
De svenska kärnkraftverken har en produktionstid på 89% (åtminstone tidigare). Vindkraften till lands har legat på ca. en tredjedel, men nya högre verk ligger högre (det blåser mer och jämnare högre upp). Vindkraft till havs ligger mycket högre ca. 80%. Ute på havet på 200 meters höjd blåser det alltid. Det är anledningen till att så många vill investera i vindkraft till havs billig el med bra tillgång.
Har läst att den havsbaserade vindkraften ligger på c:a 50% och den landbaserade 30%. Att havsbaserad VK skulle vara billig tror vi inte på, varför skulle man då inte kunna betala sina anslutningsavgifter och kabeldragning? T.o.m Lorentz Tovatt sa vid något tillfälle att utan subventioner blir havsbaserad VK inte bara dyr utan sannolikt också omöjlig.
Med 12 kärnkraftverk i drift så har man 83 % kvar med 2 ur drift. Med 6 ur drift har man 67 % kvar med 2 ur drift.
Med hundra vindkraftverk har man inga kvar om det inte blåser.
Elområdena infördes av regeringen Reinfeldt när EU-kommisionen fråga om Sverige kunde tänka sig att göra det. Det kanske hade varit lämpligt att ifrågasätta åtgärden.
Elexporten kan lämpligen stoppas. Danmarks och Tysklands oförmåga att bygga tillförlitlig och tillräcklig elproduktion är inte Sveriges problem.
Låter kanske cyniskt, men låt det krascha. Tror Rapport behöver rulla ut att imorgon är det rullande avstängningar i diverse orter för att vi ska få till en förändring.
Håller helt med dig 47, allt som diskuteras på jobbet. Det är också spännande hur dom på fastprisavtal bara rullar på som vanligt. Värmer garage till 20 grader, låter spa-badet stå och puttra. Samtidigt har jag kollegor som kallställt delar av huset.
Alla avtal tecknas om så småningom, jag tror att det vi ser nu är det nya normala och energi kommer fortsatt vara dyrt.
Ett av grundproblemen är att _vissa_ politiker inte förstår varför samhället behöver el. Inte på djupet.
ja, en krash skulle ändra diskussionen i rätt riktning, synd att det först då skulle springas fort för att lösa situationen.
Troligen springs det åt fel håll däremot.
intressant artikel
–
https://www.svd.se/a/dwReGz/finns-det-en-dold-agenda-i-elpriskaoset-skriver-bengt-ekenstierna
De som bundit sina elavtal har ju generellt sett “slösat” pengar just för att kunna rulla på som vanligt utifall att priset går upp, så det är väl inte så spännande?
Varför ska de som har fast avtal ta skit för att de har gjort det. De har gjort det för att ha en säkerhet så att de vet sina kostnader. Du vet inte alls hur många av dom som hjälper till att vara sparsamma med elen.
Har själv fast. Men är inte hemma just nu så jag har sänkt till 15 grader. Har jag inte gjort tidigare när jag varit borta kortare stunder. När jag är hemma så har jag tidigare gjort en hel del sparåtgärder. Men naturligtvis ska jag göra mer till dess att jag tappar det fasta priset. Det har jag hållit på med en stund, men det går inte fort.
Säger bara ”efterfrågeflexibilitet”! Lösningen på allt. Antingen frivilligt eller med tvång. Viktigast är att vi slapp köra ner 2 kilo radioaktivt avfall ner i berggrunden. Spår av ironi…
Ja nu ska CO2 pumpas ner istället.
I vårt lands kultur har vi inte ansvarsutkrävande. Alltid ngn annans fel. Men gemensamt kan vi agera mot den biologiska mångfalds idiotin som LW så väl beskrev igår. Det skall genomföras alltefter. Därför stå i vägen o argumentera när gamla små kraftverk skall rivas. Vi skall inte låta devota tjänstemän övertolka EU regler.
Små vattenkraftverk ger ju iofs knappast någon el alls vintertid.
Tror att de är jämförbara med solen och de som är hotade ger något mer.
Petimetervarning: “Det är bra att bongarna med ett sjukhus.”
Skall väl vara “bo nära”, inte “bongarna”?
Vetenskaplig studie: har nu kört huset några dagar med endast en LLVP i källaren som går 23.00-07.00 och så eldar vi 4-5 timmar varje eftermiddag /kväll. Vaknade i morse med 15 grader i sovrummet. Har man dubbla vintertäcken och eventuellt strumpor på så fungerar det.
I övrigt kan konstateras att nu på morgonen den 7:e visar Tibbers app data fram till den 5:e medan nätägare Ellevios app bara visar fram till den 4:e. Tydligen är det svårt att föra över timdata hos Ellevio. För mig låter problemet måttligt. Ialka fall verkar det som att huset kan fås att dra runt 30kWh per dygn med lite värmepump nattetid för komfortens skull så elräkningen borde kunna bli hanterbar. Offrar man nattsömnen helt och sitter eldvakt kan jag naturligtvis stänga av värmepumpen helt men det verkar inte som att nattetid är där man sparar pengarna.
Det kommer tveklöst att dröja innan elproduktionen hinner ikapp konsumtionen. Återstår bara att styra mot mindre konsumtion. Designa om elprisstödet så att de som genom investeringar eller på annat sätt minskar konsumtion premieras.
Varför skulle man bygga ut produktionskapaciteten när det får elpriserna att sjunka med 2-3 ggr om bara 10-20% mer produktionskapacitet kommer online?
Inse att marginalprissättning är något som INTE är gynnsamt för konsumenter, enbart producenter.
Bingo. I alla fall om man pratar om de stora kraftbolagen. Varför investera tiotals miljarder om det enda som händer är att det sänker deras egen lönsamhet? Det blir usel avkastning och som VD får man lämna bolaget för att ha vanskött det. Vi har idag ett oligopol som rent instinktivt strävar efter att hålla uppe priserna.
Det positiva med marginalprissättning är att det ger incitament för enskilda förbrukare att bygga egen produktion, samt spara el. Svensson investerar i solceller och bergvärme och storföretag i egna vindkraftverk. Det som saknas är dock fortfarande den planerbara och stabila effekten i stora kraftverk som endast kraftbolagen kan stå för.
Detta är ju huvudanledningen till att Ringhals 1 och 2 stängdes. De hade inte jättehög lönsamhet före 2014 och det fanns stora investeringar MEN man planerade för investeringar i ny och livstidsförlängande åtgärder.
Då kom sista effektskatten och gjorde dem till förlustaffärer, och en tydlig inriktning på Vattenfall att bygga främst havsbaserad vindkraft som kräver HÖGRE elpriser för att vara lönsam. Den kostar lika mycket som kärnkraft.
Så man skapade alltså nuvarande situation medvetet. Man vill alltså från politiskt håll tvinga över produktionen mot vindkraft.
Var det inte till viss del effektskatten samt att man satte in mera “miljöriktiga” människor i styrelsen.
Ringhals 1 stängdes av lönsamhetsskäl. Ringhals 2 stängdes eftersom det fanns allvarliga brister, bl.a. sprickor i reaktorbotten som inte gick att reparera.
När det gäller Ringhals 1 så hade man när beslutet fattades valet mellan att göra en miljardinvestering för att fortsätta köra de fem år som var den beräknade återstående livslängden, eller lägga ner. Kalkylen var, vad jag förstått, entydig.
När det gäller Tyskland så fanns det 2011, vid tiden för Fukushimaolyckan, 17 reaktorer i drift. Av dessa har 14 stängts, de flesta före deras tekniska livslängd var till ända. MEN samtliga av dessa 14, utom en, hade en teknisk livslängd som gick ut senast 2021. Dvs. även utan beslut om nedsänkning i förtid skulle dessa vara stängda vi det här laget. Alla 14 är byggda under 1970-1976.
De tre nyaste reaktorerna, byggda tidigt 80-tal, är fortfarande i drift, men skulle ha stängts ner vid årsskiftet. De är nu planerade att stänga ner i april, men vi får väl se. Dessa tre, plus en av de redan stängda, har en teknisk livslängd till 2036.
Klart att överbeskattad verksamhet blir olönsam. F.ö. så var inte Ringhals 1 olönsam, men staten bytte ut (delar av) styrelsen så att den skulle bli nedläggningsvänlig. Se ett blogginlägg av LW på denna webplats från något eller några år tillbaka.
https://www.expressen.se/debatt/sa-lyckades-politikerna-skapa-dagens-elkris/ ger lite perpektiv.
Se även https://twitter.com/lindbergpolemik/status/1477744942227365889
och https://bulletin.nu/lindberg-public-service-sag-mellan-fingrarna-med-miljopartiets-glidning-om-karnkraften
Det är intressant att avfallsförbränningsskatten på kraftvärme finns men när vi importerar el som är producerad med gas eller annan fossil kraftkälla så blir det ingen straffskatt..
Den energiproduktionen beskattas där den produceras. Iom detta så är elen skattebefriad då den passerar gränsen.
Vi borde alltså bygga kolkraftverk i Danmark för konsumtion i SE4.
Eller kärnkraftverk för konsumtion i DK1.
Det finns en passande plats i Skåne ungefär mitt emot Köpenhamn tvärs över Öresund. Nära till storförbrukare i Danmark, alltså. Om Sverige skulle bygga ett kärnkraftverk där bli väl danskarna glada?
Inte sett detta nämnas innan men även Ringhals 3 stänger ner 20 timmar på lördagen den 10e. Står att lästa på NordPools driftmeddelandesida.
“Ringhals 3 will start power decrease on G32 10.12.2022 at 01:00 and go from grid at 04:00. G32 expected back on grid 11.12.2022 at 00:00. Power increase will take approximately 3 h.”
Förtydligande att det är ena generatorblocket så om jag förstår det rätt så försvinner hälften av R3s effekt. Cirka 540MW.
Mitt under absolut sämsta tidpunkten. Jag börjar fundera om Ringhals har beslutat att lägga ner sig själva.
De konstanta förlängningarna av R4 återstarten utan egentligen enligt mig vettiga förklaringar “vi måste bygga en modell på trycksättaren för att kunna öva på att reparera trycksättaren” “vi måste göra specialverktyg” bla bla. Snart hör vi “det är för komplicerat att repararera R4 så vi kommer avbryta och gå in i nedläggningsfas”.
Nu väljer man att stoppa 500MW produktion under den absolut värsta perioden man kan tänka sig istället för att vänta 2 veckor tills O3 är klara. Tror inte ett smack på att det är så akut att man inte kunde vänta tills situationen i systemet var bättre.
Man kan undra om Kåberger i vattenfalls styrelse fått handplocka ringhals ledning.
Inte mycket att göra åt nu att R4 står still.
Men Pratar inte de olika kärnkraftverken med varandra ?
Att stänga ner ½R3 & O3 samtidigt känns lite otaktiskt om det skulle gå att undvika.
Ändå intressant att nuvarande lösning är att minska elkonsumtionen. Förståeligt, men ponera att vi lyckas dra ner den med, låt oss säga 10%, vad gör detta för skillnad när befolkningsmängden ökat med detsamma?
Kan ändå vara värt att reflektera över bloggens retoriska fråga. Intressanta tider.
Vi har alltså jämfört med förra året sänkt förbrukningen mycket mer än 10%. Negligerbar priseffekt.
Det är för att vi inte kan påverka prisnivåerna i södra Sverige genom att minska förbrukningen då de hålls uppe av exporten. Vi kan däremot öka marginalerna mot nerstängningar.
Priselasticiteten är på kort sikt låg. På lång sikt kommer privatpersoner investera i energibesparande och effektbesparande åtgärder drivet av timpriser och effekttaxor.
Allt annat är inte lika. Det har tillkommit att Ryssland bedriver energikrig mot övriga Europa.
Och vi saknar ganska mycket planerbar energiproduktion som gör att vi har större möjligheter att parera bristsituaioner.
Gaslagren är fulla i EU, ändå kvarstår risken för bortkoppling givet att vi inte kan importera el. Det påverkas ENBART av tillgången på planerbar kraft i södra Sverige.
JAg vet inte om det gjorts några nya analyser av risken för bortkoppling utifrån detta scenariot.
Energipriserna är fortsätter vara höga oavsett energikriget i södra Sverige pga nerstängd energiproduktion. Det är vad förra idiotregeringarna gjorde. Förr-förra osv integrerade oss i elmarknaden med Euopa , eller påbörjade arbetet. Och nuvarnade vill stoppa de enda åtgärder som inom rimlig tid kan ge ny produktion.
En jävla massa idioter helt enkelt.
Som sagt, det får konsekvenser för vårt näringsliv. Och i förlängningen för den humanitära stormakten.
Det är nog många heliga kor som ryker nästa 10 år.
Var oljekrisen på 70talet som fick oss att bygga 12 reaktorer, vi skrotar, elförsörjning via kärnkraft,matförsörjning via importens lovsång och militärens förmåga att verka genom den eviga freden, fasen vad pengar vi har sparat de senaste 40åren, och S och M är lika skyldiga i alla tre fallen med deras maktambitioner genom ytterkantpartier
Vore kanske klokt om man haft ökad fossilfri elproduktion på plats där den behövs innan allt skall elektrifieras, allt från elbilar till prio av etablering av elintensiv industri i norr.
Enligt nyheter på morgonen lägger 50% av elintensiv exportindustri nu ner planerade investeringar. 30% planerar nedskärningar. 7% avvecklar verksamheter.
Det enda jag läser om från oficiellt politiskt håll är att man käftar om, när och hur elstödet skall betalas ut och om vems felet är. Någon planerad åtgärd för att lösa energibristen syns ännu inte. Vem vet – Om några år kanske det kommer någon proposition eller motion i riksdagen.
Blir det någon dags planerad strömlöshet med tillhörande förstörda matvaror och utkylda bostäder i de södra elområdena kanske saken kan diskuteras redan i år.
Noterar Squareblocks kommentar om R3’s nerstängning. Vi får hoppas att vattenfall kollar vattennivån i R3’s system då innan återstarten…
Precis. På lite sikt är situationen prekär. Det enda man fokuserar på är de 50000 jobben i Norrland som skapas av vissa projekt med tveksam lönsamhetskalkyl.
Men det handlar om hundratusentals arbetstillfällen i södra Sverige.
Det var på gång (SVK arbetar fortfarande) med att projektera anslutningar för havsbaserad vindkraft, men självklart är denna dyr i sig. Landbaserad vindkraft i södra Sverige har en begränsad potential pga markutnyttjaden.
Så egentligen har vi Bolund Löfven priser, en la ner kärnkraft och en beslutade att öka elektrifieringen. Otur när dom tänkte till.
Nuvarande regeringspartier sans SD (eftersom de knappt fanns då) ville väldigt gärna integrera Sveriges elmarknad med resten för en 15 år sedan så de är inte utan skuld.
Det genomgående är att man agerar bara kortsiktigt utan att tänka sig för. Nu skall tydligen Tidöavtalet förespråka att några subventioner till att bygga dessa anslutningar skall inte finnas. Oavsett vilket är havsbaserad det enda som går att få till något innan 2030, utöver att snabbt lämna Nordpool och EU.
Finns ju även BHKW, diesel generator eftersom stora dieselmotorer har hyfsad verkningsgrad. Man kan ju köra dom på den där reduktion oljan man blandar i diesel så blir det mer miljövänligt. Inte billigt sätt att få fram el men du får även närvärne till de hus som har vattenburet system.
Sedan har vi ett behov av moderna vedpannor till äldre hus byggda för olja som kan gå in när elpriset är högt. Dessa två förslag är snabba att få till men politiskt inkorrekta och anses ju inte tillhöra framtiden.
I övrigt ser jag ingen teknik som räddar oss i närtid.
Tveksamt om havsbaserad elproduktion går att få till “snabbt”. Inte ens långsamt med stora subventioner.
–
Kriegers flak är ännu inte i produktion. Det är ett decennium.
Så som bygglovsprocesser, miljöprövningar och annat fungerar så tar det lika lång tid från tanke till produktion för havsbaserad vindkraft som för ny kärnkraft.
Ge order till Vattenfall att starta oljekraftverket i Stenungsund. Det hjälper lite grann.
Jag tycker att det är riktigt att man tar reda på vems felet är. De som ställt till det har verkligen gjort allt de kunnat för att sänka landet. Men det är väl inte riktigt i detta landet att politiker ska få stå för sina handlingar!
Att lyckas förstöra matvaror när det är -10 ute är väl inte så sannolikt.
Förtydliga?
Ah, glöm det. Läste en gång till. Det beror nog lite på om det går att få upp nätet igen inom rimlig tid.
Om bortkopplingarna är rullande och planerade så är väl strömmen borta sisådar 2 h i taget. På den tiden förstörs nog ingen mat. Som privatperson skulle jag också sätta ut frysbackarna utomhus vid längre avbrott istället för att låta maten förstöras inomhus. För kommersiella aktörer kan iofs det vara mer problematiskt.
Alla klarar ett par timmars avbrott. Det har hänt förr. Längre avbrott är troligen en konsekvens av kortare, nätet går inte att få upp igen. Därför kommer man sprida ut avbrotten så återinkopplingsbelastningen också blir lägre.
Men det får andra konsekvenser på verksamheter. Kan skolan / dagis vara öppet de dagar då strömmen kopplas bort? vad gör föräldrarna då ? Det är olovlig frånvaro från arbetet.
Offentliga lokaler får förses med styrsystem så att de kan värmas upp ordentligt dagen innan blackout, man kan även bygga in ackumulatortankar i källaren som täcker upp några timmar.
Massiva ytor med solceller skulle kunna ge effekt även vintertid men det är ju en fråga om kostnad, vet inte hur det ser ut just nu.
Annars får väl klassrum förses med kolkaminer och barnen sitta i ytterkläder, värre saker har hänt.
Att ungar får sitta i ytterkläder är väl ett i-landsproblem om något.
Att satsa på el är rätt, vi har möjlighet att med vatten,vind och Kärnkraft produsera här, och det är mycket bättre med industri i norr där elen finns än att exportera till kontinenten, men det kommer krävas ny kärnkraft och havsbaseradvind och vätgas till industrin vid låga elpriser, skandalen är inte att O1-2 samt R 1-2 är stängda utan att inte O4-5 och R5&6 är i drift nu, vi har ingen egen olja och gas men vi har skog och mineraler
I Sydafrika har de haft “loadshedding” i flera år. Myndigheterna publicerar online vilka områden och vilka klockslag. 2 timmar får man klara sig utan el och det går ut ett sms någon minut innan elen går. Ungdomarna på Tiktok lägger ut roliga videos om hur man får springa till vattenkokaren, ladda mobilen och ladda ner serier på paddan innan strömmen går. “Only people in SA will understand”. Men snart i Sverige?
https://vm.tiktok.com/ZMFqtV9b9/
Fast de där två timmarna blir allt som oftast 10 timmar istället. Det fungerar helt enkelt skitdåligt.
Vad är det för typ av reaktorer i hangarfartyg och de atomdrivna ubåtarna? Dessa är väl inte några 1000MW stora enheter utan mindre konstruktioner? Dom som är på ubåtarna måste ju vara relativt sett väldigt små?
Sen har jag för mig att de gamla sovjetiska alfa-ubåtarna hade några små reaktorer som hade annan typ om kylning (om jag minns rätt). Borde inte dessa reaktorer gå att nyttja kommersiellt eller är det andra faktorer som styr som säkerhet?
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_naval_reactors
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Naval_Reactor_Compartment_Packages_in_Trench_94_at_Hanford%2C_WA.png/1024px-Naval_Reactor_Compartment_Packages_in_Trench_94_at_Hanford%2C_WA.png
Verkar vara svåra att återvinna.
När reaktorn är slut får man välja på att skära ut den och sätta in en ny eller skrota ubåten. Eller som i fallet med Sovjetunionen, lägga dem för kaj tills dess att de sjunker…
Hangarfartyg och atomubåtar har lite annorlunda prioriteringar och kostnadskalkyler. Vet inte vad el kostar att producera där men är ganska övertygad om att det är en bra bit över nuvarande elpriser.
Shippingport kärnkraftverk, det första kärnkraftverket körde med en 60 MW AW2 reaktor.
AW2 var reaktorn till hangarfartyg et Enterprise. Enterprise hade 8 st sådana ombord. Den som installerades i Shippingport skulle ha gått till systerfartyg till Big E.
Problemet med den typen av reaktorer är att de använder höganrikat bränsle. 93% anrikning gör bränslet relativt känsligt för vapenproduktion.
Men jodå SMR är inget nytt koncept.
Kärnkraftens problem är politiskt inte tekniskt.
Parkerade inte Ryssland några ubåtar vid avlägsna bosättningar i Sibirien för att lösa energiproblem?
Typ ngt gruvsamhälle. Det var några år sedan.
En nödlösning kan man väl säga.
Anekdotiskt hörde jag för några år sedan en före detta anställd inom marinen berätta att när hangarfartygen låg vid kaj i San Diego levererade de el till nätet istället för tvärtom.
Det är nog en anekdot med lågt sanningsvärde.
Skulle man förkorta den operativa driftslängden på en så dyr tillgång istället för att ta landström?
Som du skrev så är nog kWh priset på sådan el rätt högt. Om man räknar så i den amerikanska flottan, med tanke på att de köpt toasitsar för 1000dollar st.
Alltså, kortvarigt kan jag tänka mig men när de ligger för kaj en längre tid bör de stänga ner reaktorn.
Du har säkert rätt.
Akademik Lomonosov tror jag du tänker på.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Akademik_Lomonosov
Det som alla hoppas på kanske är det värsta som kan hända på lång sikt.
Allt flyter på som vanligt i vinter och priserna är inte allt för extrema.
“Titta! Vi klarar oss utan kärnkraften!”
Det är ett mycket, mycket osannolikt scenario.
Blir att köra fullskaletest med reservkraftverket i helgen då, frigör ju alltid någon kilowatt till andra samt att priset troligtvis kommer vara skyhögt på köpt el!
Som ren protest skulle alla privatpersoner slå på allt som förbrukar el på fredag kl. 09,00 som ett stort jäkla mittfinger….
Men vi knyter långsamt näven i fickan……fingrarna blir då lite varmare.
Verkar ovanligt korkat.
Lugn nu. Skämt, ironi osv. slår alltid fel i kommentarsforum.
Att samla folket inför en gemensam aktion är ungefär som att 100% dyker upp på en städdag i den ideella föreningen, kommer inte att hända.
Men de som har fastprisavtal är inte så långt från det du beskriver….
Vi har ett lågt fastpris tre år till. Håller 14-16 C inne när kaminen vilar och saknar varmgarage och badtunna/pool. Vi avstår också julbelysning även om den förbrukningen är försumbar. Sätter timer till motorvärmare snålare än någonsin.
Alla beter sig inte som nötter bara för man undantagsvis lyckats tima ett bundet avtal…
Tack för att du tar ditt ansvar. Någon måste göra det.
+1 Lasse J 10:27.
Brukar du hetsköra bakom idioter som gör dumma omkörningar på motorvägen också för att ge dem fingret?
Helt klart så är det bara för alla politiker att gilla läget och göra något åt situationen, att drömma om kärnkraft som lösning inom dom närmast 15-20 åren är bara en dröm utan nu får man tänka konstruktivt för att lösa problemen inom närmaste åren.
Se till att skapa el via kraftvärmeverk
Bygg ut all vindkraft som går
Batterilagring i hushåll inklusive elbilar
Låt folk elda med
Bygg eventuell naturgas hamn för att ta emot fartygsleveranser
Subventioner till solel
Se till att inte försvåra för vattenkraft
Möjliggör kärnkraft
Även om man bor nära ett sjukhus har de väl efter förra årets mätarbyten och uppgraderingar av elnäten möjlighet att stänga av enskilda fastigheter inom ett område?
Eller är det fortfarande så att man släcker hela stadsdelar på en gång och aldrig de med sjukhus?
Man stänger nog fortfarande av hela delnät åt gången, ja.
Stämmer.
Dessutom är det långt ifrån alla som har ny mätare med den funktionen och dessutom har förbrukare över 63A inte direktmätning.
Så i praktiken, i generella termer, så kommer en begäran från SVK om reducering som skall verkställas inom max 15min. Beroende på storleken på effektbristen och möjligheten till fjärrstyrning i det egna nätet så kan det bli så att viss samhällsviktig verksamhet åker med initialt. Ja, även sjukhus.
Ger bäst effekt såklart.
Kan bli spännande om det efter den här vintern inte blir de bästa skolorna eller närheten till kungen som är drivande i fastighetspriserna utan områden som är immuna mot strömavbrott.
Jag ser iaf framför mig en influenser som gråter ut om att hen inte kan ha sina nya skåp och bokhyllor tända med ljus på varenda hylla trots att elräkningen inte är någon match och man minsann fick byta upp hela säkringen innan man flyttade in för den gamla var för svag..Jag som är så rik måste väl få tända alla mina lampor i överflöd, vad är det här rullande strömavbrottet för något… Eller de som har fasadbelyst hela sitt nya drömhus med stora spotlights i vintermörkret.. annars syns ju inte alla detaljer på natten.
Det är regionnätsägarna i samarbete med länstyrelserna som avgör prioriteringsordningar.
Men sjukhus lär inte stängas av, ej heller vatten eller avloppsverk. Dock får man komma ihåg att dessa verksamheter är inkopplade på nätet på andra sätt en en villa. Mina spekulationer nedan:
Troligen är det första man ger sig på de stora punktlasterna som pappersbruk osv (de är kopplade mot regionnäten) i andra hand lär det vara de stora regionnätens egna lokalnät alltså Eon, Vattenfall och Ellevio. Där kan det säkert bli “intressanta” prioriteringar. Personligen räknar jag kallt med att vattenfall kommer prioritera att stänga av roslagen före alla andra områden och oftare än alla andra områden oavsett att det inte ger någon effekt.
Det är flera aktörer som samverkar i under vilken av de åtta klassena man placerar en specifik verksamhet.
När väl en ”skarp” lista erhållits så kan man ändra i den först efter nästkommande planeringsrunda är genomförd.
Det är upp till varje verksamhet att själv anmäla sin verksamhet till STYREL. Påfallande många verksamheter har missat detta.
Dessutom har man vid planeringarna mer än en gång missat viktiga beroenden och placerat en väsentlig stödfunktion som lägre prioriterad.
Sjukhus är högt prioriterade, men eftersom STYREL är ett såpass trubbigt verktyg så kommer vid en stipulerad frånkoppling man kanske inte kunna ta hänsyn till detta.
Först gäller att stabilisera nätet, därefter se till att samhällsviktig verksamhet, genom omkopplingar och utefter prioriteringsordningen samt tillgänglighet, återfå elen. Allt beror faktorer som inte är kända på förhand.
De riktigt stora punktlasterna har redan hanterats, antingen genom effektreserven eller mothandel.
Eftersom detta aldrig provats tidigare så kan ingen säga på förhand hur långt eller hur omfattande avbrottet blir.
Det blir onekligen en intressant övning.
Skulle det bli ett fel i en anläggningsdel så kan det gå snabbt utför.
Man skall komma ihåg att utrustningen vid dessa tillfällen utstår enorma påfrestningar.
Men när det bli skarpt läge med effektbrist kommer en order från SVK om att den aviserade effekten skall frånkopplas inom 15min.
Det finns således inte tid att sitta och räkna på listor och förbrukare eller informera någon, inte ens samhällsviktig verksamhet får nån information.
Alternativet om man inte uppfyller frånkoppling i tid är att skyddsapparaterna som sista utpost tar hand om problemet på sitt vis. Det vill man gärna undvika för att uttrycka sig försiktigt.
Nu har dock samhällsviktig verksamhet ofta bra skydd mot korta elavbrott.
Det största problemet kommer vara andra saker än el.
Men har man t.ex. nästående som har hemvård kan det vara läge nu att se över att de backupsystem och mediciner de behöver för sin vård finns i erforderlig omfattning för att klara sig ett tag.
Skulle det bli ett scenario där effektbristen är bestående över en längre tidsperiod så man behöver införliva rotering så uppstår det än fler utmaningar.
Det som stängs av först är nog landsbygden; folk där är ju lägst i rangordning.
Vi på landsbygden är vana, bor själv längst ute på en linje. Tidigare kunde elen försvinna i över 2 dygn efter en höststorm eller vinterblötsnö. Man får rutin efter ett tag, även om vardagen blir lite kämpigare. Vedspis fanns redan när vi flyttade hit för 12 år sen, men skaffade till slut två elverk samt ett extra kylskåp som drivs på gas och bytte ut kaminen. Varmvattenberedaren åkte ut och varmvattnet värms nu istället på några sekunder av gas. Släpa varmvatten från vedspisen till duschen är inte charmigt i längden när man har barn. Funderade ett tag på ett lokalt 12-voltssystem för belysning, men har klarat oss hittills med LED-ficklampor.
De långvariga elavbrotten är dock numera inte riktigt lika långa efter att Ellevio blev återbetalningsskyldig om reparationerna dröjer för länge. Känns ändå bra kunna klara sig om man snöar inne i en gigantisk snöstorm. En frånkoppling under två timmar känns inte särskilt dramatisk i sammanhanget, sådana strömavbrott sker ett antal gånger varje vinter.
Det är ju inte lika statushöjande att köpa elverk, gaskylskåp och kamin (eller lära sig odla och hugga ved från egen skog) istället för badtunnor, fasadbelysning och ständiga Thailandsresor. Det märks på sommarstugegrannarna att de tror att vi (som ironiskt nog inte är infödda landsbygdsbor) ska komma sättande i parti och minut och gratis såga ner våra, märk väl våra, träd som skymmer sommarstugegrannens parabol eller utsikt, alltmedan de sitter på sin veranda och sippar på sin drink. Träd som fanns där redan när de köpte stugan.
Dagens medelklass har blivit någon slags ny överklass. Har empati med alla som sedan lång tid har kärv ekonomi och nu får det ännu värre, men alla ur övre medelklassen som under lång tid har kalasat och konsumerat på lånade pengar och tror att just de är berättigade till extra allt, har jag ingen som helst sympati för. De kan komma ut till min skog och fälla träd och hugga ved för att hålla sig varma när det svider i plånboken.
Du får sätta upp stängsel mot sommarstugetomterna och plantera tät granskog precis bakom!
Tanken har slagit mig… 🙂 Men tyvärr får man bara stängsla om man har djur. Allemansrätten råder. Däremot har vi slutat att gallra. Tur att just den täta, fina granen är pionjärväxt! 😉
Frågar åt en kompis men visst stänger man väl ned elintensiva företag först?
Bostäder bör väl rimligen komma rätt långt ned på listan?
Inte kan väl planen vara planerade blackouts av hela områden?
Egentligen borde man som första åtgärd koppla bort alla riksdagspolitiker som röstade för nedläggningen av kärnkraften permanent från elnätet som straff.
Faktum är att blir det blackouts, planerade eller oplanerade, så är vi på samma nivå som ett land i Afrika jag jobbade många år i. Nu kommer ju inte något sånt att kunna repa den grandiosa självbilden men det har gått rätt fort rakt in i kaklet här får jag nog säga.
Bostäder är väldigt högt upp på listan.
Gissar att du är allvarlig men bör inte gatubelysning, 18 grader i alla kommunala lokaler, badhus, pizzerior och elintensiv industri komma före en hel nedsläckning av ett område?
Man kanske kan ta några timmar men en nedsläckning och en uppstart går aldrig felfritt och då blir det betydligt längre i smällkalla vintern. Sen sitter folk med värmekälla inomhus istället och man får massa kolmonoxidförgiftade som aldrig vaknar.
Det är olika saker du nämner. Energibesparingsåtgärder och akut effektbrist.
Utan energibesparing ökar risken för effektbrist.
Just bostäder klarar av en kort nerstängning men självklart påverkar det folks inkomster då det blir svårare att arbeta hemma, lämna barnen på dagis / skola osv.
Verksamehter påverkas och det leder till BNP påverkan.
Jo jag förstår det men rimligen bör man väl gå igenom stegen för energibesparing först innan man når akut effektbrist?
Har inte läst om stängda badhus i SE4 till exempel och ändå är nu effektbrist uppe till diskussion – det låter som man inte riktigt håller i tyglarna här.
Och det leder mig vidare till att gissa att en faktisk avstängning kommer bli rätt rörig och lång…
Som jag förstått det ska alla kunna drabbas av 2-3 timmar strömlöshet innan de utsätter nästa område.
Tidigare var nedstängning av viss industri upphandlad i effektreserven. Tydligen går det ej längre (nya EU-regler?) men man tycker att SVK skulle kunna snabbförhandla med dessa inför dagar med effektbrist. Typ ni får si och så många miljoner om ni inte kör igång imorgon. Dessa borde också vara industri som inte permanent tar skada av korttidsnedstängning.
Det gäller även upphandling av effektreservproduktion. Från 2025 gäller nya regler , kortfatat (om jag förstår det rätt) måste man definiera en målsättning för tillgängligheten på elnätet och sedan mha beräkningar visa behovet av att handla upp effektreservskapacitet då detta anses vara en marknadsstörande åtgärd.
Jag tror att ngn mer insatt kan förklara det bättre.
Nu finns även störningsreserven, vad jag har förstått är det ca 1000MW gasturbiner (främst) redo att stötta elnätet i SE3 och SE4.
https://www.svk.se/aktorsportalen/bidra-med-reserver/om-olika-reserver/storningsreserven/
Den agerar såklart utanför elbörsen. Men jag har inte riktigt förstått om den är med i de beräkningar som gjorts för att bestämma risken för nerstängning under vintern.
Någon som vet?
Va? Är effektreserven avskaffad?
Störningsreserven är om jag förstår det rätt en resurs för att hantera ett oväntat fel. Den är dimensionerad efter att den största producenten i SE3 och SE4 faller bort. I detta fall O3 med 1450MW.
Den ska starta snabbt för att återskapa frekvensen i elnätet och är bara dimensionerad för kortare drift. Minst en timme samt att den ska kunna köras igen efter 6 timmar.
SVK har ju upphandlat (i princip all tillgänglig) oljeeldad elprduktion som finns i SE3 + SE4 nu för reserven. Det går åt rätt mycket pengar och det kommer att eldas mycket olja.
@Micsjo
Effektreserven var i alla fall tidigare inte endast produktion utan en komponent i effektreserven var avtal med förbrukare som då avstår förbrukning för att rädda effekten. Lite som rullande bortkoppling men i förväg avtalad, mot ersättning, med en del storförbrukare.
Precis, man bedömmer att bostäder klarar några timmar utan att det blir stora konsekvenser, att återstarta en elintensiv industri tar lång tid och kostar multum, så bostäder ligger väldigt högt upp.
Oj, då får man väl hoppas att det inte letar sig upp i SE3…
Följdfråga till Sverre och Rikki, vad har man för bortre tidsgräns som man bedömer att personer i en bostad kan klara utan värmekälla vid olika temperaturer?
I mitt lilla samhälle bor det många äldre-äldre som rimligen inte har full tolerans mot djupfrysning.
Eftersom elen går av i ett område så finns väl heller inte möjlighet att ha ett överlevnadscenter där man kan samlas och värma sig?
Fråga en ukrainare…
Kommunen är skyldig att tillse att de som är i behov av det har en rimlig bostadsmiljö. Ansvarsprincipen gäller oavsett elpriset.
Lycka till med det.
Det skall alltså finnas sådana center i den bästa av världar. Men svensk beredskap är som bekant…
Det är främst SE4 som riskerar bortkoppling. Bara vi skåningar alltså.
Med brasklappen att med O3 och R4 borta är läget ansträngt i SE3 och vid akut effektbrist är det SE3 som kan vara känsligt för en störning på transmissionsnätet.
De scenarios som simulerats har byggt på att det saknas el att importera till främst SE4, men nu finns det ju gas. Å andra sidan står kraft still. Och vi vet inte hur elen går.
Vi har ju Karlshamn i SE4 också.
Så all bets are off och Pontus de Mare lär inte gå ut offenltigt med hur man planerar utifrån de olika scenarios som finns på bordet.
Det bästa vore att vi får stor import och Danmark kopplar ner sina exportledningar för det kommer sätta extrem press på Danmark att lösa sin effektbristsituation och inte vara beroende av svensk kärnrkaft. Kanske till den grad att det kan bli aktuellt med en rejäl catfight mellan länderna.
Bara lugn, man kommer att skylla på medborgarna. Igår körde expressen.se en artikel med narrative att nu får normal villan, som antogs dra 20MWh om året, förbereda sig på det nya normala, dvs elräkningar på 35-40 kkr perioden januari till mars.
Inte ett ord om hur vi hamnade här utan fullt fokus på hur vi skall hantera det
Vi saknar en Emile Zola som ifrågasätter hela grunden till vansinnet.
Vi hamnade här för att alla trodde på regnbågsfärgade enhörningar. Mycket av problemet härstammar från andra länder och att man i effektiviseringens namn inte skall vara självförsörjande, med reserver, i en region, utan att den öppna marknaden skall lösa problemen åt politikerna. Bara det är billigt så blir det bra.
Det är väl inget vansinne att man betalar vad det kostar?
Vansinnet är snarare att betala ut enorma summor pengar till vissa medborgare från vissa samhällsklasser som bor i vissa regioner, samtidigt som man finansierar detta med höga skatter som betalas av alla medborgare ur alla samhällsklasser och regioner.
@H.Gobb 11:32, om du tänker på elprisstödet så är det inte finansierat av skatt utan av den historiska skillnaden mellan elpriserna i olika elhandelsområden där pengar lagts på hög hos Svenska Kraftnät. Pengar som egentligen skulle användas för att bygga bort flaskhalsarna i transmissionsnätet.
H. GOBB: vansinnet enligt mig är allt att vi tillät oss att hamna i den här situationen. Att betala 20 öre mer för elen för att ha reservkapscitet hade varit att föredra. Att försöka normalisera nuvarande elpriser är vansinne eftersom det leder till acceptans.
Någon behöver utveckla ett vaccin mot Miljöpartiet.
Den dagen som sophantering, kommunalskatt och alkoholinköp är lika i hela landet, först då är det rimligt att gnälla om dyr el eller gas.
Fram till dess kan gnällande skåningar fullkomligt dra åt helvete.
@H.Gobb
Tänk på tonen!
Det bästa sättet att bota de som hånler att jag har fast pris i 20 år till på 25 öre kWh är att släcka nätet, finns inte nog effekt så spelar lågt energipris ingen roll
Flygskam ersätts av fastprisskam?
Här är två länkar som beskriver hur en MFK går till och hur prioriteringen görs.
https://www.energimyndigheten.se/trygg-energiforsorjning/el/styrel/
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/om-systemansvaret/verktyg-for-systemdrift/forbrukningsfrankoppling/
LU ser iaf ut att trigga sitt energisparbeslut inför nästa vecka. Bla innehåller beslutet att stänga av partikelaccelerator och relaterad utrustning på MAX-IV laboratoriet. Det lär dra ca 30 miljoner kWh per år så det blir nog en ganska stor förbrukningsmisnskning där, dock på bekostnad av forskningen så klart.
Låter mycket men det är bara 0,03 TWh per år. Ringhals 3 producerar 6,6 TWh per år.
Ja, räknade på det nu och ca 3,5 MW om man räknar kontinuerlig effekt över året. Inte så mycket i det stora hela.
Jag tycker man kan stänga badhusen som bör dra obscena mängder el, gatubelysning, sänk alla kommunala (och statliga) lokaler till 18 grader och lite annat som förmodligen skulle knuffa oss över gränsen för en avstängning.
Badhus är oftast uppvärmda via andra primärenergikällor än direktverkande el. Tvärtom skulle jag säga att vi behöver öka värmeförbrukningne så de kraftvärmeanläggningar som finns får öka sin produktion, det ökar även den parallella elproduktionen. Detta eftersom de inte kan köra reservpannorna på olja utan höga avgifter (då skulle man kunnat ändra driften och ökat produktionen av el på bekostnad av värme i de större kraftvärmeanläggningarna)
Det skulle kunna ge ngn GW el till. Och det sker perfekt synkroniserat med värme/elbehov och väder.
Till skillnad från tramset med solcellstöd.
Låter som du börjar se ljuset i fjärrvärmen, jag fick den uppenbarelsen för några månader sedan.
Tyvärr går väl pumparna på direktverkande el så det blir kallt lik förbaskat.
Fjärrvärmen är ofta undantagen från roterande bortkoppling. Det kan gå riktigt illa ifall pannorna får starta stoppa, eller ialla fall får man stora driftstörningar. Det kan ta en dag att komma igång.
Viss reservkapacitet finns också på pumparna till fjärrvärmen i många fall.
Jag har ingen möjlighet till fjärrvärme coh har inget direkt behov av den. Den har fördlar men snart drabbas den av höjda kostnader pga utsläppskrav och brist på bränslen.
Bra förslag. När jag arbetade i västra Kina hade man ingen uppvärmning av fabriker inkl kontorsytor i dessa så på vintern var det 10 grader inomhus. Sitta vid ett skrivbord i fem lager kläder en hel dag i denna temperatur och arbeta var en intressant upplevelse. Bör införas i Riksdagen och på Miljöpartiets kontor omedelbart.
Tror inte att administrationssossarna som fyller upp kommunala tjänster kommer acceptera någon enda grad av minskning.
Vi har även en favorit i repris idag och kommande dagar.
Högsta förvaltningsdomstolen ger besked om akutlagen förra regeringen instiftade för att tillåta fortsatt drift hos Cementa ett tag till faller idag.
Mark och Miljödomstolen fattar beslut 13 december om den nya ansökan Cementa lämnat in.
Så sista december kan kalkbrytningen upphöra på Gotland och någon månad därefter cementproduktionen i Sverige.
Då har vi verkligen lagt oss på nivån i det land i Afrika jag jobbade i. Det positiva med det är att det landet kommer känna att dom nått oss i utveckling och se det positivt och bli gladare.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/cementas-tillstand-var-lagligt
Detta blogginlägg var mycket rakt på sak och ett av de bättre i debatten. Blir det rullande elavbrott är vi nog först med det i västvärlden väl?
Men om man får slå ett slag för hur tråden brukar resonera om att det alltid är enskild persons fel att dom inte förberett sig för denna elbrist så bör man väl också göra klart att alla i SE4 får skylla sig själva i vinter om elen går och dom fryser (fick jag det rätt nu).
Räknar du USA till västvärlden? Där har det nämligen förekommit. Om Sverige får effektbrist är också sannolikheten stor att andra delar av Europa kan drabbas.
Inte om vi har inhemska störningar i nätet.
Inte vid samma tidpunkt men situationen är ansträngd i hela Europa och vi är inte värst utsatta. Närmast tänker jag på Finland och Baltikum.
Jo, vi är värst utsatta enligt Entsos rapport. Finland och Litauen är också i en prekär situation.
Men att jämföra så är en klen tröst.
Tror samma sak. Sverige är en ganska stor elexportör och vi kommer nog få se konsekvenserna även utanför gränserna.
Nu finns det väl bara två läger kvar.
Miljöpartisterna, som tycker att deras poäng blir bevisad genom att kärnkraften inte är pålitlig och de som förstår att om Ringhals 1 och 2 hade funnits kvar i drift skulle det inte ha hänt.
Frågan är vilket som är värst. Frånkoppling eller elpriser folk inte har råd med?
Tveklöst är höga elpriser värre för det kan överklassen köpa sig fri från. Jag (som har vedkamin) tycker tveklöst blackouter är bättre för kaminen fungerar ändå och jag behöver spara pengar.
Känner lite samma sak. En blackout (om än planerad) kanske väcker liv i denna ödesfråga på riktigt. Många inser nog inte hur illa det blir när allt slutar fungera.
Jag investerade också i en kamin, vilket jag är mycket tacksam över nu. Beställde tidigt i våras och hade den installerad och klar lagom till hösten. Sedan dess har den gått varm och sparat många kronor.
Visst, veden är inte helt gratis, men hamnar runt 80 öre med sotning och annat är inräknat.
Tyvärr en hel del mer arbete än bergvärmen, men det är det värt. Bra timpenning…
Den relevanta frågan torde vara vem som är beredd att bygga kärnkraft i Sverige. Det är en stor investering med lång framförhållning. Hur stort är förtroendet för den svenska politiken?
Det som behövs är en bred uppslutning bland de politiska partierna där de lägger fast spelreglerna för kommande decennier. Kort och gott, vi behöver en januariöverenskommelse i vilken de andra partierna kommer överens om att hålla (mp), (c) och (v) utanför energipolitiken.
Är det ngn skillnad på säkerhetspolitik och energipolitik, egentligen?
Vore ironiskt ifall den breda mitten skapas när det gäller energipolitiken och C inte får vara med 🙂
Men en sådan överenskommelse överlever inte en minoritetsregering. V, MP (främst) accepterar inte att stödja en regering som som stöttar en sådan överenskommelse.
Problemet kvarstår till dess att dessa partier saknar politiskt inflytande.
När energi är dyrt och inte finns inom landets gränser blir det säkerhetspolitik. Som nu.
Det hela kommer att kräva vissa uppoffringar av alla parter, men det har gått med pensionssystemet där vissa partier inte ingår i gruppen som förhandlar om och sköter detta. Men jag tror att det hela kommer att gå bra, för väljarna kommer att straffa de partier som förhandlar bort energin i utbyte mot regeringsmakten. I alla fall när strömavbrotten börjar komma titt som tätt. Jag har t.ex. svårt att se att Pappers, IF Metall och Transport, i alla fall deras medlemmar, skulle stillatigande se på när svensk energiproduktion avvecklas. Förr eller senare kommer egenintresset att göra sig påmint.
Även bönder behöver el för att driva mjölkmaskinen och hötorken.
Svaret är nej
Svaret är ja.
😊
Säkerhetspolitik i lite mer bred betydelse innefattar ju nästan allt, men det där visste du ju redan, annars hade du inte ställt den retoriska frågan. 🙂
Frågan är väl vem som öht vill bygga kärnkraft, inte bara i Sverige.
Förutom Indien, Kina och Sydkorea så är det inga länder som satsar på kärnkraft.
I västvärlden har det väl startats 15st byggen på 25 år, typ.
Vi lägger ner kärnkraft i 3 ggr så hög takt som vi bygger ny.
(Jag lovar, det är inte svenska MP som styr i alla länder!)
.
Så av någon anledning så verkar investeringsviljan vara låg, så ska man tjata om att man vill ha mer kärnkraft (det vill jag, främst vill jag har trevliga moderna gen IV breeders som eldar upp avfallsberget såsom bränsle) så måste man först och främst inse och erkänna verkligheten, och i nästa steg fundera över varför det är så, och i tredje steget fundera på vad som behövs för att bota orsakerna.
.
Och sen.
Vem som råkar sitta med 7 miljarder € och är påväg att satsa allt på att bygga ett kärnkraftverk.
Varför skulle denne öht fundera på att bygga det i Sverige, ett land som dryper av billig vattenkraft och vindkraft, bara slaget av Norge.
Om jag hade pengarna (vänta, jag ska kolla bank-kontot … eh nej .. sorry) så skulle jag naturligtvis satsa på att bygga där elen är ännu dyrare och att det inte finns en chans att bli bortkonkurrerad av vattenkraft eller vindkraft.
Tack för ett sansat inlägg. Det finns bakomliggande ekonomiska orsaker till att kärnkraft inte massivt byggs ut i världen. Ibland får man i dessa kommentarsfält intrycket av att Mp styr hela världen. I brist på bevis tror jag inte heller att de styrs från Ryssland…
Vindkraften byggs inte ut i södra Sverige heller.
Inte utan subventioner alltså. Tydligen krävs det väldigt stora subventioner.
Nä subventionen försvann årsskiftet 2021-2022, så i år har väl vindkraftsutbyggnaden tvärnitat.
Det är ju tydligen inte lönsamt utan subvention.
.
Det verkar inte vara någon slags elkraftproduktion som kan byggas utan att bli subventionerad helt enkelt.
Eftersom all ny produktion konkurrerar med gamla redan avskrivna vattenkraftverk och kärnkraftverk så är det svårt att få samma lönsamhet i nybyggda verk.
Kärnkraftens största nackdelar tror jag är dess dyra initiala kostnad och lite kontraintuitivt dess långa livslängd. Det är svårt att överblicka att det inte kommer något tekniskt genombrott de närmaste 80 åren som gör investeringen olönsam. Skall det investeras i kärnkraft krävs nog statliga subventioner eller att verket garanteras att få sälja sin produktion till ett minimipris.
Polen, storbritannien, frankrike, slovakien, ungern, tjeckien.
Men visst, det är “ingen”.
OK, lista upp vilka de byggt.
Byggstart, driftstart, hur många etc.
Det går att bygga snabbt utan att tumma på säkerheten:
Sydkorea byggt 13 reaktorer (medelbyggtid 56mån = 4,67år, snabbaste 49mån)
Japan byggt 8 reaktorer (medelbyggtid 46mån=3,83år, snabbaste 39mån)
Kina byggt 28 reaktorer (medelbyggtid 68mån=5,67år)
Källa: SouthKoreaTimes
Du glömde förresten Finland. 😉
Finland OL3, franska Flammanville3 och brittiska Hinkley Point C har byggts med ny teknik och projektören har inte klarat av det komplicersde projektarbetet (OL3 finns beskrivet på wikipedia) vi
Spännande nog går det exakt nu på SVT2 “forum” och handlar om ny kärnkraft i världen.
Går säkert att se på SVT-play, och är säkert väl värt att kolla ifall man är intresserad av kärnkraftsbygge, eller varför det inte byggs.
Jag har bara kollat några minuter, så jag har ingen aning om vad det kommer handla om.
Man jämför inte på lika vilkor. Man kan titta på situationen i Kalifornien där de har relativt stor del vindkraft. De har stora problem.
Kostnaderna jämförs inte lika. Många lockas med att vindkraften är billig när det blåser. Problemet är att ett vindraftverk producerar ca 20 % av tiden. Ett kärnkraftverk ca 80% av tiden. Det skulle alltså behövas 4 vindkraftverk för att få 80% täckning. Men inte ens då kan vi vara säkra på att de kan producera. Vi kan inte planera vinden. Däremot kan vi planera underhåll av kärnkraftverk. Normalt läggs underhållet då till sommarhalvåret. Nu har det gått troll i det hela. Hade vi haft kvar 2 av de reaktorer vi stängt för tidigt hade vi inte suttit i skiten nu.
Hur lång är byggtiden för en havsbaserad vindkraftpark? Tillsammans med överföringskapacitet då.
Man räknar väl med att överföringen kostar lika mycket som vindkraftparken. Varför ska inte de som bygger vindkraftverken betala det. Vi kommer att få svindyra nätavgifter. Det är väl ingen som inte märkt det. Det är bara början det blir dyrare.
Vi knäcker Svensk Industri, när hela landet ligger över 3,5 kr kWh så blöder stål och skogsindustri, då kan Metalfack bara glömma att försöka strejka eftersom företagen kommer tjäna/förlora mindre på att släcka ner
Så länge vi exporterar el så lär vi ju inte få några avstängningar, först kommer väl exporten minska. Men priset kan ju dock öka rätt rejält möjligen.
.
Men idag har vi faktiskt börjat nettoimportera, det var mycket länge sedan.
Just nu importerar vi ca 1300MW, kl 7 i morse gick vi över från export till import.
Ringhals 4 är fortfarande nedstängd, kommer så vara så till minst jan-feb någon gång. R4 ger vid full drift ca 1100MW.
.
I övermorgon stoppar O3 för att åtgärda något turbinproblem, kommer väl vara borta från nätet en 7-10 dagar typ. O3 ger idag 1450MW, men jag tror att de har börjat trappa ner i effekt nu, den hade minskat några tiotal MW nu.
Man stänger ju helst inte en kärnreaktor abrupt, mycket termiska påkänningar som inte är önskvärda och massor med restvärme som måste kylas bort.
Så det blir en spännande vecka som kommer.
.
Vindkraften i Sverige ger uruselt, dålig vind, så vi får just nu 1300MW (ungefär som en kärnreaktor) och ger 6% av Sveriges produktion just.
Danmark som har mycket vindkraft lider av samma, så det kör sina kolkraftverk och gaskraftverk för fulla muggar och det är dessa producenter som bestämmer det nordiska systempriset just nu, skulle bli samma för Sveriges del även ifall vi hade så kunde exportera.
.
Men nästa vecka verkar bli denna vinters stora systemtest, pallar vi då så kan vi ana att resten av vintern kommer funka (så länge inte något ytterligare kärnkraftverk ballar ur).
Frankrike har 56 reaktorer, i somras stod hälften, de har fortfarande minst 10 som inte kommit igång (de jagar och letar och reparerar korrosionsproblem och annat) och det är inte troligt att Frankrike får igång fler än max två innan vintern är över.
Så det påverkar också, Frankrike importerar en hel del nu, som så småningom tas från oss.
Nja, det sitter extremt långt inne att minska exporten då den alltid ska upprätthålla 70% av tillgänglig kapacitet. Här beror det på hur villiga SvK är att sätta sig i skiten. Min personliga tro är att de hellre släcker stora delar av sverige än minskar exporten.
Nej. De där 70% är att Sverige inte får reservera/begränsa mer. Vi ska har 70% kapacitet öppet för fri handel (EU är ju en marknad för fri handel!)
Att vi nu importerar är helt vanliga marknadsmekanismer, som är helt OK med EU.
När O3 går ner i effekt så kan det mycket väl hända att SVK inte kommer reservera lika mycket reserv i stamnätet från norr till söder, dvs vi kan få några hundra MW till från norrländsk vattenkraft. Men det beror dels på ifall det verkligen är reserverat effekt för att möta ev frånfall av O3 produktion (det är troligt att det är så, just nu förs det över 6500MW genom snitt 2, men kapaciteten är 7300MW), som regel resveras det effekt från olika ställen som motsvarar det värsta läget ifall den största producenten faller ifrån (som är O3 med sina 1450MW).
Men dels beror det även på nivåerna i magasinen samt hur isläggningen går. Då isarna lägger sig i vattenmagasinen kan man som regel inte köra för fullt, utan ofta nära miniminivån.
Det beror på att annars får man en massa iskristaller i vattnet som virvlar runt och kommer störa flöden i intagen och störa i turbinerna, så detta sker en period under senhösten/vintern varje år. I år verkar det som att det råkat ske i fler älvar samtidigt än vanligt.
Så det är inte helt säkert att det kan bli så mycket mer från norr, vi får se.
Påminn mig om att aldrig köpa ett franskt kärnkraftverk igen.
Frankrike har en rejäl underhållsskuld bl.a. på grund av pandemin men även personalbrist.
Japans har återstartat några reaktorer, förbereder fler nästa år. Naturgasen som friställs går till europa. Japan lade sina reaktorer i ”malpåse” efter fukushima. Underhållet har fortsatt som planerat kompletteras med nya säkerhetsfunktioner.
Som sagts de senaste åren. Miljöpartiet är ett massförstörelsevapen. De andra partiernas naivitet och makthunger har tillåtit MP att prägla svensk politik långt över dess mandat. Och det de bidrar med är uteslutande politik som skadar landets värnkraft på ett eller annat sätt. Misstanken som yttras att det finns ett Ryskt inflytande känns intuitivt.
Hata slumpen att Putin under agenttiden var expert på just Sverige och Tyskland. Just nu när Sverige och Tyskland självlyser som Europas mest vilsegångna länder när det gäller värnkraft.
Jag tror att du är en Rysk agent. Känns intuitivt så, bevis behövs inte.
Jag tror att du är en jantelagsivrande sosse.
Som man känner sig själv, känner man andra. Någon mer avundsjuk person än du existerar inte i dessa kommentarsfält. Gissar att du känner jantelagen vibrera i hela din essens.
Hanlons rakkniv.
Det finns ett inslag av både dumhet och illvilja. MP sprang islamisters ärenden också tills affären exploderade i ansiktet på dem. De har haft ett ointresse för övriga frågor som lämnat stort spelrum för särintressen.
SD har varit ett liknande fenomen. Så länge man vill stoppa migrationspolitiken är man ok. Därför har de också varit spelade av särintressen. Men de har rensat i leden som inget annat parti. Tycker den tendensen försvagats ganska mycket. Men båda de här partierna är det nog bra att vara vaksam mot.
Man skulle kunna tro att Ryssland sköter planeringen i Sverige.
Ringhals testade elpatroner utan vatten -resulterade i ingen produktion under vinterhalvåret.
Oskarshamn snabbstoppade på ett generatorfel som nu en månad senare ska repareas som planerat uppehåll från 9 dec (om nu inte det resulterar i ett driftstopp fram till nästa sommar)
Nu misstänks tydligen att Ringhals 3 generator ha samma fel som Oskarshamns generator. Så nu har man kommit på den briljanta iden att dagen efter att Oskarshamn stängts ned, ska Ringhals leverera halv effekt !
Logiskt sett hade den testen gjorts innan eller efter veckan Oskarshamn stängts ned (eller är testen sååå akut?)
Eller vill man bara testa var nedsläckningsgränsen går (dvs öka exporten tills det smäller och hela Sveriges elförsörjning slås ut i kedjereaktionen (LW har kallat fenomenet i Ukraina som BrownOut))
https://omni.se/ringhals-3-pa-halv-effekt-under-ett-dygn-efter-generiskt-fel/a/dw7g71
Eller så tjänar man massor av pengar på att elpriset blir rekordhögt.
Producerar man inget så tjänar man inga pengar, oavsett hur dyrt det är det man inte säljer.
“Man skulle kunna tro att Ryssland sköter planeringen i Sverige.
Ringhals testade elpatroner utan vatten -resulterade i ingen produktion under vinterhalvåret.
Oskarshamn snabbstoppade på ett generatorfel som nu en månad senare ska repareas som planerat uppehåll från 9 dec (om nu inte det resulterar i ett driftstopp fram till nästa sommar)
Nu misstänks tydligen att Ringhals 3 generator ha samma fel som Oskarshamns generator. Så nu har man kommit på den briljanta iden att dagen efter att Oskarshamn stängts ned, ska Ringhals leverera halv effekt !
Logiskt sett hade den testen gjorts innan eller efter veckan Oskarshamn stängts ned (eller är testen sååå akut?)”
.
Ja det är väl det som menas med att kärnkraft är planerbar kraft. Man kan planera in sämsta tidpunkten för stopp. 🤣
Var har du läst att det misstänks vara samma fel?
Inom sjukvården är det klarlagt att vissa sjukdomar ärvs (man vet vilken procentuell “chans”, om släktingar önskas kan ett DNA tas och genetiska faktorer kartläggas ( Tex viss aggressiv bröstcancer ges rådet att dels undersöka preventivt men även förebyggande operativ behandling rekommenderas ibland)
Så när ställföreträdande presschef vid Ringhals uttrycker sig enligt citatet:
“Anledningen är en kontroll av generatorn på grund av ett ”generiskt fel””
Så drar jag slutsatsen att Alfa-Laval i Finspång levererat generatorena till de svenska kärnkraftverken och att det inte är helt osannolikt att Oskarshamnsfelet kan återfinnas i Ringhals, men tidpunkten för testen är osannolikt illa vald för att vara en slump.
https://omni.se/ringhals-3-pa-halv-effekt-under-ett-dygn-efter-generiskt-fel/a/dw7g71
Läste för ett antal år sedan att Internet drar mer än 10 % av all ström som förbrukas.
Nu är ju Internet så integrerat i ekonomin att det kanske inte längre går ens att mäta andelen, men annars hade ju ett alternativ till roterande strömavbrott varit att stänga ner Internet i hela Sverige.
Men på samma sätt som vi inte enkelt kan återgå till ett förindustriellt samhälle, så kan ekonomin inte heller hoppa tillbaka till 80-talets sätt att fungera. Vi har byggt in oss i ett ohållbart system, som inte kommer att hålla så värst många decennier.
Facebooks, MS, amazons och googles serverhallar i Sverige drar mycket effekt, det är delvis lite svårfunna siffror, antagligen inget de skryter med, men vi kan lätt räkna med att de drar över 1000MW, vilket är bra över vad en kärnreaktor ligger på.
Jag har hittat lite enskilda siffror, MS i Sandviken, där siffror mellan 600MW och 1200MW cirkulerar, facebook i luleå 120MW, amazon, 3 st totalt ca 500MW.
Sen finns det inneliggande ansökningar.
Så totalt drar serverhallarna i Sverige mer än 1 kärnreaktor, forsmark/ringhalsstorlek, troligen 1,5.
Sen när de som är planerade är byggda kommer det motsvara 3 kärnkraftsreaktorer.
.
Sen sticker det lite i ögonen att de får skatterabatt, ja nästan skattefritt, 0,6 öre/kWH, medan andra betalar 38 öre/kWH. Och inga jobb blir det ju heller att tala om, några som städar och några som springer och byter hårddiskar.
Antar att det går att undvika urkoppling av elnätet ifall man anstränger sig att spara el och flyttar efterfrågan av el till tider på dygnet då efterfrågan av el generellt sett är lägre. T ex sänker värmen där man inte uppehåller sig. Duschar och tvättar på kvällen. Tätar dragiga fönster. Det finns mycket att göra. Sedan kan man gnälla om man tror att det hjälper… 🙂
Jaa, att köra all dusch och tvätt mellan 18 och 21 låter som en jättebra idé…
Kommentaren kan innehålla spår av ironi.
Vi kan göra väldigt mycket för att slippa områdesvisa bortkopplingar.
Här är en massa tips från mig.
https://cornucopia.se/2022/12/borserna-backar-i-asien-under-onsdagsmorgonen-varning-for-kraftbrist-och-nedstangning-i-elomrade-se4-linjemontorer-redo-for-beredskap-att-koppla-bort/#comment-793310:~:text=Vi%20kan%20alla%20hj%C3%A4lpa%20upp%20situationen
Om alla skulle göra som Antje, stänga av kylen och lägga matvarorna på balkongen så sparar man minst 1/4 kärnreaktor. Lite för krångligt tycker säkert många, men jag vill bara påvisa att det går att spara om man vill.
Om man tittar på elpriserna på hela den europeiska marknaden så är de likartade med några undantag, Frankrike ligger högt som vanligt och Spanien/Portugal lågt också som vanligt. Men överraskningen är att Polen ligger lågt, ett land som vi normalt exporterar till.
https://euenergy.live/
Att koppla bort elbilsladdning vore väl fördelningspolitiskt korrekt.
På sitt sätt en korrekt tanke.
Hade politikerna/ marknaden varit förutseende hade ett krav på elbilstillverkare varit att elbilarna kunnat laddas ur vid behov (sälja billigt laddad el till högre pris tillbaks).
En programmeringsfråga så bilen har rätt laddning vid vald tidpunkt.
Nu läser man detta inlägg Antje men du borde bli rektor på KTH, många +.
Sådana tankar har förekommit länge vilket du säkert vet, men det kan ju vara intressant för andra att känna till.
tiotusentals elbilar som kan bidra med effekt och energi när det behövs skulle göra stordåd och det finns mycket att diskutera om detta.
Bl.a. batterislitage.
Batteriet slits av upp och urladdningar, och är väldigt dyrt att byta, så jag vill att batteriet håller bilens livslängd eller så vill jag ha rejält betalt för att låna ut det.
Ärligt talat tror jag inte på V2G, som någon egentlig lösning.
.
Styr med priset så elen blir dyr när det är stor effektbelastning, så kommer väldigt många se till att ladda när det är billigt och så får man en utjämning på det viset.
Ja det fungerar ju redan nu ungefär så, i alla fall för alla som gått över till timdebitering.
Spännande nog går det exakt nu på SVT2 “forum” och handlar om ny kärnkraft i världen.
Går säkert att se på SVT-play, och är säkert väl värt att kolla ifall man är intresserad av kärnkraftsbygge, eller varför det inte byggs.
Jag har bara kollat några minuter, så jag har ingen aning om vad det kommer handla om.
Framförallt så är det fritt från politiker (tror och hoppas jag), så man slipper förhoppningsvis politiska lögner och önskedrömmar. Det är alltså ingenjörs och vetenskapsdriven diskussion.
Svenska kraftnät (SVK) pressreleasar att man har tagit i bruk tre överföringsledningar (ny/ökad kapacitet) mellan SE2 och SE3. Vi får nu se om vi får mer liknande elpriser i SE2 som i SE3. Det ger i så fall en fingervisning om vad ett elområde i Sverige skulle ge prismässigt.
Du har nog inte förstått.
Det är från elområdena DK2, DE, PL och LT som det kommer köpbud som motsvarar priset i de länderna, och då blir priset i SE4 samma.
Det kan du inte göra något åt så länge de har högt elpris i Danmark, Tyskland, Polen osv.
.
Och då får SE4 samma elpris som kontinenten, och tar vi bort de svenska elområderna så blir hela sverige samma budområde, dvs även i norraste Sverige kommer de alltid, 24/7, ha samma elpris som i Tyskland, alltså inte bara SE4.
Och samma effekt får vi med utbyggt stamnät.
.
Och ja, det finns ett litet om och men, det får du fundera över ett tag …
Det finns en mycket stark och tvådelad lobby riktad mot kärnkraft: miljörörelsen och vind/solkraft entrepenörer. Miljörörelsen bildades innan CO2 var på tapeten i ett motstånd mot kärnkraft, och det sitter i väggarna. Detta är ironiskt och framförallt mycket tragiskt för vår planet och dess miljö eftersom vi antagligen utan kärnkraftsmotståndet hade kunnat vara i en situation där hela västvärlden gick på 90% eller mer kärnkraft och vi därför haft både betydligt lägre CO2-utsläpp från elproduktion och en bättre position från vilken vi hade kunnat införa elbilar i stor skala. Vi hade dessutom kunnat ta bort våra kraftverksdammar och återställa älvarna och vi hade kunnat slippa vindsnurror i landskapet. Vi hade också kunnat bryta bränslet här i Sverige med moderna svenska miljöregler och därmed förhindrat mycket omfattande miljöförstörelse i t.ex. Afrika.
Jag menar inte att miljörörelsen medvetet förstör vår miljö, verkligen inte. Jag har den största respekt för miljörörelsen, och i väldigt många fall har de väldigt rätt om vad vi borde göra för naturen och klimatet och kämpar i uppförsbacke mot bakåtsträvande industrialister och politiker som ger blanka fan i miljön om den inte vinner väljare. Men i fråga om kärnkraften har de fel, och deras motstånd grundar sig i ideologi, inte vetenskap.
Jag säger inte att man ska blunda för risken för olyckor i stil med Tjernobyl, men man måste sätta det i relation till de oerhört mycket större faktiska skadeverkningarna som vi drabbas av varje dag på grund av fossila utsläpp. OM man ändå vill se kärnkraften som ett problem eller ett nödvändigt ont, så måste man väl också inse att det är viktigare att FÖRST rädda klimatet och bli av med fossila bränslen, och i så fall sen lägga ned kärnkraft. Här är tyska miljöpartiet verkligen sämst i klassen där man ersätter kärnkraft med naturgas.
Bra tänkt och bra sagt!
Äntligen! Nu kanske man kan få testa vevradion man panikköpte förra hösten! Vad jag har längtat
Hoppas att du är ironisk för självklart både kan och ska man testa utrustning innan den behövs i skarpt läge…
Har ingen vevradio men väl två portabla apparater (faktiskt både anaog och digital) som går på AA och jag har provkört båda. Tycker batteri är bättre för storpack kostar ingenting och lagringtiden är många år.
Man lär inte lyssna 24/7 i månader på SR. Sedan har bägge apparsterna inbyggd klocka/timer vilket är användbart.
Det som jag inte köpt än är en portabel solpanel.
Jisses grävlingen, förlåt men du låter som en riktig boomer
Håller med dig TYP A GRÄVLINGEN!
Det är nog dessvärre många som har olika typer av säkerhetsutrustning som de aldrig testat eller som testas allt för sällan.
Känns rent allmänt som att det börjar bli läge för utrustningskontroll. Nu tågtrafiken.
Vi kan alla hjälpa upp situationen genom att vara extra sparsamma mellan kl. 04 och 22 den 9 – 18 december.
Några spartips att pröva mellan den 9 och 18 december.
Kanske faller några dig i smaken så att du kan fortsätta med just dessa.
– Sänk inomhustemperaturen någon/några grader i ett par veckor, framför allt om du har elvärme eller värmepump.
– Röj framför elementen så att värmen kommer ut i rummet.
– Dra gärna för gardiner och släpp ner persienner.
– Duscha efter kl. 22 (eller före 04), duscha kortare tid och stäng av duschen när du tvålar in dig och tvättar håret.
– Duscha mindre ofta, varannan eller var tredje dag är lagom enligt dermatologer.
– Diska efter kl. 22.
– Skippa torkprogrammet.
– Tvätta efter kl. 22.
– Häng på tork istället för at torktumla eller använda torkskåp.
– Kör fulla maskiner.
– Ladda inte elbilen på dagtid, inte ens om det är gratis på jobbet.
– Skippa dammsugningen.
– Laga mera färdigmat än vanligt.
– Passa på att tina mat från frysen i kylskåpet.
– Sedan behöver denna mat förhoppningsvis bara mickras.
– Skippa veckobaket och långkoken.
– Släck inte era LED-lampor, det gör ingen skillnad.
– Släck andra lampor eller byt till LED.
Tillsammans kan vi säkert hjälpas åt att klara oss från områdesvisa avstängningar.
Lycka till!
Suris
– Dra gärna för gardiner och släpp ner persienner.
Gardinerna ska givetvis inte täcka elementen.
Jag gör redan ovanstående i egenintresse då jag sedan 1:a december har to debitering men min dagliga dusch unnar jag mig. Sitter hårt inne om jag skall offra den.
Inte heller täcka fönster i händelse av molnfritt väder dagtid. Solen står lågt men kan ändå ge gratisvärme.
Har skrivit om det tidigare och blev då överbevisad att det var knappt lönt mödan då kylskåpet drar knappt någon ström.
Men jag gjorde det i alla fall i morse.
Flyttade ut kylskåpets innehåll till altanen (mus och fågelsäker)
Där håller jag inte med de som påstår att det inte gör någon skillnad.
Snittförbrukningen på en kyl är gissningsvis 100 W, så om alla i elområde 3 och 4 gör som du blir det en enorm skillnad.
Har vi tre miljoner hushåll där med lika många kylskåp kanske?
3 000 000 x 100 /1000 000 = 300 MW
Det är väl ungefär 1/4 kärnreaktor.
I egen besparing blir det kanske inte så mycket att spara 2,5 kWh varje dygn, men alltid något.
Den energi som kylskåpets kompressor gör av med blir värme på utsidan. Stänger man av kylskåpet måste värmen tas från annan källa. En värmepump är iofs effektivare men jag funderar på om besparingen blir så stor.
Många värmesystem styrs på utetemperatur och då sparar man.
Om man har en innegivare och/eller termostatventiler på elementen som styr temperaturen kanske något av värmen bakom kylskåpet når dit och sparar en liten aning, men jag är tveksam.
I teorin håller jag med dig, men i praktiken är jag ganska säker på att ett avstängt kylskåp sparar energi.
Man kan ställa ut några PET-flaskor med vatten och låta dem frysa till is under natten. Sen lägger man dem i kylskåpet på morgonen. Måhända sparar det något.
Samtidigt blir det ju ett utsläpp av den mödosamt uthettade luften inne, som kvickt ersätts av svinkall luft som behöver värmas upp varje gång man har ett ärende till kylen. Och lämnar man dörren öppen medan man är ute kan det bli stora mängder. Å andra sidan är det ju samma – fast tvärtom, i mindre skala, när man öppnar kylskåpsdörren. Plus, som Darzyl skriver, går kompressorns värme tillbaka i rummet.
Min gissning är att det inte ger någon verkan öht om man har bra vitvaror.
Som jag skrev ovan så styr många värmesystem på utetemperatur så det enda som händer om du öppnar balkongdörren är att det blir lite kallare inomhus. Ingen extra uppvärmning sker.
Jag gör allt det där, jag känner mig som en el-vinnare.
Jag tror att en bra grej man skulle kunna göra på samhällsnivå (i kommunerna) är att kommunicera ut att folk gärna får gå och norpa av fjärrvärmeverkens bränslelager vid ett långvarigt strömavbrott om man har slut på ved själv. Det är väl rätt många hus i Sverige som har någon form av eldstad som sin last-resort vid ett strömavbrott men man vill ju inte hålla igen på eldningen i vinter för att garanterat ha ved kvar för en veckas strömavbrott i slutet av februari? Det skulle ju vara kontraproduktivt då det är i alla intresse att vi gör allt vi kan för att avlasta elsystemet i vinter, d.v.s. eldar för allt vi är värda i förebyggande syfte. För egen del bunkrade jag upp med den ved jag hade plats för i höstas men jag tror att man lätt underskattar hur mycket ved som förbrukas om man bara skulle använda det som värmekälla i ett hus, även om man bara siktar på underhållsvärme för att förhindra frysning av ledningar etc. Så vad eldar fjärrvärmeverken med egentligen, de som eldar biomassa alltså – är det något man även kan elda hemma i kaminen vid behov?
De eldar “flis” (som “sågspån”)
Svåreldat även i pelletsanläggning
Svåreldat för att det bara säger “Oouuufffhh!”? Eller svåreldat för att det är surt och ruttet?
Det är ju väldigt varierat vad som eldas i våra fjärrvärmeverk, men det är inte vedträn.
De bränslen som skulle lämpa sig bäst (minst dåligt) för privatkunder att hämta och elda vill jag påstå är träpellets eller träbriketter.
Den flis som eldas (om man inte eldar sopor) är inte alls lika torr som den ved man eldar. Pannorna är gjorda för ett blötare bränsle.
Olika anläggningar är konstruerade flr olika fukthalt på träflisen.
Torr spgverksflis håller ungefär 25 % fukthalt medan råflis ligger på 50 % fukt.
Torkad ved ligger i stort sett alltid under 25 % fukt och oftast mellan 15 och 20 %.
Det kan mycket väl gå bra att elda flis istället för ved, men troligen blir det väldigt arbetskrävande. Min bedömning är att det är olämpligt att lasta in samma mängd flis som man normalt lastar in ved. Även om flisen är fuktig kommer den att brinnaintensivt iom. att ytan är stor. Det blir nog ett heltidsarbete att lasta in lagom mängd flis eller pellets.
Märkliga uppgifter om Ringhals 3 kontrollen.
Någon sida säger Ringhals 3 har 2 generatorer som ska kontrolleras och att effektreduceringen sker över 2 dygn.
Bästa sidan om vad som ska kontrolleras är från en blogg.
”– Det är vår leverantör General Electric som har uppmärksammat oss på ett allmänt fel kopplat till generatorn. Det är som en lös plåt man behöver kontrollera så att den sitter som den ska. Så då tar man ner turbinen och kikar så att allt är som det ska.”
https://marcusoscarsson.se/elkrisen-nytt-bakslag-mardromsdag-vantar-svenska-folket/
Då återstår frågan
Hur länge har Ringhals kört runt med misstänkt lös plåt i generatorerna? Och varför ska plåtbiten ramla ned just denna veckan?
Vad är sannolikast Rysstroll hos GE eller en lös plåt i generatorn/generatorerna.
Hur många generatorer har General Electric levererat globalt och hur många ska akutstängas och kontrolleras?
Så snart man kommit fram till att det är ett fel som kan finnas på alla lika dana produkter så informerar man köparna om detta.
Det är som när en stor mängd bilar kallas in för kontroll för att man kommit fram till att något kan vara fel på samtliga som tillverkats mellan vissa datum tex.
Det blir väl en bedömningsfråga från fall till fall om felet är så allvarligt att det måste åtgärdas omgående eller om det kan vänta en tid.
Nu blir det ju lite extra illa när produktionen redan ligger på gränsen av vad Sverige klarar av att producera, så jag antar att bedömningen är att det är bra att kolla detta omgående. Ett totalhaveri är betydligt sämre dessutom.
Håller givetvis med om försiktighetsprincipen, Hellre kontroll än totalhaveri.
Men efter 41 år?
För inte har väl generatorerna bytts ut?
Enligt Wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/Ringhals_k%C3%A4rnkraftverk#Ringhals_3) så byttes bägge generatorerna 1995. 2007 fick dessutom den ena generatorn ersättas med en ersättningsgenerator (ny?), då en skiftnyckel glömts kvar av leverantören vid tillverkningen (skiftnyckeln orsakade en kortslutning).
Det kan ju även vara vid underhållsarbeten som något blivit fel på många generatorer om nan tex. upptäckt att ett verktug dragit åt skruvar för löst eller för hårt.
Lite feedback på mina inlägg idag.
Flytta kylskåpet till altanen.
Korrekt resonemang att värmen från kompressorn värmer. (samma resonemang med gamla lamporna vinterhalvåret då de gav värmetillskott) men att värmepumps energin ger bäst ”utbyte.
OT
Mina vitvaror är ca 25 år gamla så dags att byta.
Men rätt kul att laga.
Köksfläkten har inte fungerat sista åren och sambon fick (nyss) ett bryt. Nytt kretskort ville Elekrolux ha ca 1200 SEK för. Forumet bygga hus hade lösningen. 3 nya kondensator a’ 49,30 SEK (inkl frakt) Nu fungerar fläkten EFT641 igen.
Glaskeramikhällen EHL610 har ”saknat” en platta, var lite sura kommentarer där med ;-(
Troligen relät på kretskortet där kontakterna brunnit (spolen drar) (bytte ledningarna så ”fel” reglage styr nu plattan)
Beställde nya från Polen (artikeln utgått ur sortimentet i övriga EU) 3 st kostar 12,50 € (inkl frakt)
Sedan har vi problemet med gråa energin (att producera kräver energi) och producenterna försöker producera så vitvarorna inte blir 10 år gamla.
Ytterligare OT
Snart är det förbi med billig nattel och timavtals- fördelar.
Akkudrift
https://www.mynewsdesk.com/se/norrviken/pressreleases/norrvikens-traedgaardar-och-bjaere-kraft-satsar-paa-batterier-3221337
https://news.cision.com/se/hybricon-ab/r/gronare-festivaler-i-framtiden—hybricon-ingar-samarbetsavtal-med-sweden-rock-festival,c3671414
https://news.cision.com/se/hybricon-ab/r/hybricon-sluter-avtal-med-malmo-stad-om-aktiv-natbalansering-under-vinterspelen,c3676457
Finns garanterat massvis med liknande lösningar och anbud för att transferera effektbehovet inom dygnets timmar och möjliggöra högre laddningströmmar än elnätet kan leverera.
Men grundfrågan återstår. Löser det effektbristen? Att med batterier balansera på avgrunden dygnet runt istället för enstaka timmar.
Vi har ingen brist på snöfria vägar i Sverige. Det är bara vinterkramarna som dillar om snöplogar.
Hälsar Ber Polund